Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58001) lugosi válasza Mr.Csizmás (#58000) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én most gondolkozok (újra, bár látva az árakat, elborzadva) váltásra m43-ról, és van olyan objektív, ami pl. döntő faktor lenne (Sony 200-600), és nagyon szeretném, ha lenne Fujira párja (mert a 150-600 az egy kategóriával kb. gyengébb fényerőben és drágább is). Nálam valószínű, hogy önmagában ez az obi eldönti a rendszert. Ugyanis úgy látom, hogy a Fujinál nem is lesz párja, mert amit kihoztak, az nem egy kategória vele, és valószínűtlen, hogy kijönne egy kicsivel jobb kicsivel olcsóbban ebből.
Ha az F/2-es fixek vagy a jó és nem drága kitobi lenne a döntő kritérium az pedig a Fuji mellett szólna. Azon is gondolkoztam, hogy a 18-100 közötti tartományt, ahol a fujinak jó a kitobija és jók a fixei, gyakrabban használnám, ez tény, csak sajnos az is tény mostanában, hogy ezt a tartományt ma már nem fényképezőgéppel használom, hanem telefonnal (családi képek, vagy lekapom a helyet ahol vagyok típusú képek). Erre ma már nem viszek fényképezőgépet, és szerintem a jövőben se fogok, valószínű a telefonok még jobbak lesznek. Viszont ez az 500 és 1000mm közötti tartomány telefonnal megoldhatatlan a technika jelenlegi állása szerint, így erre választok valamit, ami ezt kiszolgálja. Szóval arra amire nekem kell, arra a Fuji (bár a vázakat, színeket jobbnak tartom) annyira nem passzol, mint a Sony.

Azért vezettem ezt le, mert hátha másnak is gondolatébresztő. Lehet, hogy másnak ugyanilyen logikával pont egy másik rendszer jön ki, ahol van egy olyan objektív (vagy sor), ami pont passzol az igényeihez, és nem a váz(ak) felől közelíti meg a dolgot.

(Egyébként, ha a Fuji jelenleg is azzal a hozzáállással adná ki a firmware-frissítéseket, mint a kezdeti időkben, mikor beléptek a milc piacra és területet hódítottak, akkor az is egy jelentős faktor lenne mellettük, de erről sajnos úgy látom leszoktak. Az, hogy szépek a vázaik, már nem hat meg annyira, hogy rendszer szinten válasszam őket. A jpg színeiket hiányolni fogom valószínűleg.)

(#58002) 0519 válasza lugosi (#58001) üzenetére


0519
senior tag

Milyen témát fotózol rendszeresen, amihez kell a Sony 200-600 (kategóriájú obi)?

''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family

(#58003) lugosi válasza 0519 (#58002) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Főleg madarakat. Kelleni persze nem "kell", mert lehet anélkül is (most is ekv. 300mm-ig van objektívem), csak ezt a részét szeretem nagyon a fotózásnak. Szeretném videózni is őket. Jelenleg azért gondolkozok egy nagyobb tele irányába, mert többnyire távcsővel járom a madaras helyeket, és látom, hogy mit lehet kihozni egy nagyobb nagyításból. De alapvetően 100% hobbi, nem munka.

(#58004) Mr.Csizmás válasza lugosi (#58003) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

a fuji az nem madárbarát, ott 200 mm-nél van a megfizethető és minőségi felső vég.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58005) lugosi válasza Mr.Csizmás (#58004) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Láttam, igazából nekem nem az a minőség kell, csak egy általános, erős közepes-jó, nem az elérhető legjobb (arra nyilván nincs keret). Még pár videót azért szívesen megnézek a 600-as Fuji zoomról, mert nem arról híresek hogy rossz objektíveket csinálnának.

(#58006) Neck válasza ZS3NI (#57999) üzenetére


Neck
veterán

ennyire nem követem a Fujit, mea culpa.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58007) CrabJamBB


CrabJamBB
lelkes újonc

Sziasztok!

Zenélős stúdióvideók felvételéhez és vlogoláshoz keresek egy jó fullHD-kamerát. A digitális videokamerás topikban ajánlották a MILC-eket, ezért érdeklődnék itt is, hogy mit javasolnátok erre a célra?

- Gépre szánt összeg? objektív nélkül, csak a készülék jó lenne, ha megállna 120-130k környékén, az abszolút plafont kb 200k-ban állapítanám meg.
- Felhasználás? 80%-ban csak ülünk és dumálunk beltéren, megvilágítva, (konkrétan ez a szituáció: https://www.youtube.com/watch?v=1p-MwEAyaK8 ) de olykor metal-koncerteken is forgatnánk vele.
- Méret számít? Mivel a cuccnak olykor mobilnak kell lennie, ne legyen nagy batár.
- Videóra szükség van ? Az volna a lényeg :) minél tökéletesebb fullHD felvételek készítése a cél - idáig a mobiltelefonjaink kameráját használtuk, de ez a megoldás nem kimondottan kielégítő.
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? Újat preferálnánk, de a használttól sem ódzkodunk.
- Egyéb kívánság, speciális igények? A kihajtható és szembeforgatható nézőke hasznos funkció volna.

Előre is megköszönök minden választ!

(#58008) MrChris válasza CrabJamBB (#58007) üzenetére


MrChris
nagyúr

A jó minőségű FHD-t sajnos nagyon elhanyagolták a gyártók. Ezen az oldalon tudod összehasonlítani a felbontó képességüket, érdemes végigböngészni a szóba jöhető típusokat. Szerintem a Pana G80/G85 egy ár/minőségben optimális megoldás.
Viszont van egy másik megoldás, 4k-ban rögzítesz és azt utómunkában FHD-ra konvertálod (ezt akár már a kártyáról gépre másoláskor is megteheted ffmpeg segítségével), ezzel messze a legjobb FHD-t éred el, mint amit a legtöbb kamera tud. Youtube-ra FHD esetén legalább 1440p-t érdemes feltölteni.
Az EU-s 30perces időlimit ezeknél a vázaknál még meg van, csak az utóbbi néhány év újdonságainál kezdik megszüntetni.

[ Szerkesztve ]

(#58009) CrabJamBB válasza MrChris (#58008) üzenetére


CrabJamBB
lelkes újonc

És a kistestvére, a GX80? Vagy egy Sony ZV-1? Róluk mit tudnál mondani?
(Amik árilag még beférősek lehetnek az említetteken kívül: Canon EOS M50 Mark II, Sony Alpha 6000 ILCE-A6000L)

És a 4k-s gépek közül szerinted melyek azok, amik megfizethető árért cserébe jó felvételeket készítenek?

[ Szerkesztve ]

(#58010) MrChris válasza CrabJamBB (#58009) üzenetére


MrChris
nagyúr

GX80-nak gyengébb a FHD-ja, kereső optikája, nincs CineD profil, zajosabb az e-záras sorozat. Aszem ezeket a fő funkciós különbségeket tapasztaltam, többi már látható. Panáknak a Sony ellenében a videó fókusz sebesség és felismerés a gyengéjük, meg a m4/3 szenzor ahhoz képest kicsivel kisebb, zajosabb, mint a Sony.
Szépen felment a használt áruk... 6 vázamból 5-t használtan vettem eddig szerencsém volt, mind jó állapotú, hibátlan működésű. Újonnan csak akkor vennék egy ilyen 6 éves komstrukciót, ha jól lekcióznák.

Az A6000-t majd fényezik mások :D elég fos FHD-t tud, 4k-t nem és az alap kit objektív legendásan gyengécske. ZV1 nem tudok nyilatkozni, se a Canonról. Még ami eszembe jutott, hogy 4k esetén szeretnek croppolni a szenzorból, tehát belenagyított a kép, csökken a látószög, G80/GX80-ál ez mindössze ~1.1szeres, de a GX9/90-nél már 1.23, ez már akár zavaró veszteség lehet. Canonnál ez erősebb és van még valami fókusz korlátozás, videó élességét a linkelt oldalon tudod ellenőrizni.

Manapság egy középkategóriás telónál is vannak már egész korrekt videós lehetőségek, főképp egy fixen leállított kamerával, bevilágított alanyokkal. Fényeket milcekhez is ajánlott használni.

[ Szerkesztve ]

(#58011) lugosi válasza MrChris (#58010) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én csak hétköznapi dolgokat videóztam eddig a GX80-nal, de igazából tárhely oldalról közelítettem meg mindig a kérdést és nem igazán használtam vele a 4k-t, csak nagyon ritkán, inkább fhd volt, de ilyen hétköznapi szinten meg voltam vele elégedve.
Most lett mellé egy Fuji X-T30, próbálgatom majd, hogy mit tud videóban, de ott is az fhd lesz szerintem a méret. Annyit vettem észre minimális időt eltöltve a menüjében, hogy itt állítható a bitráta a videó esetén (fejből ha jól írom 100 és 50 megabit fhd-nál). A 100 biztos jobb, de nemrég csináltam egy konverziót (egy kutyás videót véletlenül apple prores-ben vettem fel) és nem láttam észrevehető különbséget a lumafusionben a 150 és a 75 megabit között sem.

(#58012) MrChris válasza CrabJamBB (#58009) üzenetére


MrChris
nagyúr

Itt van a 4k összehasonlító.

lugosi: G9, GX80, G6, némi GH2 van a legtöbb videós tapasztalatom. Számodra megfelelő a GX80 fhd képessége, de ettől még a másik háromtól el van maradva. Régi G6 után amit nálam váltott ez kicsit csalódás is volt, de a 4k-ból egy jobb és egy bal egérgomb kattintással gyártott FHD messze jobb, így ez nem is volt probléma. A stabi és shuttersock mentes halk zár nagy nyereség volt.
A megabitek is érdekes kérdés, Olympus 72mbps-ra növelte a FHD bitrátát és maradt ugyan olyan interpolált, blokkosodó, széteső xar mint volt 20mbps-on, G6 28mbps-a kenterbe verte.
XT30-t nem ismerem, csak a tesztekből, kiegyensúlyozott váznak tűnik. XA5 járt nálam egyszer, kiváló a fotója, a hozzá adott motoros zoom talán az egyik legjobb képminőségű olcsó kitobi. A videója kakukktojás mert értehetlenül értékelhetetlen, többi hasonló évjáratú Fujié teljesen jó.

(#58013) CrabJamBB válasza MrChris (#58012) üzenetére


CrabJamBB
lelkes újonc

Köszönöm szépen a segítséget!

(#58014) bizoonik


bizoonik
tag

Sziasztok!
Szeretnék fényképezni, de egyáltalán nem vagyok még benne a világnak ebben a részében, igazi fényképezőgép még sosem volt a kezemben. Néhány cikket elolvastam itt, hogy mégis miről szól ez az egész, ekkora lépést már tettem az ügy érdekében. Szeretnék majd később egy gépet is venni, ebben kérném a segítségeteket / tanácsaitokat :)

- Gépre szánt összeg?
50-200 ezer forintra gondoltam nagyon max, és ebben legyen benne minden (váz+obi(k))

- Felhasználás?
motorozunk a barátaimmal, és idén elkezdtünk zárt pályákra kijárni és gyakorolni, ezeket az élményeket, és tudásunk szintjét szeretném megörökíteni értékelhető minőségben, tehát mondjuk motorsportot fotóznék, illetve családi nyaralásokon tájképeket esetleg, és magunkat.

- Méret számít?
legyen minőségi a cucc, ne okozzon gondot állványról használni, tudjak vele 100-200 métert sétálni esetlegesen, amúgy nem igazán számít

- Videóra szükség van ?
legfeljebb általános minőségben, nem filmforgatásra kell

- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
bármi szóba jöhet

- Egyéb kívánság, speciális igények?
egyszerű fájlátvitel / kezelést szeretnék mert a nap végén egyből számítógépre szeretném tenni az anyagot, szóval külön program meg előfizetéses szolgáltatásokat nem szeretnék mert ez csak hobbi szint lenne kezdésnek

Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket! :R

(#58015) Neck válasza MrChris (#58010) üzenetére


Neck
veterán

A ZV-1 gyakorlatilag megegyezik egy A6400-al a videós specifikációkat tekintve, egy-két extra AF fícsörrel (termék AF) megspékelve.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58016) acsati


acsati
aktív tag

Sziasztok!

Jelenleg van egy Nikon D7200 vázam egy Sigma 17-70 f2.8 C és egy kit 50-200 mm-es objektívvel.
Azon agyaltam, hogy ez le tudnám-e cserélni valami "kisebbre", de nem sokkal rosszabb gépre? Van mostanában valami jó ár/érték arányú Milc esetleg vagy az teljesen felejtős?
Nem használom ki ezt a gépet most, de amikor fotózok valamit, akkor mégse telefon minőséget szeretnék kapni.
Szóval valahogy úgy szeretném cserélni, hogy sokat ne romoljon a minőség, viszont egy kevés pénz maradjon belőle. Van erre szerintetek lehetőségem? Ha igen, milyen irányban nézelődjek? (típusok, márkák stb.)

(#58017) Mr.Csizmás válasza acsati (#58016) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

amit kapsz apsc-t újonnan, kb. bármi egálban van vele, vagy valamennyivel jobb. 2014(?)-es Toshiba 24mp szenzor van benne, azóta átnyergeltek a sony beszállítóra nikonék (meg mások is)

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58018) vihartigris válasza Mr.Csizmás (#58017) üzenetére


vihartigris
őstag

Nekem úgy rémlik, hogy a 7200-as vázban már Sony szenzor van. Talán a Sony 6300-as váz szenzora van benne, persze a tévedés jogát fenntartom :K

bármi reciproka a semmi

(#58019) Mr.Csizmás válasza vihartigris (#58018) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

A6300-ban imx284 van, ami közel áll hozzá az a d33/5300 imx193-al. [link]

7200 az Toshiba 5105.

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58020) vihartigris válasza Mr.Csizmás (#58019) üzenetére


vihartigris
őstag

Itt az 5200-at nevesíti, de hiszek neked.

bármi reciproka a semmi

(#58021) Mr.Csizmás válasza vihartigris (#58020) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

rossz link, így jár aki sok oldalt megnyit :D [link] "Further, the Nikon D7100, Nikon D7200 and Nikon D5200 all have sensors made by Toshiba, and the sensors in the Nikon 1 cameras were made by Aptina."

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58022) vihartigris válasza Mr.Csizmás (#58021) üzenetére


vihartigris
őstag

Mi a szösz?
A Nikon 1-be az Aptina gyártotta a szenzorokat, most hallom először ezt a gyártót.

bármi reciproka a semmi

(#58023) Mr.Csizmás válasza vihartigris (#58022) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

pedig ők se újak, a Micron (igen, az öreg Micron) képalkotó divíziója volt önállósodás előtt.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58024) KrAt


KrAt
veterán

Sziasztok!

Újrakezdő fotósként szeretnék venni egy DSLR-t. A keret valahol 100k környékén lenne használtan, és 150-200k körül újonnan :) Meggyőzhető vagyok a használt keret növelésével, ha van értelme.

A fő felhasználási terület családi pillanatfotók lennének, kirándulás-nyaralás, telefonnal is jó fényképezni, de van 1-2 még régebben DSLR-rel készített képem, amire ha ránézek, akkor fáj, mennyivel másabb az egész :)

Nem tudom, milyen irányba induljak el, régebben egy Olympus E300-zal kattintgattam.

Első körben egy 18-55-ös kitobi-t gondolok "mindenesnek", viszont szeretem a zoom obikat is, portré miatt :)

Kérhetek valami iránymutatást, illetve esetleg konkrét gépeket is ajánlani? :)

Üdv,
Attila

(#58025) pandur99 válasza KrAt (#58024) üzenetére


pandur99
aktív tag

Újonnan tükröst ne vegyél!
Használtan én a Nikon vonalból tudok ajánlani: 3***-es sorozat 3200-tól felfelé, 18-105 VR általános obinak + egy AF-S 50/1.8 portrézni.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#58026) lugosi válasza pandur99 (#58025) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Szia, dslr-t már ne. Milcet nézzél.

(#58027) pandur99 válasza lugosi (#58026) üzenetére


pandur99
aktív tag

Én tökéletesen elvagyok DSLR-rel is. Autóból is csak elektromosat ajánlanál? A tükrös hosszú ideig jó lesz még, és olcsóbb, mint a milc, az elkészült fotóról pedig meg nem mondod, mivel lőtték.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#58028) wms válasza pandur99 (#58027) üzenetére


wms
senior tag

+1

(#58029) KrAt válasza pandur99 (#58025) üzenetére


KrAt
veterán

Koszi! :)

Az egyik kinezett gep a D3500 volt ujonnan kitobival, aztan valami jobbal, de ahogy neztem, FB-n 110-120 korul mar vannak 3500ak is, ezert nem erdemes ujonnan venni, mert esik az ara?

Van amugy abban jogos felnivalo, hogy a 3200as széria mar oregebb, mint mondjuk a 3400-3500, tehat nezzek ha tudok, minel fiatalabbat?

(#58030) lugosi válasza pandur99 (#58027) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

“Én tökéletesen elvagyok DSLR-rel is.”

Persze, ellenni bármivel el lehet. Más kérdés, hogy ha új rendszert rak össze valaki, akkor mit érdemesebb. De mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.

“Autóból is csak elektromosat ajánlanál?”

Hogy jön ez ide egyáltalán? :F

(#58031) KrAt válasza KrAt (#58029) üzenetére


KrAt
veterán

Illetve szembe jött az 5600-as sorozat, van pár tulajdonsága, ami tetszik (kihajtható kijelző, több pontos AF, WiFi, stb), az is vehető gép? :)

(#58032) wms válasza KrAt (#58031) üzenetére


wms
senior tag

Vehető bizony! Fel is soroltad, amivel többet tud a 3500-nál. :K

(#58033) vihartigris válasza KrAt (#58031) üzenetére


vihartigris
őstag

Inkább az 5-ös sorozat mint a 3-as.

bármi reciproka a semmi

(#58034) KrAt válasza vihartigris (#58033) üzenetére


KrAt
veterán

Köszönöm, akkor lehet abba az irányba nézelődök :)

Amúgy a kitobi + 70-300 mennyire ördögtől való kombó?

(#58035) wms válasza KrAt (#58034) üzenetére


wms
senior tag

Egyáltalán nem az. Az AF-P 70-300 ráadásul egy baromi jó obi. ;)

(#58036) KrAt válasza wms (#58035) üzenetére


KrAt
veterán

Szuper :)

Ahogy nezem az aprokat, van 55-300, illetve af-s, af-p, nikon meg egyeb gyartok, szoval nagy a választék es a kavar a fejemben :)

(#58037) wms válasza KrAt (#58036) üzenetére


wms
senior tag

Az AF-P-s obik az utolsó fejlesztésű DSLR objektívek, hangtalanok, gyorsak, jó a képük és könnyűek. Saját tapasztalat, 2 évig használtam őket D7500-al. :B

(#58038) KrAt válasza wms (#58037) üzenetére


KrAt
veterán

Köszi, akkor ezek alapján indulok el :) :R

Használt gép vásárlásnál alkalmazható checklist elérhető valahol?

(#58039) wms válasza KrAt (#58038) üzenetére


wms
senior tag

A leglényegesebb, hogy mennyi expó van a gépben. Ennek kiolvasására vannak programok pl. shutter count. A többit pedig Te magad tudod leellenőrizni kézbevételnél, sérülés, kopás, stb.

(#58040) KrAt válasza wms (#58039) üzenetére


KrAt
veterán

Köszönöm, tegnap hazakerült egy D5600 kitobival, 8,5e expo, hibátlan állapot :)
Már úton van egy 70-300 AF-P, vakut még keresem, 55 és 58 milis UV szűrő az obira (védelem) szintén úton, szóval lassan összeáll a kép :)

No, de mivel a technika megvan, jöhet a következő lépés: tudás.

Erre van valami bevált könyv, akár papír alapon, akár online formában? Esetleg online kurzus, videók, bármi? :)

Az alapokkal tisztában vagyok nagyjából, de az még sokmindenre nem elég.

(#58041) PuMbA válasza KrAt (#58040) üzenetére


PuMbA
titán

"55 és 58 milis UV szűrő az obira (védelem) szintén úton"

:N Nézd meg, hogy hány profi fotós használ UV szűrőt...kb. senki. 40 éve volt értelme, amikor az UV gondot okozott, aztán valami fura indok (költsd a lóvét) miatt sokan még mindig ajánlják. Csak a baj van vele. Koszos lesz, ezért állandóan törölgetned kell. A nagyon jók drágák, az olcsóak rontják a képet. Obi védelemre a legjobb a napellenző, aminek ráadásul valós haszna is van: erős oldalfény esetén véd a kontrasztvesztés ellen.

[ Szerkesztve ]

(#58042) KrAt válasza PuMbA (#58041) üzenetére


KrAt
veterán

Hmm, eddig minden gépemen volt, amire tudtam tenni :) Érdekes, mindegy mostmár.

Napellenzőt is teszek rá, ezt így "plusz védelemnek" gondoltam, de akkor ezek szerint vakvágány :) :R

(#58043) MrChris válasza KrAt (#58042) üzenetére


MrChris
nagyúr

18 éve fotózom, nem használtam szűrőt védelem céljára. Még egyetlen lencsém se karcolódott meg. Egyszer egy srác kölcsönkért egy fix obimat, következő percben már patkáztatta. Szerencsére gagyi obi volt, meg a szűrő se védte volna meg. Tehát lehet peched is. ;]

(#58044) PuMbA válasza KrAt (#58042) üzenetére


PuMbA
titán

A lényeg, hogy a jövőben már tudni fogod és egy kis dellát megtakarítasz :)

[ Szerkesztve ]

(#58045) Neck válasza pandur99 (#58027) üzenetére


Neck
veterán

Teljesen rossz a példa. Kb akkor lenne értelme, ha lenne olyan fényképezőgép, amit egy kurblival tölthetnél a helyszínen :D Vagy nagy napelem :)

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58046) Neck válasza KrAt (#58024) üzenetére


Neck
veterán

De hogy ontopic is legyek, esetleg nézz rá egy használt a6000-re. Sokan szídják a kitobit, mert MILC mezőnyben nem túl extra, de simán el lehet lenni vele. A váz meg nagyon király, és az egész szett kicsi, könnyű, élvezet magaddal vinni.
Később majd lehet bővíteni az objektív parkot, ha úgy döntesz, Sony APSC-re nagyon sok üveg van..

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58047) kizul


kizul
tag

Sziasztok!

Tervezek egy "komolyabb" fényképezőt vásárolni a jövőben. Komolyabb alatt pedig igazából csak a telefonosnál jobb képeket értem. "Normális" fényképező nem is nagyon volt még a kezemben, de telefonnal mindig is imádtam fotózni. Az alapokkal tisztában vagyok. Viszont az utóbbi időben már ráuntam a telefonos minőségre, tehát ezen a kezdő vonalon érdeklődnék mit tudnátok javasolni.

- Gépre szánt összeg?
100 maximum 200e Ft, objektívvel együtt.

- Felhasználás?
Leginkább tájképek, de a közeli képek is érdekelnének. Zenekari pillanatokat is szívesen megörökítenék, így a videófelvétel is nagy pluszt jelent, de nem feltétel. Családi, baráti összejöveteleken is szívesen használnám.

- Méret számít?
Nem olyan fontos, de azért ne egy tégla tömegű vadállat legyen :)

- Videóra szükség van ?
Nem feltétlenül, de jó lenne, és nagyon előnyt jelentene, ha külső mikrofon bemenettel is rendelkezne.

- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Természetesen használt is. Ilyen feltételekkel, ha jól gondolom majdnem csak az játszik. :)

- Egyéb kívánság, speciális igények?
Nincs, vagy csak még nem tudok róla :D

(#58048) MacEdm


MacEdm
tag

Sziasztok!
Hobbi szinten szeretnék elkezdeni fotózni. (Az alapokat se vágom még)
Utcára mennék ki, portrékat, lőnék. Videózni nem szeretnék.
Először is azzal is bajban vagyok h dslr vagy milc gép kellene-e nekem.
Mediamarktba néztem canon gépeket, azokat most ki lehet hozni 0%os thm-mel részletre. Én is így szeretném kihozni.
Milyen gépeket ajánlanátok?
Ezeket néztem én:
[CANON EOS M50 MKII Fekete M15-45S+SB130+16GB EU26 kit]

[CANON EOS 250D Fekete fényképezőgép, 18-55 mm EF-S objektív +SB130 táska EU26]

(#58049) KrAt válasza Neck (#58046) üzenetére


KrAt
veterán

Köszi, közben beszerzésre került egy D5600 + 18-55 AF-P VR + 70-300 AF-P VR + YN660 vaku + STAR63 + apróságok :)

Most épp olvasgatok, tanulgatok, próbálkozok :)

(#58050) Rapid136 válasza MacEdm (#58048) üzenetére


Rapid136
őstag

Akkor néhány gondolat:
a MILC vázaknál alapértelmezett, hogy a hátsó LCD-n bármikor komponálhatsz, a tükrös vázaknál ez problémásabb, ha utcán, streetfotóban gondolkodsz, akkor ez igen fontos
az M50 MILC létére alig kisebb a 250D-nél, szóval első körben nézz meg egymás mellett gépeket, ha számít, hogy néha nem feltűnően fotóznál
(tükröset legjobb esetben is csak használtat érdemes venni, van kínálat...)
lehet, hogy megéri a 0% THM, de hanem tudsz olyan gépet venni, ami megfelel a szükségleteidnek, akkor hiába
a márka szinte mindegy, a kész képről nehéz megmondani milyen vázzal készült, de mondjuk régi, klasszikus manuális objektiv képe jellegzetes tud lenni
a rajta lévő kit objektiv mellé érdemes egy fix gyújtótávolságút is venni, ha portrézni akarsz

és majd minden körülmények közt tartsd tiszteletben a személyiségi jogokat

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.