Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Amiga A500 - A régi barátnő
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Digitális Állampolgárság Program
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flymi
addikt
válasz FoxiestFox #89499 üzenetére
Teljesen rendben van, mondjuk az egyik lapban benn maradt a cpu.
Nincs itt semmi látnivaló, kérem oszoljanak./// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
félisten
-
-
frescho
addikt
válasz winhate #89480 üzenetére
Azóta az almás már megvan és ha elkészül az új leendő primary A2000, akkor a jelenlegiből faragok majd valamit. Ha ehhez van valami telepítőd, akkor az jól jönne, mert még nem mentem utána. Akkor már csak idő kellene, de amikor azt hiszem, hogy kint vagyok a vízből mindig kiesik valami csontváz a szekrényből.
https://frescho.hu
-
arn
félisten
válasz FoxiestFox #89492 üzenetére
Pont forditva az intel a nativ tamogatast a bxel kifuttatta (1998), a via meg a kt133aval (2001) is tamogatta. Ez volt az utolso lapom, amiben a gus ment. Abit, epox, ilyesmik.
Az mas kerdes, hogy bxre szinte mindre raktak, a vias lapoknal meg addigra alig hasznaltak isa kartyat, es azert maradt el - 2000re kezdtek kikopni.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz DarthSun #89490 üzenetére
Az emberek hajlamosak raulni a nem ritka, de tultolt dolgokra, mint a gus, voodoo. En gyakran nem latok relaciot az arak, a ritkasag, vagy a hwtorteneti jelentoseg kozott - sokminden befolyasolja. Azok keresettek, ami vminek a csucsa, esetleg elso, stb, vmikor meg szimplan felkapjak.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
félisten
-
Fred23
nagyúr
válasz FoxiestFox #89488 üzenetére
Rákerestem, ezeket mind én linkeltem be:
-
Valószínű hogy igazad lehet...
Én nagyjából összeszámoltam melyikből mennyi van a saját gyűjteményemben. Beszerzési esélyeket nézve 22 évet fog át, 2000- től kezdtem gyűjteni a retrokat, elég nagy mintavétel. Akkoriban az első selejtezés, amit nem hagytam ott a kukásoknak, full 486 ISA+PCI és S7 ISA+PCI(1-2 AGP) volt.
-persze a megállapításom szubjektív
-valamint nem időrendi, hanem abszolút beszerzett mennyiségen alapul
-ha naptárazós gyűjtést nézünk, akkor nagy eltérések lehetnek az esélyekben, valszeg nehezebb egy-egy adott évre vetített hardverelemet beszerezni, annak könnyebb dolga lehet, aki nem ragaszkodik ehhez
-az említett 22 év alatt a fenti esélyek is folyamatosan módosulhattak, úgyhogy elég bonyolult lehet, ha a mai napi beszerzési esélyeket vesszük, akkor meg össze kéne számolni, miből mennyi ajánlat van éppen.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fred23
nagyúr
válasz FoxiestFox #89488 üzenetére
Lehetett kapni ISA-s 462-es lapokat, bár tán tényleg nem volt sok. Mondjuk mintha régebben pont linkeltem volna ebbe a topikba egy egész jó árút eBay-ről. Néha ki lehet fogni egyet-egyet postázással együtt is 20k alatt.
-
félisten
-
arn
félisten
válasz DarthSun #89483 üzenetére
Szerintem az isas ritkabb, mert akkor draga volt meg, es keves volt beloluk. Meg volt eisa is. A pciosbol sem biztos, hogy tobb van, mint vlbbol, mert addigra mar nem volt meno - es a retro piacon nincs respectje. A vlb inkabb tulhypolt, mint ritka - a legjellemzobb volt a 486 fenykoraban.
szvsz vhogy igy, az evekkel es a korabeli arukkal osszefuggoen:
93 elott eisa, isa ezek ritkak, csucsot kepviseltek
93 a 386/486 lapok elterjedtek, nativ 486 vlbvel ritka
94 vlbs lapok megfizethetoek, pci draga es ritkabb
95 vlb lapok olcso, kifuto cuccok, pci meg dragabb
96-97 pci a tipikus, de mar budget szinten megy (socket7 a nepszeru)facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Fred23
nagyúr
válasz zoltanz #89481 üzenetére
Óriási volt a difi, vagyis aki az ezredforduló idején, 2001 elején kezdett gépet építeni, annak nagyon adta magát a S462 és az Athlon/Duron. Nekem eszembe se jutott, hogy esetleg PIII-as vagy P4-es konfigot építsek, nem lett volna logikus lépés egyik se.
Ha jól emlékszem, ilyen proci nekem is van eltéve. Szeretnék egyszer csinálni egy mérkőzést a következőkkel: PIII 1 GHz, PIII 1133S, PIII 1266S, P4 1.8 GHz (NW), P4 2.0 (NW), Athlon 1333 (TB), Athlon 1400 (TB), Athlon XP 1800+.
Egyébként külön nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a PIII-S 1266-os lenyomná -e a P4 2.0 (WM)-et. Nagyon hasonló teljesítményt nyújthatnak, alkalmazástól függhet, ki nyer éppen.
arn: Így látom én is kábé. Az első nagyon jó Intel proci, ami már szerintem jobb, mint az AMD-s ellenfele, az a 800-as FSB-s, 2.8-as, HT-s P4. Inkább választanám, mint egy Barton magos, 2800+-os XP-t.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz Fred23 #89472 üzenetére
A 3ghzes nwig keves dologban volt jobb az intel. Meg persze ott volt az is, hogy az kisebb xpt olyan orajelre tuningoltad, ami nem is volt piacon.
-
-
envagyok
veterán
Lenne egy kérdésem a socket 3 486-os alaplapokkal kapcsolatban.
Látom, hogy létezik belőlük csak isa-s, isa+vlb-s, isa+pci-os, isa+pci+vlb-s
Mia ritkasági sorrend ezeknél? -
zoltanz
nagyúr
válasz Fred23 #89472 üzenetére
Árban nagy Difi volt, P4-Athlon (még a Celeron is drága volt)
Tartottam meg egy P4 2.0 Northwood-ot, jó hasonlítgatni hozzá mert, Willamette is volt hasoló alap/Fsb órajelű (Cache változott 256->512 KB és a Tdp csökkent 75->52 W)
Igaz csak késői deszkám van i875P, de majd a Ram-ok Single Channel-ben lesznek hajtva.
-
thibeni
csendes tag
Valószínűleg tényleg hibás, Windows Xp alatt nem ír hibát, olyan mintha minden megfelelően működne, de hang nincsen. Windows 98 és ME alatt meg különféle driver verziókkal próbáltam de vagy hibát jelez az eszközkezelőben, vagy a rendszer indulása helyett egy kékhalál fogad. Megtisztítottam a PCI érintkezőit is, meg próbáltam több slot-ban, több gépben is, de egyáltalán nem akar működni
-
zoltanz
nagyúr
Böngészők Chrome -nál már minimális követelmény a SSE3 utasításkészlet, azt lehet sejteni mi lesz a következő szint amire lépni fognak? (vagy esetleg onlly 64 bit OS, ugye Linux-on nincs már 32 bitesre Chrome)
-
-
flymi
addikt
Jó napot embörök!
Szeretnék tájékozódni, h pontosan mi is ez az izé a képeken (alaplap azt vágom, meg gondolom 486-os procc kell bele)?
Épp fürdés után van, kicsit még nedves. Hátulján látszik, h cseréltek már rajta egy-két bizbaszt.[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Fred23
nagyúr
Tegnap találtam. Sok -számomra fontos- alkalmazásban az 1.4-es Athlon veri a 2.0-ás P4-et, pedig időrend alapján az Athlon Thunderbird 1.4 GHz legközelebbi ellenfele az 1.8 GHz-es P4 (Willamette) volt, nem is a csúcs P4. (Előbbi 2001-06-06, utóbbi 2001-07-02 Wikipédia szerint.) Mondjuk ha azt nézzük, hogy az Athlon XP-k megjelenéséig -október 9.- az 1.4-es volt a legerősebb Athlon, vehetjük akár a legerősebb Willa P4-et is a közvetlen ellenfelének. Csak éppen akkor már az is megáll, hogy a Palomino magos Athlon XP 1900+ ellen küldjük a Willamette 2.0-ás P4-et, mert annál meg Intel oldalon nem volt jobb asztali proci 2002 elejéig (Northwood). Vagyis szerintem akkor vagyunk maximálisan korrektek, ha maradunk annál, hogy 1.4-es Athlon TB vs 1.8-as P4 WM.
Ettől függetlenül a Willamette se olyan rossz, mint sokan gondolják, annyi, hogy a Palomino magos Athlon XP ellen már tényleg kevés; de a Thunderbird-ök ellen még megfelel, ha csak a teljesítményt nézzük, nem az akkori ár-érték arányt.)
Perpill rákattantam a Willamette tesztekre. -
félisten
-
arn
félisten
Vegigporgetve az elerheto escom arlistakat, csak ilyen kis hitvany dbokrol talaltam kepet, de mar akkor is ment ez a tajvani watt (1994).
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
-
Czo
addikt
En kozben azon gondolkodom, hogy az enyem ESCOM lehetett. Hirtelen otlettol vezerelve, ra is kerestem, hogy escom lautsprecher, de semmi hasonlot nem dobott ki.
-
veterán
A Jazz Speakers márkában voltak viszonylag tűrhető darabok... nekem egy alulra lekeskenyedő példányom volt a kilencvenes években, ami nem volt bántóan dobozhangú, de hirtelen nem találok róla se képet, se típusszámot a neten. (Nagyobb volt, mint Czo-sé.)
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
Czo
addikt
válasz thibeni #89459 üzenetére
Ha nem latja a kartyat egyaltalan, akkor az a kartya tobb, mint valoszinu, hogy nem jo. Nekem van olyan Live 5.1-em (SB0200), ami, mint PCI eszkoz latszik, de a driver betoltodese utan platformtol fuggetlenul (macos, linux, windows 98, windows xp) osszecrashelteti a gepet.
-
Czo
addikt
-
thibeni
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni:
Adott egy Bannsan BS-5 PCI ESS ES1938S Solo-1 hangkártya, amit szeretnék működésre bírni egy régi Windows 98 SE rendszert futtató számítógépen. A gépben egy VIA VT8237A chipset-tel ellátott alaplap, egy pentium 4 3.00 GHz processzor és egy Asus v3800 AGP videokártya van.Először, amikor beszereltem a kártyát, egyáltalán nem látta a rendszer, nem jelent meg egyáltalán az eszközkezelőben sem. Egy kis vacakolás után sikerült, megoldani ezt a problémát úgy, hogy a BIOS-ban a PCI beállításoknál a Latency Timer-t 32-ről 64-re állítottam. Nem tudom mi lenne itt a legmegfelelőbb beállítás, de így már megjelent az eszközkezelőben a kártya.
Neki is kezdtem a driver feltelepítésének. Az alábbi oldalon található Win98-as driverrel próbálkoztam, de valamiért nem működik a kártya. Nincs hang és az eszközkezelőben is hibát jelez.
https://www.philscomputerlab.com/ess-es1938s-solo-1.html
Próbálkoztam többféle verzióval, de egyik se működött. Nem vagyok egy nagy expert a témában, szóval lehet hogy csak én bénáztam el valamit.Mit kellene tenni? Mit lehetne még kipróbálni, hogy működésre bírjam?
Beszúrtam még ide a BIOS-ról néhány képet, ezen látható még néhány infó a gépről, nem tudom hogy szükséges-e.
-
Czo
addikt
Tipusra nem emlekszem. Nekem ehhez hasonlo volt anno. A hasonlo alatt azt ertem, hogy bezs szinu volt, es nem volt rajta jack dugo. Minden mas stimmel. A markara mar nem emlekszem, de 6W volt, a dobozon is ezt hirdettek. Ez meg a PMPO bekoszonte elotti termek De igen hamar radugodott egy Videoton erosito a gepre, igy nem sokat szolgalt ez.
Szerk: a kep ugy jott elo, hogy a googleba beirtam a kepkeresobe, hohgy 6w power speaker.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
vki hasznal 90es evekbeli bezs speakert? van vmi normalisabb a rolandon kivul?
meg egy commodorenak cimkezett escomot talaltam, ami relativ normails, meg van az a szokasos "x szaz watt pmpo" ezer fele brand alatt arult nagyobbacska.
ezeken kivul? persze mind szar egy studiodobozhoz kepest, de megis csak vmi ilyesmiket hallgattunk anno.
-
Értem, majd sort kerítek rá, most kivettem már az elosztóból a fogyasztásmérőt. A 24/7- es gépet úgyis le kéne mérni, elég sok cucc van benne, a táp pedig "csak" 600 W. Bár sztem tuti elegendő, de kíváncsi vagyok mennyit eszik. Papírformában összeadva pár Wattal kevesebb jött ki, mint amikor szét voltak szórva a vinyók.
Mondjuk a standby- nek ennél sincs jelentősége, mivel ez folyamatosan megy, csak akkor van lekapcsolva, ha nem vagyok itthon, de akkor az elosztó is.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Czo
addikt
Az idle fogyasztast merd ujra ugy, hogy csinalsz eleg alapterhelest. Fogj valamni ismert, minimum 10-15W teljesitmenyu figyasztot (pl iroasztallampa) dugd be a gep melle, es ugy merd le az idlet. Sok mero nem tud egy bizonyos figyasztas alatt merni (a specifikaciojuk tartalmazni szokta ezt, kiveve ha kinaiak ).
-
válasz DarthSun #89413 üzenetére
Megnéztem mennyit lassít a PAE, egy keveset igen.
Az eszme fogyasztása
-standby : 2,4 W
-BIOS : 124,5 W
-XP desktop idle : 102,2 W
- XP_3DM2001_Nature teszt alatt :A konfig :
Asus P5Q lap
Core2Duo E8500 proci + LCPower LC-CC-120 hűtő
2x2GB XMP/1066 Geil DDR2 RAM
NV7900GS video
RagePro PCI video
YamahaXG PCI hang
SB0100 PCI hang
Maxtor 160GB IDE + Samu 400GB SATA HDD
Maxtor 160GB IDE HDD
Asus 24D5MT DVDRW
FSP Hyper K Pro 500W táp
3x12cm LED venti
1x12cm venti
1x8cm RGB LED venti
DOS 7.1, Win98SE, WinXP SP3 oprendszerekA 3 test probléma nem megoldható.
-
zoltanz
nagyúr
válasz Armagedown #89446 üzenetére
Igen , én a friss böngésző verzióra írtam, amit linkeltél v28.10.0 (2020-06-05) aktuális Pale moon 31.4.1.1 (2022-12-01)
Mondjuk más tészta, megnézném ahogy egy Coppermine-128 Celeron 533/66 MHz -es proci betölti a Youtube főoldalát.
-
zoltanz
nagyúr
Boldog mikulást utólag is.
Pale moon friss böngészők kizárólag Sse támogató rendszerekhez:
- 29.1.0 ia32 - sse is even not requried (for PPro, PII, Mendocino core Celeron or classic Athlon/Duron), minimum glibc 2.12 required (Ubuntu 12.04 (Precise) or Debian 7 (Wheezy) or higher supported (usually any 32bit distro since 2012))
- 29.4.6 sse - sse required (PIII and Celeron derivates (Katmai, Coppermine, Tualatin), Athlon Xp/K7 Sempron or Morgan core or newer Duron), minimum glibc 2.12 required (Ubuntu 12.04 (Precise) or Debian 7 (Wheezy) or higher supported (usually any 32bit distro since 2012))
- 31.4.1.1 sse sse required (PIII and Celeron derivates (Katmai, Coppermine, Tualatin), Athlon Xp/K7 Sempron or Morgan core or newer Duron), minimum glibc 2.27 (Ubuntu 18.04 (Bionic) or Debian 9 (Stretch with gcc-7) or hihger supported)
- 31.4.1 unmodified (sse2 required) build on Centos 7 i686, so if it existed this would be the closest version to official, minimium glibc 2.17 required (Ubuntu 14.04 (Trusty) or Debian 8 (Jessie) or higher supported (usually any 32bit distro since 2014 -
Francia91
veterán
válasz Armagedown #89442 üzenetére
Láttam, de XP-re az már nem telepíthető, így nekem is a 2.78 van
/Athlon XP 2500+ konfig/[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
nagyúr
válasz Armagedown #89442 üzenetére
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Armagedown
őstag
Azt hittem, hogy már befejezik a fejlesztését, de a changelogot megnézve novemberben és most december 9én is új verzió jelent meg a Winampból.
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
Pöpec. Nekem GSkill DDR3- ból, hasonló kék hűtős 4x4GB 2400MHz- es van a Phenom-II X4 965 mellett. Asszem közvetlen fotó nem készült róluk, ezen kicsit látszanak.
De látom hogy még mindíg kapható újonnan, itt fotó is van.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Nekem sem, legalábbis biztosan visszakövethetően nem bizonyítható. A 939- esem is a szerencsétlen molex zárlat miatt romlott el.
Állítólag másnak már okozott meghibásodást az erős tuning.Látom javítottál az eredményeden, frissítettem a táblázatban, szép
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz Fücsök007 #89430 üzenetére
Igazából csak óvatosan tuningolom majd, főleg a videokártyát, abban gőzöm sincs mennyi + lehet. A lap+proci átláthatóbb, arra mondták a kollégák hogy viheti a 4.5GHz- et is, ha szerencsés darabok. Akkor viszont a 4GHz tök biztonságos , nekem annyi is elegendő, a legfontosabb hogy működőképes maradjon.
Tuning majd akkor ha a más fontos dolgokat letesztelgettem, beállítgattam. Nem teljesen végleges, valszeg hogy a Win98 SSD- re költözik(Loew mester TRIM- et is írt hozzá), az XP- nek meg jó lesz a HDD is .(#89431) FoxiestFox : meglepődtem és szerencsés voltam, számtechboltos tette félre, mondta hogy hátha érdekel engem(nem akarta kidobni addig), mivel sok régi cuccot szoktam keresni nála (is).
(#89434) frescho : talán még nem is jártam ezen a weblapon, átugrottam a főoldalra, elolvasgatok pár dolgot.
-
frescho
addikt
válasz envagyok #89428 üzenetére
Megpróbálhatod, de ha hibás azt nem javítja ki semmilyen újraformázás. Maximum más interleaving-gel átkerül máshová
A kora IDE vinyók jópofák. DarthSun második képén az a segate érdekes darab. X/A, tehát megy 8 bites módban is a nagyon gyorsan elfeledett XT-s IDE-vel.
Ha ez a becsípődés, akkor gyűjtsd. Pár régi tárolót és is összeszedtem. Használati értékben egy XT-IDE simán lekörözi.
-
félisten
-
Fücsök007
őstag
-
válasz envagyok #89428 üzenetére
Sztem ebben inkább Frescho tud segíteni. Én hamar eladtam anno az MFM HDD- ket, és sokat felejtettem is a használatukról. Bitang fűrészhangjuk van, nem bírta a fülem, valamint gyakran hibáznak.
Retroként már az XT- hez is IDE HDD- ket használok, már csak amiatt is, mert az ultramodern XT lapomra rá van integrálva az IDE vezérlő.A 3 test probléma nem megoldható.
-
envagyok
veterán
válasz frescho #89426 üzenetére
@frescho, DarthSun
Thx, megpróbálom.Még egy kérdésem lenne.
Van most 6 mfm hdd-m, amiből 2db jó teljesen, 3db-on sok bad s. van, egy meg reménytelen.
A 3db sok badest próbáltam 286, 386-os lapok biosával low level formázni, illetve sstor, sgatfmt4, spinrite progikkal javítani.
Sajnos nem sok sikerrel.
Most valaki azt mondta, hogy érdemes xt-n a vezérlő biosával leformázni őket, mert szerinte az jobban dolgozik mint az újabb gépek
Érdemes nekilátni?Most rákattantam a régi, korai szériás ATA/IDE HDD-k gyűjtésére is, iszonyat jó hangja van egy wd93044-nek például.
Ahogy nézem, korai számítógépeken (xt,286, korai 386) még csak mfm hdd volt, és késő 386, majd 486 pc-knél meg inkább már ide/ata.[ Szerkesztve ]
-
Tényleg valamit összekevertek.
(#89416) Fücsök007 : akkor a 8600GTS- t nem is érdemes kipróbálnom
(#89417) arn : igen, valószínű, esetleg azért reménykedik az ember hogy az extrém gyors rendszer ad még valamit rá.
Megpróbálom majd a Tuát, de nemtom végülis hogy a Slot1->S370 átalakítóm tudja-e(#89419) Bile Demon : gratulálok
(#89420) jokeph : , ja, már gyógyulgatok, ahhoz képest hogy majdnem elpatkoltam, már egész jól vagyok
98 alatti OC tuti hoz plusszt, korábbi gépen is hozott, hasonlóan mint XP alatt, vagy csak kicsivel kevesebbet. A retro tesztek elég jól karcolnak 98 alatt is.
A hűtést végülis nem építettem át, csak ráhackeltem a ventit, de így a GPU és a RAMok is több légáramot kapnak, valamennyit biztos használ, a gyári alulméretezett hűtéshez képest.(#89425) envagyok : az XT- vel az 1.44- es FDD működik, és az 1.44- es lemez is, csak az írásvédővel ellentétes oldalon levő kis lyukat kell leragasztani, aztán megy az egész --> 1.44FDD+1.44lemez--->720FDD lesz belőle 720- as kapacitású lemezzel. Ilyen lemezre felvéstem a DOS6.22 boot- ot, aztán simán indult.
-
frescho
addikt
válasz envagyok #89425 üzenetére
1.44-est simán rá tudod kötni és ha minimális szerencséd van, akkor menni fog 720-asként. Mert elvileg simán mennie kell, nincs forgás sebesség beli eltérés, mint az 5.25-nél, de láttunk már karón varjút. Csak egy megfelelő floppy kábel kell.
Amit még tehetsz, mert ezek elég buták voltak:
megfogod a 720-ast.
Bebootolsz vele egy emu-t (dosbox pl.)
Felcsatolsz egy 360-as img-t
360-as rendszerfloppynak megformáz, szükséges programokat felmásolod (debug, fdisk, format) meg még ami felfér
Második img-re ami nem fért fel az elsőre
EMU lelő, már van két IMG-d.
IMG-ket felírod lemezre
Elsőről újra formázod a HDD-t, csinálsz egy DOS könyvtárt és oda felmásolsz mindent
A másodikról is felmásolsz mindent
99%, hogy ennyi, mert a telepítő sem csinált mást 3.3-nál még nem volt semmi becsomagolva. Ha mégis, akkor ahová felmásoltad könyvtárból elindítod a telepítőt és megint van sok %-od, hogy simán felmegyA PCJr-rel ennél sokkal többet kellett twisztelni, mert azon még debug-gal editálni kellett boot loadert is az 5-ös DOS-hoz amit persze nem evett meg a dosbox, csak crashelt... Több próbálkozás után sikerült, mert a virtualbox megette. Végül 1 hét szenvedés után mégis maradtam a 3.3-nál. A 128kB RAM meggyőzött, hogy KISS
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
válasz frescho #89424 üzenetére
Végre.
De még szívás van, mert az atari fan oldalon [link] ott vannak a dos image-k, viszont az 5.25-ös csak németül van 2 lemezen, azt tettem most fel (nincs hányós emoji), az angol az persze 720k-s, viszont a gépben nincs 720k floppy, csak 360-as.
Epson SMD-380-al volt szerelve, olyanom szerintem nincs, pont azon agyalok, hogy vajon lehetne-e kötni rá egy 1.44MB-ost.
Vagy hogy hogyan lehet a 720k-s image-ből csinálni 360-ast, ha kettéosztom. -
frescho
addikt
válasz envagyok #89423 üzenetére
Az, hogy az OS mit kezel, meg okos programok raw regiszter programozással mit tudnak el kell választani. Ez utóbbit tudják az USB-s vackok hazvágni. Sajnos már nincs olyan új lap amire rendesen legacy kompatibilis módon lehet floppy-t kötni. Marad a jó öreg Ivy...
Gépe válogatja a C= PC10 debug-gal működött. De azon is meg kellene már próbálnom a beépített 8bites IDE-vel hogyan működik.
OK, csak gondoltam rákérdezek, nehogy azon csússzon el a próbálkozás.
De a lényeg, hogy működik és ezek szerint már van egy működő MFM-es vinyós géped
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
válasz frescho #89422 üzenetére
Azt hittem xp felett akkor semmi se támogatja a 360k floppyt.
A linuxon kínomban én is agyaltam.
Végül találtam egy rawrite nevű programot, az szépen feltette. [link]
Az a képen a 2 lemez volt már, arra is rápróbáltam.
Azt hittem debuggal kell majd szórakozni, hogy beüzemeljem az mfm hdd-t, de kellemes meglepetés volt, hogy hibajelzés után f1-et nyomva kérdezett párat (c/h/s név) aztán ment is a low level format.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz envagyok #89421 üzenetére
bootolj be egy linuxot USB-ről és írd ki onnan. Gyorsabb, szárazabb érzés...
Ha nem USB-s szarral próbálkozol, akkor Win7 alatt is lehet minden kretén formátumot írni/olvasni img-ként a Winimage segítségével.
Amúgy gyanús az img tartalma, erről nem fogsz gépet indítani, ha nincsenek rajta a rendszerállományok.
-
envagyok
veterán
Nem jutok dűlőre egy xt boot lemez készítésénél.
Atari pc3 a delikvens, kivettem a benne lévő 360k-s floppyt, hogy felírjam rá egy Atarifan oldalról letöltött 360k-s dos 3.21 lemezképet.
Windows xp pc-vel nem megy, mert az xp nem támogatja a 360k floppyt.
Windows 98-as p3 gépemnél meg a winimage 8.1 (az utolsó w98 verzió) mikor indítom, szabálytalan műveletet hajt végre és kilép
A 360k floppy különben DSDD lemezekre ír olvas formáz, nem az a rossz.Az atari pc3 xt csak ezt a 360k-s floppyt ismeri, szóval nincs b terv. Az mfm hdd-t is hiába csinálom meg at-n, az xt-s vezérlő nem fogja olvasni.
-
nagyúr
Újra fénykorodban vagy, gratula !
Kíváncsi volnék, hogy W98 alatt a CPU OC hoz-e valami érdemit.
Az E8500 remek alany a mókához, csakúgy mint a P5Q is (ahogy korábban is jósoltam).
#89414DarthSun: az a hűtés valami nagyon alulméretezett cucc lehet, jó hogy átépítetted. Ez a kaliberű hűtés kb. az EVGA 9400GT-n van, de arra bőven elég is.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Bile Demon
őstag
-
Van egy érdekes kísérlet quadro m2000-el (tápcsati nélküli gtx950 4gb)
A lényeg hogy 100w fölé is mentek vele. Ugye a 75w az 3.3 és 12v tehát maga a gpu ha 12v-ról megy vrmezve akkor értelem szerűen kevesebb mint 75w lehet.
[link]
Nyilván fene se tudja mit bírnak a pcie sávok maximum. Lap felől nincs limitje mert nem feltételezik hogy nem szabványt vesz fel a kártya. (Bizti lehet van a lapon)
Alaplapja válogatja de jobb lenne 75w felett a 12v-ot nem a lapból venni.
Csak azt akarom mondani ezzel hogy nem lehetetlen a tuning csak a pcie miatt.[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz DarthSun #89402 üzenetére
Nyilvan van egy limit, aminel nem skalazodik tovabb, onnantol meg az idozitesek a memkezeles tobbet szamit. De bxbe pakolhatsz tuat is, rosszabb biztos nem lesz.
-
Fücsök007
őstag
Kivétel ha van plusz tápcsati PCI-E sávoknak az alaplapon, akkor több a limit, bár ez elég ritka.
Darthsun: A 8-as széria nem véletlenül nem fog menni, mivel az egyesített shader-ekkel a Win98 nem tud mit kezdeni, csak XP és újabb OP rendszerek. A gyakorlatban a Geforce 7 széria csak javított + felturbózott 6-os, nem véletlenül tudtak több szoftveres újítást visszaportolni a 6-os szériára utólag. -
Variációk egy kártyára
NVIDIA Quadro FX 3500 : 6pin táp nincs, TDP : 80W (az enyémen van 6 pines táp)
NVIDIA GeForce 7900 GS : 6pin táp van, TDP : 49W , többi adata ugyanaz a 2 kártyának.
NVIDIA GeForce 7900 GTO : 6pin táp van, TDP : 81W, hűtése sokkal nagyobb, jobb, teljesítményre is nagyobb kártya. Viszont már 512MB- os, és a Win98 csak 256MB- ig kezeli jól a kártyákat. Loew mester erre is írt patch- et, evvel úgynézem vegyesek a tapasztalatok, van akinek működik, van akinek nem.
NVIDIA GeForce 7900 GTX : asszem ez a legerősebb.
Ja és van még a NVIDIA GeForce 7900 GT a középmezőnyben.
Sima 7900- at nem is látok, lehet hogy nincs is.Csak nézelődtem, tájékozódtam, gondoltam ha már az utolsó szériát hajtom, mely még megy Win98 alatt, akkor már legyen valami fogalmam róla. A manual szerint a moddolt driverrel még a 8xxx széria is megy, de a gyakorlatban nem, azok szerint, akik próbálták. Mondjuk ezt ki tudom majd próbálni, van egy 8600GTS- em.
[ Szerkesztve ]
-
Ahogy elterveztem, sufnierősítés a 7900GS- en. Könnyű dolgom volt, mivel a nyákon vannak +furatok, gondolom a nagyobb hűtős változat is ezt a nyáktervet használja. A +furatokból kettőt használtam átlósan, és a bevált gyorsbilincses módszerrel stabilan rögzült a 8cm- es venti. Újban csak ez az RGB- s volt itthon, de nem gond, én kedvelem a színkombinációt, meg asszem a kollégák közül is vagy ketten, többiek utálják...
Így már azért több légáramot kap ez a rendkívül értékes kártya. Jó lenne ha nem hibásodna meg, de hát ezeknél már nem lehet tudni. RAM- ok BGA- sak, meg gondolom a GPU is, úgyhogy..., mindegy ennyit azért megtettem az ügy érdekében.
-
-
válasz Balathruin #89410 üzenetére
775- ös az nekem is jó későn lett, már a többi hardverhez viszonyítva.
A 4db Voodoo kártyád egész jó készlet, ha a mai állapotokat nézzük, ritkul és drágul.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz Balathruin #89404 üzenetére
Jó, hát ott a kemény OC gárda van, HWBot- on nem is kerestem rá, de ok, akkor meglátjuk hogy a PCIe 775- ben be tudom-e ezt fogni
Amúgy az lenne a legjobb, ha topicbéli kolléga nyomná le az eredményem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Balathruin
veterán
-
ityam
őstag
válasz DarthSun #89397 üzenetére
Voodoo2 nekem az I7 4770 mellett(asrock z97 anniversary lapommal) is tökéletesen ment win10 el kb 2 éve amikor vettem(a voodoo2t). Sok szívás sem volt anno, de talán driver telepítéshez speckó módban kellett indítani a win10 et(talán aláírás megkövetés nélkül), de már nem emléxem pontosan
-
Én is azt néztem hogy gyorsabb proci mellett sem magasabb az eredmény. Lehet hogy a P-III + BX fekszik neki jobban. Emiatt szeretném megnézni a S462- nél is sokkal gyorsabb PCIe S775- ben, hogy ott mi sül ki.
Régen nem volt bekapcsolva, ha állásában nem rosált a gép, akkor simán megismétlem az eredményt. Vagy még magasabbat kapok, mivel már van SD RAMom, mely stabilan megy 133/CL2- őt BX- ben. Ha megnézed a képmentést, ott csak CL3- ban tudtam hajtani.
Legalább lesz egy hitelesebb, időbélyegzős képmentésem róla.Persze majd később, most foglalt a próbapad. Viszont ha kész lesz a mostani project, akkor ebbe beledobom az SLI- t, majd vissza a P-III- ba, mindkettőben eredmény, izgalmas lesz az is. Sőt a P-III- at elvileg meg tudom hajtani majd @1064- en is, mivel már van 800/100- as Copperem, nem utolsó stepping, de sztem menni fog 8x133- on, a Copper nagyon megy, a régebbi stepping is. Az 1000/133- ast pld esélytelen, mert már túl magas az FSB, legalábbis a BE6- nak, max 133- at megy, felette már bizonytalan.
-
arn
félisten
válasz DarthSun #89399 üzenetére
Nincs slim, csak sima kartya de azt se epitettem be vegulis. Fura, hogy pl akar egy 462es procival nem gyorsabb. Meg tudod ismerelni az eredmenyt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest