Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5951) rekop válasza lupus_l (#5950) üzenetére


rekop
senior tag

Köszönöm, hazaérek és megpróbálom! És nálad a hőmérséklet változás is együtt megy a xiaomi-val? Úgy értve hogy a netatmo nincs késésben hozzá képest?
Nálam megy már egy hónapja, de még nem dobta fel ezt az algoritmust, így még mindig túlfűtés van sajnos, bár az is igaz hogy csak esténként kapcsolt be eddig.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#5952) lupus_l válasza rekop (#5951) üzenetére


lupus_l
aktív tag

Nem teljesen együtt mér, mert a Xiaomi-nál is van egy frissülési érték, 10-15-20-30 perc, erre még nem sikerült pontosan rájönnöm, de kb. ugyaz az. Ha a Xiaomi tetején lévő gombot nyomom, akkor az értékek egyeznek. Ha túl sokat a Xiaomi többet kezd el mutatni, gondolom ez a testhő miatt. Ez még a régebbi szenzor...
Netatmo-t fali termosztátnak kötöttem be, úgyhogy rátettem a tetejéra a Xiaomi-t :)

Fűtést nem teszteltem még, mert nem volt alkalmam rossz időt kifogni. Időkép szerint majd hétvégén. A régi eredeti termosztát az őszi hirtelen hidegnél kukába került, amikor majdnem 30 fokig felfűtötte a lakást (végig 18-at mutatott). Ez egy HQ márkájú eszköz volt...

Nálam a körülmények: 80 négyzetméter, padlófűtés, turbó kombinált kazán.

(#5953) MaCS_70 válasza rekop (#5946) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ha egy otthoni (akár drágább) eszköz pontossága 0,3 C, akkor az egy BAROMI jó pontosságú eszköz. Ha lehet kalibrálni, az persze plusz pont, de 0,5 C alatt nemigen érdemes vele foglalkozni, és nagyon sok cucc eleve +-1 C pontosságot ígér.

A lassú reagálás kérdése megint csak relatív. Úgyis illik legalább -+0,5 C hiszterézissel számolni -- amint a gyári eszközök is így működnek.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#5954) Rolly válasza lupus_l (#5952) üzenetére


Rolly
veterán

én is terveztem netatmot bevonni fűtésre (hőmérsékletre, szélre, esőre, és biztonsági kamera is van már otthon belőle...), de idén nem úgy alakult, mert meg kellene bontani a fűtésrendszert mert nem termo szelepeket raktak fel és cserélni kell őket... Szívesen olvasom a tapasztalataitokat. A netatmo központi termosztátját be lehet kötni párhuzamosan a kazán termosztátjával? Mert nekem a bosch is távolról vezérelhető... és a melegvíz programozáshoz kell...

(#5955) Monkey


Monkey
tag

Tudnátok ajánlani valami jól támogatott 433 MHz-es usb-s adóvevőt? Szenzorokat szeretnék kiolvasni HA alatt, a Sonoff RF gateway-t egyelőre elvetettem a wifi csatolás miatt.

(#5956) vampire17


vampire17
addikt

Sziasztok!

Olyan paramentesitot tudtok, ami domotiz ala illesztheto? (letezik ebbol egyaltalan okos kivitel? :) )

(#5957) lupus_l válasza Rolly (#5954) üzenetére


lupus_l
aktív tag

A párhuzamos bekötésre nem tudok válaszolni, de lehet, hogy kettő eszköz nem lenne oké. Szerelő többet tudhat, lehet éves karbantartásnál majd kérdezz rá.

Weather Station: tetőtéri lakás miatt a külső egységhez én még egy ilyenbe beruháztam. Nem olcsó, de megérte, ez került a légkondi konzol alá.
Illetve a leírások alapján az alkáli elem kerülendő. Hőmérséklet változások miatt kifolyik és kinyírja a külső egységet. Én ezért a drágább lithiumos elemmel használom.

(#5958) vampire17 válasza vampire17 (#5956) üzenetére


vampire17
addikt

Ehh hulye vagyok...:) A helysegben van paratartalom mero... :) Suval csak egy akarmilyen kell+ egy okoskapcsolo...:D

(#5959) tbs válasza MaCS_70 (#5953) üzenetére


tbs
addikt

Eeegen. Nem is ertem, "okosotthon", de egy hoerzekelo alapjan kapcsol a futes... :F

Kicsiny lakasunkban es kornyeken szetszort kb. 30 hoerzekelo pont tapasztalati uton sulyozott atlaga alapjan kapcsol "FUTENI!" uzemmodba a rendszer. Sot, figyelembe veszi a paratartalmakat, a levegominosegeket, a kulvilag ho/para/legminoseg adatait, ventillatorok allapotat, az nyilaszarok allapotait (redonyoket is beleertve), a visszatero viz homersekletet, azt, hogy epp foz-e valaki, hogy epp merre jarunk, napszakot, az aktivitasunkat... :D
Nemegyszeru.
A programozott hiszterezis 0.2Celsius, de minimum 5percig jarnia kell a kazannak.

Mindezeken felul van egy vesztermosztat (roppant buta bimetalos) a kazan mellett, parhuzamosan a relevel, ha veletlenul valami nem smakkolna... :DDD

(#5960) rekop válasza MaCS_70 (#5953) üzenetére


rekop
senior tag

Szerintem azért annyira nem jó, egy 60k-termosztáthoz képest (ha akár egy 4-5eFt-os kínai eszköz pontosabb akkor főleg). +-1 fok nagyon sokat jelenthet hőérzetben, és fűtésszámlában is.
+-0.5 fok hiszterézis nekem sok, de szerencsére ez állítható akár +-0,1-re is ezzel nincs is probléma, de ennek nincs köze hogy jóval lassabban reagál a hőmérséklet változásokra mint a másik két hőmérő.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#5961) vampire17


vampire17
addikt

letezik olyan smart falialjzat ami megy domoticz-al es nem kell neki gateway? Xiaomi jo lenne, de sehol nem talalom magyaroszagon...

Van valami alternativa?

(#5962) Degeczi válasza vampire17 (#5961) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Konkrét fali aljzatot fene tudja, de abba beülő wifis aljzat?
Sonoff S20, vagy még inkább Blitzwolf BW-shp2, mert az még fogyasztást is mér
(persze Domoticz-al csak firmwarecsere után)

(#5963) vampire17 válasza Degeczi (#5962) üzenetére


vampire17
addikt

beulos kene igen. Jah a Sonoff-ok megvannak, csak a firmware cseret akartam elkerulni...:)

(#5964) sparks válasza Monkey (#5955) üzenetére


sparks
senior tag

Én egy RFXCOM féle RFXtrx433E-t használok, folyamatosan fejlesztik, nagyon jó cucc. Van még az RFLink is, de azt nem ismerem. Nálam a rádiós redőnyöket is ez vezérli (tudom, ez buta megoldás, de vannak nyitás szenzorok a redőnyökön, így azért van valami visszajelzés onnan is), van néhány 433-as mozgásérzékelőm is meg hőmérők adatait is szépen kiolvassa, Domoticz alatt használom, de gondolom HA alatt is ugyan úgy müxik.
Ebben a user guide-ban meg folyamatosan megtalálhatóak az aktuális kompatibilitási listák.

Szerk.: még megölni sem lehet nagyon. Nemrég megjelent egy XL verzió, figyelmetlenségből ráküldtem az XL firmware-t és onnantól úgy nézett ki, hogy meghalt a cucc. Majd a windowsos flash szoftverükkel sikerült újraírni a kicsikét, igaz közben kihordtam lábon egy infarktust :)

[ Szerkesztve ]

(#5965) vampire17 válasza Degeczi (#5962) üzenetére


vampire17
addikt

Őt talaltam, amihez elv van Domoticz plugin:

http://compker.hu/termek/53431

Plugin(ok)

https://github.com/ajay10000/TP-Link-HS110

https://github.com/dahallgren/domoticz-tplink-smartplug

Nem tudom, mukodik-e..

[ Szerkesztve ]

(#5966) MaCS_70 válasza rekop (#5960) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ezek nekem nagyon optimista számoknak tűnnek.

Amikor a jó múltkorában laborműszerrel végigmértünk pár termosztátot és szenzort, az jött ki, hogy a tényleg nagyon drága eszközök vannak +-0,5 fokon belül, de a mezőny noname tagjai +-2 fokos tartományt fedtek le.
A névtelenek meg valami egészen brutális szórást mutattak, bár volt olyan filléres eszköz is, ami egészen széles tartományban volt az egyik legpontosabb.

1 fok hivatalosan talán 4-6% fűtésköltség-különbséget jelent? Tényleg sok. Én szerencsére itthon elvagyok akár 14 fokban is. :)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#5967) Rolly válasza lupus_l (#5957) üzenetére


Rolly
veterán

akkor az alkáli elemeket cserélem bár 5-6 éve azzal megy (mondjuk egyre gyorsabban eszi őket :( most cirka 1 szerzont bírt már csak ki korábban 2-t előtte meg 3-at a gyári elemekkel)

(#5968) loosht


loosht
senior tag

Sziasztok!

Ezt a kamerát néztem ki. Elsősorban a gyerkőc megfigyelésére használnám, de nem lenne rossz, ha nem csak a lokális hálózatról tudnám elérni. Erre a célra ez megfelelő? Köszi előre is a segítségeteket!

(#5969) vampire17 válasza loosht (#5968) üzenetére


vampire17
addikt

Szerintem megfelelo.

(#5970) tfelleg válasza loosht (#5968) üzenetére


tfelleg
csendes tag

Ehhez nem kell xiaomi gateway?

(#5971) rekop válasza MaCS_70 (#5966) üzenetére


rekop
senior tag

Nekem éves szinten ~270eFt a fűtésköltségem, hogy kinek mi a sok elég relatív szerintem, ehhez mérten a ~6% nálam már nem elhanyagolható (legalábbis nem szívesen dobom ki a pénzt az ablakon ha nem muszáj). :) Ami miatt megvettem igazából ezt a termosztátot, hogy ne legyen túlfűtés, tehet ne a beállított hőmérséklet+hiszterézisnél kapcsoljon le a kazán, hanem ne menjen ezen hőmérséklet főlé , illetve ha reggel 6-ra mondjuk beállítom 23°-ra, akkor ne 6-kor kezdjen fűteni, hanem akkor már meglegyen a 23°.
Remélem ez a része jól fog működni majd, mert még nem "tanulta" meg a fűtési paramétereket jelenleg fix fél órás felfűtési időket használ.

Én meg nem szeretem a hideget, meg a 6 hónapos gyerkőcöm sem igazán, úgyhogy a 14° nálam nem opció. :)

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#5972) HunChris válasza lupus_l (#5949) üzenetére


HunChris
senior tag

20,6 fok van csak bent?

(#5973) Degeczi válasza HunChris (#5972) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Fűtéssel is normális érték lenne, anélkül meg (írja is, h még nem megy) aztán végképp értelmetlen ezen megakadni, annyi minden befolyásolja.

(#5974) lupus_l válasza HunChris (#5972) üzenetére


lupus_l
aktív tag

Igen, még fűtéssel is 20 fok körülit szoktam belőni, ez nekünk a komfortos.
Tetőtéri lakás, csak a Velux árnyékolók egy részét húztam el (még nem automatizált :D ) és fel is ment a mai árnyékos napon 21.8 fokra.

(#5975) HunChris válasza lupus_l (#5974) üzenetére


HunChris
senior tag

Bocsi, csak meglepődtem, akkor nálunk még jó idő van.

(#5976) Kiskopika


Kiskopika
senior tag

Sracok tudom, hogy uncsi de elvesztem ebbe a termosztat temaba. Nagyon szeretnem lecserelni a most meglevot ami egy ilyen: egy olyanra ami legalabb automatikusan a beallitott idoben kapcsol es latom hany fok van, mert ez a mostani halal nekem. (nem reg koltoztunk ebbe az uj lakasba, ez az orokolt futesunk) Egy ilyen kombi kazant hajt meg

Oreg kazan, nem akarom kinyirni, de most kezzel kell kapcsolgatni reggel este delutan, es megfagyunk mire felfut.

(#5977) vampire17 válasza Kiskopika (#5976) üzenetére


vampire17
addikt

Ahogy fontebb is irtam, akarmilyet tehetsz rá :) Az okostermosztatok szinte mind tudnak reles mukodest. De ha csak egy szimpla idozitos kell, azt tudsz venni a tescoban is, par ezer forintert :)

Kiepithetsz magad is egy rendszert.

kell hozza egy rele, ami vezetek nelkuli modon (pl 433mhz) tud kommunikalni (parszaz Ft) kell egy PC (RPi is jo 10-15e Ft) valamilyen okosotthon szoftver (Domo, HA, etc...) kell egy homero (digitalis, ez is vezeteknelkuli, szinten olyan szabvany, ami ertelmezheto) meg valami gateway, ami fogja a jelet.

Ez egy 20-asbol ki is jon. :)

Alternativa:

Xiaomi gateway+homero+okoskapcsolo (relének)+Pi+szoftver. Kicsit dragabb, de kevesebb mokolas es ugyanugy mukodik.

[ Szerkesztve ]

(#5978) sambenez válasza Kiskopika (#5976) üzenetére


sambenez
addikt

Ha nem kell okos akkor ez tökéletes lesz ehhez: Computherm Q7 RF

(#5979) Kiskopika válasza vampire17 (#5977) üzenetére


Kiskopika
senior tag

Csak fentebb azt is irtatok hogy a reles vezerlessel veges a kazan ideje, ettol megijedtem es elbizonytalanodtam. Szivem szerint egy Honeywell T6 szerut kotnek be, ami figyeli a szokasokat es a rendszert megtanulja., de ha ez nem megy marad a sima programozhatos

(#5980) vampire17 válasza vampire17 (#5977) üzenetére


vampire17
addikt

Most kicsit utanaszamoltam, de nem sokkal dragabb a Xiaomi megoldas:

(nem kerestem a legolcsobbat, lehet ennel kevesebbol is kijon)

Xiaomi Gatweway(2): 20$

Xiaomi Temp. sensor: 10$

Xiaomi reles kapcsolo: 20$

Pi: 40$

A Xiaomi reles kapcsoloban mondjuk nem vagyok biztos, hogy mit csinalna ha rakotnenk a kazanra de elv uyge csak egy szimpla on-off, ugyhogy mennie kene...Ha nem, akkor kell valami egyeb reles cucc

(#5979): Figy most is szinte 100% hogy relevel vezerled...:) Ez akkor szamit, ha van mas lehetoseget :) Ha a kazan ezt tudja akkor reles, kesz.

[ Szerkesztve ]

(#5981) Degeczi válasza Kiskopika (#5976) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Semmit nem kell venned!!
(nem is lenne jó, mert nem relés a gyári megoldás, hanem feszültségszabályzott)

A Google a képedre keresve megtalálja a Junkers TRQ 21 típust, annak pedig a leírását, ami alapján a programozás egyszerűbb sem lehetne, az óra peremén 2 óránkénti közökben mechanikusan átkapcsolható pöckökkel)

(#5982) vampire17 válasza Degeczi (#5981) üzenetére


vampire17
addikt

Akkor a valaszom targytalan :)

Villanyszerelesi ismerettel rendelkezo kollegak! Ezek az okoskapcsolok, pl Xiaomi, hogyan mukodnek? nem kell nekik plusz aramforras, pl elem, hogy mukodjenek? Tenyleg azon gondolkodtam, mi lenne ha egy ilyet kotnenk egy kazan 230V-os kimenetere...

(#5983) enesbcs válasza vampire17 (#5963) üzenetére


enesbcs
tag

A Shelly plugon nem feltétlenül kell firmwaret cserélni, MQTT-n is megy.
Igaz ez sem "beépíthető", illetve a Domoticz integrációja akkor lesz 100%, mikor megérkezik hozzám a megrendelt darab és csekkolom.

A meglévő konnektorod mögé esetleg egy Shelly1-et be tudsz építeni, ellenőrizd mennyi helyed van a konnektorod mögötti fali dobozban, meg a Shelly1 méreteit.
Ez utóbbi már biztosan Domoticzba integrált, gyári firmware-el.

(#5984) Kiskopika válasza Degeczi (#5981) üzenetére


Kiskopika
senior tag

Es nem letezik feszultseg szabalyzos okos termosztat, ami jo hozza? Meg nezem ezeket a tuskeket, mar neztem es sejtettem hogy valamit lehet veluk kezdeni, de nekem nagyon kinainak tunt kek es piros pockok.... Hetvegen tesztelem. De valami szines nagy kijelzos jobban tetszene 😂

(#5985) vampire17 válasza Kiskopika (#5984) üzenetére


vampire17
addikt

Ha jol sejtem, ez az analog vezerles, amit a kollega irt. Azt tudja a Tado pl.

(#5986) Degeczi válasza Kiskopika (#5984) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ez ugye komoly, mert viccnek durva lenne? :F

Ennél egyszerűbb programozás nem létezik: a napocskás tekerővel beállítod milyen meleget szeretnél ha otthon vagy nappal, a holdassal pedig éjszakára ill. a távollét idejére. Az óra peremén a pöckökkel megadod, mikortól melyik hőmérséklet legyen érvényes (a kék is piros jelentésére már valszeg csak rájössz, melyik mire vonatkozik)
A háromállású tekerővel pedig azt kapcsolod, h ilyen időzített program fusson-e, vagy fixen nappali (mert pl. hétvégén végig otthon vagy) vagy fixen éjszakai (mert pl. elutazol)

Nem tökéletes, de az esetek nagyrészére jól használható, egyszerű megoldás.

Biztosan kapható Junkers-kazán kompatibilis okostermosztát is - de minek súlyos tízezreket kiadni, ha ez is beválhat? Legalább próbáld ki.

[ Szerkesztve ]

(#5987) vampire17 válasza enesbcs (#5983) üzenetére


vampire17
addikt

Huhh ez a shelly1 nagyon jol hangzik! utanannezek.... Viszont kapni hol lehet? :)

(#5988) Kiskopika válasza Degeczi (#5986) üzenetére


Kiskopika
senior tag

Igy atgondolva es elolvasva amit irtal igazad van, nem tunik bonyolultnak. Valahogy azt gondoltam a napocskat es ejszakat nekem magamnak kell kapcsolgatni . Hetvegen kiprobalom hogy mukodik. De ha valaki ismer junkers kompatibil okos termosztatot szivesen veszem...

(#5989) enesbcs válasza vampire17 (#5987) üzenetére


enesbcs
tag

Egyelőre csak a gyártótól, és úgy megrohanták őket megrendelésekkel, hogy várakozási sor van néha. :) Bulgáriából küldik, én 12 napig vártam, mire legyártották az enyémet, majd 14 nap alatt ide is ért hozzám, Magyarországra.

(#5990) loosht válasza tfelleg (#5970) üzenetére


loosht
senior tag

Azt se tudom mi az! :))

(#5991) Spuri2000


Spuri2000
senior tag

Van egy BlitzWolf SHP2 konnektorom felokosítva Tasmotával és az érdekelne hogy Domoticzba hogy tudom belevarázsolni az elérhető információkat mint a feszültség, fogyasztások, stb.
Felvenni fel tudtam On/Off-eszköznek, de így csak kapcsolgatni tudom semmi többet.
Ötlet valaki?

(#5992) fo_di válasza Spuri2000 (#5991) üzenetére


fo_di
őstag

nekem ebből a topikból "tele/BW_SHP2_1/SENSOR" a következő json jön: (BW_SHP2_1 az eszköz neve)
"{"Time":"2018-10-18T20:11:03","ENERGY":{"Total":1.663,"Yesterday":0.000,"Today":0.000,"Period":0,"Power":0,"Factor":0.00,"Voltage":230,"Current":0.000}}"

Power: pillanatnyi fogyasztás (W)
Voltage: feszültség (V)
Current: áramerősség (A)
Today: mai energiafelhasználás (kWh)
Yesterday: tegnapi energiafelhasználás (kWh)

[ Szerkesztve ]

(#5993) enesbcs válasza Spuri2000 (#5991) üzenetére


enesbcs
tag

A Tasmotában van a Configuration->Configure Domoticz alatt ahová be tudod írni minden témához a Domoticz MQTT IDX-et, nyilván ehhez a Domoticz-ban először létre kell hoznod a megfelelő típusú (vagy General, vagy Text, ha nem találsz jobbat) virtuális eszközöket, majd kinézni az IDX-et az Eszközök listájából. Elvileg a kapcsolót is pont így kellett felvenned...

[ Szerkesztve ]

(#5994) Spuri2000 válasza enesbcs (#5993) üzenetére


Spuri2000
senior tag

Próbálgatom, de fogalmam sincs melyik szenzort kell berakni alá. Már össze vissza nyomogattam és van hogy néha-néha kiírja a voltot, de a többi szenzorra semmi, bár a p1-nél volt már invalid érték is.
Ha rögtön elsőre nem találom el akkor a topic-ba már a rossz érték fog szerepelni?
Nem tudja valaki mik a jó szenzorok és hogy mit kell rakni?

(#5995) Spuri2000 válasza Spuri2000 (#5994) üzenetére


Spuri2000
senior tag

Sikerült előrébb lépnem, de megint megakadtam.

Az áramerősséget, a feszültséget ki tudom olvasni a megfelelő szenzor beállításával, de az összes felhasznált energia egy helyen van a pillanatnyi teljesítménnyel, így vagy az egyiket tudom beállítani vagy a másikat.
Át lehet ezt valahogy konfigurálni hogy ugyanazokat az értékeket lássam mint a Tasmota web oldalán?

(#5996) enesbcs válasza Spuri2000 (#5995) üzenetére


enesbcs
tag

Feltehetőleg ugyanúgy pontosvesszővel van szétválasztva, mint a hőmérséklet+páratartalom, aminek szétválasztására már írtam korábban példát:

sWeatherTemp, sWeatherHumidity = otherdevices_svalues['Fürdő hőmérő']:match("([^;]+);([^;]+)")
sWeatherHumidity = tonumber(sWeatherHumidity)

[ Szerkesztve ]

(#5997) mgyalu


mgyalu
csendes tag

Üdv Tudtok nekem olyan működő android appot ajánlani, amivel ESP EASY vel flashelt wemost tudok vezérelni. Tegnap este nézelődtem, de működőt nem igazán találtam... :(

mgyalu - 1 nap kitiltás - warezre valo felbujtas (iGO for android)... Ki érti ezt!?

(#5998) Spuri2000 válasza enesbcs (#5996) üzenetére


Spuri2000
senior tag

És ilyenkor mit kell csinálni? Valahova be kell írnom valamit? Tudsz ebben segíteni?

(#5999) Nerazim


Nerazim
őstag

Sziasztok!
Esetleg vhol fellelhető magyar nyelvű írás (akár több link is jöhet) ami az elejétől a hardver kiválasztásától, szenzorok beépítése, szoftverezése stb le van írva? Nagyon érdekel ez a téma és jó lenne többet tudni róla, jöhet minden hasznos infó, link. A programozás része ami számomra a legnehezebb, ehhez van esetleg magyar nyelvű leírás ami az elejétől leírja, hogy mit és hogyan?

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#6000) tfelleg válasza Nerazim (#5999) üzenetére


tfelleg
csendes tag

A magyar leírásban vagy, lapozz az első oldalra! :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.