Hirdetés
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Klaus Duran: Panelkérdés.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- N€T0X|N: CPU-im eddig
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- eBay-es kütyük kis pénzért
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
plusz elvileg kéne akkor is valami adásvételit írni.. ami megint jó kérdés, hogyan szabályos és ugye a vevő aztán marhára nem postázza vissza gondolom az aláírt másod pédányt... vagy tanúk kellenek e...
Régebben voltak sztorik fórumokban, hogy több darab sdkártya eladásakor volt, hogy csapdát állítottak az átvételi helyen, hogy rajtakapják az "üzletszerű" néhány darab bontatlan sd kártyával valamelyik seftelőt... meg vannak rémtörténetek, hogy apró saját készítésű dísz darabszámot felszoroztak 365-tel, és behalucináltak óriási kacat bizniszt valami öregasszonynál és óriási adóhátralékot találtak ki hozzá. Persze ezek régi sztorik, még talán tékozló homár és nagyon régi itteni fórum topicokból. Gondolom teljesítmény igazoláshoz gyártották így az ügyeket maguknak és szopattak szét balekokat vele. A nagyobb seftelőknek lehet megvolt a védelme.
-
azbest
félisten
válasz
ecaddsell
üzenetére
de nem... nem éri meg újra beállítani a gyártósort és relative kis szériában legyártani valamit. Eleve több hét vagy hónap mire egy gyártósor üzembe áll. Egy bérgyártó sem fog ilyet csinálni, be vannak táblázva. A már korábban számukra legyártott és beraktárazott szilícium tokozásával tudnak játszani.
Az újabb proci generációnál, meg ha fizikailag nincs a ddr4es memóriavezérlő rajta, akkor nem fognak egy kis szériáért egy új procit tervezni és azt gyártatni... pláne, hogy nem tudni mikor durran a lufi vagy összeomlik-e teljesen a piac. Esélyesebb, hogy majd a kínaiak piacszerzési szándékból megpróbálják dömpingelni a saját gyártású ddr5 ramokat, már ha a saját belpiacos felhasználáson felül marad nekik.
Azt nem tudom, hogy létezik -e olyan am5 rokon amd proci, amiben benne van a ddr4 vezérlő, hogy abból csináljanak esetleg desktop változatot. Intelnél volt olyan szerver proci régen, amiből oem adatközponti használatra gyárottak előző generációs ram támogatással is (lga2011-v3 ddr3 támogatással, miközbne hivatalosan csak ddr4-es volt belőle).
-
azbest
félisten
válasz
ecaddsell
üzenetére
újra gyártani nem fognak régi procit, ha már átállt a gyártósor. Valsz vannak még valamilyen szempontból "selejt" szilikon lapkák, amik olyan módon hibásak, hogy butítva nem illettek bele semelyik meglévő modelbe. Esetleg azokat sorolják be és tokozzák valami más proci változatkánt. Ahogyan usában a micro-centerben árultak 7600X3D és 5600X3 procikat kis szériában.
-
ecaddsell
aktív tag
A mini PC az egy akku és kijelző nélküli laptop komponensekből összerakott cucc, ugyanazokkal a paraméterekkel. Se flexibilitás, se igazi mobilitás, de legalább olcsó.
Sajnos a családban is ezt látom, a gyereknek megmutattam a RAM cserét, néhány óra telefon/youtube/játék után vsz. már azt is elfelejtette, hogy valaha ilyet csinált, nemhogy hogyan kellene vagy mi ez az egész. Itt csak az AI okosodik, nem az emberek.
A RAM-nál az órajel tényleg zavaró a sockethez vezető sávok kialakításában, viszont igazából főképp csak marketingben mutat jól a nagyobb érték, a tényleges hatás egyre elenyészőbb.
OK, hogy az a 8 tranzakció gyorsabb lesz, de mikor kb. 1.3ns (DDR4: kb. 2.5ns) a kiinduló érték előtte meg van egy 10ns CAS késleltetés (jó esetben csak az, rossz esetben meg sort is kell váltani ami behoz még egy tRCD-t meg egy tRP-t) akkor jó esetben is csak azon a 10-20%-on tudnak reszelni valamit ami modern, erősen cache-elt prociknál lófütty.Ezért is örülnék ha újra kihoznának DDR4-es procikat, pláne, ha újabb CCD die-al, csak az I/O az maradna (ahogy a döntő többséget engem se igazán korlátozna az, hogy csak PCIe 4-et kapok az 5 helyett).
Persze nem reménykedek, nem fogják rontani a saját üzletüket, már annak nagyon kellene örülni, ha a keresettebb AM4-es procikat újra kezdenék gyártani és értelmes áron adni.
Az, hogy a RAM káosz miatt többe kerüljön a Zen3 mint a Zen 5 elég beteg. -
azbest
félisten
válasz
ecaddsell
üzenetére
régen a lapotop is szerelhető volt, most meg már eléggé változó, hogy bármit lehet-e bővíteni/cserélni rajta. Minimpécék esetén is vannak már teljesen integráltak, mint a laptop.
Ha nem tudsz venni alkatrészeket vagy csak néhány cégtől, nagyon túlárazva és mellette kicsit jobb áron full integráltakból van választás, akkor előbb utóbb belekényszerítenek abba, hogy a bővíthetetlent legyél kénytelen választani. Vagy kifizeted a többszörös árat.
Ez a framework laptop is csak mese, hiszen annyiba kerül, mint 3 hasonló asus. Az is csak hájpolt, de drága cucc.
Sok ember amúgy sem nagyon nyúl a gépébe, mert fogalma sincs róla, hogy működik. Rétegigény a bővíthetőség és lassan már szomszéd pistikék is kihalnak, mert ők is csak telefont nyomkodnak. A hagyományos pc boltok már most is kihalóban, vegyesboltként és azt is főleg webes rendelésként csinálnak.
Nem olyan igényt akarnak kielégíteni, ami a vásárónak gazdaságos. Olyat árulnak, amit újra meg kell venned, ami a többség számára mindegy és amin a legjobban tudnak profitálni. A ram ráforrasztásnál is mindig az a rizsa, hogy mert csak úgy lehet olyan magas órajel és gyorsaság, aztán mégis megjelennek később külön modulként is olyan gyorsak. Mármint eddig megjelentek. Ott is a gyártó számára kedvező az integráltság.
-
ecaddsell
aktív tag
Szerintem a fix ramos gépek fogják leváltani a szerelt PC-ket, nem a vékony kliensek.
Halott ötlet (mindkettő). A PC-nek pont a flexibilitása a lényeg, ha kell utólag raksz be több RAM-ot vagy épp ellenkezőleg a felesleget eladod és valami másra (pl. jobb VGA, monitor stb.) költöd a különbözetet stb. Vagy éppen kezdetben olcsó procit veszel, majd amikor kijön jobb vagy amikor látod, hogy kell jobb akkor cseréled.
Valakinek gyors proci kell, valakinek sok magos, valakinek több RAM kell, valakinek több tárhely (SSD/HDD).
Egyébként ez a minden egyben dolog létezik, pl. laptop formájában. Bármi meghibásodik az alaplapon gazdaságtalan a javítása (változatos a paletta, BGA tokozású GPU chip a hőtől/mechanikai feszültségtől elengedi az alaplapot vagy ELKO kiszárad stb).Az all-in-one gépben is megvan/lesz a RAM ára mint költség (és nem tudsz menteni komponenseket belőle hobbi szinten, ha úgy adódik, pl. cseszheted az alaplapra forrasztott RAM-ot, hiába nem az hibásodott meg).
Ha komponensenként veszed akkor be tudod lőni éppen mit érdemes. Olcsó a RAM veszel többet belőle, drága, jobban meggondolod, hogy tényleg kell-e annyi.
Pl. gyerek lenyúlta a régi gépem. Neki annyira felesleges 64GB RAM (csak DDR4, ha DDR5 lenne már rég eladom a felét) játékra, meg iskolai dolgokra.Ilyen árak mellett 96GB RAM-ot venni 582k-ért (árat itten hsz-ból vettem, Alzán simán vehető 400k környékén, vagy ha valaki nem tud létezni nélküle CL28 486k-ért) beteg dolog, hacsak nem a munkád függ tőle (akkor meg esetleg illene kicsit képben lenni a munkaeszközzel).
A vékony kliens sem új ötlet, már 3 évtizede is voltak akik ezt tolták, hogy lesz egy terminálod aztán a szerver mindent intéz. Csak éppen ha sok adatot kell kezelni (pl. videók) a világ összes sávszélessége nem elég rá, folyamatosan fizetsz, ha használod, ha nem ill. AI célra (tanítás, analízis) használják az összes adatod (most is, csak most mondjuk megáll annál amit feltöltöttél a felhőbe: levelek, dokumentumok, képek stb).
Szépen beprofiloznak, neked mit érdemes eladni, milyen munkára szánnak mint biorobot stb. Távoli giga tech cégek fognak irányítani, privát szférád elfelejtheted.
Na abba is hagyom, kezd kicsit off lenni. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Vissza fognak menni a ram árak szerintem már ebben az évben.
Szerintem rossz mozit nézel...
-
jonekk
csendes tag
válasz
optiszabi
üzenetére
Mihez képest volt alulárazva? Nem volt olyan szintű kereslet, ami felhajtotta volna az árakat. Az AI datacenterek által generált, akár mesterségesnek is nevezhető kereslet most ezt megtette. Én nem gondolnám, hogy alul voltak árazva az alkatrészek, hiszen mindenki szépen megélt a bevételekből, jutott is-maradt is. Ami most van az cirkusz. Egy ideális világban már keresnék, hogy kiket kell sittre vágni.
(És ezt mondom úgy, hogy tavaly novemberben még éppen időben elcsíptem magamnak minden alkatrészt az upgrade-hez, tehát konkrétan semmire sem fizettem rá.)
-
stefi76
aktív tag
válasz
optiszabi
üzenetére
"Akkor ne vegyen senki RAM-ot, és le fog menni az ára. Aha, értem."
Hát ez tűnik logikusnak egy folyamatban, amikor van egy ár és nem kell senkinek sem annyiért.
De te ne törődj azzal, amit írtam.
Menjél és vedd meg.
Nyugodtan.Mert lehet, hogy tévedek.
Bőven benne van. -
Varázslóó
őstag
Mert Clouds felé terelik az embereket. Aki még nem akar felhőbe játszani az vegyen majd PS5 öt és PS6 tot.
Microsoft nagy dobásra készül azért csinálják amit.
Nekik ez nem éri meg annyira.
csak függővé akartak tenni az embereket, mint mobilal. Utána jön a szembe köpés figyeld meg. -
Varázslóó
őstag
Akkor lesz olcsóbb ha oda fent így döntenek.
De a Gamer ipar kiíktatàsa zajlik.
ha nem javul 6hónapon belül akkor tény lesz, főleg ha minden más is indul felfelé 
[link] -
ben2
aktív tag
Szerintem a fix ramos gépek fogják leváltani a szerelt PC-ket, nem a vékony kliensek.
A jelenlegi krízis abból fakad ugyebár, hogy a gyártókapacitásokat előre lefoglalják a datacenterekhez, a gyártók meg nem kapacitást bővítenek, hanem árat emelnek. Ezt az áremelést az all-in-one gépek gyártói ugyanúgy meg tudják fizetni, mint a datacenterek, mert nem a ram modulon magán kell behozni a magasabb költségeket, hanem a komplett terméken. -
stefi76
aktív tag
válasz
heavygrip
üzenetére
"Talán ha fellázadna az Intel vagy az AMD az alaplap gyártókkal egyetemben, mert senki nem épít ugye DDR 5 platformot újonnan"
Szerintem van itt egy érdekesség:
Tudsz venni DDR5 ramot.
Most végigkattingattam kb 6-7 típust DDR5-ből. Árúkereső.
Van átlag 5-6 hely mindegyikre, ahol megveheted és abból 3 helyen raktáron is van.
Ez egy átlag, egy minimum átlagnak látszik.Tehát azt mondom: mennyiségben és típusban lehet venni.
Kis hazánkban is.
Ami nem hiszem, hogy brutál piac lenne amúgy.
És van mégis mennyiség.És ez a végfelhasználók felé van tolva, hogy "vegyed csak, itt van, vegyed már" stílusban.
Szóval.
Én ezt látom benne, hogy nem hiány van és nem üres "polcok".
Hanem várják, hogy legyen rá vevő.És lehet itt AI meg bármi ilyen, számomra az látszik, hogy megy egy mennyiség a kiskeres felé, tehát feléjük is van.
Mert mind a gyártó, mind a nagyker, mind a kiskeres úgy látszik, hogy tud szolgáltatni mennyiséget illetve akar is ide szolgáltatni. A végfelhasználó magánember felé.
És te megveszed ezen az áron.Kérdés.
Ha összébb menne az igény a végfelhasználó részéről, mert kisebbet, régebbit és abból sem a csúcsmaximumot akarná kipréselni igényben, akkor ki a túró venné meg ezeket és mi lenne a reakció erre?
Szerintem csökkentés.Ott egy ilyesmi példa, a Tesla: aki ráugrott a "csúcsélményre" meg áldozott illetve volt rá pénze, az megvette "sokért". (persze most sem olcsó.) De basszus, volt talán egy éve, hogy egyik napról a másikra 3 milkát engedett az új kocsikból a Tesla. Egyetlen egy nap alatt. Persze, akkor sem volt olcsó, de az három milka még nagyon gazdagnak is három milka.
Na mindegy, a lényeg: itt van, hogy van a légy, akkor megpúpozzák a lóxar árát, mert megveszi ugyan úgy, akkor meg gyerünk.
A légynek okosabbnak kell lennie.
Vagy mi.....
És ebben az egész a legnagyobb dolog egyrészt az emberi mohóság ami találkozik a "mindent - és a legnagyobbat és a legtöbbet - akarom és azonnal"-al.
Ez az egész mozgatórugója.
Sokkal inkább. -
optiszabi
újonc
Sziasztok,
Már tavaly április május körül arról cikkeztek angol nyelvű lapok, hogy a DDR4 és DDR3 gyártásával leállnak. Néhány hónappal később, pedig arról, hogy már a DDR5 2026-os gyártási kapacitása teljesen le van kötve. Nem kell agysebésznek lenni, hogy lejöjjön mindenkinek felmennek az árak. Saját véleményem szerint szinte az összes számítógép alkatrész nagyon alul volt árazva. Aki akart felkészült, aki meg nem az így járt. -
Apollyon
Korrektor
Felhős cuccok részemről felejtősek, van itthon néhány Thinkpad, örökké élni fognak, az más kérdés hogy a diszkek kb. meddig. PC-ket is lehet sokáig használni, ha karbantartod.
Linux meg mindig is lesz, ha be is tiltják, akkor megint pendriveokkal fogunk mászkálni, mint régen.
-
azbest
félisten
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
10x-esnek a feléért
az átprogramozott ddr3 modulok ára is megduplázódott már. (régi samsung modulok átbrandelve, spd átírva magasabb órajelre).#1253 heavygrip
vagy bejelentik, hogy ők is inkább az ai adatközpontokban használt szerver cpu-khoz allokálják a kapacitásokat a bérgyártókálSzerintem esélyesebb, hogy kvázi összeomplik a pc piac, leresetelve a cégeket, akik ezzel foglalkoztak és majd valami nagyobb céghálózatot át, korlátozottan tér vissza az egész. Vagy majd armos, minimál egybegépeket kezdenek árulni, amikkel a felhős központba lehet kapcsolódni kapacitásért havidíjért cserében. Már többször próbálták vékony kliensre terelni az embereket, csak mindig gyosan kiderült, hogy nem ért oda a technológia... de majd most.. megpróbálják megint.
-
válasz
heavygrip
üzenetére
Lehet csak reménykedek.
De DDR4-nél még lehet rá esélye. Kínaiak nekiállnak majd szemétből gyártani DDR4 modulokat ahogyan tették régebben DDR2/3 esetén és fele/negyed áron adtak ki ramot. (sok olyan ramom volt bontott chippekkel)
DDR5 már valóban necces mert azt kevesen gyártják, na azt kellene most kínának még ha csak alacsony minőségben de gyártani ezerrel. -
heavygrip
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Talán ha fellázadna az Intel vagy az AMD az alaplap gyártókkal egyetemben, mert senki nem épít ugye DDR 5 platformot újonnan, illetve ha mindenki egyöntetűen hanyagolná a szemét éájt, talán akkor ez megvalósulhat, de erre semmi esély nincs sajna

-
Varázslóó
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Hát ha tényleg vissza menne, akkor szerintem annyi az esélye hogy DDR6 ingyen fognak osztani 😁
-
válasz
stefi76
üzenetére
Szerintem túlárazott.
Legutóbb 22-ért adtam el 4770+16GB+SSd Brand gépet az is lassan ment el pedig azt lehetett nevezni jó árnak. [link]
Amikor 15e-ért hírdettem lap+i7+ram akkor senki nem vitte több hónapig, azért raktam bele a brand gépbe ssd-vel, úgy már kellett.
4gen nagyon nem megy most, i3-i5+8GB ram nálam 10-15eft nem vitték el
6 gen i3 Dell torony gép 20GB ram 120Gb SSD 34eft-ért rám se írnak és itt meg az a gond hogy brand gép nem kell senkinek hiába adom olcsón.
DDR3-at ki lehet fogni olcsón az tény, végülis a 4gen netezni jó lehet egy alap procival is sok rammal SSD-vel de erre meg jó egy olcsóbb Brand gép is.De érdekes hogy DDR5 6400 2x16GB meg elment 115e-ért, DDR4 16GB meg 28eft-ért.. Na azokon keményen kaszáltam. (a ddr5-nél nem kicsit durván, a ddr4-nél meg több mint 2x-ért hozta vissza.
-
bélabá951
csendes tag
A decemberben 440 ezres 2x48 GB ddr5 ös. Januárban 5 hét elteltével, 582 ezer. Hol lesz a vége és mikor?
2x16 gb 6000 es DDR 5 90 K volt. 55 ért ment el! -
stefi76
aktív tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Nekem sajnos addig megy a dologban a tudásom, amit írtam.
Illetve.
Pár ezerért néztem most a 1150 procikat az aprón, annyit bevállalni megéri szerintem:
[link] -
csibe1
addikt
Pááánik, milyen pánik? Hol?

Most bontják a sokadik pezsgőt, meg felfelé hull a hó a részvényeseknél.

Ismerős elhalasztotta a laptopvételt, hát nem tudom ott is milyen árak lesznek.
Majd meglátjuk... -
stefi76
aktív tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Mi van mondjuk egy bios resettel?
Anno zsír konfig, alaplap nem csinált semmit.
Új elem kellett bele.
Vagy csak reset volt, nem emlékszem pontosan, régen volt, még lehet, hogy ez a konfigom. -
HUN_Sector
őstag
-
stefi76
aktív tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Oké.
De hát írtad is, hogy "porosodik", lehet az azért, mert valami gebasz volt vele, nem?Meg hát, ilyen ez.
Ember tervez..
Akkor is, most nézem, van ilyenek az aprón:
[link]
25K.
Ingyen van szerintem.25K ért meg megkapod a 12GB DDR5-ös ramok dobozát. Kb.
Lassan ott tartunk. -
azbest
félisten
a használt-számítógép piac is bedől, mert a hülye árak miatt kibelezik a használt gépeket, ram és ssd nélkül pedig értelmetlen kereskedni velük
"I Can’t Sell You Laptops Anymore" [link] -
stefi76
aktív tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
1150-es, Xeon, 12Gb ram meg 1660 Super.
Jelenleg egy 19-es monitor 70Hz HD, minden high Cyberpunkon és 80%-ban 70 fps, szeretek V-Sync-el játszani.
És szerintem brutál szép.
És rohadt élvezetes.
Szerintem ér az egész gép 100K-t használtan talán.
Passz.Betettem ez alá a konfig alá tegnap tesztnek öcsémtől egy 21-es LG 144Hz-es Full HD cuccot, hogy milyen.
Annyival nagyobb a kép és hiába a felbontás, nekem pixelesebbnek tűnik, szerintem a sűrűsége miatt.
Kb 5 perc múlva tettem vissza a 19-es - most nézem előttem van- HKC-t, amin élesebbnek és szebbnek látom a képet.És úgy vagyok vele most, mint vélemény: technológiailag ha a Cyberpunk így elszaladgál és baromi jól lehet játszani minőségileg is, akkor csak 12 Gb ram lenne a jelenlegi gépem - hasraütve - 2/3 ára esetleg. És hol a többi?
Pénzben.És akkor vajon hol van a játékélmény, ami annyival többet nyújt?
Hova? Miért?Szerintem sokkal többet kergetnek - ebben a szegmensben is - az emberek, mint ami valóban lényeges lenne.
Itt is van valami "lemaradok" illetve "mindenképpen csak ez lehet a jó" dolog, amibe sokkal inkább belehajszolja magát az ember vagy hiszi azt, hogy veszít valamit a "kevesebbel".
Nem mondom tutira, de nem valami ilyesmi lényegében a tapasztalatom játékfronton.
Hogy már nem azt fizeted meg a csúccsal, hogy arányosan jobban is fogod magad tutira érezni.
Hanem inkább valami mást.Na ennyi lenne.

Ja és: DDR3 the best!
-
azbest
félisten
mintha ma láttam volna valahol főcímet, hogy megháromszorozódott a kínaiak ddr3as rendszereire a kereslet.
Kíváncsiságból rákerestem már, hogy most árulnak-e ddr3 szerver ramot, ahonnan előző év vége fele vettem és látom, ott is 2-3x akkora áron mennek már azok is. 64GB-os lpddr3 modulokat 30-35 dollár körül vettem még áfával együtt.
Meg aprón 8x 16GB normál ddr3at 10esért összesen. És enterprise sata 480GB-os ssd-t, sok petabype írhatósággal 8 ezer/db-ért. Mindennek 3-4xes ára van most.És még erre fog rákerülni külön vám is a nyártól. Mert, ha már termelni nem tud egy cég sem, de azért adóztassuk meg jobban a vásárlást.
-
Tin
veterán
Jaj ne is mondd, november 24 éjjel rendeltem a gyereknek egy Samu 990 Pro 1TB SSD-t 90€-ért. Másnap reggel kérdezem tőle, hogy jó lesz-e, vagy maradjon inkább az előző nap rendelt WD SN850X. Azt mondta, maradjon a WD, neki nem kell a Samsung. Én meg lemondtam
Mondjuk "kelleni" most nem kellene, de annyiért...A RAM-ot azért másoltam be, mert még mindig várok a rendelések többségére. Ami bejött, abból kettőt eladtam még karácsony környékén, hármat pedig megtartottam, mert úgyis kell majd, és szerintem a következő években nem lesz annyira olcsó.
Érdekes módon amúgy a Lexarokból egyet sem szállított az Amazon még, pedig a többsége ilyen december végéről, januártól írta várhatóan egészen június végéig. Azokat ráadásul már drágábban rendeltem, még az is lehet, hogy júniusban már értelmetlen lesz átvennem őket, mert alig lesz olcsóbb, mint amennyi az akkori piaci ára lesz.
Én a pánik elszállásakor azt gondoltam, hogy idén nyárra ilyen +50%-on (másfélszeresen) lesznek az árak. Most ugye kb +300%-on (négyszeresen) vannak. Viszont most már inkább azt mondom, hogy nyárra talán "csak" dupla áron lesznek, de az is lehet, hogy még annyira sem fog gyorsan csökkenni az ár.
-
-
ecaddsell
aktív tag
Totál stagnálnak ma már az árak és kb. ennyiért nálunk is van, sőt válogatni is lehet (árukeresőn beállítva DDR5 32G 6000MHz több oldal...).
Mintha idén mégis elmaradna a RAM apokalipszis.
Mivel nem állt le a gyártás várható volt, hogy lesz, csak nem éppen a korábban már lassan megszokott áron (hanem mocskosul drágán, de talán még ez is lesz jobb).
Most már a VGA paráztatás a menő. -
-
Tin
veterán
Kíváncsi leszek, emelkednek-e még az árak. Ez is rohadt drága (négyszeres ár), de eddig az volt a gond, hogy nem volt készlet, ezért mindenki még drágábban árulta. Ha most tetőzik az ár, akkor az a használtpiacot is elkezdi lefelé nyomni, és a spekulatív felvásárlások is megszűnnek, vagyis sokkal kisebb hasznot realizálnak.
Az a kit annyiért amúgy a jelen piaci helyzetben elég jó áron volt. Ez amit linkeltem, igazából alig drágább annál. Csak sajnos ez 32GB.
-
-
Tin
veterán
Érdekes... Amazonon, készletről, azonnali szállítással, 400€. Tudom, hogy mocskosul drága, de mintha kezdene lelassulni/megállni a drágulás. Ellenkező esetben ez nem lenne elérhető...
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Pontosan ezt tettem én is. Anyáméknak van egy gépe, amiben valami i3-as proci volt. Ebbe vettem 12 ezerért egy i7-4771-et, meg, írd és mond, 4 ezer forintért 16 giga (!) DDR3 ramot apróról, beleraktam egy elfekvő 512 gigás m2-es ssd-met, és meg is vagyunk.
Nagyjából hozza egy mostani i3-as gép szintjét, jó lesz ez még 5 évig. A win11-et meg korábban felhekkeltem rá rufusszal. -
HUN_Sector
őstag
Előbányásztam a porosodó 4460-at, még benne rohad a 1150-es itx alaplapban. Rendelek bele 16 giga ddr3-at, kap egy 512-es ssd-t meg egy rtx 3050-et, aztán elmarháskodhat vele a középső gyerek. Robloxra, minecraftra elég lesz neki
-
ecaddsell
aktív tag
Nálam még 100 se volt a RAM, pont ugyanaz a sebesség, prociból is olcsóbbat vettem, nekem az se érte meg, hogy drágább legyen.
Majd, ha annyiért utánam dobálják a 9950X3D2-t (vagy akármi lesz a neve) majd meggondolom.
De lehet a következő fejlesztés majd a következő Ryzen generációból lesz DDR6-al vagy CAMM2-vel amikor épp leesik az ára. -
válasz
ecaddsell
üzenetére
Én a nyáron upgrade-eltem: 5800X, 32GB, 3080TI -> 9800X3D, 64GB, 5070TI
Kicsit szívtam is a fogam, hogy kell-e ez nekem, de így utólag nem bántam meg, kerek 100-ért vettem a 6000MT CL30 ramot (a "régi" gép is megvan még a nappaliban a 65-ös TV-re kötve). Szerintem ezzel most kihúzom, amíg meg nem adja magát. -
ecaddsell
aktív tag
A gépfejlesztés ilyen árak mellett őrültség (hacsak nem a munkádhoz kell és tényleg a kell szón a hangsúly).
Azaz a kereslet is minimálisra fog esni.
Az külön extra, hogy pl. 16GB RAM-ért most kb. adnak egy dual mód (4K/1080p) OLED monitort.
Vagy kevesebbért 1440p, vagy még kevesebbért VA paneles HDR LCD monitort.Nekem úgy tűnik már 600k környékén sem viszik a 5080-at (Alzán folyamatosan van készlet, ha válogatni nem is nagyon lehet).
Ha nem akarsz 4K-n játszani, 5080 sem kell. Sőt lehet egy jobb monitor is ad hozzá annyit az élményhez mint a nagyobb felbontáson való játék. Egyéb PCs tevékenységhez még lehet többet is.
Családban van 8 éves, meg elég új gép is (pont a mostani káosz előtt raktam össze). Hétköznapi használatra nem látom hol érné meg ekkora összegek. A gyerek aki napi több órát 1080p-ben játszik az egyik régi gépen sem panaszkodott még, hogy kicsi a felbontás vagy lassú a gép.
Túl van ez tolva, akár 5-10 évet is ki lehet húzni még a mostani gépekkel (laptoppal kevésbé, mert az kevésbé bírja).
Ez nem az a korszak mint amikor 80286-ról váltottam 386-ra, a monitort meg hagyjuk is. Vagy amikor a vadi új androidos telefon fél-egy év múlva használhatatlan lassú lett (annyira kevés volt a HW -1GB vagy még kevesebb RAM stb- és annyira híztak az appok). -
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Majd orulhetunk a 300 ezres 16gigas ramoknak meg az 1 millios 5080-nak
-
HUN_Sector
őstag
Az SK Hynix is befejezi a consumer piacot?
-
-
Ribi
nagyúr
válasz
Corvin0716
üzenetére
Attól függ milyen órajelen mennek a ramok, ha egy nyugodalmas 3200 vagy alatta akkor valszeg nem lesz gond, ha felette akkor lehet lesz kis macera.
-
válasz
Corvin0716
üzenetére
Add el és vegyél 2x16-ot.
-
KROK640
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
De megvan a lehetőséged, hogy a legújabb játék ismenjen rajta

Én a 10400F, 32GB DDR4, RTX 3060 12GB / RTX 3080 10GB konfigon meg főleg Flat Out 1-2-zök
(A FO2 is maxon futott már az Athlon XP 1466@2669MHZ, 1GB RAM, Nvidia GeForce 7300GT 128MB GDDR3 társaságában is) -
omfgk
veterán
válasz
Corvin0716
üzenetére
De azért jó lenne tudni a platformot.
Hogy ez DDR5 és AM5 esetleg, mert akkor a 4x8GB-vel lehet ám szopni.Intel vagy AM4 esetén mehet.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Corvin0716
üzenetére
Javasolt 2x8, mert amúgy a 1 16-os modul csak 1 channelen menne, vagyis fele sebességen.
-
Corvin0716
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék. 16 GB RAM van a gépemben 2x8 GB formában, ehhez akarok most venni még 16 GB-ot ugyanabből a típusból. Célszerű ezt is 2x8 formában venni vagy ennek semmi jelentősége és mehet bele 1db 16 GB-osként?
Köszönöm. -
Apollyon
Korrektor
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Nálam 5600X, 64GB, 6700XT.
Ha van időm játszani már csak a Cogmind-ot indítom el.
-
omfgk
veterán
válasz
hevepapa
üzenetére
Csak hogy van 2 buktató: általában az dollárt és az eurót 1:1-ben számolják.
Soha a büdös életbe nem számolták így.
Csak voltak olyan évek amikor a német áfát pont kiadta az usd : eur árfolyam. Vagyis 1,2 körül volt a váltás.
Tehát dollár ár euróban is annyi volt, de már német áfával.Ezt torzította az emberi hülyeség oda ,hogy 1:1-ben számolják a dollárt és az eurót.
Lásd Nvidia árazás.
1000 és 2000 dollár az 5080-ért és 5090-ért most kicsivel több mint 1000 és 2000 euró.
Olyan 1059 és 2099 euró. Már német árakon, német áfával, hiszen az EU-ban sose nettó ár van.Amcsiknál meg mindig nettó és államonként jön rá a sarc.
-
KROK640
nagyúr
Ez a gép az Iponból jött 2025.03.21-én ennyiért. (pontosabban az alkatrészek, én raktam össze)
Onnan néztem, most pár napja kerek 400 ezer ft-al lett volna drágább ugyanez. (RAM, VGA és HDD emelkedett benne számottevően)
Ebből arra következtetek, hogy akkor apróról olcsóbb lett volna (pozitív tapasztalata van mindkettőnknek az Iponról, azt mondta, egy ilyen értékű gépnél ne vacakoljunk, úgyis le tudja írni).Azt eltudom képzelni, hogy az apróról is össze lehet pecázni, sok helyről annyiért mint akkor volt, de az ember nem ezt várná 9 hónap elteltével.
-
hevepapa
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Ráadásul nagyon sokan beleesnek abba a tévhitbe, hogy az USA 1000 $-os árat szorozza az az USD/Ft árfolyammal és elvárja erre a 331000 Ft-os árat. Csak hogy van 2 buktató: általában az dollárt és az eurót 1:1-ben számolják. Nem korrekt, de ez a gyakorlat. És máris 385000-néltartunk. Erre jön az áfa és máris 488000 Ft-nál járunk.
Az USA ár mindig nettóban van megadva, mert államonként eltér az ottani áfa %. -
jonekk
csendes tag
válasz
KROK640
üzenetére
Azért legyünk őszinték, hardverapró segítségével legalábbis hasonló áron, vagy akár kicsivel olcsóbban (na nem 2/3 áron, ahogy írtad) még össze lehet szedni ezt a gépet
Egyelőre még lehet látni 5070 Ti-t 300 körül (gondolom már nem sokáig, de amíg van, általában első tulajos, még garis kártyák), 9800X3D-t is 170-ért látok (új 1 év gar), a 64GB RAM-ot sem kell árukeresőről rendelni fél millióért, 220-ért van neppertől az aprón
SSD-t is el lehet csípni 70 körül, alaplap 55k újonnan Alzán, HDD 95k újonnan ugyancsak Alza. De térjünk rá vissza fél év múlva, mikor a nepper adja majd fél millióért a RAM-ot meg a VGA-t
Persze aki ragaszkodik egy adott kiskerhez, mert "megbízható", meg "régóta onnan vásárolok", stb., az nem fog így innen-onnan összerakosgatni egy konfigot, pláne ha még szüksége is van valakire, aki összerakja neki (ezt általában a kiskernél lehet kérni felárral). Úgy mondjuk nehéz
Szvsz aki most kiskertől vesz új RAM-ot, pláne 64GB-t csillió pénzért, az vagy pénzes és nem érdekli, vagy tájékozatlan az alternatívákat illetően. Mindenesetre az tény, hogy jóval élelmesebbnek kell most lenni, mint pl. 10 évvel ezelőtt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kecske és káposzta lenne a Gamdias új háza?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Le Mans Ultimate
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Elektromos autók - motorok
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- Keresünk dokkolókat
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- HP Thunderbolt 4 kábel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
.

2x16 gb 6000 es DDR 5 90 K volt. 55 ért ment el!

Van 256MB-os első szériás is.