- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
"Kene keriteni valakit, aki tudna forrasztani Voodoo 2-n memoriat."
A Voodoo2-őn még pont olyan RAM van, ami otthoni körülmények között is forrasztható, megfelelő kézügyesség és ismeretek mellett. Levenni nehezebb, mivel ahhoz már egy fokkal komplikáltabb felszerelés kell, hogy ne sérüljön a nyák / IC.
-
A legutolsó firmware frissítés hozzá release notes szerint 2008-ban készült. A switch maga talán 2-3 évvel idősebb csak. Tehát eléggé koros példány.
Egy 3Com Baseline Switch 2250 Plus (3C16476BS) amúgy, ami belül is kiváló műszaki állapotnak örvend; az-az nincs semmi por, semmi égésnyom, semmi púpos kondenzátor vagy más probléma. Sőt, még forgalom is van a portokon.
A gond, hogy a web felület nem érhető el, mert belefagyott legutóbb is két menüváltás közé. Azóta DHCP-n sem kér IP-t. Lehet resetelte magát egy fix IP-re (feltéve ha az default neki). A még nagyobb gond, hogy 1.0.0.0 minden azonosítója, és ehhez is legalább 3 frissítést adtak ki. A webfelület meg kell az LACP konfigurációhoz, ahova szánom.
3Com v6 discovery tool megvan, bár nem fut Win10 alól. Majd kerítek neki egy XP-s gépet. De ha sikerül elővarázsolnom újra a web management felületét, mindenképp rá akarom húzni a legfrissebb firmware-t.
-
Látott valaki 3Com driver / ftp / firmware archívumot valahol?
Lenne egy switch ami régóta nálam van, nem használtam aktívan, most bedobtam volna üzembe, és nem igazán stabil a web management felülete. HP vette meg ugye 3Com-ot, de el is zártak minden toolt a közösség elől azonnal.
-
válasz
FoxiestFox #81096 üzenetére
Nem, ez 2-3 éve volt már.
Emiatt meg nem fogom visszanézni az akkori (és korábbi videóit). Valamelyik "megmutatom nektek, mit küldtek nekem ingyen mások, ami nektek sosem lesz" videójában volt, ha meg szeretnéd keresni.
-
válasz
FoxiestFox #81092 üzenetére
És mindezek mellett néha még paraszt is Clint. Amikor például húzta a száját az egyik "mail-call" videójában azért, mert egy rajongója ingyen küldött neki egy olyan játékot ami neki már megvolt, akkor leírta magát véglegesen nálam.
-
Van aprón 5 darab hangkártya olcsón. Köztük egy kifejezetten jó Yamaha is.
-
A Win95 is biztosan tudja ugyanezt. Az előfordulhat, hogy csak telepítés után lehet beállítani.
Nekem anno egy működő COM portom volt (a hiba okára már nem emlékszem) a Tomato Socket7 alaplapomon, és oda pedig a külső modem volt kötve. Így én is numpadról egereztem, talán több mint egy éven keresztül. Egészen meglehet szokni. Na, persze nem sírtam vissza, amikor már megoldódott...
-
"Miattam mindenki azt csinal, amit akar, csak a tenykent valo beallitast nem szeretem, arra szoktam kizarolag reagalni."
Fejtsd már ki kérlek, mi nem tetszett, milyen "tényként való beállítást" nem szerettél abban, hogy linkeltem egy mai OPL3 eszközt a közösségnek. Mert ugye kizárólag ezekre szoktál reagálni elmondásod szerint, és nem sikerült megállni.
Értem, hogy a RetróRendőr szimatod jelzett, hogy "nem korhű" és muszáj leszólni a cuccot, de próbáld ki legközelebb kérlek, mielőtt nemtetszésed nyilvánítod ki, hogy elszámolsz 10-ig, és tovagörgetsz.
Köszönöm! -
válasz
#94257664 #80748 üzenetére
Hmm.
Emlékeim szerint _minden_ teleszemetelte a CONFIG.SYS és AUTOEXEC.BAT fájlokat. Beleértve a GUS-t is. Ezért csináltam mindig előtte backupot, megnéztem mit csinált, majd adaptáltan a saját menürendszeremre.Könnyen lehet, hogy nem egy, hanem két executable-t kell futtatni hogy telepítsd, nem ma telepítettem AWE kártyát. De nálam a "mennyit kell szopni" nem ezt jelenti, úgy tűnik jóval magasabb a küszöböm...
Próbálj DOS alá TCP/IP hálózatot telepíteni a nulláról két gép között, úgy hogy megmaradjon a nap végén 640K memóriád, és még a hálókártyákat is telepítened / tesztelned kell."> játszhatok is"
Ahogy frescho is mondta: "Jumperelni kellett, változót berakni a config állományokba. Érteni kellett hozzá, mai next-next-finish szemmel nézve béna."
Ez a beugrasz a DOS elé, setup, next-next-OK, játszhatok is, nem igazán működik. Nem azért mert mennyit kellett szopni az AWE vagy bármi más kártyával ami egyébként a telepítést követően gond nélkül ment, hanem mert az még egy másik idő volt.Mai "gyerekek" már hozzá vannak szokva ahhoz, hogy alap komponensekből 15 - 20 perc alatt lazán össze lehet post screenig szerelni egy gépet asztalon. OS install is automata, majd lehúz magának drivereket is. A DOS minden volt, de nem ez, még a plug&pray időkben sem.
-
válasz
FoxiestFox #80742 üzenetére
"Én pl pont az a típus vagyok, hogy lefosom a grafikát, amíg hangulatos, de hang tekintetében többet várnék, mint ami jelenleg rendelkezésre áll a modern játékokban."
Ha megfigyeljük az audio technika fejlődését, akkor jól láthatóan a '90-es évek elején szépen elkezdett a HiFi és a minőségi hang irányi igény csökkenni. Ez egy nemzetközi jelenség, de egy hazai példán levezetve:
Amíg a '80-as években sokan több havi fizetésüket félretették, hogy megvegyenek egy Videoton / Orion tornyot (ami nem az zenehallgatás csúcsa), addig ma egy átlagos háztartásban már nem is találni dedikáltan zene hallgatásra gyártott eszközt. TV-ról szól a zene, Bluetooth eszközről, jobb esetben komolyabb fülhallgatóról, telefonon át.Szerintem hasonló zajlott le a PC-s audio világban is. Amikor már "good enough" lett, és apró különbségekért kellett volna nem annyira apró pénzt beleölni, akkor ott lehaltak a fejlesztések. A kicsit speciálisabb játékbeli audio effektek pedig ugyanúgy égetik a pénzt mint a kicsit speciálisabb video effektek, de kevésbé eladhatók.
-
válasz
#94257664 #80740 üzenetére
Audigy driverével nem emlékszem szoptam-e. Szerintem nem. Amire emlékszem viszont, hogy a legacy driverek nem voltak hajlandók csak CD-ről települni. Tehát, te hiába vettél egy Audigy2-t például, letöltötted a legújabb drivert, nem települt emlékeim szerint. De lehet már keverednek az emlékek, és ez a Canon fényképezőgépek tooljai voltak?
Nemsokára egy XP-s gépemen lecserélem majd az OS-t Win98SE-re egy-két játék miatt, ott majd kiderül a turpisság.
"hogy egy AWE-vel is mennyit kell szopni DOS alatt"
Hmm. Semmit? -
válasz
envagyok #80738 üzenetére
Régen mindenki szidta a Creative drivereket. Valószínűleg én is.
Aztán sokan áttértek az ASUS-ra. Én visszatértem az alaplapira sokáig.Majd feltűnt, hogy még tavaly, vagy tavalyelőtt is jött ki új driver az X-Fi szériához? Gyári, hogy a Windows 10 frissítésekor elcseszett valamit javítsa. ASUS-t meg szidják a hangkártyás topikokban, hogy 1x éve nincs driver frissítés hozzájuk.
Kiből lesz a cserebogár
-
válasz
#94257664 #80737 üzenetére
"Nem tépte ki alóluk"
De igen. Ez nem vélemény, ez nem szerintem. A Microsoft beszüntette a DirectSound3D-t, és több mást, ahogy írtam.
"In the case of hardware 3D audio effects played using DirectSound3D, they will not be playable; this also breaks compatibility with EAX extensions.""migrálták is az EAX-ot OpenAL alapra"
Nem vagyok mainstream játékfejlesztő, és innen szerintem egyikünk sem az. Valami oka mégis csak van, hogy a migráció után mégis elmaradtak az EAX / OpenAL játékok annak ellenére hogy a library mai napig opensource elérhető és állítólag fejlesztik is. Gondolom azért, mert nem ekvivalens a kettő, vagy csak a nyűg van vele."Persze CT ezt sem hagyhatta, és azóta is helyben toporgás van"
Kirántották az OS-ből az addig használt API-t. Írtak egy hellyel közzel valamire való szoftveres megoldást, azt open-source megoldássá tették. Így se kell az embereknek láthatóan.
Nem látom mi itt a CT bűne továbbra sem abban, hogy közel nullára redukálódott a hangkártyák fejlődése. Gyakorlatilag csak a jel/zaj viszonyra és a csatlakozók és perifériákra gyúr mindenki, aki PCI-e kártyával próbál kijönni. A külső DAC-ok piaca meg egy új, Vista utáni világ. -
válasz
FoxiestFox #80734 üzenetére
"Persze CT ezt sem hagyhatta, és azóta is helyben toporgás van, ha hangról van szó, míg a grafika folyamatosan fejlődik."
A Creative egy évtizeden keresztül fejlesztette az EAX-ot, az 5.0 verzióig, amikor is a Microsoft kitépte alóluk (és mindenki más alól természetesen) a DirectSound3D API-t.
Ez láthatóan nem kavart nagy port, mivel nem lett igazán nagy felháborodás ebből user oldalt.
Az emberek megrántották a vállukat, és ennyi. Az EAX támogatott játékokból pedig nem jött több, hiszen nem volt platform hozzá. -
válasz
frescho #80731 üzenetére
"Érteni kellett hozzá, mai next-next-finish szemmel nézve béna."
Ez anno mindennel így volt ami számítástechnikához kötődött, és valahol hiányzik is. Természetesen, valahol meg nem"az általad említett ESS-t és még sok más kártyát egyszerűen SB Pro módban használt mindenki, mert az lett a kvázi szabvány"
És emiatt volt, hogy húgom kapta a szerencsétlen Gravis kártyát amivel mindig csak a szívás volt, én meg egy (ma sokak által lesajnált) Yamaha OPL3SAx kártyát használtam 100% megelégedettséggel.A RetróRendőrség meg nem neked szólt. Én is sokat használok emulátort, mert kézre esik. Nem érzem ettől kevesebbnek magam.
"Ma viszonylag olcsón lehet építeni DOS-ra gépet."
Ezt annyiban challenge-elném, hogy 10-15 évvel ezelőtt lehetett olcsón DOS-ra gépet építeni. Ma kukaszökevények vannak jobbára már csak "nem próbált / nem értek hozzá" állapotban. Minden mást szinte már gyűjtők összehalmoztak, az-az aránylag kevés kézen van sok hardver. -
"Az maradjon mar az en becsipodesem, hogy teljesen az eredeti allapotra torekszem, ha lehetseges."
Maradjon. Bármilyen sajátos módon is definiálod az "eredeti állapot" és a "lehetséges" fogalmát. Azt a becsípődést kellene levetkőznöd, hogy belekötsz mindenbe, ami számodra nem "eredeti állapot" vagy "lehetséges".
Linkeltem egy sikeres terméket, ami már megint out-of-stock. OPL3 van rajta, ami a mai 20+ CPU magos, 64 GB RAM, RTX 3080, PCI-e Gen5, 4000MB/s SSD világban már szerintem kétségkívül eléggé nosztalgikus beütésű, rétegtermék. Erre jössz te, és "de ez nem retró", "tokeletes a dosbox", annak ellenére hogy jól fogy, és van létjogosultsága. Akkor görgess tovább, ha neked ettől tikkel a szemed, nem neked szól a termék. Nem kell minden szarba belekötni, mert neked becsípődéseid vannak.
-
válasz
Bile Demon #80726 üzenetére
"Szépen tisztán szól, az szerintem bullshit, amit a videóban a csávó mondott, hogy mennyire zajos."
A line-out minőségével én sem voltam elégedetlen a Gravisnek. Épp emiatt kötöttem be mindig a Rolandok és a Creative kártyák közé.
Ettől függetlenül lehet könnyen lehet, hogy a videó készítőjének maximálisan igaza van, de más okból. Lehet ugyanis, már döglődik a kártyája, mint nekem a Orchid SoundWave32 anno.
Elég hozzá egy már tévútra tévedt kondenzátor valahol. Vogons-on sem kell sokat keresni hogy különböző topicokat találjunk ahol segítséget kérnek, döglődő kártyák kapcsán. Szép számmal van köztük Gravis is. -
válasz
frescho #80724 üzenetére
"használatával nem volt baj" kijelentést nálam üti a "driverrel viszont voltak gondok"
"hangja rendben volt"
Annál a fél tucat / tucat + késői Epic Megagames (akit egyébként szponzorált a Gravis) játékoknál, amiket Gravisre írtak. Más esetben csapnivaló volt a MIDI, OPL emuláció nevetséges, és a sajátos architektúra miatt sokszor röcögtek a játékok miatta.
Ellenpélda viszont a Settlers, ami Gravisen szól úgy, ahogy annak szólnia kell. Mondjuk nem nagy a trükk mögötte, elég az hogy Gravis volt Haiko Ruttmann-nak, és másra nem írta meg natívan a zenét."Nekem volt GUS-om amikor megjelent és 98 vagy 99-ig használtam."
Én is húgom 386SX + EGA monitor kombójában már anno használtam Gravis Ultrasound kártyát (Gravis Ultrasound 2.4 != Gravis Ultrasound Classic, fetisiszták kedvéért), és sokszor sírógörcsöt kaptam tőle. Egy ESS kártya kevesebb footprint-tel, sokkal többet nyújtott volna. De azok később jelentek meg mint low-end kártyák nálunk."Persze nem kell, hogy ez mindenkinek jó legyen."
Így van, és így is van rendjén. Csak van amikor egyesek, mintegy RetróRendőrség megmondja hogy mi a tuti, és az "úgy nem jó", "úgy nem korhű", "az nem úgy volt", "nem tudja mire való" és aki másképp gondolja, máshogy tetszik neki, nem tud mellette elmenni. Én meg emellett nem tudok elmenni. -
"Jopofak ezek a regi hwek uj kontosben, de hat annyira retro ez, mint a dosbox."
Vagy mint a CF / SD kártyás gépek. De nem gond, több marad másnak, ugye."Szvsz aki regi jatekokkal akar csak jatszani, arra tokeletes a dosbox, a retrozas tobbi reszehez meg ezzel sem lesz kozelebb az ember."
Játékra közel sem tökéletes a DOSBox, de egyelőre emulált környezetből egyelőre jobb környezettel nem rendelkezünk.
Kismillió más felhasználási területe lehet egy külső OPL3 kártyának, nem kell azonnal ezt is leírnod, mert "nem korhű". Én Adlib Trackerből (és jobb Adlib trackkel rendelkező játékokból) szeretnék létező legjobb minőségben felvételeket készíteni, arra pedig ez tökéletes. -
"Hat ha nem tudja az illeto, hogy mire valo"
Whoa. Nice.Nagyon szép, hogy megint összefoglaltad miért olyan fantasztikus papíron a Gravis, mivel tud többet mint az Sound Blasterek és társai. De ezt mindenhol megtalálod amikor előkerül a Gravis neve, nem mondtál semmi újat.
Amiről viszont ez a csávó beszélt az amit kevesen vállalnak fel, miszerint nem a nosztalgia rózsaszín ködében úszó visszaemlékezések a "régi szép időkre", hanem nettó felhasználói tapasztalat a Gravis kapcsán.
-
válasz
fatpingvin #80713 üzenetére
Így már értem.
Nem, azt már korábban láttam. LGR-t pedig elvi / vallási okokból nem nézek, de Google kidobta, ő is csinált már videót róla.
Egy ideje már watchlist-en van ez az OPL3 huncutság. És ma jött a levél 17:02-kor, hogy ismét rendelhető.
1. rendeltem egy szettet magamnak
2. szóltam itt -
válasz
fpeter84 #80712 üzenetére
"létezik olyan BIOS is, ami 88h-ra írja a debug infóit, nem mindenki a 80h-ra?"
Adrian's Digital Basement videókban sokszor előkerülnek különböző debug kártyák, különböző x86 gépekre. Főleg a legidősebb gépekre jellemző, hogy eltértek a "ma" megszokott ISA kommunikációtól.
"nem találtam értelmes pénzért ISA/PCI POST debug kártyát"
Nem tudom mit értesz értelmes pénz alatt, de a linkelt verzió egy elég alap. Ennél a 2007 körül vásárolt kínai bóvli vackom is többet tudott. Ma meg már olyan kártyákat látni, lassan már csak nem rajzol neked grafikont realtime.
-
válasz
fatpingvin #80710 üzenetére
Nem értem mire szeretnél ezzel utalni.
-
The Real Gravis Ultrasound Experience
Kendőzetlenül őszinte szidása a Gravisnek... -
Gyorsan gyorsan!!!
Amíg el nem fogy megint, a sok influencernek (meg persze a mikrocsipp-hiánynak) hála. -
-
Lehet "észszerűen" is hardvert gyártani, valóban.
De hol segít azon, hogy végesek a szilícium ostyához használható alapanyagok dilemmán az, hogy 300W-ot fogyaszt, vagy sem, vagy hogy kék I betűs CPU logó van rajta vagy piros A betű?
Arról nem is beszélve, hogy a legyártott műszaki termékek ~70-80%-a kapásból szemétnek készül, alig 1 év életciklusra? -
válasz
frescho #80098 üzenetére
Ennyi.
@zoltanz:
És azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy 20 éve sokkal gyorsabban amortizálódott el a hardver mint manapság. Emiatt hamarabb is esett nagyot a használt hardver ára.
Vagy most is azt szeretnéd, hogy a frissen megvett Intel I9-12900K CPU-d 3 év múlva kavicsokat érjen, mivel más az OS is akadozni fog rajta?Ahogy megyünk előre az időben, egyre inkább drágulni fog a hardver ára, mivel mint minden erőforrás a Földön, a megfelelő minőségű szilícium is véges, és erre már figyelmeztettek közel fél évtizeddel ezelőtt is.
Fogunk mi még videókártyán kívül más komponensért is újra havi fizetéseket otthagyni a boltban.
-
Érdemes lehet böngészgetni a hangkártyákat HA-n. Két darab ezresért cserébe jót lehet kifogni.
-
válasz
Fred23 #79843 üzenetére
Újabban ez visszatérő probléma a Királyi Postánál. Pár héten belül háromszor így jártunk munkahelyen.
Alá ígérnek mindenkinek árban, így német DHL nekik adja oda a nemzetközi csomagot a magyar DHL helyett. Aztán futhatunk utána, mert "postán maradt" | "nem nyitottunk ajtót" (irodaház, forgóajtóval), "nem találta a címet"...
Feladó oldalt sincs jó tapasztalatom velük. Majd megvannak lepve az emberek, miért nem postázok semmit...
-
válasz
FoxiestFox #79774 üzenetére
"Mióta a Youtuberek rózsaszín és kék reflektorokkal oldalról megvilágítva ájuldoznak félórás hangulatvideókon hogy úristi azok a retró konzolok PVM monitoron így meg úgy azóta mindenki szétkapkodta őket, és az elektronikai hulladék aranybányává vált, ahogy az lenni szokott."
Az Isten áldja meg a megélhetési youtube influenszerek munkásságát mindörökké, ámen!
-
válasz
fpeter84 #79724 üzenetére
Én már az i7-4550U CPU-val szerelt, 8GB-os laptopra is inkább Ubuntu-MATE OS-t tettem fel, mert úgy éreztem, Windows alól már nem muzsikál megfelelően.
Igaz, a Lenovo, Intel és Microsoft együttes ereje volt szükséges ahhoz, hogy az utolsó Intel HD graphics driver egy olyan legyen, ami a jelenlegi távmunkás időkben megfagyasztja a display drivert ha az ember bekapcsol bárminemű videó enkódolást (also known as képernyő megosztás / webkamera).
-
válasz
FoxiestFox #77063 üzenetére
Már tervezem, hogy indítok egy FTP szervert valahol, annyi vackom összegyűlt már. De ahhoz először is jobban kellene szervezni a dolgaimat.
-
Elkezdtem régebbi lemezújságokat elolvasni.
Eléggé sok kimaradt az életemből, nem forogtam swapper körökben sokáig.
Van olyan publikusan elérhető gyűjtemény, ahol platformtól függetlenül elérhető az összes hazai lemezújság?Elbohóckodtam egy ideig, amíg az első Freestyle diskmagok elindultak DOSBox alól
-
válasz
quailstorm #76929 üzenetére
Ja és most kezdenek keresővé válni az XP-korszak gyerekei. Nekik meg pont a DX9 korszak és az XP SP2 - XP SP3 a retro meg a nosztalgia.
Nagyon fontos részlete mutattál rá, ami eddig kimaradt. Sok embernek ez a kor, ezekkel a gépekkel a nosztalgia, akik akkor voltak gyerekek. Még pár év, és ha csak minden századik nosztalgiázni szeretne, a be nem tudott zúzott gépekre majd megugrik a kereslet, nem csak itthon.
-
Nagyrészt jogos amit mondasz, de ennél én árnyaltabban látom a helyzetet.
Biztosan lesz a fiatalabb generációból is, aki "retrózni" fog. Most is van ilyen ugyanis, itt a fórumban is. Számomra megdöbbentő, hogy semmilyen korábbi kapcsolat, így tapasztalat nélkül nekiesnek ma is emberek régi hardverrel szórakozni. Az úton pedig talán csak azt nem kérdezik meg, hogy hol kell a gépet bekapcsolni. De nincs ezzel semmi gond, ha valaki ebben leli örömét.
Azért nem fognak elfogyni az "ifjú retrózó" emberek, mivel 'szerencsére' velünk vannak a különböző platformokon a különböző influenszerek, sok-sok milliós nézettséggel, akik kinevelik a következő generációt. Ez a jelenség aránylag új, és szerintem még nem teljesen látható, hosszútávon milyen hatással lesz a piacra. De már most van arra példa, ha valamelyik influenszer bemutat valamit a csatornáján, rögtön 'felvásárolják' az elérhető példányokat belőle. (Thanks Linus!)
Az érem másik oldala pedig a nosztalgia. Nekem anno nem volt top hardverem. Első gépemet miután eladtunk, hiába kerestem hozzá ~10 évvel később a komponenseket hogy újraépítsem, már nem sikerült maradéktalanul összegyűjteni mindent. Alaplap, CPU, ház megvolt. De se a VGA, se a hangkártya, se a HDD, se a CDROM-ból nem került elő azonos típus, mint amivel rendelkeztem.
Nekem 'igazi értéke' volt, számomra 'különleges darab' volt, de mégsem az elitizmus miatt, mivel nem voltak a te szavad járásával különleges eszközök. Ezekre vadásztam, miközben voltak olyan hardverjeim, ami itt azóta sincs senkinek (és valószínűleg nem is lesz).Így saját példám alapján mondom, nem értek azzal egyet, csak a 'legerősebb', 'legfényesebb', 'legszebb' az aminek értéke van. Mindenki döntse el magának, mi számára az ami örömet okoz.
-
Egyszer, ~13-15 éve vettem egy hasonló pakkot. Egy Bp belvárosi bontó számolta fel egy készletét. A szobám padlótól tetőig gépekkel volt borítva, hónapokig rendezgettem és tesztelgettem a gépeket. Nagy kincseket is találtam benne, ami már akkor is ritkaságszámba ment (Socket 4 Pentium workstation), de készült belőle családon belül is számítógép, teszt workbench.
-
válasz
MasterDeeJay #76919 üzenetére
"Igazából az a baj hogy itt a retró topik szerintem inkább nagyrészt a különlegesebb hardverekről szól.
A használt régi irodai gép szerintem nem kimondottan ezen topikba való"Ebben az esetben akkor javaslom a további nézeteltérések elkerülése végett írjuk át a topik címét AMD K6-III, és
mindenamire úgy gondoljuk, hogy RETRO címre -
"A nem eleg regi vagy tucattermek csak a zuzdaba megy, ez ilyen."
Anno minden harmadik embernek ST6 vagy TUSL2-C alaplapja volt. Ma meg már keresik, mert nincs, mivel anno "nem jelentett értéket retrózásban", illetve elvitték a méh telepre, vagy elajándékozták (ahonnan meg ment X évvel később a méh telepre)
Ma meg már egy kukaszökevény, "fellelt" állapotú, retkes, random junkot tartalmazó 486-os is 20-40 kHUF-ért megy el.
Aki ezt a csomagot megveszi, átválogatja, leteszteli, rendszerezi, megépít belőle magának pár gépet, a maradéktól meg 5-10 év múlva busás haszonnal megválik
Amit nem értek, hogy miért mondják itt a topikban az emberek, hogy szemét, majd ugyanazon az emberek lassan ölnének egy egykoron kommersz, 'szemétre való' Voodoo, SB AWE32, Gravis kártyáért, vagy éppenséggel egy fullos pre-486 alaplapért.
-
válasz
MasterDeeJay #76914 üzenetére
Bevallom, nem számítottam arra, ekkora ellenszenvet fog kapni egy retro hardver topikban egy retro hardver bundle linkje.
Én bár biztosan nem fizetnék ennyi pénz ezekért a hardverekért, (valaki igen, hiszen jelenleg 200+ kHUF a licit állása), de biztosan nem mondok olyat sem, hogy vigye hulladéktelepre, vagy adományozza el.
-
válasz
envagyok #76912 üzenetére
Nem írtam, hogy gyűjtemény. Ellenkezőleg.
Azt írtam, hogy alkatrész forrás.Az meg hogy mit tekintünk gyűjteménynek, vagy mit e-hulladéknak, az erősen szubjektív. Biztos lehetsz benne, a Föld lakóinak jelentős kisebbsége találja a te nálad felhalmozott számítástechnikai veszélyes hulladékot "gyűjteménynek". Az emberek többségének az szimplán hulladék.
-
A Gen9-es gép még teljesen mainstream. Support és pótalkatrész is van hozzá. De még a Gen8 gépekhez is érkezett BIOS frissítés idén emlékeim szerint. Utóbbi gépekbe is mehet sok-sok száz GB RAM, 100Gbit/s kártyák, stb. Akkor célszerű továbblépni róla, ha a rendelkezésre állás HA clusteren belül is magas kell hogy legyen (mégis csak 6-8 éves gépek), illetve ha a e5 v2-es Xeon teljesítménye nem elég. A mi felhasználási területünk pedig alapvetően nem CPU igényes, épp talán abból kell a legkevesebb.
-
Eléggé lowcost megoldás, hasonló lehet mint HP-nál a DL160 széria.
Mi ennél újabb gépeket is kidobálunk már. Egyik oldalról fáj a szívem, mivel működő eszközök, és mivel volt belőlük elég, van pótalkatrész is. Másik részről pedig jogos, mivel egy G5 gép üresjárásban ~350W-ot eszik, amíg egy G8 beéri ~130W-al is. Százas / ezres mennyiségben ez jelentős. Főleg, hogy a keletkezett hőt is kezelni kell. -
"Mas meg nem hasznalhatja."
Természetesen használhatja. Itt részletesen kifejtik egy másik jól csengő brand kapcsán, nem is régi a videó.
tl;dr.
Huszonéve éve senki nem nyúlt hozzá a 3dfx márkanévhez, lejárt a foglalás, valaki / valakik bejegyezték, és valami shitty terméket akarnak piacra dobni. Miért shitty termék? Különben a termékkel, és annak paraméterével promócióznák magukat, nem a bejegyzett márkanévvel. -
válasz
Armagedown #76562 üzenetére
Azt a delfines programot ne futtasd!
-
válasz
FoxiestFox #76542 üzenetére
IRC-zni egy 486sx25-el is tudtam anno, Win3.11 alól. De menne gyengébb gépről is.
-
válasz
quailstorm #76517 üzenetére
"(de ezt már írtam discordon)"
Melyiken?
-
válasz
hege8888 #72052 üzenetére
Ahogy quailstorm is említette, nem túl jók.
Nekem volt egy 19"-es HP régen, kb. 2006 körüli gyártás. Gyönyörűen látható volt a csóva minden felületen. Ez mondjuk nem mindig volt hátrány, egy autóversenyt akár a HW-es motion blur fel is dob. De egy Q3-nál jelentős hátrány volt. -
válasz
batyuska100 #72051 üzenetére
A hangsúly nálam azon volt, hogy ez új. 2015-ös modell. Amit Chris82 említett, az még újabb.
Sőt, jobban is tetszik, valószínűleg azt veszek. Bár a 17" a kisebb méret miatt 'korhűbb'. -
Nem tudtam róla, de mai napig kapni új, kis méretű, 5:4-es monitort.
Lehet veszek majd egyet, bár van még kettő darab régi. -
-
válasz
batyuska100 #70716 üzenetére
WD40, bár ez ugyebár nem kenőanyag, hanem oldószer.
De sokszor ezt használom, épp a felgyülemlett és lerakódott gyári kenőanyag miatt. -
válasz
Bile Demon #70474 üzenetére
"Nagyon egyszerű próbáljuk ki!"
Ezen már túl vagyok. Pont én vagyok, aki nem csak 'hobbiból', hanem életvitel szerűen is vallom mai napig, nem kell a legújabb gép a játékhoz (amíg sokan innen a legújabb Ryzen / i9 CPU-k mellől ülnek le 'retrózni').
2019 nyaráig kb. egy Q9650 CPU-val játszottam, amikor is lecseréltem mert már bizonyos játékokban az 1400x900-as felbontás mellett is kevés volt a nafta CPU oldalt (Rocket League, KSP, stb). Majd újra beüzemeltem a korábbi desktop gépemet játékra, egy i7-3770s párossal.Ég és föld. A DOOM nem csak megy, hanem fut, nincs join lag Rocket League esetében (szemben a több másodperccel ami volt Q9650 esetében), és a KSP-nél sincsen több másodperc lag a kilövő állomásnál.
A csak hellyel-közzel összehasonlításnak való szintetikus tesztek alapján sem jön ki az állításod, pedig ezeket amúgy is 'with a hint of salt' kell kezelni.
-
válasz
Bile Demon #70470 üzenetére
"A 9000-es C2Q azonos órajelen hozza a Sandy bridge szintet!"
Naaa...
-
válasz
MasterDeeJay #70281 üzenetére
-
válasz
MasterDeeJay #70108 üzenetére
-
válasz
Sanchez638 #69704 üzenetére
"Sokat ki lehet fogni annyiért.."
Fogtam, és beütöttem a google keresőjébe az alábbi kulcsszavakat: "hardverapro audigy 2"
Alábbi találatok jöttek szemben az első két oldalon:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15
A google úgy tűnik első körre egyet nem talált 2000 Ft-ért, nem hogy sokat. A legolcsóbb 3000 Ft volt, de a legjobb ajánlat az előlapi panellel lévő 4000 Ft-ért."Egyetértek, annyi a trükk hogy nem a retro kategóriában kell keresni hanem a hangkártyák között"
Soha nem keresek a retró kategóriában. A google találok egyike sem származik onnan.
Egyébként mindegy is nyilvánvalóan. Csak furán jön ki számomra, hogy valaki mintegy flex gyanánt mondja a piaci ár alatt beszerzett dolgára / dolgaira, hogy "aránylag olcsón". Ez kissé unszimpatikus.
-
válasz
Bile Demon #69699 üzenetére
"Ezt az Audigy 2-t tudtam gyorsan és relatíve olcsón beszerezni (2e huf)"
Ez nem relatív olcsó, hanem különösen olcsó volt.
-
Szegény Antec P180.
Így 'sorvad' el a világ, ahogy haladunk előre. -
Nem felejtkeztem el róla.
Legfeljebb te, amikor kijelentetted, hogy általánosságban 3x gyorsabb egy Atom mint egy E8400.Hardveresen transzkódol egy Goldmont Plus szemben a C2D-val? Igen
Kevesebbet fogyaszt egy Goldmont Plus szemben a C2D-val? Igen
Háromszor gyorsabb egy Goldmont Plus mint egy utolsó generációs C2D? NemÉrtem, keresed az igazad, hogy alátámaszd amit mondtál, de attól az még nem igaz.
-
Elég lesz az passmark szerint 2x-esnek.
A passmark egyébként egy nagyon jó tool, de korán sem feddhetetlen és abszolút referencia.Fenti összehasonlítás szerint egy J4205 (amivel rendelkezem) kétszer gyorsabb mint az E8400 (amivel szintén rendelkezem), de a valóságban ez inkább 1:1. Felhasználói élményt tekintve pedig még valamelyest alul is marad a C2D-hoz.
Ugyanezen tesztek szerint az első generációs, egy magos Atom gyorsabb ~25%-al mint a második generációs (????), és párban van egy 3.06 GHz-es Mobil Pentium 4 teljesítményével...Aha, igen.
Ne akarjatok sokat, próbáljatok csak egy Chrome-ot megnyitni, és 480p youtube videót megnyitni egy 230-as Atomon, és egy 3 GHz-es P4-en.
-
-
válasz
Frawly #68944 üzenetére
"régi DOS-os gépeken még 2048 MiB-os partíciót sem szoktak csinálni, hiába kezelne akkorát, mert régebbi, lassú gépeken, pl. 386-os és azalatt, amikor listázod ki a mappákat dir-rel és számolja a szabad lemezterületet, akkor az első listázásnál belassul mint állat"
Ha ezt tudta volna a régi 16 MHz-es 286-osom... -
Szerintem pedig igenis rossz koncepció volt a CPU.
- 5V
- FPU bug
- Hűtési problémák (ez összefügg az 5V-al és a széles litográfiával)
- Inkompatibilitások (ahogy te is említetted)Nem hiába dobta ki az Intel az ablakon a P5 architektúrát, és váltott át a P54-re, az akkori gyakorlatoknak ellentmondásos módon villámgyorsan. Ma már 'megszokott' az akár 1-2 éves életciklusú foglalat és körítés készlet egy CPU mellé. Akkoriban ez precedens nélküli és arcpirító volt. De már opciója nem volt az Intelnek a további pofaégés elkerülése nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch 2
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fujifilm X
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Automata kávégépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest