- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #81698 üzenetére
Topiclakónak hála jutottam hozzá. Egy ideje rakosgattam, de itt jó helye lesz. 4GB, teljes magas vinyó. Szép flex hanggal. A kékből megcsináltam a külső verziót is. DB 25-re megy és a gép meletti ZIP-et is ki tudom váltani vele. Emuban felmásolok mindent ami kell egy image-be és máris át tudom vinni az adatot. Mondjuk a System 7.0.1 2G partíciókat kezel, de a gyári 40MB-os vinyóhoz képest ez végtelen helyet jelent.
FoxiestFox: Köszi, nem csak szép, de gyors is.
-
válasz
frescho #81696 üzenetére
Szerver vonalon én is, meg AMD is volt egy darabig, de én nem Assy- n voltam, hanem minőségellenőr. És ugye ezek nem normál ATX home-desktop lapra integrált cuccok voltak, hanem lepedő-szerver lapok, mesélhetnék, de további részletekbe nem mehetek, mivel nyuggerbe távozáskor, a titoktartási záradék is előttem figyelt, és természetesen aláírtam...
Brutál szép az a kék, előzetes instrukciód alapján már van némi fogalmam is róla. A Barracuda címke meg üt,
bár nemtom mi van alatta...ilyen néven a PC- s vinyókat ismerem.szerk : most látom hogy ebben is vinyót takar a Barracuda felirat.
-
-
válasz
DarthSun #81695 üzenetére
Inkább csak szerver vonalon. AMD is van, mert biza az jobb lenne. Csak a szállítással vannak gondok nem is kicsit.
Nade a lényeg mára, hogy elindult a kék. Valahogy sikerült legányolnom a nem éppen jól sikerült kínai blue pillt és sikerült felforrasztani egy jobban működőt. Ebből már rendelhetek többet, mert szépen működik
-
válasz
frescho #81682 üzenetére
Akkor főleg, Intel vonalon 101% hogy jobban vágod. A keresési metódust hasonlóan gondolom én is, de azért lehet hogy zaklatlak vélemény-kikéréssel.
Intel lényegében kimaradt a saját hobbi/retro történelmemben, nekem már a P4 és a 775 is viszonylag későn lett és tanulandónak minősült.
-
A legutolsó firmware frissítés hozzá release notes szerint 2008-ban készült. A switch maga talán 2-3 évvel idősebb csak. Tehát eléggé koros példány.
Egy 3Com Baseline Switch 2250 Plus (3C16476BS) amúgy, ami belül is kiváló műszaki állapotnak örvend; az-az nincs semmi por, semmi égésnyom, semmi púpos kondenzátor vagy más probléma. Sőt, még forgalom is van a portokon.
A gond, hogy a web felület nem érhető el, mert belefagyott legutóbb is két menüváltás közé. Azóta DHCP-n sem kér IP-t. Lehet resetelte magát egy fix IP-re (feltéve ha az default neki). A még nagyobb gond, hogy 1.0.0.0 minden azonosítója, és ehhez is legalább 3 frissítést adtak ki. A webfelület meg kell az LACP konfigurációhoz, ahova szánom.
3Com v6 discovery tool megvan, bár nem fut Win10 alól. Majd kerítek neki egy XP-s gépet. De ha sikerül elővarázsolnom újra a web management felületét, mindenképp rá akarom húzni a legfrissebb firmware-t.
-
fpeter84
senior tag
archive.org esetleg nem tudja előbányászni? rengeteg dolgot tudtam vele előteremteni akár 10-20 éve már nem is létező/megváltozott tartalmú oldalakról is
-
Látott valaki 3Com driver / ftp / firmware archívumot valahol?
Lenne egy switch ami régóta nálam van, nem használtam aktívan, most bedobtam volna üzembe, és nem igazán stabil a web management felülete. HP vette meg ugye 3Com-ot, de el is zártak minden toolt a közösség elől azonnal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #81685 üzenetére
Nem hiszem, hogy csodát fog művelni, vagy jelentősen segítene rövid távon.
1. Amennyire tudom, közös nodeon készül az AMD kártyáival, vagyis nem az lesz hogy lesz Xdb AMD és Ydb Intel kártya, hanem lesz X-Ydb AMD kártya és Ydb Intel kártya.
2. A driverek meglehetősen kiforratlanok lesznek kezdetben szerintem, ahogy a játékbéli támogatásoktól sem várok csodát
3. Amennyire tudom, az Intel semennyire sem korlátozza a bányászatot, vagyis úgyis a bányászokhoz megy ez isDe ha nem, akkor is, amennyiben startkor nincs elég kártya, akkor a scalperek majd elintézik ezt is
4. Amilyen árak vannak most alapból, az Intelt semmi sem gátolja meg, hogy magasabb áron adja. De egy jól hangzó MSRP ár sem jelent semmitA cripto (de minimum a bányászatának) a betiltása oldaná meg ezt a problémát, hiszen egyrészt rengeteg használt VGA szabadulna ki a piacra, ami alaposan letörné az árakat, másrészt a kereslet csükkenésével az új VGAk ára is normalizálódna, harmadrészt egy ekkora árasztás esetén a scalperek nem tudnák felvásárolni a hirtelen szabadult készéleteket, és végre annak jutna a VGA akinek 1-2-3 évvel ezelőtt gyártották, vagyis a usernek.
-
válasz
DarthSun #81680 üzenetére
Kis szakmai büszkeség/háttér: Az adatok mellé meg kell nézni az árakat és máris lehet dönteni. Mivel évekig ez is a munkám volt, ezért az ár/érték arányt árgus szemekkel figyeltem és természetesen a kedves igénylők által használt szoftverekhez valót válogattam. Pont a héten hallottam vissza, hogy régebben a konkurenciánál dolgozó ember meglepődött, hogy mennyire hatékonyan a vas állományunk és a kihasználtság. Természetesen ebben a rendszermérnöki csapat keze is vastagon benne van akiket egy ideig vezettem, de már csak "házasságban élve" osztjuk meg a véleményünk egymással. Végülis így is beleugatok a dolgaikba a partvonalról még ma is, ja és Fülén rendszeresen leverem őket Dynablaster-ben.
A hálózatosokkal viszont vigyáznom kell, mert gyúrnak a játékra...
-
fpeter84
senior tag
Sikerült rájönnöm hogy mi okozta a lassulást: DMA akadás valamivel... Bár az everest szerint semmi más nem használja az 1-es DMA-t, ami az Allegro defaultja lenne, de a gyakorlatban mégis összeveszik valamivel - bár szól vele, de az említett diavetítést okozta Duke3D és GTA alatt, a Doom2 pedig lefagyott indításkor... Windows alatt a legacy eszköznél át lehet állítani a DMA-t 0 vagy 3-ra és helyreáll a rend, de DOS alatt hivatalosan nem lehet átállítani... Azért összecsipegetett morzsák alapján mégis sikerült: az essaudio.ini-ben lévő megfelelő hex értékek manipulálásával lehet állítani az SB portot, IRQ-t és DMA-t is. A Doom2 pöccre indul és szól, a Duke3D is mostmár nem csak szól, de gyors is. A GTA-nál annyi szépséghiba maradt, hogy a setup-ja nem képes autodetektálni, manuálisan megadva is error-ba fut, viszont ha kézzel beírom a helyes értéket a játék dig.ini konfigjába, akkor tökéletesen szól és élvezhető a tempója...
Egy alvás után majd megnézem ilyen szemmel az SB128-akat és Live-ot is hogy hátha sikerül úrrá lenni az EMM386 kékhalálon, illetve az ES1868-at is górcső alá vetem ismét...
Azért beterveztem még valamilyen ALS chipes kártya beszerzését is, illetve lehet vadászok egy FM801-est is - régről nagyon rossz tapasztalataim vannak vele: recsegett, ropogott több konfigomban is a windows alatt - az már nem is rémlik, hogy a DOS támogatásával kísérleteztem e... Meg még megpróbálok felhajtani egy ESS Solo-1 -est is az Allegro-1 mellé, mert bár ennek az utóbbinak kellemes a softmidi zenéje, de azért az ESFM prüntyögése mégiscsak szívmelengető -
válasz
frescho #81679 üzenetére
Ja hogy a v4- ek is mennek ebben, nem is figyeltem eddig. Nonotree- n fent van a teljes CPU support listája a lapnak, hát van választék bele. Nézegetek egy darabig, kérdés mit lehet egyáltalán beszerezni, és mennyiért.
Az Általad említettek :
Intel Xeon E5-1650 v4 6C/12T 3.60GHz 4.00GHz DDR4 1600/1866/2133/2400 Support
Intel Xeon E5-2640 v4 10C/20T 2.40GHz 3.40GHz DDR4 1600/1866/2133 Support
Intel Xeon E5-2643 v3 6C/12T 3.40GHz 3.70GHz DDR4 1600/1866/2133 Support
Intel Xeon E5-2643 v4 6C/12T 3.40GHz 3.70GHz DDR4 1600/1866/2133/2400 SupportEzeket is néztem (DDR3/DDR4 is):
Intel Xeon E5-2649 v3 10C/20T 2.30GHz 3.00GHz DDR3 1866, DDR4 2133 Support
Intel Xeon E5-2629 v3 8C/16T 2.40GHz 2.60GHz DDR3 1866, DDR4 2133 SupportNem fontos a magas órajel. Lényeg hogy Xeon, sok maggal. Meg egyenként majd megnézem CpuWorld- on és az Intel oldalán is a TDP- ket. 100W környékén kéne maradni, már a VRM kímélése miatt.
Amúgy már a 2609- el is pont az a poén hogy direkt csak 1.9GHz, de 6core Xeon.
Nagy szerencse hogy egyáltalán megjött és működik a lap. Számomra a kis procival is brutal feeling. Anno mikor megérkezett Benedekco csomagja, megláttam a procit, gondoltam de jó lenne hozzá egy lap, mára megvalósult.
Mint említettem párszor, hobbigép, meg amúgyis régebbi videokártya marad benne véglegesen, valszeg GTX285, vagy HD6850. De tesztelem a még kisebbeket is, pld 6600GT, már ha elindul benne. -
válasz
DarthSun #81678 üzenetére
Az a baj, hogy a v4 még mindig drágább a v3-nál, ráadásul az Intel ott ment el a fogyasztási gondok miatt a sok mag felé. A 3640 sweet spot. Persze van gyorsabb asztaliba, de az nem lesz olcsóbb. Talán a 1650 v4 6 maggal, de magasabb órajellel 40k körül, de az sem olcsó már. Mondjuk all core-t ráhúzva a 2640 v4 10 magjára már más liga, hacsak nem single thread-ről van szó. Közben ott a fogyasztás is, szóval nehéz. 2643-at ajánlanám, de az nem olcsó. Problémás, ha van DDR3, akkor van olcsóbb választék. De ezt neked kell tudni mit akarsz
-
válasz
frescho #81677 üzenetére
Hibrid lap ez, 4xDDR3+4xDDR4 foglalat van rajta. Most 4x8GB DDR4 van benne, mert a 2609v3 csak DDR4- et támogat, meg amúgyis DDR4- el akartam először tesztelni. A lap adatai a gyártói oldalon, valamint ott látható hogy mely procik mennek benne DDR3- al is. Bár lehet aztán hogy a DDR4- ek maradnak benne végleg, még gondolkodom a végső variáción.
-
válasz
DarthSun #81651 üzenetére
Neked most DDR3 vagy DDR4 van? 2640 mind a kettőbe akad. Azok az olcsó procik tetején voltak, elég gyakoriak és már nem annyira lassúak.
fpeter84: Elvileg holnap elérem az ásatással a megfelelő réteget, a könyves dobozok mögött kell, hogy legyen a NYÁK. Már ha megvan....
Közben befutott egy pár más fajta hamis blue pill. Ebbe legalább a szoftver bement, majd megpróbálom átforrasztani, hátha működik.
-
válasz
DarthSun #81671 üzenetére
S3-ba szinte biztos, hogy valamilyen SB-t vagy GUS kártyát tennék. Nekem csak a szopós emlékek vannak bármilyen 3rd parti karival. Opti recseg, ESS laggol, driverek hol mennek hol nem (egyik játékban SB Pro, másikban SB 2.0). Persze ez kizárólag a saját tapasztalat, de akárhova mentem hang problémákkal küszködőkhöz ott ez volt a gond.
Live-ot csak mint tesztelésre gondoltam, biztos nem raknám egy 486-ba komolyabban, az pentiumba ott is inkább annak a tetejébe való valami MMX-es gépbe minimum, win-es progik mellé. -
-
válasz
jokeph #81655 üzenetére
+MasterDeeJay, Bile Demon, KROK640, jokeph : köszönöm a visszajelzéseket, megnyugtató, rossz kijelzés/nem létező adat pótlása 120+ értékkel.
(#81664) fpeter84 : Am5x86- al már jól kéne mennie a hangnak. Ott ha jól emlékszem SB- k vannak nálam. Kettő brand gépben Opti- k, VLB vs PCI S3 tesztben Awe64 ment, a VLB- sbe pedig ALS100 került véglegesre. Egyik kombinációban sem tapasztaltam a leírt belassulást. Valami ütközés lehet ott, vagy nem komálja a lap, esetleg valami hiba van rajta - csak tippek.
-
KROK640
nagyúr
Ez engem kicsit sem lepett meg, sőt, az lepett volna meg, ha nem így van. Rekord bevétel borítékolható volt már az év első felében.
De amikor azt mondom, hogy lehet, hogy a VGA gyártók is benne vannak ebbe a cripto lufi fújásba, akkor sokaktól azt kapom meg, hogy meg lapos föld meg összeesküvéselmélet... pedig egyre inkább az a gyanúm, hogy DE. Elég csak arra gondolni mikor kiszivárgott az NVidia nem bányászós driverére a megoldás, magától az NVidiától. Vagy, hogy az AMD azt a VGA szintet adja most 120 ezerert (ami valójában inkább 220-240), amit 3-4 éve 30-40 ezerért kaptunk. -
fpeter84
senior tag
válasz
benedekco #81662 üzenetére
kipróbáltam 33-as FSB-vel is az ES1989 Allegro-1-et és ugyanaz... ha nincsen hang teljesen játszható, ha van akkor diavetítés - zene nélkül csak hangeffektekkel is próbáltam legbutább minőségben a Duke3D-ben, mert ennek a midije már szoftveres, nem esfm, de ugyanaz... akár zene, akár effektek, diavetítés lesz a játék... no az esscfg-ből van jópár verzió, lehet végigzongorázok párat, hátha van rá hatása, ha azt mondod hogy neked kisebb vason is ment már hanggal együtt jól
ezen felül van még CM8378 PCI kártyám - bár windows alatt többé kevésbé, kicsit recsegősen működik, de DOS alatt hiába inicializálja a drivere, egyik játék sem hajlandó használni, már rögtön a 220-as port csekkolásán elbukik... érdekes mert a drivere meg hangerőszabályzója látja ott
van még egy ES1868 ISA, de ezzel még nem jutottam dűlőre, a 486-on egyszerűen nem hajlandó sehogyan sem működni... más P1/P2/SlotA gépben már van ahol megszólalt, van amelyikben észre se veszi hogy van valami az ISA slotban, szóval nem tudom eldönteni hogy hibás vagy inkompatibilis lehet e
aztán van még egy CT5880 és egy ES1373 chipes SB128 PCI-om is - más gépekben kifogástalanul működnek, az egyik megy ensoniq és creative driverrel is, a másik csak az utóbbival, de a 486-ban mindkettő EMM386 kékhalálba fut a DOS driver inicializálásakor - erre se tudtam még rájönni hogy mi okozhatja, van e megoldás...aztán van még Live-om meg Audigy-m is, de azokat már meg se próbáltam belerakni a 486-ba
-
arn
félisten
Megint a chiphiany… [link] ordas nagy kamu az egesz.
-
-
fpeter84
senior tag
Most nálam kompatibilitási nyűg lehet a 486 lappal, vagy a DOS-os éra legvégén is még ennyire sok erőforrást foglalt a hang? Adott a 133@160MHz-es Am5x86. Eddig egyetlen hangkártya működött normálisan a lapban, egy ES1989S Allegro-1 PCI - ez DOS és windows alatt is szépen szól. Megy vele a Duke3D, GTA - de iszonyatmód játszhatatlanra lassulnak! Ha hang nélkül indítom, teljesen tűrhető, ha hanggal akkor diavetítéssé válnak... Itt most valami driver összeveszés lehet, vagy ez még teljesen normális ebben az időben? A GTA-ra azt találtam hogy min P1 75MHz kell neki, amit a PR rating szerint 160-on túlteljesít az Am5x86 - de a hanggal kapcsolatban nem találatam megjegyzést, hogy de ha az is kell akkor erősebb gép kell alá...
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #81656 üzenetére
Az enyémen felesleges volna összepakolni, Q67-es PCH van rajta, kb. hideg szokott lenni.
-
válasz
jokeph #81655 üzenetére
Ha jól emlékszem az az északi hídhoz köthető extra szenzor ami persze nincs fizikailag kiépítve a lapon. Talán mintha biosban is lenne valami pch thermal néven. Valami dokumentációban lehet benne lesz és utólag berakható ha nagyon kell, bár értelme nem sok lenne mivel nem jellemző azokra a chipsetekre a nagyon melegedés.
-
válasz
Bile Demon #81652 üzenetére
Most nézem hogy rosszul írtam, a gyári intervallum : 0.65-1.3V. Tehát a 0.8 körüli olyan szerény-közepes bekérés.
A 2. képmentésen pedig látom hogy - alaplap : 122 Cfok, nem sok az egy kicsit ?,vagy fals kijelzés, most tűnt fel, előtte a procira figyeltem csak. Mindjárt megnézem ismét.
Lehet hogy ez is alámér. All core turbo- t sztem én sem fogom alkalmazni, ha lesz is bele turbora alkalmas proci. Na- ja, nagyobb procihoz azért nem árt a combosabb hűtő.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #81649 üzenetére
Elég jól megy... És a visszafogott órajel/feszültség miatt a hatásfoka kiterhelve még a Ryzennel is vetekszik.
(mondhatjuk, hogy abból ami 3x gyorsabb, az cserébe 4x annyit fogyaszt...)
Az 1.3V az úgy 4.7-4.8GHz-hez is elég lenne... (4790K alapján)
A machinist lapon úgy emlékszem, hogy rossz a TDP watt kijelzés és alámér.
A 10C/20T proci kiterhelve úgy 200W-ot biztos bekér. Az all core turbo mod-tól pedig megkíméltem a lapot, mert a 6 csatornás VRM a gyenge pontja. A top flow hűtő valamit segít, de csodát az se tesz.
-
válasz
MasterDeeJay #81650 üzenetére
foglalatvédő
Jó kis proci ez, hobbigépbe
Frescho javasolta a 2640v3- at, tuti jó, de az is csak DDR4- et támogat, gondolkodom milyen legyen. Néhány modell van DDR4/3 támogatással is : 2678V3/2676V3/2673V3/2629V3/2649V3/2669V3/2696V3
10e- ért Kínából sem kapni ezekhez lapot...annyiért(vagy ingyen) esetleg kidobott, selejtezett gépből, vagy nagy mák kell hozzá.
-
-
válasz
DarthSun #81592 üzenetére
Kezd alakulgatni, de még pár cuccot fel kell pakolnom.
Konfig @KROK kérte hogy összesítsem, így a jelenlegi felállás - ha változik, természetesen frissítem :HUANANZHI X99 -TF Alaplap
Xeon E5-2609 6core 1.9GHz proci
LC-Power Cu-AL AM2/3 hűtő
4x8GB Kingston Fury DDR4/2666MHz/CL16 @1600MHz CL11 Quad channel RAM
Galaxy nV8600 GTS video sufniventivel (a gyári rosált)
Samsung 870 EVO 500GB SSD SATA
LG DVDRW SATA
SFP Hydro Pro 700W táp
Win10 Enterprise oprendszer
Egyelőre ház nélkül, próbapadonKét kis teszt kezdésnek
Aida FPU mandel és SSD CDM :
Aida szerint a középmezőnyben, azért látszik hogy 1.9GHz- en sem xarral dobálózik a v3- as.Aida stress - a kisXeon 100% CPU load alatt is 0.816 Volt / 31.45 Wattot kér. Mivel a gyárilag megadott 0.8-1.3V- ig terjed, azt gondoltam volna hogy terhelés alatt azért többet kajál, de beéri 0.8- al, a 31Watt pedig elenyésző terhelés a VRM- nek. Egy nagyobb proci gondolom majd jobban beterhel
-
Rugólábserif
csendes újonc
válasz
DarthSun #81647 üzenetére
Nem igazán érdekel a retrózás, nekem bőven elég volt megélni mindazt (Homelab4, Videoton-C, C=64, C+4, Amiga 500, Amiga 1200, aztán jött a "rakd össze magad" gépek korszaka), sokkal jobban elvagyok a mostani technikával, nem győzöm követni!
Egy másik szatyot mindenfélét odaadtam már egy havernak (szerintem még vagy 2 hónapig szortírozza
).
Sok minden nem maradt már, csak a helyet foglalta, inkább csak 1-2 különlegesség, mint mondjuk az Amiga ATA 3.5 -> 2.5 kábele.
Lélekben retrózok, néha még nyomom emulátoron én is az UFO sorozatot, vagy a Last Ninja 2-t, no meg pár Demót, de hardveres részen nem izgat. -
válasz
Rugólábserif #81646 üzenetére
Akkor Te még nem észlelted a hirtelen dráguló retro árakat. Az ingyenes felajánlás engedélyezett, ha bármi egyéb kidobandód van, nyugodtan ajálnd fel itt
-
válasz
fpeter84 #81644 üzenetére
Attol, hogy nincs a menuben iras, meg lehet, hogy van benne.
En a cbrom-ot hasznaltam anno: [link1], [link2]
A leggenerikusabb felhasznalasa az volt ennek, hogy a BIOS-t nem tartalmazo olcso SCSI vezerlobol "draga", BOOT kepes SCSI vezerlot csinaljunk
Mert ugye nem volt mind1, hogy csak 30k a SCSI kartya vagy 100k. Plane akkor, ha a BIOS-t leszamitva egyebkent, azonos volt. (tehat ugyonaz a kontroller IC)
Ja igen, a masik amire sokszor volt hasznalva, az a szamtechbolt logojanak a berakasa, az Energy Star csillag helyere
-
fpeter84
senior tag
mezei S7 lapokat is használtam ilyen célra, Shuttle HOT-603 meg ECS P5SD-A... no ezek biztosan nem tudják magukat írni még - de ezekkel a lapokkal /f kapcsolóval indított awdflash-el írtam idegen bin tartalmakat a flash-be röptében cserélgetve
no erre a gyári BIOS-ba XTIDE beintegrálásra nem találtam semmit, pedig már kerestem... gondolom nem elég csak mellé ollózni, valahogyan tudatni is kellene vele hogy ott még később talál hasznos tartalmat... vagy ez hogyan is működik pontosan? -
válasz
fpeter84 #81642 üzenetére
awdflash-nel /F-nek akkor van jelentosege, ha olyan a BIOS (ami eppen fut!), hogy van benne irasi funkcio. Ha nincs ilyen funkcio, akkor az awdflash eredeti rutinjai mennek. Ha "modern" a BIOS es a lap (P3/P4 korul jottek azok a BIOS-ok, amik tudjak onmagukat frissiteni, pl USB-rol beolvasott fileval), akkor azt ennek koszonhetoen egy, a mar /F kapcsolot ismero awdflash is tudja frissiteni. Pl. 2004-2005-os lap szerintem igy frissitheto egy 2002-2003-as awdflash exevel. Mig ha visszabbmesz, egy 1995-os awdflash nem fog tudni mit kezdeni egy 1998-2000 koruli alaplappal.
Itt pont amiatt, hogy ki lettek kapcsolva a beepitett flash kezelo funkciok, nem lesz egyezoseg ellenorzes sem, tehat ha van BIOS irasi funkcio a BIOS-ban, akkor igy is bele lehet irni barmit a flashba.
Egyebkent egy 256kB meretu romban, ami pl sok korabeli lapon volt, van temerdek ures hely. Amibe ugyonugy beleirhatoak a bios extensionok is. Tehat ha valakinek nincs pl. boot eeprom a halokartyajan, de van 16KB hely a BIOS flashban, akkor oda is feltolhato ez a kod, ugyonigy akar az XT-IDE is.
-
válasz
DarthSun #81640 üzenetére
+Érdekesség. A Win10 alapból nem ismerte fel a nála régebbi lap API- jait. A zippelt kínai driverek viszont azonnal, autodetectesek, Win7->Win11. Eszerint valahol talán egyéni, vagy sajátos a lapterv. Ami eléggé innovatív technológiát feltételez. Legalábbis a honlapon látható kb 20 év átlagéletkorú fejlesztőgárdától.
USA fél...technológiai kivitel korlátozások, etc, lehet van alapjuk a tartásraHaver meghallgatta az Onyx+Solo6C- t, leszegett fejjel távozott
, közben mutattam az X99- et. Mondja ő, hát a feltett driverekben tuti kémprogramok vannak. Ó, mondom én, ilyen naív vagy, itt már a chipsetbe van ez beépíve, kikerekedett szemmel néz - ja, értem - mintha elhitte volna a viccet
-
Hát a 2011- et is ki kell ismerni. Win10 Enterprise marha gyorsan felment USB- ről, de a minimális belakás is kb 10x annyi idő. + a RAM korrekciókat olvasgattam, frekinövelés és 3T-->1T kényszerítés. Bár talán még nem piszkálom, DDR4/2666 CL16 @1600MHz- en CL11 3T, hát elég különleges set, melyen alapból indul, de hát tudjuk hogy az extrém alacsony időzítés is hozhatja a magasabb freki sávszélét. Quad channel ok, win alatt jelzi is.
Ahogy tesztelgetem, látom hogy az 1core erő nem túl magas (mivel 1.9GHz), de azért a @2,6GHz C2D- tól magasabb, mindegy hobbigép, és sokkal nagyobb proci is pakolható bele(lehet hogy be is szerzek), de ezt a kis ajándék procit is letesztelem, így illik ha már kaptam
. Maga a lap összességében nagyon tetszik, kis Kínaiak jól megépítették. Eddig úgy látom minden megy rajta rendben - hátsó IO csatik, SATA, ventivezérlés, proci SpeedStepp, stb, szóval hobbilapnak űberkirály, bár tuti hogy a B450Pro, egy közepes Zennel is lenyomja, meg a sima B450 is lenyomja. Esetleg...10c/20t procival az új gamek asszem profitálnak a félretro platformból, viszont hosszabb távon és Win11 esetén, a kiterjedtebb utasításkészlet a Zen- re billenti a mérleget.
Az 1.9GHz 2609 érdekessége az ice hő
, stress alatt is kb nulla melegedés, kis hűtővel is. A Zen 1600AF- hez már kell normálisabb hűtés, pedig csak 3.5GHz allcoren hajtom, és 0.12- es, míg a Xeon 0.22- es. Utóbbi pedig kevesebb magfeszt is zabál Aida szerint, meg az összWatt is kisebb.
-
válasz
Fred23 #81636 üzenetére
Ha pl az adott awdflash nem ismeri a kapcsolot, akkor azt siman nezheti filenevnek. A kapcsolokat pedig nem kell vaktaban probalkozni, siman adsz neki egy /? -t es latod mik vannak. Van olyan verzio, aminek pl. nem kell megadni a beirando bin nevet, ha nem akarsz biost flashelni.
-
válasz
fpeter84 #81634 üzenetére
Total Commanderben néztem meg, mind azonos volt.
Czo: Talán elírtam valamit akkor, nem tudom. Az viszont biztos, hogy némely módszer esetén csúnya kijelzést kapok az AWDFLASH felületén, máskor meg szépet.
Ha jól emlékszem, ennél az alsónál a /qi után visszakerült az oldbios.bin szöveg a megjelenő második sorba.
-
válasz
Fred23 #81633 üzenetére
Tovabbra is tartom, hogy a /qi-nak nincs koze a BIOS mentesehez. A /qi egy dolgot tud, azt, ami a neve (qualification ignore). Ez a kapcsolo kell ahhoz, hogy A alaplapban, B alaplaphoz valo BIOS-t irj, mert ez ignoralja a BIOS allomany es az alaplap vendor stringek osszevetesenek az eredmenyet. Hot swapes eeprom irashoz elengedhetetlen.
-
Lementettem több verziót, ezek szerint érdemes lesz átnéznem őket, mert készíteni szeretnék megint egy Windows 2000 SP1 cd-t, amire csak a lefontosabb, biztosan jó progik kerülnek az extra könyvtárba. Legutóbb is ki lett centizve nagyon a hely, szóval awdflash.exe-ből is elég lesz egy, számomra tuti változat. Bár amilyen kis progi, kettőt még bevállalhatok.
-
válasz
Fred23 #81630 üzenetére
Ez elegge erosen verziofuggo. Most pl. nalam levo verzioban (8.99), a /qi kapcsolonak nincs koze a menteshez. Ha siman elinditom az awdflash.exe-t a /? parameterrel, akkor az ott megjeleno help alapjan, siman osszerakhato a command, ami a BIOS-t kimenti. Nalam ennek a szintaxisa az, hogy "awdflash uj.bin idementjuk.bin /pn /sn". Ami a leirtaknak megfeleloen, NEM fogja betolteni az elso parameterul kapott uj.bin -t (ami nem is letezik) es el fogja menteni a masodik parameternek kapott idementjuk.bin -be a BIOS-t.
-
-
És baromi nehéz is. Mennyit szitkozódtam rajta...
Az XCOM2 Long Wart még nem próbáltam, de az Iron man + legnehezebb fokozat megvolt EU-EW, XCOM2 alap végigjátszva, WOTC megvettem de nem játszottam végig még..
Őszintén a Long War XCOM 2-höz jobban érdekel mint a WOTC, úgy hallottam, idegesítésen kívül nem sok mindenre jók azok az alienek. -
válasz
FoxiestFox #81626 üzenetére
Az már megvolt, most visszatértem a DOS-os gyökerekhez. Természetesen a legkeményebb módban tolom, az elején volt olyan amikor örültem, hogy néhány katonám túlélte a küldetést. Aztán lassan kikupálódtak.
-
-
válasz
KROK640 #81623 üzenetére
Érdekes, hogy kis korkülönbség mennyit jelent. Középiskolában persze, mi is szerettünk volna olyan gépet, mint a gazdagabb osztálytárs, de ez nem jelentett semmilyen rangot a középiskolában. Számoltattunk gépet napokig egy rosszul beállított renderrel vagy a felvételire felkészülve amíg 3-man matekoztunk a 4. próbálta megtalálni az elbújt sectoidot valahol a pályán.
Az általad írt időszakban sem számított rangnak, hogy kinek mennyi fragje volt. Helyette az volt érdekes, hogy mekkora partit toltunk UT-ben és mennyit röhögtünk amikor megállított a fakabát a kispók árát többszörösen kitevő gépekkel az utasok ölében. Közben ment a fejlesztés, de okosan, mert kellett másra a pénz és volt amikor az oldalbordával mentünk videokártyát venni (1950Pro)
Ma meg nagyon befagyott a gép. A 9700-2060 kombó szódával simán elmegy. Főként mert tanulás mellett ugyan az Enemy Unknown-t befejeztem és a Crysis sorozat legéhesebbtagjáhozhoz is elég volt a gép. A következő a Terror from the deep lesz, de csak ha a IIsi teszteléséhez előszedett Warlords-ot végigtoltam. Mondjuk ez utóbbihoz jól jött a 20% tuning (20->24MHz) a 68030-nak
-
KROK640
nagyúr
Egyébként ezen sokat elmélkedek még ma is, bár a válasz egyértelműen körvonalazódott már a fejemben, hogy vajon mennyire volt nekünk jó az 1997-2005 időszak?
De főleg a szűken és bőrömön tapasztalat 1999-2003?
Amikor ugye évenként megduplázódott a gépek teljesítménye, és az ember tudta, hogy jövő ilyenkorra olcsón lesznek a mostanit torony magasan verő HW-k. Tök jó volt lesni az árlistákat, ráfüggeni az újdonságokra, és nézni amint hetente csökken az áhított CPU/Alaplap/RAM/VGA/HDD ára...
Mikor 20 ezer ft-ból (fél havi bér) teljesen jó gaming VGA-t lehetett venni...
Ráadásul annak idején ez a suliban rangot is jelentett, hogy kinek milyen gépe van? A túl régi vagy gyenge gép égő volt, a menőbb arcok (mint pl egy idő után én is) pedig azzal versenyeztek kinek van a legjobb gépe az osztályban, az évfolyamban, az egész suliban ... (és az ilyeneknél volt külön érdekes mikor 768MB RAM volt a 466-osomban, mikor 128MBval is tökéletesen el lehetett lenni, 256MB meg highend gamer gépekbe volt leginkább csak)Másik oldalról ez a gyors fejlődés hozta azt is, hogy egy egy éves gép már elavult volt, egy két éves már-már használhatatlan. Évente kb 100 ezret locsoltam a gépbe, és ígyis csak alkalmanként tudtam up to date lenni, az év nagy részében inkább az aktuális újdonságok mögött kullogtam.
Szóval megvolt az árnyoldala is. Ha a mai fizetésemet semmi másra csak gépre kellene költeni, akkor inkább jó lenne, hiszen évente lenne érezhető fejlődés...Ha ma lenne ez, amikor fizetésem ezer más dologra elmegy (lakhatás, kaja, barátnő, közlekedés, buli, ruházkodás, stb) akkor valószínűleg úgy állnék a dolgokhoz mint Nowy Tomi haverom, aki akkor váltott P1 100-ról 300-as Celeronra, mikor én már vagy egy hónapja kirúgtam magam alól a totálisan elavult Celeron 466-ost az 1700-as Celeronért. Ő mindig évekkel le volt maradva, de azt mondta, hogy van ideje, kivárja még olcsóbb lesz a gép, inkább 2-3 évvel később játszik a játékokkal. (akkoriban még az internet sem volt elterjedt, ha az osztálytársak spoilereit elkerülte az ember, akkor 3 évvel később egy 3 éves játék is tudott új lenni). Ő egyébként manapság is viszonylag retro Phenom 965BE-t hajt, ha jól emlékszem.
Oh wait... hiszen a 2GB-os VGAmnak hála, most pont ezt csinálom, jó ideje! (hiába a 10400F) sokéves címekkel játszom, The Saboteur, C&C Generals, Worms Armagedon, Blur, Forza 4, JustCause 3, AC Unity, újabban FlatOut Ultimate Carnage. Igen, ha feltűnt ebből egyik sem újabb 2015-nél a Forza Horizon 4 (2018) kivételével.
-
KROK640
nagyúr
válasz
#68216320 #81602 üzenetére
Hifi cucchoz :
Anno 2001-ben én is elkezdtem ezt a hifi irányzatot is, volt kát haverom aki nagyon benne volt ebbe, Laci és Tóni. Különösen az utóbbi volt elképesztően hifi bolond, kilószámra hifis újságok, több komplett szet, erősítők, mindig éppen készült valami új, amivel már nem csak remegtetni de be is tudja majd törni a szoba ablakait. Plusz rendezvényre járt hangosítani, de kb a fél élete is ez volt. (a másik fele meg persze a PC) No, ebben a körben félig meddig külső nyomásra rávettem magamat, hogy akkor építsünk valami komolyabat mint a gép PMPO 2×60W-ja (ami kb 6W volt valójában).
Már a kezdetekkel meggyűlt a bajom, az első 4000ft-os deck/erősítő nemes egyszerűséggel leégett az első napon, úgyhogy tizen sok ezerért jött az utód, aztán megjöttek a hangfalak, amik valójában csak mélynyomók voltak doboz nélkül, így mentem Tónihoz h akkor most építsünk valamit ebből, mondta, hogy kompletten mire ebből kihozunk valamit ami arra érdemes (elitista szemmel nézte persze), a két hangfal 2×50 ezer ft, de ha gondolom van neki régi sokadlagos tartalék hangfal setje, a kettő 75 ezerért az enyém. De új deck (akkor már a hármas számú) is kell, ez 25-30tól van amiért érdemes pénzt adni... meg persze kábelek + ezaz, további súlyos ezresek. (összehasonlításképp akkor : 40 ezer ft volt egy átlag fizetés (most nem a KSH kozmetikára gondolok, hanem amennyit valóban kerestek az emberek); 50 ezer ft-ból kijött : egy 800MHZ-es PIII proci, VAGY egy Abit ST6 lap és egy 900-as Celeron, vagy akár AMD oldalon 1GHZ-es Thunderird és hozzá való lap, DE fogalmazhatnék úgyis, hogy 1 GB PC133 SD RAM vagy 640MB DDR 266-os RAM, vagy 2db 20GB-os 7200-as Maxtor (54 ezer), 1db 40GB-os Maxtor Quantum és még marad is 10 ezer, VGAból pedig 2db MX400-as 64MB-os GeF2 mellett is maradt volna 6 ezer az 50-ből...
Mivel akkoriban a 466-osom volt (asszem akkor 384MB RAMmal, meg 2×20GB HDD + TNT2 M64), és már erősen fejleszteni szerettem volna, itt meg a "normális hangrendszer" ebből láthatóan egy akkoriban (nagyon) komoly PC árát jelentette, nem is volt kérdés, hogy nem fogok beleugrani a hifi építésbe, ráadásul Tóni szerint az lett volna valami alsó kategória teteje... Ami nekem volt csak bohóckodás volt, deckestől mélynyomóstól.
Akkor csóró diákként kerestem diákmelóban suli mellett havi 8-10 ezer ft-okat, így talán még érthetőbb mekkora összegek voltak nekem ezek akkoriban, főleg egy pénznyelő PC mellett.A hab a tortán, hogy meglévő hangreszeremmel (mert azért csak össze lett tákolva valami) is hamar kivívtam a szülők és a szomszédok nem tetszesét, hamar meg lett ígérve, hogy ki leszek vágva én vagy a hangcucc. Ezekután kb 3% volt az a hangerő amivel békénhagytak, így meg semmi értelmét nem láttam, szóval hamar elpasszoltam helyben a cuccokat (persze jó kis buktával), és vettem a Tescoban egy 2000ft-os fejhallgatót. A durva az, hogy abban mivel bömböltethettem a zenét, nekem még technikailag jobb élményt is adott, mint a nagy hangtechnika.
Na így nem lettem hifis arc végül, elég volt nekem bőven a PC is. Azon legalább nem csak zenét lehetett hallgatni, hanem ezer más dolgot is csinálni.
-
KROK640
nagyúr
-
válasz
Bile Demon #81596 üzenetére
Ismét kössz ! Akkor a BIOS- ban az a CPU 1.8V fesz nem a core. Mondjuk gondoltam hogy fals kijelzés, mert 1.8V- on egy 0.22- es proci füstölne hamar. De akkor nem fals, hanem ezt a VRIN- t jelzi ott. Nemsokára pakolom a Win- t, akkor ott majd látszik a belső fesz is.
Videoban is láttam hogy állítgatott a csávó minden félét, de az 1.8- at meg sem említette... -
arn
félisten
válasz
#94257664 #81595 üzenetére
Megis helyesebben szolnak, mint a hifis rendszerek nagy resze, olcsobban. Joval feljebb kell menni arban, hogy tobbet kapjal. Ezer euroig kellene rendszert epiteni, nem lenne kerdes. Az sem hatrany, hogy pontosan a sugarzohoz passzolo erositot valasztanak, jobb dobozoknal alulra class dt, felulre meg abt. Ha tehetnem vmi masterdobozokat hallgatnek, csak az a gond, azok mar ugyanugy tobbtizezer euros nagysagrend (atc, jbl).
A class dvel nincs semmi gond, en jobban szeretem oket, mint az ab erositoket. Epp emiatt kuldtem vissza az ahb2ot, mert egy olcsobb class d is ravilagitott a hianyossagaira. Ha egy naim utan bekotom nagy csoda, egy lenduletes class d utan mar nem annyira, hiaba szupertiszta. A hypex, purifi erositok helyesebben mukodnek nagyformatumu dobozokon, az ahb2 talan a mai zsebdobozokhoz jobban passzol.
-
törölt tag
Köszönöm a tippet.
Néztem már ezeket, de a vezérlő kábelekkel az a gond, hogy egyrészt vastagabbak, mint a hagyományos szürke kábelek. Másrészt merevebb a szigetelésük, nehezebb hajlítani őket.
Egy ideje vadászom már a szürke kábeleket, több projecthez is kellenének, de valahogy ezek a kábelek eltűntek. Csak riasztó-vezérlő kábel maradt, ami nem ugyanolyan sajnos.
Pl: ha megnézed a 2x0.14 kábel átmérője majdnem 4mm. Gondolom a vastagabb szigetelés miatt, mivel ezek nagyfeszültségre jók, míg a régi azt hiszem 30V vagy 50V-ig volt használható.
Mindegy, nem akarom a topic-ot off témába terelni, csak gondoltam kérdezek, hátha ...
Megyek vissza "read-only" státuszba.#81603 Fred23:
Igen, az úgy valóban jó megoldás lenne, ha lenne.
Mindenesetre írtam a 2török pc bontónak, hátha van nekik és talán nem ennek az árán akarnak új Audi-t venni majd -
válasz
#68216320 #81600 üzenetére
Mi lenne, ha "epitenel"? A feher csatlakozoban nem vagyok biztos, de szerintem NCH200 tipusu lehet, azaz szerintem ez maga a csatlakozo: [link], ehhez pedig szukseged lesz krimpelheto "anya" csatlakozora, ami szerintem ez: [link]. Mivel az erintkezo le van cinezve, ezert tulajdonkeppen akar forraszthatod is.
A fekete az NSR tipusu csatlakozo, csak van rajta "lock". Viszont a lock, kb folosleges. Marmint ugysem kerul rangatasra, igy a lockrol le lehet mondani. Ha viszont lemondassz, akkor ez lesz a te csatlakozod: [link]. Ehhez szinten kell "anya" tipusu erintkezo, ami ez: [link].
Vezeteknek lehet hasznalni barmit, de kb ez lehet a megfelelo. Ez 26AWG, ami ramegy akar az SPH (feherhez) akar az NDR (fekete) cuccra is. Azert tippelek erre egyebkent, mert egy csomo olyan kabelem volt, ahol az arnyekolas es az egyik er volt felhasznalva a GND-hez. Az pedig kb ez.
A legdragabb alkatresz a fogo lesz maga, de ez kesobb is jol johet, mert az osszes LED pl az NSR/NDR csatlakozot hasznalja. NCH/SPH-t nem krimpeltem meg vele, de NDR/NSR-hez ez biztos, hogy jo lesz: [link].
Ha pl fogod mar van, akkor egy fekete-fekete kabel ~140 Ft, egy feher-fekete pedig ~280 Ft-re jon ki.
Szerk: ja igen, ha pl csatlakozobol megveszel vagy 100-at egyszerre, akkor "jelentos" mennyisegi kedvezmeny uti a markodat, igy jelentosen csokken a kabelek ara is.
-
válasz
#68216320 #81600 üzenetére
Max úgy érné meg, ha lenne helyben egy nagyon retrózós ismerősöd. Nekem összesen lehet kábé 10 db ilyen kábelem, de ez úgy 15 gépből jön össze. Sokan vesznek viszont zsákszámra komplett gépeket, amiket aztán szétbontanak, és marad egy halom alkatrész, kábelhalom is. Városod topikjában érdemes lehet tán érdeklődni, hátha van ilyen gyűjtögető. De lehet, innen is ír majd valaki privit.
-
törölt tag
válasz
frescho #81601 üzenetére
Bocs, hogy "bele vau" csak erről eszembe jutott egy régi haverom apukája, aki anno közel egy lakás árát költötte el high-end hifi cucc beszerzésére. Ő a következőt mondta, ami nagyon megmaradt bennem:
"Hifi-t úgy válassz ahogy nőt! Soha ne a paramétereket nézd! A ami számokkal kifejezhető érdektelen." -
válasz
#94257664 #81595 üzenetére
Abban arnnak igaza van teljesen, hogy hallgatni kell. Talán 1 éve szenvedtem, mert a kis Hertz-ek már nem voltak elegek a kinyitott nappaliba. Most egy Focal pár van a NAD erősítőre kötve egy olcsóbb DAC-cal megspékelve. Amit hallgatok teljesen jól szól. OK, egy kicsit több tere lehetne a most szóló Palladio-nak, vagy dögösebben düböröghetne a lábdob a One-ban, de ez csak addig érdekes amíg fel nem ülök a zene hullámzására és hagyom, hogy vigyen. Mivel erre bőven alkalmas, nincs benne akkora luk amin leeshetnék nem nézelődök tovább. mindezt úgy, hogy mértem hangfalat, erősítőt többször is mert kellett, meg azért is mert érdekelt. De ezeknek a közelébe nem megyek műszerrel amíg tetszik a hangjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Macbook Pro 2020 13" // M1 // Számla + Garancia //
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest