Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
denko
senior tag
válasz
Hieronymus #3 üzenetére
ezt is AI irta
-
Mivel már magára a hozzászólásomra sem reagálsz, ezért nem kellene felülnöm egy ilyen parttalan provokációnak, de én sem vagyok tökéletes
Szakmailag képzett vagy, technikailag és jogilag is naprakész, ugyanakkor görcsösen szabálykövető, kritikus, sőt néha cinikus, aki nem tudja elfogadni, ha valaki másképpen gondolkodik, és nem hajlandó figyelembe venni, hogy másmilyen narratívák is léteznek, amik sokkal inkább gyakorlati, nem pedig elméleti oldalról közelítik meg a kérdéseket. Azt nem tudom, hogy ki vagy, de azt gondolom, hogy a leírásom nagyjából pontos arra nézve, hogy milyen vagy.
-
Javító műhely és alkatrész bolt, egy ilyen cég röhögve előfizethetne egy felhőalapú ügyviteli szoftverre, ami kezeli a 3 telephely raktárkészletét és iktatja a számlákat. Nagyon nincs meg a rendszerszemlélet, ha a 3 különböző telephely nem egy központi rendszerről fut, hanem mindenhol más van. Kb. a szorzótáblától kéne elkezdeni, hogy normális legyen a rendszeretek. Ha nincs havi 7000 ft egy Quick-re, akkor regeljetek még egy gmail fiókot, és irányítsátok át oda csak a számlákat.
-
Pontosan ez is a gond a szakmával, az a szemlélet, amit te is képviselsz. Programtervező matematikusként fejlesztettél egy számlázó rendszert, aminek nyilván feladata, hogy megfeleljen a jogszabályi előírásoknak, de te nem egy vállalkozó vagy, akinek gyakorlati oldalról kell megfelelnie a jogszabályoknak. A legjobb rendszereket nem informatikusok fejlesztik, mert fogalmuk sincs a gyakorlatról. A legjobb rendszereket kereskedők, vagy szolgáltatók fejlesztik, akik képesek nem fejlesztői perspektívából gondolkodni.
Amúgy ez az egész olyan, mint a kresz. Ha megszegem a kresz-t, akkor szabálysértést követek el, de ha minden egyes szabályt betűről betűre betartanék, akkor nem tudnék normálisan közlekedni. Ennek megfelelően sem én, sem pedig más nem tart be betűről betűre minden szabályt. A rendőrök pedig nem engem fognak megbüntetni, csak azért, mert záróvonalon megelőzöm a kukásautót (elkések reggel a munkából, ha nem), hanem azt, aki 100-zal megy városon belül. A szabályokat mindig olyanra alkotják, hogy ne lehessen 100%-ban betartani. Jöhetsz itt a nem tudom milyen egyezménnyel - bocsánat, de el sem olvasom, mert totál irreleváns. Nem Manci Bt-t fogják hullára büntetni és börtönbe vinni azért, mert a neadj'Isten a Google Drive-ban tartja a számlákat.
A könyvelők többségének van valami dilije, amin kardoskodik, amivel kapcsolatban betűről betűre ragaszkodik az - általa értelmezett - szabályokhoz, de csomó olyat látok, hogy könyvelő a cégvezető ügyfélkapu hozzáférését használja, azon nem akadnak fenn, miközben büntetőjogi kategória. Ha jóindulatú vagyok azt mondom, hogy a technikai felkészületlenségükből fakadóan lépik át nagyvonalúan ezt az apróságot, ha nem vagyok jóhiszemű, akkor meg azt mondom, hogy szándékosan.
-
JHC
tag
Üdv!
Köszönöm a válaszokat, de egyesek túl hamar ítéltek helyzet ismeret nélkül. Kis cég vagyunk létszámra, és mi dolgozunk is, nem csak számlát gyártunk mint a telefonálgatós, meg email kampányos cégek akik telefossák a fiókainkat spammal. Javító műhely vagyunk, egy másik városban meg van szerintem elég jól menő alkatrész boltunk, és itt ahol én vagyok a műhelynél van egy benzinkútunk is. Van 1db főkönyvelőnk aki heti 2-3nap az irodában dolgozik, a többi napon máshol más cégnek is könyvel, tőlünk is fizetést kap. Kezdetben vala Freemail-es fiókunk 1db. Később valaki kitalálta, hogy neki nem tetszik, meg amikor a Telekom lepattintotta magáról a Freemailt, akkor sokszor volt szerver túlterhelés, és a levél csatolmányok néha többször is lemaradtak a levélből. Regeltek 1db gmail-es fiókot. 7-8 éve nyitottuk meg az alkatrész boltot nyilván oda is kellett egy fiók. Amit a boltosok dolgoznak, abba nem nagyon nézünk, de ugye veszünk, eladunk. Mi ugyan még nem küldünk e-számlát, de sok helyről az jön már csak, és így nem felejtjük el kivenni a dobozból például mert nem találjuk vagy csak nem keressük eléggé, nem ázik el tocsogásig az olajban, a küldött alkatrésztől. A boltosok használnak egyféle raktárkészlet kezelő, és számlázó programot, a másik telephelyen. Ők annyiban függetlenek, hogy ők számláznak is. Van a benzinkút ami szintén olyat használ mint a bolt, de az övék vezérli a kutakat is. Az enyém egy másik fajta, de csak a raktárkezelést csinálom vele, mert 90% mozgás javításhoz kapcsolódik, amihez lesz munkalap. Az itteni irodában van megint egy másik számlázó, és csak ennek van vagy ehhez kapcsolódik a főkönyvi modul is. Na ez VisualFox Pro leszármazott. Ezt amúgy ránk akarta sózni a főnök, meg a főkönyvelő, mert olcsó a havi díja, mi mondtuk, hogy holnaptól már nem itt dolgozunk. A főkönyvelő nem győzött, viszont nem hajlandó mást megtanulni, a főnök meg ráhallgat, maradt a program neki, és oda van bedolgozva az összes számla, pénzügyes szempontból. Mivel 3 hely van, 3 raktárkészlettel, ezért raktár készlet szempontjából oda felfogják vinni. Mindenki csinálja a magáét. A főkönyvelő intézi a pénz és adóügyi részét a számla tapogatásnak, mi meg a raktárkészlet kezelés részét. A kérdésem tehát az volt, hogy érdemes tárolni az e-számlákat, és pdf számlákat, ki hogyan csinálja. Az ok amiért kérdezem, hogy elfogy a gmail tárhely az egyik fiókban. Én felajánlottam, hogy szépen letöltögetem őket gépre, meg mondjuk kimentem mobil vinyóra vagy akármire, hogy 2 helyen legalább meglegyen, és ugye kinyomtatva is megvan, majd törlöm az emailt, hogy legyen hely. -
bambano
titán
Semmi gond, ha másnak más az álláspontja, mint nekem, az európai bíróságnak, meg hasonlóknak. Jelenleg a Safe Harbor egyezmény nem él, az utódja vagy van már, vagy nincs, leginkább nincs, tehát nincs adatvédelmi megállapodás az usával. Az usa vonatkozó törvénye azt mondja, hogy minden gép, ami usa területen van és minden gép, amit usa tulajdonú vállalat üzemeltet, átjáróház a titkosszolgálatok számára. Ez, jelenleg, összeegyeztethetetlen ellentétben van az európai törvényekkel. PONT.
Majd ha lesz adatkezelési egyezmény és az hatályba is lép, és azt nem fogják sajtpapírnak tekinteni odaát se, akkor lehet elkezdeni gondolkodni a dologról. Itt nem az a fő probléma, hogy eu-nak van-e előírása az adattovábbításra vagy nincs, ha van, akkor is az a probléma, hogy az ütközni fog az usa törvényekkel, és ha találgatnom kell, azt fogom találgatni, hogy az usa adathörcsög cégek először az usa törvényeinek fognak megfelelni és nem az eu-nak.Az, hogy én utálom az usákok adatkezelését, közismert és legendás. Az, hogy most már a jogalkotó sem gondolja teljesen rendben levőnek a dolgot, a mostanában életbe lépett kibervédelmi törvény és kszetörvény is alátámasztja, lásd még azokat a pontokat, amikor előírják, hogy a publikus felhőszolgáltatás igénybevételét alaposan vizsgálni és indokolni kell. Ha nem lenne problémás a publikus felhő (a gmail az), akkor nem kellene külön vizsgálni, hogy tényleg megéri-e használni.
Ha egy könyvelő ész nélkül archivál a publikus felhőbe, mivel könyvelő, és nagyobb mennyiségű adattal dolgozik, megalapozhatja a bűncselekmény minősített esetét, ami kettő év, míg az alapeset 1 év böri.
Nyugodtan lehülyézhetsz, nekem nem fáj, nektek fog fájni, ha nem hallgattok a tanácsomra.
Azt, hogy az eszámla rendben van-e, nemigen fogják büntetőeljárásban vizsgálni, én nem tudok róla, hogy bűncselekmény lenne-e az e-számla archiválási szabályainak megsértése. Az archiválási szabályok megsértése az archiválásról szóló törvényt sérti, amely a nav adómegállapítási jogának sérülésén keresztül nav-os határozatot és pénzbírság megállapítását vonja maga után.
Az adatok felhőbe töltése arról szól, hogy a GDPR elvárásait sérted meg, és mivel az adatvédelmi szabályok megsértését a btk szankcionálja, ezért az egyértelműen bűncselekmény.
Nincs olyan, hogy van a jogszabály, meg van a gyakorlat. Olyan van, hogy lehet sérteni a jogszabályt és nem büntetnek meg érte, és itt hangsúly azon van, hogy egy ideig.
-
Az én álláspontom szerint az a hülyeség amit te mondasz. Van a jogszabály, meg van a gyakorlat. Aki nem érzi a kettő között az életszerű különbséget, az nem tudom, hogy hol él. Valamilyen büntető eljárást tudok elképzelni ahol már azt vizsgálják, hogy pl. az eszámla rendben van-e, de senki nem fogja firtatni a tárolást, amíg tudsz biztosítani mindent, amit kérnek. Az egy dolog, hogy rfeleslegesen nyomtatnak mindent, de nem ez volt a kérdése JHC-nek. Ha ellenőriz a nav, mindent digitálisan fognak bekérni, nem papír alapon. A digitálisan tárolt papír alapú számla amúgy is bármikor nyomtatható. Amit meg én mondtam iktató az teljesen szabályos megoldás. Gondolom nincs gyakorlati tapasztalatod, csak a jogszabályokat bújod?
-
bambano
titán
e-számlát kinyomtatni majdhogynem bűn. legalábbis semmire nem lehet használni, tehát értelmetlen.
Az e-számlák archiválására van törvény, tök felesleges helyette bármivel kísérletezni.Könyvelőnek gmail-re küldeni a számlát az, szerintem, kettő év börtön.
Szerintem nagyon gyorsan fejezzétek be a hülyeséget, mielőtt a naih is megtudja, mert nagyon durva büntetést lehet kapni.
-
Én a Quicket javaslom, számla + dokumentum iktatás email-ből, ennél egyszerűbb szerintem nincs. Nekünk a bejövő számlák iktatása az ügyvitelbe történik, de szerződésekre egyébre ezt használjuk. (Szlahuból, navonlineból is behúzza számlaképpel/vagy anélkül.) És nem egy ökör ára. Ha ennyit nem szánnak rá a normális iktatásra, akkor nocomment.
Egyéb előnye is van, ha minden számla be van iktatva, akkor eredményt cashflowt is mutat, illetve utalásokat is lehet menedzselni vele. Okos fiúk. -
JHC
tag
Persze elfelejtettem írni, hogy felvetettem a legegyszerűbbet, hogy lementjük 2 különböző helyre, töröljük a levelet, de a válasz az volt rá, hogy a levelek között könnyebben lehet keresni, ha valamit vissza kell nézni, de én mondtam, hogy az Intézőben keresve az a fájl tartalmában is keres. De az úgy neki nem tetszik.
-
JHC
tag
Ha már itt vannak okosok, tudna valaki segíteni, mi a helyes tárolása, megőrzése az email-ben érkezett e-számláknak, pdf számláknak. Természetesen kinyomtatva ki van minden, tehát legalább 1 példányban papíron is megvan. A könyvelőnk mindig lepattint magáról mikor ezt firtatom, csakhogy a 15gb-os gmail fiókból már csak 400MB van vissza. Egyenlőre én elkezdtem takarítani a leveleket, a legrégebbitől kezdtem, de már van kb 1200 számla, és még vissza van 2023-24-25. Tudom lehet venni bővítést, de egyszer itt olvastam, hogy nem megy az olyan egyszerűen, mert itt a pénzt eléggé szögletesen kezelik. Tehát ha van róla papír akkor nincs gond a dologgal, de az itt olvasott történetben valamilyen indiai cég volt aki küldte volna a számlát, csak mégse. Aztán az is ki lett találva, hogy esetleg regelünk egy új gmail fiókot, és oda mindig áttoljuk a számlás leveleket. Viszont tudom, Ha meg nem lépünk be oda is rendszeresen, akkor meg inaktívvá válik a fiók egy idő után.
-
Nem attól függ a komplexitás, hogy mekkora a cégméret. Ha kereskedsz, importálsz, van pár ezer terméked, akkor nagyon kellenek a számok. Mi kereskedő cég vagyunk online, offline, kisker, nagyker. Mondjuk az uralkodó kkv szemlélet szerintem még a mai napig sokan érzésből irányítanak, de mi igyekszünk adat alapon döntéseket hozni.
-
Ghoosty
őstag
Kontrollerre akkor van szükség, ha nagyon bonyolult és nagy méretű a termékportfólió.
Kisvállalatnál egyértelműen, de talán még középvállalatnál sincs semmi szükség rájuk.
Persze valakinek el kell látni ezeket a feladatokat, mert különben vakon megy a cég, de nem hiszem, hogy heti pár óránál többet igényel.Mivel foglalkozik a cég, ahol dolgozol, meg havi vagy éves mennyiség a 100k számla? (Nagyon soknak tűnik, mondjuk valami webes cég, sok magánszemélyes vásárlással már nem sok.)
Nyilván teljesen máshogy működik egy multi, mint egy kisebb cég ez nem kérdés, de nem érzem, hogy könyörtelenül, keménykezűen lenne irányítva. Tudom, hogy kicsi minta, de kkv-s ismerőseimhez képest jobb a munkakörnyezet, a szabadidő és a fizetés is.
-
Egyszer majd lehet, hogy erről is írok egy cikket - középvállalat voltunk még néhány éve, pénzügyessel, kontrollerrel, meg minden más egyéb felesleges pozícióval. Mostanra leépítettük a cég létszámát majdnem tizedére, miközben az árbevétel még mindig masszív 1 mrd körül van. Az egy főre eső árbevételünk hihetetlen sokat javult. Mindent kiszerveztünk külsős partnereknek, ami nem a főtevékenységünkkel kapcsolatos érdemi, értékteremtő munka, de ami a legfontosabb, hogy mindent automatizáltunk. Amit korábban öten csináltak, azt most egy ember csinálja. Korábban egy szakértővel kidolgoztunk a cég számára egy monitoring rendszert, ami kb 30 diából álló kimutatás, grafikon volt, ezt beszéltük át minden hónapban a vezetőkkel. Ma már olyan ügyviteli rendszerben dolgozunk, ahol az adat rendelkezésre áll, és ezek a kimutatások adottak. Odaáig szeretnénk eljutni, hogy egy ai alapú riportálási rendszerünk legyen, amitől dinamikusan bármit lehet kérdezni, nem csak előre definiált, paraméterezett statisztikákat tudunk megnézni. Jelenleg ami statot elő kell állítani, azt megcsináljuk, de külön kontrollerre már rég nincs szükség. Korábban SAPB1-ben dolgoztunk, de lecseréltük. Minél nagyobb egy szervezet, annál több öngerjesztő folyamat jön létre, ami több felesleges munka van, annál jobban torzulnak az információk, így mi azt tűztük ki, hogy minimális létszámmal, nagyon gyors reagálású lapos szervezettel érjük el a növekedési terveinket, ami az árbevételt illeti.
A multik működési modelljét szerintem nem érdemes idehozni, teljesen más, de azt ki lehet mondani, hogy ők sem a hatékonyságra törekednek, a rengeteg különböző osztály és munkacsoport van, mindenkinek jól behatárolt felelősségi körrel, így jellemzően nem vállal senki felelősséget a megoldásért, hanem mindenki csak taszít a feladaton egyet, ami éppen az ő dolga volt. Emellett megjelenik a siló jelenség is, rossz az osztályok között az információ áramlás, belső érdekellentétek és érdekrendszerek vannak stb. Az egy külön ökoszisztéma, és azt látom, hogy egy nagyvállalatot csak könyörtelen keménykezű irányítással lehet csinálni, ami emberileg nem biztos, hogy a legtöbb jóérzéssel járó élethelyzet.
Erre csak azt tudom mondani, hogy a 100 ezer számla ellenére mi is mikrovállalkozás vagyunk.
10 fő alatt, 2 millió euró árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatt mikrovállalkozásnak számít. Nekünk az árbevételünk több, de a mérlegfőösszeg nem. Valójában nem a cégmérettől függ a könyvelői díj, hanem a tevékenységről, a cég összetettségétől.
-
Ghoosty
őstag
Nem tudom, milyen módon kapcsolódsz a kontrollerek munkájához, de nem maguktól szokták kitalálni, hogy még ezt, meg még azt, hanem jön az ügyvezető, vagy multiknál valami global pozícióban lévő fejes, hogy ő még szeretné látni ilyen-olyan bontásban, meg időben meg még részletesebben és akkor a kontroller megy tovább a könyvelésre, hogy akkor mostantól ne egy helyre könyveld, hanem költséghelyenként bontva, de pontosan kérjünk be adatot minden részlegről, hogy ők milyen arányban részesülnek stb.
Tehát valójában az miatt válik bonyolultá, felduzzasztottá, aki fizet érte.
A költségre visszatérve tisztázás képpen: én írtam, hogy egy kisvállalkozás, 30-50k HUF. Te írtad minden körítés nélkül, hogy 10x-es szorzó (50-es hsz). Később már írtad, hogy nálatok több 100k számla van, de fogalmam sincs mekkora cégnél dolgozol. Bambanő meg írt egy igazi mikrovállalkozásról, valószínűleg alkalmazott nélkül, ahová nyilván sok, de nekik vannak 5-10k-ért ajánlatok.
-
Ő azt írja pár számla, én meg 100ezer számlát írtam. Nyilván nem a számlák száma kell, hogy meghatározza a díjat, de a komplexitásra azért tudsz következtetni.
Amúgy borzasztóan nem progresszíven gondolkodik itt senki, mikor cégen belüli könyvelőről, kontrollerről meg anyám kínjáról beszéltek. Duzzasztjuk azt az érdekcsoportot, aki miatt túl van bonyolítva az egész, és nem csak munkát adunk, de munkát generálunk nekik, ők meg csak inkább koholják.
-
Ghoosty
őstag
"A kontrolling a
könyvelésen belül szokott elhelyezkedni a szervezeti felépítésben és akönyvelés adataival dolgozik. Gyakorlatilag akönyvelés és avállalat más részlegeinek pénzügyi felügyeleti szerve."Olyannyira nem, hogy multiknál jellemzően a könyvelés ki van adva külsős, vagy cégcsoporton belüli SSC-be, a kontrolling meg mindig szervezeten belül marad.
De alapvetően értem, hogy miért gondolod azt, de korábban is írtam:
"Ez olyan, mintha azt mondod a programozó hálózatot épít/üzemeltet, mert ez is IT meg az is IT."KKV-knál simán lehet 1 személyben a könyvelő, a kontroller és az adótanácsadó, de valójában ez 3 teljesen különböző skilleket igénylő terület.
-
bambano
titán
A kontrolling a könyvelésen belül szokott elhelyezkedni a szervezeti felépítésben és a könyvelés adataival dolgozik. Gyakorlatilag a könyvelés és a vállalat más részlegeinek pénzügyi felügyeleti szerve.
Tehát könyvelés.
A számlákat egyre kevésbé kell összenézni, mivel elektronikusan is megkaphatod.
"az éves beszámolóhoz kötelező egy mérlegképes könyvelői aláírás.": amennyiben az adott "cég" beszámoló benyújtására kötelezett. Az egyéni vállalkozók közül pl. nem mindenki kötelezett.
"Amúgy meg vicces, szerinted rablás 50k-t elérni, feljebb, meg azt írták, hogy számoljak 10x-es szorzót.": a ragozást jól csináltad, én írtam, hogy rablás, mások írták, hogy 10x szorzó. Lehet olyan cégméret, amelynél mindkét vélemény igaz. NEKEM nem ér meg 50k-t egy könyvelő.
-
Ghoosty
őstag
Írhatod akárhogy, de nem a könyvelés része, teljesen más jellegű a munka.
A könyvelés addig tart, míg a számviteli események rögzítésre nem kerülnek a számviteli törvénynek megfelelően. Onnantól kezdve, hogy ez megvan, semmi köze a könyvelésnek.
Alapvető számviteli dolgokkal tisztában kell lennie egy kontrollernek, de ő nem feltétlen képes ritkábban előforduló eseményt könyvelni.Nem maga az adat rögzítése tart sokáig, hanem összenézni a számlát, leellenőrizni, dokumentálni a könyvelést stb. Havonta szoktam 1-2 tételt könyvelni SAP-ban, így pontosan tudom, mennyi időt vesz igénybe a könyvelés.
Az utolsó bekezdéseddel teljesen egyetértek. Egy talpraesett ember simán meg tudná magának csinálni, de ha jól tudom, az éves beszámolóhoz kötelező egy mérlegképes könyvelői aláírás.
Amúgy meg vicces, szerinted rablás 50k-t elérni, feljebb, meg azt írták, hogy számoljak 10x-es szorzót.
-
bambano
titán
"Ezt a kontrollerek és/vagy pénzügyi elemzők végzik.": ami a könyvelés része. Tehát kinyer adatokat és kontrollál.
Egy olyan vállalkozás, ami valóban kicsi, havi 20-30 perc alatt elintézhető. Pár számla, abból járulékbevallás, oszt jónapot. Ezért 50k-t elkérni az a rablás kategória. 50k akkor reális, ha mindenféle csicsa van, környezetvédelmi díj, fordított áfa, ekáer meg hasonlók.
az olyan egyéni vállakozók, mint én, simán elvannak a navos cuccokkal, nem kell könyvelő. ha valakinek nincs túl sok bevétele, megfizetni sem tudja.
-
Ghoosty
őstag
Azért kerestem kisvállalkozási adatot, mert ott kb fel tudom mérni, hogy mennyi munka lehet a könyvelés, méretéből fakadóan kicsi lehet a szórás. De valójában inkább egy nagyobb mikrovállalkozás volt a fejemben. Amúgy 50 fő fölött már középvállalkozásról beszélünk, szerintem ott már elkelhet/megérheti egy saját állományú könyvelő.
-
A program minden további nélkül kidobja, csak gondolom a könyvelők nem naprakészek, ami a könyvelést illeti. Egyébként havi 30-50 ezer ft nem azt mondom, hogy irreális, de komplexitástól függ, hogy mennyi. Nálunk 100 ezer számlánál is több van egy évben, plusz sok minden ami bonyolítja. Nem mindegy, hogy egy 1 személyes egyéni vállalkozást kell könyvelni, vagy egy 20-50-80 fős céget.
-
Ghoosty
őstag
Milyen könyvelő programok vannak a piacon, ha nem dob ki magától egy mérleget?!
Árakról saját tapasztalatom nincs, de több helyen is ennyit írnak.
"A fővárosban egy kisvállalkozás havi 30-50 ezer forintot fizethet könyvelésért."
"A könyvelés árak átlagosan 25.000 Ft/hó körüliek."Könyvelést keresve simán vannak ajánlatok kisvállalkozásnak 10-15k/hó körül, ha némi csalás is van benne mert valami hiányzik, akkor se igen hiszem, hogy duplájánál több.
Pl: [link] [link]A 10-szeres díj meg nem életképes, egy kisvállalkozó nem fog tudni kitermelni annyi pénzt, hogy több százezret kifizessen havonta a könyvelőnek.
-
-
Ghoosty
őstag
A könyvelő nem nyer ki adatokat a könyvelésből, nem készít kontrolling reportokat. Ezt a kontrollerek és/vagy pénzügyi elemzők végzik.
Ez olyan, mintha azt mondod a programozó hálózatot épít/üzemeltet, mert IT-IT.Amúgy az emberek azért találkoznak rugalmatlan könyvelőkkel, mert valójában nem egy rendesen megfizetett szakma. Aki már kicsit ügyesebb, az elmegy adótanácsadónak, kontrollernek stb, mert messze jobb fizetést lehet elérni vele. Beírtam a keresőben és azt találtam, több helyen, hogy egy kisvállalkozás Budapeste, ahol a legdrágább, 30-50k HUF-ot fizet könyvelésért. El nem tudom képzelni, hogy lehet ezt megcsinálni 3-5 órányi munkával egy kisvállalkozás havi könyvelési munkáját.
Ugyanis 10k-s óradíj alatt bőven alulfizetett. 10k-s óradíj esetén a havi bevételed 1680 k HUF és akkor ebből kell kihoznod a bruttó béredet, a szabadságodat betegségedet senki nem fizeti, ha vállalkozó vagy. Ebből kell fedezned a saját költségeidet, telefon/számítógép/szoftver/tagsági díjak/kötelező éves továbbképzések stb. A munkát is neked kell megszerezned. -
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó #44 üzenetére
én meg programtervező matematikus, aki elkövette azt a hibát, hogy írt a cégnek egy számlázórendszert
-
válasz
Geri Bátyó #38 üzenetére
Látod ezért írtam, hogy nem biztos, hogy naprakész a könyvelőd. A cikkben megemlítem a törvényt, ami részletezi a számla kötelező tartalmi elemeit. Nincs ott az aláírás meg a számla.
-
-
bambano
titán
"ez egy fontoskodó hisztis duma": egyetértek, ha egy hivatal ilyet rá mer írni a saját maga által kibocsátott állásfoglalásra, akkor az egy fontoskodó hisztis.
És nem 5 év.
És különösen nem "legyen akkor x". úgy nem lehet adóellenőrzést tartani, és nem lehet céget auditálni, hogy valaki a hasára üt és azt mondja, hogy legyen akkor. És ha az auditornak nem ugyanúgy fáj a hasa a hasraütéstől? -
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó #38 üzenetére
Tehát mégegyszer: a számlának nem kötelező tartalmi eleme az aláírás, akkor se, ha be vagy kötve a navhoz, meg akkor se, ha nem.
Az adóbevallásodat sem kötelező kinyomtatnod. Akár ányk-val töltöd ki, akár online rendszeren, nem kell kinyomtatni, az aláírásod helyett az ügyfélkapus bejelentkezésed hitelesíti.Egyébként teljesen el tudom fogadni, hogy nem akarod érteni, azért van könyvelő. Meg is csináltad
-
Akkor legyen 5 év.
De az a "nav sem vállal felelősséget a saját állásfoglalásáért" ez egy fontoskodó hisztis duma, és pont ez a szemlélet hátráltatja nagyon ezt a szakmát. Senki sem következetes, mindenki kénye-kedve szerint értelmezi a szabályokat, mindenki másra mutogat, ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogy hatékonyabb, egyszerűbb legyen. -
Geri Bátyó
addikt
Szerintem meg nem nagy a baj, mert ez pont az, amihez nem értek, de a könyvelőm igen. NAV-hoz bekötött számlázóban írok egy számlát, azt nem kell aláírni, mert hiteles. Nyilván digitálisan tárolhatom.
Most az adóbevallást ki kell nyomtatnom, mert kell az aláírás, de ha beszkennelem és elküldöm, az hiteles és nekem sem kell papíron megőrizni. -
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó #27 üzenetére
nagy a baj, nagy a baj...
a digitálisan tárolható számla meg az elektronikusan archivált e-számla két nagyon különböző történet.ettől persze még az, hogy nyomtasd ki a számládat, egy hülyeség. miért kellene minden számlát kinyomtatni, mikor a nav ellenőrzésen is az számít, hogy akkor ott helyben prezentáld a számlát. a számla sok évvel a navos bekötés előtt is már hiteles volt aláírás nélkül, az aláírás, a pecsét, a példányszámozás már nagyon sok éve nem kötelező tartalmi eleme a számlának.
-
bambano
titán
"Bújják a szabályokat és úgy értelmezik, mint ha a szentírás lenne. ": ja, itt vannak például azok, akik azt hiszik, hogy a számlát 8 évig kell tárolni, pedig nem. Ráadásul ha 8 évig tárolod a számlát, már az is törvénysértő.
Jelenleg nem ismerek olyan hivatalt az országban, akik megértették volna, hogy miért nem jó ilyen kérdésben ellentmondó törvényeket fenntartani.
-
bambano
titán
Az a baj ezzel, hogy a pdf az egy konténerformátum, tehát egy rakás cuccot bele lehet tenni. Lehet benne egy nyomtatási kép, amit kitolhatsz a nyomtatóra, lehet benne egy xml, ami az elektronikus számla, lehet benne egy időbélyegző, lehet benne egy elektronikus aláírás.
Ha belerakták a számlát xml-ben és aláírták, akkor az a pdf úgy elektronikus számla, hogy a nyomtatási kép nem hiteles, a benne levő cucc meg az.
Mondjuk azt is írták, hogy a számlák archiválását elfogadják úgy is, hogy a navhoz betolt online számla tranzakciós id-jét teszed el, és akkor a nav archiválta neked.
Nem az a probléma, hogy bruttó vagy nettó könyvelés, mondjuk miért lenne nettó a könyvelés, ha áfát is számfejtenek benne, hanem az, hogy miért nem ismernek negatív számokat. A könyvvitel alapja, hogy a pozitív számokat az egyik oszlopba írod, ami meg negatív lenne, annak az abszolútértékét a másikba. rotfl, alap matek se megy.
-
Geri Bátyó
addikt
Amortizációnál az a nehézség, hogy régebben a garanciához/jótálláshoz volt kötve, most pedig nem és te - aki nem értesz hozzá - nem tudod, hogy minek mennyi. Sőt, már az is bizonytalan, hogy egyáltalán mit tudsz bevenni a tárgyi eszközök közé.
Szerencsére a könyvelőmben biztos vagyok. 20 éve még nagyjából értettem, csak nem akartam foglalkozni ezzel, most már nem is értem és nem azért, mert elhülyültem.
-
bambano
titán
Azért én megnézném azt a jogszabályt először, mert az e-számla fogalma az emberek zömének, így a nav szakértőinek sem tiszta.
A másik problémám, amivel már végigmentem a fél közigazgatáson, de soha senki nem tudott válaszolni erre az egyszerű kérdésre: meddig kell a számlát tárolni?
-
Geri Bátyó
addikt
Az sem utolsó szempont, hogy a NAV rendszerét néhány évente lecserélik és jellemzően egy félkész bugos rendszeren kellene beküldeni a "papírokat", ami vagy működik, vagy nem. Ezért is jó egy könyvelő, mert egy automatizált rendszer valószínűleg nem küldene fellebbezést egy olyan büntetésre, ami a NAV hibája volt.
-
válasz
Geri Bátyó #27 üzenetére
Így van egyébként a NAV-nak van arról állásfoglalása, hogy a pdf számla tárolható digitálisan. Nem értik az emberek, hogy a gyakorlattól sok esetben elmaradnak a törvényi igazítások, de ezt kellő rugalmassággal kell kezelni.
Amit viszont a könyvelődről mondasz, az 1) nem biztos, hogy úgy van, tehát, hogy 20 éve folyamatosan fejleszti magát és mindenben naprakész a tudása 2) simán lehet, hogy nincs kimaxolva minden lehetőség a cégedben.
Az amortizációban meg mi a nehéz, vagy egy amortizációs kulcs és eldöntöd, hogy havonta vagy évente akarod amortizálni a tárgyi eszközöket. Az már sokkal nagyobb baj, mikor helyetted eldöntik pl. hogy mi számít kisértékű eszköznek, és mi az amit egyből le lehet írni.
-
Viktor S
csendes tag
Feleségem részben pont a kiírthatatlan papírmánia miatt hagyta ott az előző könyvelő céget és kezdett magánba. A számlák kézzel történő bepötyögése nem hozzáadott érték, amit lehetett, azt automatizált.
A könyvelés mellett pedig adótanácsadó is, nem csak gépiesen lekönyveli a dolgokat, de tud tanácsokat adni. Az ügyfelek ezt szeretik + talán egy kicsitt jövőálló is.
-
Azért a könyvelő programok is megérnének egy szösszenetet.
Amíg a legsűrűbben előforduló könyvelési szoftverek Visual Foxpro-ban készülnek addig nem nagyon lehet beszélni szerintem biztonságról és megbízhatóságról. Az ilyen fancy dolgok, hogy AI, meg e-számla feldolgozás, meg automatizmus már az űrtechnika kategória sok cégnek. -
Geri Bátyó
addikt
"Hiába jön pdf formátumban, digitálisan számlázó rendszerből, az attól még nem lesz e-számla, ez a számlaképen is fel van tüntetve. Ezért hiában mentjük a pdf-et, ennek ellenére ki kell nyomtassuk a számlát."
Ez nem teljesen van így, mert ha a számlázórendszer be van kötve a NAV-hoz, akkor a számla aláírás és pecsét nélkül is hiteles és emiatt digitálisan is tárolható! -
Geri Bátyó
addikt
Nem gondolom, hogy a könyvelést lehetne automatizálni, mert a jogszabályok folyamatosan változnak. Ráadásul egy jó könyvelő (kompetenciáján belül) egyfajta jogi tanácsadó is.
Én mikrovállalkozóként pont azért tartok ki a könyvelőm mellett (már lassan 20 éve), hogy a havi/éves kötelezőkön felül, legyen egy olyan ember, aki nyomon követi a változásokat és adott esetben tanácsot adjon, hogy merre tovább. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy menyi a bevétel és menyi a kiadás, hanem a tárgyi eszközök amortizációja is egy olyan dolog, amit egy átlagember nem tud, mert eszébe sem jutna. -
Pont ez a baj az emberekkel... Bújják a szabályokat és úgy értelmezik, mint ha a szentírás lenne. Miközben a gyakorlat teljesen mást mutat. Papír alapú számlát elméletileg 8 évig kellene tárolni, gyakorlatilag ha kapsz egy nav ellenőrzést, semmit sem fog bekérni papíron a nav, mindent elektronikusan. Láttál már olyan hőpapírt pl. ami értékelhető akár csak 1 év után is?
Gzolo: A BPO is könyvelt nekünk, szerintem az nem egy manci könyvelő. Mi mindent automatizálunk, és kerüljük a manuális könyvelést, de mire kitapostuk ezt az utat azért lett egy pár ősz hajszálam. Éves szinten több, mint 100 ezer számlánk van, bejövőből is több ezer, párosított listákat tudtunk már adni, ahol a banki tranzakciók a számlákon a fizetettség az utánvétek minden látszik, de konkrétan nem tudták használni, mert ahogy mondod egy fkeres függvény is problémát okoz legtöbbjének / nem tudják megfogalmazni, hogy mire van szükségük. Nem fog ez a szemlélet kihalni a nyugdíjas könyvelőkkel, mert elképesztő berögződések vannak, itt csak kieröltetni lehet a változást.
Egyszerű példa: vesz a cég egy karton ásványvizet. Ez lehet védőital, de lehet reprezentációs üdítő vendégeknek is. A két tétel más megítélés alá esik adózás szempontjából, ezt nem fogod tudni egy AI-nak betanítani.
Azért ez nem egy megugorhatatlan feladat.
a) Van egy szokásos mennyiség, amit minden hónapban elszámoltok, mint védőital. Ha ez a mennyiség megugrik, akkor ai jelez, és neked el kell döntened, hogy azért ugrott meg, mert felvettél még 5 embert, és innentől 20 literrel több fogy, vagy vendégek jöttek és megy reprezentációba.
b) Belátod, hogy az ásványvíz reprezentációs célzattal elhanyagolható mennyiség fogy még egy nagyvállalatnál is a védőitalhoz képest, és nem erölködsz rajta, mert pontosan tudod, hogy a NAV-ot sem ez érdekli. -
-
Gzolo
senior tag
2 évembe telt meggyőzni a kollégáimat és főnökömet, hogy a 2 monitor jobb, mint az 1
Teljesen átérzem amit írsz, 4-en vagyunk, többiek 10-15 évvel idősebbek nálam, pontosan úgy tesz egy része, ahogy leírod.
Én vagyok az ufo, hogy nem akarok nyomtatni, személyesen felzarándokolni az emeletre az érintett kollégához a kérdésemmel, hanem dobok egy teams üzenetet vagy emailt.A "mindig is így csináltuk" kijelentéstől meg belül ordítok.
-
"Hiába jön pdf formátumban, digitálisan számlázó rendszerből, az attól még nem lesz e-számla, ez a számlaképen is fel van tüntetve. Ezért hiában mentjük a pdf-et, ennek ellenére ki kell nyomtassuk a számlát."
Oké, Neked ez rá az érved, akiket meg én látok, azoknak meg az, hogy össze lehet firkálni, és "így könnyebben átlátom". Nincs ezzel baj, csak a 27 hüvelykes monitorok korában kicsit nehezen értem meg az utóbbi érvet. Arról nem beszélve, hogy nálunk a pénzügyön dupla monitor van mindenki előtt már egy ideje. Ehhez képest mindent nyomtatnak, sőt, ha valami IT számlát nem értenek, kinyomtatja, összefirkálja, dob rá egy kérdőjelet ha más nem, majd bedobja az ajtón, hogy "ezmiezköltségvagyberuházás"?
Emailben átküldeni? Minek, nyomtassunk inkább, meg kopogjunk be az irodába influenza idején is, biztos ami biztos!
-
Gzolo
senior tag
Attól, hogy nem a postás hozza, még nem lesz e-számla.
Hiába jön pdf formátumban, digitálisan számlázó rendszerből, az attól még nem lesz e-számla, ez a számlaképen is fel van tüntetve. Ezért hiában mentjük a pdf-et, ennek ellenére ki kell nyomtassuk a számlát.
Az ERP amit használunk (magyar fejlesztés, nem fancy SAP, Oracle) , simán le tudja húzni az összes főbb számladatot/fejlécadatokat a NAV onlineszámlából, ami gyorsítja a folyamatot, de tétel szinten akkor is át kell vizsgálni, mert lehetetlen minden egyes tétel variációt leprogramozni, hogy gombnyomásra felismerje a program, hogy hova kell rakni.
Egyszerű példa: vesz a cég egy karton ásványvizet. Ez lehet védőital, de lehet reprezentációs üdítő vendégeknek is. A két tétel más megítélés alá esik adózás szempontjából, ezt nem fogod tudni egy AI-nak betanítani.
25 éves a 2000. évi C. törvény a számvitelről, amit a mai napig toldoznak-foltoznak, és meghatározza az egész számvitel/könyvelés működését, adótörvényekről nem is beszélve..
@Bambano: szerencsésebb helyeken már sikerült a bruttó könyvelés helyett nettóra átállni ( Usali, IFRS), de itthon a sok dohos, beragadt, konzervatív gondolkodású vezető miatt ez nem sikerül, bohóckodunk azzal, hogy két külön főkönyvön megy a tétel, amit utána egy harmadik segítségével lehet összevezetni, agyrém az egész.
-
Az első pontoddal egyetértek, viszont ennek ellenére januártól kötelezték a cégeket, hogy a közműszolgáltatók által kiállított eszámlákat be KELL fogadják. Nincs opció. Innentől viszont adott volt a feladat, hogy kell erre egy megoldás. Nyilván lehet sok dolgot próbálni, de ahogy írod is, mivel a szabályzat egy vicc, tökéletes megoldás nem lesz rá.
-
bambano
titán
Azt is problémának látom ebben a cikkben és a hozzászólásokban, hogy nem veszitek figyelembe, hogy két dologról van szó: a könyvelésről és a számvitelről.
Az egyik arról szól, hogy tartozik vagy követel (már magyarul se beszélnek...), a másik meg arról, hogy ha a főnök támogatta az ángyom térdekalácsának műtétjét, akkor azt x vagy y törvény z paragrafusa szerint kell könyvelni, vagy nem. És mivel elmeroggyant vezetőket választunk már 35 éve, ezért a számviteli szabályok abnormális szinten bonyolultak.Persze, benne van az is, hogy a könyvelők tíz körömmel ragaszkodnak a pozíciójukhoz, ezért próbálják tovább bonyolítani az egyébként is pocsék rendszert, például amikor az adóbevallásban az osztalék adójának a neve forrásadó.
Ha rajtam múlna, én modernizálnék és egyszerűsítenék mindent. Például bevezetném azt a világszenzáció újdonságot a könyvelésbe, hogy feltalálták a negatív számokat. Már vagy kétezer éve, de ez nekik újdonság lenne...
-
bambano
titán
Nálunk az történt, hogy elolvastam a jogszabályt, amelyben le volt írva többek között az eszámla archiválási szabályai, és úgy döntöttem/tünk a főnök, hogy nem fogadunk be e-számlát.
két okból:
1. aki kitalálta az e-számla archiválás szabályait, annak még a harmadik szomszédja is idióta
2. (ez már később volt, de megerősítette a döntést) a nav a covid miatt kiadott egy iránymutatást, hogy mi az e-számla, és az konkrétan téves.
Ha nav, az ellenőrző főhatóság, se tudja, hogy miről beszél, akkor nem kockáztatunk. -
Gzolo
senior tag
A reform hamarosan önmagától megtörténik majd, egyszerűen nyugdíjba megy a fenti hozzászólásokban körvonalazott társaság.
Én (35) továbbképzésen elképedve látom, hogy rajtam kívül mindenki 50-60+ korosztály, akiknek a 2 faktoros regisztrálás nem, hogy nem megy, még azt sem érti, hogy miről beszél az előadó, és valószínűleg még Dos alapú programot használ, mert vagy ő neki, vagy a munkáltatójának fingja sincs a jelenről. A cégnél ahol vagyok, saját kollégáim között van akinek egy fkeres függvény izzadságokkal teli feladat.Abban a buborékban ahol mozogtok, elképzelhető, hogy csak Marika Bt-nek könyvelő arcokkal találkoztok, viszont normális méretű vállalatnál a könyvelő nem csak számlát vizsgál, a könyvelésből kinyer adatokkal elemez, Power Bi riportot, kontrolling riportokat készít, támpontot ad, budget készítésben részt vesz és segíti a vezetőség döntését. A könyvelő hatással van az üzletre, javasol, felfed, kérdez, megkérdőjelez, de nem dönt egyedül a vállalat pénzéről.
A könyvelés a keretet és a szabályrendszert adja meg a működéshez, de hogy mit hoznak ki belőle egyes vállalkozók / vállalatok / könyvelők mind technikai, mind adat szinten, az erősen differenciált.
Beszélj egy normális helyen dolgozó könyvelővel, eloszlatja majd a kételyeket a "kártékony szakma" felől.
-
Nem a jogszabályi háttérről beszéltem - mert azt illetően igazad van -, hanem magáról a szándékról, ami nagyjából MINDEN olyan újdonság irányába default érték, ami 1990-nél fiatalabb.
Egyébként érdekelne, hogy Te / ti milyen megoldást találtatok a jogszabály szerű eszámla eltárolásra. Nálunk 3rd party szolgáltató archiválja ezeket a számlákat, és biztosítja a hozzáférhetőséget.
"A reform hamarosan önmagától megtörténik majd, egyszerűen nyugdíjba megy a fenti hozzászólásokban körvonalazott társaság."
Óóóó, ez hatalmas tévedés, én már 12 éve várom ezt a pillanatot. De nem jön el, mert a friss generáció beletanul a régitől ugyanebbe a hígfosba, sőt, igazából még rosszabb is, mert a nyugdíj előtti generáció legalább még minimális tisztelettel és figyelemmel bír az informatika vívmányaival szemben, a friss generáció szimplán csak lesz@rja és hőbörög, ha valami nem úgy megy, ahogy elképzelte, és arra a 40 évre, amit még jó eséllyel gép előtt tölt majd, már esze ágában sincs megtanulni bármi újdonságot. Kivételek persze vannak, de ritkák, mint az egyenletet megoldó fehér holló.
-
bambano
titán
válasz
Hieronymus #3 üzenetére
Kb. ez volt az a hozzászólás eddig, amiről kiabált, hogy ai írta, és totál téves.
szerk: ok, közben elolvastam a következő hsz-ed is.
-
-
válasz
Hieronymus #8 üzenetére
Nem tudod miről beszélsz. A saját gondolataim vannak benne, nem beböfögtem neki, hogy írj erről a témáról. A kész írásomat másoltam be neki, és kértem, hogy vegye ki az agresszív élét. Fontos volt, hogy tegnap publikálni tudjam, és itt most kifejezetten a tartalom a lényeg, nem is a stílus. Nem tudom mi ezzel a gond, miért értelmetlen. Amit te kipréseltél belőle az tartalmilag 0 és irreleváns. Olvasd el az én írásomat mielőtt megszakértenéd.
-
-
-
válasz
Hieronymus #6 üzenetére
Aha. Ehhez nekem még reggel van.
-
-
válasz
Hieronymus #3 üzenetére
"folyamatosan alkalmazkodik a gazdasági, technológiai és jogi környezet változásaihoz."
Ezen felröhögtem. Én nem tudom, Te milyen könyvelőket ismersz, de azok, akiket én ismerek, még mindig mindent papíron akarnak, kinyomtat mindent és szalagos számológépet használ még szoftver mellet is, az eszámla befogadása megugorhatatlan feladat, ha egy szoftverben egy menüpont arrébb kerül két centivel, már hisztiznek, és úgy egyáltalán, ha akár csak nyomtatót vagy PC-t cserélsz nekik, hetekig megy a rinya, hogy nem olyan, mint az előző, nem úgy működik, ahogy az előző, miért nem lehet azt használni tovább, satöbbisatöbbi... De legalább a FB topikokat tele sírják, hogy ez meg az a szabály hogy változik, miért hülye a másik, aki nem úgy csinálja, ahogy ő, aztán az egésznek kábé fele sem lesz igaz, mert félre értik, rosszul értelmezik a leírtakat, vagy csak szimplán fingjuk nincs róla, hogy évek óta szabállyal ellentétesen intéztek egy-két dolgot, mert "úgy szoktuk". Tudom, miről beszélek, mert amellett, hogy 12 éve üzemeltetek, van otthon egy könyvelő, aki épp csak egy fokkal kulturáltabb az átlagnál, de csak azért, mert folyamatosan ugatok neki, hogy ne legyen technikai analfabéta kőbunkó.
-
válasz
Hieronymus #3 üzenetére
Önmagában az ai nem érzi, hogy mi az igazi probléma.
Én írtam egy nagyon offenzív hangvételű cikket, és megkértem, hogy vegye ki az élét és legyen tárgyszerűbb. Nem az általad felsorolt pontok okoznak problémát, hanem, hogy mindezt figyelmen kívül hagyják.
-
A könyvelő szakma jelenlegi állapota és problémái
A könyvelés egy olyan szakma, amely az évek során jelentős átalakulásokon ment keresztül, és folyamatosan alkalmazkodik a gazdasági, technológiai és jogi környezet változásaihoz. Jelenlegi állapota számos kihívással és problémával szembesül, amelyeket érdemes megvizsgálni.
1. Technológiai fejlődés: A könyvelési szoftverek és rendszerek fejlődése egyre hatékonyabbá és automatizálhatóvá teszi a könyvelési folyamatokat. Az új technológiák, például a felhőalapú rendszerek, a blokklánc és a mesterséges intelligencia (MI) bevezetése azonban új kihívásokat is jelent, mint például az adatbiztonság és a megfelelőség biztosítása.
2. Szabályozási környezet: A könyvelésre vonatkozó jogszabályok és előírások folyamatosan változnak, ami nehézséget okoz a könyvelők számára a jogi követelmények naprakész követésében. Az adó- és pénzügyi szabályozások bonyolultsága és gyakori módosulásai tovább növelik a könyvelők terheit.
3. Munkaerőpiaci kihívások: A könyvelő szakma munkaerőpiaca is változásokon megy keresztül. Az új technológiák és automatizálási megoldások miatt a könyvelők egyre inkább stratégiai tanácsadói szerepekbe kerülnek, ahol az elemző és döntéstámogató képességek nagyobb hangsúlyt kapnak. Ez azonban azt is jelenti, hogy a könyvelőknek folyamatosan fejleszteniük kell készségeiket és tudásukat.
A könyvelő szakma lehetséges fejlődése és irányai
A könyvelő szakma jövője több lehetséges irányt is magában foglal, amelyeket érdemes figyelembe venni.
1. Automatizáció és MI integrációja: Az automatizáció és a mesterséges intelligencia egyre inkább beépül a könyvelési folyamatokba. Az egyszerűbb, ismétlődő feladatokat automatizálni lehet, míg az MI segítségével a könyvelők képesek lesznek összetett adatelemzésekre és előrejelzésekre. Ez lehetőséget ad a könyvelőknek, hogy több időt fordítsanak stratégiai tanácsadásra és üzleti döntések támogatására.
2. Adatbiztonság és adatvédelem: Az adatbiztonság és adatvédelem kérdése egyre nagyobb jelentőséggel bír a könyvelési szakmában. A könyvelőknek folyamatosan naprakésznek kell lenniük a legújabb adatvédelmi előírásokkal és biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban, hogy megvédjék az ügyfelek érzékeny adatait.
3. Fenntarthatóság és ESG jelentések: Az ESG (Environmental, Social, Governance) jelentések egyre fontosabb szerepet kapnak a vállalatok pénzügyi beszámolóiban. A könyvelőknek fel kell készülniük arra, hogy ezeknek a fenntarthatósági jelentéseknek az elkészítésében és ellenőrzésében is részt vegyenek.
A mesterséges intelligencia szerepe a könyvelésben
A mesterséges intelligencia szerepe a könyvelésben és kapcsolódó tevékenységekben jelentős lehet, és számos területen kínálhat előnyöket.
1. Adatfeldolgozás és elemzés: Az MI képes nagy mennyiségű adat feldolgozására és elemzésére rövid idő alatt. Ez lehetővé teszi a könyvelők számára, hogy gyorsabban és pontosabban készítsenek pénzügyi jelentéseket és elemzéseket.
2. Előrejelzések és döntéstámogatás: Az MI-alapú előrejelző modellek segítségével a könyvelők képesek lesznek pontosabb pénzügyi előrejelzéseket készíteni, és támogatni az üzleti döntéshozatalt. Az MI képes azonosítani a pénzügyi trendeket és anomáliákat, amelyeket az emberi szem esetleg nem venne észre.
3. Automatizált auditálás: Az MI képes automatizálni az auditálási folyamatokat, például az adatok ellenőrzését és a szabálytalanságok felismerését. Ez növeli az auditálás hatékonyságát és csökkenti az emberi hibák kockázatát.
4. Chatbotok és virtuális asszisztensek: Az MI-alapú chatbotok és virtuális asszisztensek képesek ügyfélszolgálati feladatokat ellátni, például válaszolni a gyakori kérdésekre, időpontokat egyeztetni vagy egyszerűbb könyvelési feladatokat elvégezni.
Összegzésképpen, a könyvelő szakma jelenlegi állapota számos kihívással és problémával szembesül, de a technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia integrációja új lehetőségeket is kínál. A könyvelőknek fel kell készülniük a folyamatos változásokra és új készségek elsajátítására, hogy sikeresen alkalmazkodjanak a jövő kihívásaihoz. -
Az erp (vállalatirányítási rendszer) tartalmazhat könyvelő modult (pl. sap, kulcs-soft) de ez nem alapfeltétel. Ismerem a könyvelők munkáját, úgy született a cikk. Az volna a feladatuk, de valójában a legtöbben nem ezen dolgoznak. Ha ismersz ellenpéldát, akkor keress meg!
-
bambano
titán
Érdemes lenne megismerned, hogy miről szól a könyvelés és hogyan működik, akkor talán nem írnál ilyen cikkeket.
A könyvelés nem az adóügyi megfelelésről szól, hanem a cég állapotának nyomonkövetéséről.
A könyvelő rendszerek már régen strukturált adatbázisokkal működnek, nem is mindig könyvelésnek hívják, hanem erp-nek. Azok a cégek, ahol a méret indokolt, már soktíz éve használnak ai jellegű rendszereket.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Képzeljünk el egy világot, ahol a könyvelés gördülékeny, átlátható és felesleges adminisztrációtól mentes. Nincsenek...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Független
- AKCIÓ Strix G614JVR/16.0"(2560x1600) 240 Hz/i9-14900HX/1TB SSD/16GB/4060 8GB/Wi11/Garanciális még
- Gigabyte GA-H87M-HD3 rev: 1.0 LGA 1150 alaplap
- HP14,1"FullHd,8.gen.Core i5(8 3,6Ghz)Magyar világító billentyűzet,8-16GB RAM,256-512GB SSD,szép
- Dell XPS QHD+ Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- Asrock PG 4 GAMER!! Kamatmentes részletre!
- Gombászkönyvek egyben
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest