Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3001) Degeczi válasza ottkar (#2998) üzenetére


Degeczi
nagyúr

mert sok infót lehet így, keresőbe rakott LCD-vel megjeleníteni az optikai képre rátéve - ennek az LCD-nek azonban kell egy minimális tápfeszültség, különben nem teljesen átlátszó

(#3002) Dare2Live válasza phoebe326 (#2997) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

akkor D80, D90 alatt ne add magad.....

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#3003) Degeczi válasza Dare2Live (#3000) üzenetére


Degeczi
nagyúr

ezek miatt van LCD a keresőben:
- kompozíciós segédvonalak (más márkáknál ez csak mattüveg cserével oldható meg, ezeknél a Nikonoknál pedig ki/be kapcsolható),
- aktív AF pont folyamatos jelzése, szemben más modelleknél csak rövid időre fölvillanással
- egyéb apróság, pl. a kártyahiányra figyelmeztető ikon is jobban észrevehető, ha a képre kerül rá, nem máshová

egy LCD azonban tápfeszültség nélkül nem teljesen átlátszó

[ Szerkesztve ]

(#3004) philoxenia válasza Degeczi (#3003) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

AK10D-nél az alsó sorba vetíti az infót, teljesen jól állítható a fókusz kikapcsolt állapotban is. :K

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3005) ATISoft


ATISoft
tag

Sziasztok!

"Pályafutásomat" egy filmes Exacta géppel kezdtem egészen kis koromban, akkor tanultam meg az alapfogalmakat mint záridő, rekesz, érzékenység. Csak egy obi volt hozzá, az is fix, talán 50-es. Mivel filmes gép volt, ezért eléggé macerás volt a használata, az akkori nyaralások alkalmával két hét alatt legfeljebb 50-60 kép készült és azokról is csak hetekkel később derült ki hogyan sikerültek. Na igen, régi "szép" idők. :) Aztán jóval később 2003-ban sikerült vennem egy Canon PSA60-as gépet ami rettenetesen tetszett kompakt méretei és tudása ellenére. Nekem akkor bőven megfelelt. Nem kellett filmet venni, előhívatni, stb és egy egy hetes nyaraláson akár 4-500 kép is készülhetett. Ennyi idő elteltével viszont, bár még mindig szeretem, úgy érzem kinőttem a kis canont. Nézelődtem a bridge kategóriában, de olyan gépet ami igazán elnyerte volna a tetszésemet nem találtam. Amivel találkoztam az a megapixel háború, ki tud többet ugyanakkora érzékelőre rápréselni. Az eredmény ugye zajos vagy részlettelen képek. Hiába néztem a canon "csúcs" SX1 vagy SX10-es gépeivel készült tesztfotókat, igazán nem voltak meggyőzőek, nem is értem, hogyan lehet ennyi pénzt elkérni egy ilyen gépért (?). Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy a bridge kategóriát átlépve a dslr lesz a következő lépcsőfok. Nézegettem teszteket, (elsősorban pixinfo és dpreview) ár/érték arányokat, végül az Olympusnál kötöttem ki, amiből az E-520-as tetszett a legjobban. Mióta pedig az ED-nál duplaobis kitben megláttam viszonylag alacsony áron (korábban nem terveztem 100 fölött gépet venni) szerelmes lettem belé. :)

A kérdésem csak annyi hozzátok, hogy jó választás lesz-e, esetleg ebben az árban (semmivel sem többért) lehet-e jobbat kapni. Elsősorban természetfotózás, családi események megörökítése a cél. Makrózás és portré majd kicsit később.

És még valami. Tegnap olvastam egy fórumot ahol nem írtak túl jókat az Olympus gépekről. Mivel nagyon kicsi az érzékelőjük, zajos képeket csinálnak és tulajdonképpen nem is értik mi visz arra valakit, hogy Oly gépet vegyen.
Erről mi a véleményetek?

(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ritkán találkoztam negatív véleménnyel)

Bocs a hosszú kommentért és előre köszönöm a válaszokat!

(#3006) rumos14 válasza phoebe326 (#2997) üzenetére


rumos14
nagyúr

(némileg elfogult) Sony felhasználóként is azt mondom, hogy A300/A350-t csak akkor érdemes venni, ha a LV használhatósága az egyik legfontosabb szempont.
arról még nem nyilatkoztál, hogy zoomtartományban mi a preferenciád, Nikon vonalon a D60+18-105, D60+dupla VR kit jöhet szóba, ill. ha a keretbe belefér, D90+18-105. bár az a váz egy még jobb obit is bőven megérdemel. ez a váz egész biztos, hogy még hosszú évekig kiszolgál, még középhaladó szinten is. D60-nál az AF motor hiánya előbb-utóbb bibi lehet.
Pentax-ra nem gondoltál? K200D pl.

(#3007) rumos14 válasza ATISoft (#3005) üzenetére


rumos14
nagyúr

kitobis kit hasonló árban még a Sony A200: [link] és Pentax K-m: [link].
az Oly előnye ezekhez képest az élőkép és a minőségibb kitobik. a zajosság kapcsán én nagyon nem aggódnék, viszont szerintem a másik két gépre olcsóbban tudsz egyéb obikat venni. ha megmaradsz a két kitobinál, akkor az Oly a nyerő.

(#3008) Degeczi válasza philoxenia (#3004) üzenetére


Degeczi
nagyúr

itt egy tipikus Nikon kereső:

az aktív fókuszpont körül folyamatosan egy vastag keret van megjelenítve (sötétben pedig fókuszáláskor piros fény világíthatja meg opcionálisan)

ráadásul némely modellnél menüben választható "szélesebb" AF pont is, olyankor az szintén azonnal látszik a keresőben:

a figyelmeztető jelzéseket (nincs kártya, F/F mód, merülő akku) szintén nagyon hasznos a képre tenni, mert sokkal feltűnöbb, könnyebb észrevenni, mint ha a státuszsorban lennének, a bármikor ki/be kapcsolható segédrácsozat úgyszintén

nyilván nem kritikus mindez, de roppant kényelmes használat közben, hátránya pedig nincsen, mert ismét: nem kell bekapcsolni a gépet, ha akku van benne az már elég ahhoz, h teljesen átlátszó legyen ez az LCD

(#3009) ottkar válasza ATISoft (#3005) üzenetére


ottkar
addikt

"nem is értem, hogyan lehet ennyi pénzt elkérni egy ilyen gépért"

Milyen gépért? Annyit tudnak ami több optikával jóval drágábbért tud egy DSLR.Hogyan akarsz 6mm-es érzékelővel szemcsementes képet? APSC-re hogyan akarsz 20x-os zoomot elfogadható árban és súlyban csinálni?

(#3010) ATISoft válasza ottkar (#3009) üzenetére


ATISoft
tag

Persze talán nem volt a legjobb hasonlat, de részemről ez szubjektív vélemény.
Az SX1-nek jelenleg kicsivel 130e ft felett van az ára. Az E-520 140 két obival.
Nekem ez jobban megéri, holott először Canon utódban gondolkodtam és külsőre igencsak tetszett az SX1 / SX10.

Tudom lemondhatok a videórögzítésről, meg a 20x-os zoomról, sőt még az obikat is lehet cserélgetni, de nekem fontos, hogy a képek jó minőségűek legyenek.

Nyilván mindenkinek más az elvárása/igénye egy géppel kapcsolatban.
Én nagyon sok oldalt és tesztfotót végigböngésztem mire kiderítettem, hogy inkább ezen a vonalon megyek tovább. (Holott nyilván kényelmesebb egy kompakt gépet használni)

(#3011) Szten Márs válasza ATISoft (#3005) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Pont nemrégiben volt szó Oly gépekről itt.
Első körben azt kell, hogy mondjam, nagyon is jó választás a duplaobis E-520 kit az áráért az edigitalban.

A másik meg az, hogy az Olympus gépek érzékelője valóban kisebb, mint a Nikon/Canon/Sony/Pentax gépek érzékelője, de az érzékelőméret önmagában semmit nem jelent a képminőségre nézve. Ami jelent valamit az az érzékelőméret és a pixelszám hányadosa, de valójában még ez sem sokat, tényleges fontossággal az egyes elemi pixelek fénygyűjtő felületének nagysága bír - ez minnél kisebb, annál rosszabb képminőségre számíthatunk. Ezen kívül azonban még azért pár dologtól keményen függ a képminőség, az adatkiolvasó/feldolgozó rendszertől és az objektívtől kapásból. Az Olympus gépek jpg feldolgozó rendszere igencsak jó, így ha nem akarsz RAW előhívással bajlódn, hanem jpg-ben fotózol - márpedig, javíts ki, ha tévedek, de nekem a hsz-edből úgy jön le, hogy nem akarsz, hanem kész, nézegethető jpg-ket akarsz fotózni -, akkor az Olympus igencsak jó választás. Ráadásul az Olympus objektívek már kitobjektív szinten is igen jók, azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy bőven jobbak, mint a legtöbb konkurens márka obijai kitobi szinten. Magyarán a képminőséget meghatározó tényezőkből bőven van, ami az Oly mellett szól. A kis érzékelőméret hátrányaiból valóban realizálódik valami az Oly gépeknél, de a hatását igazán csak ISO800-tól felfelé lehet érezni, és szerintem az átlagember képeinek elhanyagolható százalékát lövi ilyen magas érzékenységeken, míg a többi tényező minden egyes képnél érezteti hatását.

Még egy dolog:
Nem nagyon árul hulladék gépet egyik gyártó sem. Minden egyes gépnek vannak előnyei és hátrányai és az igényektől függően mindenkinek más lesz a jó és mindenki más gépben találhatja meg a neki megfelelőt - nem véletlen van vásárlórétege mindegyik márka mindegyik gépének. Így aki olyat mond, hogy xy márka gépei úgy generel sz@rok és nem is érti, hogy miért vesz bárki is olyat, az egyszerűen ostoba, szemellenzős, aki a saját igényein kívül semmi mást nem lát, így aki ilyet ír bárhová, azt egész nyugodtan lehet hagyni a fenébe, nem érdemes annyi időt sem szánni rá, hogy végigolvasd mit is írt.

(#3012) Trub


Trub
tag

Sziasztok!

Kinèztem egy használt gépet [olympus e400]-t, szerintetek egy ilyen gép kezdésnek megfelelne?
Még sose volt tükörleflexes gépem, ezért szeretnék olcsóbban szerezni. Az se biztos, hogy menne a fotózás, de szeretném kipróbálni, nos?

(#3013) ATISoft válasza Szten Márs (#3011) üzenetére


ATISoft
tag

Nagyon köszönöm a részletes leírást, most már biztos, hogy az E-520 marad.

Valóban az esetek nagy részében jpg-ben készíteném a képeket, persze meg fogok próbálkozni a raw-al is, mert azért érdelek a téma, kíváncsi vagyok mit lehet kihozni a "negatívból".

Köszi mégegyszer :)

(#3014) eastsider


eastsider
nagyúr

egy Nikon D40x és egy D50 közül azonos ár ellenében melyik tűnik ideálisabb választásnak "kezdésnek" a tükrösök terén?

bár a múltkor lebeszéltetek^^

[ Szerkesztve ]

(#3015) eastsider válasza eastsider (#3014) üzenetére


eastsider
nagyúr

csak az zavar a D40X-nél, hogy ahiogy írják a tesztekben "kevés a gomb rajta", szóval sok fontos beállítást a menüből kell kibogarászni...pplusz nincs rajta állapotjelző LCD külön, hanem a rendes "nagy" lcd-t használhatjuk ilyen célokra...de egész jól használható ahogy nézem.
jó most nyilván az elején anynira nem piszkálnék mindent, de idővel úgyis idegesítene (vagy megszoknám és nem) letettem a 300D-ről. D40x felé kacsintgatok...

(#3016) Zoli bácsi válasza eastsider (#3015) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

A d50 előnye: Fókuszmotor, státusz LCD.
D40X előnye: Jobb jpg motor, nagyobb LCD, nagyobb felbontás, ISO 100, hangyaf******t jobb dinamika, kisebb moire hajlam....stb. A keresőben is látod alul a fontos adatokat, ha nem így lenne, akkor lenne igazán gond a státusz LCD hiánya. Szerintem. :)
Azért nézd meg a gépek állapotát, exposzám minden kép exifjében bennevan.
Ha teccik a D40x, és nem akarsz fókuszmotor nélküli obikat venni, nyugodtan vedd meg, jó kis gép az.
Saját tapasztalat: Ha viszont megvetted, örülj neki, használd. Utána ne nézegess, ne gondolkodj, mert biztos látsz olyat ami utólag jobb választásnak tűnik. :D

(#3017) eastsider válasza Zoli bácsi (#3016) üzenetére


eastsider
nagyúr

köszi!

D40x lesz. van kettő is fenn PH!-n. szerintem ezek a legjobb ajánlatok ebben a 80k-s kategban. meg apronetről, meg expresszről nem akarok venni semmit...

[link]
ill. [link]

személyes átvétel...
vigyek laptopot? miket nézzek majd meg? (átolvastam a nikon topik d40-re vonatkozó részét) fehér kép, különböző rekeszekkel, "poros-e a tükr", sérülés, stb

viszont ahogy néztem lenullázható az expo számláló.

a fókuszmotor ahogy kaptam az infókat nem olyan nagy probléma, meg egy darabig úgyis elleszek én a kitobival...

[ Szerkesztve ]

(#3018) Zoli bácsi válasza eastsider (#3017) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

A bukszádba nem látok. De egy szigorú magánvélemény: Ha most 80-am lenne gépre, bemmenék az edigitálhoz, letenném, 40-et felvennék 0% THM-re (Juniusban van ilyen akció), és vennék egy új D60-ast, és fizetnék 10x 4e forintot. De hozzáteszem én már jártam meg, ezért paranoiásan újpárti vagyok.
Szóval én nem vagyok annyira hozzáértő, mint az itt fórumozók többsége, de leírom én mit néznék meg (Józan paraszti ésszel). Először is kivülről megnézném, vannak-e kopásnyomok, sérülésre, szétszedésre utaló jelek. Gomboknál, tárcsánál kifényesedések. Megnézném az LCD működik-e, nincs-e megfolyás, pixelhiba.. Én utcán, szélben, senkinek a DSRL-jéről nem szedném le az obit, viszont pormentesebb helyen megnézném a tüköraknát. Végtelenbe fókuszálva egy homogén felületről szűk rekesszel lőnék egy képet, ezt monitoron lenne jó látni, mennyire koszos (vagy sérült) a szenzor előtti szűrő. Sorozatra állítanám a gépet, és meghallgatnám a hangját. Lőnék pár tesztképet, közelit-távolit, nyitott blendével is, és megnézném monitoron, nincs-e fókuszhiba, vagy valami kirívó dolog. Képeket teljes méretben is megnézném, nincs-e CCD pixelhiba. Ellenőrizném a mozgó, könnyen sérülő dolgokat, pl. akkufedél, memkártya ajtó. Megnézném állványmenet okés-e.
Ha nekem mondjuk 5ezer expoval kínálnának gépet, és kifényesedést, kopást látnék, nem nézném tovább, nem kéne. Itthoni D50-esben kb. 9ezer expo van, kopásnak, fényesedésnek semmi nyoma!
Hát én, aki nem vettem használt gépet nagyjából ezt nézném. De majd jönnek nálam tapasztaltabb emberek, aztán megmondják.
Esetleg szervizbe is elmennék exposzámkiolvasásra, ha gyanús lenne valami.

(#3019) eastsider válasza Zoli bácsi (#3018) üzenetére


eastsider
nagyúr

köszi a kimerítő választ!

[link]
erre gondoltál?
viszont hitelt nem vállalnék, lévén ninsc saját fizetésem, diák vagyok.
nyár végére több pénzem lesz, de akkor elvesztenék egy nyarat. obit meg tudnék vneni a D40-hez nyár végén, ha úgy van...

(#3020) Degeczi válasza eastsider (#3017) üzenetére


Degeczi
nagyúr

"viszont ahogy néztem lenullázható az expo számláló"

nem, teljesen megbízható az exifben megtalálható számláló!
(a filenévben alkalmazott számláló természetesen nem feltétlenül, az bármikor nullázható)

(#3021) eastsider válasza Degeczi (#3020) üzenetére


eastsider
nagyúr

OPandával nézem egy a géppel készült kép exifjét
milyen néven találom az expo számlálót?

(#3022) Degeczi válasza eastsider (#3021) üzenetére


Degeczi
nagyúr

nem ismerem (PhotoMe a létező legjobb exif nézegető), mindenesetre "shutter count" kifejezéshez hasonlót keress

(#3023) Zoli bácsi válasza eastsider (#3019) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

A VR nélküli olcsóbb kitre gondoltam, de ez még jobb. Persze diákként más lehet, én már keresek régóta, de ebben a világban nagy hitelt nem vennék föl (ennyit igen).
Én az ingyenes Irfanview nevű programot használom, ott az exif adatoknál az utólsó előtti sorban írja a "Total Pictures" exposzámot.

(#3024) t_a_m_a_s válasza eastsider (#3021) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Irfanwiev-ben: total pictures

Zoli bácsi részletes leírását annyival egészíteném ki, hogy szerintem már abból látod, hogy van-e valóságalapja annak, amit a gépről mondtak, hogy milyen az eladó. Aki vigyáz a cuccra, az korrekten szállítja (nem szatyorban vagy a kocsi hátsó ülésére dobva), körültekintő az obicserénél, nem maszatos az obi, a kijelző, stb... Szerintem már ezek is sok mindent elárulnak.

Zoli bácsi: érdekes, az én D40-emen azért már látszik a 10000 expó, ki van fényesedve a műanyag itt-ott. Főleg a nagyujjam helyénél. De műszakilag attól még hibátlan :))

[ Szerkesztve ]

Holnap majd jól beletépünk...

(#3025) Zebu válasza Zoli bácsi (#3018) üzenetére


Zebu
addikt

Személyes véleményem az, ha már választani kell D40x és D60 között, akkor inkább a D40x. Szerintem jobb ár/érték arányban van és a D60 annyival nem nyújt többet, hogy megérné azt választani.

Vagy nem így van?

[ Szerkesztve ]

(#3026) Trub válasza Trub (#3012) üzenetére


Trub
tag

Nah asszem lekéstem :B

(#3027) johnjohn válasza Trub (#3026) üzenetére


johnjohn
addikt

Keresd meg Adnoctum18 kollégát, neki van, vagy volt eladó Oly gépe ebben a kategóriában.
Ráadásul megbízható Úriember !

(#3028) Zoli bácsi válasza t_a_m_a_s (#3024) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Igaz, de szerintem aki nem vigyáz a holmijára, eladáskor azért letakarítja, és megpróbálja úgy beállítani a dolgot, hogy a készülék egy megbecsült darab volt. A d50-esemen még annyira nem látszanak a használati nyomok, annyi, hogy a hátulján a hüvelykujj helyénél kezdett lejönni az a gumis izé... azt visszaragasztottam. Persze nekem mindig táskában volt, az obin UV szűrő. A naponta használt, övtáskában lévő A530-as mókusvillantó az kopik rendesen.
Zebu: Igen, valóban jobban megéri a d40x, annyival nem tud többet a D60, de azt is odaírtam, hogy paranoiásan újpárti vagyok. Erről legyen annyi, hogy feleségemmel vettünk egy 3 éves, újszerű, 20e. km-t futott kocsit, sérülésmentesen. A szerelőnk olajat cserélt, de nem vett észre semmit. Aztán mondtam nézze már meg a kormányt, olyan furcsa...Kiderült, hogy az autót nemrég totálkárosnak nyilvánították, de kihúzták az alvázat. megcsinálták....Én meg megvettem. Igaz, hogy Suzukim van, de újan vettem. Ahogy minden cuccomat. Úgy, ahogy kocsinál a km órát, DSRL-nél az exposzámot lehet variálni. Nagyon megnézném kitől, és mit veszek. Bár ahogy kedves kormányunk szorongatja a t****ket, úgy látom többet új autóm sem lesz, meg lehet hogy DSRL-t is használtat veszek, de már tényleg elkanyarodtam a tárgytól.

[ Szerkesztve ]

(#3029) eastsider


eastsider
nagyúr

Találtam a D40x-nél jóval olcsóbban (vatera, elvileg megbízható eladó) egy párezer expós 350D-t, kitobival...bár egyelőre csak a doboz van lefényképezve :F jóó alap szeméyles átvétel, de fölöslegesen nem utazok 300KM-t, még, ha 90%-ossal teszem akkor sem
a D40-ben 13k expo van, viszont full újnak néz ki...

[ Szerkesztve ]

(#3030) Zebu válasza Zoli bácsi (#3028) üzenetére


Zebu
addikt

Ez jogos. Én is inkább újat veszek ha tehetem. Ma is vettem egyet, van is baj vele, remélem hétfőn lesz megoldás....

(#3031) Zebu válasza eastsider (#3029) üzenetére


Zebu
addikt

350D-t nem ajánlanám..... akkor már inkább a D50. Fogásra sokkal jobb. A 350D full plasztik.

Véleményem szerint a D50, D70s jelenleg elég jó áron mozog a használt piacon és könnyen ki lehet belőle fogni szinte újszerű állapotút.

[ Szerkesztve ]

(#3032) eastsider válasza Zebu (#3031) üzenetére


eastsider
nagyúr

van egy újszerű, alig használt, 80K-ért Bitboystól (D50)

énis, ha tehetem újat veszek...ott az új szag...csomagolás "feltépése"stb, de ha nincs rá lehetőség...(pénz), nyár végén lenne annyim, de akkor meg ezt a nyarat elveszteném pl...

Zebu: hmm megpróbálom lealkudni.... :) bár ez azért elég durva különbség...

D50 vs. D40x?

[ Szerkesztve ]

(#3033) Zebu válasza eastsider (#3032) üzenetére


Zebu
addikt

Én 55ért adtam el az enyémet..... egyik cimborámnak asszem 60ért vettünk egyet itt a PH-n kitobival. :B

(#3034) Degeczi válasza Zoli bácsi (#3028) üzenetére


Degeczi
nagyúr

"ahogy kocsinál a km órát, DSRL-nél az exposzámot lehet variálni"

tudsz egyetlen ilyen esetet is?
Canonnál többnyire kiolvasni is eleve csak a szervíz tudja, nemhogy átírni, Nikonnál ugyan bárki láthatja a számlálót az exifben - de még sehol nem hallottam róla, h hamisítani tudták volna, pedig jópár fórumot figyelek, nem csak itthon

egy autó többmilliós értékű, rengetegen foglalkoznak vele - érthető, h kinőtte magát az óravisszatekerés

a tized-, század- akkora értékű kameráknál egyszerűen senkinek nem éri meg belefeccölni energiát a visszafejtésbe (amit aztán jó eséllyel csak annál az egy modellnél tudna hasznosítani, mert még ugyannak a gyártónak egy másik típusa is teljesen más felépítésű lehet...)

(#3035) Zebu válasza eastsider (#3032) üzenetére


Zebu
addikt

apronet pl

Kérsz egy friss képet, megnézed az az exposzámot. 10k körül szerintem még ok.
Utána megtapicskolod és megveszed! :)

utána már csak obik kellenek. Kérdés mi a cél, 35-ért akár kapsz Nikon 18-70-et, ami elég népszerű volt régebben, szép képe van és jó ára van. Vagy veszel egy újabbat akár, egy 18-105 VR-t, amit 50 körül akár meg lehet kapni.

Kérdés mi a cél! :K

szerk: Jah azt nem is írtam, hogy akár 25-30 között kapsz fix 50 f1.8-cas obit, amit visz a vázad és szép képe van, és óóócóóóóó! :DDD

Maga tudja! ;)

[ Szerkesztve ]

(#3036) Degeczi válasza eastsider (#3029) üzenetére


Degeczi
nagyúr

a 350D-hez még nyilván a régi Canon kitobi jár, amit nem érdemes megvenni

az újabb Canonokhoz tartozó, de a Nikon 18-55 is lényegesen jobb minőségű

(#3037) johnjohn válasza Zebu (#3035) üzenetére


johnjohn
addikt

60 000.- körül pedig a 35-70/2,8-at, aminél nehezen találsz szebb rajzú Nikon obit.

(#3038) Zebu válasza johnjohn (#3037) üzenetére


Zebu
addikt

Ennyiért akár jöhet a 28-75/2.8 Tamron is! :K :K

(#3039) eastsider válasza Zebu (#3035) üzenetére


eastsider
nagyúr

ajajjj bonyolódik a helyzet :D
igazából már jó lenne a jövőhét hétvégére (nyaralás)...

szerintem el leszek jódarabig kitobival :B (első DSLR lesz) csak később ne bánjam meg, hogy nincs fókuszmotor, bár ahogy nézem nem olyan gázos a helyzet.

igen közben el is vetettem a you CAN-t :D

[ Szerkesztve ]

(#3040) Zebu válasza eastsider (#3039) üzenetére


Zebu
addikt

A 18-70 is kitobi volt :P . Fém bajonettes, jobb minőségű, mint a 18-55. Kitobit úgy 15-20 ropi között kapsz használtan.

Jah mondjuk a 18-70 drágább, de legalább IF, ED és dobsz rá egy polárt és csjúúúúúúú! :DDD Milyen szép lesz az a nyaralós kék ég! :DD

[ Szerkesztve ]

(#3041) Zoli bácsi válasza Degeczi (#3034) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Annyit hallottam, hogy szervizben pl zárcserénél nullázzák. És esetleg egyéb esetben is. :)
Na, de igazad van, ez lehet hogy csak városi legenda, nem láttam senkit, akinek nullázták volna. Autóknál bementem egyszer egy olasz kocsikat kintről behozó kerskedőhöz. Az összes kocsiban 140e (+-1000) km volt. Ki is röhögtem.

(#3042) eastsider válasza Zebu (#3040) üzenetére


eastsider
nagyúr

aii az előbb még lebeszéltek a D50-ről a D40x-szel szemben :))

ja már uncsi a kompaktos fehér ég :O majd a jövő nemzedék csodálkozni fog a képeimen, miért lett hírtelen a makulátlan fehér ég helyett hupikék :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3043) eastsider válasza eastsider (#3042) üzenetére


eastsider
nagyúr

ahogy nézem 45 körül van a 18-70, az meg már most nem férne bele :(

mégis nagyon gáz a D40x-re obikat venni?(motorossssssat)

[ Szerkesztve ]

(#3044) Zebu válasza eastsider (#3042) üzenetére


Zebu
addikt

Áh nem a döntés a tied!

A lényeg, hogy a D50 egy régebbi konstrukció, a Nikon első belépő szintű DSLR gépe volt (szerintem), bár Phil modink egyszer már korábban ezt már hosszasabban kifejtette pont nekem! :D

Ezt a szériát végül a Nikon nem folytatta, alacsonyabb árszegmensbe helyezte a bélő szintet a D40-D60 szériával. A D50 folytatva lett volna, akkor az utódai valahol, ha jelenlegi piacot nézzük, akkor a D60 és D90 között lenne.

Egyes szolgáltatásokban többet nyújt a D40-nél. Ilyen pl a státusz LCD és a beépített fókusz motor pl, 5 fókusz pont. A fénymérője néha kicsit butáskodik, viszont király a fogása.

A D40x újabb konstrukció, állítólag gyorsabb és jobb feldolgozó rendszerrel. Viszont a fogása kicsit műanyagosabb, nincs státusz LCD, nincs beépített AF motor és 3 fókusz pontot kapsz. Cserébe viszont új fejlesztés és több megapixel.

Bár a 6mpixel szerintem otthon mindenre elég.

Canonból találsz még talán 350D-t és 400D-t hasonló áron. Oly, Pentax és Sony szerintem ennyiért még nincs.... Talán Alpha200 kapható már kb ennyiért....

apronet 18-70-ek

[ Szerkesztve ]

(#3045) Zoli bácsi válasza eastsider (#3042) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Nana, azért a DSRL dinamikája sem tökéletes... ha nem akarsz beégett eget, akkor jó ha van egy féligátmenetes szűrőd. Vagy RAW-ba lősz. Esetleg mindkettő...
Hupikék azért ne legyen. Nekem a polárszűrős mélykék tetszik, szép bárányfelhőkkel. :)

Ja, előbbi expószámos dologhoz jutott eszembe: Exif adatokat is lehet ingyenes programmal buherálni, tehát a Nikon expószáma könnyűszerrel átírható.

Szerk: Zebu "A fénymérője néha kicsit butáskodik" mondatát szeretném kiegészíteni, hátha eastsider fórumtárs nem érti mit akar ez jelenteni. Persze, ez az én szubjektív véleményem lesz. Tehát, ahogy én látom:
A d50 fénymérése bizonyos körülmények közt hajlamos túlexponálni. Általában is picit túlexponál, néha viszont egész világos a kép. Nem jöttem rá pontosan mikor mér félre, de szürkés-fehér sziklákat fotózva többször erősen túlexponált képeket kaptam. Panaszkodtak a D80 hasonló fénymérésére is, a tesztképeket nézve aztmondanám, a Nikonok képe általában kissé világosabb, ahogy a Pentaxok fénymérése kissé alulexponáltnak tűnő képeket eredményez. Hamar ki lehet ismerni a nikon fénymérését, könnyű korrigálni. Bár nekem nem volt, a Canon 400D "fénykorában" is sokan panaszkodtak, hogy alulexponál.

[ Szerkesztve ]

(#3046) Zebu válasza Zoli bácsi (#3045) üzenetére


Zebu
addikt

A képben át tudod írni az EXIF adatokat, az nem gond, de a masinában már nem tudod.

Az újonan elkészített kép a valós adatokat tartalmazza majd! :C

Igen, szerintem mindenképp RAW-ba érdemes fotózgatni. Letöltés után átkonvertálod és kész. Nem muszáj buherálnod ha nem akarod, de azért a lehetőség az megvan, ha meggondolnád magad! :K

[ Szerkesztve ]

(#3047) Zebu válasza eastsider (#3043) üzenetére


Zebu
addikt

Nem gáz, csak kicsit drágábbak. És nem mindegyikből van, de attól függ, mit szeretnél és mennyi pénzed van rá! :D

(#3048) eastsider válasza Zebu (#3047) üzenetére


eastsider
nagyúr

mindent és semmi :DDD nyár végére lesz rá...(teszkó)

amúgy nem... csak majd később válik el.
pl mik között van jó ellátottság? márminthogy amik közt nem sokkal drágább a motoros. (képzelem miylet kérdeztem, ne tessék megkövezni :D )

újabb konstrikció vonz, azt hiszem....
a hupikéket viccből modntam, mert itt van egy törp előttem (SPAR powa)

[ Szerkesztve ]

(#3049) Zebu válasza eastsider (#3048) üzenetére


Zebu
addikt

Jah jól bemalmozta a népet ez a SPAR ezzel a törp kérdéssel! :R

Olcsó, drága relatív. Azt döntsd el, hogy mennyit szánsz rá és mennyit akarsz dolgozni vele. Könnyen el lehet indulni a lejtőn. Bár én úgy látom majdnem mindeki először megpróbálkozik az olcsóbb kompromisszumos objektívekkel, és vagy megmarad, mert nem akar rá többet költeni (vagy nem engedheti meg magának), vagy tovább lép. Itt pl az olcsóbb telékre gondolok. Sigma, Nikon, Tamron 70-300-zas sorozatok. Ezekből van motoros és nem motoros. A Nikon következő lépcsője a VR változat, ez még fényerőben ugyanott van, mint az elődök. Ha nagyobb fényerőt szeretnél akkor már a gyújtó rövidul és az ár emelkedik úgyötszörösére kb, ha VR-t is akarsz, akkor meg kb 12x-ére.

szerk: a lényeg, ohgy használd is ne csak vásárold! :K

[ Szerkesztve ]

(#3050) eastsider válasza Zebu (#3049) üzenetére


eastsider
nagyúr

én amúgy a kompakttal (még a telefonnal is,ha csak az van nálam) sokat fotózok... meg itt a Balaton ugye... millió virág (makrót nagyon szeretm pl) szal tele-makró... de először meg kell tanulni kezelni a "cuccot" meg belejönni...
szóval jó darabig elleszek éna kitobival...

ahogy nézem egy ilyen tele eléggé húzós (így elsőre) mármint az AF-S-t néztem... az af-G-s 50K körül

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.