- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Milyen node modulok vannak felinstallalva..? (Manage palette vagy valami nagyon hasonlo.) Ebbol mi az, ami a domo-hoz kotheto..? Ami confignode-okat hirtelen feltettem, azokat gond nelkul tudom is torolni... Jogosultsagok process es filesystem temakorben jol vannak..?Csak gondolatebreszto kerdesek es tippek, mert nincs domoticz a kornyeken - es ezen sem idom sem akaratom nincs valtoztatni.

Szerk.: a ds18b20-as node-red modulok azok viszont mennek rpi-n, legalabbis tavaly probaltam az egyiket es mukodott. Gpio-ra kellett kotni a csipet. Miota x86-ra migraltam ez mar nem jatszik..

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Sztem if [relay_2#switch_2]=99....
-
tbs
addikt
Ahogy nalam megy a "visszabeszeles" ->
mqtt import device (nalam a neve mqttIn), subsribe a kivant topik, azonos szamu variable elnevezve (itt most epp "on"-nak).
Rule:
ON mqttIn#on DO
gpio,12,[mqttIn#on]
ENDONIF ELSE ENDIF is megy vele szepen.
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Sajna nincs domom, de ahogy lattam azert nem nagyon kinai az osszedrotozas.

Eloszor a node-red - mqtt parost ismerd ki (mqtt input, mqtt output node-ok, koztuk egy-egy function meg delay node-dal, amiket parancssorbol mqtt_publish-al lokodsz es mqtt-subscribe-al monitorozol).
Sztem ha egyszer osszeall fejben, homlokracsapos elmeny lesz.

-
tbs
addikt
A win-re tegy egy virtualbox-ot, es abban gyarts egy picurka linuxot a kello dolgokkal. Gyakorlatot szerezni, de meg produkcios kornyezetben sem rossz megoldas.
Remelem nem win-t szerettel volna "kozpontnak"..?
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
A grafana telleg nem okos - de roppant ugyes, ha grafikont kell barmibol rajzolni. Ingyenes, ahogy mar jeleztek, es mindent - sot egy kicsit tobbet is tud, mint gondolnad. 
Szerk.: barhogy told az adatokat influxba, nehogy valami egyedi grafana interfeszt kezdj el hasznalni, mert siras lesz a vege..!
-
tbs
addikt
Jo a domoticz, ugyesen van osszerakva nagyon.
A sallang meg kit erdekel, ha faszan mukodik..! Majd ha eladhatova valik a funkcionalitas, na akkor kell rendbeszedni. 
-
tbs
addikt
Ha mindenkepp domoticz, akkor erdemes egy mqtt forditast csinalni valamivel a hasznalhato topicok-rol a domoticz drotozott topicjaira. (pl. node-red).
-
tbs
addikt
mqtt forrasok -> mqtt szerver -> telegraf mqtt subscriber -> influxdb -> grafana
That is my 50cents.
-
tbs
addikt
A lua maga gyakorlatilag egy szintaxis definicio. 99.999%-ban beepitenek egy lua jit-et/interpretert egy akarmilyen programba, ami kiexportalja a lua fele az elerheto funkciokat, valtozokat amiket lehet hasznalni az adott program vezerlesehez.
Szoval az adott program kornyeken kell keresgelni, hogy mi az, amit kitoltak a lua interfeszre.
Lehet irni a lua metatablak printelesere toolokat, ra lehet probalni -> google, lua reflection
-
tbs
addikt
Ha viszonylag epek a kabelek csovei, akkor a kapcsolotol a mennyezetre huzott kapcsolt fazis kabelevel be lehet rantani 2 kabelt: az egyik maradhat a kapcsolt, a masik meg mehet fixen.

Szerk.: ja, most latom, hogy igy a fenti nullat is le lehet pattintani a kapcsolohoz.

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Hehe, jo kis szopkodas ez azert.
Telefonerzekelesre volt egy masik megoldasom is: a dhcp logjaban ha feltunt a mac-e, akkor az szinten jo jel, hogy az otthoni halozatra erkezett az eszkoz - de az meg tul munkas volt telefoncserenel, meg akartam az akkutoltottsegeket is (mac mellett zanzito kuldte a battery-t, de a cronjob azt is megcsinalja), szoval a lineage-os flasselesenel feltolom a szkriptjeimet is, es annyi. 
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Nem igazan.
De akkor most osszefoglalom, hogy mi a helyzet a legokosabb helyunkon. 
Annyi, hogy regebben voltak mar ilyen AI projektjeim (opencv-vel, mycroft ai-al), es megneztem mennyire necces integralni a holmikat. Mqtt a kozos nevezo - de ezt mar sokszor mondtam errefele.

Most epp meg a legelso yolo-val (frissiteni kene...) van osztalyozva a kamerak kepe (percenkent 1 kep mindegyikrol), a kivagott "person" tipusokrol egy opencv filter vagdalja ki a fejeket, a fejek (ha megfelelo meretuek ES nincs felismeres) egy kozos konyvtarba kerulnek, amiket kezel dobalok szet az arcfelismero mintaadatok kozott. Csaladtagokat mostanra mar nem kell, ha vki ismeros a lakasban koszal, max. 5 perc alatt felismeri. (Kiveve ha bujkal, nyilvan.
)Ha van felismeres, akkor az mqtt-n bepittyen a felismert szemely jelenlet allapota.
Helyisegenkent 2-3 mozgaserzekelo is van, azoknak az aktivitasa is mqtt-be kerul (homemade, ez special full rPI, nemi python szkripttel.
). Mivel kevesen vagyunk egyszerre a lakasban, a felismert szemelyek (utolso kamerakep honnan van) es az erzekelok aktivitasa alapjan meg tudja tippelni a rendszer, hogy ki melyik szobaban van. (Es jo tudni, ha a kolok hazaert a sulibol -> slack-ra dobj az uzit a node-red felugyelo. (Tud rola, o is megkapja, rolunk is.))A hangot egy pocketsphinx ismeri fel, az audio streameket ps4 eyecam-ok szolgaltatjak, mqtt-be feedelodnek stringkent, node-red figyel kulcsszavakra, meg mostanaban mar picit a kontextusra is. (Sokat beszelunk angolul itthon is, nem para szolni Concordia-nak, hogy "Forecast, please" (slack-ra kuldi, ruhellem a jelenlegi szintetizatorokat), vagy "shutter(s) up/down" (szemely es helyfuggo eredmeny). (Mycroft modulok rulez. Sok otlet van bennuk.
)Az ontanulas meg egyszeru sulyozott statisztika. A node-red flow ismeri az altalam felvesett szabalyokat (nap allas + kulso fenyesseg + belso fenyesseg (lampak, ugye) + mozgas van-e a lakasban + stb.), es egy mqtt szamlalot porget azok felulbiralata eseten. Ha ez rendszeres (>30%), akkor a felulbiralas iranyaban modosit az idozitesen. A helyisegek automata lampazasa is pont igy mukodik. Kellene vmi "kadbanhevereszes", meg "wc-n olvasgatas" erzekelo - nemreg jott a topikban fel egy tavmeroszenzoros megoldas, talan tavasszal lesz idom kiprobalni hogy is mehet ez.
Pont most a ket unnep kozott rajzoltam egy mqtt bejegyzest a minidlna logja alapjan, hogy ha videolejatszas indul, es nem szakad meg 5 percig, akkor fovilagitas leolt a kepernyo kornyeken, eros nappali fenynel redonyok le ahol kell, es amig megy a lejatszas addig csak a melleklampak kapcsolnak fel aktivitasra. (Nalunk nincs tv, nincs hatter-tv-helyettesito sem.) Ha elobb kapcsolom le, akkor ez is modosulni fog idovel.
Piszok egyszeru megrajzolni, es baromi latvanyos ahogy a vegere "osszeszokik" a rendszer az ott elo felhasznaloval. (Ha pl. spotolja, hogy en motyozok a konyhapult folott, akkor a lokal vilagitas csak kb. 30sec-ig eg noactivity utan, mert nem szoktam sokat ott lenni. Ha a parom, aki fozoget, akkor kb. 2perc az o timeoutja. Ez az egyik olyan kor egyebkent, ahol soha nem is volt kezikapcsolasi beavatkozasi lehetoseg.)
Mqtt a nagy josag egyebkent. Nagyon egyszeru, de nagyon jo kozos busz egy reszponziv integraciora.
Sluszpoen, hogy van valahogy egy regebbi kindle, amire meg rajzoltam egy minimal dashboardot (web), de most karacsonykor mar meg sem taltam hova tettek a csaladtagok, annyira nem kell.

Kiserletezem pl. alternativ jelenlet/mozgaserzekelessel a jelenlegi szenzorok alapjan. A radiatorok visszaretojenek a homerseklete mashogy valtozik, ha vmi icipicit mozgatja a levegot, pl. atsetalok a szoban.
-
tbs
addikt
Hehe, kalandos ez, valoban. Ami nalam szuletoben van (mar lassan 2 eve vajudok vele - es meg nem latom a veget) az egy olyan vezerles, ami gyakorlatilag felulet nelkuli. Slack csatonan beszelget a felhasznaloval, illetve audio interfeszen keresztul. Felismeri a lakokat a szokasaikkal egyutt, stb. Alapdolgokban mar faszan mukodik. Pl. a kolok es mi tok maskor szeretnenk leengedni a redonyoket. Az elejen automata volt minden, fenyerzekelo alapon. Aztan a kezi huzogatasok alapjan mar tok mashogy mukodik a szobajaban, meg nalunk, mint ahogy elkezdtuk. Ugyanez az ejszakai uzemmodja a helyisegeknek. Mas a ritumusk, a rendszer felvette a fonalat.
A jovo sztem ebben van.

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Ha a tap nem parazita, akkor majdnem mindegy mekkora a felhuzo. 30k is lehet. Ha egy erparon ketto erzekelo log, akkor az csillag.
Csak lehet hogy picike. 
Erdemes impedanciailleszteni ha zajproblemak vannak. Illetve most a ket unnep kozott telepitettem a hosszabb kabelek erzekelos vegere egy-egy 5V step-up-ot, kiderul megerte-e.
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Van. rPI alapon kezdtem, de tavaly osztol valtogatom ki oket j1900-as x86-okra. Sokkal stabilabbak a lakasok igy.
Kellemetlen, amikor az rpi-ket kell csereltetnem a lakokkal, mert valami miatt kohogni kezd es csak a drotozott veszfunkciok mukodnek. Nem rosz az rpi, ro filerendszerrel, kezdesnek.

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Csak egy meglatas: mivel en is ragaszkodtam a kapcsolo altal direktben kapcsolt lampahoz (problema eseten jol jon), en is probaltam eszkozt keresni hozza. Kb. tavaly nyartol az idei ev elejeig... Nem talaltam. Morcossa valtam, es moddoltam vagy 40 sonoff basic-et megfelelore. Minden lampas sonoff a lampatestbe van rejtve, a kapcsolo pedig a regi modon kuldi fel a fazist egy optocsalos gpio illesztonek. Fasza lett nagyon, megbizhatoan porognek tavasz ota.
Viszont: a wifi halozat az IoT alatt atomstabil, es piszokgyors. De igy is kenyelmetlen a nem direkthurkolt lampak kapcsolasi ideje, amik korbejarnak az mqtt-n. (Akkor is, ha nincs semmi vezenylo mogottuk.) Nem megszokhatatlan csak weird az effekt.

Igy azt a dontest hoztam, hogy _szandekosan_ kesleltetem a direkthurkon kivuli lampatestek kapcsolasat, adva egy ritmust a fenyek elobukkanasanak. Sokkal jobb, emberkozelibb lett az eredmeny. Sztem.
Persze ennek csak marginalis koze van a kerdesedhez - az triggerelt, hogy egy vezenylon keresztul szeretned kapcsolni.

ui.: Valena feher jelzes nelkuli nyomogombok lettek a nyar vegen vegul, klasszik 10+ eves prodax kapcsolokat csereltem.
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Upsz, elnezest mindenkitol.
Az ESPEasy egyaltalan nem mappel mqtt sbscribe topikokat sehova. Ez a kicsi kezem munkaja az mqtt controller beleben. Tokre elfelejtettem mar, bocs. 
Oregedes -> hulyules... Ne oregedjetek fiatalok!
Szerk.: ami mukodik ->
mosquitto_pub -h 127.0.0.1 -t '/ESP_Easy/cmd' -r -m 'gpio,12,1' -
tbs
addikt
-
tbs
addikt
A hivemq-nak is jo a doksija, gyenge kifogas volt.

A mosquitto-clients (debian/ubuntu?) csomag akarmilyen mqtt szerverrel mukodik. RabbitMQ-val tuti a mosquitto-n kivul. A hivemq meg szvsz jobb mqtt mint a rabbit... Szoval.

Neha kis/nagybetu erzekeny a topik, nem konzekvensek a szerverek/kliensek.
Szerk.: ja a log ugyanugy semmit nem mond. Pill, nezek neked logot...
-
tbs
addikt
Hehe, ez eleg nemolyan, aminek lennie kell. Szoval elsore a controller alatti subscribe-rt allitsd vissza defaultra. Ahhoz nem kell hozzanyulni.
A logbol az latszik, hogy nem is kap semmit az mqtt-szervertol, csak az espeasy uzemi uzenetek vannak benne.Masodszor a loglevel-t a tools ful advanced gombja alatt kozeptajon talalod, ott a web logot allitsd valamelyik debug-ra. Aztan lesz szoszatyar infod a log gomb alatt.
En ezzel a cli paranccsal teszteltem a node-red-en kivul az alap espeasy-t, amirol a galeriat csinaltam:
mosquitto_pub -h 127.0.0.1 -t '/ESP_Easy/relay/on' -r -m '0'Az mqtt amugy egy viszonylag egyszeru protokoll, erdemes elolvasni pl. a mosquitto szerver doksijait - nem sok, es sok minden erthetove valik.

Hajra-hajra, lassan osszeall, es akkor halal trivia lesz, meglasd!

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Kibovitettam az elozo albumot az mqtt output-tal.

Szerk.: Sztem ideje lesz egy factory resetet nyomni azon a sonoffon.

A mintadarabon KIZAROLAG az openhab mqtt ip cimet es a devices listaban a rele felvetelet csinaltam.
Ez a ketto eleg volt ahhoz, hogy reiportoljon mqtt-n es ugyanabba a topikba irva (barmivel, mosquitto_pub-al is csekkeltem) el is fogadja az allapotokat az mqqt szervertol. 0 varazslat, sztem valamit nagyon tulgondolsz.Factory reset, sor, jo zene, ujratervezes.

-
tbs
addikt
Nnna, csattintottam par kepet gyorsan. A http-s nodered piszkalashoz:
1. Sonoff basic (with some upgrades
), web, elso oldal.
2. Mqtt server beallitasa es egy subscriber a "szerveren". Latszik, ahogy "bejelentkezett" az espeasy.
3. Device felvetele az espeasy-be. Figyelem, a "sent to controller"-t bekell pipalni!
4. Az aktualis eszkozlista, a ds18b20 az a basic belsejeben lakik, nem kuld semmit az mqqt-re, nincs ctr idx-e. Bebipalhato, de azt most kihagytam.
5. http call a gpio piszkalasara. gpio12 -> sonoff basic relay. Vegyuk eszre, hogy NINCSENEK Rule-ok irva.
6. A rele kikapcsolasa http call. Az mqtt szerveren szepen latszik a cselekves "visszhangja".
7. Node-red, mqtt-input: ott a topik amire feliratkozott. Megnyitva a http-request node parameterlistaja. Semmi trukk, kopipeszt a browserbol.
8. A flow, ami ha bekapcsoljuk a relet akarhogy, 5s mulva kikapcsolja.
A kis kek pottyok jelzik, hogy nincs meg deploy-olva a flow.
9. Deploy-olt flow, connected mqtt_input, a jobb felso debug node ki is irta az elso mqtt-bol kapott anyagot. Minden feliratkozaskor elkuldi az mqtt szerver az aktualis allapotot.
10. Bongeszobol triggereltem a relay bekapcsolasat, a node-red debug ablakaban latszik, hogy 5sec mulva le is kapcsolta.Ennyi. Bocs a kepekert, nem volt turelmem szep screenshot-okat csinalgatni, feltoltogetni mittomen....

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Nodered, espeasy, http action...
- openhab mqtt az espeasy-n
- espeasy device a relere (topik: device_neve/device_value, a payload meg 1 vagy 0 lesz)
- mosquitto
- nodered mqtt input, topik az amit az espeasy-ben osszaraktal
- payload-ban megkapod a topik erteket
- benyilazod a folyamatba
- [folyamatvarazslat]
- a folyamatbol meg nyilazol egyet egy http outputra, ami azt hivja meg, amit irtal. -
tbs
addikt
Lehet hogy kifogtal egy beteg peldanyt. A legutobbi eresztesnel 15-bol 2 nem mukodott...
Ha tul sokszor nyuszteted a flash-t - elfarad. Ha az espeasy ap nem ad ip-t a flashelo usb cucc-ot hasznalhatod a soros debug kinyeresere is.

Ahogy en mukodom: flasheles, majd meg usbre visszadugva be is allitom a "szerviz" wifi-t. Az elso bootnal viszonylag lassan eled, neha a wifi modul is makacs az elejen.
Aszondom: vagy megy, vagy nem.

-
tbs
addikt
Igen, a Dualban van egy forrasztott biztositek. Nem akarom cserelni ha elpukkan.

Magga: a basic-ek "gyartosora" poppet sztohasztikus, a forrasztas a gyengejuk. Az utobbi idoben mindegyiknek kicserelem pl. a be/ki sorkapcsat, azok szerettek ugy elpusztulni, hogy melegedesre hol kontaktoltak, hol nem.
Most a forrasztott kabeles verziok atomstabilak.
Amugy sikerult veletlenul tesztelni parat nagyobb terhelessel: 95Celsius dobozon beluli homersekletnel meg boven jol mennek. 
Macs: tasmotaval nem voltunk joban a basic-en. Nagyon nem. Nem birtam egyszeruen eletrelehelni, csak bonyolultan.

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Mindegyikre ragyogyitok egy ds18b20-at amikor a flash-t cserelem meg az rj45-ot rarakom (csak a labacskak miatt). Szoval a "belso" homerovel.
Az elozo verziok 40-42Celsius-on tetoztek, de most valami olyat sikerult merge-lni, amit nem kellett volna...
Koszi azert, hetvegen nekiulok es kigyomlalom... (ds18b20 helye a rele mellett a sarokban, a stabtok elotti kondinal, ott a Vcc/GND, "labnyujtasnyira" meg a gpio14. 10s bepakolni.
)Ja, nincs rajta fogyaszto, fazishelyes, nempuffed.

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Doktorur! Ha volna turelmed/lehetoseged egy espeasy-s sonoff basic belso homersekletet megmerni relay 1/0 allapotban, es elmeselned, hogy mit tapasztaltal, azt sorokben merhetoen tudnam megkoszonni. Gyanus hogy vmit elkuffantottam a famban, de a friss, "gyari" verzio is feltolja 50 fokra egy pillanat alatt 22celsius kornyezetnel...

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Tekintsd az egyiket hitelesnek. A kalibracio ugyanis azt jelenti, hogy egy hitelesnek elfogadotthoz allitod az osszeset.
Ha fizikai kalibraciora vagysz, akkor gps altal kikopott magassagod altal korrigalt forraspont es az olvado jeges deszt. viz kozotti egyenest lehet megrajzolni egyszeruen. Ehhez mar vennek analog egy laborhomerot.
Ez szep feladatat amugy.
Ha kevesse problemas dolgot szeretnel, akkor az ervenyes meresi tartomany kornyeken (18-25Celsius fok korul, gondolom) az egy szobaban levo cuccokat egyformara "korrigalnam". Vagy nem is. Mindet tedd egy kozos pohar vizbe, igy kikuszobolod a levegoretegzodesbol adodo bizonytalansagot is.
(En oszinten szoptam egy sort a laborhomeros fizikai kalibralassal, de ezek a szarok nem-igazan-linearisak, csak nagyjabol. Szoval mindig csalnak egymashoz kepest. Es a beepites, rogzites mikentjetol is fugg, hogy epp mit mernek. Mainapsag mar tul vagyok ezen a korszakomon - igy egy tapasztalati uton korrigalt mindentol is fuggo ertek a viszonyitasi pontja a rendszeremnek. Kozel 30 erzekelo vesz reszt a "kep" kialakitasaban. Egyik sem pontos a szo klasszikus ertelmeben, de arra mindegyik jo, hogy a rednszer tudja: embernek hideg/meleg van-e arrafele. Ja, emberfuggo is...)
TL;DR -> hagyd a fenebe.
-
tbs
addikt
Szoval akkor megtapasztaltad, hogy watch-dog jellegu "tutira azt csinald ami nem okoz kart" rutinokat is kell epiteni.
Idealis esetben magaban az eszkozben (espeasy rulez). Gondolj mindenre, amit egy dobozka valaha csinalhat. Ha onmagatol nem tud hulyeseget csinalni (vis major: osszeragadt rele erintkezok pl.; programozott hulyesegvedettre gondolok), akkor mar rengeteget javul az elmeny.
A komplexitast a tutibolondbiztos cuccok FOLOTTI vezerles ugyis altlathatatlanna teszi gyorsan. 
Vampire:

-
tbs
addikt
Miert nem celzod meg a valodi okosotthont..? Miert "akarod" vezerelni..?

(Nalunk paperwhite kindle van (vmi regi (ebay), van rajta bongeszo es nem kell toltikezni tul surun), de igazabol csak porosodik. Neha frissul rajta az aktualis idojaras, azt szoktuk megkukkantani. Egy minimal node-red dashboard van kivezetve a weather com-on kivul, de bookmarkon ott van pl. a node-red Leltar flow is, ha nagyon bokodhetnekje van vkinek.)
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Hat, sajnos mar tuladtam rajta, nem tudom lecsekkelni, de sztem az rx-tx labakat lehet gpio-kent hasznalni (ahogy a tobbi sonoff-nal is), szoval egy probat azert megerhet a dolog.
Csak a firmware-ben ki kell kapcsolni a serial cuccokat... (R2-nel a fogyimero csip 4800 baud-on, sorosan beszelget azokon a labakon, ott ez nem jarhato ut, de a "regi" pow tok mas ic-t hasznal, akar meg mukodhet is.) -
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Pow, vagy R2..? A sima POW-ra nem mertem (fura az aramkor), de az R2-n ott a header mellett ket gpio.
-
tbs
addikt
Az 230-as csatlakozasaik nagyon-nagyon ocskan vannak forrasztva, kulonosen az utobbi idoben (1ev) jott peldanyoknal.
Amelyiket nem en rontottam el, annal ez okozott csak gondot. Mostansag - ha mar ugyis moddolom - cserelem is a bena sorkapcsokat forrasztott kabelre, amit tudok wago-zni a rendeltetesi helyen... Egybol duplazza az erteket.

-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
NUC -> passz. Amiket rendelni lehet az ali-n pl, ott a normalisabb eladok ugy kuldik, ahogy kered. Tobbnyire j1900-ban utazok (4core es garantaltan megy ventillator nelkul) es 8G ram-ban, wifi kartya nelkul, de legalabb 2 wired haloval.
Az mqtt clusteren haproxy, mosquitto, syslog-ng, telegraf, glusterfs kocog a konfigokhoz (+ a VIP mozgatas eszkozei). Semmi komoly. A NUC jellegu cuccban van egy porgos vinyo tukorben az ssd-jevel (just for sure), es az a gep egy masik cluster egyik laba is (syslog-ng collector, influxdb, prometheus, grafana, nodered ilyenek).
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Amit linkeltel az jo lehet, de nem ismerem.

A problema a kovetkezo: ha szetszorod a rendszer allapotait tobb alkalmazas ala, akkor mindegyik alatt kulon megoldasokkal kell kezelni oket. Ha van az architekturaban egy direkt allapottarolasra tervezett szolgaltato, akkor erdemes minden allapotot abban tarolni. Icipici tobbletmunka, de a vegen boven megterul, mert a modszer MINDENRE hasznalhato, akar rekurzivan/ciklikusan is.
Ha elkezdesz specializalt nodered modulokat hasznalni, annak megvan az a veszelye, hogy egy ev mulva mar fogalmad sem lesz rola, hogy ezt miert is, hogyan, meg minek.
(Marmint kiskorombol (nem
) vannak ilyen emlekeim.
) Es sokkal nehezebb reprodukalni a szerverkornyezetet.Sajat rendszerbol a pelda: a futes be/ki allapotat egy nagy rakas adat/flow befolyasolja, mindenfele szamitasokkal, meg inputokkal. Az osszes atmeneti info mqtt-ben van tarolva, igy a hoerzettel es napbesugarzassal kombinalt homerseklet, ami alapjan a vegso be/ki dontes is megszuletik - hozzaferheto az mqtt-bol. Ami itt azt jelenti, hogy historikusan debuggolhato, es finomithato a tortenet racionalisan, nem kell intuiciora hagyatkozni.
Es nem utolso sorban ha valami egyszerubb egy python/php/bash/akarmi szkriptben, mint nodered-ben, akkor ott az interfesz a MINDEN kozott: mqtt.
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Nodered-ben alkotunk a csaladdal. A rendszer lelke egy atomstabil redundans mqtt szerverpar (harmas, de mindegy). MINDEN relevans informacio az mqtt-ben van tarolva, a nodered egy kvazi allapotmentes tortenet, szuzen inditva is ugyanazt csinalja, mint minden egyes mqtt/button input triggernel.
Szoval az eszkozok irnak az mqtt-be, a nodered triggerelodik pl. a homerseklet-valtozasra. Ha kell kesobb az ertek, akkor azt visszairja az mqtt egy masik topikjaba. Ha pl. kulonbseg kell, akkor mielott felulirja az elozo erteket, azelott megcsinalja a szamitasokat -> eredmeny megy az mqtt-be.
A konkret kapcsolgatast pedig egy olyan szarmaztatott - akar tobb mqtt subscribe triggeren is atfuto - mqtt topik alapjan vegzi egy koegyszeru flow, ami kb. igy nez ki: /states/elszivo/wants/relay0 1/0.

A lenyeg, hogy az mqtt tarolja a kozponti lakasallapotot - MINDENNEL EGYUTT, es a vezerles allapotmentes.

Szerk: sztem ne abszolut-erteku valtozasra triggerelj ebben az esetben, hanem valtozasi sebessegre (meredekseg), es boven stabilan tud triggerelni akar masodpercek alatt is.
Nalunk vannak ilyenek, nagyon kellemes "helping hands".
Ja, es meg egy dolog: gondolj arra, hogy a mukodes kozben valtozik az input... 
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- ÚJ VEZETÉK NÉLKÜLI ROBOTFŰNYÍRÓ GOATBOT H1 RTK GPS AI VISION
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- Haworth Fern ergonomikus irodai szék (Lumbar Support) + Atlas Headrest fejtámla
- Nuki Smart Lock Pro 4 garanciás, dobozos, hibátlan
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27% - MSI RX 6650 XT GAMING X 8GB GDDR6 Videokártya!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy A17/Samsung Galaxy A27/Samsung Galaxy A37/Samsung Galaxy A57
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- iPhone X 64GB 100% (3hónap Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ahol fontosabb a pontossag, ott meg jegesvizzel hatarozok meg egy 0 kompenzaciot, es ennyi. A precizebb homerokhoz (pl. sil) kepest amugy is durva ertekeket adnak csak, szoval...

Milyen node modulok vannak felinstallalva..? (Manage palette vagy valami nagyon hasonlo.) Ebbol mi az, ami a domo-hoz kotheto..? Ami confignode-okat hirtelen feltettem, azokat gond nelkul tudom is torolni... Jogosultsagok process es filesystem temakorben jol vannak..?

Hehe. A research resze a fun pedig..!
De akkor most osszefoglalom, hogy mi a helyzet a legokosabb helyunkon.