Hirdetés

2020. december 4., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8001) csakb válasza kutymorg (#7999) üzenetére


csakb
őstag

Ja, úgy értettem, hogy gyors mozgásokat akarsz videózni. Arra nem lesz sokkal jobb a DSLR, úgy érzem. Fotózáshoz viszont nagyon is!

Természetesen van követőfókusz minden gépben. Sokkal gyorsabb, mint a kompaktokban, de az más kérdés, hogy mennyire pontos. :)
A Nikon 3D-trackingje állítólag különösen jó, de nincs vele saját tapasztalatom.

Napkeltéhez bármilyen obi jó, aminek jók a bevonatai, és nincsenek belső reflexiók. :)
Tájképhez nagyobb látószög kell, ha meg nagy napkorongot akarsz, akkor minél hosszabb tele.

Ez pl. kit tele, 200-as végen, enyhe croppolással.

[ Szerkesztve ]

(#8002) csakb válasza kutymorg (#7999) üzenetére


csakb
őstag

Másik dolog, ami neked jól jöhet technikai sportokhoz, ha a tele stabilizátora tud panning módot, vagyis csak az egyik tengely mentén próbál stabilizálni.

A Canon és a Nikon drágább teléi ezt biztosan tudják, az olcsóbbakkal nem tudom, hogy mi a helyzet.

A Pentax és a Sony szenzor-stabilizálása tudtommal nem ismeri ezt a módot.

A másik fontos dolog, különösen olcsó teléket használva, hogy nagy ISO-n is jó képet adjon a váz. Az olcsó telék eleve nem fényerősek, és még rekeszelni sem árt őket egy kicsit, szóval muszáj növelni az ISO-t, ha rövid expóidőket akarsz.

A korábban emlegetett Canon/Nikon/Pentax gépek nagy ISO-n elég jók, a Sony-kból nem tudom, hogy melyik lehetne nyerő.

(#8003) k1csi válasza csakb (#8002) üzenetére


k1csi
senior tag

Tele obiknál az olcsó kezd elég relatív lenni, videóhoz meg előny a fix fényerős zoom...

A Canonnak van egy 70-200 f/4 IS teléje aminek az IS-e tudja az említett panning módot és rekeszelni sem kell (a 70-200 f/2.8 IS II megjelenése előtt talán ez volt a legjobb tele zoomja a Canonnak) viszont ez még messze nem a történet vége.

Még használtan is 200k felett van, újonnan meg inkább a 300k-hoz van közelebb mint a 2-höz. Ezzel még egyébként jó is a Canon ui. a Nikonnak csak a jóval drágább f/2.8-as Nikkor obija van ebben a kategóriában.

Csakhogy videó alatt a fókusz kontraszt alapú (a felcsapott tükör miatt) ami a Canonnál rém lassú (ebben digit V előtt nem is várnék javulást) meg a kontrasz alapú fókusz keresgél azaz ahhoz, hogy meg tudja állapítani hol maximális a kontraszt ide-oda állítja a fókuszt ami azt jelenti, hogy egy ideig biztos rossz fókusz lesz. Egyébként ez a keresgélés (hunting) nem Canon sajátosság, az összes kontrasz alapú fókusz így működik.

Azaz AF lényegében használhatattlan videó alatt. Sportra meg pláne. Neten egyébként láttam olyan videót ahol D7000 vagy D3100 követő módját nézték (sorry nincs meg a link), viszont messze nem sport volt és simán lehetett látni a kontraszt huntingot. Azaz bár ebben a Nikon egy kicsit előrébb tart az még mindig kevés lesz.

Kézi fókusszal meg sok sikert sport videózáshoz (ugye telénél alapból kicsi a DOF DSLR esetében).

Ebben esetleg a félig áteresztő tükrös gépek lehetnek jobbak (Pl. SLT Alpha A55/Sony), mivelhogy ott folyamatosan jut fény a fázisdetekciós fókusznak. Tapasztalatom nincs vele, így nem mondanék semmit.

Azaz vsz. A DSLR videózás az nem spontán videó, hanem inkább tervezett "filmezés" (ezt már nemtudom hányszor leírtam).
Tipikusan inkább nagylátó/fényerős obikkal. Egyrészt mert ott kevésbé látszanak a fókuszhibák, másrészt könnyebben elérhető fényerős obi.

A Canon 18 Mp-es szenzora meg videó módban kb. ISO 800-ig kompromisszumok nélkül zajmentes (tapasztalatom szerint; fullHD-ban), felette meg már kezd látszani a zaj. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem használható hanem lesz kompromisszum vagy videó zajszűrést kell használni. Ehhez meg nagyjából tök mindegy milyen SW-ed van, külön fizetős SW kell hozzá (ilyenem nincs, azaz nem tapasztalatból mondom) aminek a proci igénye (fotóból kiindulva) elég szép lesz.

Lehet, hogy zajban a D7000 jobb, de a videóval jelenleg egy alapvető probléma van a szenzor szempontjából: A szenzor a fotó mód miatt jóval több sort tartalmaz mint a videóhoz kell. Az összes sort képtelenség kiolvasni/feldolgozni a videó frissítési sebességgel. Ez azt jelenti, hogy nem minden sort használnak (line skipping), azaz csak a beeső fény egy részét használják (ami nyilván rontja a jel/zaj viszonyt).
Amiről viszont megy a pletyka a neten az a pixel binning (lényegében pixel összevonás). Többek között ez az amiért most nem tervezek váz váltást. Amíg a szenzorok nem tudják ezt (ehhez HW támogatás kell, visszont lehet a rolling shutter jellot is csökkentené), addig lényegében jelentős javulást nem lehet várni.

kutymorg
Azaz mielőtt ebben belevágnál nagyon nézz utána mert fél milla az nagyjából a minimum beugró, a határ meg nagyjából a csillagos ég.

Szerk: a kontraszt alapú fókusz vsz. semmivel nem gyorsabb DSLR-nél mint a kompaktoknál. Megkockáztatom Canonnál lassabb.

[ Szerkesztve ]

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#8004) csakb válasza k1csi (#8003) üzenetére


csakb
őstag

Ez mind rendben, de mint kiderült alább, kutymorg nem videózni szeretne, hanem fotózni, de örülne, ha videót is tudna a cucca. Ehhez azért nem kell rögtön a legdrágább L-es obikat megvenni, ha a Canon mellett dönt. Annyit szeretne csak, hogy a régi bridge-éhez képest sokkal gyorsabb, követő fókuszt tudjon a rendszer, ne maradjon le mindig a pillanatokról. Ehhez nem kell fél millás beruházás. 150-ből már elég jól használható kitet tud venni.

(#8005) k1csi


k1csi
senior tag

A korábbi zaj témához még egy megjegyzés. A zaj leginkább homogén felületeken látszik a gyakorlatban.
Éredemes megnézni dpreview tesztjét:
http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta55/page9.asp
Az SLT-A55 mellé betettem az 550D-t a D7000-et meg az 500D-t. IS 3200 RAW-ban.

A feketében is meg a szürkében is jól látszik a D7000 elönye. Az SLT-A55 féligáteresztő tükre miatti veszteség is jól látszik ill. a régebbi 500D is hátrányban van kicsit. Viszont egyébként nem látok olyan nagy egetverő különbséget hiába az eltérő zajgörbe meg a DxOMark-os nagy eltérés.
A gyakorlatban vsz kb. ennyit számít.

Szerk: Ja nekem se lett egyből világos, hogy mire kellene a videó. Mindegy amit leírtam ezért talán nem teljesen haszontalan.

[ Szerkesztve ]

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#8006) goranje válasza kutymorg (#7999) üzenetére


goranje
tag

Sziasztok.

Én is ilyesmi cipőben járok mint kutymorg. Kb. egy hónapja olvasgatom a fórumokat és elmondhatom hogy az itt levő urak segítettek tisztába tenni a dolgokat. Ezúton hálás köszi mindenkinek. :R

Én személy szerint amit leszűkítettem magamnak az a Nikon D90, Canon 550D, Pentax K-x, és az Oly 620. ( a sorrend véletlenszerű ).

Most mégis úgy látom hogy a Pana GH1 (vagy G2), az ami izgatja a fantáziámat.
Nekem is jól jönne a videó mint kutymorgnak, és evvel a géppel megy videó közben is az autófókusz, + közben tudsz fényképezni is. A hozzáadott 14-140-es objektív kellően nagy átfogást tud biztosítani a 2x szorzó miatt.
Csak az a gond hogy az m4/3 rendszerű objektívek még nem túl olcsók, de remélhetőleg egyre inkább elterjednek, és még ott vannak az egyéb adapterrel felcsavarható obik is.

Szerintem tehát aki szeretne videót, és valamennyire azért csak hobbifotos, aki nem ebből akar megélni, de minőséget szeretne, akkor ezen el lehetne gondolkodni.

(#8007) Mercutio_ válasza goranje (#8006) üzenetére


Mercutio_
félisten

220voltban láttam tegnap Pana 14-140-et 139ezerért.
Annyit azért érdemes tudni, hogy dinamikában és magasISO-ban az m4/3 (GH1, G2) elmarad a felsorolt DSLR-ektől (kivétel az E-620 persze) valamint az adapterezett obiknél nincs, vagy (Oly esetén) nagyon lassú az AF, kézzel kell élességet állítanod.

Kompakt helyett jó lehet egy G2+14-140, de ha nem elsősorban videózni akarsz, akkor lehet jobban jársz egy videót is tudó DSLR-rel és egy Tamron 18-250-nel ha már mindenképpen 1 obival akarod lefedni ezt az átfogást. (A két végén a Pana 14-140 se valami fényes)

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Orient Bambino Bigsize (50k), Nike Bőr Sneakers (9,9k/db), m4/3 Panasonic GM5 váz (79k) 25/1.7 obi (50k)

(#8008) goranje válasza Mercutio_ (#8007) üzenetére


goranje
tag

A 220V-nél az ugye használt volt? Újonnan horribilis 250.000 ft. (Itthon).

Az adapterezés csak egy opció, de néha azért ez is jól jöhet.

Éppenséggel nem a videó a fő cél, de azért az sem jön rosszul. Én személy szerint eljárok repülős rendezvényekre, vagy ha lehet fel is szállok mindenre amire csak lehet, és repül. Ilyen helyzetekben jó ha lehet videózni is.

Az a 14-140-es nem a fő cél, mellé természetesen kerülni fog néhány tesó is majd. Csak vannak helyzetek amikor ne kelljen állandóan le-fel tekergetni. Meg a GH1-nek ugye ez kitje, és Németországban csak 850 euró. + az obik is olcsóbbak ott.

A DSLR-rel meg technikait nem igazán lehet videózni, mint amit pl. kutymorg is szeretne.

(#8009) Mercutio_ válasza goranje (#8008) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igen, használt, az új ára irreális, annál még kitben is olcsóbb megvenni.

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Orient Bambino Bigsize (50k), Nike Bőr Sneakers (9,9k/db), m4/3 Panasonic GM5 váz (79k) 25/1.7 obi (50k)

(#8010) goranje válasza Mercutio_ (#8009) üzenetére


goranje
tag

melyik üzletükben van ez?

(#8011) Mercutio_ válasza goranje (#8010) üzenetére


Mercutio_
félisten

Westend

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Orient Bambino Bigsize (50k), Nike Bőr Sneakers (9,9k/db), m4/3 Panasonic GM5 váz (79k) 25/1.7 obi (50k)

(#8012) goranje válasza Mercutio_ (#8011) üzenetére


goranje
tag

Kösz. Ha eljutok a városba megsasolom.

Akkor lehet hogy összepárosítom egy G2-vel, vagy ha ha összejö egy GH1-el. :C

(#8013) Balinov


Balinov
félisten

total90, csak kivancsisagkeppen, vegulis melyik modell mellett dontottel?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#8014) Mukk


Mukk
tag

Sziasztok!

Mennyire számít, hogy a gyártó specifikációja szerint Win7 compatibilis-e a masina vagy nem? Pl. 500D nem, de 550D már igen. Ez valós probléma?

Köszi

szerk: lehet, hogy a canon topicban kellett volna feltegyem, de itt értsétek általános kérdésként pls:)

[ Szerkesztve ]

Mukk

(#8015) TeeJay válasza Mukk (#8014) üzenetére


TeeJay
félisten

egyszer dugtam rá a vázat laptopra de azóta sem kellett...
memóriakártyát kikapom belőle, be a kártyaolvasóba ami teljesen ki tudja használni (Sandisk SDHC UltraII kártyám van) és kész.
többen is tanácsolták hogy ilyen drága gépet nem nagyon kellene USB-re kötni mert a gép felől, főleg asztali masináknál, sosem lehet tudni mit kap a fényképezőgép aztán elég egy löket és jóccakát :U

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#8016) Mukk válasza TeeJay (#8015) üzenetére


Mukk
tag

na igen, valahol gondoltam, hogy a homlokomra csapok, amikor meghallom a választ... :))

köszi

Mukk

(#8017) keresss


keresss
csendes tag

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni :)
Félhomályban is szeretek fotózni, és fontosnak tartom a gép gyorsaságát is. Ezt csak a gép sebessége miatt érdekelne.
Sigma SD10-et érdemes még venni? Ennek a típusnál érdekelne még, hogy mennyire strapabíró a zárszerkezete.
Vagy esetleg tudnátok ajánlani, pár típust? Akár melyik évjáratból érdekelne.
Előre is köszi!
üdv

(#8018) johnjohn válasza keresss (#8017) üzenetére


johnjohn
addikt

Erra az őskövületre hol bukkantál ? 6 éves modell, szinte nem is volt belőle forgalmazva idehaza, és Sigma bajonettje van, amihez gyakorlatilag semmit nem kapsz Magyarországon.
Szinte valamennyi most kapható DSLR elég gyors, a félhomályban( ?) való fotózáshoz pedig fényerős objektívek, és jó magas ISO teljesítmény szükséges. Olvass teszteket a vázakról, abból sok minden kiderül.

(#8019) keresss válasza johnjohn (#8018) üzenetére


keresss
csendes tag

Köszi a választ!
Apróhírdetésben néztem, és még találtam SD9-et is ;)
Továbbá nézegettem még konika-minolta 7d-t és 5d-t amik nem is tűnne rossznak, igaz ezek is öregek. Na meg *ist DL-es gépet és canon 20d-t is.
Még jobban szétnézegetek :))

[ Szerkesztve ]

(#8020) filózoli válasza Mukk (#8014) üzenetére


filózoli
senior tag

Én három hónapja vettem az 500D-met és igenis win7 kompatibilis. (Frissítették.) :))

(#8021) johnjohn válasza keresss (#8019) üzenetére


johnjohn
addikt

Szerintem ennyire öreg gépeket ne akarj venni, de pl. egy viszonylag kevés expós Nikon D 200, vagy D 80, már jó választás lehet, vagy a Pentax K10D, K20D is még előfordul viszonylag jó állapotban.

(#8022) total90 válasza Balinov (#8013) üzenetére


total90
veterán

D5000-et rendeltem, 24-én érkezik. Az ok... hát lett némi (70€) kedvezményem, meg 2 obi előtte is szimpatikus volt+itt nálunk Nikonhoz van minden, Canon gépekhez meg keresgélni kell, rendelni és vagy lesz, vagy nem.
A másik, hogy a fotós haver, akinek volt (prá napja eladta) D5000 neki van makró obija (Sigma 50/2.8 EX AF) és majd megüzletelem vele. Gyakorlatilag alig használt, meg ő nem is akar makrózni, csak egy 2 hetes hóbort miatt vette :U
A lényeg, több érv szólt a D5000 mellett :K

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#8023) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
Topikgazda

üdvözletem!

új tükrös gépet tervezek venni februárban, hobbifotózásra...nézegettem a hirdetéseket, találtam egy ilyen zagyvát:

Új Canon EOS 1000D 79 eFt., Canon EOS 400D 59 eFt., 17-85 IS USM 65 eFt., 18-55 IS 23 eFt., 2.5/50 macro 62 eFt., 55-200/4.5-5.6 USM II 29 eFt., 4-5.6/75-300 III 35 eFt., BG-E3 20 eFt., BG-E2N 30 eFt. (magyar garancia), BG-E4 29 eFt., BG-E8 (új) 31 eFt., 70-300/4.5-5.6 IS USM 95 eFt., 580 EX II 87 eFt., Nikon D80 94 eFt., Nikon 18-55 VR 27 eFt., 18-70/3.5-4.5 AF-S 40 eFt., 3.5-5.6/16-85 AF-S VR ED 115 eFt., SB-600 50 eFt., SB-800 70 eFt., SB-900 80 eFt., Sony DSC-W115 22 eFt.-ért eladó.

ebből az első kettőt sikerült értelmeznem, a többit passzolom...kitet vennék, később bejátszhat egy tele és/vagy makró obi.

kérném szíves segítségüket az uraknak :D

mod.: még a Sony A sorozaton gondolkoztam, a minolta obik miatt - de amúgy márkafüggetlen vagyok.

[ Szerkesztve ]

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8024) Szten Márs válasza Mr.Csizmás (#8023) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Milyen árkategóriában gondolkozol? Mennyi a plafon? A kit szimpla kit az alapobjektívvel, vagy duplakit egy középtelével?

Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody's gonna die... come watch TV!

(#8025) rumos14 válasza Mr.Csizmás (#8023) üzenetére


rumos14
nagyúr

milyen minolta obid van? (ha van)

(#8026) Mr.Csizmás válasza Szten Márs (#8024) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

70-80, max. 100 lenne a teteje, es ami belefer. duplakitet lenne erdemes, vagy kesobb egy plusz objektivet?

rumos ur: meg nincs

mod. szobajohet kulfoldi beszerzes, akar ebay, amazon is.

[ Szerkesztve ]

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8027) Szten Márs válasza Mr.Csizmás (#8026) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ennyi pénzért leginkább egy váz + egy alapobi + táska + memória, amit jókat lehet találni. A belinkelt hirdetéshalmodon belül esetleg az EOS 400D és a 18-55 IS párosítása lenne jó, de szerintem az EOS 400D-nél jobb gépeket is fogsz találni ennyiért.

Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody's gonna die... come watch TV!

(#8028) Mr.Csizmás válasza Szten Márs (#8027) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

felejtsuk el azt a hirdeteshalmot. mondjuk az alap vaz+obi lenne ugy 80 max. es a kiegeszitok meg kulon. mit tudnal javasolni? (valahol el kell kezdenem csak ugy belenyulva nem akarok kitet valasztani)

es koszonom az eddigi valaszokat :R

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8029) Szten Márs válasza Mr.Csizmás (#8028) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Épphogy kicsúszik a keretből, de baromi jó gép, minden tekintetben: [link]
Amúgy nem vagyok képben a használt árakat illetően annyira, de Nikon D40x-ek, Olympus E-520-ak, Canon EOS 400D-k vadászhatók ilyen áron. Sonynál fene tudja, ott végképp nem vagyok képben a használt árakkal, de szerintem rumos kollega felsötétít minket e téren. Szerintem keress hirdetéseket, és dobd be őket ide, akkor tudjuk véleményezni, milyenis az adott vétel :K
Ja igen: ezeknél a gépeknél a hátsó LCD nem használható keresőként, de gondolom ezzel tisztában vagy.

Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody's gonna die... come watch TV!

(#8030) Mr.Csizmás válasza Szten Márs (#8029) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

koszi a linket :) kicsit odzkodok a hasznalt gepektol, elvegre finommechanikas, es ki tudja mit elt meg....uj kitbol mit tudsz javasolni? (jo sok bajom van :)) )

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8031) Mr.Csizmás válasza Szten Márs (#8029) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

dupla

[ Szerkesztve ]

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8032) Szten Márs válasza Mr.Csizmás (#8030) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Újat max 80 ezerért? Attól tartok semmit, ennyiért csak használtat fogsz tudni venni, főleg, ha kitobi is kell mellé - márpedig kell. Ennyiért nincs újonnan DSLR.

[ Szerkesztve ]

Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody's gonna die... come watch TV!

(#8033) Mr.Csizmás válasza Szten Márs (#8032) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

ok, koszonom. akkor marad a keveset hasznalt verzios hasznalt. hamarosan jelentkezem.

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8034) Messer22 válasza Szten Márs (#8032) üzenetére


Messer22
senior tag

HI

90e-ért E450 van újban, esetleg MM vagy saturn akcijós kit-et kell vadászni..

Messer

(#8035) Mr.Csizmás válasza Szten Márs (#8032) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

visszatértem :D
1
2
3

így ezeket találtam egyelőre itt az aprón, amik szerintem elfogadhatóak. (vagy a fent linkelt Pentax K200? :F )

esetleg bejátszhat ez: [link] vagy [link]

de inkább maradnék a PH aprósnál...

[ Szerkesztve ]

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8036) johnjohn válasza Mr.Csizmás (#8035) üzenetére


johnjohn
addikt

Szerintem a két Pentax közül válassz . A Sony A 200 vázak elég hamar amortizálódnak,kopnak, az A 230-nak pedig tragikusan rossz volt a fogása.

[ Szerkesztve ]

(#8037) Mr.Csizmás válasza johnjohn (#8036) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

a 3-as egy A350, az eggyel nagyobb. arra is vonatkozik? :F

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8038) rumos14 válasza Mr.Csizmás (#8035) üzenetére


rumos14
nagyúr

a Sony-król tudok nyilatkozni. magas iso-n egyik sem bajnok, iso800 már necces, ha pixel szinten nézed. az A230 fogása nagyon rossz, viszont a kitobija (18-55) nagyon jó.
az A350 fogása teljesen jó, a 14 mpixeles CCD alap iso-n jó obival nagyon szép képet ad... viszont a kit 18-70 átlag alatti. az A300/350/330/380/390 esetében a hátsó kijelzőt is használhatod komponálásra (ráadásul dönthető a kijelző), és az AF sem lesz csigalassú, mint a többi gyártó élőképes megoldásainál.

több ismerősöm használ(t) A200-at, átlagban 2 éve(t), valóban kicsit megkopik a váz ahol fogod("fényes lesz"), de ez csak külsőség, funkcionálisan semmi gond.
sztem a Sony-k nagy előnye a vázba épített stabilizátor és a Minolta használtobi felhozatal.

egy időben amúgy a MM az A230L (váz+kitobi) összeállítást 80k-ért szórta ki...

(#8039) priusz válasza Mr.Csizmás (#8037) üzenetére


priusz
aktív tag

Nem vonatkozik. Én megelégedéssel használok egy A300-ast 3 éve, egy darab kopás nincs rajta. Véleményem szerint bármely belépő szintű gép nagy ugrás minőségben egy kompakt után főleg ha az optikákat jól válogatja össze az ember.

Könnyu dolog bölcsnek lenni. Csak gondolj valami butaságra, aztán ne mondd ki!

(#8040) Mr.Csizmás válasza rumos14 (#8038) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

ah, danke mein herr.

iso400 fölött életemben talán 5? képet fotóztam :D szóval ez nem gond. a pixinfós tesztre mennyire lehet adni?

a kitobi az nem gond, mert nézegettem minolta obikat, meg mutter is mondta, hogy azok jók...( ő még az analóg korszakban, 70-80-90-es években fotózott sokat).

köszi a tippet, valamikor benézek akkor az MM-be meg a saturnba....

(#8039) priusz köszönöm neked is :)

[ Szerkesztve ]

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8041) Szten Márs válasza Mr.Csizmás (#8040) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A Pentax K-m duplakit vonzó, viszont ahogy kiveszem az írásból, aksi nélkül adja a gépet, és az aksikért plusz pénzt kér - ez nekem igen érdekes, de ezt írja. Szóval ezt számítsd bele.
A Sony A350-et kezdő DSLR-esnek viszont maximálisan ajánlanám. Ott lehet a hátsó LCD-t is keresőként használni, a kitobi, bár nem bajnok minőség, teljesen megfelelő, és nagyobb átfogású, mint a 18-55-ök. Összességében én ezért az A350-et javaslom neked. :K

Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody's gonna die... come watch TV!

(#8042) csakb válasza Mr.Csizmás (#8040) üzenetére


csakb
őstag

Én a K200D-t tudom ajánlani a Pentaxok közül (nekem is az van, de nem ezért :D ). Masszív, nagyon jó fogású, teljesen szigetelt(!) váz, és a K-m-mel ellentétben van hozzá portrémarkolat is. Ez jobb fogást, kezelhetőséget, és kétszer több akkut biztosít. Ezen a vázon még van vezetékes távkioldónak aljzat, nem csak infra, és a felső státusz-LCD is nagyon hasznos, főleg az akkuidővel tudsz sokat spórolni.

Ez is szenzorstabilizált, vagyis még a 30 éves, fullmanuál obikkal is van stabi, igaz, nem olyan hatékony, mint az IS, VR, OIS.

Bármilyen régi, manuál objektívvel van fénymérés és fókusz-visszajelzés.

Nagy ISO-n, úgy 1250-ig szerintem tűrhető képet ad, alacsonyabban nagyon jót.

Hátránya lehet, hogy AA-akkuk kellenek bele, és kicsit finnyás. Ha jó minőségű, kis belső ellenállású akkukat veszel, meg egy jó töltőt, akkor viszont semmi gond.

A kitobi tűrhető képet ad, az építési minősége jó, és a napellenzőn van egy kis ablak, hogy a forgatható szűrőkhöz (polár, gradiens stb.) hozzáférj könnyen.

50-200-as kitobit elég olcsón tudsz hozzá venni, használtan.

"a pixinfós tesztre mennyire lehet adni?"

Nagy fenntartásokkal kezeld, gyakran írnak hülyeséget, és igen szubjektívek néha. A dpreview-t sokkal inkább tudom ajánlani.

Vásárlás előtt azért csekkold a valós expószámot!

(#8043) rumos14 válasza Mr.Csizmás (#8040) üzenetére


rumos14
nagyúr

bitte...
a K-m duplakit 80-ért sztem amúgy jó ajánlat... csak hogy összezavarjalak :)
pixinfo, hát a tesztképekre gondolom lehet adni, de annyit még hozzáteszek, hogy én minden általam használt/kipróbált Sony gépnél arra jutottam, hogy a váz jpeg nem az igazi, a raw konverziót preferáltam.
'85-től kezdőden minden Minolta AF obi használható a Sony Alpha gépeken.

(#8044) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
Topikgazda

most beszéltem az eladó A350 tulajával, el van adva a gép... :O :W

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8045) csakb válasza Mr.Csizmás (#8040) üzenetére


csakb
őstag

Jaja, az a K-m duplakit jó árban van. A K-m a K200D butított változata. Nincs szigetelés, felső LCD, markolathoz csatlakozó, vezetékes távkioldó, és kicsit butább ("egyszerűbb") az interfésze.

A két kitobi már a "könnyített", DA L verzió, vagyis műanyag a bajonett, és nem adnak hozzájuk napellenzőt, külön lehet venni. Optikailag ugyanazok elvileg, mint a DA-k.

A Pentaxok is teljesen kompatibilisek az összes K bajonettes objektívvel, minden funkció működik, a nagyon ritka powerzoomot leszámítva. De az összes AF-es obival van AF is.

(#8046) Mr.Csizmás válasza csakb (#8045) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

nem tetszik ez, hogy lightos obi, meg nem szigetelt váz, meg butított... olyan tesco feelingem van :D
[link]
ez szimpatikus, de még keresgélek :)

[ Szerkesztve ]

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#8047) rumos14 válasza Mr.Csizmás (#8044) üzenetére


rumos14
nagyúr

mostanában elég sok A200/300/350 jelenik meg a használt piacon, figyeld a vaterát és az epxresszt.

(#8048) rumos14 válasza Mr.Csizmás (#8046) üzenetére


rumos14
nagyúr

fogd kézbe, mielőtt döntesz. bár már nem nagyon találsz kiállított, kipróbálható darabokat sehol sem.

(#8049) Degeczi válasza Mr.Csizmás (#8046) üzenetére


Degeczi
nagyúr

80e-ben komoly obi és szigetelt váz is legyen? :Y
az még használtban sem nagyon megy, esetleg régi K10D szerencsével

(#8050) Mr.Csizmás válasza rumos14 (#8048) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

A200 volt a kezemben, sok különbség nem lehet.... ( ? :F )

(#8049) Degeczi kicsit félreérthető voltam, elnézést kérek :DDD

[ Szerkesztve ]

| CFNyP VII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.