Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1551) Dízeles válasza L.Szilárd (#1550) üzenetére


Dízeles
aktív tag

A hálózat valóban jó ötlet.A fizetés részemről a végösszeg 50% előleg a többi ha kész a meló.Ha 50 km nagyobb távolság akkor 26 ft/km az összes utat számolva amit az előleghez jön pluszban.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1552) Dízeles válasza Madmax81 (#1540) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Milyen teher autóra gondoltál?(Márka)

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1553) Madmax81 válasza L.Szilárd (#1550) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Fizetési szokások nálunk anyag költség előre( ha esetleg nem fizetnek ki ezt legalább nem buktad be ) majd a munka végén a többi :)

1956-2010 07.22 Varga László

(#1554) Madmax81 válasza Dízeles (#1552) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Most egy régi Volkswagen transporter T 2 nyomulunk de ha minden jól megy leváltjuk.
Sajnálom nagyon a szivemhez nőtt 1,7 dizel csak 5,9 eszik .
Talán egy T 3 lesz az utód de majd kiderül

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#1555) L.Szilárd válasza Madmax81 (#1553) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

A fizetéshez: én a magam részéről, egy olyan konstrukciót, szeretnék bevezetni, amit lehet csak én fogok használni, hogy három részletben fizessenek. Első részletben a teljes anyag költséget, majd második részletben a munka díjjat, a harmadikba pedig, a szállítás, és egy helyszíni szerelési díjjat. A második részletet akkor kérném el, mikor a műhelyben már készen áll a termék a beszerelésre, és a leendő tulajdos átvette, hogy minőségileg megfelel neki. A beszerelést egész addig, nem kezdeném el, amíg ezt a részt ki nem fizette. Így a végén minimális összeget bukhatok, mivel beszerelés után legfeljebb peres úton tudom behajtani, a kért összeget. De ha nem fizeti ki a második részletet, akkor még mindig eladhatom másnak a szekrényt.
Még egy-két kérdés a megrendeléssel kapcsolatban:
Írtok egy elő szerződést, és ha igen, akkor ez mit tartalmaz?
Helyszíni felmérésért, kértek díjjat, vagy ingyen válaljátok?

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1556) Madmax81 válasza L.Szilárd (#1555) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Nagyon jó elképzelés ez a kifizetési mód de én jobban szeretem egyben megkapni ,a sok felé darabolt pénz hamar elkopik szerintem .

Én iratok elő szerződést ha egy bizonyos összeg felett van a megrendelés .

Helyszíni felmérésért, kértek díjjat, vagy ingyen válaljátok?
Ez is meló függő szerintem , én 10k munkánál nem igazán kérnék ez csak az én véleményem .

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#1557) L.Szilárd válasza Madmax81 (#1556) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

A felmérésnél, arra gondoltam, hogy mondjuk egy kimész 30km-re egy konyhaszekrényt felmérni, megbeszélni mi hogyan legyen, és utána mondasz egy árat. Mivel hát látatlanba nem igazán lehet árat mondani. Ilyenkor az úti költség, idő, meg hát az esetleges ötletekért, kérsze valamit? Mert hét úgye nem biztos, hogy nálad rendelik meg utána szekrényt, mert lehet, hogy "sokat" mondasz. Így gondolom. Nem arra, hogy a harmadik szomszéd disznóolajtaját leméred mekkorát kell csinálni. :DD Vagy egyéb falun belüli munkákra.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1558) thyeby válasza L.Szilárd (#1550) üzenetére


thyeby
őstag

"Ami mondjuk egy 300-400ezres megrendelésnél nem nagy összeg. De nekem meg macerás az ottani beépítést megoldani."

Szilárd! Egy 3-400 ezres munkánál a sose nézd se az utiköltséget, se a beszerelés miatti szállásköltséget, a beszerelést pedig ilyen tételnél látatlanban soha ne bízd másra! Ha már van olyan ismerősöd, akiért kölcsönösen tűzbe teszitek egymásért a kezeteket, azzal beszereltetheted nyugodtan.
Mérd fel jól, hogy milyen esetekben jár mindenki jól egy ilyen "közösködésben". Ingyen senki nem fogja megtenni, akkor már ott vagy hogy a szállásköltség sem lett megspórolva, legfeljebb az idő. Beszerelésnél nem az szokott a kezdő problémája lenni, hogy drága a szállás, hanem az, hogy nincs segítsége, aki segítsen a felső szekrényt a helyére akasztani, meg az, hogy nincs még egy jól bejáratott listája, hogy milyen eszközt szerszámot vigyen magával, és mindig otthon felejt valamit, ami nélkül nem tudja folytatni a munkát. (és akkor választhat, hogy elutazik a legközelebbi kölcsönzőig, szerszámboltig, vagy egészen hazáig.)
Szerintem valahol ott lehet ennek a dolognak a mezsgyéje, amikor a készterméket el tudod küldeni postán vagy futárral egy kollégának, aki rentábilis díj ellenében beszereli, és viszontlátja ennek az üzleti csereberének a reciprokát is, amikor is ő adhat postára valamit.
De van ennek a logikai menetnek is egy faramucisága: Ez akkor működne igazán kifinomultan, ha olyan rendszert sikerülne felépíteni, amikor nem a beszereléssel csereberélünk, hanem a munkával. Én találtam ott munkát, ahol te élsz, odaadom, ha te találsz munkát ott, ahol én élek.

Azt hiszem, elég mélyre ástam már én ebben, és szerintem lassan építhető egy ilyen szövetkezés fel, viszont könnyű elhibázni, mert ahogyan a winows-t is sokan próbálják egyszerre tönkretenni, úgy mindent a világon. Akkor lehet jól működtetni, ha minden tag előtt világossá válik a gyakorlatban, hogy több a pénze, ha korrekt tag marad. De odáig eljutni, hogy már tagságról beszélhessünk, az nem piskóta.

Ne érts félre, változatlanul jónak ítélem meg a megközelítésedet, és drukkolok Neked ezügyben! De csak lassan! Sok buktatója is van ám ennek, s az előnyök majd csak azután jönnek.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1559) thyeby válasza L.Szilárd (#1557) üzenetére


thyeby
őstag

Soha nem kértem az árajánlatért pénzt. Dolgoztam elég sokat fölösleges árajánlattal is, az igaz, azonban szerintem az ingyenes ajánlatkészítés egy nagyonjó reklám. Ott marad az érdeklődőnél az ajánlatod, rajta a neved, az elérhetőséged, s ha úgy a munkád, mint az ajánlatod korrekt, vándorolni kezd ez a papírka rokonokhoz, munkatársakhoz, etc.

Amikor az öcsém műanyagra cserélte az összes nyílászáróját, kijöttek heten felmérni. Pénzt senki nem kért érte, s ebből hatan hiába kalkulálgattak. Ha bárki ezért a számítgatásért, méricskélésért pénzt kért volna, akkor azt az öcskös ki se hívja, vagy meg elküldi fizetségért a sóhivatalba. Azt mondta az öcskös, hogy: Tesókám! Ha egy boltban pénzt kérnek azért, mert megkérdezték, hogy mit parancsolsz, és keresgéltek három katalógusban is, vásárolsz te ott valamit is? - és igaza van (szerintem).

Több fa van, mint asztalos!

(#1560) thyeby válasza L.Szilárd (#1555) üzenetére


thyeby
őstag

Előleget sem vettem fel még sose. Többször is felajánlották pedig, de sosem éltem vele. Ha valaki gyanús volt, azt úgy oldottam meg, hogy megvetettem és helyszínre szállíttattam vele az alapanyagot, mondván, hogy elvállalom a munkát, de ilyesmire sosincs nincs időm. (Szokák érteni.)
Egyébként meg a következőt gondolom erről: Aki elmegy boltosnak, kalkulálja be, hogy lopni is fognak, aki kocsit vesz tartson pénzt a rendőrnek. (Egész életemben egyetlen egyszer történt olyan, hogy kevesebbet akartak fizetni, de egy telefonos ejnyebejnye után kipótolták a hiányzó részt.)
Most eszembe jutott egy kollégám: Neki kétmillióval "tartoznak". De tudodmit? Szerintem neki ez is belefér - változatlanul tud mit kenni a kenyérre.

Nehogy félreérts, ezzel nem azt akartam mondani, hogy ne kérj előleget, hanem csak azt, hogy így is lehet.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1561) kalman7 válasza Longeye (#1488) üzenetére


kalman7
csendes tag

Longeye! Faragasztóval szerintem ne maszkold a fát. Az a baj vele, hogy színtelenre szárad, mint ahogy Thyeby írta és emiatt amikor lecsiszolod, nem látod, hogy eltűnt-e. Egy kicsit bele is szívódik az anyagba, szóval mélyen és tökéletesen kellene vakon csiszolnod ahhoz hogy jó legyen. A lakkozás pedig kifejezetten előhozza a ragasztót. A fát sötétíti, a ragasztót világosítja. Lehet, hogy lazúrral, olajozással más a helyzet.

Amennyire tehetem én alkatrészenként lakkozom az anyagot és utána szerelem össze, hogy elkerüljem a látható felületeken a nyers fa találkozását a ragasztóval. Így sokkal több a meló, de nekem zavarja a szemem a ragasztófolt. Legutóbb muszáj volt nyersen összeragasztani az anyagot. Nem szoktam, de most letöröltem a kigyöngyözött ragasztót - gondoltam kipróbálom, sokan csinálják így. Aztán jól átcsiszoltam, mégis ott maradt az a nyamvadt ragasztó. Hagytam volna gyöngyökben megszáradni, mint eddig...

Lehetett volna úgy csinálni, hogy a teljes lapot lelakkozod 2 rétegben, utána marod ki a mintát. Utána lehetne bátran lazúrozni, pácolni a hornyot. Utána síkcsiszolás, a hornyok lakkozása 2 rétegben. Mindkettő után horony + környéke síkba csiszolása. És még 1 vagy két réteg teljes felületen. Még így is várható, hogy a szálak kiviszik a pigmentet a horonyból. A horony bütüs része a kínos, főleg ott kellene finomra csiszolni a felületet, talán akkor nem lesz annyira hajlamos a beszívásra. Esetleg hegyes szikével körbe bemetszeni a horony peremeit ezzel elvágva a kapillárisokat.

Ízlés kérdése, én nem szoktam színezni és most ezt a faragást se emelném ki. Aki figyelmes meglátja így is. Később meg még várható hogy eltérően fog sötétedni a beeső fény szöge miatt.

A munkádhoz gratulálok, nekem nagyon tetszik. A lányodnak is jó ízlése lehet, te meg ügyes vagy. Azt a nagy hullámvonalat hogy csináltad meg? Szabad kézzel?

(#1562) Longeye


Longeye
tag

Sziasztok!

Húúúúú! Nagyon köszönöm a sok hozzászólást a polchoz, nagyon rendesek vagytok :R :R :R ! Nem tudom mekkora műhelytitkokat árultatok el, de nagyon sokat tanultam belőlük. Nekem ezek a szöges-tiplis megoldások nem jutottak volna eszembe.

Valaki írta, hogy jó minőségű fafúrót használjak. Azt már rég megtanultam, hogy a 400 Ft/10 db fúrószáras egységcsomagok nem nagyon jók semmire. Piszok hamar elkopnak és nálam mindig félremásztak. Ráuntam és egyszer vettem 300 Ft-t egy BOSCH falfúrót. Mint a kés a vajat, úgy viszi a téglafalat és egy csöppet sem megy félre. 4 éve ugyanazt a hegyet használom, pedig 2 költözésen vagyunk túl, ami elég sok fúrással járt (polcok, korlátok, tükrök rögzítése, stb.)
Azóta már lecseréltem szépen lassan a fúrókészleteimet normális hegyekre.

Olyan hernyócsavaros gyűrűt láttam Praktikerben kb 200 Ft-ért. Ma megyek és beruházok bele :)

Lakkozás: Közben arra gondoltam, ha kihúzom a faragást, akkor a hibái is jobban kijönnek. Még nem volt időm kipróbálni, majd most hétvégén. Aztán teszek fel róla képeket.

Munkaárak: Ez borzasztó szomorú, hogy ma ennyire nincs értéke az asztalos munkának (sem). Az is megdöbbent, hogy régebben olvastam, akadt olyan, hogy ki sem fizették az elkészült munkát. Régebben, amikor még jól kerestem, készíttettem fenyő bútorokat és nem hogy meg sem fordult a fejemben, hogy kifizessem, de inkább még többet adtam ha tetszett a munka.
Egyszer egy Hi-Fi állványt, egy íróasztalt és egy polcot csináltattam egy bútorbolton keresztül. Csak azt sajnáltam, hogy nem az asztalosnak fizettem ki annyit, amennyibe került, mert a bolt biztos levette belőle a részét. Nem értek az asztalos szakmához, de nekem nagyon tetszettek (tetszenek) azok a bútorok a mai napig.
Akkor a boltban egy Hi-Fi állvány fekete bútorlapból, sima füstszínű üvegajtóval 40.000 - 50.000 Ft között volt. Nekem ezt az állványt 25.000 Ft-ért csinálták meg. Igaz nincs benne füst színű üveg, de iszonyat jól néz ki és nem csak azért mert én terveztem, hanem mert a munka tökéletes (szerintem). Az asztalos meg kapott gondolom 15.000-öt, vagy ne legyek ilyen rossz indulatú? :((
(Ennek már majdnem 10 éve)

Valami nagyon nincs itt jól :F

/* Egy lelkes kontár */

(#1563) Dízeles válasza L.Szilárd (#1557) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Hali a nagyobb távolságokat vagy esetlegesen az első találkozást úgy is megoldhatod hogy a megrendelő eljön érted elvisz leméred ,rajzolsz ,számolsz,árat mondasz.Szerintem se aprózd el a kifizetést .Maradj a két részletnél.Ha a te költségeden mégy felmérni és a munkát nem kérik az a te költséged.Bár az én tapasztalatom ha már rászánták magukat le is gyártatják.Az árajánlat példa bútorlapra: anyagár +anyagár 70%(munkadíj,szállítás szerelés)=végösszeg .Ez minden képen korrekt ár lesz de magasabb mint ha boltban veszik meg de minőségben az általad gyártott lesz jobb és olcsóbb mint céges ár .
Ha fel akarod futtatni magad anyagár + 50% = végösszeg.Aztán lassanként emelsz pár százalékot.A lényeg a megrendelőnek mindig igaza van és azt gyártsd le amit ő kér.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1564) Longeye válasza kalman7 (#1561) üzenetére


Longeye
tag

Szia kalman7!

A hullámokat nem kézzel csináltam, hanem körzővel. Kimértem a polcot, mintha sima egyenes polcot szeretnék csinálni, majd a polchelyek végeiből körzővel köríveket rajzoltam. Az összekötő kis íveket, meg egy kisebb befőztes üveg tetejével rajzoltam. Igazából a dekopírral nem tudtam követni nagyon pontosan a kivágást, de csiszolással kiigazítottam. Ezután meg felsőmaróval kerekítettem, de ezeket már Te is tudod...

Egyre jobban rábeszéltek, hogy ne emeljem ki a faragást. Igazából gondolkodtam egy olyan megoldáson is, hogy az első lakkréteg után kiszedem a lakkot a faragásból, de mivel már az eredeti faragás elkészítése is kb 8 órámba került (no meg utána fél napig derékszögben jártam :) ), ezt elvetettem. No meg nem tudom mennyire lenne nehéz marni vagy faragni a lakkot.

Igértem régebben egy képet a 45 fokos "gérvágó" berendezésemről (ami nem működik valami jól). Nem feledkeztem meg róla, de jobban szeretném munka közben lefotózni, úgy jobban látszik a lényege. No meg azóta rájöttem hogyan lehetne tökéletesíteni.

/* Egy lelkes kontár */

(#1565) Longeye


Longeye
tag

Korrigálás az #1562-es hozzászólásomhoz:
Csak most szúrt szemet: Nem az nem fordult meg a fejemben, hogy "kifizessem", hanem az nem fordult meg a fejemben, hogy "ne fizessem ki".

/* Egy lelkes kontár */

(#1566) Dízeles válasza Madmax81 (#1554) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Hali
A a T3 szerintem T4 .Nekem T4 1.9 d van igavonójómunkás masina .Ha elfogadod a tanácsom vásárlás előtt legalább 30 perces próbautat tarts .A próba út vége felé 5 fokozatban lassíts le 30 km/órára aztán nyomd neki ha szépen rángatás nélkül húz nagy bajod nem lehet vele.Persze gézfröccsökre ne eregessen kék füstöt ha kicsit fekete a füst nem baj.
Fogyasztás nyáron 6 télen 7-8.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1567) Madmax81 válasza Dízeles (#1566) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Igazad van az T4 akartam irni .Neked is ilyen van mióta nyüstölöd ?

Volt már egy T4 csak 3 hónap alatt kétszer kellett cserélni a turbó egyes részeit , szóval 2 hónap alatt 200k ment rá , gyorsan meg is szabadultunk tőle .
A T4 nagyon jó választás lenne de filózok hogy inkább egy Opel Astrát veszek kombit + egy platós kis teherautót .

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#1568) L.Szilárd válasza Longeye (#1562) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Longeye: Az üzletben rendelt szekrény esetén el kell, hogy keserítselek. Mert abból a 25,000 Ft-ból amit te kifizettél a boltban, a TV állványért az asztalos jó ha 5000 Ft-ot meg kapott, és akkor már nagyon jól megfizette a boltos. :-( Tehát ha az asztalosokat szeretnéd, támogatni akkor ne boltba mennyél! hanem keress meg egy asztalos mestert. Akkor ténylegesen a szaki kapja a pénzt, kicsit drágább lesz mintha boltba vennéd, de minőségibb, és még a szakmát támogatod. Késöbb esetlegesen még segítséget is kérhetsz tőle, egy-egy otthoni barkácsolésnál. :-) Mivel szerintem egy jó asztalos, szívesen segít, főleg ha előtte, és utána is adsz neki munkát. Esetlegesen nála veszed meg a barkácsoláshoz szükséges anyagot.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1569) L.Szilárd válasza Madmax81 (#1567) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Autóvásárláshoz, egy-két jó tanács. Nagy ívben kerüld az olyan autókat, amiket úgy hírdetnek frissen felújítva! Itt lehet szó karosszériáról, vagy motorról is. Mivel azzal az autóval nagyvalószínűség szerint féléven belül meg kell látogatnod egy szervízt. Az nem riasszon le, ha egy autó le van mattulva. Ha akkor nincs rajta rozsda akkor jó kasznija. Még mielött autót veszel, keress egy megbízható fényezőt, aki át nézi az autót. A festék vastagság mérőben se bízz meg! Saját tapasztalat! Egy jó fényző jobban meg tudja mondani, hol és mennyire volt törve az autó, vagy hol volt rozsdás. A motornál nem tudok ennyit segíteni, de amit írtak, hogy fél órás próba út az jó ötlet. Én még valamit mondok, ha elmész megnézni, egy autót mikor oda érsz, elenőrizd le, hogy hideg-e a motor, még mielött beindítanátok. Mivel hidegen jön ki a legtöbb hiba. Indításnál is figyelj mennyire könnyen indul, ha erőlködik akkor hagyd ott. Ha hidegen erős kékes füstel jár, akkor gond van. Ha szeretéd arról is adok még tanácsot, hogy hogyan kell azt kiszürni, hogy volt-e festve már az autó?

Remélem tudtam segíteni!

Csáó!

Ui.: Az Express.hu-n lehet jó autókat találni. A minap találtam egy Nissan Bluebord kombit, 249,000 Ft-ért. Azt hiszem 2,0 diesel volt. Kicsit öreg, de a a japán autoknál, a karossziria a lényeg. A motor 300-400ezer km-t simán elmennek különössebb szervíz nélkül.

[ Szerkesztve ]

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1570) kalman7 válasza Longeye (#1564) üzenetére


kalman7
csendes tag

A tiplizésről: én is csak hobbiból aszaloskodok, de vettem egy lamellózó gépet. Csináltam egy csomó könyvespolcot, azoknál nagyon jól tudtam használni. Nagyon könnyű és gyors vele pontos, erős illesztéseket csinálni. Egy felsőmaróm, meg ez az egy asztalos gépem van.

(#1571) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1543) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ezt privátban elküldenéd?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1572) Winner_hun válasza thyeby (#1544) üzenetére


Winner_hun
félisten

Valami lehet a levegőben mert ma meló közben nekem is ez járt az agyamban csak más téren.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1573) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1550) üzenetére


Winner_hun
félisten

Előleg, ami a munka végösszegének ált, de legalább az 50%-a, munka végeztével a maradék pénz kifizetése.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1574) Winner_hun válasza Dízeles (#1551) üzenetére


Winner_hun
félisten

26 Ft/km?:Y Nem valami sok, sőt:U

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1575) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1555) üzenetére


Winner_hun
félisten

Írtok egy elő szerződést, és ha igen, akkor ez mit tartalmaz?

Árajánlatot amin rajta van a termék rövid leírással, az előleg átvétele. Meg persze megrendelő adatai, dátum is.

Helyszíni felmérésért, kértek díjjat, vagy ingyen válaljátok?

Helyszínen nem, belemegy az árba.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1576) thyeby válasza kalman7 (#1561) üzenetére


thyeby
őstag

"A lakkozás pedig kifejezetten előhozza a ragasztót. A fát sötétíti, a ragasztót világosítja."

Ezt nem tudtam, de nagyon hasznos információ, én is köszönöm!

"Nem szoktam, de most letöröltem a kigyöngyözött ragasztót - gondoltam kipróbálom, sokan csinálják így. Aztán jól átcsiszoltam, mégis ott maradt az a nyamvadt ragasztó. Hagytam volna gyöngyökben megszáradni, mint eddig..."

Erre viszont én tudok biztos tippet: Odakészítel egy vedér langyosvizet benne egy jóminőségű szivaccsal (nekem bevált a baumaxos "csodaszivacs"). A szivacsból ne csorogjon a víz, csak annyira nyomd ki, hogy ha jobban megnyomod, akkor még bőséges levet eresszen. Na, ezzel töröld le a kigyöngyözött ragasztót a következőképpen: Ahol látható a gyöngy, pláne ahol több ragasztó serkent ki, ott nyomva húzod a szivacsot, hogy felhígítsd vízzel a ragasztót. A másik kezedben egy konyhai papírtörlővel pedig ugyanezzel a mozdulattal szárazra is törlöd, hogy ne legyen ideje a fának vizet szippantani. Eleinte mindig kétszer ismételd el ezt a procedúrát, később már érezni fogod, hogy kell-e mégegyszer törölni. Engem is rémül zavar az odaszáradt ragasztó az illesztések mellett, de ez a módszer sokkal gyorsabb, mint az alkatrészenkénti lakkozás, és teljesen egyenértékű az eredmény. (Természetesen a nagyon értékes bútoroknál más a helyzet. Egy ébenfa munkánál én sem kockáztatnék, de egy fenyő polcnál így járok el.)

"Lehetett volna úgy csinálni, hogy a teljes lapot lelakkozod 2 rétegben, utána marod ki a mintát. "

Ez lett volna az igazi megoldás, de Longeye számára eső után köpönyeg. Sose várd egy lelkes amatőrtől, hogy mindent tudjon, amit a szakmában tanítanak. Mindenesetre a későbbiekben hasznát veheti a tanácsodnak.

Abban nem hiszek, hogy a kapillárisokat szikével elvágva azok elzáródnának. A finomcsiszolásban inkább hiszek, hiszen ott a csiszolatport dörzsöljük bele a hajszálcsövekbe, és az vizet kapva bedagad, és mégjobban zár emiatt. De hozzá kell tennem, hogy érdemes ennek ellenére mindkét módszeredet kipróbálni, merthisz az asztalostudomány kifejezetten empírikus.

Több fa van, mint asztalos!

(#1577) Winner_hun válasza thyeby (#1559) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ha nagyon akarok akkor ezzel a boltos dologgal tudok vitatkozni. Míg a boltosnak a boltban a helye, aki akkor is kap pénzt, hogyha nincs vevő és nem csinál semmit, addig az asztalosnak (ha csak nem egy port nem látott nagyfőnök) a műhelyben a helye az épp készülő munkánál amiért pénzt fog kapni nem pedig egy kétesélyes ingyen felmérésnél.
Jó bonyolult lett, röviden és tömören: a boltban egy érdeklődés nem pénzkiesés, de egy felmérésnél ha nem fog kelleni a munka akkor az idő és pénzveszteség.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1578) thyeby válasza Longeye (#1562) üzenetére


thyeby
őstag

"Piszok hamar elkopnak és nálam mindig félremásztak."

A fafúrókra is igaz ugyanez. Először is nem méretpontosak. A tiplid vagy bele se megy, vagy lötyög benne. Másodszor nem központosak. Némelyiket ha meggurítod az asztalon, két bukfenc után meg is áll, mert kifli. (ez is oka egyebek közt a pontatlanságnak). Harmadszor pedig nem hogy nem éltartóak, hanem eleve életlenek, és nem nyesik, hanem tépik a fát. A BOSH fafúrók, Forstnerfúrók jók, de drágák. Ugyanezt a minőséget adja pl az Abraboro, csak azt a partiker, a bómax nem árulja. Menj el egy mezei vasboltba, és érdeklődj rá. (Példa: 20-as forstnerfúró Bosh 4500 Ft, Abraboro 1100 Ft)

"arra gondoltam, ha kihúzom a faragást, akkor a hibái is jobban kijönnek"

Fejlődőképes ez a fiú. Erre én is gondoltam, csak elfelejtettem megírni nagy hévvel. (De hát erre jó a piszkozat, azaz a próbafestés hulladékon.)

"Ez borzasztó szomorú, hogy ma ennyire nincs értéke az asztalos munkának (sem). "

... ne féltsd Te az asztalosokat! Aki jól végzi a dolgát, annak becsülettel van a bére is kifizetve. Persze, a kezdés nagyon nehéz, (de ugyanakkor szép is, mert tapasztalhatja a kezdő a látványos növekedést), ám én úgy látom, hogy azok a kollégák szeretnek sírni a béren, akik nem végeznek jó munkát, csak jó bért szeretnének - a dolgok sorrendje pedig úgy dukál, hogy előbb a jó munka, s majd csak utána a jó bér.
Kifejezetten fáj a szívem, amikor egy régi kuncsaftomnak azt kell mondanom, hogy nem tudom vállallni, keressen más szakmabelit, és látom, hogy könyörög a szeme: ő nálam szeretné, mert itt jó volt a minőség is, és jó volt az ár is. Tudom olyankor, hogy lehet, most át fogják verni a búráját, jól lehúzzák, de bízom benne, hogy egyszer akkor is talál olyan kollégát, aki lesz olyan korrekt, mint én voltam vele.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1579) thyeby válasza Longeye (#1564) üzenetére


thyeby
őstag

"No meg nem tudom mennyire lenne nehéz marni vagy faragni a lakkot."

fiatal lehetsz még...
Meg egészségtelen!

"45 fokos "gérvágó" berendezésemről (ami nem működik valami jól). "

Hol laksz? Nekem van egy használható, de sose használom. Kinőttem. Ha nem sértelek vele, Neked adom. (valamikor 5000Ft-ért vettem, fűrészlapja kicsit rozsdás, de cserélhető.)

Több fa van, mint asztalos!

(#1580) thyeby válasza Longeye (#1565) üzenetére


thyeby
őstag

...a következő mondatod egyértelművé tette, hogy elírtad csupán...

Több fa van, mint asztalos!

(#1581) thyeby válasza Winner_hun (#1572) üzenetére


thyeby
őstag

...miért nem osztod meg itt, hogy mitéren?...

Több fa van, mint asztalos!

(#1582) Winner_hun válasza thyeby (#1581) üzenetére


Winner_hun
félisten

Mert nem a szakmához tartozik így ez most lényegtelen. Majd lehet 1-2 hónap múlva tudok biztosabbat mondani, amit csinálnék még sose csináltam, igaz nem valami nagy meló és tudom hogy minden gond nélkül profi minőségben meg tudom csinálni:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1583) thyeby válasza Winner_hun (#1577) üzenetére


thyeby
őstag

elértettél

Ennek a jelentése az akart lenni, amivel már Te is biztosan többször találkoztál (pl hitelbírálati díj. Ezt a hitelösszeg 1%-ért teszi meg pl az ótépéká. És tudod, mi van mögötte? Beírja a nevedet a cámítógépkompjúterébe, és megnézi, hogyan fizettél neki, esetleg más bankoknak eddig. Ha felveszel 15 milcsi lakáshitelt, akkortehát százötvenezer forintért nyomta meg azt a khurvanehéz enter-t ): Nagyon zavaró, amikor olyan díjat számítanak fel, amit sehol máshol. Mondjuk egy benzinkutas felszámolja a fagybanfázási díjat, nem fogsz ott tankolni.

Több fa van, mint asztalos!

(#1584) kalman7 válasza thyeby (#1576) üzenetére


kalman7
csendes tag

Szóval akkor gyáva voltam a vizes ronggyal. Nem akartam nagyon bevizezni, gondoltam inkább csiszolok. Hát nem jött be.

Beteszek egy képet. Néha jól jön egy kis széles anyag. :-)

(#1585) Winner_hun válasza thyeby (#1583) üzenetére


Winner_hun
félisten

:)

Mindig elhajtom a benzinkutast, hogy kössz nem kell segítség, meg tudom oldani:DD
:P

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1586) Winner_hun válasza kalman7 (#1584) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ez egész jól néz ki. Bár a széles az viszonyítás kérdése, nálunk a suliban volt olyan gyalupad aminek a pad része 1 db fából volt kialakítva:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1587) thyeby válasza kalman7 (#1584) üzenetére


thyeby
őstag

...Hú, de gyönyörű!...

Taníts!

(nem fog ez meggörbülni?)

Tedd már fel a fotóját becsukva is!

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1588) thyeby válasza kalman7 (#1561) üzenetére


thyeby
őstag

"ez a módszer sokkal gyorsabb, mint az alkatrészenkénti lakkozás, és teljesen egyenértékű az eredmény."

Ezt nem jól írtam. Ha alkatrészenként lakkozol - pláne valami kültéri alkotást - akkor nagyságrenddel jobban elzárod a bütüket a nedvesség elől. Favédő esetén pl. nem fog a pók az illesztésekhez fészket építeni, nem talál ehető felületet a farágó sehol.

(Bocs, ezt nem gondoltam át eléggé!)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1589) thyeby válasza Longeye (#1565) üzenetére


thyeby
őstag

Linuxozol, hogy ezt a maszkot választottad?

Több fa van, mint asztalos!

(#1590) kicsigeri


kicsigeri
senior tag

Á van ilyen is dejó, én is az lennék, mármint asztalos, csak kicsit eltévelyedtem. :)

(#1591) L.Szilárd válasza thyeby (#1587) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Ahogy nézem a ládát nem fog megvetemedni az anyag, mivel a két végén van egy egy merevítő léc felcsavarozva.
Nekem is tetszik!

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1592) L.Szilárd válasza kalman7 (#1584) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Ezt a ládát megcsinálnám magamnak, ha lenne annyi felesleges anyagom. :DD

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1593) L.Szilárd


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Kérdés a számítogépes szakikhoz: Levelező program kellene ami megbízhatóan működik, és nem pikkel a freemail-re és egyéb .hu-ra végzödő e-mail címekre. Jelenleg a Gmail-t használom, ezen a kis malőrőn kívül semmi kifogésom nincs elene. A Freemailel az a baj, hogy ha nagyobb mailt szeretnék küldeni, akkor előkellene fizetni, és a munkából kifolyólag kellene képeket küldeni.

Előre is köszönöm a segítséget!

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1594) thyeby válasza L.Szilárd (#1592) üzenetére


thyeby
őstag

...én meg akkor, ha lenne ekkora gyalum...

Több fa van, mint asztalos!

(#1595) thyeby válasza L.Szilárd (#1593) üzenetére


thyeby
őstag

A gmail pikkel a.hu-kra? Nemonddmár!
Ezt dumcsizzuk ki holnap, mert épp most váltottam gmail-ra, és rém fontos tudnom róla, amit nem tudok.

Esetleg próbálkozz a yahoo-val

(egyébként eddig én is freemail-es voltam, de simán tudtam képet küldeni vele)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1596) thyeby válasza L.Szilárd (#1592) üzenetére


thyeby
őstag

Milyen széles keményfát gyalultál eddig legszélesebbet, és milyen fogásmélységgel haladtál vele a Felderrel?

Több fa van, mint asztalos!

(#1597) L.Szilárd válasza thyeby (#1595) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Nálam legalábbis elég sokszor, megmakacsolja magát. Tudom, hogy lehet azon is képet küldeni, de én néha 6-7 db szeretnék, ami már nem megy. Lehet, azért pikkelnek egymásra? Mert túl sok képet szeretnék elküldeni. Amúgy azon kívűl semmi kifogásaom nincs ellene.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1598) L.Szilárd válasza thyeby (#1596) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

49 cm-t gyalultam vele eddig. Az is egy tölgy lépcsőfok volt. Akkor lépésenkén 1-1,5 mm-t fogattam vele. Nem akartam csiszolni rajta semmit, nem is kellett. Ha lehet, akkor nagyon finomra gyalulom az anyagot, hogy minimálissat, vagy egyáltalán ne kelljen csiszolni. Úgyanis utálok csiszolni.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1599) thyeby válasza L.Szilárd (#1597) üzenetére


thyeby
őstag

Szerintem a frremail nem látja akkor a gmailt, de megfordítva elvileg működni kellene neki.
A fájlméretet úgy szoktam a képeknél csökkenteni, hogy a PrtScreen-el .jpg-t csináltatok a paint-ban, azt esetleg még megvágom, ha van fölösleges rész. Úgy elég sokat lenyel még a freemail is. Nekem a freemaillal más a bajom.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1600) L.Szilárd válasza thyeby (#1599) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Nekem a Gmail, azért tetszik, mert azzal 10Mb-ig korlátozás nélkül küldhetek leveleket, képeket. Lehet, ez nem tetszik a freemailnek.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.