Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1701) Winner_hun válasza Madmax81 (#1692) üzenetére


Winner_hun
félisten

Igen esztergáltam:) Kifúrtam az átmenő alkatrészek helyét, aztán felsőmaróval kimartam a mélyedést. Utána még igazítgattam egy kicsit és úgy lett tökéletes:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1702) thyeby válasza Winner_hun (#1691) üzenetére


thyeby
őstag

A flex-el? Úgy, hogy a szalag áll?

Több fa van, mint asztalos!

(#1703) thyeby válasza L.Szilárd (#1695) üzenetére


thyeby
őstag

Akkor azt majd megosztod?

Több fa van, mint asztalos!

(#1704) Winner_hun válasza thyeby (#1693) üzenetére


Winner_hun
félisten

Nem értelek:) Idős fa, oké. És? Lehet kapni ilyen széleset, azt olyan darabokra vágod amit meg tudsz munkálni, majd összeragasztod, összecsiszolod és olyan mintha el se lett volna vágva.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1705) Winner_hun válasza thyeby (#1700) üzenetére


Winner_hun
félisten

Nem, egy fórumos meglátta a rexasztalomat, írt hogy kéne, megcsináltam:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1706) thyeby válasza Winner_hun (#1704) üzenetére


thyeby
őstag

Ja, értlek.
Bocs!
Figyelmetlen voltam. (és már fáradt)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1707) Winner_hun válasza thyeby (#1702) üzenetére


Winner_hun
félisten

Nem. Leveszed a szalagot, köszörűn meg ledarálod. Már ha van.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1708) thyeby válasza Winner_hun (#1707) üzenetére


thyeby
őstag

Ezt is értem.
De azt hogyan csináljam meg, hogy tuti egyforma széles legyen mindenhol? Különben a konkáv ívek csiszolás után még csúnyábbak lesznek, mint előtte.
(Azt meg a fenőkővel a fűrészgépen forgás közben. Már tényleg fáradt vagyok.)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1709) thyeby válasza Winner_hun (#1707) üzenetére


thyeby
őstag

Esetleg abban tudol segíteni, hogy hol és milyen márkájú csiszolóanyagot vegyek? A hossza a szalagnak (ha jól emlékszem) 1250 mm.

Több fa van, mint asztalos!

(#1710) Winner_hun válasza thyeby (#1708) üzenetére


Winner_hun
félisten

Csinálsz fából egy sablont, azt odafogatod 2 db pillanatszorítóval a köszörűhöz és tolod benne a szalagot. Ha körbeértél akkor közelebb állítod és végigtolod megint. Ezt addig ismétled amíg el nem fognak a fogak. Csak arra kell ügyelni hogy a vezetőnek nekinyomd a fűrészlapot.
Csináltam egy ábrát hogy biztos megértsd hogy mire gondoltam:

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1711) Winner_hun válasza thyeby (#1709) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ebben sajnos nem.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1712) thyeby válasza Winner_hun (#1710) üzenetére


thyeby
őstag

Aha, köszönöm! Ez így lesz!

Stílszerűen fából.
Valamikor burkoltam. A trabantom beázott a hátsó üvegnél. Becsempéztem. :D

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1713) thyeby válasza Winner_hun (#1711) üzenetére


thyeby
őstag

Legfeljebb sűrűbben cserélgetem a csiszolóvásznat.
(A faesztegrára készítettem egy csiszolódobot. Két éve ugyanaz a vászon van rajta, pedig sokezer játékot csiszolt már meg - de sajnos az a vászon csak ív méretben van, és egy toldás is épp elég lesz. A csiszolódobon is kb 2 hónap után kopott szépen össze a toldás.)

Több fa van, mint asztalos!

(#1714) Dízeles válasza Madmax81 (#1656) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Mással is esett meg ilyen .Ne mérgelődj

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1715) Dízeles válasza L.Szilárd (#1695) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Ha furnérban gondolkozol BP 1222 Háros u.7 .Amikor a Patellánál dolgoztam onnan hordtuk a furnért ,nagy a választék . De kel hozzá egyki $ is.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1716) kalman7 válasza thyeby (#1713) üzenetére


kalman7
csendes tag

A faesztegrára készítettem egy csiszolódobot.

Azt lehetne kibővíteni. Csinálsz az eszterga tengelyével egy párhuzamos másik tengelyt másik dobot és a kettőre teszel fel egy nagy csiszolószalagot. Ilyet láttam egy asztalosnál. Nem esztergából csinálta, de házi gyártmány volt. Kb 3m hosszú, szép lassan ment benne a szalag. Csinálsz egy asztalt a csiszoló szalag fonákja alá és akkor van egy jó kis síkod. Szerintem nem lesz jó csiszolód abból a keskeny fűrészből. Az esztergát meg ha jól megtervezed, egész faja gépet lehetne csinálni.

Nagyipari csiszolás nem játszik? Mint amit a TVben lehet látni, hogy mosógépben homokban vagy csiszoló kövek között járatják ezeket a kis alkatrészeket. Ha nem is mindenre, csak a kisebb dolgokra.

(#1717) thyeby válasza kalman7 (#1716) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm a figyelmességedet!

Tulajdonképpen egy kivétel nélkül mindenre gondoltam már, amit itt felsoroltál - és bizonyos vagyok benne, hogy az idő haladtával szép sorjában mind meg is fog valósulni.

Ez a szalagcsiszolós szalagfűrészgép nem az én ötletem. Valamelyik nap olvastam a Felder 500-asáról, hogy az ilyet is tud. Jó is lenne az a gép, de most csak a csiszolásért egy milcsit fizetni - ...hát még nem tartok ott.

Azért rezgek most épp ezen annyira, mert pillanatnyilag ez a fajta csizolástechnika hiányzik legjobban. Jónéhány hsz-el korábban feltettem Winnernek egy fotót egy kutyusról. Azt kellene csiszolni vele, de ha nem értetted jól, nem profilból, hanem körbe. Ha jól megnézed, ott akad konkáv ív néhány, amit úgy 5mm-nél szélesebb kontaktfelülettel halott ötlet csiszolni.
Van csiszológépem több tucat féle. Van olyan is, amelyik meg tudja oldani ennek a kutyusnak a csiszolását, de vagy nagyon lassan, vagy nagyon figyelni kell.
Amióta rájöttem, hogyan lehet képes az a Felder szalagfűrész csiszolószalagot viselni a hátán, elképzelésem sincs erre a munkára ennél jobb megoldásra.
Kicsit félek, hogy a fűrésszalag sebessége csiszoláshoz gyors lesz (a Felder gép szalagsebessége állítható), de majd legfeljebb leszedem a motort, és meghajtom a kereket megfelelő áttétellel.

Több fa van, mint asztalos!

(#1718) Winner_hun válasza thyeby (#1717) üzenetére


Winner_hun
félisten

de majd legfeljebb leszedem a motort, és meghajtom a kereket

Itt nagyon vártam hogy azt írd hogy lábbal;]

Én továbbra is amondó vagyok hogyha nem nyomod neki túlságosan akkor nem fog megégni. Meg ugybebár mozgatni is kell az anyagot csiszolásnál, nem fog az megégni.

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1719) thyeby válasza kalman7 (#1716) üzenetére


thyeby
őstag

A hóitméd-ben láttam egy olyan csiszoási technikát is, hogy egy dobban csak a fa kütyük vannak betöltve, és azok csiszolják egymást. (a golflabda alá azt a kis fapecket gyártják így, de hát az soktízezres sorozat)
Gondoltam én a homokkádra is. Van jó erős kompresszorom is hozzá. Ki kellene próbálni, mi az eredmény, de nagyon feszesek most a határidőim, emiatt nemnagyon tudok időt szakítani kísérletezgetésekre.
(Óóó, ha egy nap legalább két napig tartana!)

Több fa van, mint asztalos!

(#1720) Winner_hun válasza thyeby (#1719) üzenetére


Winner_hun
félisten

Tee

;)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1721) thyeby válasza Winner_hun (#1718) üzenetére


thyeby
őstag

Bízok én is a véleményedben nagyon.
Tudod, rengeteget csiszoltam már rengetegféleképpen. Van pl, amit a Flexre szerelt tépőzáras izével csinálok. Az forog, mint a bolond, és mégsem éget, pedig 180-as papírral megy. Van olyan, amit kisebb sebességgel 100-as szemcsével csiszolok, és csak akkor nem éget, ha nagyon figyelek.
Namármost:
Nekem mindig olyan technológiát érdemes kidolgoznom, hogy a legkisebb figyelemmel a leggyorsabb csiszolási sebességet érjem el. Képzeld el, hogy pl egyszerre 500-as szériával ez mit jelent ídőben, pénzben, fáradtságban és a piaci versenyben. Darabonként egyetlen másodperc előny már 500 másodperc. Az önmagában még nem igazi előny, de ha pl évi hatezerszer 10 másodperccel számolsz, no, abból a keresetkülönbségből már lehet beruházni erre-arra. Hogy csak egy példával éljek, több lidis porszívó megvásárlásán se nagyon kell gondolkozni.

Ám ha már a csiszolásnál tartunk:
Olvastam néhány napja, hogy elégedett vagy az excentercsiszolóddal, amelyikről nem tudod, hogy függőleges tengelyű-e.
Merthogy engem a csiszolástechnika minden mennyiségben érdekel, írhatnál róla bővebben. Kinek, melyik gépjét vetted meg, mennyiért? Mire használod? Géped előnyei, esetleg hibái, tökéletlenségei? Porelszívása? Súlya? Kezelhetősége? Mire van a gép kihegyezve? Esetleg egy fotó róla, vagy bármi, amit csak azután tudtál meg róla, miután megvetted?

Nos, én nagyon megköszönném, ha többet írnál róla, de szerintem akad itt a fórumon rajtam kívül is nemegy olyan szaktárs, akit valóban érdekel.

Több fa van, mint asztalos!

(#1722) thyeby válasza Winner_hun (#1720) üzenetére


thyeby
őstag

No, igen.
Köszönöm a kiigazítást.
Tudjátok, annyit járok én golfozni, mint a szűzleány az örömnegyedbe.

Több fa van, mint asztalos!

(#1723) Winner_hun válasza thyeby (#1721) üzenetére


Winner_hun
félisten

SKIL, talán ilyen. Bár mintha a teteje másmilyen lenne:F Nagy felületek csizsolására jó, pláne ha keresztszálat is kell csiszolni (pl 45 fokos illesztés), mivel finom papírnál már nem látszik a keresztszálú csiszolás. Nem sokat használtam, kb 2 hónapja vettem, nem sok tapasztalatot tudok róla írni:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1724) thyeby


thyeby
őstag

Kértem Winnert, mutassa be az excentercsiszolóját.

Erről az jutott eszembe, hogy a múlkoriban többen is bemutattuk egymásnak röviden a gépjeinket, és én nagyon nagy érdeklődéssel olvastam mindenkitől mindent. (Hasznát is vettem, hiszen megmásítottam egy döntésemet pl. Valóban jobb a Makita csavarozógép a DeWalt-nál. Dolgoztam a DeWalttal, és már el is felejtettem, hogy valóban könnyen orrabukott szegénykém, pedig többezer csavart drájvoltam be vele. Szóval Makitám lesz. Köszönöm az észrevételt ezúton is!)

A múlt héten munka közben azon gondolkodtam, hogy bennem megvan a hajlandóság, hogy minden gépemről aprólékos részletességgel közzétegyem a tapasztalataimat. Azt gondoltam, hogy szép lassacskán mindig arról a gépről írnék, amelyikkel éppen dolgozok, mert akkor felszínre kerül bennem napokon át minden, amit a gép éreztet velem. Akkor lefotózni sem olyan macerás pl, hiszen nem kell előkeresni, megkattyintani, aztán elcsomagolni.

Kérdezném, kit érdekelne ez, ill van-e más kollégában is hajlandóság figyelmesen megszerkesztetni apránkét a gépjeiről tudnivalókat?

Több fa van, mint asztalos!

(#1725) Winner_hun válasza Winner_hun (#1723) üzenetére


Winner_hun
félisten

Az biztos hogy a kiálló részeit (nyomógombos részét és a rászerelhető fogót) nem érdemes fogni mert iszonyatosan berezeg, a kezeimnek nagyon nem tetszett. Én a tetejét fogtam, ott szinte nincs rezgés.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1726) thyeby


thyeby
őstag

A múltkoriban a faárakról csevegtünk.

Ma a lidiben összetalálkoztam egy régirégi kollégámmal, aki kamionozik. Eszembe jutottatok, és gondoltam, megkérdezem pontosan a fuvar tarifáit. Tudom, hogy ami árat ő mond, az hihető, és nincs benne semmi mellébeszéd.
A példa kedvéért: Veszprémből Nyíregyházára (kb 350 km) egy kamion fát 80 E Ft-ért hoz el. Cserépfaluról Nyíregyházára (kb 120 km) 50 E. Erdélyből Nyíregyházára - hú, ezt elfelejtettem, inkább nem írom le. Ennek euróban van a tarifája (akkor fejben 150 E-re emlékszem, de nem biztos.)
Egy kamion 25 tonnával terhelhető. A felpakolásról általában az eladó gondoskodik, a lepakolás a megrendelő dolga. Culágert nem tud biztosítani.

(Ha utánaszámoltok, egyetlen köbméter fát kamionnal átvisznek az országon a faár különbözetért. Ez azt jelenti, hogy a második köbmétertől már annyiba kerül a fa, amennyibe kerül.)

Több fa van, mint asztalos!

(#1727) Nordik


Nordik
őstag

Voltunk ma Dewalt road show-n az osztállyal, Elég jó gépeket láttunk. :)
Meg persze az áruk is megvolt...

Láttam egy "bukócsövezett" csepp, por álló rádóit is. :D Csak 60ezer körül van az ára, de van rajt egy AUX bemenet... :D

[ Szerkesztve ]

(#1728) thyeby válasza Winner_hun (#1725) üzenetére


thyeby
őstag

Ehhemm:
A Festool gépjét biztosan markolászhatod nyugodtan, azért a 70 E Ft különbözetért szerintem inkább elviselik majd a kacsóid a masszázst.

Van nekem egy Ferm csiszológépem. Nem excenteres, hanem három pici csuklós lap forog rajta, amire tépőzárral pászíthatsz három kb 40mm átmérőjű (középen lyukas) csiszolópapírt. Ez a három korong követi a domborulatot, a konvex ívet (pl szék ülőke), a síkot. Sokkal jobban szeretem az illesztések rendbetételénél, mert:
1 - Őt nem érdekli a szálirány.
2 - Semennyire nem rezeg.
3 - Könnyű gép, elég jó fogás esik rajta.
4 - Sokkal gyorsabb, hatékonyabb az excentercsiszolónál.

- 1 : Viszont ki kell a gépet tapasztalni, mielőtt élesben bevetnéd, mert míg az excenteres gép képtelen a fába belekapni, addig ez nem megfelelő felvezetés esetén képes rá.

Ha érdekel valakit, akkor teszek fel képet róla.

Más:
Amikor a csiszológépekről volt szó, azt mondtad, hogy a rezgőcsiszoló az, amit Te nem használsz.
A legjobb tudomásom szerint minden rezgőcsiszoló excenteres elven működik, legfeljebb más excenter értékekkel (mekkora sugarú kört ír le a papír egy fordulat alatt), más fordulatszámon. Kérlek, igazíts ki, ha nem jól tudom ezt.

Több fa van, mint asztalos!

(#1729) thyeby válasza Nordik (#1727) üzenetére


thyeby
őstag

Készülök én is hatodikán erre a ródsóra, mert vásárolni szeretnék ott.
Ha ezeknek a gépeknek az árát sokallod, akkor legközelebb menj el egy Festool road show-ra. Ott az árak az általad látottaknak a többszörösei. (és úgy tudom, bukócsövezett vízalatti rádiót sem gyártanak - hogy milyen lehet Sumacher-nek verseny közben zongoraversenyt is hallgatni, nem tudom?)

Tényleg, gyerekek:
Hezitálok, hogy milyen markolatú dekorfűrészt vegyek? Mit tudtok Ti erről, hogy melyik markolat mire jó? Arra, hogy egykezes, meg kétkezes? Vagy mire?

Több fa van, mint asztalos!

(#1730) Nordik válasza thyeby (#1729) üzenetére


Nordik
őstag

Nálunk Festool gépek vannak gyakorlati helyen, de nekem ezek a Dewaltok sokkal jobban bejöttek. :) Bár aztán lehet nem olyan jók, annyira még nem értek az ilyen gépekhez.

(#1731) Winner_hun válasza thyeby (#1728) üzenetére


Winner_hun
félisten

+ 70 000 Ft-ot biztos nem ér meg nekem.
Ezt a belekapást nem teljesen értem.

Az excenter rezeg ÉS forog, a rezgőcsiszoló csak rezeg.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1732) Dízeles


Dízeles
aktív tag

Más:
Akácfa alkatrészeket kell vágnom .Vídiás lappal vágom de nagyon meg ég a lap.Lecserélem vágok vágok aztán vissza cserélem.Tudtok-e valami szert ami csökkentené a fűrészlapra a ráégést.A lapok nem életlenek csak cserélgetnem kell. :((

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1733) L.Szilárd válasza Dízeles (#1732) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Igazi jó megoldást nem tudok rá. Mert azt sem tudom milyen géppel vágtad, kézi körfűrésszel, vagy asztaloskörfűrésszel, esetleg lapszabászgéppel. Az utóbbi időben én is dolgoztam akáccal, én lapszabász gépen vágtam szintén vidiás lappal, de olyannal ami már agyon van használva. A lapon talán van 1mm vidia, égette a lapot de nem nagyon érdekelt. Azóta ugyan azzal a lappal vágtam bútorlapot elővágó nélkül és alig-alig tört ki a széléből. :) Amúgy ha nagyobb mennyiséget kell vágnom valamiből arra van egy öreg szerszámacélból készült 300-as lapom azzal szoktam vágni. Az szépen viszi, nem égeti sem az anyagot, sem a lapot.

Csáó!

Ui.: Remélem este fel tudom rakni a szallagcsiszlómról a képeket, hogy tanácsot tudjatok adni felujítás terén.

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1734) kalman7 válasza thyeby (#1717) üzenetére


kalman7
csendes tag

Ja, bocs megfeletkeztem azokról a kis belső ívekről. Arra tényleg nem lesz más megoldás, mint amit tervezel. Az lenne a frankó, hogy ráragasztod csiszoló anyagot a fűrészlapra, meghagyod a fogait és vágás közben egyből meg is csiszolja a felületet. :-)

1-2 év különbséggel vettem kétszer ugyanolyan bútorajtót. Zárt lamellás vagy zsalus ajtónak mondják, árulják minden barkácsboltban, biztos láttátok már. A lényeg, hogy amit másodszor vettem, az már teljesen körbe volt csiszolva, sehol nincs rajta éles él. Szemben az első sorozat éleit végig kellett csiszatolnom. Nyilván a gyárban valami géppel csinálják, mert szép egyenletes eredménye van, meg amúgy is tonnaszámra gyárthatják. Gondolkodtam akkor, hogy hogyan csinálhatják és a homokfúvásra vagy valami acélgyapotos dörzsölésre tudtam csak gondolni. Eléggé tagolt a szerkezet ahhoz hogy fixen felszerelt csiszoló szalagok vagy korongok közé vinné be egy automata.

(#1735) kalman7


kalman7
csendes tag

30 centi széles fenyő anyag mennyire elérhető (vörös, borovi, luc)? Persze kimegyek majd a fatelepre, csak nem akarok teljesen járatlan lenni a kérdésben. Jó lenne palló vastagság és majd azt lapjában 3 felé vágatom. 30 centit így vágni nem nagy gond? Az eredeti tervemben csak 15-ös anyag volt, azt már bevállalta egy asztalos barátom, nem tudom ehhez mit szól majd.

Számítsak arra, hogy ez a széles anyagnak magasabb a m3 ára? Mert ilyen széles palló elég lenne csak 60 centi hosszú. A többi mehetne 15-ös vagy 10-esből is.

(#1736) Dízeles válasza kalman7 (#1735) üzenetére


Dízeles
aktív tag

A fatelepen 3-4-5-6 méteres 2,5- 5-10-12-15 cm vastagságú anyagok vannak. Van 1"=25 mm ez a deszka pl 1"/10x3 azaz 25 mm vastag 10 cm széles 3 méter hosszú.
Ha bútor korpusz (oldalt) gyártasz 1"/10x4 Ha asztal lapot 2"/15x4.Mindenképp ajánlom táblásíts-faanyagot élénél ragasztózva szélesít- 25mm-nél vékonyabb elemek estén max 7 cm széles anyagot használva.
30 cm széles anyag szeleteléséhez már gatter kell az meg nem terem ...

[ Szerkesztve ]

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1737) mdk01 válasza Dízeles (#1736) üzenetére


mdk01
addikt

Nem kötekedés képen csak nem akarom hogy esetleg mások rosszul tanulják meg de a latin korpusz szó az testet jelent és mi asztalosok is ezt a szót használjuk a szekrény testre, ami az oldalakat, a tető, feneket és a hátfalat foglalja magába.

Az szekrény oldalt hapt-nak hívjuk ugye a hátfalat meg rukvant-nak. Ezek elkorcsosult német szavakat amiket fonetikusan írtam de ha vkit nagyon érdekel és visszakapom a könyvem leírom helyesen is.

Thyeby:
Elég sokat rágódtok azon a fűrészlap fog elkoptatásos dolgon.Sok remeke ötlet volt, de hát....:DDD
Szilárd kolléga nagyon jól leírta már hogy el kell menni egy élezőhöz és pár száz forintért kell venni tőle X méter fűrészlap nyersanyagot ami gyakorlatilag egy lemeztekercs.
Levágatod magadnak az X méteredet a kb.100m-es tekercsből és végtelenítteted pár száz forintért.Ennyi.

üdv.

[ Szerkesztve ]

(#1738) L.Szilárd válasza kalman7 (#1735) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Szélezetlenbe szerintem találsz, kegalább is én itt Pécs környékén tudnák egy-két helyet ahol tartanak 30 cm széles palló anyagot. A vágással kapcsolatos kérdésed nem teljessen értem. Ha megírod pontosabban akkor lehet abba is tudok segíteni.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1739) L.Szilárd


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Ez a hozzászólásom ismétlés, de mos már van kép is hozzá.
Tanácsot kérnék:
Van egy közel 3000-es szallag csiszoló gépem. Amit szeretnék felújítani. Ti milyen biztonsági ezközöket raknátok fel rá. Én első körben egy vész leállítóra gondoltam, vagy felesleges? A kapcsolóit cserélem az már biztos. Szerintem újra is kábelezem, és lehet a Feldertől vett ötlet alapján a felső szalag vezető derenda aljára felszerelek két neon lámpát is. Amúgy saját elszívója van, amiről egyenlőre nem tudom mire képes. Röviden ennyi, majd az ötletek alpján még kérdezek.



Csáó!

Ui.: Ha kell rakok még fel képet.

[ Szerkesztve ]

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1740) Madmax81 válasza L.Szilárd (#1739) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Nem mai darab de nagyon tartós gépek ezek nekem is hasonló volt de sajna megváltam tőle .
Vész leállító szerintem felesleges mivel a gépen nincs motor fék és mire megáll az vagy 3-5másod perc , persze te tudod abból nem lesz baj ha raksz egyet rá .
Ahol régen dolgoztam ott volt egy szerintem nagyon hasonló gép de annak a saját elszívója nem ért semmit :(
Egyébként szoktál cél gépet gyártani vagy gyártatni magadnak ha a munka úgy követelt vagy nincs más választásod ?

1956-2010 07.22 Varga László

(#1741) Madmax81 válasza Madmax81 (#1740) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Kérdezném, kit érdekelne ez, ill van-e más kollégában is hajlandóság figyelmesen megszerkesztetni apránkét a gépjeiről tudnivalókat?

Engem érdekelne az ötlet de hogyan gondoltad

1956-2010 07.22 Varga László

(#1742) Dízeles válasza mdk01 (#1737) üzenetére


Dízeles
aktív tag

:F

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#1743) Madmax81 válasza thyeby (#1724) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Bakker benéztem kicsit fáradt vagyok :B :B

Kérdezném, kit érdekelne ez, ill van-e más kollégában is hajlandóság figyelmesen megszerkesztetni apránkét a gépjeiről tudnivalókat?

Engem érdekelne az ötlet de hogyan gondoltad

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#1744) Madmax81 válasza Dízeles (#1732) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Esetleg egy kevesebb fogszámú lap vagy egy kis fordulatszám csökkentés talán megoldaná a problémát ?!

1956-2010 07.22 Varga László

(#1745) L.Szilárd válasza Madmax81 (#1740) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Célgépet nem nagyon szoktam gyártani, sem gyártatni. Általánban megoldom azokkal amik vannak, meg úgy találom ki a dolgokat, hogy ne nagyon kelljen célgép. Habár a maró gépemre, komlyan gondolkodok egy vezető gyűrűben. De az nem cél szerszám. Most azon gondolkodok, hogy neki állok legyártani egy ablakot, mintának akácfából.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1746) thyeby válasza Dízeles (#1732) üzenetére


thyeby
őstag

Jól ismerem ezt a vídia keményfa égetés effektust, de nekem másként jelentkezik, ezért csak tippelni tudok, mit próbálj ki:
1 - A jelenség líneáris logikai gondolatsor szerint arra utal, hogy a fűrészlapod bemelegszik, s akkor éget.
2 - Elsőként arra figyelj oda, hogy lehet, csak annyi a baj, hogy oké minden, és csak akkor éget, amikor a fa feszültsége "ráfele húzza" az anyagot a fűrészlapra. Ezt azzal tudod könnyen leellenőrizni, hogy nem cserélsz lapot, hanem vagy két újabb fát is rátolsz a gépre. Egyébként látszik, hogy a hasítóék mögött "össze, vagy összébbszorul" a már elszelt fa.
3 - A megvezetésnek keményfánál nagyon párhuzamosnak kell lennie a fűrészlappal. Ha nem párhuzamos, arra az a jel utalhat pl, hogy az kettéfűrészelt darabok közül rendre csak az egyik ég meg. Ebből arra is lehet következtetni, hogy melyik irányba feszül a lapnak vágás közben - de becsapós, mert ha nagyon "ferde", akkor a korong eleje az egyik fát égeti, a vége a másik darabot.
4 - Ellenőrizd le, hogy elég széles-e a hasítóéked. Keményfához szerencsés picikét szélesebb éket használni.
5 - Volt már szó ezen a fórumon a fűrészlapokról. Akkor nem szóltam bele, de tudom, hogy amelyik fűrészlap tízezer forintnál olcsóbb, és mégis jó, az khurvanagy mázlit jelent. A profi fűrészlapok ára 20 rugó körül jár. Ezen csak az spóroljon, aki csak ritkán és keveset használja a körfűrészt. (Amelyik bútorlap szabászat pl 4.000 Ft-os korongokkal operál, ott nem szabad vágatni.)
6 - Ha teheted, egyengesd meg az akácot azon a síkon, amelyik a vezetőléc mellett halad. Léptékkel meg is gyorsítod a vágást, és pontosabbá is teszed azt. Az égés valószínűsége is leredukálódik.

Szerintem a fent soroltak közül legalább egy közrejátszik a bajodhoz.

Több fa van, mint asztalos!

(#1747) Winner_hun válasza thyeby (#1746) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ha van hasítóék akkor nem szorulhat(na) ha csak a fa húzódik össze:U

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1748) thyeby válasza kalman7 (#1734) üzenetére


thyeby
őstag

"Az lenne a frankó, hogy ráragasztod csiszoló anyagot a fűrészlapra, meghagyod a fogait és vágás közben egyből meg is csiszolja a felületet. :-)"

:)

Komoly összeget érne meg nekem az a gép, amelyik erre gyakorlatban is képes. Az elméleted hibátlan, és meg is valósítható lenne biztosan (nagyon komoly fejlesztés árán), azonban ott bukna el a dolog, hogy max az egyik oldalra ragaszthatsz smirglit, mert a másik oldalon muszály a fűrészlapot megvezetni. (A smirgli ugye elkoptatná a megvezetést hamarabb, mint ahogyan elvágod a fát) Viszont ha meg is valósulna a találmányod, nagyon körülményes lenne használni (mondjuk egy ilyen kutyus vágásakor), mert mindig úgy kellene forgatnod az anyagot, hogy az a tutyust csiszolja, s ne a leeső darabot.

(Jól beindítottad a fogaskerekeimet, hallod! :) )

Több fa van, mint asztalos!

(#1749) L.Szilárd válasza Madmax81 (#1740) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Amúgy azon gondolkodok, hogy új kapcsolókat veszek rá, és mint írtam újra vezetékelem. A kapcsolóknak meg lehet rakok fel egy külön dobozt, hogy mindegyik egy helyen legyen. Meg ha minden jól megy kap egy ki burkolatot is, hogy mennyen a többi géphez. Ne látszodjon rajta, hogy milyen régi. :))

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#1750) thyeby válasza kalman7 (#1735) üzenetére


thyeby
őstag

Vöröset, borovit könnyebb találni ilyen szélesben, a luc már ritkább. (no, meg az ilyen szélességnél már javíthatatlanul vetemedni kezdene szerintem) Érdeklődj mondjuk az Erdért-nél telefonon. Szerintem azt fogják mondani, hogy ha vársz, akkor kiszedik neked, ha érkezik ilyen rönk.

Ha el akarod szelni (háromfele???), akkor miért nem egyből vékonyabbat veszel? Úgy sokkal olcsóbban jössz ki.

Egy kiskőrösi 800-as szalagfűrész erőlködés nélkül átvág harminc centit.

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.