Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24283) janos666 válasza Tulku (#24271) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Az 1.3-as HDMI kétfelé bontotta a kábeleket: Standard és High Speed. Utóbbi képes garantáltan átvinni a 340 MHz felet is (a HDMI 1.3 eszközök elvi maximuma), előbbire csak 75 MHz a követelmény (ez kb. 1080p30@8bit). Ez 8 érre (4 pár) vonatkozik, a többi 7 szál lehet elvben gyengébb minőségű.

Az 1.4-nél nem változott a sávszél, de megjelent a [...] with Ethernet jelzőt, ha az extra 7 érből a kijelölt pár használható 100Mbps ethernet-re (ehhez ennek is csavart érpárnak kell lennie, árnyékolással, nem csak "akármilyen extra madzagnak"), de ez opcionális (nem kötelező ethernet képesnek lennie a kábelnek, ha 1.4-es eszközöket használsz, de nem akarsz velük hálózatozni).

A 2.0-al jött a Premium High Speed, ami ismét a régi 4 érpár maximális sávszélesség követelményét növeli. Most már 600 Mhz-nél járunk, de az ethernet még mindig opcionális (és úgy általában szigorodott, részletesebbé vált a hitelesítési teszt, tehát úgymond kicsit többet ér a plecsni a dobozon, mint eddig).

A 2.1-el jön az Ultra High Speed, ami ismét duplázza a régi 4 érpár maximális sávszélességét és ráadásképp mellétesz még egy érpárt, illetve azt hiszem kötelezővé válik az ethernet támogatás is (szóval most már még több érnek kell csavart érpárként megjelennie a kábelben, jó minőségű fémből, és nem csak opcionálisan).

Elvileg ha egy kábelre rá van írva (nem hamisítva) ez a jelző ([...] Speed), akkor vinnie kell a sávszélt (ha nem selejt).

Nyilván minél megbízhatóbb a gyártó, annál jobb esélyed van, hogy nem selejtet ad (mármint úgy véletlenül sem, hanem komolyabb a gyártási minőség és jobb a minőség ellenőrzés, stb), és "nyilván", ha valami olyan helyről veszel valami teljesen random dolgot, ahol többnyire hamis dolgokat árulnak, akkor valószínűleg ... ja ... valami hamisat kapsz.

Nem igazán tudom pontosan hogy jutottuk el oda, hogy azzal érvelünk, hogy kínából lehet rendelni hamis hulladékot is.

Én azt szorgalmazom, hogy bízzunk ezekben a fenti [...] Speed kategorizálásban és hitelesítésben, ami nyilván nem vonatkozik a hamisan feltüntetett címkékre, és ugyan így nem a gyári selejtekre.

De egy olcsó, valóban Premium Speed kábelben jobban lehet bízni, mint egy méreg drága High Speed kábelben, mert utóbbinál teljesen mindegy, hogy melyik gyártó mennyit kért érte, soha senki nem ígérte neked, hogy a High Speed-től egy fikarcnyit is többre képes, míg a Premium Speed-ről garantálták, hogy bírja ezt a sebességet is.
-> Nem tudom miért, de újra hozzá kell tennem, hogy nem arra gondolok, ha egy gyártó/kereskedő hamis címkéket aggatott a dobozra, hanem ha valóban elvégezték ezeket a minősítési teszteket a kábelen, amit kapsz.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.