Hirdetés
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D@reeo: Send to qBittorrent Firefox kiegészítő (with SavePaths)
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Az nem a hozza valo eger
A beepitett akkus eger, es a gep kozott, van vagy 6 ev. Viszont, azzal a geppel kb. egyidoben jott, annak az egernek az elemes (2db AA) valtozata. Egyebkent, semmi baj nincs az also csatlakozoval, amikor szol a rendszer, hogy tolteni kell, akkor aznap toltoreteszed este. Majd honapokig elfelejted. Illetve, ha radmerult, akkor 3-4 perc alatt tolt bele annyit, hogy aznap mar ne legyen vele problema. -
Tim82
félisten
válasz
zoltanz
üzenetére
A HDD-t tudod cserélni SSD-re benne. Ha emlékezetem nem csal, akkor 1,8" ZIF HDD van benne, ZIF to mSATA átalakítóval pl. mSATA SSD tehető bele, de talán van noname kínai ZIF csatlakozós 1,8" SSD is még kereskedelmi forgalomban mondjuk az Aliexpress-en. Maga a szerelési folyamat sok helyen le van jól írva, például iFixit.
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Megfigyelésem szerint minél nagyobb és népszerűbb egy projekt, annál inkább bevonzza az asperger szindrómás kókler szkriptkölyköket. Ők viszont nem programozni tudnak, hanem ikonokat rajzolni, varázsolni, tutorialokat egybecopypastelgetni, és mindent addig ütni, amíg elkezd működni. Ennek az eredménye az, hogy teljesen feleslegesen több ezer olyan dependenciája lesz egy szoftvernek, ami csak a legújabb rendszereken létezik. Nincs olyan valódi technikai ok, amiért egy mai böngésző ne futhatna windows xp-n, vagy egy 4-es androidon, az előbbire van is például viszonylag újabb kiadású speciális firefox alapú build, amiből kitakarították a ganajt kicsit, aztán máris futtatni lehet.
-
laci1128
tag
válasz
zoltanz
üzenetére
Esetleg az Easy2Boot, Windows XP-t ezzel szoktam pendriveról telepíteni. Egyaltalán nem néz ki bizalomgerjesztõen az oldal, de mûködõképes a cucc. Még a PCL-en láttam, bár ahogy nézem a csatornát azóta vannak újabb ötletek a Windows XP (98) telepítésére.
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
érzésem szerint bármi jó hozzá, de a puding próbája az evés.
xp-s rendszerlemez floppy amúgy nincs, az valójában egy winme-s rendszerlemezt hoz létre.amúgy szerintem egy kicsit túlkomplikálod. a telepítés első szakaszát másik gépben is lefuttathatod, aztán átteszed a laptopba a vinyót, hogy onnan bootoljon először.
a telepítő cd tartalmát átmásolhatod a vinyóra egy kölyvtárba, ha később esetleg kérné a fájlokat.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
HDD előkészítés szükséges NTFS partícióval. Majd DOS7.1 boot NTFSDOS driverrel, utána a telepítő bemásolása a HDD- re, majd lehet indítani a telepítést.
A fenti bonyodalom kikerülhető, ha optikáról telepíted üres HDD/SSD- re, sokkal egyszerűbb. Penről is lehet persze, de ott sokan megakadnak, a telepítendő ISO- ban benne kell legyen a fejlett USB kezelés, anélkül a telepítés közben eldobhatja a médiát. -
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
A linuxtelepítőt felimagelheted egy HDD-re, aztán ugyanarra a hdd-re a telepítés során létrehozhatsz egy partíciót a linuxnak, amire feltelepítheted. Csak arra vigyázz, hogy ne töröld le a telepítés alatt azt a partíciót, amiről a telepítés történik.
Ez a trükk nem minden disztribúció esetén működik, de általában igen.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Akkoriban nemtom, nem volt ilyesmim. Ma a Prescott földbe döngöli a TBredet, na ott aztán nincs verseny, a 3GHz D0- ásom is megy TT léghűtővel 4.15 GHz- et. A további pld hőfok magyarázathoz lásd a #114935- öt.
A P4EE pedig kisebb órajelen is tarol i865/875- ben főleg. Nem olvastál vissza, azért kellett Via- ban lepróbálnom, mert a Giga 865- ös meghótt, de azért ebben is elég jól teker.
Az hogy mi volt régen, a mai retróban nem dönt, az a lényeg hogy most mit lehet kihozni a korabeli alkatrészekből.
Mielőtt meggondolatlanul szólsz hozzá, kérlek olvass vissza is, csak azért mondom, mert Tőled nem ez az első eset, hogy az előzmények ismerete nélkül bedobsz valami "okosat". -
válasz
zoltanz
üzenetére
Magan a foglalaton van USB, hogy pl a WWAN modemek, amik jellemzoen USB-t hasznalnak, azok mukodjenek. Viszont ugye az "alaplaptol" fugg, hogy ott csak USB 2 vagy mar 3 van-e. Mivel eleve oda van vezetve az USB, szerintem nem sokan epitettek oda, valodi USB kontrollert, igy a kartyak, amit USB-t hasznalnak, vagy pl USB headert adnak, azok egyszeruen tovabbvezetik azt, amit az alaplaprol kapnak.
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
zoltanz
üzenetére
"Az mitől lehet harver szoftver változatlan. Szaggat az egér, (touchpad is) nem érzékeli mozgást. Bios reset volt. Feladatkezelő szerint nem terheli semmi a rendszert Windows, Linuxon szintúgy Dvd és Usb bootnál is fennáll a probléma."
adtam usb vezetékes egérnek plusz áramot töltőről, negatív.
kapot egy nonename vezeték nélküli elemet, ezzel rendben megy. Újabb X akta.
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Ha jól emlékszem, a 2004 körüli nforceokon az van, hogy amíg nincs driver betöltve, akkor automatikusan IDE módban fut, magyarán azzal nincs semmi dolgod.
Emlékeim szerint Win8hoz nem kell driver semmihez (hang + hálózat megy a beépített driverekkel). Win10-ről nincs infóm. -
válasz
zoltanz
üzenetére
945GM/ICH7-M-es iMacen (Early 2006, eredetileg Core Duo, de C2D-re lett cserelve), problema nelkul megy a Windows 10. Milyen hibat kellene eszrevenni? ICH2-n akarom majd kiprobalni a 10-et, de nem hiszem, hogy barmi nehezseg elojonne. Csak arra kell majd vigyazni, hogy ne updateljek 1511-en tul.
-
snake1977
őstag
válasz
zoltanz
üzenetére
Ha a billkó ledjeit megvillantja bekapcsoláskor akkor már a kraft eljut a lapig, persze ott még mindig lehet zárlat, de akkor van esély rá hogy nem teljesen halott. Félre értés ne essék, nem értek különösebben az elektronikához, csak a tapasztalat beszél belőlem.
Volt dolgom ilyen nem "akarok indulni" lapokkal, 10-ből 9x megoldotta a hardver elemek össze vissza cserélgetése és párosítása, meg a sok cmos reset (nem szimplán elem kivétel), és egy idő után magához tért a lap. Ahogy Pikari is írta, hacsak nem valami nagyon rossz tápra volt kötve, szinte biztos hogy nem hal meg a lap egy véletlen áramtalanítástól, ugyan ilyenkor lehet egy minimális tüske a hálózatban, de még egy ősöreg chieftec, sőt még egy codegen is tudja tolerálni ezt.
Ha van másik cpu cseréld ki, a ramokat is össze vissza cserélgesd, és a cmos reset mellett néha húzd le a lapról a 24 tűs kábelt és pár másodperc múlva mehet vissza.
Ha nem gyógyul meg akkor ehhez szaki fog kelleni.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
6-8GB : csak akkor probléma ha mai igények kellenek, most speciel a 32Gb már olyan alapnak számít. Viszont félretro igények esetén egy P45 lap Win98- al ütős lehet(XP), a visszajelzések alapján is. És mivel a P45 mai igényekhez már éppen kifutott, emiatt a hozzá képest ultraretro Win98- al van csak jelentősége(már aki fel tudja köszörülni, nem egyszerű operett, asszem a Föld nevű bolygón csak én oldottam meg korrekten
), a többi már idejétmúlt.
Ismét a superfeeling képmentés - P45 Win98 :
-
jokeph
nagyúr
válasz
zoltanz
üzenetére
Létezik s775-höz is 4 GB-os DDR2-es modul, csak nem gyakori és legfőképpen nem volt sosem olcsó.
Ezért (is) kedvelem jobban a DDR3-as telivér s775-ös lapokat.
Bár azért 8 GB RAM sokmindenre elég tud lenni, az meg meg van fillérekből DDR2-ből is.
#94168DarthSun: volt hozzá szerencsém, olyan olcsón sosem lett 2 GB RAM-ból 8 GB RAM-om. (AM2+-os lapba)
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Joval kefesebb vezetek? Emiatt egyszerubb nyakterv? Az egyszerubb nyakterv miatt pl kevesebb via? A kevesebb via miatt kevesebb lyuk? A lyukak szama meg szamit az arazasnal? Illetve ramchip is kevesebb, stb stb. Ha minden teljeserteku, akkor nem sporolt semmit sem a gyarto a nagytestverhez kepest. Miert adna olcsobban?
-
arn
félisten
válasz
zoltanz
üzenetére
Koszi, ez egy jo otlet… itt igazabol nem a crtn van a hangsuly, van mar masik ketto. Oszinten szolva nem is tudom miert ezt hoztam el, ott volt egy 21es philips es eizo, de ekkora dogok mar retrozasban is sok, nem tudnam hova tenni, ez meg nagyon kulonlegesnek tunt. Ott nem volt ido nyomozni utana, igy raboktem egyre es elhoztam.
Meg kerdes mukodik e.
-
-
arn
félisten
válasz
zoltanz
üzenetére
Az intel egyetlen mentsvara, hogy o meg piacot diktal, az x86… ha kukaznak, a jelenlegi “innovativ” megoldasaikkal rovid idon belul mennenek a kukaba. Igazabol igy sincsenek jo helyzetben, egyre messzebb kerulnek arrol, hogy ok rangassak a piacot, mint ahogy tettek evtizedeken keresztul.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Eleve kapcsolgatja most is a magokat. Miert akarnank tokonszurni magunkat az eleve "gyenge" ARM magokkal, amin meg x86 emulaciot kellene tolni? Plane, mivel ott vannak az ultra-takarekos x86 magjaink. Androidrol mar tudjuk, hogy szivas a big.LITTLE, mert az elejen meg azzal is kiserleteztek a gyartok, hogy pl. nem volt meg minden utasitas a kis CPU-ban, ami megvolt a nagytestverben, ha pedig menetkozben atcsapta az utemezo a kododat a masikra, csak ugy repkedtek a crashek. Szoval, nem lenne eleg minimalis emulacios reteget irni, hanem a full featured x86-64 magot kene minden egyes utasitassal emulalni, ami megvan a nagytestverben.
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Elméleti kérdés, vagy gyakorlati? Elméletileg most is megcsinálhatják. Az x86 végrehajtás sem natív, hanem pongyolán fogalmazva egy mikroutasításokat generáló hardveresen gyorsított x86 emulátor fut a prociban. Hogy meg fogják -e csinálni? Nem hiszem. Alkalmazás szintű opkód emuláció van armos apple platformokon, és x86-os androidon, de nem hiszem, hogy sokat számítana a fogyasztás terén az, hogy a kicsi magod x86 vagy arm alapú, főleg, mivel egy 64 bites little arm mag fogyasztása érezhetően nem jobb egy 64 bites little x86 magénál, eleve a ramod, SSD-d, chipseted, hálózati kártyád, usb, stb, rengeteget elfűt.
-
Pista0001
addikt
válasz
zoltanz
üzenetére
Egy T500-am és 2 X201-em van, egyenként letöltött driverekkel semmire se jutottam. A Lenovo program seperc alatt leszedte mindenhez a drivert, és megy is minden remekül. Az OS Win7.
Többiek: Van otthon, ha igaz valami kerámiaprocira való hűtőm. A bordát 4 kis műanyag kampó rögzíti a processzorra, amiken van egy-egy hengeres csap, ezekre kell rátolni a ventit, ez tartja egyben az egészet. Kb mire való ez szerintetek? P1 már inkább, vagy még 486?
-
válasz
zoltanz
üzenetére
UEFI-nel nem kapcsoltad be a "fast boot"-ot? A szabvany szerint, ennek a bekapcsolasa nem futtatja vegig az USB enumeraciot akkor, ha az elotte kivalasztott boot eszkoz nem USB-n van. Szokott lenni az alaplapok leirasaban info, hogy ha bekapcsoltad, akkor az osszes opcio resetelese nelkul, hogyan tudod kikapcsolni.
A WiFi meg a BT total masra valo, mas a levegoben terjedo csomag is, mas a kozeghozzaferes vizsgalata is, ezt nem lehet igy osszehasonlitani.
Szabvany szerint, a Bluetooth USB-t hasznal, a combo kartyaknal is a WiFi szokott PCI-E lenni, a BT pedig USB.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
zoltanz
üzenetére
Ahhoz képest, amit vártam egy ilyen kártyától (főleg 2GBnyi 64 bites VRammal) nem is olyan rossz! A Valahalla pl meglepően jól megy vele, nem is értem miért nem dobja ki az asztalra, mikor a menüben is írja, hogy 3GB VRamot használna a kettőből. (Nekem a GTX950-nél ha elfogyott a VRam akkor hibaüzenet nélkül kidobott az asztalra -- de ugyanezt csinálta a hamis GTX1660 6GB is (valójában GTX400-as kártya volt 512MB-al)
Egy darabig tolerálja a rendszer (látványosan pakolgatja ki a távolabbi objektumokat, nagyon durván elmosott textúrákat használ stb.), de ekkora difinél már desktop szokott lenni a vége.Az csak külön érdekesség, hogy olyan proci mellett teszteli mint amilyen nekem van (és amikor GTX950-em volt javarészt még nekem is csak 16GB RAM volt benne) így látom kb mit hozna a gépemben.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Igen lehet látni persze sokhelyen a 05- öt, de inkább ahogy észrevettem a 06- hoz viszonyítanak, mármint ekkortájt, persze erősebb gépek esetén is "divat" a 06, ahogy a 01 is, utóbbi már csak a csilió pontok és a feeling miatt, természetesen újabb vasaknál a valódi játékélményt nem ez tükrözi...de jó nézni az elborult FPS számokat

-
válasz
zoltanz
üzenetére
Szerintem amiatt mér avval, mert minden idők legfontosabb tesztje. Játszik eléggé retro konfigokon, valamint szinte teljesen újszerű gépeken is. Brutál nagy az átfogása, ahogy az x86/64 vonalnak is, hardveresen és szoftveresen is. Semmilyen más rendszer nem tudja mégcsak megközelíteni sem ezt.
A 3DMark05 pedig a legrosszabb példa, melyet felhozhattál, szinte teljesen nélkülözik a referenciák. A 3DMark01 majd 03 után ugyanis a 06 lett a meghatározó, ezeket jegyzik, igaz az utóbbi már nagyon procilimites, de épp emiatt szép ha magas eredményt sikerül elérni vele. -
Francia91
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Nekem Quadro M2000 van a Xeon 775 konfigban G41 chipset mellett, tökéletes

25-ért vettem, bár attól függ, ki mennyit szán rá -
Francia91
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
A hangfalhoz tartozó Videoton erősítőhöz képest tudok csak véleményt mondani, ahhoz képest ez szebben szól, mintha nagyobb lenne a zenei tér.
A lemezjátszó T4P rendszerű hangszedős, abból pedig az elérhető legjobb hangszedő van benne, Audio-Technika AT-85EP. Ennél jobbat jelenleg nem kapsz T4P rendszerű lemezjátszóhoz -
-
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Benchmarkokban nagyon szépen mutat, de egy hardvernek a használni kívánt szoftverek futtatásában kell jeleskednie, nem a szintetikus tesztekben. Ott már nem olyan fényes a helyzet. Nem rosszak az apple chipjei, de messze nem is olyan jók, mint amilyennek az apple láttatni szeretné őket.
-
KROK640
nagyúr
válasz
zoltanz
üzenetére
Amúgy ebbe lehet valami. Sokan tényleg megveszik a notit ami még éppen elfogadható teljesítményű (mert a fillérbhszás természetesen megyen, de azért neki laptop kell), mert majd sosem avul el, nem nő semminek az erőforrás igénye, ha most elég akkor mindig elég lesz.
Számomra (ha olyan vesz laptopot aki nem akarja hordozni) ha valaki mikor új gépet vesz laptopot/notit vesz, az a hozzá nem értés legfényesebb bizonyítéka.Ott van pl barátnőm, szegény egy 4th gen I3-as notival van 4GB RAM, HDD volt benne, azt kicseréltem neki SSD-re. De az a gép ígyis gyötrelmesen lassú, pláne ahogy ő netezik (20+ nyitott tab a böngészőben, a gép kb soha nincs újraindítva, csak lehajtva a teteje és el van intézve). Természetesen soha sehová nem volt víve a gép az elmúlt 8 évben.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Milyen hardverigénye van a Windowsoknak, amit magasnak neveznél?
C2D-n vígan elvan a Win10, tizenéves CPU.
Sosem volt még példa arra a Win10 előtt, hogy tizenéves gépen te modern OS-t futtass.
Ezzel szemben egy tizenéves mobillal normálisan már aligha fogsz netezni.
Úgyhogy szerintem az fektetett be a célnak megfelelően, aki laptopot vett. -
válasz
zoltanz
üzenetére
Értelmes vitából mindig lehet tanulni. Sok dologban egyetértettünk, de az össze C= gép leszólását nem hagyhattam szó nélkül.
A C128 érdekes jószág. Kétszívű volt, de volt amelyikben a beépített floppy miatt 3 procis is dolgozott. C64 kompatibilis és saját üzemmódja mellett CP/M-et is tudott. Pár millió készült belőle, én mégis sikertelennek tartom abban az értelemben, hogy szinte mindenki C64 módban használta. A tervezésnél szerintem túlságosan erőltették a 100% kompatibilitást és az új dolgokat külön üzemmódba szervezték ki ahelyett, hogy azokat a C64 módban teljesen kihasználható módon tették volna elérhetővé. Az Apple II-ők is csak 95-98% kompatibilitást garantáltak, a ciklusszámolgató, ROM-ban adott helyre ugró dolgok néha eltörtek, de ez már elég volt, hogy a bőséges szoftver ellátottság megmaradjon, de fejlődhessen a rendszer. Az Amigánál is előjött a bitszámolgatásból adódó probléma és eléggé megnehezítette az előrelépést. Erre jó példa az A500+ esete.
HDD? Lehetne, ha valakit érdekel tudok 1-2 régebbi cuccot adni hozzá.
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
full használhatatlan hulladék volt már akkori mércével is. pl a floppy meghajtó valami 400 byte/sec sebességre képes csak az összes commodoreban egy tervezési hiba miatt. a commodore minden gépe egy lassú, bővíthetetlen, műanyag érzetű, pocsék billentyűzetű zárt platformot testesített meg, ami használhatatlan volt bármire azon kívül, hogy egy olcsó budget gaming pc legyen kisgyerekeknek, kivéve persze a commodore pc-t, ami egy sima pc x86os procival. később felvásárolták az amigát, miután a saját cuccaik teljesen versenyképtelenek lettek. aztán az amigával sikerült megismételni ugyanezeket a hibákat. nekem sosem volt szimpatikus ez a platform. viszont kb minden évben találok egyet, ezért kénytelen vagyok foglalkozni vele.
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Arra a VIC-20-ra gondolsz amit játékkonzolhoz fejlesztett chipre alapoztak, valami alacsony felbontással, 5kB RAM-mal és bitbang-re alapozott floppykezeléssel? Arra PET-ek voltak tervezve. Ahhoz a 80-as évek elején volt gyorsabb floppy, több RAM és szép szöveges monitor. A 6502-es CPU és úgy nagyjából az egyész gép sebessége is az első PC-vel volt egy ligában. Az XT meg ugyanolyan gyors volt, mint egy PC. HDD-vel persze már jobb volt, mint bármi ami floppy-t használt.
-
zsid
senior tag
válasz
zoltanz
üzenetére
Nem akarom szétoffolni a topikot, de szemet szúrt ebben a témában (amit csak félig futottam át, szal ha valaki leírta már akkor bocsi ), hogy a kiindulási alap hibás és ebből hibás következtetéseket vonnak sokan.
A sávszélszegény RX6400 az nem úgy válasz a videokártyákat érintő akkori piaci helyzetre, ahogy felvázoltad. Az RX6400 az egy laptopokba szànt GPU, ami alap esetben egy APU mellett dolgozgat, ahol legfeljebb x8 sáv jut neki és akkoriban már szinte csak pcie 4.0-s APUk készültek az AMDnél ha jól emlékszem. Azok a GPU-k kerültek "normál" kártyára, amiket nem tudtak a laptop piacra eladni. Volt készleten egy termék, volt a piaci hiány és megpróbálták a raktárkészletet oda elsütni.
Azért van csak 4 sáv és azért nincs pl enkóder, mert ahova ezek készültek oda ez így volt jó. Nem azért tervezték az RX6400-at, mert kellett egy olcsó GPU a piaci hiány kiszolgálására és minden featureön spórolni akartak
Ugyanez a volt a szitu az AM4 végére megérkező budget procikkal, ott is mindenki a cachet és a pcie 4.0-t hiányolta ( sőt ott talán a sávok összes száma is kevesebb ). Utólag derült ki, hogy ezek nem a spórolás miatt ilyenek, hanem mert ezek eredetileg APUnak készültek csak valszeg az IGP hibás volt így intelesen F-esítették őket. Asszem a Ryzen 5 5500 az talán az 5600G letiltott IGPs változata ( vagy valami ilyesmi, ezeket mindig keverem ).
Mindkét esetben előbb volt egy termék amit utólag illesztettek be egy alternatív termékskálába, hogy betömjék a piaci rést/eladják a selejtet.
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
Egy hónappal ezelőtt még olyan gép volt a fő gépem, ami PCI-E 1.0-át tudott csak. Abban biztos nagyon frankón teljesített volna, persze csak ha bebootolna benne, amit kötve hiszek. A mostani lapom már a csodálatos PCI-E 2.0 támogatással is rendelkezik, de a horrorisztikus radeon driverek által okozott megrázkódtatások következtében valószínűleg inkább maradok az nvidiánál/intelnél az évtized végéig.
-
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz
üzenetére
remélem te is érzed hogy amit írsz az így nagyjából a technikai lehetetlenség. ez kb olyan mintha azon menne a visítás hogy egy Pentium 3-as gépbe miért nem tudok belerakni egy 1080Ti-t (nem lehetetlen de nagy macera...)
ezeknek a hardvereknek egyszerűen már kell egy bizonyos IO sávszél, amit ha a host rendszer nem tud biztosítani akkor ígyjárás van.
valahol kompromisszumot kellkötni, főleg entry-level hardvereknél, ha tetszik ha nem. ha nem tetszik lehet másikat venni. -
jokeph
nagyúr
válasz
zoltanz
üzenetére
GTX 1070 még simán megy 4 sávval is (kevesebbel nem probáltam). És a ma már harmatosnak számító teljesítményéhez elég is a gen 3.0 4 sávos kapcsolat.
AMD-nél (AM4) oda kell figyelni, a CPU/lap párosításokkal, ha kell a gen 4.0, mindenhol van kakukkfióka, pl. CPU szinten az összes "G"-s APU csak 3.0-át tud, hiába rakod amúgy gen 4.0 képes lapba.
Ráadásul, a 3xxx és 2xxx G-s APU-k az x16-os slotra csak 8 sávot adnak (a többi máshová van használva).#91271fatpingvin: bezzeg az AGP meg a PCI.
-
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz
üzenetére
ez viszont már a felhasználó részéről tervezési hiba ha ezzel nem számolt az elején. ezek a kártyák teljesen korrektek x4 sávval. nem arra vannak kitalálva hogy nyolc generációval korábbi alaplapokban is teljes sávszélen működjenek. az a 4 sáv akkor fog normálisan működni ha a host gép is tud 4.0-t.
gondolj bele, 2.0 alaplapban ugyanahhoz a tempóhoz 16 lane kell. -
ityam
őstag
válasz
zoltanz
üzenetére
Az eredeti kérdésedre a választ én sem tudom, de egy érdekes tapasztalatom leírom
Nem rég vettem egy PCIE 4X es kártyát ami m2 sata plusz m2 nvme ssd fogadásra képes(m2 satahoz átkötőkábel van sima satára szóval csak tápot vesz PCIEről, de adatra az egyéb "alaplapi" satát használja)
Ebbe az átalakítóba raktam bele egy 16GB os optane memóriát kíváncsiságból, ami NVME szabványt használ.
Az érdekesség itt még, hogy nincs az alaplapomon 4X PCIE slot csak 1X szabad(2.0-ás), de ez engem nem gátolt, mert bedugtam egy 1X->16X risert az 1X slotomba. majd a 16X riseresbe beleraktam a 4X slotos átalakítót és tökéletesen működött.
[kép]
[kép]
Elérési idő látszik hogy jó az optanenek, de sebességre gyengécske összességben.
Szerintem is működnie kellene az univerzalitás miatt hogy az eredeti kérdésedre válasszerűséget adjak. Hogy hasznos e? az passz.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 4th: i5-6GEN I 8GB I 512SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 100% Akkumulátor
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 9800X3D / Nitro+ RX 9070XT/ 32GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
A beepitett akkus eger, es a gep kozott, van vagy 6 ev. Viszont, azzal a geppel kb. egyidoben jott, annak az egernek az elemes (2db AA) valtozata. Egyebkent, semmi baj nincs az also csatlakozoval, amikor szol a rendszer, hogy tolteni kell, akkor aznap toltoreteszed este. Majd honapokig elfelejted. Illetve, ha radmerult, akkor 3-4 perc alatt tolt bele annyit, hogy aznap mar ne legyen vele problema.

DarthSun