Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1401) Winner_hun válasza thyeby (#1399) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ha nem túl nagy kérés, a márkáknál a helyes leírásra figyelj oda a kereső miatt:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1402) Madmax81 válasza thyeby (#1397) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Ezek szerint nincs asztali marógéped , mindent felsőmaróval marsz ki ?

1956-2010 07.22 Varga László

(#1403) mdk01


mdk01
addikt

Hali!

Leírom én is a tapasztalatomat hátha kicsit segít.

Szalagcsiszoló: Makita 9404 610x100 7év alatt semmi baja nem volt
Felsőmaró: Makita 3612C 6 év alatt semmi baja nem volt
Behajtógép: Makita 6210 talán a típusa, 8 év után adta meg az akkumulátora magát de már így is bőven túlteljesítette önmagát.Most azon filózok felújítsam e az akkumlátorban a cellákat mert a gép tökéletes. Aztán addig míg filózok vettem egy Makita 671DWPLE tipusú behajtót nem rég.
Apum a cégnél DeWalt behajtót kapott azzal három bajom van, hogy ha nincs semmi a tokmányba akkor is pofára dől tehát orr nehéz. Nem túl jó úgy dolgozni hogy arra kell figyelni hogyan rakd le a gépet.:U(makita olyan mint a macska,ha ledobod akkor is a talpára esik) A második az előző problémából adódik hogy nincs kiegyensúlyozva, ergo elfárad a csuklód.(makita ebben is tökéletes) A harmadik hogy szerintem a legújabb DeWalt behajtókból már kispórolták az anyagot, legalábbis abból amit én láttam.
Kombinált fűrész: DeWalt D27105 ennek az elődje az enyém, típusát nem tudom, de 7 éve semmi baja pedig kapott hideget meleget. Nagyon szeretem mert pontos és gyorsan szerelhető átállítható, helyszíni szerelésnél nélkülözhetetlen, ha jó munkát akarok végezni.
Nem olcsó mert br.285k volt anno de ez több mint egy sima gérvágó mert ez mindent, mindenhogyan vág.
Gyalugép BOSCH GHO 40-82C elődje. 6év után lett szénkefés és állítólag nem sokára vmi kütyü tönkre fog menni benne a szervíz szerint mert már itt lesz ideje =20k.
Szervízes szerint a Makita gyalugép sokkal jobb. Majd ha ez meghal kipróbálom azt,de ez nem most lesz.
Dekopírfűrész Vmi zöld(hobbi) Bosch több mint tíz éves de nem akar meghalni az istenért sem pedig már kéne venni egy jobbat. A visszatartó erő hogy még mindig megy és nincs kedvem kiadni 50k-t.
Körfűrészből Ferm-et vettem vmi lézeres kütyüst 18k-ért,ez volt a legnagyobb. Arra kell hogy keresztbe elvagdossam a pallókat. A lézeres kütyübe 2 hét után lemerült az elem ezen kívül semmi baja. Szerintem ebbe az alsó kategóriába a Ferm a legjobb.
Bár nem fontos de leírom hogy van még egy ütve-fúrom is, zöld Bosch.
Ez is bőven több mint 10 éves de soha semmi baja nem volt és nem tudom megölni. Mondjuk a dekopírfűrésszel szembe ezt nem is akarom csak azért írtam hogy ezek a zöld hobbi Boschok a mai ipari körülmények között is még mindig megállják a helyüket.
Nem annyira precízek de csak mennek és mennek.
Kb ennyi a többi nem lényeg.
Még annyit hogy szerintem a Festool márka szinte minden téren magasan veri az összes márkát mind precizitásba, minőségben és ÁRBAN.

ui.:
Van egy eladó Dimar kontraprofil marókésem betétmaróval együtt kompletten. Régen vettem de a saját konyhánkat csináltam meg vele és talán mást nem is és teljesen éles. 55k volt kompletten de szivesen eladnám mert csak áll a szekrényben, ugyanis van az asztali maróba is egy. Honlapjuk megszünt vagy nem tudom miért nem találom de ha vkit érdekel szóljon és lefényképezem.

Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#1404) bbchris


bbchris
senior tag

Bocs hogy így beleszólok egy kicsit off de hasznos tanács : Érdemes a gérvágó vásárláskor arra is figyelni hogy mekkora a fűrésztárcsa rajta hogy lehessen később kapni rá normális áron újat . Ami járatos méretek : átmérő 200mm ;átmérő 210mm ; átmérő 216mm és átmérő 250mm és ritka de létezik átmérő 300mm is . Ezektől eltérő méretű fűrészlapos gépekkel érdemes óvatosan bánni mert aztán jön a pofára esés amikor ilyen 20-22k egy fűrészlap rá . Egy jó tanács hogy a gérvágó fűrésztárcsa az ugye negatív dőlésű fogas és sűrű fogazatú . Túl vékonyat sem érdemes venni mert beremeg és szélesebb nútot vág mint egy normál lap :) . Nyilván tisztában vagytok ezekkel de gondoltam leírom azért hátha valakinek segít .

(#1405) thyeby válasza Winner_hun (#1401) üzenetére


thyeby
őstag

Figyelek, rendben. De a motebó az nem márka. :(

Több fa van, mint asztalos!

(#1406) thyeby válasza bbchris (#1404) üzenetére


thyeby
őstag

:C

Több fa van, mint asztalos!

(#1407) Winner_hun válasza thyeby (#1405) üzenetére


Winner_hun
félisten

metabo
Ezt annyiféle képpen leírtad rosszul ahány féle képpen csak lehet:D

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1408) thyeby válasza Winner_hun (#1407) üzenetére


thyeby
őstag

nem nagyon szeretem a nevét se kimondani, nemhogy leírni... Nem érdemel semmi tiszteletet az a cég.

Egyszer a Frei műsorában volt egy riport valamelyik olaj-királlyal. Elment a király a Roillceroillce-hoz királyi autót vásárolni. Ott leültették, hogy várjon. Vakon megrendelt két darabot, és kiadta az alattvalóknak parancsba, hogy ez a két autó méltatlan egy királyhoz, mert megvárakoztatták, ezért ezekkel az autókkal kell a jövőben a palotában szállítani az elefántok istállójából az elefántszart a földekre. És úgy lett. (sajnos én nem vagyok király. Ha az lennék, kiadnám parancsba az alkalmazottaknak, hogy a metebó méltatlan egy asztalosműhelybe, ezért a kaput kell a kuncsaftoknak kitámasztani két matabó gérvágóval, úgy egyszerre lesz mindennek a szimbóluma. Másra nemigen való.)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1409) Winner_hun válasza thyeby (#1408) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ez a te véleményed. De ha valaki pl gépvásárlás előtt van, 2 termék között döntene, látja a fórumot, rákeres mindkettő nevére, hogy van-e pozitív vagy negatív értékelés a fórumozók felől, lehet nem talál semmit, és a rosszabbat veszi meg. Na ezért írtam azt, amit:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1410) Madmax81 válasza mdk01 (#1403) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Látom te is Makita párti vagy, nagyon jó gépeket gyárt Akkus fúrókban csak Makitát szabad venni .
Nekem is van 1 db 6270 és egy 6327 es gép 6-3 évesek az akkumulátoruk még mindig jó ennyi idő után is .

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#1411) Madmax81 válasza mdk01 (#1403) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Esetleg tudnál feltenni képet a Dimar kontraprofil marókésről ?

Üdv Laci

Nagyon jó kezdeményezés lenne ha mindenki irna a saját tapasztalatairól a kézi gépeket illetően .
Igy nagybani képet tudnánk alkotni a gépekről márkákról stb...

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#1412) thyeby válasza Winner_hun (#1409) üzenetére


thyeby
őstag

Ha van, akinek ez a megközelítésem nem mond semmit, és mégis metabo-t, bocs metibót vesz, annak kára bánja. Majd rájön annyi pénzért, amennyiért én jöttem rá.

Több fa van, mint asztalos!

(#1413) thyeby válasza Madmax81 (#1410) üzenetére


thyeby
őstag

Picike, könnyű csavarbehajtója van a Makitának? Úgy félkiló alatt?

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1414) Winner_hun válasza thyeby (#1412) üzenetére


Winner_hun
félisten

De könyörgöm, hogy mondjon bárkinek is bármit ha nem is olvassa, mert a metabo-ra keresve nem kapja meg a hozzászólásaidat:U

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1415) L.Szilárd válasza thyeby (#1388) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Akkor egy kis ismertető a Felder cégcsoportról, mert inkább annak nevezném, mert több néven is forgalmaznak gépeket. Minőségi sorrendben a következő: Hammer - Felder - Format4. A Felderen belül is van már három széria az 500-as 700-as és a 900-as. Nekem a 700-as széria van.
Kicsit a Hammerről, ahogy én látom az teljes mértékben Felder, csak a Felder kifutott szériája. Most forgalmazzák azokat gépeket Hammer néven amiket én Felderként vettem. :-) Tehát végülis úgyan az a minőség csak "olcsóbban". Tehát nem gond ha Hammert veszel, egy és úgyan az mint a Felder. Ismeretségi körben van Hammer, meg bemutatón is voltam, és a kettő teljesen kompatibilis egymással. De ha teheted Feldert vegyél, a márka név miatt. :-)

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1416) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1415) üzenetére


Winner_hun
félisten

Minek fizessen a névért?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1417) L.Szilárd válasza Winner_hun (#1416) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Mert sokszor a név is számít, ha valaki bejön a műhelybe. Mert aki tisztába van egy kicsit az asztalos iparral az tudja, hogy a Felder, prémium kategória. A Hammer meg meg új márka, kevesen ismerik, azt meg főleg nem tudják róla, hogy Felder gyártmány. Nekem már volt olyan kuncsaftom, aki nem bízott bennem, de amikor megtudta, hogy Felder gépeim vannak, akkor máris meg volt a munka. :-) Tudom ez nem sokat számít, de hát ez van. Meg tudod a presztizse is nő, a környék beli asztalosok körében, ami sokat számíthat.
Én azt vettem észre, hogy nem azért kell a profi gép, mert az jobb, hanem a presztizs miatt. Mert a kuncsaftok, megjegyzik ha teszem azt Tesco-s géppel dolgozok a helyszínen. Olyankor jön az, hogy hát akkor ezt én is megcsinálhatnám. Úgyan ez van a műhelyben lévő gépekkel, mert felénk kuncsaftok még a műhelyt is szeretik megnézni.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1418) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1417) üzenetére


Winner_hun
félisten

Inkább nem írok semmit csak mosolygok magamban:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1419) L.Szilárd válasza Winner_hun (#1418) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Ez van. De kiváncsi lennék a véleményedre. Akár priviben is.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1420) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1419) üzenetére


Winner_hun
félisten

Mindig is megmosolyogtam ezt a presztízses marhaságot, a munka minősége a lényeg nem az hogy milyen géppel csinálják meg. Pl amit írtam nemrég a felsőmaróról. Olcsó, jóformán tizedannyiba kerül mint egy márkás darab és mégis évekig jó. Az is biztos hogy nem 10x rosszabb.

Nekem már volt olyan kuncsaftom, aki nem bízott bennem, de amikor megtudta, hogy Felder gépeim vannak, akkor máris meg volt a munka.

Na és vajon hány megrendelőnek van fogalma arról hogy melyik márka milyen kategória? Meg ha nem Felder akkor nem is lehet elvégezni egy munkát ugyan olyan minőségben? Dehogynem. Sőt.

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1421) bbchris válasza thyeby (#1406) üzenetére


bbchris
senior tag

Csak azért írtam ilyen részletesen mert sajna vannak asztalosok akik ezt nem igazán veszik figyelembe és utána meg reklamál hogy a 24 fogal 216mm átmérőjű lap kiszőrözi meg szakítja a fát . Hát ugye a Z=24 fog az nem gérvágásra való mégha gyárilag azzal adják a gépet akkor sem .

(#1422) mdk01 válasza Madmax81 (#1411) üzenetére


mdk01
addikt

Hali!

Igyekszem felrakni képeket a késről.

Thyeby: Én úgy tudom a Metabo nem rossz márka és ezt a szervízesek is megerősítették.
Szerintem nem szabad elítélni egy márkát azért mert vmelyik terméke nem sikerült jól.
Ott van az én példám is amit nem rég írtam a DeWalt behajtóról de ettől függetlenűl a DeWalt kombinált körfűrészem (eszembe jutott a típúsa DW 742) nagyon jó.

Szerintem írd meg azoknak a gépeknek a típusát hogy mindenki tudja melyikekett nem szabad megvenni és akkor pontot rakhatunk a dolog végére. Kipróbálnám én is a Metabo termékeket de ahhoz túl drágák hogy kísérletezzek rajtuk ezért marad a Makita elérhető áron is viszonylag jó minőségeben.

bbchris: Szerintem normális lapot 15k alatt nem kapsz sehol legyen az akármekkora átmérőjű.
Bár lehet igazad van mert én nem szoktam alsó kategóriás fűrészgépeket venni ezért nincs tapasztalatom ilyen téren.

üdv.

[ Szerkesztve ]

(#1423) thyeby válasza L.Szilárd (#1415) üzenetére


thyeby
őstag

Nekem a márkanév csak hókuszpókusz. Tudom, hogy jók a Hammer masinák. (elég jól ismerem a tiroli cég kínálatát) A leglényegesebb különbség a Felder 500 és a Hammer egy-egy gépje között, hogy a Hammer-re csak 1 év garancia van, addig a Felderre 6 év. (plusz félmillióért ugyan, de az a hat év garancia nagyon meggyőző)
Arra vagyok leginkább kíváncsi, hogy egy alaposan megdolgoztatott Felder gép (elsősorban a gyalu egység) mikor és hol adja meg magát leghamarabb?
Azt tudom a szervízről, hogy nem babrál alkatrészjavítással, hanem komplett panelt cserél - ami nagyon jó, ám nagyon drága is.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1424) thyeby válasza Winner_hun (#1416) üzenetére


thyeby
őstag

:C

Több fa van, mint asztalos!

(#1425) thyeby válasza L.Szilárd (#1417) üzenetére


thyeby
őstag

Igen, amit írsz, ez valóban sok igazat rejt. Véleményem szerint a márkanév jelentősége inkább akkor értékelődik fel nagyon, ha el szeretnéd adni a gépet. Azonban ha én kigazdálkodok két, két és fél millát Felder gépre, hát eszembe se fog jutni, hogy el kéne adni. Legföllebb, ha a fiamnak nem tetszik majd öregségemre az üzem tovább építése, én pedig már nem bírok dolgozni.

Több fa van, mint asztalos!

(#1426) thyeby válasza L.Szilárd (#1419) üzenetére


thyeby
őstag

Nem kell ahhoz privi:
Egy jó asztalosműhelynek nem a gépek márkája a reklámja, hanem a minőségi, jó ár-érték arányú termék. Amíg be nem futsz, lehet pici előny, de egy befutott asztalos nem dörzsölgeti a markát, ha neki jutott egy megrendelés, hanem ki se lát a munkából. Öregszel még néhány évet, és ha jól végzed a munkádat, meglátod majd: Tibinek igaza volt.

Több fa van, mint asztalos!

(#1427) L.Szilárd válasza thyeby (#1423) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

A "jól megdolgoztatott" gépet, hogy érted? Az előírásokat betartva, vagy sem?
Értem ez alatt azt, hogy nem gyalulsz vele félcentit, a tölgy anyagból, mint az egyik gyakorlati helyemen tették, utána meg panaszkodtak, hogy állandóan javítani kell a gépet. Mondjuk az nem Felder gép volt.
Nekem azt mondták, amikor megvettem a gépeket, hogy ha vigyázok rájuk akkor még az unokámat is kiszolgálja. Eddig egy gyártási hibára jöttem rá, ami galibát is okozott már. A lapszabász gépnél, az elővágó magaság állítójánál a két kúpfogaskerék nyírta le egymásról a fogakat. Ami abból következet, hogy nem lett megolajozva időben. Ez részben az én hibám, részben a gyártóé mert nem alakítottak ki ott sem olajzó helyet, sem zsírzó helyet. Amúgy más panaszom nincs rájuk. A Hammer gépekre már hallottam panaszt, de az sem komoly. Inkább apróságok, mint pl.: kitekerednek a csavarok, sűrübben kell zsírozni, keskeny a lapszabászgép asztala. De ezek nem problémák, egy asztalos megoldja.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1428) thyeby válasza bbchris (#1421) üzenetére


thyeby
őstag

Ahogy van jó orvos, és rossz orvos, úgy van jó asztalos, és rossz asztalos. Aki szereti a munkáját, legyen bármi is a szakmája, az minden apróság felé érdeklődéssel fordul, és ilyeneket önállóan is "felfedez" magának. Elsősorban azért tapsoltalak meg, mert nekem már kevés türelmem van ilyen szépen leírni annak, aki magától nem jön rá.
No és írásodból lejött: szereted a munkádat.

Több fa van, mint asztalos!

(#1429) L.Szilárd válasza thyeby (#1426) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Thyeby: ebben teljes mértékben igazat adok neked.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1430) thyeby válasza mdk01 (#1422) üzenetére


thyeby
őstag

Nézd: Nem sorolom tételesen, hány metebóm van. Összesen nyolc darab. nincs kivétel, amelyik egy éven belül ne került volna a szervízbe. Ellenben a Güde (pedig szintúgy meghugyoztattam őket, kivétel nélkül kiöregedtek a garanciából úgy hogy szervízt nem láttak. Nekem ez minden márkanévnél beszédesebb dolog. Tőlem aztán írhatják, hogy prémium, meg professzionális - ha egyszer beszarik, az csak marketing duma.)

Több fa van, mint asztalos!

(#1431) L.Szilárd válasza thyeby (#1425) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Igen eladásnál fel értékelődik. De amikor dolgozol vele, akkor is tudod értékelni a minőséget. Dolgoztam több nem mínőségi géppel, hát a saját gépeimet fele annyi idő alatt be tudom állítani. Azt is tudom nagyon jól, hogy a gyengébb minőségű gépekből is ki lehet fogni egy-egy jól eltalált gépet, de én azt nem szeretem, amikor csak kínlódok a géppel. Így voltam a fúrógépekkel. Amikor betont kellett fúrni, mindig csak kínlódtam, amióta meg van a Makita 2230-as, azóta öröm a munka. Előtte Black&Decker meg Bosh fúrógépem volt. Volt még pár ilyen élményem, és mondjuk ez a Makita nem volt sokkal drágább, mint egy Black&Decker.
A nagy gépekkel kapcsolatban még annyit, hogy negyed annyiból is össze állíthatam volna műhelyemet, mint amenyibe került, de akkor állandóan csak szerelhetném a gépeket. Ahoz meg nincs nagyon kedvem.
Felderről egy kis negatívum, hogy azért azt is írjak. Ha gyalugépet vesz valaki, akkor jól gondolja meg milyen tengellyel veszi. A hagyományos tengelyhez könnyű kést szerezni de nehézkesebb a beállítása. A gyorskéses megoldásnál, a késcsere 10 perc, még a 4 késes tengelynél is, és az 5 éves gyerek is megtudja csinálni. De viszont csak a Feldertől lehet kést venni hozzá, ami elég drága.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1432) L.Szilárd válasza thyeby (#1430) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Nekem eddig a két fúró gép adta be a kulcsot, jó 10 év után. Plussz a Milwokey akkus fúrom, mondjuk az meg is lett nyúzva rendesen, de avval szerencsém volt. Garancia már nem volt rá, de így megjavították 10ezer alatt. Motort meg kapcsolót kellet rajta cserélni. De azzal 15 cm gerendát fúrtam, 12-es fúróval, meg 8-as vidiával falat, mivel ütvefúró fokozat is van rajta.

Csáó Szilárd!

Ui.: A hétvégén egész jó kis élet van a fórumon. :-)

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1433) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1431) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ezek mind ütvefúrók? Ha igen, szerintem az ütvefúrók nem épp betonfúrásra vannak, inkább kell venni 10k körül egy légkalapácsot, azzal már lehet haladni betonba is. Én 2 éve vettem, nagyon megérte. Volt vagy 8000 Ft. Egy baja volt eddig, az egyik vezeték kilazult, aztán elkezdett füstölni a kapcsoló:D

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1434) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1432) üzenetére


Winner_hun
félisten

Hétvégén a fórum sokkal halottabb mint hétköznap:P Amúgy témafüggő az egész:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1435) bbchris válasza L.Szilárd (#1431) üzenetére


bbchris
senior tag

Felder gépeknél ahogy írod te is érdemes olyan éklécet bele venni amibe utána a normál HSS vagy DS gyalukés megy bele . EZ igaz hogy macerásabb a beállítás de utána megtérül a költség mert a cserélhető kést szinte lehetetlen élezni mert eldeformálódik utána meg eleve úgy adják hogy egyszer megfordíthatós oszt csere , csak a baj az hogy az a csere majdnem 20k és annyiért már kapni normál 3mm vastag kést is ami aztán élezhető töredék áron , csak ugye ki és be kell rakni , de ahhoz is van patkó alakú késbeállító amivel már egyszerűbb berakni . A Feldernél még a fűrészlapokon is más a poziciófurat is , de már erre is találtak megoldást és egyes gyártók már papucsalakú furattal adják lapjaikat .

A Makita gépeknél az a baj hogy szeret egyedi méretű szerszámokat rakni a gépeikre hogy csak őtőlük lehessen vásárolni horror áron .

mdk01 : Van 15k alatt is elég jó minőségű fűrészlap gérvágóra ha érdekel akkor küldöm priviben .

[ Szerkesztve ]

(#1436) L.Szilárd válasza Winner_hun (#1433) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Az a B&D és a Bosh sima fúrógép volt ütvefúró funkcióval. A Makita kimondottan üttvefúró, annyi, hogy nincs rajta véső funkció, mert arra nincs igazán szükségem. Amúgy leginkább sima falat fúrok vele, de hát becsúszik beton is. Főleg hogy a "műhelyt" csinálgatom vele.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1437) thyeby válasza L.Szilárd (#1427) üzenetére


thyeby
őstag

Persze, hogy az előírásokat betartva. Azt értem alatta, hogy menjen napi nyolc órát, legyen szakszerűen karbantartva. A legjobb gép is elkopik valahol valamikor. Engem épp ez érdekel: hol, és mikor?
Nem írtam volna, hogy a Güde még nem romlott el a műhelyben, ha gépgyilkos lennék. Van nekem olyan gépem több is, ami húsz év után került először szervízbe (pl. Flex fúrógép, Hilti masinák, AEG gépsárkány - pedig történt velük többször is, hogy sütötték a kezemet, úgy beforrósodtak, és nem volt másik gépem, hogy pihentessem őket, dolgoznom kellett velük tovább. Egyik érdekesség: Egy úszómedence csempéi közül kellett kimarni a fugát egyszer. Hárman három különböző gépet visíttattunk napi 8-10 órán át hetekig. Mindenkinek behalt a márkás sarokcsiszolója tőle, egyedül az én kis mezei 115-ös Black&Deckerem vészelte át, s utána még évekig rezgett a kezemben hiba nélkül)
A Felderről hallottam én már hideget, meleget, de csak annak a szavára adok, aki meg is dolgoztatja. Azt gondolom, hogy aki fél centi fogásmélységgel dolgozik, az már csak azért sem fog megmaradni a szakmában, mert egy centi forgácsot gyártani olyan barbárság - még akkor is, ha a gép bírja, hogy a piaci versenyben leghátra szorítja a kiagyalóját. Úgy nem is csoda, ha valaki 50% hulladékkal dolgozik.

Több fa van, mint asztalos!

(#1438) L.Szilárd válasza bbchris (#1435) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

A gyors kést is lehet élezni, ha megtalálod hozzá a megfelelő szakit. A vastagólómban az van és az első szériás késeket kétszer is éleztettem. Másodikra nem úgyanoda vittem és el is baltázták. Olyan hullámosra éllezték meg, hogy a nyolc késből úgy kellett össze válogatnom négy jót. Első alkalommal gyönyörűen megélezték, teljesen egyenesre. Az egyengetőn a hagyományos kés van. A fűrész lapokra is megtaláltam már a megodást, az egyik helyen ki tudják vágni a megfelelő helyen a lyukat. Még régi kisebb tengelyre való fűrészlapot is megcsinálták nekem a gépre.
Makitával kapcsolatban nem sok tapasztalatom van mivel csak az az egy fúróm van. Abba meg belemegy mindenféle SDS-es fúró.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1439) Winner_hun válasza thyeby (#1437) üzenetére


Winner_hun
félisten

Van hogy 5 cm-es vastagsággal egyengetnek és nem barbárság, hanem mert kell.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1440) L.Szilárd válasza thyeby (#1437) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Én a gépeimet mondjuk fél- egy évente szoktam zsírozni, használat mértékétől függetlenül. Nálam az írt hibán kívül más még nem jött ki. Annyi, hogy a lapszabászon a vezető vonalzókat rendszeresen finomhangolni kell. Főleg ha szőget kell vele vágni. Szeret elmenni a derékszögtől. Amúgy én mást még nem vettem észre. Mondjuk nem is mennek napi 8-10 órát folyamatossan. Teszem hozzá sajnos. De mondjuk szerintem ha valaki napi 8-10 órát hajtja a gépeit, és ténlegesen termel is velük, akkor a Felder garancia idején belül bőven meg kell neki termelni az árát, akár még kétszer is. Annyit bírnia kell a Feldernek, mert ha nem akkor, már komoly gondok vannak. :-) Akkor meg már megéri az árát.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1441) thyeby válasza L.Szilárd (#1431) üzenetére


thyeby
őstag

" De viszont csak a Feldertől lehet kést venni hozzá, ami elég drága."

(Öcsém ilyenkor rám szól, hogy Tibi: Vagy de, vagy viszont :) )
Igen, ez a mai napig egy nagy hezitám, hogy milyen tengellyel rendeljem meg. Hajlok a drágábbik megoldás fele, éppen a néhány perces késcsere miatt.
A 300-as késnek párja (az eldobhatósé) kb 6000 Ft. Eeez sok? Megfordítható, ugye? Akkor négy-hat m3 fát feldolgoz. M3-enként ezer forint nem sok, és cserébe azonnal tizedpontosan gyalulhatsz. De még nem döntöttem.

Több fa van, mint asztalos!

(#1442) L.Szilárd válasza Winner_hun (#1439) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

De nem egyszerre gyalulják le. :-) Mert én a vastagólónál úgy értettem, hogy annyit fogatnak egyszerre. Az monjuk igaz, hogy lehet olyan görbe anyag, vagy annyira rosszul fürészelt. De aki olyan anyagot vesz, annak úgy kell. A veszteség meg szerintem az elő állított terméktől is függ. Mert egy lépcsőnél, mondjuk biztos kevesebb a veszteség, mint egy komoly szekrénynél. Amin esetleg íveket is ki kell alakítani.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1443) Winner_hun válasza thyeby (#1441) üzenetére


Winner_hun
félisten

Én a nem eldobhatósra szavazok, már ha számít ez valamit. Csinálj esetleg majd egy sablont vagy egy beállítót és gyorsan meg lehet csinálni a cserét. Egy mágneses késbehelyezőt én biztosan fogok csinálni, csak legyen rá időm.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1444) Winner_hun válasza L.Szilárd (#1442) üzenetére


Winner_hun
félisten

De igen. Azért írtam.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1445) L.Szilárd válasza thyeby (#1441) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Igen a 300-nál nem sok. De az én 500-nál egy kés kerül 4000 Ft-ba. /Azt most nem tudom, hogy nettó vagy bruttó./ Mondjuk az sem túl drága, de azért elgondolkoztató.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1446) thyeby válasza L.Szilárd (#1438) üzenetére


thyeby
őstag

Nem fogom élezni a gyorkést. Nem azért, mert nem lehet, hanem oda akkor a Felder rém pontossága. A skálán leolvasod, hogy 22 mm, és kiköp a gép 22,4 mm-t. Ez persze kijátszható, de ha elfelejted, hogy most ezen a gépen négytized az eltolódás, már mérgelődhetsz, és tolhatod be újra. Szeretem, ha nem kell minden kezdéskor bajolnom a sublerral.

A kés élezésnél egy jó műhely olajos élezővel dolgozik, s nem kézzel irányítva saccol. Érdemes megtalálni a hozzánk legközelebbi profi élezőműhelyt.

Több fa van, mint asztalos!

(#1447) thyeby válasza Winner_hun (#1443) üzenetére


thyeby
őstag

Ennek a nemírommilyen gyalumnak alu öntvény a késtengelye. Még jó, hogy nem vettem meg 12-ért a mágneses késbeállítót.

Nna, és ez az: Nekem sincs időm. De sok dolog várat magára évek óta.

Igazából érdekel, mennyi idő alatt tudod tizedpontosra állítani a kést, és miként. Azt a módszert használom, hogy arrébb vitetek egy lecet a késsel, és minden kés végén ugyanannyit kell mérjek. Fél óra után tizedpontos, de: Megintcsak az "eltolódás" a kínszenvedés: Egyezzen a skála a tényleges mérettel, valamint pont felső, vagy alsó állásban álljon a kurbli, amikor egész mm-re van állítva a vastagság.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1448) L.Szilárd válasza Winner_hun (#1444) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Az ilyen mondjuk a géppel szembe barbárság. Mert az anyag megkövetelheti az ilyet. Nkem is volt már, hogy 2-3 cm el kellet gyalulnom belőle. De én azt 5-6 fogással oldottam meg, nem 2 fogással. Egyik oldal 1 cm-rel a másikat meg 2-vel. De lehet félre értettük egymást. Nem az elgyalult anyag mennyiségre gondoltam.

Csáó Szilárd!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1449) Madmax81 válasza bbchris (#1435) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Ezt hogy érted "A Makita gépeknél az a baj hogy szeret egyedi méretű szerszámokat rakni a gépeikre "
Ha jól tudom a maró gépek befogása általános még a Makitánál is a gyalugépek gyors kései is normál méretűek , a körfűrészek tengely átmérői is általánosak .
Hol alkalmaznak spec szerszámokat ?

1956-2010 07.22 Varga László

(#1450) Winner_hun válasza thyeby (#1447) üzenetére


Winner_hun
félisten

A mágnes a kést fogná, az csak nem aluból van:U

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.