Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52701) Masooo válasza Masooo (#52700) üzenetére


Masooo
aktív tag

Obi estén pontosítok, ultrazoom amire én gondoltam. Kaptam anno tesómtól egy fujit ami a HS sorozat tagja volt, meg is van még, és ott a zoom igen komoly 50x. Persze a gép a benne lévő szenzor mérete és a nagy zoom miatt nem a legjobbak közé sorolható még áthidaló gép kategóriában sem. Viszont sok próbával jó képeket tudok vele alkotni nappal és állványról még este is szuper fekete a fekete és a zaj is minimális. Viszont komoly zoom esetén oda a varázs. Ezt akarnám kiküszöbölni az utazások során egy full frame szenzorral és komoly zoommal.

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#52702) Mr.Csizmás válasza Masooo (#52701) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

n+1 opció lehetne: veszel egy másik fuji vázat ami lesz a strapás, és egy 50-230 teleobit. így nem kell két rendszert fenntartanod.

FF-re komolyabb zoom úgy kezdődik hogy hány kiló.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52703) Masooo válasza Mr.Csizmás (#52702) üzenetére


Masooo
aktív tag

:( szomorú

igen opció lenne egy másik xt is, de gondoltam mivel az új csak más célokat szolgálna így nem kell márkánál maradnom, vagy legalábbis nem kötelező.
Gondoltam mivel a fujit annyira nem szokták elismerni vagy legalábbis nem olvasok sokat róluk ajánlásként, biztosan van jobb, vagy másik vagy bármi amit érdemes megismerni. Lehet én is tanulok vagy megszeretek mást. Néztem a nikon d1000ret is ha jól tévedek, 125x optikai zoomal de 1/2,3 szenzorral ami nem tűnik jó párosításnak tekintve a fuji hs-t és még nagy is. A milceket szeretem, viszont kilós objektívet nem akarok mert az nem segítség vagy könnyebbség. Tamronból láttam 170ért olyat ami 18,8x zoomot tud de igazából az is a harmada annak amire vágytam. Elkeseredtem kicsit. A sony gép viszont egész jónak tűnik.

Azon filóztam, akkor módosítani kéne az igényeimet?
Maradna a full frame senzor iránti vágy és egy jobb zoom de kompakt méret akár fix objektívvel? Ilyen létezik?

[ Szerkesztve ]

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#52704) lugosi válasza Masooo (#52703) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"mivel a fujit annyira nem szokták elismerni"

Hát ezt nem értem.
Szerintem 1. elismerik, de 2. ne az elismerésre hajts.
Amúgy a Nikon D1000 biztos "elismert" mert szép nagy batár darab, de azért inkább egy milc váz.

(#52705) Masooo válasza lugosi (#52704) üzenetére


Masooo
aktív tag

Nem az elismerés érdekel, de ebből arra jutottam, hogy ha sokat hallani canon nikon sony gépekől, vázakról stb, és Fujiról nem, akkor talán más márkáknál tudnak valamit amit nekem is érdemes lehet megtapasztalni. Én szeretem a Fuji gépeit, termékeit és megelégedéssel használ -tam -om -ni fogom őket. Még ajánlani is szoktam.

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#52706) 1eske válasza Tin_Shield (#52688) üzenetére


1eske
tag

"Ha fix gyújtótávolságú objektívekkel együtt tudsz"

Első körben nem szeretnék sok obit vásárolni, eleinte max 1. obit szeretnék azon kívül ami a gépen van. Fix obi jó lehet, de csak kiegészítőnek, nagyobb kényelmet adna egy állítható.

Mindegyik kit obi kuka? Még kezdőnek is?

Az ajánlott Fuji XE3 +18-55 2.8-4 inkább 1000 euro környékén van, de még ezt akar ki tudnám tolni ennyire, mondjuk ez több mint 2x-es ára az LX-100-nak, nem tudom hozna-e akkora előrelépést mint amennyit ráfizetek... Mitől jobb ez az obi, mint a sima XC15-45mm F3.5-5.6? Fényerősebb?

(#52707) 1eske válasza lugosi (#52689) üzenetére


1eske
tag

Természetesen, de ide több mindent szállítanak, akár ingyen mint Mo.-ra sajnos. De én is rendeltem Amazonról még anno mikor ott éltem.

MrChris:
Sajnos itt sincs kolbászból a kerítés, el kell, hogy keserítselek. De mindenképpen elgondolkozok ezen. Nyilván kiférne még ennél drágább gép is ha szeretném, de nem akarok egyből vagyonokat rákölteni, tudva azt, hogy később obikra és egyéb kiegészítőkre is kell majd költeni.

tvamos:
Köszi, akkor te is inkább az XE3-at ajánlod, igaz? Ebben a kategóriában ennyire egyeduralkodó?

Mi a véleményetek a Fujifilm X-T100-ról? Véleményem szerint lényegi előrelépés lenne és nagyon szép képeket lő. Miért esett ki a mezőnyből?

(#52708) Tin_Shield válasza 1eske (#52706) üzenetére


Tin_Shield
őstag

A Sony 16-50 kitobi csapnivaló, főleg ha az LX100 a mérce.
A Fuji sötét kitobjai, a 15-45 és a 16-50, már lényegesen jobbak rajzban, de a fényerő lesz kevés. Hiába nagyobb a szenzor és ezért van legalább 1FÉ előnye, ha az objektív meg ~1.5-2FÉ-kel sötétebb. Mindig az összképet kell nézned, a szenzor önmagában még nem csinál képet objektív nélkül. Fényszegény környezetben ahol az LX100 szenzora érezhetően kevesebbet tud mint az APS-C gépek, mégis a Pana lenne előnyben az objektív miatt. A 18-55-tel kiegyenlítettebb lenne a meccs, amennyivel az gyengébb fényerőben mint az LX100 objektívje, azt kb. hozza szenzorból. Mindezt csak azért írom ilyen bőven, mert az írtad, hogy képminőségben előrelépést szeretnél, aztán nehogy meglepetés legyen a vége...
Az XT100 egyébként jó, tájképre talán még hangyányit jobb is mint a nagyobb tesók, a hagyományos (nem X-trans) szenzor miatt. Az AF viszont butább, nincs fázisérzékelés, persze ha nem fotózol gyorsan mozgó dolgokat akkor ebből a hátrányból nem sokat fogsz tapasztalni.

[ Szerkesztve ]

(#52709) soldier2 válasza Masooo (#52703) üzenetére


soldier2
őstag

"Tamronból láttam 170ért olyat ami 18,8x zoomot tud de igazából az is a harmada annak amire vágytam" - ha nagy zoom-ra vágysz, a MILC nem a te világod, aps-c és FF szenzorra sem kapsz 20-30x zoom-ot, de gyanítom, hogy M4/3-ra sem. Ráadásul ha sötétben is kell a teljesítmény akkor árban is hétszámjegyű az objektív ára , és nem is feltétlenül kezdődik 1-el (ráadául kg fölötti súllyal is számolhatsz). Nézz szét objektív fronton is, mert pl hiába veszel FF vázat, ha nem aggatsz rá fényerős objektívet akkor árban/fényerő viszonylatban jobban jársz egy aps-c-vel (a szenzor méretéből adódó különbség durván egy fé-nek felel meg, az objektívek között meg lazán van 3 fé különbség is).
Zoom szorzó helyett érdemes megnézned melyik az a ff-re átszámított gyújtótávolság amire szükséged van. A 200mm fölötti obik többnyire nagyon drágák (vagy sötétek). A gyerek kis sony-ja pl 30x zoomot tud kb 600mm a vége, ez ff-re egy autó ára.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#52710) PuMbA válasza soldier2 (#52709) üzenetére


PuMbA
titán

FF-re vesz egy Tamron 150-600-at és ennyi, nem drága :)

[ Szerkesztve ]

(#52711) tvamos válasza 1eske (#52707) üzenetére


tvamos
nagyúr

Menj el, es probald ki valahol ezeket a vazakat. Nekem nem tetszik az X-E3, ha lehetseges inkabb sporolnek egy hasznalt X-T2-re. Az X-T100 autofokusza iszonyat lassu szerintem. Illetve olvass bele a Fuji topicba, ott is azt irjak, hogy lassu a gep.
Azert is erdemes jol kiprobalngatni a vazakat, mert lehet, hogy vegul megis megtetszik mondjuk az M50, vagy rajossz a boltban, hogy a Sony A6000 kell... mindketto a limited alatt van. Nem biztos, hogy ki kell maxolni a keretet.
Mindenesetre, ha elkezdesz teszteket olvasgatni, meg osszehasonlito videokat nezni, akkor megmarad a penzed, es nagyon szorakoztatoak tudnak lenni. (Illetve az is, ha itt visszaolvasol par szaz hozzaszolast. Vannak masok is, akik hasonlo limittel kersenek vazat, mint te.)

(#52710) PuMbA válasza soldier2 (#52709) üzenetére
Vagy egy Sigma 150-600 C-t, az olcsobb szokott lenni.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#52712) Mr.Csizmás válasza Masooo (#52705) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

no offense, lépj be valamelyik fuji csoportba fb-n. valami minimális az ajnározós thread mindenhol, inkább tech kérdések vannak néha, és rengeteg szép kép. :))

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52713) Mr.Csizmás válasza 1eske (#52707) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

a T100 a Fujinál az mint mondjuk a Huawei P akármi Lite kiadás.

18-55 meg bőven megéri az árát, ff-en a canon 24-105 L lenne az ellenfele.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52714) soldier2 válasza PuMbA (#52710) üzenetére


soldier2
őstag

Ok. Győztél (győztetek), de mindkettő meghaladja a kézipoggyászként fedélzetre vihető csomag méretét :DD. Ráadásul fényerősnek sem mondhatók, beltérben szeretne fotózni, nem tudom mennyire alkalmasak rá.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#52715) PuMbA válasza soldier2 (#52714) üzenetére


PuMbA
titán

Fényerősebb, mint ilyen árban bármi más FF gépre rakva, szóval ha kell a 600mm, akkor csak ez van. Minél fényerősebb valami, annál nehezebb a több üveg miatt, szóval itt nincs kívánságműsor :) Ilyen árban van használtan még 70-200 f/2.8, ami 1,4x telekonverterrel f/4-et, 2x-essel f/5.6-ot kitol, de ugyanúgy 1,5kg.

[ Szerkesztve ]

(#52716) MittuDomain_


MittuDomain_
őstag

Általános megjegyzés:
Ebben a fórumban szerintem pont hogy felülreprezentált a fuji. Ezt egyáltalán nem bánom, csak vélemény, hogy szerintem itt minden modell korrektül van kezelve.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#52717) Mr.Csizmás válasza MittuDomain_ (#52716) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

jó hogy mondod, pont átvehető az alzás eos m100 :DD

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52718) MittuDomain_ válasza Mr.Csizmás (#52717) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Én személy szerin Canon-os vagyok, de attól még használtam Fuji-t és szeretem is, csak aktuálisan a Canon többet adott a pénzemért. (Dubajba rendeltem ismihez mikor még kint dolgozott, international BF alatt, ott elég mások az áfa vonzatok /kb nincs/.) És előny volt a jó adapterezés, meg az olcsó használt Canon üvegek.

Az az M100 60k-ért nagyon jó ajánlat, lenne a 22mm/f2 egyszer ~30e, instant venném...

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#52719) m3ss válasza MittuDomain_ (#52718) üzenetére


m3ss
veterán

jol felment az ara. kb 5 eve huszonparezerert mentek a 22mm f2-ok ebayen.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#52720) MittuDomain_ válasza m3ss (#52719) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Én a natív, MILC-re való EF-M 22mm-ről beszélek, nem az adapter + FF üvegekről, az még nem nagyon volt 5 éve.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#52721) m3ss válasza MittuDomain_ (#52720) üzenetére


m3ss
veterán

en is errol beszelek, 7 eve aruljak kitben.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#52722) MittuDomain_ válasza m3ss (#52721) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Ohh, ez kezd érdekes lenni, akkor elkezdek nézelődni, eddig használtan sem nagyon láttam 40e alatt.
Ehhez képest az M100 váz újan-garanciával volt most 60e.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#52723) PuMbA válasza MittuDomain_ (#52720) üzenetére


PuMbA
titán

Vélemenyek között:

"Előnyök
Portréfotózásra nagyon jó, kicsi"

:DDD

[ Szerkesztve ]

(#52724) MittuDomain_ válasza PuMbA (#52723) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Majdnem leköptem vízzel a monitort én is, mikor olvastam. :DDD
Nem volt még az értékelő kezében rendes 75-90mm közti üveg szerintem.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#52725) 1eske válasza Tin_Shield (#52708) üzenetére


1eske
tag

Köszönöm a bő választ, érthető most már miért nem ajánljátok az XE-3-at sima kitobiva.l.

Meg se néztem, hogy az alap LX-100-as obinak milyen jó fényereje van: F1,7-2,8. Ennek ellenére este már nagyon kevés volt, még tele állásban is, gondolom ott a szenzornak lett vége.

Az XT100 nekem továbbra is csábító. Sajnos tudom, hogy lassabb maga a váz és butább az AF, mint a nagytesójának, de lehet nekem ez fel sem tűnne, mivel nem profi felhasználásra venném. Mindenesetre megnyomogatom mindkettőt élőben és az lesz talán a perdöntő ebben a kérdésben.

tvamos:

Így van, elmegyek és kipróbálom őket. Így igaz, nem feltétlen akarom kimaxolni a keretet, de mint írtam előrelépést szeretnék a mostanihoz képest. Megnézem az XT-100-at, hogy valóban ilyen lassú-e, ahogy azt sokan írják. Az XE-3 és az X-T2 mindkét esetben jobb lenne?

(#52726) Mr.Csizmás válasza 1eske (#52725) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

T100-at csak próba után akard. ugyanaz mint a telefonos téma, nekem is 95%-ban messenger+fb-böngésző-térképre kell, mégis évek óta kifutó csúcskészülékeket veszek, mert idegesítene a gyengébb hardvernél a röcögések, lassulások.

LX100: 1,7 fényerő, de azon a kicsi szenzoron.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52727) Muerte68 válasza 1eske (#52725) üzenetére


Muerte68
addikt

Ha nem mozgó témát fotózol megszokható
Nekem XE 1-van lassú,de a kezelés meg a képminőség kárpótol.
Inkább a lassú fókusz mint a kínlódás a képekkel meg a kezeléssel.
Az obi fontosabb szerintem, hiába gyors a fókusz ha nincs fényerő vagy vacak a képminőség.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#52728) Tin_Shield válasza Mr.Csizmás (#52726) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Azért az m4/3 szenzor nem kicsi, főleg nem az APS-C-hez képest, szóval elég jó azaz f1.7-2.8.

(#52729) Mr.Csizmás válasza Tin_Shield (#52728) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

elnézést, RX100 1"-al kevertem :( :W

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52730) Tin_Shield válasza 1eske (#52725) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Ha ott kevés volt az f2.8 akkor kevés lesz az Fuji f5.6, de még a 18-55 f4-es vége is. Jobb az APS-C fényszegény helyzetben, de nem ennyivel. Az első dolog amire szükséged lesz a zoom mellé az egy 50 f2, ha tényleg érdemi előrelépést szeretnél kevés fényben az LX100-hoz képest. Persze van f2.8-as zoom is a Fujihoz, patent cucc, de nézd meg a méretét és az árát. Szóval becsüld meg az LX100-at, nem mindennapi kombó az, onnét kompromisszumok nélkül feljebb lépni képminőségben nem annyira olcsó mulatság.

[ Szerkesztve ]

(#52731) Brandynew


Brandynew
őstag

Sziasztok,

Elég régóta nézelődök a DSLR fényképezőgépek piacán, de képtelen vagyok dönteni, olyan valaki segítségét szeretném kérni, aki konkrétan ismeri a belépőszintű (max. 200 ezer Ft objektívvel együtt) DSLR gépeket, és meg tudná nekem mondani, hogy melyik géppel járnék a legjobban.

Amire használnám: utazás közben fotózás (emberek és tájak is).

Örülnék a kihajtható kijelzőnek, de csak akkor, ha nem a képminőségen kell kompromisszumot kötnöm (mármint nem bármi áron ragaszkodom a kihajtható kijelzőhöz).

Melyiket ajánlanátok nekem? Technikai specifikációk alapján számomra mindegyik ugyanolyan ebben az árkategóriában... Ja, és új gépet szeretnék.

Köszönöm előre is!

[ Szerkesztve ]

(#52732) pepeSTAAR19 válasza Brandynew (#52731) üzenetére


pepeSTAAR19
csendes tag

Szia,

Esetleg egy Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR szett, most a 220V-nél 200 3 év garival :)
És ezt nem mondanám teljesen belépőnek már.
ui: a kijelzője is kihajtható :P

Mate 20 Pro

(#52733) Brandynew válasza pepeSTAAR19 (#52732) üzenetére


Brandynew
őstag

Szia,

Köszönöm szépen, ezt én is nagyon nézegettem, de igazándiból nem tudtam megindokolni, hogy miért pont ezt vegyem, amikor annyi másik van hasonló árban, szinte azonos paraméterekkel. És nyilván a legjobbat szeretném kiválasztani, ez azért pénz :D

(#52734) pepeSTAAR19 válasza Brandynew (#52733) üzenetére


pepeSTAAR19
csendes tag

Canon EOS 250D + 18-55mm IS STM Ez sem lehet rossz, viszont ezt nem ismerem. Biztos van közöttünk olyan aki jobban ismeri ezt a gépet, frissebb, könnyebb az biztos. :U

Mate 20 Pro

(#52735) PuMbA válasza pepeSTAAR19 (#52734) üzenetére


PuMbA
titán

A lényeg, hogy minél több és minél jobb objektíved legyen. A 18-55-ös nem sokáig lesz elég, szóval ha pénz szűkében vagy, akkor egy használt gép + 2-3 obi jobb vétel :)

[ Szerkesztve ]

(#52736) csacsi77 válasza Brandynew (#52733) üzenetére


csacsi77
senior tag

Nézz körbe a 220Volt használt oldalán. 3 nap garanciád van rá, ha nem jönne be a dolog. Így olcsóbban juthatnál vázhoz, obihoz.
Ezzel meg is lennél, ha nem ragaszkodsz a DSLR-hez.

[ Szerkesztve ]

Öreg fater megoldja!!!!

(#52737) Brandynew


Brandynew
őstag

Megvettem a Nikon D5600 gépet 18-55 objektívvel. Ezt az objektívet főként mire használják? Utánaolvasok majd ennek jobban, csak most sürgősen kellett egy gép :)

Milyen objektív kellene nekem városkép fotózásához az utcán, milyen, ha embereket közelről fotóznék, milyen, ha egy konferencián fotóznám az előadót, és milyen, ha rossz fényviszonyok mellett szeretnék képet csinálni?

Ez a 18-55-ös objektív, amit vettem, melyik esetben ideális?

Köszönöm :)

(#52738) csacsi77 válasza Brandynew (#52737) üzenetére


csacsi77
senior tag

Kérdésedből ítélve nem vagy még tapasztalt. Én ilyenkor azt szoktam mondani, hogy vegyen az illető egy általános zoom-objektívet és használat közben majd kitapasztalja, hogy melyik gyújtótávolság jön be neki.
Emiatt én a 18-55-öt lecserélném egy ilyenre: 18-140
Ez mindenre jó kezdésnek, de semmire sem igazán jó. Nem elég széles a nagylátószögű tartományban és nem eléggé tele teleobjektívnek. De kezdésnek, arra hogy elindulj tökéletes. A 18-55 AF-P obit (gondolom AF-P-vel vetted) meg tedd el tartaléknak és maximum videózásnál vedd elő, mert arra jobb választás, mint az AF-S objektívek (halkabb a fókusza, képminőségben kb. egykutya)
Ami igényeket írtál az legalább három objektív és egy vaku lenne. Mondjuk fél millió forintért ha maximalista vagy. Egyébként kéne egy olcsóbb nagylátó, egy 35 vagy 50 mm-es fényerős és mondjuk egy 70-200-as tele plusz egy Nikon SB-700-as vaku vagy ennek megfelelői más gyártótól..

[ Szerkesztve ]

Öreg fater megoldja!!!!

(#52739) Rapid136 válasza Brandynew (#52737) üzenetére


Rapid136
őstag

Amit kaptál mellé, úgy hivják KIT, hogy legyen rajta valami amivel lehet képet készíteni, nem túl drága, de a legtöbb helyen azért működik :)
Ahány feladat annyiféle objektiv, zoom vagy fix, mondjuk némi fotózási alapismeretekkel könnyebben boldogulnál az objektivek közt :))
Fényerő/gyujtótávolság/ár/tömeg, ezek mentén kell összerakni a szettedet később. Ami fényerős az általában drága, a fix gyujtótávolságú kicsit olcsóbb, ha egyik paraméterben erősítesz, akkor a többiben is változik. Nem könnyű ezt pár szóban részletezni.

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#52740) Zsolti900114


Zsolti900114
tag

Sziasztok!

A jelenlegi Olympus E-510-esemet szeretném lecserélni, mert már kissé elhasználódott. Az alábbi szempontok lennének fontosak, tudom, hogy a költségvetésem elég szűkös. Magamat érdeklődő amatőrnek mondanám.

- Gépre szánt összeg? (Max és nagyon max): 110, nagyon max. 150 ezer forint lenne objektívvel együtt. Használtra gondoltam.

- Felhasználás?: Főként külső és belső járműfotók. A külsőket szerettem eddig telével lőni, a 4/3-os rendszerben a 40-150-es objektívnek a végállása közelében. Belsőket a 14-42-esemmel csinálgattam, itt ugye gyakran kevés a fény. Bónusz lenne, ha használható svenkelt képet is tudnék készíteni mozgó autóról-motorról. Emellett családi képek, egy-egy kirándulás fotózása is becsúszna, de ott kevésbé számít a tökéletes minőség.

- Méret számít?: nem lényeges, de előny, ha strapabíró.

- Videóra szükség van?: nem feltétel. Ha van, örülök, ha nincs, elfogadom, így a minőség sem releváns.

- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?: ennyiért használtban gondolkodom.

Ami eddig felmerült, esetleg egy jó állapotú 40D, amit ebben az árban akár 18-55+55-250 objektívpárral is ki lehet fogni, viszont hallottam az átlagosnál gyakrabban előforduló (?) zárhibáról.

Esetleg 550D - 750D, ilyesmik. Nikon vonalon kevésbé vagyok képben, bár használtam már.

Előre is köszönöm a segítőkészségeteket és a tippjeiteket!
:R

(#52741) 1eske válasza Mr.Csizmás (#52726) üzenetére


1eske
tag

Értem, sajnos ma voltam Mediaba ott nem volt, de ez egy kisebb bolt volt, majd körülnézek Saturnban is, meg egy két dedikált kamera boltban is.

Igen, valóban az LX100-on jó fényerővel rendelkező az optika, de ez azért messze nem minden ha fényképezésről beszélünk. Én értem, hogy előrelépést akkor lehet ezen a téren elérni ha az új gépre is legalább olyan fényerősségű optikát veszek mint ami a mostanin van, de ettől függetlenül minden más területen rengeteget adna egy a6400 vagy XE-3 véleményem szerint. Jobb lencsét meg idővel, ha valóban beleszeretek még lehet venni, de kezdésnek egy jobb kitobi + 1 fényerősebb fix is elég lehet portréra.

Muerte68:

Köszönöm a tippet, nyilván nem sportfotózára venném, nekem inkább a kamera sebessége abban lenne fontos, hogy gyorsan kapcsoljon be és pontos legyen a fókusz. Hogy milyen gyors az már másodlagos, hisz valószínűleg nem másodpercekig fog tartani.

Tin_Shield:
Azért 4/3 és APS-C között jelentős a különbség, nem? Természetesen nem akkor mint FF és bármelyik másik között, de azért érezhetően nagyobb. Ugyanakkor a 4/3-nál a képarány ami még döntő lehet, van olyan felhasználás felület ahol nem a szokásos 3:2, de a 4:3 ami nyerő?

#2 Egy kicsit valóban alábecsültem az LX-100-at, tényleg jó gép de valahogy az a6400-zal készült képek sokkal jobban tetszenek, még kitobival is. A szenzorméret és a fényerő messze nem minden, de kérlek javítsatok ki ha nem így van. :K

Mindenki:
Mi a vélemény az a6400-ról? Kicsit több bizadalmam van a Sonyval, hisz elég jó reputációt szedtek össze MILC fronton és a márka is híresebb mint a FujiFilm, így később eladhatóság miatt is szerencsésebb lesz. Talán obit/kiegészítő is könnyebb lesz találni hozzá. :F

(#52742) Tin_Shield válasza 1eske (#52741) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Kb. 2/3 FÉ adódik a szenzorméretből azonos fényerejű optika esetén. Nem kevés, de nem is fogod tőle lepisilni a bokádat. Felhasználás függő persze, én sok év APS-C után váltottam 6 éve m4/3-ra, és sosem éreztem, hogy bezzeg ha APS-C gépem mennyivel jobb képeim lennének...
A képarány leginkább ízlés dolga, portrénak szerintem általában jól áll a 4:3, a 3:2 meg nem annyira, tájkepeknél meg fordítva. De ez az LX100 esetén a legkisebb probléma, multiaspect a szenzor, egy kattintással kiválasztod a neked tetsző képarányt :)
Félreértés ne essèk az XE3 vagy az a6400 jobb gép mint az LX100, főleg minőségi üveggel megtámogatva, újabbak, többet tudnak. Csak árban már kezdünk nagyon elszakadni a kezdeti 600EUR-tól. De ha elindult a vezérhangya a váltás miatt akkor lépd meg, úgysem leszel nyugodt máskèpp :)
Én a Fujit választanàm a 18-55-tel összességében szerintebb jobb kombó mint az a6400 a 16-50-nel.

[ Szerkesztve ]

(#52743) Mr.Csizmás válasza 1eske (#52741) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

fuji a 18-55 miatt btw, félprofi obi, 2.8-4 fényerő.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52744) Tin_Shield válasza Zsolti900114 (#52740) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Ragaszkodnál a tükrös géphez? Mert ennyiből akár "házon belül" is maradhatnál, egy Olympus E-M10/E-M5 14-42 és 40-150-nel kijön használtan 150-ből.
De a 40D-t akkor is engedd el szerintem ha maradnál a tükrös vonalon, öreg gépek már azok.

(#52745) Zsolti900114 válasza Tin_Shield (#52744) üzenetére


Zsolti900114
tag

Nem ragaszkodom hozzá kifejezetten, simán el tudom képzelni a MILC-et is magamnak.

Ránézek erre az Olympusra, köszönöm! :R Ha később bővítenék akár egy fényerősebb fixszel, milyen az ellátottság elérhető árú objektívből? Mert ugye a tükrös 4/3-os Oly-nál ez elég necces, de tudom, hogy ez már más világ.

DSLR-ből még esetleg az 500D és 550D, amiket néztem, azokból 100 körül dupla kitet is kapni akár.

(#52746) Mr.Csizmás válasza Zsolti900114 (#52745) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

14/2.5, 20/1.7, 45/1.8 így helyből az mft korszakom emlékeiből. sigma 19/2.8 meg 30/1.8? is van talán.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52747) Tin_Shield válasza Zsolti900114 (#52745) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet mint a 4/3 időkben. Ekv.15mm-től ekv. 400-ig van minden, az árak 30e és 1M között szórnak :)
Ami jó áron forog az a Sigma 2.8-as trió (19, 30, 60), a Pana 14 f2.5, a 25 f1.7, Oly 45 1.8, kicsivel drágábban a Pana 20 f1.7 és 42.5 f1.7, Oly 25 f1.8

[ Szerkesztve ]

(#52748) Zsolti900114 válasza Tin_Shield (#52747) üzenetére


Zsolti900114
tag

Köszönöm szépen! :)

(#52749) dabgergo


dabgergo
őstag

Na, hosszabban próbálgattam pár napja az X-T3-at, az A7III-at és a Z6-ot.
Egészen más fogalmazódott meg bennem mint amire számítottam.

Fuji összeségébe véve tetszik de az obik néha lassúak és hangosak, plusz nehezek és még drágák is sokszor. Túl sok lemondás főleg h APSC-re váltani visszalépés lenne, így asszem a Fuji kiesett.

A7III-nak a fókusza baromira tetszett, viszont a gép meglepően nagy és kevésbé jó a fogása mint a D750-emnek. De azért a Sony nem esett ki, sok minden tetszetős, de nem volt az az érzésem h azonnal váltani kéne rá.

Nikon Z6 pozitív csalódás volt, végre egy jó EVF! Annyira szép volt h először most elgondolkodtam h Nikon oldalán kéne maradni. Ha majd kijön az 1.8-as sor, akkor lesz minden ami nekem kell, igaz ennek még kell időt adni. Fókusz iszonyat gyors és hangtalan volt, ég és föld a Fujihoz képest.
Itt egy dolgot viszont full nem értek és az az eye-AF. Ez csak akkor ment ha auto area módban volt a kamera, azt viszont az esetek nagy részében full lutri, számomra használhatatlan. Valamit benéztem vagy h lehetne azt megoldani h single point legyen az AF, de menjen az eye-AF is mint Sony-nál? Ezt nem tudja a Nikon?

Jelenlegi konklúzium az h még várok a váltással kicsit, és ha eye-AF normálisan megy a Nikonon, akkor nem lenne az sem rossz irány.

[ Szerkesztve ]

(#52750) PuMbA válasza dabgergo (#52749) üzenetére


PuMbA
titán

EOS R-t is nézd meg, ha tudod. Annak is hasonlóan jó az EVF-je, mint a Nikon-é és a mostani firmware frissítéssel a Nikon eye-AF-jét már szépen üti :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.