- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #91196 üzenetére
A 775i65G R2.0 nem támogatja az E8600- at, ahogy nézem a gyári oldalt, az R3.0 sem. Előbbi(ez van nekem, ehhez tudok viszonyítani) BIOS- ában nincs feszemelés sem, gondolom akkor az utóbbiban sem, tehát a tuning korlátozott, valamint az elérhető FSB miatt is - 1333- at tuti nem tudja. Az E6600- at 2.4-->@2.6GHz- re tudtam húzni benne, persze nekem elég, mivel ezen lapnál a Win98 támogatás a lényeg. 2610MHz/1160FSB a max, efelett instabil, mivel alapból kevés feszt ad a CPU- nak, és/vagy a magas FSB- t nem bírja.
A Xeonok és a Quadok is felejtősek, ahhoz kicsi a VRM ezen a lapon. Az erősebb procikat pld P5Q- ba, vagy hasonló lapba érdemes pakolni. -
válasz
KROK640 #91196 üzenetére
Asszem, az E8600 nem megy abban a lapban, de mondjuk megérne egy próbát, pláne, ha van hozzá moddolt BIOS.
Ez a "legerősebb" bele való proci mondjuk relatív, programtól függ. Ahol sokat számít a több cache, ott az E6700 a nyerő, ahol meg nem, ott akár az E7300 is nyerhet kicsivel. Nagy difi mondjuk nem hiszem, hogy lenne bármiben is e kettő között. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Atom_Anti #91194 üzenetére
Az E8600 pl miért nem játszik? (Alapon bármelyik két általad felvetett procinál erősebb az biztos)
Az E6700-hoz képest az E8600, magasabb órajel (2666MHZ VS 3330MHZ), magasabb FSB (1066 VS 1333MH) több cache (4 VS 6MB). Két magosban alapból kb a legerősebb.
De ha csak "nagyot menni" akarsz tuningban én valami E2140/E2160-at vennék, azokban nagyon sok tartalék van, esetleg a másodszériás E6400-at amivel magas órajeleket tudsz elérni.
ha nem ragaszkodsz hozzá hogy korhű desktop mainstream legyen, akkor meg vennék valami átalakított 4 magos Xeont, és két mag tiltása után megvan a kétmagosom. Ha meg kevés csak visszaállítani a + két magot és van egy netezésre ma ia használható gép. Esetleg ugyanezt Q6600/Q8400-al is eltudod játszani, bár itt a 2400MHZ nem épp magas órajel, de tuningal segíthetsz rajta.
(Ha pedig sokat szánsz rá, akkor Q9650-etjavaslom, az még két maggal és felezett cache-el is emulálja az E8600-at)Ha csak az E7300 és az E6700 játszik valamiért, akkor a E6700 a jobb, lévén azonos tulajdonságok mellett +1MB cache van benne.
-
Atom_Anti
senior tag
Hello,
Asrock 775i65G R3.0 alaplapba keresem a legerősebb dual Core processzort és mivel ez az időszak kimaradt nálam nem tudom melyik erősebb, jobban tuningólható, E7300(M0) vagy E6700? Esetleg valami jobb processzor bele ami erősebb 1 szálon? -
válasz
envagyok #91181 üzenetére
Én kipróbálnám a helyben másik vezérlővel. Mármint a mindent vivő 9211-essel (Dell H200, H310...) IT fw-el és rábíznám egy linuxra gpartedben a formázást. Egy ilyen vezérlő amúgy is jó ha van mert a legrugalmasabb ami csak létezik egyedül SAS-os SSD-re nem szokták ajánlani mert arra lassú de hdd-vel mindenevő.
Nincs kizárva hogy ami neked van nem IT módban van valóban nem tud vele mit kezdeni. Onnan gondolom hogy nekem IT módban nem lehet belépni semmilyen menübe, nem is inicializál semmit de nem is tudna mert nincs uefi biosa és a biosom nem is veszi figyelembe hogy létezik, windows indításkor pörgeti fel a vincsiket csak.fatpingvin
Videókártyáknál katasztrofális a pcie implementálás, nagyrészt azoknál van a legtöbb inkompatibilitás. Volt régen olyan kártyám (750ti) amely nem működött pcie 1.1-es slotban mert csak, de ugyan ebben a slotban meg GTX970 ment...SAS vezérlőkkel tényleg nem volt gond verzió és sávokat tekintve mondjuk az enterprise kategória ott meg kell csinálniuk normálisan, desktopnál engedékenyebbek a szabványokkal. -
ityam
őstag
válasz
fatpingvin #91191 üzenetére
elvileg és gyakorlat az sajnos mindig bizonytalan.Az 1X -16X risert én egy gagyi GT 730 vgahoz használtam nem rég a plusz vga kimenetnek.
Ment is szépen egy ideig, de aztán valami win frissítés jött és nem volt hajlandó elindulni a gép ha benne volt a gt730 így a gépben(az instict mi8 mellett amin csak 1 kimenet volt és nekem 2 kellett és nem volt megfelelő alaplapi integrált vgam(VGA volt, de HDMI TV kellett nekem 2. monitornak))
Szóval az elméletileg és a gyakorlatilag között a lényeges dolog hogy valami elvileg kéne menjen, de nem biztos hogy gyakorlatban megy -
fatpingvin
addikt
ennek így kell működnie, teljesen normális és tervezettnek megfelelő működés. a kérdésedre miszerint hasznos-e már eloljáróban válaszolok azzal hogy igen, az
lentebb írok saját példát.
a PCIe szabványban benne is van hogy tökmindegy hány sáv lenne az eszköz maximuma, mennie kell x1-en is ha csak annyi van. szóval ebben semmi meglepő nincs hogy egy x4 képes eszköz ment x1-en, sőt. elég sok m.2 adapter már önmagában csak x1-es hogy belemenjen a kicsi slotba is, hiába tud a m.2 foglalat 4et.
én is egy x1 PCIe "riserrel" használok egy SAS vezérlőt ami amúy tudna 8 sávot is, de csak ennyit tud a laptopom az expresscard slotból
kis érdekesség ennek kapcsán: a RTX3060 ennek megfelelően valójában hibás PCIe implementációval került piacra, ugyanis nyolcnál kevesebb sávval nem hajlandó működni.
-
ityam
őstag
válasz
zoltanz #91177 üzenetére
Az eredeti kérdésedre a választ én sem tudom, de egy érdekes tapasztalatom leírom
Nem rég vettem egy PCIE 4X es kártyát ami m2 sata plusz m2 nvme ssd fogadásra képes(m2 satahoz átkötőkábel van sima satára szóval csak tápot vesz PCIEről, de adatra az egyéb "alaplapi" satát használja)
Ebbe az átalakítóba raktam bele egy 16GB os optane memóriát kíváncsiságból, ami NVME szabványt használ.
Az érdekesség itt még, hogy nincs az alaplapomon 4X PCIE slot csak 1X szabad(2.0-ás), de ez engem nem gátolt, mert bedugtam egy 1X->16X risert az 1X slotomba. majd a 16X riseresbe beleraktam a 4X slotos átalakítót és tökéletesen működött.
[kép]
[kép]
Elérési idő látszik hogy jó az optanenek, de sebességre gyengécske összességben.
Szerintem is működnie kellene az univerzalitás miatt hogy az eredeti kérdésedre válasszerűséget adjak. Hogy hasznos e? az passz. -
Czo
addikt
Itt tesznek emlitest windowsra buildelt sg-utils-rol. Szerintem fuss vele egy kort. Ha nem bizol meg a szoftverben, akkor a drive ujraformazasa utan gyaluld a WIndowst.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #91184 üzenetére
Azert nem tud vele mit kezdeni, mert gondolom a rendszer azd mondja a lemeznek, hogy, nesze adatok, ird bele az X. sectorba. A lemez meg visszaszol, hogy nemjo-nemjo, keves adatot kuldtel. Ezert kene atformazni, hogy 512 byte legyen 1 sector. Tehat, amig nem formazod at 512 sectorosra, addig a lemez minden egyes commandot el fog utasitani, amikor 512 bytetot adsz neki irni, de o 520-at vagy 528-at varna. Olvasasnal is ez tortenik, a gep elkeri adott sectort, a lemez atadja az 520/528 byteot, de a gep ebbol csak az elso 512-vel foglalkozik. Szoval vagy atformazod, vagy keresel hozza egy Dell/EMC storageot, mert azok hasznaljak igy a lemezeket.
-
envagyok
veterán
válasz
fatpingvin #91182 üzenetére
A HD Sentinel írás tesztje totálisan lepucolja a lemezt.
Ha van rajta raid, ha nincs.
Legalábbis sata és ide lemezeknél alaplapi vezérlőkkel megy.
Azért fura, hogy a hdsentinel se tud mit kezdeni vele. -
Czo
addikt
válasz
En soha nem formaztam ilyen modot a vezerloben. Marmint, en a vezerlo biosaban eddig csak 512/4k valtast lattam a dual modu lemezeknel, de adott csaladon beluli ujraformazasra mindig a linuxos sg_format parancsot hasznaltam.
Ez pedig nem RAID, hanem IT mode biosnak tunik. Honnan tudod, hogy a gpated nem latta? Mit irt a dmesg? Volt betoltve modul? Probaltad kezzel betolteni? (mpt2sas/mpt3sas)
-
fatpingvin
addikt
válasz
nem hiszem hogy firmware lenne öreg, itt valami más lesz a problem.
Linux alól kellenének legelső körben a lspci és a lsblk parancsok kimenetei hogy lássuk hogy egyáltalán a rendszer látja-e a kártyát illetve a rajta lévő diszkeket, illetve hogy ez utóbbiakról kiderüljön hogy mi van velük, én is arra gyanakszom hogy RAID tömb részei lehettek (akár simán softraid) amivel meg egy sima fdisk frontend nem feltétlenül tud özvetlenül mit kezdeni ha előzőleg nem lett lepucolva róla a RAID keretrendszer. -
envagyok
veterán
Lőttem pár képet a vezérlőről, a biosáról.
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép][kép]
[kép][kép]IT-módban lévőnek kell lennie elvileg.
De semmilyen átkapcsolást nem látok a biosában.
De vannak 4 terrás diszkek is, ugyanaz azokkal is a helyzet.
Lehet öreg a firmware, és nem tud mit kezdeni a lemezekkel?A többieknek:
A linux parancsokkal az a gond, hogy pl. a Gparteddel próbáltam, az nem látja a vezérlőt. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #91176 üzenetére
Igen, 512, 520 es 528 byteos sectorokat tud a lemez, linuxon az sg_format es akkor a hdparm at tudja formazni. Valoszinuleg van Windowsra is hozza tool, de azokat en nem ismerem.
Mit ir ki a BIOS-a? Tudsz a BIOS-ban koteteteket csinalni? Van lehetoseg pl JBOD-ra? Ezt te latod, nem mi latjuk a BIOS-t, ami a kartyadon van. Es ezeket a kartyakat 66 vendor 1200 neve alatt forgalmazzak/forgalmaztak, az LSI csak a kontrollert szallitja. Az egyik vendor BIOS erre kepes, a masik vendore pedig arra. Ezek raadasul keresztbe-kasul flashelhetoek, igy egy Dell kontroller is bejelentkezhet Intel kartyakent, egy Intel kontroller meg OEM LSI-kent is.
-
zoltanz
nagyúr
Pci-e 1.1 csatolban működik 4.0 kártya?
sebesség persze más kérdés -
Czo
addikt
válasz
envagyok #91172 üzenetére
Na, ez mar teljesen mas helyzet. A vezerlorol meselj egy kicsit. Sok vezerlohoz van SAS/RAID es IT mode bios. Neked IT mode kell, akkor latszik a RAW lemez es nem a "virtualis" lemez. A RAW lemezt tudod atkapcsolni, ezutan ha atkapcsoltad, akkor az ugy fog maradni. Az sg_format command ami Linuxon ezt tudni fogja, Windowson foggalmam sincs. Viszont ez a command csak akkor es csakis akkor fog tudni kezdeni valamit a lemezzel, ha a kontroller a lemezt mutatja az OS-nek es nem a virtualis disket.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari #91170 üzenetére
Akihez küldtem pár diszket, azt mondta 508 vagy 520 byte-os szektorok voltak rajta, de ő a sas vezérlőjén be tudta állítani az 512 byte-os szektort, és leformázta..
De nálam ezek után sem partícionálható
De mindegyikre azt írja a hd sentinel, hogy 100/100%, kiír üzemórát, meg minden információt.
Mondjuk elég fura a lemez azonosítója: ST6000NM0034
Sok infót nem találni róla.Még arra gondoltam, hogy hátha a vezérlő kevés neki, mert 2012 körüli, míg a lemez 2016-os
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #91169 üzenetére
A lemezed elvileg 512k emulalt sectorral dolgozik, tehat nem a 4k-nak kene bekavarnia (nem is irja a seagate, hogy tamogatna 4k sectort). A vezerlod az raides? Nem volt a lemez raid tombnek a tagja? Nem irt olyat, mikor eloszor bedugtad, hogy van rajta foreign config? Tuti jo a lemez?
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #91169 üzenetére
Alapvetően amit te akarsz, az egy alacsony szintű formázás (olyan, mint ami anno az mfm kontrollerekkel volt), ami nem azonos a magas szintű formázással.
-A gparted (ami csak egy gui) nem hiszem, hogy képes alacsony szinten lemezt formázni.
-Ezzel egyútt linux alatt elképzelhető (de nem garantált), hogy működni fognak a lemezek, de ősi csoda disztribek alatt olyan régi kernel lesz, eleve ami nem fog tudni mit kezdeni a nem 512 bájtos szektormérettel, tehát valami újabb kell, pl debian.
-Fontos megjegyezni, hogy hiába formázod le itt a lemezt akárhogy, attól még windows alatt az nem fog működni.
-A sas kontroller kártyának, ÉS az operációs rendszernek is támogatnia kell a speciális szektorméretet ahhoz, hogy használni tudd.
-Létezik olyan HDD, ahol linux alatt egy control paranccsal be tudod kapcsolni a vezérlőjében permanensen az 512 bájtos szektorméret emulációt. Ehhez köze nincs a formázásnak vagy a gpartednek, fejből nem tudom, ez egy egy soros utasítás a parancssorban. Fontos megjegyezni, hogy a lemez tartalma ezzel elérhetetlenné válik.
Google szerint: hdparm --set-sector-size 512 --please-destroy-my-drive /dev/sdx -
envagyok
veterán
Dell LGA2011 számítógépben volt a SAS kártya.
Pontosan SAS9207-8i a típusa.
A HDD Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD V4 (ST6000NM0034)
Azóta annyit változott a helyzet, hogy egy sráctól megjött 3db, amit a kérésemre átformázott 512 byte-osra, de az én vezérlőmmel így is ugyanaz a helyzet.
Látja a lemezt a hdd sentinel és a vezérlő is, 100%-os, de se partícionálni nem engedi a windows, se a hd sentinel nem tud felület írás tesztet csinálni mert hibát ír ki.
Esetleg van ötlet, milyen firmware-t mivel, hogyan lehet feltenni?
Masterdeejay egy linux disztrót ajánlott erre, a Gparted-et, de az meg nem ismeri fel a sas vezérlőt, és emiatt nem látja a lemeztSajnos csak ilyen vezérlőim vannak.
-
Czo
addikt
Nem para a "plussz" eroforras szerintem. A CS4231-nek nem kotelezo IRQ-t es DMA-t adni, igy nem is allokal oda semmit a rendszer. A 2-2 IRQ es DMA az lehet ugyonaz (nekem igy van/volt a multban is: SET ULTRASND=240,3,3,5,5 es SET ULTRA16=34C,0,0,1,0). A CD-ROM interface-t ha Panasonic/Matsushita -ra rakod, akkor a CD-hez tartooz IRQ es DMA jumpernel mind1, hogy mit allitassz be, tehat ott sem foglal semmit, csak a CD I/O addressere kell keresned valami olyat, amit senki sem hasznal es meg is vagy.
-
-
Czo
addikt
válasz
fatpingvin #91163 üzenetére
Az csak akkor mukodik, ha olyan lemeze van, ami tudja mind a kettot. A Seagatenek van ilyen is es olyan is. Az Exos-ok kozul van nekunk olyan, ami univerzalis, es az Enterprise Capacity csaladbol olyan, ami csak ilyen vagy csak olyan.
Szoval itt is megallja a helyet, ha leirja, hogy pontosan milyen vendor, milyen kontrollere van es milyen tipusszamu lemezzel.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #91161 üzenetére
Az nem SCSI, hanem SAS vezerlo
nem ugyonaz. Node, ezen link alapjan, a 2308-as chipsetnek (Mustang) vannak olyan kartyavaltozatai, amiknek a firmwareje nem 4k sector kepes. Amelyik nem az, az a vezerlo nem tud erdemben dolgozni a lemezzel, illetve, olyat is lattam mar, ahol 1/8-ad meretunek latszott a lemez.
Ilyenkor csinaljuk azt a Dell meg a HP meg a mindenfele vendor kartyajanal, hogy megy fel a masik vendor/modell firmwareje.
-
envagyok
veterán
Nagyon off, de hátha
Jöttek hozzám Seagate 6TB SAS HDD-k, amik HDD Sentinel szerint 100%-osak.
Csak annyi a gond, hogy a windows nem engedi partícionálni CRC hibát ír, de a Hard Disk Sentinel felület teszt sem megy.
Úgy néz ki, nem 512 byte-os szetktorméretre van formázva.
Egy LSI "Mustang" SCSI vezérlőt használok, de a menüjében nem tudom formázásnál beírni a szektorméretet.
Lenne esetleg ötlet, hogy lehet ezeket leformázni, hogy a windows is tudja kezelni? -
Czo
addikt
En nem biztos, hogy szivatnam magam egy AWE kartyaval. Anno, DOS alatt kb minden a kartya romjaban levo 1MB hangszerkeszletet hasznalta. Nem is tudom, hogy volt-e kb barmi, ami hasznalta a RAM-ot es toltott bele hangmintakat. A kartyan levo EMU8k nincs radrotozva a midi I/O portokra, igy GM emulator kell, ha ezt akarod General Midi-nek hasznalni. Ez meg nem megy vedett modu jatekokkal. Ha viszont Windows 9x alatt inditod a jatekot, akkor mukodik a GM jol, akar a Doom hasznalataval is. De ezt, egy PCI-os Live! is tudja Windows alatt.
A Max-ot ugy ertette, hogy a Max kartyan a GF1 mellett van egy CS4231, aminek nem sok jelentosege van. Windows 9x alatt a CS4231 teszi lehetove, hogy menjen a GUS DirectSound hasznalataval, illetve, ha nincs SB a GUS mellett, akkor a CS4231 felel az SB emulacio nagyreszeert is, de ezen kivul, nem ad extrat egy Classichoz kepest (most az olyan extraktol, mint a rendes mixer /ezt megkapjta a 3.7-es Classic is/ es a 16 bites felvetel tekintsunk el, jatekoknal nem sok jelentosege van). Raadasl, annyira nem ad, hogy az AMD Interwave-es GUS PnP kartyak noha tartalmaznak integralva valamit, ami CS4231 kompatibilis, a GUS MAX ULTRA16 kornyezeti valtozojat mar be sem allitjak DOS alatt, mert nincs ertelme.
-
mohow
tag
Egy hangban univerzális gépet szeretnék.
SBPro2 a korai játékok kompatibilitása és az OPL3 miatt.
AWE64 az AWE Midi miatt
GUS Max-ot lehet most kevered az Extremmel, ez csak a GF1 miatt kell tényleg. Lehetne sima GUS, is de ebbe a gépbe ezt szánom.
MDR-401, pedig hogy legyen intelligens módú MIDI interface az MT-32/SC-88-hoz.
A mixer pedig a terv része...#Czo: Pont ilyen kérdésekkel nem vagyok tisztában. Mintha olvastam volna itt korai hozzászólásban példát, de nem vagyok biztos benne.
-
Czo
addikt
Plussz, az SB16 OPL resze es az SB Pro OPL resze ugyonazon I/O cimre kerul, igy egyszerre szolni fog mind a ketto. Azt nem tudom, hogy itt vannak-e olvashato regiszterek (emlekeim szerint mindegyik port write only), de ha vannak, akkor ki tudja, hogy itt milyen valaszokat fog kapni a gep.
-
arn
félisten
Nem remenytelen, de minek sbprot tenni sb16 melle? Opl miatt? A gus max resze lenyegeben megint felesleges blasterek mellett, ami gus ugyis gf1. A hangok osszemixeleset megint meg kell oldanod, ami kettonel meg ok atkotessel, haromnal mar inkabb mixer kell.
Amit erdemes: gus + sb + midi kontroller. Ezt egyszeru, csak a blasteren tiltsd le a midi portot, ha van rajta, es az eroforrasokra figyelni, hogy ne ussek egymast.
-
Pikari
veterán
válasz
fatpingvin #91155 üzenetére
viszont idehez van 0 forintos vinyó és optikai meghajtó tonnaszámra
-
Pikari
veterán
válasz
fatpingvin #91153 üzenetére
Ezeknek már nagyon jó az ide vezérlője is, a scsinak nincs sok értelme ezekhez.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Bile Demon #91113 üzenetére
húú, ez tetszik. ebbe bele tudnék álmodni egy jóféle Matroxot meg esetleg mellé egy Voodoo-t, egy jobbfajta SCSI vezérlővel, rajta diszkekkel meg egy CD meghajtóval, plusz mellé egy Intel Ethernet vezérlőt....
-
mohow
tag
Sziasztok!
Mennyire reménytelen eset 4 ISA kártyát működésre bírni egymás mellett?
Konkrétan SBPro2, GUS Max, SB AWE64, MDR-401 (kb. mint MPU-401)3 hangkártyáról már olvastam itt is, lehet elfér még mellé a MIDI interface kártya, az talán csak egy IRQ-t kér.
-
Bile Demon
őstag
Elindult végül a Speedsys MII-n.
Nem volt egyszerű.
Végül a DOSReloaded.de fórumon találtam megoldást.
Egy user volt olyan kedves és írt egy TSR-t, ami fogalmam sincs mit csinál - esetleg valaki hozzáértő megszakértheti -.szerk:
Most, hogy jobban megnézem a Write MSR és Read MSR utasításokat skippeli valahogy.Szóval miután ezt elindítom, a Speedsys már nem akad el.
format binary
org 0x100GP_vec = 0Dh *4
start:
jmp inithandler:
push ebp
push ds
mov ebp, esp
;get return cs:ip
mov ebp, [bp+6]
ror ebp, 10h
mov ds, bp
rol ebp, 10h
;check RDMSR instruction
cmp word [ds:bp], 320Fh ;LSB_MSB
jz skip_instruction
;check WRMSR instruction
cmp word [ds:bp], 300Fh ;LSB_MSB
jz skip_instruction
pop ds
pop ebp
old_vector:
jmp far 0h:GP_vecskip_instruction:
mov ebp, esp
;skip 2-byte command
add word [bp+6], 2
pop ds
pop ebp
iretinit:
;set old vector
mov di, old_vector+1
lds si, [di]
movsd
;set new vector
mov bx, GP_vec
mov word [bx], handler
mov [bx+2], cs
;exit
mov dx, init ; DX = last program byte + 1
int 27h ; DOS - TERMINATE BUT STAY RESIDENT -
Pikari
veterán
Amúgy évekkel ezelőtt, amikor még be tudtam pattintani a lineáris módot (nem djgpp alól), összehasonlítva a bank switching alapú szeleteléssel, pontosan 0% különbség volt a kettő között teljesítményben.
Igaz, én saját memóriába renderelek, aztán utólag belemásolgatom a frame bufferbe, ha kész vagyok. Gondolom a sebességesést sok esetben az okozza, hogy a renderelés direktben a videómemóriába megy, és emiatt sokat kell a bankot váltani a renderelés során attól függően, hogy az adott pixel épp hol van, nekem meg elég framenként mondjuk max 5x, aztán így nem tud annyira kijönni a dolog hátránya.
Én vbevel el se értem a 25 fps-t soha 640x480ban, és úgy tapasztaltam, hogy a probléma akkor keletkezik, ha elkezded írni a videómemóriát, akkor olyan tetű lassú lesz az egész, hogy bank switching ide vagy oda, halott ügy az egész. Szerencsére nekem csak grafikai megjelenítéshez kellet az svga, úgyogy nekem kvázi mindegy, hány fps, ellentétben azzal, aki valami játékot akar írni.
-
Pikari
veterán
Nem emlékszem már én se. Lehet, hogy VBE2 nincs is cwsdpmi alatt, csak 1. Mintha a vbe3 lett volna a védett módra megfelelően felkészített vbe változat. Én eddig akárhányszor írtam valamit VBE segítségével djgppvel, csak VBE 1 kontextusom lett, a szeletelt framebufferes, mégcsak nem is a linear. Bár ezt valószínűleg én is elszúrhattam, sőt, biztos, mert nem fektettem elég időt a vbe rendes megtanulásába soha (de lehet dizájn flaw is a djgppben, vagy az extenderben), a végén már csak annyira egyszerűsítettem le a dolgot, hogy a predefiniált vbe1 mód id-t mindenféle diagnosztika és init nélkül beadom, aztán vagy sikerül neki átlépni bele, vagy nem - ha nem, akkor irány automatikusan a kisebb színmélységet igénylő módok.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #91146 üzenetére
Az id-nek egyebkent aszem a 4 MB meretu lapok kellettek, mert a DPMI spec csak 128 kB meretu lapokkal operal, ahhoz, pedig, hogy ok 4 MB meretu lapokkal fussanak, R0-ba kellett kerulniuk. Sima DPMI-vel R3-ban lennenek talan? Nem emlekszem mar erre. Windowson R3-ban futnak az appok.
De ettol fuggetlenul, elegge stresszes a DOS-os Quake elete. Ha fileokat akar toltogetni, es DOS megszakitasokat hivogatni, akkor oda-vissza kell switchelgetnie a flat memoriateruletes protected mode es a szegmentalt DOS kozott, plussz figyelnie kell arra, hogy a DOS segmenseket felul se csapja, mert akkor nem lehet kilepni a jatekbol (a sima DPMI host peldaul R0-ban futva vedi a DOS-t).
Arra sem emlekszem, hogy kell-e 2.0-as VBE nekik vagy eleg a korabbi. A protected mode (a flat bemapelt vga memoriaval) a 2.0-ban jott be. Azaz, a korabbi VBE eseten a grafikahoz is oda-vissza kell switchelgetni. Ez azert "gaz", mert VBE1-nel a videoram is szegmentalt, VBE hivassal lehet belapozni a kovetkezo 64k-t. Azaz, hiaba tudna a vedett modu app irni azt a memoriateruletet, ahol a VGA RAM latszik, a szegmens kicserelesehez vissza kell valtani, VBE hivast hivni, majd visszaugrani protected modeba es folytatni a fonalat. 640x480 256 szin eseten ez azt jelenti, hogy framenkent 5x csak emiatt vissza kell valtani real modeba. Ez bazisok elpocsekolt ciklus. Tehat lenyegeben, ez az egyik oka annak, hogy nehezen indultak a 640x480-as jatekok. Illetve, ugyonez az oka, hogy ha van egy kartyam amiben 1-es VBE van, majd UniVBE utan lesz benne 2.0-a, akkor ha a jatek, protected modu es SVGA, akkor jelentosen gyorsulni fog. A varazslat pedig nem azert van, mert az UniVBE jobban kezeli a kartyat, mint a kartya sajat BIOS-a, hanem azert, mert ha exposeolja a teljes VRAM-ot linearis memoriakent, bank switching nelkul (VBE 2 feature), akkor nem kell oda-vissza swithcelgetnie az alkalmazasnak (ha tamogatja a VBE 2-t)
-
Pikari
veterán
Ab definition a quake védett módú, de egyrészt alatta a dos nem az. Másrészt a quake pont egy hackelt cwsdpmit használ, ami közvetlen memóriahozzáférést biztosít neki, kvázi megkerülve ezzel a védett módú memóriakezelést (gondolom identity mappelve minden memóriacímet a valós memóriacímre).
CWSDPR0.EXE is an alternative version, implemented at request of id Software when writing Quake,[1] which runs at ring 0 with virtual memory disabled. It may be used if access to ring 0 features are desired
Magyarán ez azt jelenti, hogy egy randomra félreszámolt memóriaművelettől kisebb eséllyel fog elszállni, mint egy igazi windowsos verzió.
-
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #91143 üzenetére
A Quake inditasa utani minusz egyedik lepese kb atugrani vedett modba. Minden vedett modu, ami DOS4GW-t vagy CWSDPMI-t hasznal.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Pikari #91141 üzenetére
Ez ilyen DOS-os Quake SW render Riva 128-on 640x480 sacc/kb. 30fps.
Van mondjuk DOS-os RAR és lehet ellenőrizni a checksumot, de ugye az sem védett módú.
Windows alól is tesztelem majd, addig természetesen nem jelentem ki stabilnak, de eddig biztató a helyzet.Quakkel még ezeket néztem a több órás
3x95 = 285 @ 2.9V után.
3x75 = 225 @ 2.0V egy ideig gond nélkül futott, aztán meguntam és tovább léptem
2.5x100 = 250 @ 2.0V 1 percen belül page fault
2.5x100 = 250 @ 2.4V egy ideje fut. -
válasz
Pikari #91138 üzenetére
Én mindegyik procit pasztázom, amelyikre borda/borda+venti kell.
(#91140) Bile Demon : a Soltek SL54U5- ön kapcsolós a VRM, akkor az U1- en még áteresztős
Nem is néztem a hőfokát, de gondolom hűvösebb az U5. A 400- as Cyrix van benne, pasztáztam, szerintem ha nem lenne rajta paszta, nem bírná a 336 MHz- et.
-
Pikari
veterán
válasz
Bile Demon #91140 üzenetére
amúgy melyik quake fut? remélem, hogy valami windowsos glquake féle, mert egy védett módú rendszer esetén könnyebben kijönnek a stabilitási problémák.
esetleg csomagolj ki 7zip fájlokat néhányszor, aztán ellenőrizd hash alapján, hogy helyesek -e a kicsomagolt állományok. akkor majd kiderül, hogy volt -e hiba a műveletekben.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #91137 üzenetére
CPU hőfok az nem sok. Az EPoX lapon a VRM se melegszik.
250MHz-n a fehérvári passzív bordával is elment, ami a képen van. Azzal a bordával az MMX 200, olyan 35 fokos volt, a Cyrix MII olyan 65, van jelentős különbség, de nem gondolom vészesnek ezt a hőfokot.
Azóta a 285MHz stabteszthez ráraktam azt a hűtőt, ami a lappal és az MMX-233-al együtt jött:
Quake azóta is megy megállás nélkül.
Én a VRM-en problémáztam a Soltek lapnál:
Ez a felleléskori állapot, így is főtt rendesen, barnult a NYÁK és mondom a 2.0V-os K6-2+-500-al még jobban melegszik a VRM, mint az eredeti K6-2-266-al. 100-105oC infrás hőmérővel.
#91137 DarthSun : én se pasztáztam most semmit. a karcmentes szép prociknál szoktam olyan "hővezető gumis" hűtőt rátenni, ennél csak úgy szárazon, de vigyázva tettem rá a hűtőt.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Bile Demon #91135 üzenetére
Nekem a 250 mhz-re húzott cyrix felett sima normál egyen-socket7 hűtő van, kb ami 166os mmx-eken is lenni szokott. Bios szerint a processzor külső hőmérséklete 68-69 fok, terheléstől függően. Ez még nem veszélyes, bár kétségkívül jobban örülnék egy 65 fok körüli hőmérsékletnek. Paszta természetesen egy csepp sincs rajta.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Pikari #91133 üzenetére
Értem. Gondolom elírás azon az oldalon a "low voltage 2.0V" a . Viszont, akkor nem tudom, miben más a v változat.
285MHz-n azóta is megy a Quake.
Következő lépésnek megnézem mit szól a gyári órajelhez 2.0V-on.Egyébként a 2.9V az most kapóra jön. A SS7-es gépemben egy Soltek lap van.
Soltek SL-54U1 + AMD K6-2+ 5x100MHz 2.0V
Amivel az a baj, hogy a CPU VRM az lineáris üzemű (elfűti azt a 3V-ot, ami az 5V-ból lejön...) Működni működik, de tényleg konstans 100 fokon jár a VRM, hiába fúj rá a CPU hűtő, nincs borda, csak a NYÁK vezeti el a hőt a ráforrasztott FET-ről. 2.9V procinál kisebbet kell ejteni a feszültségen, talán javít a melegedésen valamelyest. (főleg, ha nem 300MHz-n járatom.)
Az áram és a teljesítményfelvétel nem is tudom, hogy alakul az MII-vel a K6-2+ -hoz képest, de fontolgatom, hogy inkább az MVP3C-M lap kerüljön a K6-2+ alá és az MII a Soltekbe, lap cserekor ki is cserélhetem rajta a púpos kondikat a VRM környékén.
-
válasz
Bile Demon #91132 üzenetére
Érdekes, nem is figyeltem eddig a v- t. Úgy tudtam hogy csak bizonyos freki felett csökkent a csíkszélesség és a feszültség. Az M-II PR400- on pld nincs v, de 0.18mikronos és rá van írva hogy 2.2V.
-
Pikari
veterán
válasz
Bile Demon #91132 üzenetére
A 2.2 és 2.0 voltosak azok a kisebb csíkszélességű változatok, miután a National Semiconductor felvásárolta a vállalatot, majd később a VIA kivásárolta. Ezeket főleg az ázsiai piacokon értékesítették ,,vékonykliensekbe'' és hasonló low end gépekbe, 2001 vagy 2002-ig voltak gyártában. Külsőre nem lehet megmondani, hogy melyik-melyik, mert mindegyik Cyrix feliratot visel, csak az üzemi feszültség az árulkodó. Így hagyták kifutni a szériát végleg, kb hogy kisebb legyen a veszteség a felvásárlásokon.
Amúgy 95ös fsbvel is teljesen jó, 285ön sztem olyan 2001ig bezárólag minden game jól fog menni rajta.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Pikari #91116 üzenetére
Most, hogy nézegettem a listát:
[link]Vettem észre, hogy ezen is van egy kis v betű az MII után. Arra pedig azt hozza, hogy "Low voltage 2.0V". Annyiból érdekes, hogy rá van írva, hogy 2.9V.
3x100-on is indult, de nem igazán stabil. Egyelőre a 3x95-el szórakoztatom Quake 1-el 640x480 SW renderrel.
-
petakpa1
őstag
válasz
Pikari #91128 üzenetére
Tápot kipróbáltam egy másik gépben, azt pöccre indította.
Biztos, hogy meghalt az alaplap? Esetleg lenne értelme egy tesztkártyát beledugni? Vagy nem érdemes vesződni, szinte biztos, hogy halott?
Nem volt egy különleges lap, de sajnálok bármit tönkretenni. Cserével jutottam hozzá, és szép lassan összeszedtem mindent, hogy egy kis kimaxolt i915-ös rendszert építsek belőle:
CPU: P4 561 3,4 GHz
MEM: 4x1 GB DDR400
PSU: Corsair VX450
SSD: Samsung 830
GPU: MSI GT720 (igaz ez nem működött, benne, a következő lépés egy HD5-6xxx szériás kis teljesítményű kártya lett volna). -
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1 #91000 üzenetére
Ma volt időm ismét foglalkozni a i915P-s lapommal, de lehet tönkretettem.
A fő gépemben lecseréltem a Asus GTX960 kártyámat egy RX6700XT-re, így utóbbi felszabadult
. Gondoltam kipróbálom az i915P lapba, hátha, de eleve kevés esélyt adtam neki, mert az ennél régebbi MSI GeForce GT720 sem ment benne.
Nem kellett volna. Az alaplap azóta meg se nyekken. CPU ventit felpörgeti, de se nem pittyen, sőt még a power led sem ég.
Eddig az alábbiakat próbáltam:
- minden eszköz eltávolítása, csak CPU, 1 memória és 1 videókártya marad benne. Videókáértyából próbáltam a PCI-os Tseng ET6000-ret, amivel korábban jól működöttt a gép, az GT720-at is, amit korábban folyton kisípolt már postnál, illetve próbáltam teljesen GPU nélkül is,
- CMOS reset jumper nincs így elem kivétellel próbálkoztam
- kínomban már úgy eltávolított CPU-val is próbáltam
de semmi csak a CPU vennti pörög, iletve ha GTX 960 van benne annak is pörög a ventijeTényleg meghalt volna a lap? De mitől? Esetlet az lehet a probléma, hogy a GTX960-nak már kell külön PCIE táp is, de a i915P-n lévő PCIE slot még nem volt felkészítve arra, hogy kártya felől is jöhet delej, így az alaplap megmurdált?
Bárkinek bármi ötlete?
-
-
Pikari
veterán
válasz
Bile Demon #91122 üzenetére
A speedsys főleg 486osokhoz használható, persze újabb gépeken is futnia kéne, de ott már vannak rendes benchmark programok windowsra, amikkel ténylegesen méregetni lehet.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Pikari #91116 üzenetére
60/66/75/83/95/100MHz-s FSB van. Szorzó: 2/2.5/3/3.5/4/4.5/5
2.5x 100MHz-n elindul. Jónak tűnik, de azért még stabtesztelni kell. Az MMX után határozottan fürgébbnek tűnik.
Kipróbáltam egy másik Cyrix procit, egy IBM 6x86 PR233-at. Azzal is elakad a SPEEDSYS itt:
Utána kipróbáltam egy TX-es lapban is a Cyrix-et, ott is elakad. Megnyugtató, hogy nem az MVP3-as lap a hibás.
-
válasz
Pikari #91120 üzenetére
Lehet akkor véletlen is, de magában a cikkben mégis már régen lezsíroztam a papírformát. Azt hallottam hogy az M-II változat gyorsabb, csak a már említett 1%- ról nem tudtam. A cikkben ezt írtam : "Viszonyítás : összesítésben az M-II tényleg kicsit jobb, de nem igazán nagy a különbség."
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #91119 üzenetére
Az szép, hogy sikerült ennyire pontosan kimérned, mert a tesztek szórása önmagában is szokott 1-2% lenni. De akkor ezekszerint a cyrix nem hazudott, tényleg fejlesztettek valamit az m2-re, mondjuk sok értelme nem volt, inkább az órajel jobb skálázódását kellett volna megoldaniuk
-
válasz
Pikari #91118 üzenetére
Ha, akkor ez hatalmas egyezés
, pontosan nem is tudtam erről az 1%- ról, én csak lemértem a két verziót 17 tesztből álló sorral :
Az összesített pont különbsége : 1,004560557299825 % , számológéppel számolva, tehát eszerint elég pontos képet ad a tesztsorom
. Mondjuk csak 46 ezred, nem 1%, de mégis kijött a különbség.
Ennek tiszteletére az IBM- es proci képét direktben szúrom be : -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #91117 üzenetére
Nekem is a fekete verzió van a retró gépemben, az elvileg az utolsó ibmnél gyártott változat, és azok szinte mindig mennek 250 vagy afölött. A Cyrix logós m2 esetében a fekete és gold cap változatok megegyeznek, az IBM logósok (ami nekem is van) viszont adott órajelen kb 1%-al lasabbak, mert a Cyrix nem adta át az IBM-nek a legutolsó mikroarhitekturális updateket a saját brandjuk alatt futó processzorukhoz. Ezért is használják az ibm procik a 6x86mx logót egészen a széria végéig (tudtommal) az m2 helyett.
-
válasz
Pikari #91116 üzenetére
Szerintem is sokat hoz az SS7 prociknál a magasabb FSB. Némelyiket teszteltem a def alacsonabb, majd növelt FSB- vel is.
Ahogy nézem, a manual szerint 100 a max a lapján, evvel tuti jobb lesz mint a felirat szerinti 75. A tesztsoromban egyből @2x125- re lőttem be(az MVP3G2 tudja), úgy is stabil. Annyi hogy a fekete verziót hajtottam utoljára, de sztem egyezik a tudása a GoldCap változattal. -
Pikari
veterán
válasz
javaslom, hogy inkább 100as szorzóval hajtsd. Esetleg ha támogatja az alaplap a 103 vagy 105-ös fsb-t, akkor annyival. Ez valahová 250-275 mhz közé lövi majd be az órajelet 2.5x szorzó mellett, jó eséllyel ehhez feszültséget se kell majd emelni. Nagyon jó teljesítményt fog leadni.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #91114 üzenetére
Nincs semmi extra (se egér/CD driver, se EMS, se smartdrive) indítva. intel TX + P200MMX lappal jó volt, onnan emeltem át a CF kártyát.
Amúgy "stabil"-nak tűnik. DOOM2 loop ok, Windows 95 bejön az eredeti HDD-ről. 2004-ben állították le.
A procit cseréltem egyedül, MMX 233 volt eredetileg benne. Jó ideje ki akartám már próbálni ezt a Cyrix-et. 0km-es volt, csak a tárolástól lett oxidos. Ami a kisebbik baj, mert savas fémtisztítóval megküldtem, de az eladó már sajnos kapargatta, engem mondjuk nem zavar, mondtam is, hogy nekem a lényeg, hogy az eredeti típus / órajel / szorzó / feszültség felirat olvasható maradt, mint ajánlott kiindulás. -
válasz
Príma cucc
A SpeedSys- t csupasz DOS- al ajánlott futtatni, tehát az indító fileokban ne legyen semmi.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #91109 üzenetére
Alkalmazas fuggo, emlekeim szerint jatekokban nem sokat, pl a wt cache gyorsabb doomban, mint a wb.
-
Pikari
veterán
válasz
Bile Demon #91109 üzenetére
mint trabantban a kormányváltó... saccra 15%-ot max.
-
Bile Demon
őstag
486SX-25-nél mennyire számít, ha nincs L2 cache?
-
-
Más.
Nem fűződik érdekem hozzá, de Vaterán van most liciten egy Hercules Game Theater XP hangkari.
Tudom ajánlani ezredforduló környéki retro játszós gépbe, ha már uncsi az Sb Live-Audigy-Vortex vonal, nekem is van egy, az egyik Thinkpad dokkomban van a kártya, a külső egysége a monitor alatt, így a fejhallgatót és a gameportot is könnyen elérem, míg a laptop az asztal alatt van dokkolva.
Az EAX emulációja is elég jó, és az A3D is.
Hardveresen gyorsít mp3 lejátszást, szép tiszta hangja van, és megy 98-XP alatt is.
Illetve lehet hogy placebo, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy a cucc A3D 1.0-t tud emulálni XP alatt különösebb CPU igény nélkül, amit maga a Vortex 2 sem tud, akárhogy kínoztam XP-n.
Hátránya, hogy a szoftverében nem lehet túl sok mindent konfigurálni, viszont amit tud, azt minden probléma nélkül.Illetve az enyémhez van driver cd-m, ha valakinek kell, megosztom.
-
FF23
senior tag
válasz
FoxiestFox #91102 üzenetére
Az Atitoolban is van ilyesmi, de lassú és szerintem nem túl megbízható.
-
-
FF23
senior tag
válasz
FoxiestFox #91096 üzenetére
Igen, de ha a vga végét keresem, akkor nézem a monitort, hogy nem kezd-e el artifactolni, mert attól még lefuthat a teszt, hogy már hibázik, viszont hosszútávon a vga-nak nem tesz jót.
5+ 3dmark után már nem túl szórakoztató. Jó, ha alapon tesztelek valamit, akkor otthagyom és addig elfoglalom magam mással.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elden Ring
- Le Mans Ultimate
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Autós topik
- További aktív témák...
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Intel Core i7-13700KF - 16-Core 3.4GHz LGA1700 Box
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 3 3200G processzor
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged