Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: A megfelelő matrac kiválasztása egy hosszú folyamat végén!
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen, avagy mivel lehet ezt átvészelni ha mégis kell
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
Új hozzászólás Aktív témák
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Pl. Lexar és kínai beszállítók fognak profitálni ebből, ha így lesz (de keveseket izgatnak ezek a termékek ma már, meg eleve alacsony bázisról indulnak, hogy megérje ezzel üzletelni).
Szintúgy nem látom, hogy mobilnál bármi megmozdult volna (talán nem annyira alsó polcos 12G RAM/512G flash mobilom utódjának az árgörbéje is olyan lapos mint az alföld).
Ahogy a többség cserélni sem akarom jópár évig, ha meg valami olyan hobbira vinném ahol sérülhet inkább a másod Unihertz (vagy jöhetne még a főképp eszmei értékkel bíró, de akkut leszámítva tökéletes régi mobil is, annak is az akkuja főképp a sok fölösleges, legtöbb esetben munkához kapcsolódó appot nem bírta).
Az iPhone fanatikusok többségének is lejött már, hogy egyre kevesebbet kapnak (ha egyáltalán) egyre többért. Főképp nyugatabbra ütött ez be...Ezek egyébként nagyon másak mint a PC/RAM, ahol a félkész konfigosok meg az év végére betervezett vásárlók kezdtek inkább pánikvásárlásba. A többi vásárló inkább a profit lehetőségét látta ebben.
Idővel persze ez globálisan betesz a DDR5-ös konfigoknak. Pl. Ha valaki megvan PCIe 5.0 NVMe SSD meg újabb USB interfacek nélkül nem biztos, hogy ugrani fog egy kb. 40% proci gyorsulásra ennyiért (a családban meglévő AM5 meg utolsó hason AM4 között kb. ennyi van; Intel vonatról leszálltam, de ott is inkább vsz. a lemaradást hozzák be a márka fanatikusoknak). -
-
Varázslóó
őstag
Most már SSD és ram mellé Memória kártya, Pendrive drágulás is jön. Mobilok àra közte enyém már dupla àron van
-
Varázslóó
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Azért 8GB laptop ram is mai nap màr 16ezertől indul
-
-
HUN_Sector
őstag
Én közben folyamatosan kapom a “raktáron van” termékekre a lemondást, higy jaj bocsi, mégsem volt raktáron

-
ddekany
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
OK, csak ilyen alapon ki lehet fogni sima DIMM-et is jó áron... Vagy nem tudom, hogy valamiért a jó árú SO-DIMM gyakoribb-e a használt piacon.
-
Tin
veterán
válasz
hevepapa
üzenetére
Nem, én csak egy sima vásárló vagyok, akinek RAM kellett, és mivel nem volt a piacon megfizethető áron, elkezdtem berendelgetni az 1-2 hónapon belül érkezőket. A szitu nem tőlem indult, hanem pénzéhes a RAM-gyártóktól, meg a hasznot hajszoló boltoktól, akik csináltak egy jó kis pánikot, és az egekbe tolták az árakat.
Én egyszerűen reagáltam a helyzetre. Eddig 1, azaz 1 db kit érkezett meg, az is raktárról, és az lesz beépítve a gépbe. Csakhogy eltelt lassan 1 hónap az első rendelésem óta, és nem kevés időt és energiát öltem bele abba, hogy legyen RAM. Ezek után mi értelme lenne a régi ár +20-30%-ért megrendelt kiteket lemondani? Hogy aztán a bolt röhögjön egyet, és eladja tripla áron? Már ha egyáltalán megérkezik.
Szóval ne engem okolj a helyzetért, mert nem én tolom fel az árakat. Ez a "ha lesz rá pénzem" meg eleve hülyeség, ha nem lenne, akkor nem vásárolnám.
#672 ddekany: mint írtam, egyelőre fogalmam sincs, mit csinálnék ennyi RAM-al, ha mind megérkezne, de nem is nagyon kell foglalkoznom vele. Egyrészt mindegyik visszaküldhető 14 napon belül, másrészt senki sem tudja, hogy mi lesz karácsony után, eleve csak jövő évi szállítás a kitek 90%-a. Egy biztos: nagyjából 1 kivételével az összeset el tudnám adni annyiért, amennyiért vettem, bukó nélkül is.
De amúgy mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, lehet naponta figyelni az akciókat, és akkor más is tudhat szerencsésen rendelni. Ugyanitt XY RAM bolti ár alatt eladó

-
hevepapa
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Nálam a backup gépben csak 8 GB DDR4-es van. W10 alatt teszi a dolgát, arra a célra bőven elég.
-
Baltazár123
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
ez teljesen jó megoldás a mostani időkben, ráadásul ha kell, akkor laptopba is jó lesz később. gondolkodom én is, mert a tartalék gépemben csak 16gb DDR4 van, hogy feljavítom így 32gb-re, de még át kell gondoljam, mert lehet, hogy a tartalék gépem nagyon keveset lesz használatban. Az mondjuk érdekes, hogy a DDR4 sodimm majdnem hogy drágább, mint a ddr5. Mi ebben a logika? nem értem...
-
-
ddekany
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De miért olcsóbb ez, ha csak SO-DIMM-ből csinál DIMM-et? Ha DDR4-ből csinálna DDR5-öt, az már valami lenne. Vagy egyenesen DDR3-ból...

-
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Szeretnének ráugrani a kínaiak, na de gyártókapacitásuk nincs akkora, hogy 2026-ban boldogság legyen. Plusz Huawey AI chip gyártásról az a hír járja, hogy szűk keresztmetszetté fog válni a hozzá szükséges HMB memória...
-
Low budget megoldásnak lesz egy cikkem. Szerintem beszéljenek a képek, még igen nagyon korai megoldás és nincs megfelelően belőve.
-
Baltazár123
őstag
válasz
hevepapa
üzenetére
ja
, a túlzást éreztem benne, de maga az információ alapvetően rendben van, olvastam több helyen és youtuberek is mondták, hogy a kínaiak ráugranak és van önbizalmuk. Erről nekem a heti hír a csodaakksiról jutott eszembe
minden héten van hír valami világmegváltó akksiról, szóval lehet, hogy a kínai ram is hasonló történet lesz, de most azt mondom, hogy hajrá kíniaik.Annyiból jó lenne, hogy főleg a DDR4 konszolidálódhatna, ami engem érdekel, mert AM4 gépeim vannak.
-
hevepapa
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Ezek szerint nem ment át hogy csak mókáztam a kamionnyi bespájzol ramra a kínai olcsó ram "hírrel" ? Pedig a végén ott volt még ez is:

Megjegyzem: az mekkora lenne már ha erre a hülyéskedés kommentre hivatkozva elkezdené az online hw média terjeszteni, hogy jövő év elején jön az olcsó kínai ram. Elég ha csak 1 portál beveszi, a többi követni fogja mert kell mindenkinek a clcikbait hír, mint gyereknek a cukorka. Ha igaz - ha nem
-
azbest
félisten
válasz
Varázslóó
üzenetére
Amúgy amikor éppen valami félkamu hiszti miatt egekben a ram árak, olyankor szoktak megjelenni olyan oem "márkák" a boltokban, amelyekről nem nagyon hallani máskor.
Amikor lenn vannak az árak, olyankor bezzeg nincsen olcsóbb fajta oem, csak a nagyon márkás és gamer ramok, mert arra rá lehet fogni a felárat.Ennek pedig az volt anno a megfejtése, hogy a drágább cuccokra tett kb fix árrés több pénzt hoz, mint a nagyon olcsó cuccokon, de ugyanannyi helyet foglal a raktárban. Szóval amikor lenn vannak az árak, akkor valahogy egyik üzlet/nagyker sem akar még olcsóbb cuccokat teríteni, mert akkor kisebb jutaléka lenne, mintha leveszi a kínálatból őket a drágábbak kedvéért.
Aki idősebb, átélt már pár hasonló szitut mindegyik ram generációval. A magyar boltok meg kb 2-3 nagykerből szedik a kínálatukat, saját készletük nincs is kb. Nem nagyon van verseny valójában. Az utóbbi években meg kb drop shipping van már a legtöbb boltál is. Veszel egy ramot és az egész országban mindenütt nullára vált a készlet kb, mert mind a száz bolt ugyanazt árulja, ugyanabból a nagykerből.
-
Baltazár123
őstag
válasz
hevepapa
üzenetére
ahogy minden héten lehet olvasni valami hírt az aktuális csoda akkumulátorrol. Ettől függetlenül a kínaiak bolondok lennének nem kihasználni a helyzetet, de miért áraznák be a békeidei árakra, amikor megveszik, mint a cukrot 2x annyiért is. Illetve a magyar kiskereket se féltem, hogy milyen áron adják, ha igaz a kínai gyártás felfutás.
Persze van ali, temu stb és a rabló kiskernek meg lehet mutatni a kedvenc ujjunkat
-
hevepapa
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Azt hallottam, hogy a kínaiak január közepétől elkezdik teríteni a világban dömpingáron a saját gyártmányú és rendkívül jó minőségű DDR4 és DDR5 kiteket. A 2x16 GB-s DDR5 kit ára kb 20 ezer forint lesz + áfa. A DDR4 kb. 30%-kal olcsóbban kerül majd a boltokba február elején. Sajnos eladó SSD csak március körül lesz nekik.
Remélem addig sikerül eladni a kamionnyi készletedet

-
ddekany
nagyúr
ha mindet leszállítanák a rendelt áron, akkor kb 15 menne eladásra
De nem azonnal, hanem majd sok hónap múlva, amikor 2x16GB már 400e közelében van, de valaki már nem bírja tovább, és elkezdi 350-ért árulni a mennyezetig megrakott szobájából... és megindul az eladási pánik lavina. Meg kérdéses mennyire gyorsan fog kimerülni a vevők száma, mert a használt PC komponens piac az a magánemberekről szól, ott is inkább ilyen DIY és kütyüs arcok, akik már rég lemondtak a gép újításról, és elve jellemzően túl volt tolva a régi konfig is, szóval jó az még, és már mással vannak így év 2026 közepén-végén elhavazva.
-
hevepapa
őstag
Te csak egy sima kispályás scalper vagy a felesleges 18 kit megrendeléseddel. Felhajtod a rendeléseddel az árakat - mert a bolt szempontjából ez rendelés. Abban bízol, hogy ha lesz rá pénzed, akkor kifizeted és haszonnal tudod elpasszolni.
Persze mondhatod, hogy 18 kit semmi. Ez igaz is, de rajtad kívül még 100.000 kispályás meg 1.000 nagypályás scalper is tolja felfelé az árakat a valid és fake rendeléseikkel. -
-
Baltazár123
őstag
azt kéne megérteni, hogy ebben a helyzetben nem szabad beleállni egy pánik vásárlásba, hanem megnézni az opciókat és ha lehetséges a meglevő konfiggal kihúzni ameddig csak lehet.
Most ezt persze lehet magyarázni az emberek többségének, mert megijedtek, hogy soha nem lesz ramjuk, pedig a piac le fogja szabályozni ezt. Valami megoldás lesz, csak türelem kell, ami persze ilyen időtávon már necces, mert sokan napokat, heteket se bírnak ki, nem hogy hosszú hónapokat.
-
Tin
veterán
Amíg vannak emberek, akik berendelnek és kifizetnek 18 kitet, addig ez valós kereslet nekik.
Pontosan erről beszélek! Mert nekem nem kell 18 kit, csak 1, meg esetleg még 2 tartalékba, ráadásul én csak 1 vagyok azok közül, akik többet rendeltek, mint amennyire szükségük van, mert ki tudja, hogy megjön-e egyáltalán. Az Amazonon ráadásul nincs előre fizetés: akkor vonják le a pénzt, amikor szállítják a terméket, így egy fillérem sem áll ezekben, és bármikor lemondhatom. A szállítási idő meg eléggé szór december végétől májusig.
De az tény, hogy a 18 kitből, ha mindet leszállítanák a rendelt áron, akkor kb 15 menne eladásra. És ugyanez lenne a helyzet azoknál, akik szintén "bespájzoltak". Szóval a másodpiacot el fogják árasztani a bolti ár alatti "olcsóbb" kitek, így a boltoknak is csökkenteni kell az árakat, vagyis a helyzet helyreáll idővel. Amúgy én elsőre +50% áremelést vizionáltam hosszabb távon az idén nyárihoz képest, de mivel a Micron kiszállt, szerintem inkább a +100%, vagyis a dupla ár a valószínűbb.
-
pengwin
addikt
Tényleg ekkora megugró igény lenne, vagy ez inkább csak az áremelés előli pánikvásárlás?
A boltok szempontjából édesmindegy. Amíg vannak emberek, akik berendelnek és kifizetnek 18 kitet (
), addig ez valós kereslet nekik.Biztos lett volna valamekkora hiány, de egy kis médiamanipulációval nagyon ügyesen rájátszottak a RAM cégek. Nekem az a megérzésem, hogy a valós piaci helyzet ennek az áremelkedésnke legfeljebb a felét-harmadát tudta volna indokolni
-
HUN_Sector
őstag
Allegron 2x16 gb ddr5 116000 pénz.
KINGSTON DDR5 32GB 6000MT/s CL36 DIMM (2 db-os készlet) FURY Beast White RGB EXPOEbből lejön még a 4000-es kuponnal egy kicsi
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére

P*n*k! -
HUN_Sector
őstag
Mennyivel jobb lett volna, ha a cikk felütése pánik helyett inkább így indul:
Pin@‘k a memóriapiacon -
Tin
veterán
Ha Amazon az eladó, akkor nem valószínű. MiniPC-ket amúgy is úgy adják el, ahogy vannak, azokból is vannak még jó vételek (ez pl éppen 400€, EU-s raktárból).
A 3000€-ig kuponozott MS-02? Hát az nem rossz
Én csak ezektől a speckó alaplapoktól félek. Nekem is van egy Beelink, de nem tudok teljesen megbízni benne. -
No para az kinai cucc,nekik ott lessz mert már gyártanak maguknak.
-
Tin
veterán
Nem tudom. Ma jött meg a legelső, ezt még raktárról rendeltem múlt hétfőn(!), csak lassan küldték ki, aztán meg a futárszolgálatnál állt szombat óta a túl sok csomag miatt.
És semmi extra: CRUCIAL Pro 2x16GB DDR5-6000/CL36 kit. 170€ volt, szóval a "régi" árhoz képest +88%-ért vettem, ami a legrosszabb vételem volt, de ez volt az egyetlen raktárról rendelve, és nyilván ma ölnének ezért az árért raktárról (most amúgy ugyanott ugyanezt 390€-ért árulják).
Fogalmam sincs, mennyi fog megjönni a RAM-okból, de az Amazonban az a jó, hogy lemondhatom kiküldés előtt, vagy vissza is küldhetem. Viszont kétlem, hogy ez meg fog történni, és mivel ez a pánik hosszú lesz, ezért lehet, hogy inkább szépen lassan kiárulom őket. 1-2 kitet meg is tartok biztonsági tartaléknak.
Amúgy azt rendeltem, ami jó áron volt, és nagyon vegyes a kép. A legtöbb kit 2x16-os, mert azok mennek a legjobban, van pl 7000CL40, de van 6000CL26 Hynix chipes kit is. Viszont simán vettem 5600/CL46-os 2x24GB kitet is, mert olcsó volt, az egyetlen 2x32GB-os, amire le tudtam csapni, az csak 4800/CL40, viszont nem mindenkinek és mindenhez a sebesség a lényeg, nem beszélve arról, amennyibe ma kerülnének ezek. Persze egy sem érkezett még meg, lehet, hogy nem is fog, csak azért írtam le, mert már 3000€ és 600GB felett járok rendelésben, de nem nagyon érzem úgy, hogy bármi a nyakamon maradna, ha sürgősen kellene a pénz.
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Most még 31 termék elérhető készleten.
Aki szeretne még be tudja szerezni.
Jövőre egy hónap múlva nem hiszem hogy sok lesz,és ami lesz az ennek is a duplájáért.
-
Tin
veterán
válasz
ecaddsell
üzenetére
Szerintem fals igényre ugranak rá... vagy nem tudom. Én már 18 kitet rendeltem be, 1-2 hónapon belüli szállítással, régi ár +30-100% áron, amennyiért bárki azonnal elvinné. Amazonon bejön 1-1 deal, 2 perc alatt lerabolják. De azok a ramok mind kimennek a használtpiacra, bolti ár alatt. Tényleg ekkora megugró igény lenne, vagy ez inkább csak az áremelés előli pánikvásárlás?
-
zoo8800
veterán
Az Alza épp kifogyott a 32 gigás DDR5 kitekből, szerintem ilyen még nem fordult elő náluk.
-
Baltazár123
őstag
Megnéztem a gmktec oldalát és a mini pc, amit májusban vettem náluk úgy néz ki nem sokat drágult érdekes módon. A barebone, csupasz verzió 479 dollár, a 2x16, azaz 32gb sodimm DDR5 5600mhz + 1tb nvme verzió meg 669 dollár. 190 dollárért/62e jó magyar forintért adnak 32 gb DDR5-t, igaz nem a leggyorsabb ram van benne, de el vagyunk vele. Meg 1tb háttértárat is hozzá. A sodimmhez lehet rendelni aliról sodimm -> dimm átalakítót, darabja 2-5e pénz, szóval ha valaki rendel ilyen gépet le lehet esetleg vele boltolni, hogy vegye 64gb-al, az 809 dollár és akkor felszabadul egy 32gb sodimm 140 dollárért.
Így nézve egész korrekt gép 220e-ért (én még 200e alatt vettem), a gyereknek vettem. Elég erős 8945hs processzor és 32gb rammal vállalható játékra is. oculink van rajta, ami kb 4060-ig bírja, talán a 4060Ti-t is. Azt mondjuk nem tudom, hogy szállítanak-e még Kínából EU-ba vagy muszáj az EU raktárukat igénybe venni, ami persze drágább, de ilyen ram árak mellett az is vállalhatónak tűnik és a gép elég erős, meg van nekik sok más típus is, újabbak, erősebbek is, talán ilyen ram árak mellett a 8060s APU is megfontolható egy minipc-ben. Az már elég sok játék igényt kiszolgál.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
A piac nemhogy fog, már most is reagált rá. RAM biztos, hogy lesz, csak éppen pl. a nyáron megszokott RAM áraktól kell elbúcsúzni egy ideig.
Most még kereslet is van kicsit több mint 1 hétig, viszi a lendület; idénre betervezett ITs fejlesztések, IT-ra elkölthető pénzek stb., aztán vége (ezzel együtt a pánikvásárlásnak is).
IT-ban eleve az évkezdet nem szokott erős lenni...Mivel a kereskedők itt elég kis árréssel dolgoznak, mindenféle vadhajtás megjelenik.
Pl. mostanában rendeltem cuccot (nem RAM) miután jópár napig ültek az elvileg készleten lévő cuccon kiderítették, hogy csak kb. 4%-al drágábban tudják beszerezni (vagy viszem azon az áron, vagy elállok), úgy, hogy közben máshol meg még olcsóbb is lett (és be is szerezték).
Vsz. most is elég sokan meglátták a felszálló ágban lévő RAM-ban a lehetőséget és nem voltak restek a valós helyzetre is rálicitálni.#637 hevepapa
Valahogy nem tudok elvonatkozni attól, hogy addig ment a huzavona a kíniaknak szánt butított gyorsítókkal, hogy nemcsak a tervezés történt meg, hanem a gyártást is megrendelték, csak közben a vevőnek elege lett (vagyis talált alternatív megoldást).
Mivel nem kis piac vesztésről van szó, most próbálják a tátongó lyukat betölteni (mindenfelé elsózni a cuccot vagy valami hasonlót, akár még úgy is, hogy keresztbe finanszírozzák).
Persze nem kizárt tévedek (mert az egész csak spekuláció), de nem 1 céggel játszotta ezt meg az Nvidia mostanában, és ha valami kapós annak ritkán van erre szüksége...
Persze lehet az AI szekere se fut már annyira, azt is csak a lendület viszi.
Eleve ennek a GPU-ból kialakított gyorsítónak brutál energia igénye van, az már most látszik ennél valami hatékonyabb kell. -
Baltazár123
őstag
Én iponnál gariztattam ddr2 és ddr3 ramokat jórégen, még békeidőben
Először adtak ugyanolyat helyette. A ddr3 adata kit helyett meg a kezembe nyomott egy kingston blue kitet a srác, hogy ezt tudják adni és lepapíroztuk utána. Kíváncsi vagyok és remélem, hogy a gyakorlatban nem kell megtapasztalnom, de rákerestem a redditen friss gariztatásra, de senki nem panaszkodik. Lehet, hogy ez jó hír, de lehet hogy csak még nem. -
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
A szétszereléses incidens az ASML DUV levilágító gépével volt, ami egyel korábbi generáció mint amit nyugaton használunk (EUV), és nem túl rég még törvényes volt eladni kínába.
Viszont Kína (CXMT) már most tud DDR5-höz megfelelő DRAM-ot gyártani (nem tudom használnak-e ASML gépet ott - a DRAM és NAND gyártás eléggé más, mint a CPU/GPU). Elég újdonság, de már tud. A gyártókapacitást állítólag pár év alatt nagyon meg fogják növelni. Jelenleg nem sok mindenre lenne elég a 2 nagy koreai mellett. Plusz, nekik is kelleni fog a hazai AI-ra, és náluk is az egyik szűk keresztmetszet a HBM memória gyártókapacitás.
Ha egy gyártó garanciát vállal a termékére, de már nem tudja cserélni hasonlóra, akkor visszafizetik a vételi árát. Abból meg most tudsz talán úgy 1/4 annyi RAM-ot venni...
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Ne tudd meg, a dél-koreaiak ezt mennyivel nagyobb méretben űzték. Gumiabroncs iparban dolgoztam jónéhány évet. Lekopizták a hollandiai (pl VMI), vagy épp usa beli gépeinket, majd egy daejoni garázssorra bejelentett cég nagyüzemben gyártani kezdte őket (daehwa)
-
hevepapa
őstag
válasz
ecaddsell
üzenetére
Azért látszanak a jelei annak, hogy valami alapvető probléma van az AI finanszírozásban, mert az érintett cégek gyakorlatilag egymásba fektetnek csilliárd pénzeket és nem nagyon jön be külső forrásból friss pénz. Amikor az Nvidia betol százmilliárd dollárokat az Oracle-be, hogy az Oracle a datacentereibe vehessen szármilliardokért Nvidia chipeket akkor ott van valami baj. Úgy tűnik, hogy már csak azért is fenn kell tartani az AI hypet, mert akkora keresztfinanszírozás és akkora összegek vannak ebben az iparágban, hogy ha borul valamelyik cég akkor ki tudja mit ránt még magával. Túlélés bármi áron?
-
Baltazár123
őstag
válasz
ecaddsell
üzenetére
A piac biztosan fog rá reagálni, főleg ha tartósan ilyen magas marad a kereslet. A kínaiak is rámozdulnak majd egészen biztosan. Pár napja olvastam, hogy próbálják visszafejteni "reverse engineering" a holland cég gyártó gépeit
előbb-utóbb rájönnek majd. Az mondjuk nem derült ki a cikkból, hogy hogyan szerezték a gépeket. Mondjuk a hollandok helyében én nem adtam volna el semmit kínai vevőnek 
Más kérdés, most azon agyalok, hogy idén vettem sok év garival a ramjaimat és szerencsére alzákoktól, mert egyébként nem tudom pontosan, hogy ezekre gyártói garancia van (kingstone beast black) vagy kisker. Ha kisker, akkor egy alza nyilván kicseréli, ha elromlik, de ilyen átlag magyar zugbolt vajon hogyan kezeli majd a garanciális ügyintézést?
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Egyébként a pánik annyira felvitte a DDR5 árakat, hogy a Samsungnak újra megéri gyártani HBM helyett.
Ennek az egésznek azok a gyártók lesznek a nyertesei, akik gyorsan tudnak váltani a piaci igényeknek megfelelően. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Mivel DDR4-el is teljesen használható gépeket lehet építeni (és rengeteg használt RAM is van a piacon) ez kb. a DDR5/újabb technikára váltást fogja megállítani (most még év végéig megy a dolog az előrehozott vásárlások miatt).
A nagyon nagy többségnek kb. semmit vagy nagyon minimálisat ad a váltás (tapasztalat, van a családban minden fajtából több), viszont a költsége miatt mindenkit el fog riasztani.Az AI meg vagy áttér valami hatékonyabbra vagy gazdaságilag szenvedni fog (már most is szenved a brutális energia igény miatt, megépített AI data centereket nem tudnak/csak késve tudnak e-miatt beindítani).
Egyébként arról sem vagyok meggyőződve, hogy minden az AI miatt van, pl. volt/van itt egy ritkaföldfém embargó ami a mágneses dolgokat mint HDD jobban érinti mint az AI...
Csak azt nem szívesen vallják be amikor visszanyal a fagyi. -
Varázslóó
őstag
Szerintem itt 2028-ig így marad minden hasonlóan elérhetetlen àrakkal. Mert 200-350ezrekert a 32GB ram az durva. 2pàr modulom 800ezer alap hangon a gépembe mostani àron. Ennyiért kocsit venni lehet. Igaz jó Vackot

-
hevepapa
őstag
Mert szerinted "Az inflációnak nem sok köze van az osztogatáshoz."
Pedig de!
Radásul két oldalról is. az egyik oldal a fedezetlen pénzosztás miatti felerősődő kereslet, a másik oldalról pedig a költségvetésből hiányzik ez a pénz és ezért jönnek az olyan különböző bevételszerző bűvésztrükkök, mint az "átmeneti" kiskereskedelmi különadó - ami állandóvá válik, árstoppok, banki tranzakciós illeték, a lakossági rezsicsökkentés miatt a cégeknek rohadtul megemelt energia árak stb - amik úgy vannak kommumikálva, hogy "nem az emberek fizetik meg" - pedig minden épeszű ember tudja hogy de bizony.
A piac meg olyan, hogy nem szereti a kiszámíthatatlan környezetet és ilyenkor minden adódó alkalommal előre beárazza a várható új sarcokat. Azaz: rövid és középtávon kiszámítható környezetben emel egy (mondjuk) reális 2%-ot, de ha bizonytalan az egész akkor emel inkább 5-8%-ot. De ha hirtelen megjelenik a piacon sok elkölthető pénz akkor inkább 10-15%-ot. Lasd: inflációs várakozás.
Úgyis megveszik a népek az emelt áron, hiszen visszakaptak 1 évnyi szja-t - ami sok esetben milliós extra bevétel a családnak.
Ha dolgoztál valaha kereskedelmi környezetben akkor tudod hogy működik ez. -
pengwin
addikt
Ha osztogatnak akkor az masszívan növeli az államháztartási hiányt.
Ha nő a hiány, akkor az állam kölcsönöket vesz fel, vagy pl. állampapírokat bocsát ki. Utóbbiakat annál jobb feltételekkel kínálja, minél inkább szüksége van a pénzre.
És ahhoz, hogy az állam tudjon fizetni a hitelezőinek, többnyire bizony pénzt kell nyomtatni.
Ez növeli a forgalomban lévő pénztömeget, ami inflációt okoz, ami csökkenti a korábban kibocsátott állampapírok és felvett kölcsönök valós törlesztési költségét. -
hevepapa
őstag
Itt is mennyi hozzászóló büszkéljkedett azzal, hogy bár nem kellett a gépébe, de ősszel azért amikor elindultak az árak, akkor vett ennyi meg annyi ramot vagy az amazonon berendelt 10 helyről és majd látja az árakat és talán a legolcsóbbat megveszi a többit meg visszamondja. De a kereskedők szemében többi rendelés is valid rendelésnek tűnik. Nagy a kereslet -> simán lehet még árat emelni.
-
jimpo
senior tag
-
ddekany
nagyúr
Olyan nincs,hogy egyik héten még habzsi dőzsi van,másik héten meg már elfogyott minden
De erre nem csak a szándékos visszatartás lehet az ok, hanem a fogyó és "most még olcsóbb" raktárkészletért való roham. Előre felvásároltak rakás memóriát a notebook és hasonló gyártók, a spekuláns kereskedők, és a kisemberek tömegei, akik előre hozták a következő akár 1-2 évben várható vásárlásaikat.
Meg alapból AI-ra nem is ilyen ramokat használnak. Meg azt se mondja senki,hogy rámozdulnak a 8gb-os modulokra
A hivatalos állítás nem az, hogy a PC-s modulokat viszi el az AI, hanem hogy a DRAM gyártókapacitást. Átállították a gyártósorokat, hogy a szerverekbe való chippeket gyártson, mert az jobban fizet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Szép is lenne....
-
Terek
tag
Az az igazság,hogy ebbe nemkell olyan nagy dolgokat belelátni. Szimplán a szándékos készletvisszatartás/nyerészkedés esete mutatkozik meg elég combosan. Olyan nincs,hogy egyik héten még habzsi dőzsi van,másik héten meg már elfogyott minden(főleg annak a fényében,hogy tömeggyártás van)
Meg alapból AI-ra nem is ilyen ramokat használnak. Meg azt se mondja senki,hogy rámozdulnak a 8gb-os modulokra
AI-nál beletolják a slotba ami max belemegy.Nem 8gb-ot vagy 16-ot slotonként
-
hevepapa
őstag
Azért még ne várj világvégét. Annak persze komoly érvágás aki új gépet akarna venni, de az indokolatlan upgrade-t meg visszafogja. Januárban én is azért vettem még 2x8 GB DDR4-et a gépembe mert tök olcsó volt. Öszintén szólva a napi használatban semmi értelmezhető gyorsulást/változást nem tapasztaltam 16 után a 32 GB memóriával W10 alatt. A céges melós gépemben 8 GB DDR5 van + W11 - átlag irodai meló, sok excell tábla outlook, kis ez, kis az - de eddig akármikor ránéztem max 6 GB volt foglalt.
Nem vitás hogy vannak olyan speciális munka célú felhasználási területek ahova kell a sok ram, de nem ez az átlagos.
Azt hiszem a ram mizéria egyik kényszerű kötekezmény eaz lesz, hogy a fejlesztők jobban ráfeküdnek a jelenleg memória zabáló alkalmazások optimalizálására. Igaz az elég abszurd hogy a Chrome 6 nyitott ablaknál megeszik közel 2 GB-t
Mellékszál, de azt hiszem az MS-nél van egy kis fejvakarás hogy az elszabaduló árak láttán, milyen marketingfogással tolják tovább a "Vegyél új PC-t és azon futtass Windows 11-et" üzenetet.
-
hevepapa
őstag
Érdemes lenne elolvasnod az inflációról szóló wikipedia szócikket....
https://hu.wikipedia.org/wiki/Infl%C3%A1ci%C3%B3
"Az aktuális tudományos konszenzus szerint az infláció oka a kereslet és a kínálat közötti összhang hiányában, a kínálathoz képest túl magas keresletben rejlik. Nagyon magas inflációt, hiperinflációt a gazdaságban rendelkezésre álló pénztömeg gyors növekedése okozhat." -
Benhill
senior tag
Árukeresőn a szűrőknél a DDR4 és DDR5 mennyiségi elérhetősége, 1 hét alatt bő 200-al megcsappant.
Most DDR4-936 db / DDR5-977 db
1 hete 1150 db körül volt mindkét RAM.Itt hagyom ezt a jövő generációjának, hogy milyenek is voltak a ddr4 és ddr5 ramok. Ilyen ütemben halad az AI, szerintem semmi ram nem fog maradni halandó embernek.

-
ben2
tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Az inflációnak nem sok köze van az osztogatáshoz. Az osztogatás a költségvetés egyensúlyát veszélyezteti, amit ha nem rendeznek, akkor megszorításokhoz vezethet, de még az sem feltétlenül generál inflációt.
A 2008-as válság idején, amikor gyakorlatilag IMF "lélegeztetőgépen" élt a költségvetés, az infláció még csökkent is. -
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
A gond ott kezdődik, hogy az alapvető dolgok is durván drágulnak (lakhatás, kaja, egészségügy), tán épp mert azokat kénytelen vagy megvenni. Igazából nekem pl. szinte mindegy, hogy 200e vagy 400e a konfig frissítés (attól eltekintve, hogy bosszant), mert sok év az élettartama ezeknek (mostani alaplap+CPU+RAM-om több min 10 éves), és a 200e különbség kevesebb mint egy havi lakbér. Az viszont érdekes lesz, hogy milyen szinten fogja megborítani a rendszert ez az egész... Pláne ha nem csak drága lesz a DRAM, hanem egyszerűen nem jut egyeseknek, akinek tényleg kéne.
-
hevepapa
őstag
válasz
Apollyon
üzenetére
Ez mellébeszélés! Már ne is haragudj! Senki sem mondja, hogy akár egy budapesti vagy bármilyen nagyvárosi ember próbáljon úgy élni mint egy afrikai földműves. Ekkora hülyeséget....
Viszont azt megteheti, hogy gyakrabban használja a tönegközlekedést és csak akkor megy valahova autóval ha valóban szükséges. Több tonnás SUV helyett vehet kisebb autót ami A-ból B-be kb. ugyanannyi idő alatt eljut, kevesebb üzemanyagot fogyasztva és nem foglal el 1,5 parkoló helyet. Az agglomerációvan esetleg nem a vezetékes ivóvízzel locsolja nyáron a füvet hanem kutat furat az udvar végében. Talán akkor kevesebb sírás lenne nyáron a vízkorlátozás miatt.
Persze akár elfogadhatjuk valid érvnek, hogy ezek a dolgok nekik "járnak". De akkor azt is fogadjuk el panaszkodás nélkül, hogy a világban a többi pár milliárd embernek is jár az egyre magasabb életszínvonal. Hogy aztán egyszercsak összeomlik minden ... hát így jártunk. Mindenki hozzáteszi ehhez a maga 0,00000001%-át. -
Apollyon
Korrektor
válasz
hevepapa
üzenetére
Azért azt remélem te is érzékeled, hogy egy budapesti ha akarná se nagyon tudna afrikai színvonalon élni, legfőképp mert itt elég kevés a sivatag, meg megművelhető földterület a belvárosban, az állatvilág se nagyon változatos, a galambhús állítólag nem egészséges, vizet sajnos csak csapból vagy műanyag palackokból lehet szerezni, meg úgy az év túlnyomó részében egyébként még mindig fűteni kell, mert hideg van. Ja és dolgozni is kell, hogy az egyén meg tudjon élni.
De jó ötlet, tényleg sokan nekiállhatnának ehelyett csákányozni a járdát, hogy vethessenek egy kis krumplit meg kukoricát. Remélhetőleg a kemény aszfalt alatt van egy adag tápanyagdús föld.
-
hevepapa
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Jövőre is várható egy komolyabb inflació a választasi célú fedezetlen pénzszórás miatt.
Ez megint csak annak lesz komoly szopás aki nincs a célközönségben. Lassan alig lesz aki adózik a fizeteséből. -
Baltazár123
őstag
válasz
hevepapa
üzenetére
Az inflációt ezért kéne alacsonyan tartani, mert egy magas inflációs környezetben sok az indokolatlan emelés. Pl itt a memória ügy. Elméletben csak a készletek kifutása után kellene, hogy megjelenjen a magas ár a termékekben, beleértve a kész számítógépeket is.
A pár évvel ezelőtti, osztogást utáni nagy magyar infláció esetében is voltak jogos emelések, bár ott is a mértékét lehetne vitatni, de számtalan olyan, hogy semmi nem indokolta, csak a cégek kapzsisága és az, hogy visszaéltek a helyzettel. Mármint, hogy az emberek a magas inflációs környezetben elfogadóbbak az áremelésekkel szemben.
Mi nem voltunk elfogadók családi szinten és drasztikusan átalakítottuk a költéseinket. Erre persze lehetne mondani, hogy végül is nem baj bizonyos szempontból, de sajnos mégiscsak baj, mert hiába csökkentettük !!! a kiadásokat az infláció ellenében, de lényegesen kevesebb terméket és szolgáltatást veszünk így igénybe. Persze ezek mind kényelmi dolgok voltak végül is, így utólag nézve.
Most is, hogy kapcsolódjunk a cikk témájához, magas a ram ár? OK, akkor szépen mindenki gondolja át sokszor, hogy tényleg szükséges van-e annyi ramra. A többség rá fog jönni, hogy nem és arra is, hogy vannak kompromisszumos megoldások, amik mentén még sok évig használható marad a meglevő konfig és lehet qrva anyázni a fórumokban meg ismerősöknek de ennyi most a feladat. Az irreálisan megdrágult termékeket el kell kerülni, alternatívákat keresni, kompromisszumokat kötni. Az baj, ha kicsit röcög a játék és van élet a kinézett játék nélkül is, ha vállalhatatlan a konfig igénye. Akkor talán a programozók is több időt fognak fordítani a kód optimalizálására.
-
ben2
tag
Erre van egy jó vicc.
Két kommunista elvtárs beszélget.
Szergej: - Ide figyelj Ilja elvtárs! Ha lenne két autód az egyiket nekem adnád?
Ilja: - Hogyne Szergej elvtárs! Lenin elvtárs és Marx elvtárs is megmondta, hogy a jó kommunista csak a szükségletei szerint fogyasszon. Mivel nekem nem lenne szükségem még egy autóra, így még jó hogy neked adnám.
Szergej: - És ha lenne két házad, az egyiket nekem adnád?
Ilja: Természetesen, Szergej elvtárs! Nem lenne szükségem két házra, így a másikat megkapnád Te.
Szergej: - És ha lenne két csirkéd abból is nekem adnád az egyiket?
Ilja: - Nem.
Szergej: - Miért nem?
Ilja: - Mert éppenséggel van két csirkém.Szóval jah, amíg a szabadság, egyenlőség, testvériség csak elméleti, szimbolikus vagy etikai kérdés, addig persze mindenki jóember, de amint konkrét, gyakorlati lemondással is jár, hirtelenjében megcsappan az áldozatvállalási kedv.
-
hevepapa
őstag
Így van. Van ismerősöm aki USA-ban él, állampolgár is. Mesélte, hogy ott az egészségügyi helyzet nagyon kemény. Akinek nincs pénze az jobban jár ha nem lesz beteg. A havernak van biztosítása, de volt valami műtéthe amit nem futott és kiszámláztak neki majd 8000 dollárt.
-
hevepapa
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Azért azt ne felejtsük el, hogy nálunk a bankok a normál adókon kívül fizetnek külön adót+ ott van a tranzakciós illeték is. A munkámból kifolyólag rálátok a céges utalásokra. Eleve jövedéki termékeket csak utalással lehet fizetni. A lényeg: a tavalyi havi bankköltségek idén megduplázódtak az illeték emelés után.
Ne legyen senkinek illúziója: ez egyből megjelent az eladási árakban is + némi plusz is. Viszont a plusz bevételből jutott egy kisebb nyári béremelésre és most a 13. havi bónuszra. Persze be lehetett volna nyelni ezeknek a cégeknek a magasabb költségeket, csak akkor a dolgozóknak nincs plusz juttatások. Hülye helyzet ez. Nem tudom mi a megoldás. -
ddekany
nagyúr
válasz
Varázslóó
üzenetére
És akkor az egészség ügy Európában még szociális az USA-hoz képest. Mondta is ugye Trump sokszor, amikor kérdezték, hogy miért felháborítóan olcsóbb Európa országban (
) sok gyógyszer, hogy mert Európa kifosztja az USA-t (ebben is), és megfogja szüntetni ezt az igazságtalanságot. (Értsd: Itt is drága lesz.) -
Varázslóó
őstag
Az a probléma ezzel, hogy nincs képviselet rà. Pedig dolgozok védelmére nincs külön osztàly. De mindig arra van pénz amiből a fentieknek is van. Ilyen a ram biznisz is mert sokan nyernek belőle. Illetve ki hiszi el hogy direkt nem jut az egészségügy re is pénz. Nem sokan. Pedig nem engedik odafent mert egész europàban ez van az egészségügyre. Nálunk halmozottan. De amíg a vezetők engedelmeskednek odafentieknek. Pl Engem most nagyon érint az új dolog hogy Revuluton a kriptodat eladják. Mert beléptek az országba mint Bank. A szabályzàs miatt a kormány a többi bankot védi. Aki élősködők az embereken. Ausztráliában pl ingyen kezelik a pénzed és ingyen veheted ki. Utalása ért és másért fizetni kell de ez normális.
Egész világ bosszantó szutyokba megy àt. -
ddekany
nagyúr
válasz
hevepapa
üzenetére
Ez egyszerűen nem igaz, hogy soha senki nem választaná, hogy szerényebben él, HA lenne benne bizalma, hogy ezzel átlagembereken segített (pl. én fizetnék többet egy termékért, ha emberségesebben bánnak a gyárban dolgozókkal, de ehelyett a plusz bevételt a vezetőség tenné el lényegében), és hogy ezzel nem veszélyezteti az alapigényei kielégítését (pl. ne kerülj utcára ha beüt valami balszerencse, mert nem halmoztál fel sokszor 10M-s vagyont). Nem mindenki egy kupac szar ősember. Ezt azok tagadják legelszántabban akik maguk erős késztetést éreznek mások eltaposására és a harácsolásra, hiszen ők a saját szemükben nem lehetnek rosszabbak mint mások, csak ügyesebbek.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- iPhone topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- The Game Awards 2025 - Az összes bejelentés egy helyen!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Hobby rádiós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bestbuy játékok
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- G.SKILL Flare X5 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 - EXPO - 120 hó garancia
- Új, felbontott Kingston FURY 16GB (1 modul) DDR4 3600MHz CL18 Beast Black - 10 év bolti garival! -
- Corsair Vengeance RGB DDR5 6000Mhz 2x16GB (32GB) DDR5 Memória
- 9 Év Alza Garancia! G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB White DDR5 6000Mhz 2X16GB (32GB) DDR5 Memória
- Új, felbontott Kingston FURY 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL18 Beast Black - 10 év bolti gari! -
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital Red Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy S24 FE 128 GB Dual sim
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 4.2GHz turbo 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

jah és DDR5
), addig ez valós kereslet nekik.

AI-nál beletolják a slotba ami max belemegy.Nem 8gb-ot vagy 16-ot slotonként