Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tikakukac
titán
Ha folyadékok okésak, kenés van, azt csinálsz amit akarsz jóformán. Egyébként meg megnézed a motorkarakterisztikát és kerülöd azt a részt, ahol talicskahúzáshoz elég a nyomaték max. Első harmad kuka, felső harmad kuka, többi fordulatszám tartomány már jó. Ez kb jó ökölszabály szívó benyára ha nem akarsz tudományoskodni.
-
qfm
őstag
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Még nem szoktunk vele össze, de 55 körül (53-55 volt mikor ránéztem) csak megszokásból váltottam fel 4-esbe, nem azért mert szükségét éreztem, vagy hallatszott volna a hangján. Ezért is gondoltam, hogy jobb utána nézni/kérdezni, mert attól, hogy én nem vettem észre, még nem feltétlen jó neki. Inkább úgy szokjam meg, ahogy kevésbé káros.
-
cszolee79
tag
válasz
thebigK
üzenetére
Tyű. Hibakód van? (nem feltétlen ég a hibalámpa, lehet valami eltárolt rejtett hibakód). Nekem pl volt olyan tárolt hibakód amitől nem gyulladt ki a check engine lámpa (P0400 EGR, P0115 ECT Circuit). EGR-t már cseréltem, ECT meg folyamatban, annak a kábelezését is megnézetem.
Esetleg ECU resetet megpróbálhatsz (ECU-t lehúzod 1-2 órára az akksiról), az elvileg törli a megtanult értékeket, és mindent alapbeállítással elkezd újratanulni. Ez mondjuk 99% hogy nem hoz változást, de rosszabb sem lesz.
Érdemes lehet menet közben is nézni valami olvasóval az értékeket (MAP/MAF, boost, IAT, ECT érzékelők, throttle position, ilyenek). Ami még mindig nem biztos hogy segít, de talán látsz valami nem odavalót.
Pár ezer forintos OBD2 olvasóval és a Car Doctorral ezt meg lehet tenni (az meg ingyenes vagy 2e ft a fullos). -
Hát megmondom az őszintét elég ritkán nézem a fordulatszámérőt, hangja mindent elárul hogy mikor kell váltani. A váltás pedig adja magát. Mivel elég a rövid fokozat kiosztása van a váltónak, így nem kell agyon pörgetni.
Székesfehérváron pl Seregélyesi úton 50-55 sebességgel ,egedül használva négyesben vígan el van.
És a fogyasztása is "barátibb".
Persze ha többen vagyunk vagy csomag is van, akkor már hármas, egyszóval ez sok mindentől függ.
De nagyjából egyezik a véleményem llwynog kollégával.
-
-
HoaryFox
őstag
Mi a szempont? Üzemanyagtakarékosság? Rugalmasság? Vagy a kettő kombinációja?
Én Z16XE motorral (amit végülis tekinthetünk az A16XER nagypapájának
) 2,5-3ezer között szoktam elváltani városban. Országúton 3-4ezer között.Szerk.: Talán ökölszabály, hogy nyomatékcsúcs körül. Ami nálam ~3,5 ezer fordulat.
Szerk2: Az A16XER-nek 4000-en van a max. nyomtéka.
Szerk3: Tessék, még egy nyomatékgörbét is találtam

-
qfm
őstag
Van valahol valami ajánlás rá, hogy A16XER motor és 5 fokozatú manuális váltó esetén hol ideális váltani? Városban, rövid távokon (2-5 km) lesz használva, napi 2-3 útra. Annyi félét írnak és mondanak, hogy túl alacsony fordulatszám nem jó, túl magas nem jó, benzinest magasabb fordulaton kell váltani, stb, hogy mikor nem szenved érezhetően az autó, nehéz kitalálni, mi neki a legjobb.
-
thebigK
addikt
Sziasztok. Adott egy opel signum 1.9 cdti. 100-120as temponal, teligaznal letilt az auto, elveszi a turbonyomast. Es mar otletunk sincs. 3 honapja uj turbo van rajt, a csovek is rendben, a nyomasszabalyzot kiiktatva is ezt produkalja, par napja jo volt kb 3 napig, azota megint. Mechanikus problemara gondoltunk, most az intercoolert nezzuk, de az nem lyukas, jonak tunik.
Barkinek barmi otlet? Koszonom! -
cszolee79
tag
válasz
cszolee79
üzenetére
Na ez a golyósfészek betét nagyon parádés. 5 perc alatt bepattintottam a helyére, e öröm e bódottá, váltókar jelentem stabil.
Mivel Magyarországon ilyet nem hogy nem lehet kapni, de senki még csak nem is hallott róla, ide írom, hátha egyszer valakinek kell:
Opel / GM AF13/17 automata váltó rúd - bowden golyósfészek betét eladó (automatic gearbox linkage bushing kit / repair kit). Kicsit túlvásároltam magam, rendeltem több félét is biztos-ami-ziher alapon, és maradt kettő, ilyen (ez pont ugyanez az alkatrész, csak nincs hozzá beszerelő műanyag szerzám):
[link] (a két bal oldali, fehér)
Jó kb minden korabeli ('90-es évek közepétől 2000-es évek közepéig) automata váltóhoz, Astra, Vectra, Corsa, Zafira, stb. -
-
Magnum_
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Ott vannak a gumibogyok, attol nem csuszik
-
-
Tegnap felhívtam az Opel C-mobil Szegedet, hogy van-e náluk lehetőség lekérni alvászszám alapján egy autó előéletét. Azt mondták, hogy lehetőség az van, de csak akkor, ha saját tulajdonomban van az autó, vagy a tulajdonos jelen van...
Másoktól hallottam, hogy korrektebb helyeken gond nélkül kiadják úgy, hogy a tulajdonosi adatokat kitakarják. Valamelyikőtök esetleg ismer ilyen helyet? Szlovéniából tervezek autót venni és jó lenne legalább az előéletét lekérni, ha már úgy is megadja a tulaj az alvázszámot.
-
stickermajom
addikt
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Nekem az 1,7 CDTI H is reszponzívnak tűnik mellette.

-
-
-
Magnum_
nagyúr
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Bocs, lejottem balatonra es a teraszon ezt az abroszt hasznalja anyu

-
-
Magnum_
nagyúr
Jott ma egy iyen
-
cszolee79
tag
Juteszembe, megérkezett az Amazonról rendelt automata váltó bowden golyósfészek csomagom (váltó oldali golyósfészek, ami a fokozatválasztóra cuppan rá). 5 nap, 16e ft, 5-féle váltóba való golyósfészek.
Egyetlen más megoldás a komplett bowden csere lenne (Patacsinál 12e a bontott ősöreg, ami ugyanígy ki fog potyogni) + le kell bontani a középkonzolt - váltókart hogy cserélni lehessen. Így meg majd csak be kell pattintani a motortérben a váltóbowdenbe. -
cszolee79
tag
válasz
adorjant
üzenetére
Lényeg: legkisebb szopószorzó a Z16XE / Z18XE, mert az már
- hengerenkénti befecsi
- nincs változó szelepvezérlés
- nincs TwinPort szívósor mechanika (műanyag... :doublefacepalm
- elektronikus fojtószelep (drive-by-wire). Cserébe nem lehet tesztelni egyedül, kell valaki aki a gázpedált nyomja
Enyém dobott ma egy P0115 hibát. Pár napja vettem egy ECT szenzort, szerdán megyek autóvillanyossági szakihoz, az kimér mindent + szerintem cseréltetem a kábelt + csatit, akkor az rendben lesz. Érzékelőt vagy majd a szerelőmnél, vagy én ha van hozzá lelkierőm (nincs...).
Korábban dobott egy P0400 EGR Valve hibát (hiába van ledugózva, a régi úgy tűnik meghalt), de azt vettem olcsón (8e) gyári bontottat, gyorskötözővel beraktam a motortérbe, rádugtam a csatit, azóta nincs gond.Juteszembe, panaszkodtam hogy fulladozik félhidegen, ugrál az alapjárat.
Sorban cseréltem (mindent gyári bontottra):
- Manifold Absolute Pressure (MAP) érzékelőt 5e
- Intake Air Temp (IAT) érzékelőt 3e
- EGR szelepet (8e)
- fojtószelepet (10e szelep, 1e tömítés, 1700 belső torx nyílású crowa kulcs), kipucoltam, fúróval kiszedtem a trutyit a szelepfedél szellőztető csőből (ami a fojtószelep oldalon van, egy ilyen kis 1.5-2mm luk)
- feltöltettem a klímát (14e + 5e 2 szelep).
- hűtőfolyadék kiegyenlítő tartály kupak - azóta nem fogy a víz. Az engedte el nyomás alatt a párát. 1600ftMa nem fulladt, fújja a hideget a klíma, kezd autószerű lenni. De ha 9-esre rakom a ventilátort leáll. Vagy ha nem, akkor ha felkapcsolom mellé a fényszórót, leáll. Ez nem hiszem hogy előtét ellenállás, inkább valami elektromos probléma (generátor, akksi, töltés, ilyesmi). Jövő héten viszem autóvillamosságihoz, ott kimérik - megnézik.
Hátravan:
- első futómű, kormánymű (okosba 60-70 talán)
- hátsó futómű kopogás (valami elvetemült nemtudommianeve + minden egyéb szilent), ott a munka lesz drága, szét kell borítani az egész hátsó futóművet ami multilink, 50-60e okosba
- gáztartály csere + vizsga 90-100e + valahogy megoldani hogy a cserélt motorblokk miatt átmenjen. Előző tulaj nem adta át a dokumentációt, számlát. Legrosszabb esetben ismerek embert aki átviszi a vizsgán még ha be se indul
- fényező (50e, kisebb rügyezéseket eltüntetni). A legapróbbakat már javítottam megfelelő színű festékkel. -
válasz
stickermajom
üzenetére
Egyszer vezettem K-t , de nem rémlik hogy olyan rossz lett volna, az is lehet hogy a sok újdonság elvonta a figyelmemet.
Petyyyyy
Nincs egyforma két autó.
-
Petyyyyy
addikt
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Lehet csak nálam volt negatív az élmény és a hideg motor+indokolatlanul hamar cserélendő EGR miatt éreztem bátyám szekerét nemtetsziknek, de nem igazán adta ki érzetre a bowdenes verzió. A hullaszállítómban sokkal finomabbnak tűnik a dolog.
-
stickermajom
addikt
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Látnád a K milyen az Euro 6 miatt.

-
-
davenport
senior tag
-
KrAt
veterán
válasz
mohabá 007
üzenetére
Nem, az X16XEL is hengerenkénti befecsi.
-
farkas-j
őstag
Basszus én szidtam a Meriva B tervezőit a pollenszűrű csere miatt. Nem is tudom mit mondjak a Nissan Qashqai 1 tervezőire!
-
cszolee79
tag
válasz
lsebestyen
üzenetére
Még annyi, hogy van XEL, XEP, meg ilyenek, ha jól emlékszem XEL a szíjas és XEP a láncos vezérlésű. De ennek azért nézz utána ha érdekel

-
lsebestyen
addikt
válasz
mohabá 007
üzenetére
Köszönöm!

-
mohabá 007
aktív tag
válasz
lsebestyen
üzenetére
X16XEL - központi befecskendezés
Z16XE - hengerenkénti befecskendezés (injektor)
B vekiből minimum a nagyobb, X18XE, X18XE1- et javaslom. Az X18XE- nek F18- as váltója van, előnye, hogy nem olyan zavaróan hangos a motor, pl: 140-nél "csak" 3500- a motorfordulat. -
Magnum_
nagyúr
válasz
adorjant
üzenetére
Tisztitas, lesarkaltak a betetet, megforgattak, kiprobaltak, atneztek a masik a harmat, oke. A vegleges megoldas ugyis az lesz, hogy tarcsa es betet csere, meg nem akut, de en tenyleg cserelem ido elott. Gyorsan fogadtak, kedvesek, 300m a lakastol a muhely, van minden, fenyezes is, stb, ha kellene, 10.000ft. Eloszor voltam itt.
Elol az uj tarcsaba belemart valami, mar lattam, de ok is jeleztek amugy.Kukac: keramia, 4 dugattyu, alakul
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amugy a Zimmermann nekem tenyleg bejon. -
-
Magnum_
nagyúr
Befogott a hatso fekem. Ma megcsinaltattam. Csak mondom.
Kerdesem: a hatso tarcsak es betetek hamarosan cseresek. (En ido elott szoktam
) de felesegem apja autoszerelo, csak eddig sosem segitett, de beragtam es megmondtam, hogy tobbet nincs kozos ebed, meg latogatas, ha marad ilyen. Szoval mostantol az ilyen cserek megoldottak 
Adott esetben valtanek a bevalt Zimmi komborol, HA van ertelme korbe a lyuggatott, vagy vagott tarcsaknak.
Van itt errol tapasztalat? (Mivel akkor csak alkatreszt kellene vennem...). Annyira arerzekeny nem vagyok, de 15-20-nal tobbet nem akarok egy tarcsaert kiadni, ugyis gyakran cserelem. Nem SOS. -
cszolee79
tag
válasz
adorjant
üzenetére
Valóban, B Veki, Z16XE, nem fogyasztja. Nincs benne semmi drága elromlós izé (változó szelepvezérlés, twinport mechanika), elvileg nem sok baj van vele. 100le, 150nm.
Hozzáteszem, a motor már "új" (az autóban kb 350e, a motorban, ami egy Merivából származik kb 100e van). Amióta megvan, 3 hónap alatt, úgy látom nem evett olajat (kb 2-3 ezret mentem vele). -
adorjant
őstag
válasz
lsebestyen
üzenetére
X16XEL volt a legendás zabagép,ezek 2001 előtti autóba kerülhettek. Sokan a Z16XE-t is idesorolják, de személyes példámból kiindulva 400e km után sem fogyasztja
(5w-30 új kora óta) -
Doki16
addikt
válasz
Tikakukac
üzenetére
Én is így rugalmasan szoktam kezelni ezeket a dolgokat. Nálam például évente repül az olaj és az összes szűrő is. Alig megyek évi 8-10k km-t. Csak az ismerősöm pontos számokra vágyik.
De majd elmondom neki, hogy mi a javasolt.
(#91631) stickermajom: Igen ez volt nálam is a hiba. Jó ötlet írok a facebookra is nekik üzenetben hátha tudnak segíteni.
Köszönöm mindenkinek a segítséget

-
lsebestyen
addikt
Hali! Kicsit megkopott az Opel tudásom, mióta nem követem napi szinten a topikot.
Melyik a legjobb 1.6 ecotec motor ami G Astrában vagy B vekiben van? Én úgy emlékszem, hogy vannak különösen olajfogyasztós ecotec motorok, de nem mindegyik széria az. -
-
fecaga21
senior tag
Miért mondják azt, hogy "Opel, sose kopel" amikor ez egyáltalán nem így van, vagy lehet így volt régen de most nem úgy néz ki.
-
Tikakukac
titán
válasz
Doki16
üzenetére
Elérhető csak ez erősen szürke/fekete zóna.
Ez mind rugalmas attól függően hol és hogyan vezetsz. Nálunk pölö légszűrő elvan 1 évet, de pollenszűrőt levittem 6 hónapra, mert a kocsi sokat parkol retard fák alatt, amik televerik minden vacakkal. Olaj és szűrő meg gázolajszűrő az egyben cserélendő, ha sok a pálya, kevesebbszer, ha város, többször. Pénztárca függően.
Olyan nem nagyon lesz, hogy belehal a motor, mert mondjuk 10-15k km-enként lett beletolva olaj, nem 30k-s körönként
-
Doki16
addikt
válasz
Tikakukac
üzenetére
Csak az alap dolgok érdekelnének egyébként, hogy mikor kell olajat, üzemanyagszűrőt, pollen- légszűrőt stb. cserélni. Gondolom ez a szervizprogram halandó számára nem elérhető

Az is elég lenne nekem ha lenne valakinek tapasztalata az 1.7 CDTi-vel. Mert teljesen mindegy, hogy mokkába vagy J Astrába rakták.
-
Doki16
addikt
Sziasztok!
Egy ismerősöm megkért, hogy találjak neki az Opel Mokkájához magyar kézikönyvet. Beregisztráltam a kocsit a myopel oldalra, de ott nem müködik az útmutató letöltés. Ha rámegyek csak visszadob a főoldalra.
Van esetleg valakinek 2013-as Mokkához könyve PDF-ben? Lehet valahol találni hozzá szervizintervallumokat?Opel Mokka 2013, 1.7 CDTi
Motorszám/kód: A17DTSKöszönöm előre is a választ

-
Zsolt!!
aktív tag
Sziasztok,
G Astránál kb 1 hónapja fordult elő, hogy 3 hengerezve indult.Azóta nem fordult elő ami így hirtelen eszembe jutott hogy előtte elèg üres volt a tank.Lehet vmi szennyeződèstől volt? Nemsokára megyünk nyaralni ès kissè idegesít a tèma.
-
-
cszolee79
tag
válasz
ntomka
üzenetére
"Elő szokott fordulni, hogy a kipufogó leömlő elreped. Mivel egybeépítették az okos mérnökök a katalizátorral, nem olcsó művelet a cseréje. Egy jó szerelővel érdemes megnézetni ezt a részt vétel előtt, hogy volt-e javítva. Szokták hegeszteni, de időleges megoldásnak jó csak."
Na én pont így jártam, bár már úgy vettem az autót hogy ezt jelezték (leömlő öntvény hegesztve de már lukas, katalizátor kerámia már nincs is).
Jófogáson vettem 45-ért egy új, utángyártott, bontott csomagolásút (BM Catalysts, újonnan 70-80e között, új gyári: 250e körül). Első felrakáskor szopóág: nem jött ki a lambdaszonda a leömlőből, meg se moccant (pedig pár ezer km-el előtte lett cserélve). Találtam rendes embert, 3e-ért kimelegítette, kiszedte sérülés nélkül.
Újabb próba. Csak nem jó, valami nem fekszik fel. Kiderült hogy a Z16XE-hez gyártott BM Catalysts katalizátoros leömlő duplán szar:1. síkolása csapnivaló (vagy kapott valami kokit), lényeg hogy elküldtek vele síkolni. Gépmunka: 15e. Síkolás tökéletes.
2. Karkus Kipufogó (5-ből 5 csillagot adok neki) vállalta hogy felszereli. Ajj jajj édesjóistenem bár ne tettem volna. Kipuff rendszer (18 év után) dobok cserélve, az OK, de előtte katasztrófa. Gumi felfogató elem csere, tróger által hekkelt kipufogó cső helyreállítása, hiányzó flexi cső pótlása. Gyakorlatilag a motortól a kipufogó lukig egy nagy, merev, egybefüggő cső volt.
Ja és a "gyárival kompatibilis" leömlőn volt valami öntési elb.szás, flex, vágás, helyrehozás.
76e.Tehát számszerűsítve:
- hajjakend van-e-okosba-ócsón utángyártott leömlő, 45 ezer
- szar 1. 3 ezer (lambdaszonda begyógyult)
- szar 2 15 ezer (síkolás, gépmunka - újpesti hengerfej)
- szar 3 - tisztességes rendberakás 75e
Tehát 45+3+15+76 = 139e a teljes leömlő - kipufogó rendbetétele.
Gyárival rá lehet számolni forrástól függően még 150-200 ezret.Kérdés, valaki?

Ha nem lennék ilyen lusta indítanék egy blogot. "Veki és én" vagy valami ilyesmi címmel. "Felgyújtalak te g.ci" rosszabb hangulatban.
Hihetetlen milyen önkontrollt tanít egy ilyen 18 éves basz.
Eljutottam oda, 3 hónap után, hogy már csak röhögök amikor megint valami. Nem adom fel. Ha bele döglök is, ez még évekik menni fog
(202 forint az LPG. Haha)Ja, rendeltem Amazontól automata váltó golyósfészek javító baszt. 3 fajtát is. Szállítással vámmal együtt 16e. Merthogy az automata váltó bowden / kar golyósfészke a váltó oldalon vásárlás után 2 hónappal széthullott. 18 év, és pont nálam, ki másnál?. Persze magyar Opel szerviz még kép alapján se érti hogy mi az, nincs is cikkszáma, bontva van ilyen komplett bowden 12 ezerért, aminek cseréjéhez szét kell szedni a fél autót. Akkor már 16 ezerért 3 féle szett csak megéri, nem? És akkor nem 18 éves csere bowden van fél napi munka után hanem új golyósfészek 5 perces munkával.
-
cszolee79
tag
Akit érdekel: Vectra B EVAP szelep (Delco 1997280, "vákum szelep" néven fut), Z16XE hibátlan fojtószelep (gyári Delphi, igény esetén kipucolva) és MAP érzékelő (gyári Delco) eladó.
OBD2 olvasóval hubakód kiolvasás 1-2 sörért Újpalotán (VGate OBD2 ELM327 Mini WiFi). Vekit majdnem hibátlanul olvassa (P1230 hibakódra semmi értelmeset nem találok, amúgy jó, lát mindent élőben).
Juteszembe: végeztek rajta üzemanyag nyomástesztet. Teszt alapján üzemanyag nyomásszabályzó szelep, szivattyú rendben van (2.5 bar leállítva, 3.5 bar azonnal ahogy indítózok). Z16XE-nél a benzinpumpa nem indul gyújtás ráadásakor, csak indítózáskor (nincs fuel pump priming). Tehát benzines rendszer ok, továbbra is nehezen indul, és sajnos ez tényleg LPG beépítés gebasz lesz.
Volt még egy P0130 hiba (O2 sensor) de csak LPG - Benzin átkapcsoláskor (egybe van kötve a gyári és LPG ECU a lambdaszondán), gyanús hogy valami ilyen kötés okozza a nehéz indulást is. Vagy rossz a Tartarini LPG ECU. Azt 15-ért kapok bontottat, már tesztelve is volt. Persze teszt alatt is nehezen indult

Ja és fulladozik félhidegen (amíg be nem áll 90 fokra).
sorban cserélve:
- EVAP szelep (+ rádugtam a tankszellőztető izébigyó csövet is ami évek óta lógott a semmiben, 5e)
- MAP szenzor (szívócső nyomás érzékelő, eredeti gyári, bontott, 5e)
- IAT szenzor (beszívott levegő hőmérséklet érzékelő, eredeti gyári, bontott, 3e)
- EGR szelep - na ez vicces, ugye az eredeti gyári le van dugózva, de mivel letört a szívótorok vége ahova csavarozni kéne, fekete szerelőpasztával van odaragasztva. Megnéztem, szétszedtem, összeraktam, FBS-el visszaragasztottam. Változás nincs, autó fullad hidegen. Ma kijövök a bontóból, beindítom, mondom olvasok egy hibakódot - P0400 EGR. Anyád. Akkor rossz a szelep. Is. Visszacsattog bontóba (3m), EGR szelep megvesz. 8e. Most erre dugtam rá a csatlakozót, gyorskötözővel beraktam a motortérbe hogy ne essen le. Tehát eredeti EGR + dugó a törött szívócsonkon, kikötve, "új" EGR ECU-ra csatlakoztatva a levegőben lógva.
- fojtószelep (Bárdi: utángyártott 152e, eredeti gyári bontott Delphi: 10e + tömítés 1e). 1 óra alatt kipucoltam (PCV szívó kis 2mm lukat is), fél óra alatt kicseréltem.Holnap klíma töltés (14e Újpesten, 950g gáz), ha úgy is fulladozik akkor jövő héten autóvillamossági átnézés (töltés, akksi, földelések, érzékelő kábelek) aztán ECU csere felújítottra 85-90e

Holnap reggel kiderül, a mai EGR szelep és fojtószelep csere hozott-e változást.
Rendeltem még egy hűtőfolyadék hőmérséklet érzékelőt (ECT sensor), ez 2e forint, egy 13-as villáskulcs meg némi kifolyt fagyálló pótlása.
Aztán vizsga szeptemberben! Kaland, izgalom! Előtte első, hátsó futómű rendebetétele, LPG tartály csere, meg száz miatyánk hogy átmenjen a vizsgán

-
ntomka
nagyúr
válasz
fecaga21
üzenetére
Nagyjából jól összefoglalja a lényeget: [link]. Vannak még hibák, amit vásárlásnál nehezebb észrevenni, de viszonylag könnyen orvosolhatók. Ilyen pl. hogy főleg első ajtóknál beázik alul a hangszóróknál mert a hangszóró tömítése elöregszik és az ajtó szigetelés is le tud válni a kárpit alatt. Fél nap alatt házilag orvosolható 2 ajtó. Érdemes meghajtani hangosan a rádiót mikor megtekinted, ha recseg ropog, torz a hangja, utalhat arra, hogy már szétázott a hangszóró.
Elő szokott fordulni, hogy a kipufogó leömlő elreped. Mivel egybeépítették az okos mérnökök a katalizátorral, nem olcsó művelet a cseréje. Egy jó szerelővel érdemes megnézetni ezt a részt vétel előtt, hogy volt-e javítva. Szokták hegeszteni, de időleges megoldásnak jó csak.
Kormánymodul hibáját könnyű felfedezni, ha jelentkezik. Próbakör alatt igyekezz minél kanyargósabb utat venni közben használni az indexet. Vigyázz, ebben a kocsiban van rövid index, ha kicsit nyomod meg a kart akkor csak párat villan. Amire figyelni kell, hogy max egyet villan utána kikapcsol, vagy be sem kapcsol. Ez vészjósló. A másik ami utalhat kormány modulra, ha a kürt rendellenesen működik. Világítással vagy anélkül (nemtom pontosan) nem szólal meg, vagy épp elkezdi a rádiót hangosítani (ezért közben célszerű azt bekapcsolni a teszthez). A kormánymodul is javítható többnyire házilag, de kézügyességet igényel ls óvatosságot.
Nemtom videóban említik-e, de előfordul az is, hogy hátsó ajtókban a kábelköteg megszakad. Ennek jele, hogy nem szól a hátsó hangszóró, elektromos ablak ha van, nem működik, vagy rosszabb esetben nem zár megfelelően a központi. Ezek ugye könnyen ellenőrizhetők. Amúgy ez is javítható házilag kézügyességgel.Itt érdemes olvasgatni egy reg után: [link]. Ne riadj el, ha gazdája van az autónak, akkor ez is egy megbízható modell. A bárdi videóban is elmondják, hogy piszok sokat adtak el belőle, a legtöbben úgy járnak vele akár tízen éve, hogy ezekből nem igazán tapasztalnak semmit.
-
-
ntomka
nagyúr
válasz
fecaga21
üzenetére
Bizony szeret rozsdálni a focus, a H Astra korrózió védelme sokkal jobb, de ilyen idős kocsinál itt is lehet találkozni vele. Érdemes jól körbenézni, megemelni és a típushibákról előre tájékozódni, mert előfordulhat egy-két kellemetlen meglepetés. Orvosolható persze minden, de gondolom nem egyből ilyesmivel akarod kezdeni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest