2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Aliexpress és az economy shipping...

    Amióta az Aliexpress-t felfedeztük sokszor legszívesebben onnét rendelek, vagyis rendeltem...
    Voltak különböző nagy kínai webshopok amik tényleg jók voltak, aztán elkoptak az idő során vagy csak simán drágák lettek (dealextreme, bangood stb.).

    Egy nagy hátránya volt az Alinak, ha bármivel probléma volt, akkor azért ebayen paypal fizetéssel sokkal könnyebb kezelni a problémát ha az eladó nem akart veled közös nevezőre jutni, akkor vagy az ebay vagy a paypal közbelépett és neked adott igazat.
    Nos Aliexpressről jött úgy termékem, hogy pl. egy nagy autó motorborítás már érkezéskor törött volt. Itt kezdődik az alkudozás az eladó részéről, hogy ok akkor küldd vissza nekik és visszaadják a teljes összeget vagy tartsd meg és visszautalják a felét (küldj vissza valamit amivel úgysem fog tudni mit csinálni, mert törött)... Itt sajnos nem neked fognak igazat adni, mivel rendeléskor tudod, hogy ha gond van és visszaküldést kérnek az téged fog terhelni, hiába kaptál egy használhatatlan termét.

    Ettől eltekintve minden szép és happy volt egészen 1-2 évvel ezelőttig amíg be nem vezették az un. Economy shipping nevű förmedvényt.

    Mi is az az Economy shipping? Egy olyan nyomonkövetési szolgáltatást tartalmaz a csomagodra, ami addig követi a terméket amíg be nem ér az országba és át nem adják a helyi kézbesítőnek.

    Folytatás...

    BaLee 2 hónapja 23

  • Életem legmeghatározóbb játéka(i)

    Nézegetve a mostani játékfelhozatalt és belegondolva, hogy sokszor évek telnek el anélkül, hogy 1-1 cím igazán nagyot durranjon mindig elgondolkodom azon, hogy ez azért régen teljesen másként volt. Jó, egyrészről ennek az is lehetett az oka, hogy akkor még egyszerűbb volt új dolgokkal új ötlettel előállni, most már szinte mindent ellőttek, nagyon nehéz újat, egyedit alkotni.

    Nos, anno C64-en kezdtem szárnypróbálgatásaimat, a 90-es évek elején kaptam meg a gépet és 4-5 évig biztos meg volt. Aki hasonló cipőben járt az tudja mekkora elképesztő mennyiségű játékfelhozatal volt arra a gépre, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. De az elképesztő mennyiségű felhozatalnak csak maximum 5-10%a volt élvezhető és tényleg jól megírt játék, ez abból adódott, hogy anno már bárki írhatott játékot, nem feltétlenül kellettek hozzá kiadók, stúdiók, bár a komolyabb játékokon már akkoriban is több ember dolgozott. Ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy anno úgy kellett egy játékot kiadni, hogy az bugmentes legyen, mert nem létezett hozzá online 0 day patch, még az internet szó sem mondott senkinek semmit.

    Folytatás...

    BaLee 3 éve 23

  • Miért vigyázzunk a megtakarítási célú életbiztosításokkal?

    Röviden: mert megszívjuk, ha nem figyelünk oda.

    Elmesélem az én történetemet...

    1. Előzmény story (akit nem érdekel, ugorjon egy fejezetet):

    Amióta az eszemet tudom, megfontolt vagyok a pénzügyekben, kivéve ha a hobbira való költekezést nézzük de ezzel szerintem sokan vagyunk így.
    Megfontoltan választottam bankot (amivel az évek során rengeteg pénzt lehet megtakarítani), nem ugrottam fejest bármilyen jónak ígérkező értékpapír bizniszbe (anno megelégedtem a 8-9% körüli kamatokkal, míg más inkább a Questort választotta 11.5%-ért) illetve amikor csak lehet hitelkártyával fizetek amivel az évek során már szintén sikerült egy jelentős összeget megtakarítanom. Anno 4-5 éve olyan helyzetben voltam, hogy semmi konkrét tervem nem volt a közeljövőre így gyűjtögettem a pénzt, figyelgettem, mibe lehet befektetni, az akkorra már jó nagyokat eső banki lekötött betét kamatok miatt. Vásároltam többféle értékpapírt egy bankban, amiknek alaposan utánaolvastam. Tisztában voltam a díjakkal (értékpapír számla díja, vételi, eladási jutalék stb.). Messziről kerültem az összes házaló biztosítási ügynököt pedig próbálkoztak rendszeresen. Ismerősök útján a szokásos "ajánlj legalább 10 ismerőst" módszer révén, nyereményjátékokról kiszivárogtatott adataimon keresztül meg még isten tudja hányféle módon de én hősiesen pattintottam le őket.

    Folytatás...

    BaLee 5 éve 38

  • Vodafone - A legek hálózata...

    Leszögezem nem rajongok egyik mobilszolgáltatóért sem, meg valószínűleg ők sem értem, mivel nincs zsíros előfizetésem, nem fizetek havi 10e+ telefonszámlát és az sem zavar, hogy a kártyás csomagommal 40-50ft közti percdíjam van, mivel alig használom.
    Sok alternatíva van napjainkban, ismerősökkel is inkább chaten tartom a kapcsolatot.

    Anno Westelesként (akkor még az volt...) szimpatikusnak tűnt a Vodafone, mint cég. Mókás, vicces reklámjaik voltak, percdíjaik is versenyképesnek bizonyultak és akkoriban nyomatták ezt a "hozd a számod a Vodafone-hoz" akciót amivel ha jól emlékszem 5 vagy 10 ezer forintos jóváírást kaptam a számhordozás után és még a számom is megmaradt. Ezért váltottam. Talán több is, mint 10 éve.

    Számtalanszor próbáltak már felhívni és átcsábítani havidíjas csomagba, de egyszerűen nem éri meg. Ami régen nagy előnye volt ezeknek a csomagoknak az a mp alapú számlázás, már jó ideje nincs ilyen csak a drágább havidíjas csomagokban, az internet sem olcsóbb így nem váltottam, maradtam kártyás.
    Azt is megszoktam, hogy ha telefont kell vennem akkor jobban járok, ha megveszem függetlenül a készüléket valami mobilboltban, mert a kártyás csomagokban rendre drágábbak az új telefonok amik ráadásul nem is függetlenek (eladáskor számít...).

    Folytatás...

    BaLee 11 éve 0

  • Egy internetszolgáltató sötét oldala

    Az elkövetkező cikk arról fog szólni, hogy mit meg lehet csinálni egy ügyféllel 2012-ben. Annyi negatív tapasztalat ért az elmúlt egy évben, hogy kezdem elhinni, hogy egyes cégek mindent megengednek az ügyfeleikkel szemben akikből élnek.
    Nem arról van szó, hogy ért 1 vagy 2 negatív tapasztalat, de elhatároztam, hogy nem hagyom szó nélkül, a szolgáltatót sem különösebben érdekelte, hogy ezt beígértem nekik szóval kerüljön csak nyilvánosság elé.

    Az előzményekről szól egy személyes blogbejegyzés, ezt nem írom le újra akit érdekel, elolvassa: Internetszolgáltatók és a kisember

    Szóval megtörtént a szolgáltatóváltás zökkenőmentesen. Tényleg nem volt semmi gond, kiesés sem, felhívtak, feldiktálták a felhasználónevemet/jelszót, hazaértem már működött is.
    Utána a Bteltől még 2 hónapig kaptam a számlákat, utolérhetetlenek voltak telefonon, e-mailekre volt hogy 1 hónap után válaszoltak! Végül a májusi szerződés megszűnésekor fennmaradt összeget augusztus vége felé "pikk-pakk" sikerült visszautalniuk, de legalább visszakaptam.

    Eközben az Enternetnél...

    Folytatás...

    BaLee 11 éve 3

  • Internetszolgáltatók és a kisember

    Avagy mit engedhet meg magának a szolgáltató egy vele szerződővel szemben aki(k)ből él...

    Olyan felháborító dolog történt velem, hogy ezt meg szeretném osztani mindenkivel aki elolvassa.

    Egy kis történelem, visszatekintés, jelen story szempontjából lényegtelen, átugorható: A történet régen indult. Anno még a betárcsázós időkben arról is csak álmodni lehetett, hogy ISDN internetre lesz lehetőség, emlékszem még a helyi Matáv (akkor még az volt) központba is bementem ahol nem tudták megmondani mikor lesz a falunkban (nem kis falu, ~3500 lakos, azóta város lett) lehetőség ISDN internetre. A válasz kaptam, hogy sajnos nem prioritás, nem tudják megmondani, akkor még a városokban (megyeszékhelyeken) terjeszkedtek. Majd 1-2 év múlva jött a lehetőség, az ISDN 128 egy nagy ugrás volt a betárcsázós 56k-hoz képest. Újabb 1-2 év múlva aztán jött a megváltás, jött a kábeltv szolgáltató, akik internetet is terveztek szolgáltatni. Akkor a kezdőcsomag 384k-s net volt, cserébe korlátlan. Meg is rendeltem, de elég sok szívás volt vele az elején. Az a 384k sem mindig volt meg, állítólag egy 2 megás vonalat osztottak szét az összes előfizető között, ekkor már persze kapcsolt a Matáv, hogy hopp konkurencia van, nem tud kaszálni a modemes és ISDN-es percdijjakból, terjeszkedni kéne. Mivel a 384k állt szemben az akkori 1 megabittel, hasonló áron így váltottam ADSL-re.

    Folytatás...

    BaLee 11 éve 0

  • Accountlopás kontra EA support

    Szerk: 2012.08.22. - Azóta többen írtatok, hogy hasonló gondotok van és nem találjátok a telefonszámot, sajnos pár hónapja én sem. Úgy tűnik ez megint egy olyan jó és pozitív dolog volt ami nem volt hosszú életű. Biztos úgy gondolták nem kell a magyaroknak külön supportot fenntartani. Esetleg ha valaki mégis ki tudja deríteni a telefonszámot írjon és kiírom ide a cikkbe.

    Szerk: 2012.08.28. - Info Antikomcsi kollégától:
    "+36 150 595 50
    A vonalak heti 5 napon délelőtt 9-től este 6-ig elérhetők.
    A szokásos telefondíjak érvényesek, részletekért, kérjük, hívd helyi telekommunikációs szolgáltatódat."
    Lehet próbálkozni.

    Ma olyan dolog történt velem, ami eddig még soha. Sőt elképzelni sem tudtam, hogy velemi is megtörténhet. Ellopták az EA/Origin accountom...

    Persze sok ilyenről hallottam más játékokban, de szinte mindig kiderült, hogy vagy a játékos volt lúzer, mert olyan helyre/honlapra írta be a kódját ahova nem szabadott volna, vagy valami nem megbízható egyén, akinek megadta a kódját, úgy döntötte hogy megtartja.

    Az esetemben furcsa módon egyikről sem beszélhetünk. Ezért is néztem nagyon furán, mikor ma 14:35 perckor a következő levelet kaptam az EA-tól:

    Dear EA gamer,

    Your email address has been changed successfully.

    Folytatás...

    BaLee 12 éve 22

  • A kereskedés nehézségei a PH!-n...

    Sokáig azt hittem, hogy a Vaterán látható színvonalnál nincs lejjebb. Régi motoros vagyok, de az utóbbi 1-2 évben amilyen hígulás végbe ment itt a PH!-n is az nem egyszerű.
    Újoncokkal van tele az apróhirdetés szekció akik kizárólag az ingyenes hirdetési lehetőségek miatt jönnek ide, és egyre gyakoribbak a csalók is. Én eddig még megúsztam, ezt le is kopogom gyorsan.

    Kicsit pang a hw piac itt nyáron, de amivel a legutóbbi használt konfigom eladásánál találkoztam na ott az fórumtagok részéről is megmutatkozott a "korrektség".

    A bejegyzésemben privát üzenetekből fogok idézni, természetesen név nélkül.

    Szóval volt egy komplett P4 konfigom. Egy alap kis netezős cucc, a benne lévő hardverek értéke saccra 20 ezer Ft körül volt, én kitettem 10-ért, mert gyorsan akartam szabadulni tőle, meg nem is néztem annyira utána.

    A konfig:
    Abit IC7 alaplap
    Celeron 2,6GHz
    512MB ram
    160GB vinyó
    Geforce FX 5500
    LG DVD rom

    +táp+ház

    Miután kitettem, pár perc múlva már jött is az első privát, hogy neki kellene a konfig. Majd jött egy másik segítő szándékú, hogy nyugodtan írjam át az árat 15 ezerre, mert annyit simán megér.

    Folytatás...

    BaLee 13 éve 28

  • Vodafone akció ismét!

    Valahogy nagyon nem vagyok kibékülve a mobilszolgáltatókkal.

    Kezdem ott, hogy nem is én vagyok az álmaik ügyfele, nekem sokszor egy 3000-es feltöltés eltart negyed évig mert inkább a cégből telefonálok, mobilomról nagyon ritkán, arra jó, hogy elérjen aki akar.

    Nem is várok érte sokat nekem szimplán elég lenne ha békén hagynának és nem próbálnának havonta lehúzni valami "különleges" akcióval. Meg rábeszélni havidíjra váltásra amikor a legolcsóbb havidíj is bőven több mint amennyit én telefonálok havonta.
    De próbálkoznak...

    Most éppen jött a jól hangzó SMS, hogy meg akarják hálálni nekem, hogy régóta Vodafone-os vagyok és regisztráljak a köszönet programjukba. Rendben, nézzük.

    Bejelentkeztem az oldalra a telefonszámommal és az ügyfélbiztonsági kódommal. Azt mondja a reklám regisztráljak a köszönet programra. Nosza!
    Beírom ide is a telefonszámot és a jelszót, kiírja, hogy: A szolgáltatás igénybe vételéhez bejelentkezés szükséges. A rendszer automatikusan átirányít a bejelentkező oldalra.

    Folytatás...

    BaLee 13 éve 0

  • Aktuális Vaterás szívásom...

    Ez a cég nekem mindig tud (negatív) meglepetést okozni. Persze tudom, én vagyok a hülye, hogy használom, de ha egyszer hamarabb elviszik a cuccot akár magasabb áron is mint más ingyenes hirdetési oldalakról... Ez megint a magyar ember hülyesége. Mert miben bízunk? A vatera visszajelzési rendszerében. Ami mint most is ki fog derülni egy kalap szart sem ér.

    Az én vaterás pályafutásom úgy indult, hogy feltettem egy pár memóriát, amit megvett egy emberke, aki tele volt negatív értékelésekkel. Mit tudtam csinálni, vártam, kerestem e-mailen, telefonon. Elérni nem tudtam. Egy hónap után meguntam, nyomtam egy negatív értékelést amire azonnal tudott reagálni és kitalált kifogásokat felsorolva ő is küldött egy negatívot. Önhibámon kívül egy negatív értékeléssel indult a pályafutásom, külső szemlélőként én biztos nem szívesen vásárolnék olyan eladótól akinek 1 értékelése van, az is negatív. Abszolút korrekt embernek tartom magam az üzlet terén így az idő folyamán már elértem a 95% feletti pozitív értékelést. Ekkor indult a mostani eset.

    Folytatás...

    BaLee 13 éve 7

  • Új telefon a Vodafone-nál, kis extrával...

    Gondolom olvastatok illetve hallottatok ti is olyan történetet, amikor valaki bemegy a szolgáltatóhoz és vásárol egy "okostelefont" amit hazavisz, kipróbál, természetesen magától felmászik a netre és vagyonokat kiszámláznak neki ezért.
    Aztán hosszas szócsata az ügyfélszolgálattal akik ha jó fejek nagy kegyesen elengedik a hatalmas (több 10 ezres) összeg felét.

    Hogy ez mennyire fair és mennyire az ügyfél hibája azon el lehetne vitatkozni, de most másról volt szó.

    Szóval egyik ismerősöm nézegette az Androidos telefonokat lelkesen, jó 1 héten keresztül, kérte a tanácsokat, hogy mire figyeljen.

    Bement, vett egy androidos telefont (lényegtelen, hogy milyet) előfizetéssel jó 90k környékén. Olyan előfizetést választott hozzá ahol nyugodtan tud netezni, ha túllépi a korlátot csak visszalassítják. Magyarul nem olyan fajta aki megveszi a csilli-villi telefont a netet meg lespórolja róla.

    Hazavitte, örült, mutogatta és használta is. Nem tellt el egy hét és ma hívják, hogy az egyenlege meghaladja a 21 ezer Ft-ot. :Y

    Valami olyasmit mondtak neki, hogy még nem aktiválták az új előfizetést (???) vagy micsoda és ha gondolja reklamálhat.

    Kicsit érdekes...

    BaLee 13 éve 1

  • Az internet elmúlt 15 éve

    Gondoltam készítek egy kis elmerengést...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 13 éve 125

  • Mi lesz a nyugdíjammal?

    Idegesítő ami tegnap óta zajlik nyugdíj fronton. Ami meg az országban zajlik az meg az önkormányzati választások óta idegesítő és egyben elszomorító. Persze taktikusan megvárták, nehogy túl korán borítsák a bilit, így nem nagyon kellett félniük semmitől.

    Én naivan azt gondoltam, hogy ezzel a 2/3-addal nem fognak annyira visszaélni, pedig akkor már szinte mindenki kongatta a vészharangot.

    10 éve, mikor dolgozni kezdtem választanom kellett egy magánnyugdíj pénztárat. Ezt akkor nyűgnek gondoltam, meg plusz pénzkiadásnak amit sosem látok majd. Elég friss volt a rendszer, többen mondták, hogy ki tudja mi lesz ezekkel a pénztárakkal 20-30 év múlva?

    Telt-múlt az idő, évente kaptam az értesítőket, hogy hogyan is állnak a megtakarításaim, milyen hozamokat értem el, majd pár éve még portfóliót is választottam.

    Kezdtem érteni, hogy valahol ez nekem jó. Nevemen van, saját megtakarításom és szépen gyarapszik. Egy éve már oda is eljutottam, hogy interneten meg tudtam nézni, hogy hogyan áll a számlám, és követni tudtam mennyit fizettek utánam a munkáltatóim, hogyan gyarapszik a pénzem. Örömmel töltött el, hogy legalább ez van.

    Folytatás...

    BaLee 13 éve 5

  • Közös vásárlás és a hazai webshopok?

    Gondolom rengetegen találkoztatok már az internetes közös vásárlást hirdető cikkekkel, weboldalakkal,...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 13 éve 143

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.