- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Keychron B6 Pro billentyűzet az iPad mellé
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
Fücsök007 #122293 üzenetére
A windows98at nem lehetne átírni többmagosra, mert a driverek által igényelt interruptok működését nem lehet több magon megoldani abból a kernel kontextusból a sipi ap startup után annélkül, hogy az összes ap-t lezárnád, amit viszont nem tudsz megtenni, mert vagy a kernelnek kellene elkapni az irq-kat és interruptokat a driver elől, vagy egy kernel managelt apic alapú interruptkezelő kell, azt viszont a driverek miatt nem tudod beilleszteni. Ennek hiányában ap-n fog az interrupt keletkezni, ami instant fagyi.
-
arn
félisten
válasz
Fücsök007 #122262 üzenetére
Ezek a megoldasok epp ugy ittott patchelt, megtamogatott csak mashogy emulalt megoldasok, meglepodnek, ha minden menne veluk, foleg dos alatt. A korabeli sweket a korabeli hweken teszteltek, es vica versa.
Meg a korabeli drvverziok is mukodesbeli kulonbseget hoznak. Az elmeleti szabvanyostol mindig eltertek ittott, ezert sem mukodnek programok ujabb rendszereken. A problemak ott vannak, csak mas jelleguek lesznek.
-
válasz
Fücsök007 #122259 üzenetére
Köszi !
Ezt még nem is láttam, rá is klikkeltem a feliratkozásra.
Jól nyomja.
Kis érdekességek :
- X299 SATA AHCI portok mennek a Loew driverrel, nálam nem kell a SATA kártya, de lehet így túl sok a lefoglalt erőforrás, azért nem kap a retró videó IRQ- t. XP alatt már ok. Viszonyítani tudok, ugyanazt a kártyát használja, mint én. Def 3.3GHz- en 45k jött XP alatt, a R9900X pedig 55k- t hozott 4.4 GHz- en, elvileg befoghatom(bár a 9900X is tuningolható). De nyilván itt a működés a lényeg.
- A Nitro kártyája fedi az IO sort, a nagyobb alaplap előny, nálam a második kártya mellett is szabadok a csatlakozók.
- Van benne egy UEFI beállítás, azt kipróbálom, hátha számít.Alapból szinte 100%- ra tippeltem, hogy az X299- re felmegy a 98, fel is ment, de arra nem számítottam hogy a retró videót nem látja. A későbbi Zen2 esetén a PnP detekt feldobja az NV7xxx kártyákat általános VGA- ra, onnan már frissíthető a 82.69- es driverre.
Kísérletezés folyik, ha sikerül is, utána még meg kell tanulnom a lap tuningbeállításait.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #122195 üzenetére
Jó, X vonalon igen, de ott már a Haswell-E (5000-es széria) is megvolt a 6C12T vagy akár a 8C16T, a mainstream iránynak mégis további 4 generáció, és a Ryzen megjelenése kellett ahhoz, hogy lépjenek egyet.
meg ugye játékfejlesztésnél érdemes figyelni az aktuális konzolok hardverjét, főleg a CPU-t hány mag és szál, mert kb a PC-s portoknak is hasonló lesz az igényük. Tehát amíg a konzolok hardverje nem lő ki, addig a játékok gépigénye sem fog.
Ami viszont érdekes, hogy még a 9500F (ami nekem inkább közepes procinak tűnik) is 6C12T lesz, tehát egyelőre ez a 6C12T történet még mindig nincs eleresztve szerencsére
(Főleg, hogy a steam statok szerint most az átlagos gép 6C12T, 16GB RAM, RTX3060 --- ez 32GB-val pont az én gépem
)
Az X58/79/99 vonal azért simán tekinthető HEDTnek, nem annyira a klasszikus I3/I5/I7 széria részei. Ezt rendszerint igyekeztek el is különíteni, egy egyel magasabb kezdeti számozással (Az I7 6900K bár I7, de tulajdonképp Broadwell, az I9-7900X skylake stb.)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #121905 üzenetére
Persze, ez volt a valós oka a dolognak. Ugyanezen okból volt az, hogy a GTX950-em több mint 7 éven keresztül szolgált, és hasonlóképp kicsit furán nézett ki 2021-ben a vadi új I5 10400F mellett egy GTX950 2GB ... Igazi WTF volt, de a VGAk rohadt drágák voltak.
Egyébként ezt az irányt, ahol most tartok a jelenlegi géppel, pontosan a VGA árrobbanásnak köszönhetem, az eredeti terv ugyanis anno az volt, hogy jön egy GTX1660S 6GB a GTX950 helyére, illetve az I3 4330 helyére egy I7 4770(K), (addigra már volt 24GB RAMom) és gépfejlesztés letudva.
Végül ezt az elszálló VGA ár, és a tartósan drágán maradó I7 4770/4790(K) árak torpedózták meg, úgy gondoltam, hogy ennyiből már platformot is válthatnék, és legfeljebb lecserélek mindent csak pont a VGA-t nem. Kezdetben az 1000-es Ryznenk felé kacsingattam, de képbejött az X99-es platform kínai lapokkal is, majd az I3 10100F alapon valami, végül a 10400F, Így visszanézve, talán a legjobb döntést hoztam, leszámítva azt, hogy AM4-en akár Ryzen 5800X3D-ig is fejleszthetőképes lennék most.
A következő platformom a jelek szerint igencsak AM5 lesz, de hogy mikor az még kérdéses, mivel a jelenlegi rendszerrel is elégedett vagyok, és még ebben is vannak tartalékok. -
válasz
Fücsök007 #121677 üzenetére
Nem semmi, eltaláltam
Egyes tesztelők szerint vízzel is felforr, másik tesztelő léghűtéssel is 5.2GHz- re hajtotta. A saját elvetemült próbapadomon mit fog muzsikálni ?
Mondjuk nézem a BIOSát, elég tág seteket engedélyez, magszámra/TDP- re. Win98 2C/2T(1core real) elvileg kilőhet az egekbe, és kis Wattal is, Win11 alatt pedig tökmindegy a bruttó freki/IMC/istennyila, hogy milyen frekin/watton megy, sokmaggal az általános felhasználás kb prémium kategória.Win98 alatt az eddigi tipp : leradírozom a saját világcsúcsomat, valamint ezt a profi OC laborok sem tudják majd befogni, mert nem értenek a modern gép/Win98 setuphoz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #121109 üzenetére
Egyre biztosabb, hogy AM5 lesz a következő gépem.
A B560-al próbáltam előre gondolkodni, megy is vele a 10-11th gen, aztán s 760-al meg a 12-14th gen, már reménykedtem, de csak kibújt belőlük, hogy az új szériának már megint új foglalat kell, és már hallunk a következő foglalatról...
nekem ebből kezd elegem lenni, hogy egy újkorában jó lapban is, legfeljjebb két évig mennek még a CPU-tkJó, nálam nagyon ritka eset nagyon amikor CPU-t cserélek és a rendszer marad, de másoknál elég gyakran csinálok ilyesmit, plusz jó lenne a lehetőség nyitva lenne, hogy X év múlva csak CPU-t cserélek, pattintok be plusz RAMot és cső ... nem az, hogy már megint(!) komplett platform csere.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #120983 üzenetére
Igen. Win XP-hez valami HD6850 1GB körül használnék, esetleg GTX950 2GB, de már az is overkill és csak 64 bites XPvel (különben marad vagy 1GB rendszermemória, ami szintén nem túl jó)
Régen a 2000-es évek végefelé volt ez divat, hogy pl 256MB-os kártya de DDR2 vagy 128MB-os de GDDR3... nekem pl a 7300GT ezért lett 128MB-os, meg sokkal gyorsabb volt a memória (és mert akkor még nem kellett igazán a 256MB). De ment ez az 512-es kártyákkal, sőt még az 1GB-osokkal is, hogy a fele akkora memóriás is ismán elverhette. Rossz időszak is volt, mert az ember sose tudta, hogy melyik ujját harapja meg...Ennyiből jobb manapság általában(!! de akad kivétel) egy generáción belül csak egy féle memóriatipus van, és a több RAM gyorsabb is.
pl :
RTX 3050 6GB 96bit VS RTX3050 8GB 128bit
RTX 3060 8GB 128bit VS RTX3060 12GB 192bit2014/2015 körül kezdtek profitálni a játékok a 2GB feletti VRAMból, legszebb példa erre az AC Unity, vagy a Syndicate, amik ugyan futnak 2GB VRAMmal, de a látvány jelentősen le van soványítva, és az option-ben feljebb sem tudod állítani (jellemzően elképesztően elmosott távolabbi textúrák, amik akkor kezdenek "élesedni" mikor közelítesz feléjük, néha pop-upolás stb). Én olyan 2018-tól kezdtem olyan címekkel találkozni, amik már nem feltétlenül indultak el 2GB VRAMmal, de 2020 és utána nagyon durván megszaladt már ez. Emlékszem, gyakorlatilag már alig volt új cím ami elindult.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #120955 üzenetére
Itt inkább az a releváns (mivel resizable bar nélkül most is asszem 256MB lekérhető egyszerre), hogy ami tényleg profitál 4GB vagy több VRAMból, az jó eséllyel el sem indul már XP-n.
Belegondolok 2015-2021 tengelyen is csak 2GB-os VGA-m volt Win7 mellett, és a legvégefelé már nem csak a 2GB VRAM hanem a Win 7 maga is korlátozó tényező volt. -
Pikari
veterán
válasz
Fücsök007 #120955 üzenetére
Ez az információ tévesnek tűnik.Látom közben már módosítottad. Egyébként minden rendszeren 256 mb adatot tudsz egyszerre "lekérni", ahol nincs a resizeable bar engedélyezve, az meg csak a legújabb gépeken létezik. De ez majdnem hogy irreleváns ebben az esetben. mivel a 770-es is 4 gigás
-
Pista0001
addikt
válasz
Fücsök007 #120834 üzenetére
Még S478-nál is volt bőven, ami nem tudta a 48bit LBA-t. 2005-ben vettem át tesóm régi gépét, Intel 865 chipsetes MSI lappal, vettem bele egy 160 gigás vinyót, ami 137 gigás lett... Pár óra netezés után képbe kerültem, szerencsére volt a laphoz újabb bios, ami már tudta, így egy frissítés megoldotta. Ennek a gépnek sajnos pár hónappal később egy betörés során lába kélt, 2006. tavaszára szedtem össze pénzmagot egy használt Athlon XP-re (Tbred B). Ebbe ekkor már 250 gigás merevlemezt vettem, de szerencsére ez tudta már, nem kellett bios-t frissítcsek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #120522 üzenetére
2009 is 2010 körül van
Mondjuk nekem ezek 2010-esek inkább, mert akkor találkoztam velük, de tudom, hogy valamivel régebbiek, ezért is írtam, hogy 2010 körüli.
Az I5 6500 még túl új, épp most lett 10 éves. Bár lehet, hogy Win 7 alá jobb. Nekem 4th gen után 10th gen lett, azt ítéltem már meg elég ugrásnak. A 4th gen mos is megvan Win7 gépnek, bár már 8 hónapja húzódik rajta egy upgrade. -
-
válasz
Fücsök007 #119875 üzenetére
Win2k- tól inkább tartózkodnék. Nálam az általánosan, kényelmesen használható oprendszerek közül alaposan kiesik. Valamint minek - a spec moddolt XPSP2/3 P-III- on is patenten műkszik, és nem kell vele küzdeni össze-vissza, mint a Win2k- val, telepítés után kulcsrakészen műkszik.
Mondjuk a gyári XP nem, az problémás egy átlagos retró gépen is, vagy kékhalál a telepítés után, vagy instabilitás - tudom, sokak véleménye szerint nem, de nekem ez a tapasztalatom, ezt is lebeszéltük már többször is. -
-
válasz
Fücsök007 #119809 üzenetére
S939 egész jó, de azért kisebb a relatív tuning, mint Prescottnál. AGP kártyával magasabb pontot hozhat, de a Voodoo2- höz az is kevés.
Kölcsön kérni nem szeretek, egyrészt felesleges postázgatni csak emiatt, másrészt ha éppen nálam adja be a kulcsot, az elég kellemetlen szituációt eredményez. -
válasz
Fücsök007 #119792 üzenetére
KT880 és PT880 nincsen nálam, KT600 van, csak ki kell majd szabadítani, rá van pakolva pár cucc.
Valamint a S754, ott még húzhatók a slotok, csak a CPU antituningos, amiatt alkalmatlan rá.
PCIe : pontosan, RyZenben is kisebb a teljesítménye a Voodoo2- nek, mint pld P-III- ban, pedig 4650- et megy a kb átlagos példányom léggel. -
jokeph
nagyúr
válasz
Fücsök007 #119470 üzenetére
K-s procc mindig jobb, mint a non-K-s.
Nagyobb base clk (a P és az E magokon is), nagyobb teljesítmény minden fronton, és megteszi hozzá egy nem aranyáras Z-s lap is, hogy oda tekergesd ahová csak szeretnéd, azaz általában lefelé, mert elég jól ki vannak hegyezve gyárilag, némelyik lap adott BIOS-a meg képes felküldeni az égbe.
B660-as Asrock Steel Legend lapban utoljára 12400F volt, előtte 13600K ami bizony állva hagyta gazdagon (az e magok nélül is), pedig ebben a B660-as lapban ki sem tudta magát normálisan futni a lap limitációi miatt (ami itt nem a VRM volt, mert az le tudta adni stabilan a 250W-ot is).
Azért a 13600K 6P+HT és 8E magja határoz. -
válasz
Fücsök007 #119470 üzenetére
bőven elég magszámra még a 13400-as proci is.
Nem elég, mert nem átlag felhasználó vagyok. Az E magok jól jönnek, ha több VM-et futtat az ember. Még jobban örülnék egy 4P+16E felállásnak, vagy egy alacsony fogyasztású és olcsó 32E-s gépnek olcsó DDR4-gyel párosítva.
hobizoli: Átlag felhasználó ritkán terheli koppig. Nekem viszont sok mag kellene, nem kell hogy nagyon erősek legyenek, viszont a hatékonyság számít.
-
czundermák
aktív tag
válasz
Fücsök007 #119172 üzenetére
Végül most jutottam el addig, hogy az új HDD kapjon egy win98-at.
Jelenleg Krok által kért 3DMarkokat futtatom, közben legalább kiderül melyik kártya az ami még hoz érdemleges gyorsulást. A "sweetspot" megtalálása után megnézem a gépet különböző driverekkel. Minden kártya alá a 30.82-es drivert raktam.#119173 Pikari
Köszi az infót, közben vadásztam és itthon sincs semmi hasonló darabom, ATI, Matrox vonalon. FX5200 a kora miatt nem szimpatikus, valamit innen 98-99 környékéről szeretnék mellé dobni, de az is lehet, hogy marad a 3400. A driver tippeket köszönöm, ezt sem tudtam, hogy ennyi különbség lehet köztük, hajlamos vagyok a legújabbra ugrani, most kivételt tettem.#119174 hobizoli
Abból van itthon szerencsére, de már soknak érzem alá.#119180 KROK640
Épp futnak a tesztek, bele raktad a bogarat a fülembe.A gépben egyébként 64 MB ram van, 2x32MB felállásban. 100 MHz-esek az FSB tuning miatt.
A 10GB-os HDD amiatt kerül bele, mert nincs kisebb, pontosabban van, de azok legfeljebb 1,2 GB-os darabok. Nincs 4-6-8 GB környéki HDD-m sajnos. -
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #119192 üzenetére
Így van, egyetértünk, 2TB és azalatt egyértelműen az SSD az úr. 4TB a HDD-nél már kellemes méret, de igazából 6-8TB amit érdemes venni. Afelett meg kb megfizethetetlen. Eleve a piacon kb 20TB-ig lehet kapni, (holott elvileg van 32TB-os is) de 8-10TB felett, már komoly tételek árban is.
-
-
envagyok
veterán
válasz
Fücsök007 #119134 üzenetére
"Megy a PAT sok 865PE északi hidas lapban, normál használathoz emiatt jobbak is."
Ennek nagyon nem örült az Intel, mert nem tervezték, azt mondjuk nem értem miért jobb a 865PE ettől a 875P-hez képest...
Azért a CT-479 töredék fogyasztásból alapórajelen a 3.2-es p4-el van pariban, húzva meg leveri a 3.73ghz p4-est, legalábbis egyes játékokban. -
válasz
Fücsök007 #119061 üzenetére
Nem az eszaki hid kezelte 2x1-nek, hanem ez volt a fizikai felepites. Tehat mind a ket mag rajta ult a buszon (pont ugy, mintha 2 foglalat lett volna az alaplapon), azon pedig csak egy kapcsolatban lehetett kommunikalni (sima, osztott parhuzamos busz kb.). Semmi valodi dual magos dolog nem volt benne. Olyan ez, mint az elso Core 2 Quad, ami ugyonugy 2db 2 magos CPU-t tartalmaz, es az eszaki hidon keresztul tortenik a "clusterek" kozott a kommunikacio.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #119061 üzenetére
Igen, a Pentium D-k nagy hátránya az volt, hogy leginkább 2× 1C1T -nek kezelte a rendszer. Viszont baromi jól lehetett őket húzni, legalábbis a D805-ösöket, mind ment 4GHZ-en ami nálam járt, de többel az 5GHZ sem volt lehetetlen, és azért 2005 őszén, 2006 tavaszán egy 4-5GHZ-es Pentium D mindenhez IS bőven elég volt, ami az egyszeri otthoni user gépén megfordulhatott.
Saját tapasztalat alapján írom, mellé tettél 2GB RAMot, meg egy korabeli minimum közepes VGA-t, és mehetett a játék 1600×1200-ban is, maximumon.(Egyébként érdekes lett volna egy Pentium D alapórajelen 1 mag lekapcsolva VS az Athlon XP-m 2669-en ... Akkortájt húztam fel 2669-re az Athlon XP-t mikor az utolsó Pentium D805-öt is eladtam
szóval vagy csináltam ilyen tesztet, vagy nem, mindenesetre nem találkoztam vele eleddig, pedig megnézném. Jézus... Ennek is már 19 éve pár hét híjján!)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #118957 üzenetére
Bizony drágák. Úgy 1 éve kellett keressek egy 1 slotos ilyen kártyát ilyen gépbe. Asszondja' volt RTX3050 6GB akkor 101 ezer huf + postárér "ákcijjóssan". Mikor mondtam a megrendelőnek akkor dobott egy hátast, hogy a gép amibe menne tokkal vonóval nem ér 60-at, és akkor gyűjt még hozzá és vesz egy rendes gépet ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #118717 üzenetére
'99 szeptemberében fejlesztett arra a padtársam is.
P1 233MHZ, 16MB EDO RAM, S3 Virge, 2.1GB HDD-ről állt át erre : P1 233, 64MB EDO RAM, Voodoo 3 2000AGP, 6.4GB HDDAkkor még irigyeltem a RAM miatt (akkoriben lett nekem 64-ről 32) a VGA és a HDD miatt is.
1999-ben meg 2000 elején az ilyen Voodoo 3.as megoldások meg TNT1-ek eléggé szépen elterjedtek. -
-
-
-
válasz
Fücsök007 #118491 üzenetére
Win98 alatt, ugyanilyen lappal(Asus M5A97 EVO R2.0) ?
Lap látja, XP/Win11 alatt nekem is megy rendesen. Win98 alatt fent is van a Loew SATA AHCI driver, de ha a lapot AHCI- be billentem, megroggyan a Win98, a sima Loew SATA + TBPlus driverrel megy, nincs gond.
R3800X + B450 Gaming Pro lappal megy az AHCI is Win98 alatt, tehát perpill nincs más tippem, mint hogy az AM3+ lap nem komálja a spec meghajtót.
Nem probléma, mert így is gyors, a W98 bootképernyőn az alsó csíknak megmozdulni sincs ideje, már vágja is be a desktopot. -
válasz
Fücsök007 #118466 üzenetére
Kombinált FAT32-NTFS 1 meghajtón nem szokott működni, bár ezt régebben próbáltam. Külön drivere szoktam pakolni, az aktuális gépben az XP- nek csak HDD jutott, de XP- hez képest azért gyors, 2TB méretű-gyorsaságú még nem volt jellemző a korában. Win98/SSD- vel meg elég gyors, még AHCI nélkül is, az FX- ben csak a sima SATA driver megy, AHCI- vel megbolondul, az egyik vezérlőt nem komálja.
-
válasz
Fücsök007 #118463 üzenetére
Nem, a 120/128GB a legjobb, mert arra felmegy a W98 a moddolás előtt, ok hogy utána patchekkel látja a 32768TB- ot is, de egy induló telepítéshez a 128GB kell. 240Giga meg a retró XP- hez inkább, W10-11- hez már kevés, elmegy vele persze, de azért dagadni szokott. Igaz, most nálam is az FX- en pld 240- esen van a W11, de van mellette 2TB vinyó is.
Tényleg, elfogytak a 128- as SSD- im, kell rendelnem párat, amíg lehet kapni. A Raptor/W98 géphez is kell majd. Modern Intelen is be kell mutatnom a mugliknak, hogyan is kell az ultrázott 98- at telepíteniÉs persze a perdöntő 3DM01(ultraretró értelemben persze) alatt is sokkal gyorsabb, mint a jól használható, de lomha RyZen.
-
-
envagyok
veterán
válasz
Fücsök007 #118017 üzenetére
Elvileg, de elég nagy kavarc volt, eleve a x800/860/1800/1900/1950xtx külső átkötős volt, a kép összeillesztését a master kártyán lévő extra chip csinálta.
X1950pro-tól nem volt extra chip, és brldő átkötő volt.
De a driverek is változtak.
Az elsőkhöz kellett a külső kábel, a 6.11-estől nem, de ezt furcsálltam is. [link] -
-
envagyok
veterán
válasz
Fücsök007 #117191 üzenetére
Nem tudom, én mindig be voltam sózva, mikor kijött vmi korszakalkotó, ha nem is a top modellt, de rohantam venni.
Vga-k:
Riva TNT, Gefofca 256, geforce 4 ti (4400?), grforce 6800gt, GeForce 8800 gts 640mb, hd4870
Prociból is core2 quad q6600 mikor kijött a g0 stepping, először asus p5b deluxe,kèsőbb abit ip35.
Itt akadtam el aztán, mert 2004 esküvő, 2005 gyerek, dzóval lanyhult az érdeklődés.
De ha egyedül élnék, tuti nem 6 éves i7-8086k lenne a gépem gtx titan x pascallal -
válasz
Fücsök007 #117152 üzenetére
Egyetértek.
Mondjuk dual P4 nekem sosem volt, de ha lenne, akkor sem próbálnám rajta a Win10- et. Oda már minimum az X99.
Dual P4 helyett meg nekem inkább a C2Duo, vagy a Phenom-II-X2 jött be, de azokon is max XP. Win7 még ok lenne, de az kiesett nálam, korábban ecseteltem miért. -
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #116389 üzenetére
"S939-en KT880 chipset nagyon ritka " - azt meghiszem, mivel az Athlon XP-k alá készült emlékeim szerint.
A prohardver emlékei szerint is. Ez volt Athlon XP-k alá az egyik legcsúcsabb chipset (akár 8GB RAM, VIA Vinyl Gold nyolccsatornás audio stb.), de nagyon túl későn jött már ki, jellemzően 2500@3200+-os vagy eleve 3200+ -os Bartonok kerültek bele.Ugyanakkor ha futtatok egy google keresést, akkor a KT880-nál hoz S939-es specs-t is.
-
Pista0001
addikt
válasz
Fücsök007 #116366 üzenetére
A te megközelítésed inkább technológiai, az enyém inkább érzelmi.
Az AGP a szememben lezárult a S478-cal és a S462-vel. Nincs kedvem dátumokat guglizni, mi mikor jött ki, illetve a S754 AGP/PCI-E támogatását sem ismerem, melyik a natív, meyikhez használ fordítóchipet. A S939 és a S775 viszont PCI-E platform biztosan, azokon eszembe se jutna AGP-t használni. A korabeli vga-k mind kijöttek PCI-E változatban is, sőt, ugye ez a natív csatolófelületük.
Elfogadom, hogy a csúcs natív(!) AGP kártyákban maradt valamennyi (már ha...), és azt újabb platformon ki lehet hozni. De nettó értelmetlenségnek tartom nem natív AGP kártyákat nem natív AGP platformon hajtani, csak azért, hogy hű de nagy teljesítményű AGP-s gépem legyen. Benchmarkolni persze lehet vele, de gyakorlati, használati előnyökkel nem jár, beszerezni is sokkal drágább a spéci alaplapokat és vga-kat.
A S478-cat se kétlem, egyszerűen S462-höz van pozítív, S478-hoz meg negatív érzelmi szál. Az SSE2 nem szempont, amihez már kell, ahhoz van újabb platform, ami korban ezekhez illik, azok még nem feltétlenül használták. Az SSD dettó nem szempont, XP illik ezekhez a platformokhoz szerintem leginkább, az meg teljesen használható merevlemezzel.
Az S370-nek nem néztem még mélyebben utána, milyen későbbi chipsetek vannak hozzá, melyik mit tud. ISA hangkártyához nem ragaszkodok, jó nekem a PCI is, ATA100 valóban jó, ha van, de ahhoz is merevlemezt használnék.
S939/S775 viszonylatban is igazad van, sőt, jelen pillanatban jóval több cuccom is van S775/DDR2 vonalon. Mégis a S939 vonz jobban, ahhoz van érzelmi szál. Ebből a korszakból 1 magos gépet építenék inkább, szokás szerint a platformnál némileg újabb vga-val. 3700+-om volt HD3850-nel, ilyet szeretnék most is, de persze 4000+-szal is kiegyeznék.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #116339 üzenetére
Igen, ezek a lapok bár támogatják a DDR3-at de ahogy elnézem csak óvatosan. De én is inkább a DDR2-re hajlok, (bár azért kemény lenne ha vinne 4GB-os DDR3 modulokat
) és 4GB Se rossz ezeknek a gépeknek, meg így maradna a 4:1 RAM-VRAM arány a HD6850 1GB mellett.
#116338 Pista0001 : könnyen lehet, hogy az lesz a vége
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fücsök007 #116347 üzenetére
P35-ben (Asus P5K3 Deluxe wifi - ebben jelenleg moddolt s771-es kis órajelű Quad Xeon van, ha jól emlékszem talán E5420 lehet - ez is megy 3,5 GHZ körül, lehet többet is tudna) nem néztem még, X38-ban (Asus P5E3 Deluxe) 1770 MHZ-en mentek az 1600-as ramjaim (4*2 GB), CL-re sajna nem emlékszem, talán CL11 lehetett (origi 1600CL9). Igaz, a ramokkal nem is játszottam, a CPU volt a lényeg, ami egy egy C2DE8500/Xeon E3120 páros volt, szépen pörgött mindegyik 4,4 GHZ-en. Quad-ot ebben a lapban nem próbáltam. Asus P5Q-ban (P45) 4*1 GB DDR2 1066 mellett (1200 körül mentek a CPU OC miatt) a Xeon X3360 szépen vitte a 4 GHZ-et. Rendes, komolyabb Quad-om nincsen, ezért az occsón beszerzett Xeon X3360 képviseli nálam az összes 45nm-es Quad-ot. 65nm-en van Q6600 G0 - ez egészen jó, 3,6 GHZ-et megfutja léggel Asus P5N32 SLI lapban.
-
envagyok
veterán
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #116294 üzenetére
Igazából mindkettőtöknek igaza van szerintem.
Pikarinak abban, hogy a maga korában a 3,6GHZ-es C2Q meg a 8GB RAMot kérő játékok még nem voltak annyira reálisak, (neked meg ott, hogy) viszont mindezek időtállóság szempontjából fontos tényezők.nekem pl a P35-ös lapom a leírása szerint DDR3-as RAMot 4GB-ig támogat, és maximum 2GB-os modulokat, miközben DDR2-ből 8GB-ig támogat és akár 4GB-os modulokat is. (pont fordítva sokkal könnyebb lenne a helyzet).
Így pl választanom kell majd, hogy csak 4GB RAM, de az DDR3*, vagy 8GB RAM de az DDR2. A "legjobb" az egészben, hogy a legkisebb DDR3-as RAMom is 4GB-os, DDR2-esem meg most nincsEgyébként erre a korra (2000-es évek vége, 2010-es évek eleje) elég lehet akár 4GB RAM is, de szerintem inkább a 8GB DDR2-re mennék. Főleg, hogy egy HD6850 1GB kerül mellé
* Most nézem DDR3-ból 1333/1066/800 míg DDR2-ből : 1066/800/667 ... Ez bizony egy újabb érv a DDR2 mellett.
-
Pikari
veterán
válasz
Fücsök007 #116271 üzenetére
A példádban olyan hardverek és szoftverek kombinációját emelted ki, amik eleve nem is léteztek a maguk idejében: pl core2quad 3.6 ghz fölött, 8 gigát foglaló játékok... Ebből én továbbra is azt a következtetést tudom csak levonni, hogy a ddr3-nak nem hozott érdemi plusz sebességet lga775 mellett.
-
Pikari
veterán
válasz
Fücsök007 #116235 üzenetére
ezekben a relatíve gyenge hardverekben a pci-e 2.0-nak nem hiszem, hogy van ténylegesen mérhető előnye. érdekesmódon nálam a p35 valamivel gyorsabbnak bizonyult 3d alatt, mint a p45, bár a teszteket nem "tiszta" körülmények között végeztem, csak futólagosan. az abszolút érv a p35 mellett az volt, hogy megy benne a p4 procim is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #116226 üzenetére
Az avantiumnak ez a fura világoskék nem áll valami jól. Az Extreemnek a hűtése úgy néz ki mint valami házi varacskolás.
Az F1-et viszont nagyon szippantanám, gyönyörű, és mint írtam ki is tudnám használni."2200Mhz-en szalad 3400+" - régen ilyeneket reggelizett az Athlon XP-m
Ha hideg front jött, akkor akár keresztbe is lenyelte őket
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #116211 üzenetére
A GSKILL F1-es RAMod pont olyan amilyenről álmodozok, hogy egyszer talán találok. 2×512MB, és az vinné 400-on a CL1,5-öt, bedobni mellé 200-as FSBvel az Athlon XP-t 15×200-ra, és igencsak menne
Az a mobil Athlon 64 mennyin megy?
C2D-nek a RAMod úgy megy mint nekem a CSX Diablo RAM ment.
Az Avantium Leopard kinézetre piszkosul hasonlít a CSX Diablo RAM-ra.#116212 Pikari : ÓÓÓ, a forrasztott procikra nem gondoltam, azt hittem, desktopról beszélünk. A laptopos forrasztott procis világgal nem is nagyon foglalkozok, ott olyan furcsaságok is vannak mint pl I7 ami 2C4T ...
-
válasz
Fücsök007 #116116 üzenetére
Érdekes videó. Az X99- ben van NV+Radeon. Retrótól félretróig jól használható, ha mindkettő engedélyezve van, akkor sem ugranak össze. Bár az alaplap szerver BIOSa engedi slotonként a letiltást, engedélyezést, ha biztosra akarok menni, alkalmazom.
Zenben a retrórész és a félmodern is NV GPU, ott is kisakkoztam a használat módjait. A BIOS elsőbbség beállítása furmányosabb, de egy trükkel adott. Viszont utána is megjelenik, pld Win11 alatt a 7900-7800 GPU, de nincs driver, csak általános videókártyaként azonosítja, nem zavarja a 1060 funkcionalitását, eszközkezelőben letiltottam, aztán annyi. XP alatt meg fordítva, a 1060- at kell letiltani. Win98 meg már nem tesz be általános drivert sem a 1060- hoz, csak kérdőjeles, olyan mintha ott sem lenne, nem zavarhat be.X99 a legjobb felállás, a GTX1650+HD6870 kombináció sima ügy, legtöbb tesztben, és az általam kedvelt középrégi gamekban is kiválasztható melyik rendereljen. A SSam retró és HD talán a legkomfortosabbak, ott még a használt API is választható(D3D vagy OGL). Viszont HD6870- el nincs Win98, ez XP+későbbi oprendszeres gép. Persze DOS van még a 1650- el is, kell is, mert FHD retrókockáshoz annak az ereje szükséges(Q2DOS).
A videóban látható címek kissé már modernek nekem, de talán majd kipróbálok néhányat. Valszeg Raptorhoz is elég lesz nekem a 1650, abból van kettő tartalék, a lényeg a 7900GTX lesz Win98 alatt.
A készre retrósított Zenben folytatom, kipróbálom a modernizált Win3.1x- et. Az anyagokat+infókat gyűjtögetem most.
-
envagyok
veterán
-
válasz
Fücsök007 #115771 üzenetére
Igen, használathoz marad a 6800GS-7900GS. Vagy lehet hogy valamelyik 7800GTX megy vissza, majd a kipróbálás eldönti, kinézetre szebbek mint az előbbiek, és a házak ablakosak.
A 7900GTX marad kint a próbapadnál, kell majd a leendő Raptorba, Win98 alatt a még magasabb pontszámhoz. Tervben van a vétel, kiderül mennyi lóvé marad a vizesblokk felújítás után, megvan már vizes+burkoló árajánlat, eddig 2milla össz, az anyag+munkadíj, elfogadtam, de tudjuk az ilyenek általában a magasabb kiadás felé szoktak tendálni.
Ha lesz kedvem, ma folytatom a DOS/7900GTX feelinggel, majd a 7800GTX próbákkal.
-
válasz
Fücsök007 #115761 üzenetére
XPERTVision 7900GS- t tapasztaltam hogy extrán húzható, a QFX3450(6800GS) már kevésbé, de a hűtése ennek is príma, nem kell pad, csak paszta, a RAMok felé is domborítva van a borda. QFX3500 hűtése viszont gyengus, de rátehető a 3450- es bordája.
A csodaszép 7900GTX hűtése is príma, mondjuk húzni kevésbé lehet, de retró tesztekben kimagasló, a több pipa dönt. -
válasz
Fücsök007 #115625 üzenetére
Ráadásul én a fiatal korosztályban kevés hoardert látok.
Teló gyűjtőből ismerek egyet aki fiatal, de tini retro hardver hoardert nem ismerek, csak 30-50 a jellemző.De gyorsan meg fogja oldali a hardverdöglés ezt a problémát, a 100-ból 1 működő Geforce 8800 majd 4 vese áráért megy, a többi meg döglött dísznek jó esetben, amúgy meg a kukába.
-
arn
félisten
válasz
Fücsök007 #115625 üzenetére
az ar az eleg zuzos... ennyiert tuti nem vagnek bele. a legtobb gepem nem volt 100 euroban sem (pedig eleg sokat pocsoltem veluk), de ahogy irogatom pl egy 2012es highend masina lenne vagy 200-300, igy meg kicsit ertelmetlen, foleg hogy minel ujabb, annal kevesebbet hasznalom oket. lehet meg kell varni, hogy ne legyen hasznalati erteke.
masik oldalrol nezve, minel jobban telik az ido annal kisebb az esely, hogy pl egy olyan hazat talalj, aminek megvan a doboza, es nincs osszeverve. lehet ezeket kellene eloszor, a lappal es a tobbivel meg varni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #115576 üzenetére
Azt eltudom képzelni, hogy maga a motor nagyot fejlődött, ahogy látványban is nagyon ott volt. Megkockáztatom, hogy még talán egy picit a Win 7-nél is szebb volt, de legalábbis a maga idejében hatalmasat ütött. Viszont felhasználói oldalról rossz volt. Másképp volt rossz mint mondjuk a Win 8, de a Vistára is úgy emlékszünk mint egy félrement Windowsra. Egyébként ha már választani kell, sokkal inkább Vistát használnék mint Win 8-at.
A Win 8 telefonra meg érintő kijelzőre való, nem lett volna rossz, ha van egy kapcsoló amivel lehet kapcsolni mondjuk egy Win 7 kinézet és a csempék között. Mondjuk itt ugye pont az volt a lényeg, hogy a csempét erőltessék az emberre.
Az ilyen TPM-es követelmények meg zavaróak tudnak lenni, de valljuk be, hogy csak azokat érintik, akik meglehetősen elavult rendszerrel tolják. Különösen régen, amikor sokkal sűrűbben kellett gépet cserélni a fejlődés miatt, úgy vélem nem volt ördögtől való, ha sokéves gépeket már nem támogatott. Ma, a lassabb fejlődés és a hosszabb életciklus miatt inkább találom zavarónak, bár itt is, azért 8th genig van támogatás, ami már lassan 8 éves gépeket jelent.
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- iPhone topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Videós, mozgóképes topik
- Nem lesz Xiaomi 16
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Windowsos tablet topic
- Hyundai, Kia topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Dell G15 5530 gyári kijelzőt keresek (DP/N: 0VPD4)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest