Hirdetés
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Amiga A500 - A régi barátnő
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Digitális Állampolgárság Program
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ityam
őstag
Annyit bőven megért. Voodoo2 meg ha működik véletlenül, csak nem sikerült nekik rendesen beüzemelni akkor igazi jackpot.
VLBs kártyákat nagyon nem ismerem. Alaplapom sincs hozzá.Valami hasonlóan kinéző Cirrusom van VLBs de nem tudtam még letesztelni, de hirtelen nem látom most hogy ugyanilyenek e a ramok. -
gban
veterán
Nekem meg ezek jöttek most:
Sose láttam még olyan ramot vga-n mint a bal alsón. (a kép megnyitható új lapon és nagyítható, a ramok az üres socketek mellett balra vannak elvileg)
A V2 meg 12 megás, elvileg rossz de nagyon nem vagyok meggyőződve róla, a leírása alapján, teszt még odébb van.
De úgy voltam vele, 2500 + némi benzint megér a csomag...[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
törölt tag
válasz DarthSun #91693 üzenetére
Igen, az tényleg jó megoldás lehet.
Egyetlen darab van eddig csak nekem, egy ide44-to-sd formájában egy Amiga 600 gépben.
Igaz, azon barkácsolni kellett egykicsit, hogy a hdd led ne folyamatosan világítson. (egy plusz tranyó került bele)Tegnap pont azon agyaltam, hogy ebből kellene még rendelnem pár darabot. Jó lesz Amiga és PC vonalon is.
KROK640:
Valóban elmés. Bár a 3D gyorsító részét még nem sikerült kitalálnom, hogy mire lehet használni. Mondjuk nem tudom, hogy 2MB esetén a hw mpeg2 decoding műxik-e. Majd ki kell még tesztelnem. Elméletileg megfelelő powerdvd programmal tudja ezt a funkciót.Czo:
Nekem is van egy ep128-am, de egyelőre se floppy, se sd megoldásom nincs hozzá, ezért annyira jutottam csak vele, hogy billentyűzet-fólia csere után a gombokat lepróbáltam. -
-
törölt tag
válasz KROK640 #91688 üzenetére
Állítható 2M-64M között a SIS VGA mennyit használjon belőle.
A 3D lassító 16M+ esetén aktív, ezért erre állítottam be.Fene, hogy az összes CF kártyámat "removable disk"-nek látja.
Az egyetlen industrial cf kártyám pedig úgy tűnik csak pio módban megy.
A kingston kártyáimat nem tudom átállítani fixed disk módba. -
Pikari
addikt
válasz KROK640 #91688 üzenetére
Az pont 16 megával kevesebb, gondolom az integrált videókártya lecsippenti belőle magának.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #91670 üzenetére
#91670 Pikari : mire nekem az EDO RAM jelen volt, addigra már a Pnetium korszak eleje dívott, akkor valószínűleg emiatt gondoltam, hogykorábban is párba kellhetett.
#91672 Fücsök007 : Ez az univerzális foglalat viszont jól hangzik, gondolom azonos "alapra" vannak a memóriachippek felintegrálva. Viszont azzal, hogy csak kései EDO-k mennek, túl agy előrelépés nincs, mert így a régi gépből nem éri meg átmenteni a RAMot (pláne, hogy minimum 8MB-os amit kezel) EDO alapokon, ateéjesen új RAM vásárlásnál jelenthetett némi árelőnyt az EDO az SDvel szemben, de így szvsz (pláne az akkori gyorsfejlődés miatt) túl nagy jelentősége nem lehetett.
#91673 arn : azaz, pont kb így képzeltem el.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
válasz #68216320 #91685 üzenetére
igen, a pentium3 mellé legalább 384 megát érdemes tenni. többet valószínűleg nem is fog támogatni az a gép.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
-
Pikari
addikt
válasz #68216320 #91681 üzenetére
100 mhz-es fsb fölött a gagyibb p3 alaplapok nem szoktak rendesen működni, hiába van ráírva, hogy esetleg támogatja.
-
törölt tag
válasz #68216320 #91676 üzenetére
Annyival kiegészíteném a helyzetet, hogy láthatóan a 6. tesztnél (Block move) jön elő a hiba. Ez több alkalommal is így történt.
Kivéve a 256MB-os modult, csak az alaplapra forrasztott 128MB esetén viszont eddig (pass 33) nem jött elő a probléma.
Létezik, hogy a SIS chipset több ram bank esetén nem tud 133MHz-es tempóval dolgozni?
Azért gondolom, hogy nem a ram modul problémás, mert a hibát a teljes 386MB-ra jelezte eredetileg. -
Czo
addikt
+1. A 30 pines SIMM az 8 bites adatbuszon csucsul, a 72 pines SIMM pedig 32 bites adatbuszon (itt a az S azt jelenti, hogy memoria csatlakozo mind a ketto oldala egyforma), majd jonn a 168 pines DIMM (ahol a D azt jelenti, hogy a 2 oldal csatlakozoi elteroek), ami 64 bites adatbusszal rendelkezik. A 32 bites modul a 486-osokkal jott, a 90-es evek elejen (hogy ne kelljen 4 modul, csak 1), majd a DIMM az elso Pentiumokkal, hogy ne kelljen 2 modul, hanem csak 1 (en valami workstationban lattam EDO-s DIMM-et a 90-es evek kozepen). A foglalat egyebkent azota is a DIMM nevet viseli, semmi koze a tenylegesen alkalmazott memoria tipushoz.
-
gban
veterán
válasz KROK640 #91669 üzenetére
Köszönöm a többieknek, én már csak annyit tennék hozzá, hogy az EDO az nem azt jelenti hogy milyen foglalatba illeszkedik, hanem a működési mechanizmusára utal.
Mint ahogy vannak SD ramos videokártyák is, és ott sem egy csinos SD foglalatban csücsül a memóriaPostázást nem vállalok.
-
törölt tag
Adott egy pentium3 laptop. Ha jól tudom SIS 630ET chipset.
Benne egy Tua 1200MHz/133/256 CPU és 128MB (integrált) + 256MB (sodimm) SDRAM.
Olyan problémám van vele, hogy amikor a DRAM/FSB 1:1 arányban van, random hibákat kezdenek produkálni a programok.
Egy Memtest86 4.3.2-t futtatva friss bekapcsolás után (kihült gép) akár 1 órán keresztül is rendben van minden, de huzamosabb használatnál már akár 10perc alatt is az alábbi hiba jön elő:A rengeteg error egy pillanat alatt jön ilyenkor és nekem úgy tőnik, hogy a teljes 368MB (128MB+256MB) tartomány érintett.
Lehetséges volna, hogy maga a chipset bolondul meg ilyenkor?
Még nincs kitesztelve, de talán a DRAM/FSB 3:4 osztással (100MHz RAM) mintha nem jönne elő vagy leagalábbis még nem futottam bele.Ezek a beállítási lehetőségeim:
Mi a véleményetek? Ez RAM, CPU vagy ChipSet hiba lehet?
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
-
arn
félisten
-
Fücsök007
őstag
De létezik, korai SLOT1-es lapoknál bizony képesek mindkettőt kezelni és csak 1 féle foglalat van, ami univerzális, így mindkét rammal használható. Intel 440LX/BX-es északi híddal szerelt lapok ezek, és 8MB a legkisebb méret amit kezelnek foglalatonként. Ezek már késői EDO ramok, amik nem illeszkednek a korai foglalatokba egyébként, továbbá 60ns-os késleltetésük van.
-
Pikari
addikt
A socket4/5/7 alaplapokon a rendszerbusz (általában) 64 bites, így ott csak párban mennek (az edo 32 bites). 486ban általában mennek egyesével is.
-
KROK640
nagyúr
Micsoda régi tipusú weboldal, látszok, hogysokkal kisebb képernyőkre lett tervezve
#91664 envagyok : nem tudom, de akkor ezekszerint nem csak szerintem volt ránézésre ugyanolyan a foglalat, hanem tényleg ugyanolyan.
#91665 gban : Sosem hallottam olyanról, hogy EDO RAM menne SD foglalatban, de a méretük sem stimmel ha jól emlékszem meg a lábkiosztás sem. Ellenben olyan alaplapot még én is láttam, ahol EDO RAM (a saját slotjában) és SD RAM együtt mentek. 16MB EDO és 64MB SD mentek együtt. Az más dolog, hogy így lassabb volt mint 64MB SD-vel,
Az EDO RAMokatszerintem nem tudod egyesével tesztelgetni, mivel ha jól emlékszem azok is párban szerettek menni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
A sis 85c496/497 chipset valójában egy chipsetcsalád. Van, amelyik tudja az EDO-t, van, amelyik nem tudja.
Információm szerint a 9632-es rev tudja az EDO-t.
A 9647 ezekszerint nem tudja.[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Asszem sisbol kesobbi rev tudja az edot. Valszeg az edo lenyege epp az volt, hogy foglalatkompatibilis, olcso gyartani, nem kell semmit se valtoztatni - igy ment kartyakra, ramokra.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
gban
veterán
-
-
Pikari
addikt
Ez chipsetfüggő. Ha a chipset nem támogatja az EDO ramot, akkor nem fog működni benne.
-
gban
veterán
Jó ideje beszéltünk róla hogy milyen lapok kezelnek EDO ramokat.
Mintha a főni mondta volna, hogy a PCI-os 486-os se mind kezeli.
Nem nagyon hittem neki, illetve elhittem csak nehezen tudtam elképzelni, hogy volt ilyen, mert sok VLB-s is kezeli őket emlékeim, tapasztalataim szerint. (de lehet tévedtem már akkor is)
Most jött egy jó kis SiS-es PCI-os lap, modern, kicsi, hurrá, egyesével letesztelem vele az EDO-kat, van pár egyesével, így Socket7-ben nem tudom tesztelni.
Aha, hát ez pont olyan ami nem kezeli az EDO-t
Már az gyanús volt hogy nem írta ki a kis táblázatban boot előtt hogy EDO in rows, de a próba is igazolta, nem indul EDO-val.
Ez amúgy simán csak a BIOSon múlik?Postázást nem vállalok.
-
KROK640
nagyúr
válasz Fücsök007 #91659 üzenetére
A top P3-as procik idejében már bőven elterjedtek a 3D gyorsítók, és csak az olyan szent Voxel szekta tagok mint a Delta Force 1-2 nem használtak 3D gyorsítást, ellenben mindkét játékra igaz volt, hogy az isten procija és RAMja sem volt elég neki. Emlékszem a Delta Force 1 megjelenése után nem sokkal lett meg nekem 366-os Celeronon 64MB RAM mellett éreztem, hogy ez kevés a játéknak, pedig akkor ez a leggyorsabb kapható Celeron volt, és még 32MB RAMmal futottak a gépek általában.
-
Fücsök007
őstag
-
KROK640
nagyúr
válasz #68216320 #91647 üzenetére
Igazából azért járnál jól a Celeronnal mert 133-as FSB-n járatva 1463MHZ-et kapnál, és a korabeli játékok egyértelműen a minél magasabb órajelet szeretik.
Ha laptop, és nem a játék a cél, akkor szerintem nem is fontos a cserélgetéssel foglalkozni, pláne jelen esetben, hiszen a Pentium III 100MHZ-el gyorsabb és magasabb az FSB is (aminek hol van jelentősége, hol nincs, de hátrányod biztos nem lesz a magasabb FSBvel azonos vagy magasabb órajelen).Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Czo
addikt
válasz fatpingvin #91655 üzenetére
Megfosztottad volna, hogy villanymozdony legyen?!
-
fatpingvin
addikt
válasz KROK640 #91625 üzenetére
most erre mit mondjak. ha nem értettem volna a pingvinekhez, akkor valószínűleg nem tanultam volna tovább bioinformatikusnak és most nem vettek volna fel az akadémiára munkatársnak. lett volna helyette valami más. ha a nagyanyámnak áramszedője lett volna, akkor meg ő lett volna a körúti villamos, legyen neki könnyű a föld.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
nagyúr
Én spec. csak játékra nézem.
App-nál jogos, kevés lehet, függően attól mennyire támaszkodik a pci-e busz átviteli sebességére az adott app.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arn
félisten
válasz jokeph #91652 üzenetére
Attol fugg mennyire ersz a memoria vegere… egy jateknal valoban mindegy, mert igyisugyis beszaggat, de egy appnel lehet nem, ami a buszon kommunikal.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
nagyúr
válasz zoltanz #91650 üzenetére
Mondjuk, egy ilyen VGA-nak még a 8 sáv is felesleges, elkarcol 4 sávval is. Igazából még egy GTX 1080 Ti-nek is elég a 3.0-ás 4 sáv.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
zoltanz
nagyúr
válasz jokeph #91273 üzenetére
"CPU szinten az összes "G"-s APU csak 3.0-át tud, hiába rakod amúgy gen 4.0 képes lapba.
Ráadásul, a 3xxx és 2xxx G-s APU-k az x16-os slotra csak 8 sávot adnak"
Főleg csemege ha pci-e kártya 8x-osítva úgy lett , hogy nem a végéből lett kihagyva a vezeték hanem szakaszosan (minden 4. hinyzik) mint itt is:
-
-
Fücsök007
őstag
-
törölt tag
A s370 Tualatin magos Pentium III és Celeron között, ha mindegyiken csak 256kB Cache van, akkor csak az FSB a különbség?
Azaz, ha adott egy 1200MHz/256kB/133MHz P3 és van egy 1100MHz/256kB/100MHz Celeron, akkor mondjuk a P3 helyére Celeront rakva és 133MHz FSB-vel hajtva előnyben vagyok? -
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #91641 üzenetére
Tehát akkor jól gondoltam, 8GB csak DDR2 esetén lehet.
A C2D-k általában 1-2-4GB RAMokkal futottak, teát korhűség szempontjából nem vagyok hátrányban, de a 7000-es széria már a végefelé volt (időben), így 2-4GB de inkább 4GB az opció, ha maximalista gépet építek akkor 8GB, de akkor a DDR3 kizárva Ezen még agyalok majd. VGA pedig HD6850 1GB lesz hozzá, ami eléggé koridegen hiszen 3 évvel újabb a kártya mint a CPU, de most erre nem fogok adni
Stock RAMban gondolkodtam mindenképp.
-
Tim82
félisten
válasz KROK640 #91642 üzenetére
Igen, tudom. Nem is ügy gondoltam, hogy személyesen szállítom ki.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
nagyúr
válasz KROK640 #91636 üzenetére
DDR2-ből tudja a 4*2 GB-ot, DDR3-ből 2*2 GB-ot kell tudnia (2*2 GB OCZ Platinum 1333-assal és G.Skill RipJaws 1333-asokkal ment).
Ha van DDR2800-as ramod, nem leszel átrányban vele, főleg ha felpiszkálod a CPU-t és a ramot hozzáigazítod.
Occsón: Elég sok DDR2800-as ram tudja a 900/933 MHZ körüli értékeket hozni.
Drágábban: Persze a legtutibb valami jóféle 1066-os GEIL volna pl., ezek mennek 1200 körül is.Arra figyelj, ha nem stock DDR2/DDR3-as ramokkal használod, hanem olyanokkal amik szabvány feletti feszt kérnek, előfordulhat, hogy előtte stock rammal kell indítani és felemelni a RAM feszkóját.
4 modul DDR2-nél szükség lehet az IMC fesz emelésére is (nem biztos, de lehet).[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Tim82
félisten
válasz KROK640 #91638 üzenetére
Ha nagyon kell, meg tudom oldani köztetek a továbbítást. Hosssszu kolléga nincs túl messze tőlem.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
arn
félisten
válasz Pikari #91634 üzenetére
Hat elofordulhat, hogy a fejlett orszagokban tobben neteznek lakossagaranyosan, es tobb penzuk van dragabb gepekre - de ez mutatja mennyi apple keszulekrol neteznek. Meg jo hogy nem szomaliat veszed alapul.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz Hosssszu #91637 üzenetére
Huh, a Budapest némileg nehezíti a dolgot, de ha ráér pár napot, akkor megpróbálok elküldeni érte valakit
Ha közben viszi más, hagy vigye, csak akkor szólj kérlek, hogy fölöslegesen ne szervezekedjek.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Hosssszu
őstag
válasz KROK640 #91630 üzenetére
Selejtezés közben találtam WinME telepítő CD-t (sajnos csak papírtartóban) és nem felragasztott serial matricát (ami már lehet nem is ragad ennyi év után).
Úgy gondoltam, hogy akit érdekel, annak ingyen átadom.
Két darab van belőlük, de értelemszerűen érte kell jönni.
Budapesten, pontos cím priviben. -
KROK640
nagyúr
válasz frescho #91635 üzenetére
Úgy látom csak részletekben hatolt be a mondanivalóm...
nade hogy valami ON is legyen :
Jokeph : Jól emlékszem, hogy a P35-ös Giga lap csak 1GB/modulig ismeri a DDR3-at?
Mert ha igen, akkor elvileg DDR2 alapon 8GB DDR3 alapon max 2GB-os kiépítést tudok használni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
frescho
addikt
válasz Pikari #91628 üzenetére
"gyakorlatilag az összes modult, szoftvert, szolgáltatást, parancsot a linuxból klónozták le"
Khmm. Nem írtál semmi konkrétumot, csak az összes... de tudod mit? A linux az ISTEN, el is zarándokolok megint Hintertuxba.
KROK640: Teljesen igazad van, túlárazott szar. Az M1 és M2 még annál az i5-ösnél is nagyobb hulladék. Nincs jobb a Windowsnál.
Esetleg valakinek van valami ON témája a hittérítés helyett?
https://frescho.hu
-
Pikari
addikt
A statcounter masszívan felülméri a "gdp erős gazdaságokat" a statisztikákban, pl ha rámész indiára, akkor ott az osxnek 0.6%-os részesedése van, az iosnak 3%, ami valószínűleg közelebb van az apple tényleges piaci részesedéséhez a világpiacon, mint a globál statban mért 23%. Persze azt nem vitatom, hogy ha egy cég mondjuk konkrétan japánban akar mobil appot eladni, akkor számolni kell azzal, hogy az userek felének apple telefonja lesz, az adott ország piacára mindig figyelemmel kell lenni, ha oda pozícionálnak valamit.
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #91627 üzenetére
A legutóbbi MAC amit láttam egy durván túlárazott I5-ös volt 8 vagy 16GB RAMmmal, már nem emlékszem. Meg is állapítottam, hogy ennyiért már van ugyanolyan gen I7 és 32GB RAM is.
Ugyanakkor ahogy Jokeph is írta a céleszközsége az ami miatt értékes.Másik oldalról én a saját gépemen (10th gen I5 6C12T 4GHZ, 32GB RAM, RTX3060 12GB VRam, 1.5TB SSD, 6TB HDD) szoktam videót vágni és nem mondom, hogy elképzelni sem tudok gyorsabbat, de teljesen megfelelő a gép reakció ideje. Amikor nagyfelbontású légifotókkal dolgozom, ott érzem igazén mekkora előrelépés ez a gép az előzőhöz képest (és hogy mennyire jó dolog a 32GB RAM meg az M2 SSD)
De játéknál is : van egy RTX3080-asom az abszolút overkill FHD-re, úgyhogy az RTX3060-ast használom mostanában. Minden játék amit próbáltam megy ULTRA beállításokkal. Egyedül ha a ray tracinget bekapcsolom a DLSS-t meg ki, akkor ismerkedek meg az FPS Drop hatásaival, de ha úgy nézzük ez egy olyan helyzet mikor minden nehézséget odaadok VGA-nak miközben segítséget nem kap.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #91610 üzenetére
"jön az INSTALL LINUX spam" - pár napja a 2 terrás winyómról elszállt a partició. Megakartam volna menteni, ezért kérdezősködtem, és rögtön jött az install Linux. Mondom ok, van. Válasz : hát akkor megtudod oldani ... NEM BZDMEG, NEM. Eredmény : van Linuxom, particióm nincs... Végül Windows alatt szépen leformáztam (nem kellett hozzá linux sem) és kész.
Egyébként a Linux alatt a megosztottság is elég kemény, ahány ember annyi disztró, és mind esküszik, hogy az övé a legjobb. Windowsnál sima liba : Régi géped van? WinXP/7. Új géped van? Win10(/11).Egyébként a Windows egyik nagy ereje a hatalmas elterjedtsége, számomra pl teljesen megkerülhetetlen, és ha megengedtem volna magamnak azt a luxust, hogy több mint 25 éve nem tanulom meg, akkor az egész életem másképp alakult volna, és az a gyanúm, hogy sokkal rosszabbul. (így visszagondolva ugyanis akkor két kivétellel egyik munkámat sem kaptam volna meg)
-
Pikari
addikt
válasz frescho #91627 üzenetére
Ami toolokat idéztem, nem voltak sosem a GNU projekt részei, ezért is nem említettem meg őket név szerint. Az osx amúgy nem bsd alapú, de valóban sok kódrészletet szedtek ki a freebsdből is, viszont főleg az userland szintű részeket nyúlkálták le onnét is, nem magát a kernelt.
-
frescho
addikt
válasz Pikari #91622 üzenetére
BSD alapú OS-ről beszélsz. A linux megnevezés csak a kernelre vonatkozik. A GNU amire gondolsz pedig unix alapokból indult el.
KROK640: Egy Mac-et addig tartasz drágának amíg nem akarsz valami hasonló minőségű és tudású gépet venni. Inkább úgy mondanám, hogy az erős közép kategória alatt nem tudsz tőlük gépet vásárolni.
Tök jó, hogy van itt linux fanatikus, Windows hívő miközben az egyetlen és igazi csakis az Irix lehet.
https://frescho.hu
-
nagyúr
válasz KROK640 #91625 üzenetére
A MAC egy piszok jó célhardver konfiguráció annak minden előnyével és hátrányával.
A MAC OS-el meg semmi nem versenyzik, mivel az adott verzióknak csak az adott konfigokon kell futnia, nem kell kismillió hardverrel kompatibilisnek lennie.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
KROK640
nagyúr
válasz fatpingvin #91606 üzenetére
Igen, itt szinte mindenki Windowson kezd és marad is, tulajdonképpen ha nem értettem volna hozzá, akkor nagyon komoly bevételi forrástól estem volna el, ugyanis sok-sok évig jártam (néha még most is) házakhoz gépeket telepíteni, javítani, és Linuxal maximum úgy találkoztam, hogy szedjem le róla, és tegyek fel Windowst. Közel egy évtizedet lehúztam egy számtech boltban dolgozva, és ott is a Windowsos tudásom kellett. (eleve minden gépet telepített Windowssal adtunk)
DNS, email, web szervert sose hajtanék windows-on…
Lehetséges, de szenvedés…
Játszani nem játszanék linuxon…
Lehetséges, de szenvedés…
Videót meg elvileg MACen a legjobb vágni, (bár én Windowson sem panaszkodom)
Mindnek megvan a maga előnye és hátrányaEnnek ellenére a MACek errefelé nem elterjedtek, és nagyon drágák, így a MAC nem nagyon kerül képbe. (egy kezemen megtudom számolni hány MAXet láttam az elmúlt 25 évben)
-
Pikari
addikt
Ennek a gazdagsához nincs sok köze szerintem, inkább divat kérdése. Az applenek az usát és japánt leszámítva nem sok helyen van nagy piaci részesedése semmilyen szegmensben.
Ha meg azt mondod, hogy a linuxosok az elitisták, akkor erre azt tudom példának felhozni, az apple rendszereiben gyakorlatilag az összes modult, szoftvert, szolgáltatást, parancsot a linuxból klónozták le, vagy egy az egyben lenyúlták tokkal, vonóval. Persze a fordítottjára is van péld, hogy a linux nyúlt a mactől (cups, llvm), viszont azok is ma már linuxra építkező toolok, és úgy vannak applere visszaportolva a hagyománytisztelet végett.
Igaz, a különféle windowsos shareware csodaprogramok is egy az egyben a linuxos programok többé kevésbé használható windowsos változatait használják a motorháztető alatt, pl ugyanaz az ffmpeg lesz minden videókonverterben, mint ami linuxon van. Csak épp mondjuk egy ilyen eszköz általában egy jó 30-40%-al lasabb lesz az eredeti linuxos változatnál a silányabb minőségű port miatt.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Egy jobb fülessel hallgattam a Cirrus Logic hangkeltővel szerelt notit (linux, Alsa kimeneten) Az iPhone 4S ben lévő Cirrus Logic klasszissal jobban szól. Főleg a szintis zene már-már analóg hatású.
-
arn
félisten
válasz fatpingvin #91617 üzenetére
Barmi, aminel nem kell konzol mar alap dolgokhoz. Kb ugyanazt tudjak.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz FoxiestFox #91614 üzenetére
Nem tudok konkrét adatokat, talán fellelhető a neten, de nem hiszem, hogy annyira magas lenne a G7-ben az arányuk, hogy A telefon vagy A laptop lenne, erre próbáltam a kisarkított példával utalni. Hogy a harmadik világban prémium, az tuti, de ott azért akadnak helyek, ahol a tiszta víz és a változatos élelem is az. Magyarországon (és a hasonló gazdasági szintű országokban) annyira nem mondanám presztizsterméknek, ahhoz túl sok embernek van, de a legfejlettebb országokban se mondanám A telefonnak/laptopnak, ahhoz azért nem elég elterjedt.
#91617 fatpingvin: Erre mondjuk én is kiváncsi vagyok. Játékon kívül mindenre tökéletes, egy jobb disztot még csak faragni se kell nagyon. Nekem már csak olyan gépen van Win, amin vagy játszok, vagy egyéb specifikus programot használok (autó diagnosztika), vagy alkalomszerűen használom csak, és lusta vagyok újratelepíteni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz fatpingvin #91617 üzenetére
Szerintem az OS2 volt az OS peak a világban, azóta csak leépülés van.
-
fatpingvin
addikt
annyira jó mint a windows?
komolyan ne vegytek, most már tényleg csak trollkodom bár ezt a "linux desktop nem jó" sztorit valószínűleg soha nem fogom megérteni, ha ez nem jó akkor mégis mi a nyű az ami már annak számít? nyilván nem azonos a windossal meg a macos-sel, szerencsére... de akkor mégis mi az a golden standars amit nem ér el?A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
-
arn
félisten
A linux teljesen alap, max nem desktopon. Ott sose lesz jo addig, amig nincs mogotte szeleskoru ipari tamogatas, mint szerverfronton, de ez nem az os hibaja. Egy atlaguser nem akar konzolt hasznalni a megoldasok athidalasara.
-
félisten
-
Pista0001
addikt
Tehát az amerikai Microsoft és az amerikai Google a második és a harmadik világnak készíti a Windows-t és az Androidot? Nem hiszem. Az amerikai HP és Dell szintén ezeknek az elmaradottabb térségeknek készít számítógépet? Ezt sem hiszem. A többi nagy gyártó (telefonmárkák, Lenovo, hardver márkák, mint MSI, Asus, stb.) mind távol-keletiek, velük nincs akkora éle a dolognak, de azért ők se hiszem, hogy ne céloznának a G7-re. Egy ilyen gazdagabbnak tartott helyen élek, és bár több Apple
termékettelefont látok az embereknél, mint otthon, a nagy tömegek itt sem engedhetik meg maguknak. Laptop téren egál (má' hogy mennyit látok), a melós itt se viszi a belépőszintű 7 éves 15,6-os laptopját a Starbucks-ba kávézás közben elfoglalni magát... -
félisten
-
nagyúr
Csak azért is Symbian.
#91612FoxiestFox: ugye, hogy ugye.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
félisten
válasz fatpingvin #91608 üzenetére
Az Apple csak itthon és a csóróbb országokban presztízstermék, sok gazdagabb helyen az iphone A telefon, a macbook pedig A laptop, mert az az ökoszisztéma ágyazódott be úgy, mint errefelé a Win.
A Linux userek inkább vélt vagy valós intellektuális fölényük tudatában szeretnek elitistáskodni annak kapcsán, hogy van egy nehezebben kezelhető rendszerük, ami cserébe a megfelelő tudás birtokában tökéletesen az igényeikre szabható, Win usertől nem igazán jellemző ez, persze miért is lenne?
Az Win egy Skoda Octavia, sem szép, sem a leggyorsabb, sem a legkényelmesebb, de egyszerű és megcsinál mindent amire a többségnek szüksége van, nullaközeli idő és energia befektetésével.De a jelenség szinte bármilyen területen jelen tud lenni, elég a hifisekre gondolni, a pc vs konzol gamingre, a mecha billentyűzetek építőire vagy használóira (ebben én is elitistáskodom olykor ).
Reddit tech topikjain bazi bosszantó amúgy, ha bárkinek van valami problémája Win alatt amit meg akar oldani, jön az INSTALL LINUX spam.
-
fatpingvin
addikt
válasz FoxiestFox #91607 üzenetére
Xscorch nekem pl gyakorlatilag az egyetlen videojáték amivel érdemi időt töltöttem, de mondjuk a TuxRace is egy említésre méltó, vagy a SuperTuxKart ami így kb a de facto standard 3d acceleration demó is egyben... a Chromium B.S.U.-t is tudom ajánlani, a játék maga nagyon egyszerű de a grafikája szerintem eléggé megkapó.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
fatpingvin
addikt
köszi, ha én írom az nem meggyőző és tényleg. érdekes módon ez csak akkor szokott feltűnni ha a jelenlegivel azonos a szereposztás. fordítva valahogy nem. a macos-sel sem.
erre az elitizmus dologra még egy gondolat: ha mindenki ennyire ragaszodik ehhez a narratívához, legyen. a macos-sel remek párhuzamba lehet állítani szerintem, azzal együtt hogy azt is a hátam közepére: a macos az egész almás corporate infrastruktúra illetve a vélt vagy valós "presztízs" okán működik prémiumként a piacon (ezt elég ha a júzereik látják így, akkor már működik). a Linux és a többi közösségi fejlesztésű, free szoftver pedig azért mert egyrészt itt is van egy közösséghez tartozás érzés ami különbözik a modustól, viszont itt a "prémiumot" a közösségi fejlesztés természete, az egésznek a filozófiája és a rugalmassága adjaés akkor ezek azok a szemponok voltak amik egyáltalánnem technikaiak. az utóbbiról lehet vitatkozni csak teljesen elkerüli a kérdéskör lényegét.
-
félisten
Hol vannak a linux retro gamerek amúgy, csak hogy próbáljuk a topikhoz főzni a kérdést?
-
fatpingvin
addikt
válasz KROK640 #91592 üzenetére
részemről sincs harag, tudom hogy egysíkú vagyok ilyen téren, de van jobb dolgom is mint hogy egy számomra felesleges ÉS unszimpatikus dologgal foglalkozzak mindenfajta külső kényszer nélkül. a windos alapvetően a tömegtakarmány desktop OS, szinte mindenki aki nem gondolkodik a kérdésen azt használ mert azt kapta először. aki nem, az valószínűleg tudja is mit csinál és miért, végülis elnevezhetjük elitizmusnak is. nincs ezzel gond, és ez senkit nem minősít, csak kezeljük tárgyilagosan a dolgot. én eközött a kettő között vagyok azzal hogy linuxon is kezdtem, aztán amikor már tényleg meg kellett valamit tanulni akkor maradtam is ezen.
biztos van olyan probléma amire értelmesebb/praktikusabb/kényelmesebb megoldás megtanulni hogy hogyan működik a windos és azt használni, én szerencsére eddig se a magáncélú felhasználásban, se munkában, se az akadémiai pályafutásom során nem találkoztam ilyen helyzettel. (amúgy szándékom sincs rá, bár tökugyanez igaz a macos-re is, csak az valahogy soha nem kerül elő ilyen kontextusban)A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
arn
félisten
válasz Pista0001 #91601 üzenetére
Csak irtam vmit, toltsd le az osszeset aztan iditsd el oket parhuzamosan, vagy masolj x videot parhuzamosan - rajtad mulik mire hasznalod a gepet. Ha ket programot inditasz el rola napona, valoban semmi ertelme, de az teny hogy sokkal gyorsabb.
-
Tim82
félisten
válasz KROK640 #91592 üzenetére
Szerintem javasoltam neked már máskor is, de a "parancssoros Linux" helyett tényleg próbálj ki egy mostani, friss grafikus felületű Linux disztrót. Felhasználói élményed, sikereid kezdőként az utóbbival lesznek és ez teljesen rendben van. Nem várható el, hogy nulláról indulva az előbbivel bármilyen reális fejlődésed legyen, ez klasszikusan az a helyzet, amikor nemhogy hegymászói tapasztalatok, hanem bemelegítés nélkül is szeretnéd megmászni az Everest-et.
Én úgy 2009 óta próbálkozom Linux disztrókkal. 2016-ban jutottam el odáig, hogy másodgépre napi használatra feltegyem hosszú távon. Talán 2020-ban odáig, hogy szívesebben ülök le mondjuk egy Linux Mint-es gép elé, mint egy Windows-os elé. Ha a játékok terén a Windows-nak nem lenne valamennyi előnye, akkor már akár teljesen száműzni tudnám az életemből.
Ez egyben nem jelenti azt, hogy utálom a Windows-t, de több apró nyűgöm van vele, mint egy Linux Minttel.
fatpingvin kolléga védelmében, a megnyilvánulásai semmivel sem kirívóbbak, mint egy Windows-"fannak". (Idézőjel azért, mert igazából szerintem értelmezhetetlennek kellene lennie, hog egy OS-nek "fan"-jai vannak, mégis úgy néz ki, hogy vannak...) Ha ő Unix-like rendszereket látott otthon, azokon szocializálódott és se a tanulmányaihoz és kutatásaihoz (ha jól emlékszem, bioinformatika), se a napi munkájához nem szükséges Windows, miért kellene ismernie? Mi nyilván más módon szocializálódtunk (DOS, majd Windows nálam, a Linuxszal való ismerkedés csak később jött), de attól még, mert a végfelhasználók nagy része a mienkhez hasonló szocializációval rendelkezik, nem csak Windows van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest