- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #2199 üzenetére
...és?
Nem érted?Ez a kép azt mutatja hogy a hátsó gátat amit a kínai olimpiára csináltak a gátfutáshoz valójában CNC maróval gyártották és ezek bázispontjait jelölik azok a narancssárga kúpok.
Viszont azt én sem értem hogy 2 gát van és 3 bázispont.
, vagy te is ezt nem érted?
-
mdk01
addikt
válasz
kalman7 #2192 üzenetére
Stabil lesz nyugi.
Ne merülj bele ennyire a részletekbe.
Mi sem azért ajánlunk dolgokat mert olyan rohadtul tudjuk a zsugorodási együtthatókat meg ezt a sok hülyeséget amit egyetemeken tanítanak, hanem mert a gyakorlatba is így csinálják/csináljuk.
A gyakorlat mindenféle elméletet felülbírál, nem hiába van minden elmélet kipróbálva a gyakorlatba is. -
mdk01
addikt
MDF lapot ha jól emlékszem kíváncsiságból már vágattunk és kicsit megégette.
Vízzel is vágattunk már és az annyiból jobb hogy akár 10cm-t is át lehet vágni viszont mivel víz ezért nem olyan szép a kontúrja mint a lézeré. Minél vastagabbat vág annál inkább roncsolja az anyag ellenkező oldalát, mivel ugyanaz az effektus játszódik le mint mikor slaggal locsol az ember.Ott is megfigyelhető hogy a slag tövénél szép kontúrja van még a víznek viszont egy 5m-es a vízsugár végénél már mondjuk kb.30cm széles vízsugár. Vizes vágásnál ez egy 10cm-es vastagságnál 1-2mm-t jelenthet kb. és az hagyján hogy többet visz de még roncsol is.Nem szép. Bár ez anyagtól is függ mit akarunk vágni.Sztem ne gondolkodj ilyenbe mert ezek gépek nem fához vannak kitalálva és mindegyikkel csak merőleges élt tudsz vágni.
Az első helyen Tom Hanks-Forest Gump c. filmje van. Aztán Matrix sorozat, Csillagok háborúja sorozat, Terminátor sorozat, A gyűrűk ura sorozat. kb.
-
thyeby
őstag
válasz
kalman7 #2192 üzenetére
"Ja, azt hittem a "gér" az a szögfelezőt jelenti."
Nem baj, értettük így is, Te pedig már tudod, hogy a gér az 45 fok.
"Nem lesz gond a különböző tágulási arányokkal?"Szerintem nem. Nagyobb felületeknél jelenthet ez hibát.
"legalább 3 réteg van és a két felületen azonos szálirány, hasonló faminőség."
Páratlan számú réteg van, és mindnek merőleges a száliránya a mellette levővel. Ettől olyan exrtém erősek és egyúttal rugalmasak a rétegelt lemezek.
Magad írtad a lényeget le: Nagyjából hasonló faminőség. Hát nagyjáből hasonló furnért kell beszerezni.
Ja... már összeraktad. Akkor viszont ott lesz a szemed rajta, és majd megtudod, h jó-e.
Nem kell annyira rezegni ilyen apróságokon. Ha kiderül, hogy bakot lőttél, kijavítod, hiszen Te készítetted.
...s mire kijavítod, elmondhatod magadról, hogy már asztalos vagy. -
thyeby
őstag
Huhh, köszi mindezt!
Szívesen eldogozgatnék a kezed alatt néhány műszakot, ha lenne ilyesmire időm.(ACAD vs SU: ugyan nem kimerítő mélységig, de rajzolgattam ACAD-al is, Archi CAD-al is ezt-azt már. Ezek professzionális programok, ám filozófiájuk még a régi. Szerintem szépen össze tud dolgozni az ACAD, a SU és akár velük még a CorelDraw is. Alapvetően mind teljesen másra készült. A SU 3D modellező prg, és elsősorban az építészetre van kihegyezve. Az ACAD tipusos műszaki rajz készítő prg, míg a Corel 2D-s grafikákban brilliáns, az ArchiCAD pedig a SU professzionális nagytestvére. Nem SU párti vagyok, félreértettél. Jelenlegi munkámhoz nem is tudnék ennél hatékonyabbat kitalálni.
Példát mondok, akkor biztosan azonnal érteni fogsz: Unokaöcsém nagyon jól rajzol. Gyakorlatilag befutatlan grefikusművész, aki ezzel kisebb pénzt is keres. Összedolgozunk. Jön valamelyikőnknek ötlete. Ő lerajzolja, mert ahhoz ért, a fához viszont semennyire. Több változatot készít. Ezt én bekonvertálom a SU-ba, és lemodellezem 3D-ben, hogy miként mutatna, ha kifűrészelném. Itt eldől, hogy lesz-e belőle próbagyártás. Ha lesz, akkor jön az igazi ütőereje a SU-nak, amit semmi más prg nem tud: Kinyomtatom a méretpontos rajzot a sablonhoz, ami alapján vágni fogok. Attól függően, milyen fához jutok, határozom meg a méretet. Ha pl 75 mm-t tudok jól kiszedni a szélezetlen anyagból, akkor egyetlen művelettel átméretezem 75 mm-re a modellt, ha 94 mm jön ki jól, akkor 94-re méretezek. Kinyomtatom, rárajzolom egy furnéllemezre, és 2 percen belül kezdődhet a munka immár 94-el. Az időt gyakorlatilag az rabolja, hogy ez a qrva WinXP rém lassan döccen be.)Vissza a CNC-hez:
Mint ha gondolatolvasó lennél. Van egy honlap: hobbicnc.hu. Itt a legapróbb részletekig megtalálható, miként lehet egy 3D marógépet összehozni. Legdrágább alkatrész a szervomotor.
3D-hez természetesen 3 db kell. Ezt már birtokolom. Most valami extraprecíz mozgatósínt akarok következő lépésként beszerezni. A Güde kihúzható gérfűrész sínje tökéletesen meg is felelne, csak az rövid. Lehet, hogy legyárttatom majd egy esztergányossal. Utána már csak az elektronikát kell kiszámolni, hogy milyet szerezzek be. (teljesítményileg) Ekkor már megvehető a rajzolóprogram hozzá, és lehet összekalibrálni, hogy hány impulzus mennyit léptessen, meg megoldani a mindenkori pontos kezdőpozíció belövését.
Ha ez elkészült, megmutatja, hogy mennyit tudok termelni vele, ill hogy a piac hogyan reagál a mennyiségre, minőségre. Ha az is terv szerint megy, akkor gondolkozhatok abban, hogy vásároljak egy komolyabb ipari CNC marót.Hanem van Hozzád újabb kérdésem, hátha tudsz róla valamit. Úgy vettem a hsz-eidből, hogy ott a szemed a faipari gyártás elég sok szektorán.
Vágnak fát lézerrel. Természetesen ez is CNC gép, csak 2D az, ami számomra árban talán elérhető lesz egyszer. Még filmen sem láttam ilyet. Azt láttam, hogy lézerrel vágták az atomjégtörő hajótestének a vastag páncélzatát. Olvastam valahol, hogy kínálnak olyan lézervágót, ami egyebek közt fát vág. Alapban 6-10 mm-t, de kérésre készítenek olyan lézerfejet is, ami 2 cm-t átvág. A 6-10 mm-es úgy 6-10 misibe kerül. Akkor a 20mm-es vajon 20 milcsi? No, meg nem tudom elképzelni, hogy megvágják a fát lézerrel, és az ettől nem ég meg.
Tudsz Te erről valamit? -
kalman7
csendes tag
Ja, azt hittem a "gér" az a szögfelezőt jelenti. Lehet hogy elbabrálok a körbe gérezéssel, ki akarom próbálni ezt a fajta gér tuningot. teszek be képet.
A fióknak lesz külön frontja. Irtam már erről, 2 db 1 centis borovi anyagból ragasztom össze, merőleges száliránnyal. 2 dolog ezzel kapcsolatban: összeragasztható ez a rétegelt lemezzel? Nem lesz gond a különböző tágulási arányokkal? A másik, hogy tulajdonképpen egy bimetált csináltam, két különbözőképpen táguló anyagot ragasztottam össze. Stabil lesz ez? Rétegben úgy szoktak ragasztani lemezeket, parkettát, gerendát, hogy legalább 3 réteg van és a két felületen azonos szálirány, hasonló faminőség. -
mdk01
addikt
válasz
kalman7 #2188 üzenetére
Miért kell lebegnie?
Régen volt menő nútba rakni meg hézagot hagyni mert sok fiókfenék fából készült vagy mert a fiók oldal készült fából.
Ha rétegelt lemezből csinálod a kávát meg a feneket csak simán lamellózd az oldalak közé a feneket az alsó éllel egy vonalba, az oldalakat meg gérbe hajthatod ha nem akarsz élt látni. Viszont ha nem akarsz élt látni és lesz még pluszba egy fiókelőd(front) akkor úgy is lehet csinálni hogy az oldal fut ki előre majd annak az első élét eltakarja majd a fiókelő és akkor nem kell x@rakodni a gérbehajtással sem hanem azt is lehet lamellózni. 65mm kell egy lamellónak minimum de gondolom ennél magasabba fiókod kávája.
Ha a gérnél a szögbevágott oldalakra gondoltál akkor bocs.
Viszont azt nem gérbe kell vágni hanem 22,5fokra ami nem gér, mert úgy a gér az a 45fok.Üdv.
-
mdk01
addikt
Először is nekem nincs CNC marógépem, mert nincs fölösleges 10-20-40-100millióm.
A cégnél ahol dolgozom viszont van és idővel megtanultam rá prg.-t írni.
Valójában az esetek 95% a programírás kimerül a korrekciók,ki-be lépesek, mélységek,kés típus stb. megadásánál. Ezeket mind számmokkal adjuk meg egy előre elkészített prg-om belül. Maga a programírást amibe én utólag belenyúlok és a fentebb említett dolgokat beállítom a Xilog nevezetű prg-m készíti el előre megrajzolt vonalakból 2D-s síkon, amit az ACAD-dal csinálok. Részben ez is egy ok(csak hogy kicsit visszakanyarodjak az ACAD vs. SU vitánkhoz),hogy egyelőre ACAD párti vagyok.(mag lusta gyakorolni SU-ra, időhiány miatt) Viszont az tény, hogy aki előtte nem rajzolt soha ACAD-dal csak az SU-t érti(mint te is sztem) ezek után sem kell megtanulnia az ACAD-ot ha Xilog-gal szeretne CNC prg-t csinálni, mivel az SU kezeli az ACAD fájljait. Azt nem tudom most így hirtelen hogy SU-ba lehet e dwg-ként menteni és ha igen azt hogyan kezeli utána a Xilog de legrosszabb esetben is átlehet az SU fájljait vinni ACAD-ba majd onnan a Xilogba és remélhetőleg működni is fog.
Remélem érthető.
Biztos van más CNC-prg. is de mi a Xilog-ot kaptuk a géphez.Mennyi idő alatt bírod rá a CNC mütyürkédet, hogy faragjon neked egy ilyesmit.
Kb. míg én megrajzolom és megcsinálom rá a prg.ot, de a marókés még nem ért hozzá az anyaghoz, addig sztem te egy léc mellett kimarod az első nútot. Viszont míg átrakod a megfelelő helyre a vezetőlécedet hogy kimarad következő nútot addig a CNC marógép befejezi mindkét oldal marását(feltételezve hogy egy dobozról beszélünk aminek két oldala van nútokkal egymás alatt és felett)Ezután még megemlíthetem azt hogy mondjuk 20 egyforma CD tartóra van szükségünk összesen 40 oldallal.
Ez egy egyszerű cd tartó sima nútokkal amit meglehet csinálni otthoni körülmények között is egy egyszerű kézi felsőmaróval.
Viszont ha tovább lépek és elmondom azt hogy a kollégám egy komplett bölcsőt CNC-zet a lányának a bölcső két végén pedig belegravírozva malacka és Micimackó körvonalait ahogy vígan ugrálnak...hát?? lehet gyakorolni egy ideg mire micimackót és malackát gravírozunk a fába kézi felső maróval. Gombóc Artúr még lehet menne mert ott kellene egy nagy kör amiből kiáll két vmi ami a szárnya a nagy kör felett meg egy kis kör ami a feje, de hát nem tetszhet mindenkinek Gombóc Artúr.
A bölcső alkatrészeit megrajzolni meg a Micimackós képet átkonvertálni úgy hogy az használható is legyen nem két perc, mert itt már több óráról beszélünk,de ha mondjuk 1nap alatt kész a program meg fél óra alatt ki van marva már csak csiszolni kell meg felületkezelni és kész a bölcső. Kézzel ezt több napon keresztül csinálod mire az íveket kivgáod kiraszeled meg megcsiszolod és meg sem közelíti azt a minőséget amit egy CNC marógép tud. Ezek után meg megiunt megemlíteném azt hogy ha szükségem van egy bölcsőre akkor csak egy zöld gombot kell nyomni és fél óra múlva már csiszolhatom micimackóval és malackával a bölcsőn.
Nagyon jó dolog a CNC marógép csak qrva drága még és tudni kell a lehetőseit és rá kell állni az agynak hogy ha eddig vmit kézzel így csináltam akkor azt CNC maróval úgy kell csinálni.
Majd hígul a piac és idővel lejjebb mennek az árak és elérhető lesz az átlag asztalosnak is de az még 10 év. Meg lehet látni videókat home made CNC marókról amiknek az asztaluk 1mx 1m-es,sztem első körbe ezek törnek majd be a piacra mint "hobby CNC marógép" Nem mondom kétszer sem hogy 10 év és a praktikerbe fogunk "hobby CNC marót" venni.Na röviden ennyi....
-
kalman7
csendes tag
Hali!
A fiók fenekét ugye illik nútba tenni, hadd lebegjen. Most viszont a fiók fenekére fogom erősíteni a síneket, amik nem is lesznek teljes hosszúságúak és nem is a fiók szélein fognak futni. Félek, hogy egy nútban lebegő fenékkel ez az elrendezés nem lesz valami stabil. Arra gondoltam 12-es rétegelt lemezből csinálnám a fiók teljes testét, mindenhol gérben illesztve, mindent mindennel összeragasztva - kivéve a frontot. Mit szóltok hozzá? Emlékeztetőül a rajz: -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #2186 üzenetére
ühhümm! (aszittem Osho, vagy valaki keleti guru)
Nem láttam a Mátrix-ot.
...ha nekem időm lenne filmet nézni, kedvem is lenne filmet nézni... -
thyeby
őstag
"Az évek folyamán megtanultam hogy csak arra válaszoljak amit kérdeznek amúgy meg tartsam a pofám."
Ez igen komoly tudomány, és csak keveseknek sikerül ezt nem csak megfogadni, hanem be is tartani. Teljesen értem az álláspontodat, és egyet is értek vele. Gyakorolgatom magam is ezen ördögi részét a mesterségnek, de többnyire csak a megrendelőre nézve szigorú ökölszabály nálam.
Ez egy fórum. Fesztelenebb, közvetlenebb. Off topic-okkal tűzdelt, és őszintén mondom, sokat tanultam már köztetek olyan hsz-ekből is, ami épp arról szólt, hogy ki hogyan csinálná meg.
Messzire se kell mennem, itt van pl ez:
"...csak hogy maradjak a CNC filozófiámnál...."
Nincs CNC-m. Bár lenne! (irigykedek is kicsikét Rád, hogy amikor akarod, ott van kéznél). S hiába nincs CNC-m, kacsintgatok feléje örömest, csak hát ez a qrva anyagi korlát. Nem esélytelen ábránd ez részemről. Úgy érzem, néhány év múlva már csak elhatározás kérdése lesz, no meg számolítgatás kérdése, hogy merre fejlődjön részemről ez a virágba burjánzott kapetalizmus. Noha CNC marást még csak videofelvételen láttam, hozzászólásod közelebb hozott újfent ehhez az aprócska masinához annyiban, hogy : Télleg, ha CNC-m lenne, ilyesmivel sem kellene "b@sza**ni" többé. Azt gondoltam eddig, h egy ilyen kis munka programjának az elkészítése több idő, mint "b@sza**ni" kézi marógéppel - és megszólalt bent valaki: Tibi, vazze, ha mdk CNCzne, hát akkor biztosan te is, ha lenne mivel!Egyébként had kérdezzek rá: Mennyi idő alatt bírod rá a CNC mütyürkédet, hogy faragjon neked egy ilyesmit. Biztos azt fogod válaszolni, hogy hamar. Arra vagyok én kíváncsi, hogy mitől hamar? Előre írt rutinok vannak hozzá? Vagy rajz alapján dolgozik egy ilyen gép? (és hamarabb megrajzolod, min én kimarom kézzel?)
Tudod, a következő a helyzet: Elvileg ez az esztendő megmutatja, hogy hol van a teljesítőképességem határa, és hogy ezt fel is szippantja-e a piac? (valószínűleg fel)
Ha így van, akkor az lesz a plafon, amit le bírok gyártani. (Világ életemben egyebet nem tettem, mint a plafonokat feszegettem.) Eddig arra jutottam, hogy három módon tolható feljebb a plafon:
- bedolgoztatással
- alkalmazottal
- automatizálással
mindnek van előnye, hátránya, nekem pedig okos átgondolni minden eshetőséget még most, nem majd akkor kapkodni, amikor már a körmömön ég. -
mdk01
addikt
Én veled is egyetértek, mert én sem raknék bele semmi műanyag dolgot, de azt nem kérdezték hogy én hogyan csinálnám meg. Az évek folyamán megtanultam hogy csak arra válaszoljak amit kérdeznek amúgy meg tartsam a pofám.
Lehet túlzásba viszem?
Szakmámból kifolyólag sem raknék bele műanyagot.Szóval valszeg én rétegeltlemezből ki CNC maratnám a nútokat, csak hogy maradjak a CNC filozófiámnál. Nem kell sablonnal b@sza**ni és gyorsabb pontosabb ez által jobb. Le lehet zárni az élt,pácolás, felületkezelés és még erős is. Nagyon sok varriáció van, de nekem nincs ilyenre szükségem ezért nem is gondolkodom rajta hogyan csinálnám meg magamnak.
-
kalman7
csendes tag
Tenzor! Jó helyre ment, itt vagyok, de tényleg kicsit késő, mert még tavaly ősszel elkészült. Most átnéztem, még semmi gond nincs vele. Az illesztések se lazultak ki és a hátfal se repedt meg. A hátfalat tényleg lehetett volna vízszintes száliránnyal, de akkor azt a keskeny oldalfalat is vízszintes anyagból kellet volna csinálni. Az már nem olyan eccerű. Majd 1 év múlva meglátjuk. 1-1 pattanást azért minden nap hallok innen-onnan, de most már sok a fenyőbútor a nappaliban, máshonnan is jöhet. Van egy másik hasonló szerkezet, az lamellózva van. Szerintem minden második reccsenés onnan jön.
-
thyeby
őstag
Nem gondoltam, hogy hozzáférhetetlen az asztalos szakma számára ez a műanyag. Megmondom őszintén, már vártalak, hogy megírod a srácnak, hol lehet beszerezni, és mennyibe kerül.
Nos, a magam részéről a következőt gondolom minderről:
Ha már nem hozzáférhető, csak az ikea számára, én nem filózgatnék, hogy mivel tudnám helyettesíteni, hanem megoldanám szépen, stílszerűen fából. Nem olyan ördögi dolog ezt elkészíteni. Tenném ezt két okból is. Elsősorban azért, mert szerintem csúnya. Már kicsi gyerekkoromban is ambivalens érzést keltett bennem a fa bútorokon a műanyag gomb. Elveszíti a bútor menten a természetességét tőle. Másodsorban pedig szerintem amíg az ember rálel valami helyettesítő anyagra, ami legalább egy kicsikét kompakt, hát elkészíti azidőalatt kétszer is - még akkor is, ha marni kell a fát. (szerintem én egy ilyen CD tartót húsz perc alatt elkészítenék ragasztással)SteadyMannak én is sok sikert kívánok a megvalósításhoz.
-
mdk01
addikt
válasz
SteadyMan #2173 üzenetére
Szia!
Winner hun kolléga szinte szóról szóra azt írta amit én is szerettem volna ahogy olvastam a sorokat.
Ez sztem tipikusan az a termék amit szerintem egy gyár készít egész Európában (de lehet a világon) és van 1-2 óriás tömeggyártó asztaloscég aki ezeket a műanyag biszbaszokat felvásárolja és beszereli a különböző méretű és kinézetű cd/dvd tartójába. Nem éri meg még nagykereskedelembe se bevinni.
Nem sok esélyt látok én sem hogy ilyet találsz.Sok sikert.
Viszont ha filózól rajta sokat biztos találsz vmi olyat amivel lehet helyettesíteni.Üdv.
-
Winner_hun
félisten
válasz
wp.marcika #2176 üzenetére
Látom az idei munkákat már meg lehet nézni, jövőhéten be fogok menni valamikor, kíváncsi vagyok néhány volt osztálytársmunkájára (is)
-
wp.marcika
csendes tag
válasz
Winner_hun #2168 üzenetére
Szia!
Még csak 9-es vagyok most megyek 10.-be.am tavaly láttam a vizsgamunkádat és szavaztam is rá. -
Winner_hun
félisten
válasz
SteadyMan #2173 üzenetére
Én nem sok esélyt látok rá hogy találsz, de ez nem jelenti azt hogy nem is fogsz találni
Sok dolog van amit csak nagyüzemi gyártóknak adnak, nekik az éri meg, kisember kis tétellel nekik csak nyűglődés, többletköltség. Vagy ha adnak is el kisebb tételben, akkor drágábban kapod meg mintha boltból vennéd meg (tapasztalat) Ez meg mégha a tipikus "szereld magad" megoldásnak is látszik, mégsem az.
-
SteadyMan
aktív tag
válasz
Winner_hun #2169 üzenetére
Hali Winner_hun!
Köszi, én is házilag ragasztanám be, ha lenne mit.
Éppen ezért keresem ezt a műanyag sínt, hogy ne kelljen furatokkal, stiftekkel, anyag kimarásával foglalkozni, mert csak egyszerűbb lenne megvenni a kész, pont erre a célra kialakított szerelvényt.
Mivel láthatóan létezik és nem egy atombomba bonyolultságú dologról van szó, ezért gondoltam, hogy gyártja valaki és talán halandó ember számára is elérhető valahol.
Bocsi, ha kicsit off topic a kérés, de olvasgatva a fórumot sok ezermester gyűlt itt össze, így akár még készíthetett is valaki ilyesmi kiegészítővel bútort.
Üdv:
-
Winner_hun
félisten
válasz
wp.marcika #2165 üzenetére
Oda jártam, tavaly végeztem, ezt csináltam.
Mikor végzel? -
tenzor
újonc
Helló
Lehet egy kicsit késő, de mindegy.
Van egy jó kis képlet, amivel megközelítőleg ki lehet számolni a várható dagadást illetve zsugorodás. A legegyszerűbb megoldás, hogy a hátfalat is vízszintes száliránnyal szereled, így nem kell a dologgal foglalkozni.
Fenyő általában összeszáradni szokott. nem tágulni. A 8-10% nedvességtartalom 5-6 %ig lecsökken a mai jó hőszigetelésű, távfűtésű lakásokban. -
wp.marcika
csendes tag
Szia Winner_hun!
Szerintem te a Kozmába jársz és láttam a "parafa gépezetet" is ha meg nem akkor tévedtem...
Mindenesetre én is asztalos leszek! -
SteadyMan
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Készítenék egy szekrényt, melyben DVD-k tárolására alkalmas polcrendszert is kialakítanék.
Látva a gyári rétegelt lemezből készült DVD tartókat jött az ötlet, hogy az egyes tokok megtartását egy beragasztható műanyag sínnel oldanám meg. Vízszintesen lenne jó tárolni a DVD-ket és ezért így egyenként is ki lehetne húzni azokat.
Ez a műanyag sín elég jónak tűnik, megadja egyből az osztást, elvágható a szükséges méret szerint, egyszerű szerelni, csak egy a bökkenő, hogy sehol nem láttam még ilyen cuccot külön kaphatót. (Gondolom gyártja valaki fillérekért, ha már ezt ragaszgatja be mindenki a tartóiba.)Tud valaki olyan üzletet, (vagy gyártót) ahol lehet esetleg kapni?
Ezen a képen jól látszik, amire szükségem lenne. [link]
Köszi!
-
Dízeles
aktív tag
válasz
philoxenia #2157 üzenetére
Kösz az infót.De mi az a "PE"?
-
thyeby
őstag
válasz
philoxenia #2161 üzenetére
Írj egy könyvet róla, és küldj nekem egy tiszteletpéldányt!
-
thyeby
őstag
válasz
philoxenia #2157 üzenetére
Ja, már megválaszoltad?
Laposan lapítok...
-
thyeby
őstag
válasz
Dízeles #2156 üzenetére
Írja a szerelési útmutató, hogy nem szabad rálépni. Aki ebben szaki, az piszokgyorsan rögzíti. Már felraktam jónéhány ilyen tetőt. Hmm... nem is a tériszonyom fogott ki rajtam, hanem a legutolsó darab, és a kupás. (mondjuk ki azért nem fogott rajtam, de szorítottam, ami csak a kezem ügyébe került, mint a tanuló lakatos gyerekek a kalapács nyakát.)
Egyébként szegelni kell. Ahogy a Lindab-hoz, ehhez is gyártanak hozzávaló szeget. Alul semmi, felül pedig egy kis műanyag félgömbszerű alátét, ami szegeléskor pont ráidomul a hullám-ra (a hullám megfelelő jelentése értendő
-
thyeby
őstag
válasz
philoxenia #2154 üzenetére
Az gyönyörű dolog.
Nem is az ára rettent vissza egyébként, hanem maga a mesterség. Még sohasem láttam, miként raknak ilyet. Van Vaján egy fatemplom. Nna, olyannak kell a jó zsindelynek lenni.
Hogy azt milyen fából kell, hogyan kell kezelni, rakni, etc. ... bárcsak tudnám! -
Dízeles
aktív tag
Onduline tető hasonló követelménye lehet mint a lidab cserepes lemez tetőnek.Ott 40 cm távolság van a cseréplécek közt és a saját gumialátétes csavarjaival kell rögzíteni.És azon bizony lehet járkálni hiszen egyébként ,hogy szerelné fel az ember.Gondolom ahol megvásárolod ezt a Onduline nevű cuccost tudnak tájékoztatást adni a szerelő és segéd anyagokról.Nem hiszem ,hogy bitumenes hullámlemezt szegelni kell.
-
Dízeles
aktív tag
válasz
Winner_hun #2146 üzenetére
-
thyeby
őstag
válasz
philoxenia #2152 üzenetére
"Igazából a valódi bitumenes zsindely + OSB a jó megoldás, de az nyilván sokkal drágább a csavaroknál... "
Így van, ahogy mondod. Sokkal drágább. S nem is ez a fő oka, amiért nem így lesz megoldva. Nem egy ilyen megoldással találkoztam eddig, amelyikről lerítt, hogy még nincs tíz éves, és máris oszlásnak indult.
"zsindelyszeg gondolom rövid hozzá, de ha csak tizenöt húsz évre kell, a normál huzalszeg is jó lehet, alátétnek meg valami alternatív megoldás..."
Ezen viszont tényleg nem akarok spórolni. Nemhogy rövid a zsindelyszeg, de huzalszeg sincs ilyen méretben. úgy saccolom, 80-100-as szeg dukál hozzá, hiszen a hullám tetején kell rögzíteni. A 100-as szeg pedig simán ketté négyelné a tetőleceket. A gyári szeg úgy van "bordázva", hogy a fába befele csússzon könnyen, kifele meg sehogy. (amíg a huzalszeget a tövénél bordázzák, addig ez a hegyénél recés) Az alátétnek szintén speciálisan elasztikusnak és egyben rugalmasnak kell lennie. Még a kólásflakon kupakja csakcsak jó lenne erre a célra, de egyrészt gyűjtsön valaki össze közel ezer darabot, másrészt pedig hogy nézne ki egy szép nagy zöld tető sűrűn tele színes flakonkupakokkal?
"Igazából nem lesz járható a tető gondolom..."Olyannyira nem járható ez, hogy még felrakáskor sem szabad rálépni. Mit rálépni? Ráhasalni se! Jómagam nem is szándékozok majd járni rajta, Szépilla nevű cicámat pedig tán megbírja majd. (Nem eladásra hízlalt macska)
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ez inkább a lécezésen múlik, azt lehet sűrűbbre venni. Igazából a valódi bitumenes zsindely + OSB a jó megoldás, de az nyilván sokkal drágább a csavaroknál... A zsindelyszeg gondolom rövid hozzá, de ha csak tizenöt húsz évre kell, a normál huzalszeg is jó lehet, alátétnek meg valami alternatív megoldás...
Szerk.-re: Igazából nem lesz járható a tető gondolom...
-
thyeby
őstag
válasz
philoxenia #2149 üzenetére
Így igaz ez, azonban nem a tartószerkezet szokott ennek a megoldásnak a gyenge pontja lenni, hanem maga a hullámlemez. Ha nem kap elég alátámasztást, hajlik, deformálódik. Ha kevés a rögzítési pont, akkor feltépi a szél, ha szakszerűtlen a szegezés, egyszerűen lemállik a szegről-csavarról. (Jó drágán adják hozzá a rögzítő szegeket alátétestől, de könnyen rajta veszhet, aki ezen spóreszol.)
Egyébként úgy hajlik ez az anyag, mint a kartonpapír.
Új hozzászólás Aktív témák
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Zalman I3 Edge EVGA 550W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest