Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5851) vampire17 válasza layerke (#5849) üzenetére


vampire17
addikt

Nekem is az a szimpatikus (fibaro co sensor ) viszont forumon irjak, hogy nem sikerult PPM erteket kiolvasni belole...

https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=19062

dacara, hogy a gyari programja tudja...

Akkor egy fibaro co sensor + Aeotec jo parositas ugye?

(#5852) layerke válasza vampire17 (#5851) üzenetére


layerke
aktív tag

Az, hogy domoticzszal vagy bármi más openzwave-et használó nyílt forráskódú szoftverrel mit lehet kiolvasni és mit nem, az a felhasználókon múlik. Nyilván a gyári cucc (fibaro szerver) mindent tud, amit tudhat a fibaro minden cucca. Az openzwave-et fejlesztők pedig próbálják megfejteni, lekódolni és ha sikerül maradéktalanul, akkor tökéletesen működnek az eszközök bármelyik opensource megoldáson, egyébként meg nem.

Személy szerint az Aeotecet használom és egy marék fibaro cuccom van, amik tökéletesen teszik a dolgukat. Most beruháztam eurotronic spirit radiátorszelep termosztátokra, azt fejlesztem éppen, hogy működjön jól openzwave-en is.

(#5853) szjoci


szjoci
őstag

Sziasztok!

Becsekkolok én is a topikba. Van már pár okos eszközöm, csak még a gazdájuk nem nőtt fel a feladathoz (igyekszem tanulni, ezért is voltam eddig read only) :B

Van egy Govena aslo izzókészletem, amit szeretnék egy sonoff rf brigde (beszerzés alatt) segítségével kapcsoltatni domoticz vagy homeassist alól. Ezzel -gondolom én- nem is lesz probléma, de esetleg dimmelés is megoldható? Most ez úgy működik hogyha a távirányítón nyomva tartom a gombot, akkor szépen halványul-erősödik a fényforrás, amíg el nem engedem.

Köszönettel,
Joci

[ Szerkesztve ]

(#5854) Monkey válasza vampire17 (#5846) üzenetére


Monkey
tag

De hát akkor mér' kérdezed? :DDD

(#5855) Monkey válasza layerke (#5852) üzenetére


Monkey
tag

Miért döntöttél az eurotronic spirit mellett? Danfoss LC13-at is nézted?

(#5856) Monkey válasza szjoci (#5853) üzenetére


Monkey
tag

Elég old school cuccot találtál magadnak. :) Valószínűleg megoldható a vezérlése, de csak "butában", nem okosban, nem lesz visszajelzésed. Szerintem zsákutca az irány, jobban jársz, ha korszerűbb ledes fényforrásokra váltasz (Ikea Tradfri, Phillips HUE, amik zigbee-sek, esetleg valami wifis "körte"), annyira azért nem nagy darabszámról van szó.

(#5857) vampire17 válasza Monkey (#5854) üzenetére


vampire17
addikt

Abban biztam, azt mondjátok, "ahh túlárazott/túlértékelt cucc, jó az olcsóbb is" 😁

(#5858) szjoci válasza Monkey (#5856) üzenetére


szjoci
őstag

Na igen, nem mai darabok de még működnek, ezért is gondoltam hogy kezdek velük valamit. Ráadásul 2 szettem is van belőle... Marad akkor majd a ki/be kapcsolgatás egyelőre, remélem az menni fog.

(#5859) Monkey válasza vampire17 (#5857) üzenetére


Monkey
tag

Nem azért, de ha ráfekszel a z-wave vonalra, akkor ennek az ára lesz valszeg a legolcsóbb tételeid egyike. :)

(#5860) vampire17 válasza Monkey (#5859) üzenetére


vampire17
addikt

Igazabol szeretnem mindenre (Xiaomi/z-wave/433mhz) felkesziteni a szervert, aztan utana osszeszedni mindenbol a legjobb ar/ertek aranyut :) A Domoticz ugyis osszekapcsolja oket. :)

Xiaomi Gateway-em mar van, most az elsodleges cel egy CO szenzor, ez pedig valszeg egy Fibaro co sensor lesz, szal kell egy gateway.

Ha ez megvan, a 433mhz-es kapucsengot akarom "rendszerbe illeszteni" arra valszeg egy Sonoff RF Bridge (tasmota) lesz a befuto.

(#5861) Degeczi válasza vampire17 (#5860) üzenetére


Degeczi
nagyúr

"Ha ez megvan, a 433mhz-es kapucsengot akarom "rendszerbe illeszteni" arra valszeg egy Sonoff RF Bridge (tasmota) lesz a befuto"

Ott szívásra föl lehet készülni... :(
Nem mindegy a csengő chipkészlete, nem mind használ olyat, ami "érthető" a Bridge számára. Van olyanom, ami hiába 433 MHz, semmit nem észlel a Sonoff, mert valszeg teljesen más protokoll, más kódolás.

Most hoztam haza egy Lidiben 2e-ért kaphatót, (ami ilyen belülről, itt pedig a leírása), ennek az adóját látja - viszont annak meg a saját vevője olyan hülye, h az összes mozgásérzékelőre is beindul...

Még egy próbát megejtek egy cserepéldányával, hátha csak arról van szó, h megtanulta a mozgásérzékelőket (a vevője az elembehelyezés utáni első 1-2 percben tanulómódban van, törlésre azonban nem találtam módot, és egész éjjelre kiszedett elemek után sem felejtette el, sem hosszú gombnyomásokra), aztán legföljebb azt csinálom, h csak az adóját használom föl, és a Xiaomi Gateway adja a csengőhangját. Végülis nagyon nagy hatótávú (tényleg az, ezzel nincs gond) csengőgombnak sem drága

[ Szerkesztve ]

(#5862) layerke válasza Monkey (#5855) üzenetére


layerke
aktív tag

Mert jól néz ki. Ezek a radiátor szelep aktuátorok mind olyan ormótlanok, ez meg egy szép új design. A danfoss a jobbak közül való (külsőre), de az ára meghaladja a lélektani határt nálam. Igaz, hogy még nem működik tökéletesen a spirit, de jól haladok vele. Napokon belül kész lesz az openzwavehez az eszközt leíró xml, aztán mehet a buli.

[ Szerkesztve ]

(#5863) vampire17 válasza Degeczi (#5861) üzenetére


vampire17
addikt

Nekem ilyen van, majd kiderul, mit tud...:)

https://www.emag.hu/digitalis-elem-es-vezetek-nelkuli-csengo-kinetic-00083869-55339/pd/D1HWY7BBM/

Mas:

Ma rajottem, hogy nem volt jo a Blocky script amit irtam... Az elv ugye az volt, hogy barmelyik ablakom nyitva van (Xiaomi nyitaserzekelok vannak) akkor kapcsoljon le a termosztat. (Tado). Ha az osszes csukva van, akkor pedig kapcs vissza. A gond az volt, hogy egybol visszakapcsolt, ha becsuktam egy ablakot, akkor is, ha egy masik meg nyitva volt.

Vegul kenytelen voltam igazsagtablat (abbol meg Karnaugh-tablat) rajzolni (egyetem ota nem hasznaltam..:) ) hogy mukodjon. De vegul osszeallt.

Van amugy a Tadonak beepitett ablaknyitas erzekeloje (hirtelen homerseglet es paratartalom valtozast erzekel) de az kevesbe hatekony (foleg igy osszel) mint a nyitaserzekelos metodus. Plusz csak adott ideig kapcsolja le a futest (asszem max 30 perc)

Jo amugy az ilyen, az ember agyat is felfrissiti...:)

[ Szerkesztve ]

(#5864) MaCS_70 válasza vampire17 (#5863) üzenetére


MaCS_70
félisten

Gratulálok!

Ezt a Karnaugh-táblás megoldást részleteznéd egy kicsit? Nagy csodálója vagyok a Karnaugh-táblának (lenyűgöz az ötletessége), de a Zh-íráson kívül igazi gyakorlati felhasználási módjával szemtől szemben még nem találkoztam, és nagyok kíváncsi lennék rá!

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#5865) Chal válasza MaCS_70 (#5864) üzenetére


Chal
addikt

Me too :) Én is csak nagyon sok éve foglalkoztam vele a suliban, akkor talán értelmezni is tudtam a gyakorlati hasznát, de azt is csak fejben, valós felhasználást még nem láttam :) Szóval tök jó lenne látni egy gyakorlati problémát, és annak a K. táblás megoldást részleteiben.

[ Szerkesztve ]

(#5866) Bazs87


Bazs87
tag

Sziasztok!

Egy r1-es sonoff basic mqtt-sítésében szeretném a segítségeteket kérni:

Cél: home assistant kompatibilis kapcsoló lehetőleg availability_topic lehetőségével

próbálkoztam eddig ezekkel:
- tasmota ( úgy gyanítom nem kompatibilis, a listán csak az R2 szerepel)
- espeasy (az ap itt sem állt fel, valszeg ez sem kompatibilis)
- homie - szépen működik, de nem találok rendes példát rá - még ha egy egyszerű dologról is van szó (itt ugye a teljes alap funkcionalitást kellene megírni, továbbá valahogy az elérhetőség kérdését megoldani) - itt a homie relay kommunikáció megértésénél tartok

a hw tesztelve, hibamentesen működik.
nincs esetleg vmi tippetek?

Köszi

(#5867) Degeczi válasza Degeczi (#5861) üzenetére


Degeczi
nagyúr

No, szerencsére arról volt szó, amit sejtettem: a Lidl csengő az elembehelyezés utáni első 1-2 percben megtanulta a mozgásérzékelők jelét is, ami még nem lenne gond - de törlési lehetőséget sehol nem említ a leírása, és rájönni sem sikerült bármivel próbálkoztam...
(valszeg nincs is, csak mondjuk 5 memóriahely, amik közül fölülírhatja a legrégebbit, ha újabbat tanítanak meg neki)

A szűz cserepéldány tökéletesen működik - persze úgy, h még hazafelé útközben tanítottam meg neki a saját csengőgombját (az elemfedelét pedig szigszalaggal és egy figyelmeztető cetlivel leragasztottam, h pár hónap múlva eszembe ne jusson elemcsere - kizárólag házon kívül, ahová nem érhet el a mozgásérzékelők jele...)

(#5868) enesbcs válasza Bazs87 (#5866) üzenetére


enesbcs
tag

Tudomásom szerint mind a Tasmota, mind az ESPEasy kompatibilis minden Sonoff-al, legfeljebb nem jó binárist töltöttél fel, vagy nem jó módban. DOUT módot kell kiválasztani feltöltéskor, Tasmotából mondjuk csak 1MB flashre való binárisok vannak, így azt nehéz elrontani. (de pl a 6.2.1 verziónál nekem is szórakozott, így 6.1-et tettem vissza, azzal rendben megy)
ESPEasy-nél van 8285/8266 típusra, 1MB/4MB. (nyilván az 1024-est kell kiválasztani és abból is lehet, hogy a Puya altípust, attól függően milyen flash chip van a Basiceden)

Illetve még egy tipp: ha más típusú firmwaret akarsz feltölteni, akkor a feltöltés előtt, ha bepipálod, hogy "Erase flash - wipe all data", az sok problémát meg szokott oldani..

(#5869) alcsapalcsa


alcsapalcsa
tag

üdv mindenkinek!
Visszatértem és mielőtt kérdeztem volna, gyorsan visszaolvastam az elmúlt fél év termését. Belőttem, hogy kb honnan nem voltam jelen, így kb 2000 hsz átolvastam. Amikor a saját írásaimat olvastam, meglepődtem kicsit, hogy talán rosszul pozícionáltam a hiányzó részt, de sebaj.... túl vagyunk rajta :)

Amiért billentyűt ragadtam: Olyan 1500 hsz-val ezelőtt volt egy felvetésem, hogy a teraszon - ahol megépítettem az okosított kézikörfűrész rendszeremet, ami már elmúlt - mindig bekapcsol magától az egyik relém. Változatos időpontokban, számomra nem értelmezhető okokból. Nos azóta rájöttem egy két dologra, pl. ez biztosa a tasmota új verziója miatt történik. A múlt héten elővettem minden okosotthon cuccomat, jön a fűtésszezon és leporoltam a hőmérőimet, mindegyik kapott új tasmota fw-t és azóta az összes kapcsolóm is random felkapcsol a lakásban, ami lássuk be nem olyan mókás.

tippjeim: mivel áramszünet nincs, így csak arra tudok gondolni, hogy elveszítik a kapcsolatot a domoval és vmi új features miatt, amit az új (már magyar) fw tartalmaz auto bekapcsolnak a relék, viszont annál, amelyikre 2 relé van kötve, csak az egyik.... gondolom az 1. (de ez nem biztos) --- a hozzáértőktől kérdezem, a tasmotabán hol és hogyan lehet erre vonatkozó beállításokat eszközölni, hogy ne tegyék ezt... vagy ha a domo csinálja, akkor ott?

Illetve ha van másik ötlet, akkor azt is szívesen fogadom.

(#5870) Bazs87 válasza enesbcs (#5868) üzenetére


Bazs87
tag

Szia!

Én tasmota párti lennék (azt mar ismerem vmennyire). Mindent steybystep leírások szerint csináltam. Kérlek mondd el, h mit ronthattam el. Mit töltsek fel, be tdnád linkelni? Alapvetően DOUT-tal töltöttem fel mindent.

Köszi előre is!

(#5871) alcsapalcsa válasza alcsapalcsa (#5869) üzenetére


alcsapalcsa
tag

emlékeztem, hogy a bitekmindenhol-nál volt egy tasmota leírás és ott olvastam erről anno vmit, így rákerestem és a PowerOnState 3 parancsot kiadtam mindegyik egységnél.... ha ez megoldja, akkor boldog, ha nem, akkor még érdeklődök :)

(#5872) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Két Dallas 18B20 szenzorom lóg a PI-n. Vaószínű, hogy volt némi matatás a drótok között, de nem tudom, hogy mi.
Annyit tapasztalok, hogy az egyik szenzor konstans 85 C-ot mutat.

Van erre magyrázatotok?

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#5873) tbs válasza MaCS_70 (#5872) üzenetére


tbs
addikt

Szvsz szoftverhiba. Kizart hogy konstans 85-ot morzezzon minden esetben a 1wire miutan megertette a sajat cimet...

(#5874) layerke válasza MaCS_70 (#5872) üzenetére


layerke
aktív tag

Akkor küld 85 fokot folyamatosan a 18b20, ha valami kommunikációs hibát észlel. Esetleg a matatás miatt megszakadt a kapcsolat és most ezért rinyál. Próbáld meg újra kiosztani nekik a címeiket.

(#5875) tbs válasza layerke (#5874) üzenetére


tbs
addikt

Hmmm... "...*The power-on reset value of the temperature register is +85°C..." Tehat a kommunikacio jo. Vagy drotozott betegseg van a szoftverben (55%). Vagy a chip furan hullott el (10%). Vagy a tapja nem "eleg" (35%).

Bevallom, soha nem futottam ossze ilyen hibaval eddig. :B Jo sok (10+) mcu + ds18b20 assemply/c(++)/rust 1wire rutin osszekalapalasa soran sem. :B De barmi megtortenhet. :DDD

Milyen 1wire csomag dogozik az rPI-n, Macs..?

[ Szerkesztve ]

(#5876) enesbcs válasza alcsapalcsa (#5871) üzenetére


enesbcs
tag

Igen, a poweronstate segíthet, de ha nem, akkor az alábbi Tasmota parancskombó segíteni fog:

WifiConfig 5
PowerOnState 0
PowerRetain 0
SwitchRetain 0
MqttRetry 60

Ja és ha nem akarod szivatni magad, akkor a Configuration/Configure MQTT/ alatt a Client és a Topic minden Sonoff egységen legyen eltérően beállítva.

(#5877) vampire17 válasza MaCS_70 (#5864) üzenetére


vampire17
addikt

igazabol semmi extra, csak kicsit elvesztem abban, hogy most es/vagy logikai kapu a jobb nekem az adott esetben. Szoval csinaltam egy 5 valtozos igazsagtablat. Igazabol mar abbol latszott hogy melyik a megfelelo beallitas, csak ennyi valtozonal a karnaugh tabla mar atlathatobb.

(#5878) enesbcs válasza Bazs87 (#5870) üzenetére


enesbcs
tag

Ha olvastad a leírásokat, akkor gondolom azt tudod, hogy a GPIO-0t GND-n kell tartani, amikor rákötöd a soros-USB átalakítót, így lép programozó módba.
Ha ez sikerült, akkor a pyflashert elindítva tallózd ki a letöltött Tasmota binárist, állítsd be, hogy DOUT módban menjen a feltöltés és pipáld be, hogy "Erase flash - wipe all data". Ennyi.

-NodeMCU-Pyflasher
Első körben én ezt próbálnám rátölteni: Tasmota 5.14

Ha megy és van kedved kísérletezni, akkor a Tasmota 6.1.1-re lehet frissíteni.

A 6.2.1-ről lebeszélnélek, de mindenki saját maga dönti el, mennyire akarja szivatni magát.

A Tasmota első indításakor ugyebár nem hoz létre AP-t önmagában, hanem négyszer röviden meg kell nyomni a GPIO-0ra kötött gombját az eszköznek bekapcsolás után, ekkor létrehoz egy AP-t amivel tudod konfigolni... na ez nem szokott nekem összejönni (és gondolom másnak is van ilyen problémája, aztán azt hiszik nem sikerült a flashelés, pedig de), így saját Tasmota binárist szoktam fordítani beágyazva a Wifi jelszavammal, azóta a folyamat gyors, kb 30 másodperc a feltöltés, aztán táp-le majd fel és pár másodperc múlva már csatlakozik is a hálózatomhoz.

(#5879) sambenez válasza enesbcs (#5878) üzenetére


sambenez
addikt

Mi a baj a 6.2.1-el?
Legutóbb azt raktam egy sonoff basic-re, és ha problémás inkább lecserélem.

(#5880) enesbcs válasza sambenez (#5879) üzenetére


enesbcs
tag

Ha működik és nem szakadozik a Wifi kapcsolat, akkor ne cseréld le. Nekem eldobálta a wifit a 6.2.1, de nem minden eszközön.

(#5881) alcsapalcsa


alcsapalcsa
tag

úgy tűnik ez lehetett a gond, vagyis még nem produkálja az adott jelenséget...
a kérdés, hogy azért csinálja ezt mert elveszíti a szerverrel a kapcsolatot? de ez miért gond neki? áramot nem veszített, max a wifiről szakad le, ahogy látom, bár ezt a problémát anno 1500 hszval ezelőtt is tapasztaltam :)

egyébként minden topic uaz, de akkor átírom őket:) az a kombó egyébként mit csinál? és csatlakozom a kérdéshez, miért rossz ez a fw?

(#5883) tfelleg


tfelleg
csendes tag

Sziasztok!

Valaki esetleg összefutott már egy ilyennel? Domoticz log a képen található blockly miatt.

EventSystem: Lua script error (Blockly), Name: PIR_1 => [string "result = 0; weekday = os.date('*t')['wday']; ..."]:1: 'then' expected near 'comparevariable'

A terv az lenne hogyha mind a két kapcsoló be van kapcsolva akkor küld nekem egy szép kis képet. Na ezt nem teszi, csak a fent említett hibát dobja. Mi lehet szerintetek a gond?

Köszi
T.

(#5884) vampire17 válasza tfelleg (#5883) üzenetére


vampire17
addikt

kicsit furan nez ki..

Probald inkabb ugy hogy:

If

(((Pir_kapcsolo)=(on))and((PIR_1)=(on)))

Do

(Ez a resz jonak tunik)

[ Szerkesztve ]

(#5885) enesbcs válasza alcsapalcsa (#5881) üzenetére


enesbcs
tag

Nálam, ha a topic ugyanaz volt, egymást kapcsolgatták a Sonoffok. :)
A wificonfig parancs kiválasztja, hogy az újraindításnál mit tegyen, az 5-ös azt mondja neki, hogy ne keresgéljen más wifi ap-t, ne dobjon fel semmi csatlakozási segédet, ne írjon a flashbe, csak próbáljon újracsatlakozni az első megadott AP-hez. Ez a leggyorsabb újraindulást biztosító megoldás fix hálózaton - szerintem.
Az Mqttretry azt állítja hány másodpercenként próbáljon újracsatlakozni az mqtt brókerhez, ha elvész a kapcsolat, alapból ez 10 másodperc, ami szerintem nagyon sűrű, főleg ha blokkoló módban próbál csatlakozni.. ilyenkor ha pl elfogy a szabad memóriája (10-20kilobájt között van alapból), automatán újraindítja magát.
A poweronstate az indításkori állapot helyileg tárolt beállítása, a retain funkciók pedig az mqtt-ről visszaolvasott értékek visszaállítását jelentik, ha nem akarod a "kattogást", akkor érdemes mindent lelőni, vagy próbáld végig a beállításokat és meglátod melyik jön be neked:
https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/PowerOnState-Configuration

Egyébként meg érdekes olvasmány a Tasmota parancslista A-Z:
https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Commands

Hogy mi lehet rossz a 6.2.1-ben, azt 5 perccel a kérdésed előtt megválaszoltam egy másik hsz-ben.

(#5886) MaCS_70 válasza tbs (#5875) üzenetére


MaCS_70
félisten

tbs, Layerke, köszönöm!

A pontos helyzet a következő: két párhuzamosan kötött 18b20 van, az egyeske úgy 8 méter drót végén, ketteske még rá 5 méterrel.

Egyeske betegeskedik a 85 C fokkal. Nála a + és a - között 2,5 voltot mérek, ami szép kis feszültségesés, de egyrészt eddig is ennyi volt, másrészt ketteskénél még kisebb a tápfeszültség, harmadrészt ennél jóval nagyobb távolságokra is húznak ki 1wire-t.

Közben rájöttem, hogy annyi változott, hogy a 4k7 ellenállást áthelyeztem: eddig egyeske csatlakozójában lakott, mostantól magánál a PI-nél az egész vezeték elején.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#5887) layerke válasza MaCS_70 (#5886) üzenetére


layerke
aktív tag

Akkor megvan a gond, az ellenállás volt az. Azt gondolom első körben, hogy nem jó helyen volt eddig és most átraktad a jó helyre, így az eszközök címei megváltozhattak. De ez csak tipp.

Másik dolog: első verziós kész állapotnak mondanám az eurotronic spirit radiátor termosztáthoz tartozó leíró xmlt, így openzwavet használó programokban minden gond nélkül illeszthető lett a cucc. Olcsóbb, mint az LC13-as és szerintem szebb is, de ezt mindenki döntse el maga. Hamarosan bekerül a domoticz béta verzióiba.

Egy trükk, mert elsőre nem fog menni a hőmérő érzékelő. Be kell állítani pl a domoticzot, hogy fogadja az új eszközöket, majd a vezérlőben a hőmérséklet küldés érzékenységét átállítani 0,1-re. Így hamarosan megjelenik majd a hőmérő szenzor.

[ Szerkesztve ]

(#5888) Bazs87 válasza enesbcs (#5878) üzenetére


Bazs87
tag

közben fogtam mit írtál az első üzenetedben. 5.14-gyel működik tökéletesen. Köszönöm a tippet. Megoldottad a problémámat.
Hálám üldözni fog:)

(#5889) MaCS_70 válasza layerke (#5887) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az ellenállás helye elvben nem befolyásolhat semmit, ha topológiailag változatlan.

De a régi helyen bekötött ellenállással ment mindkét szenzor, az új helyre tett ellenállással viszont csak az a szenzor megy, ami másfélszer hosszabb drót végén lóg.

Tudja esetleg valaki, hogy a 18B20-nak mi a működésifeszültség-tartománya?

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#5890) tbs válasza MaCS_70 (#5889) üzenetére


tbs
addikt

Hat, az eredeti Dallas doksi az 3-5.5V kozotti tapot javasol...

A kabeled milyen..? Lehet hogy nagy a kapacitasa azon a hosszon, Csereld le a 4k7-et 2k-ra.

Nalam van egy 7db-os csokor, mezei sordott erparon (2er, fali utp, rez) 2.5m hosszan random tavokon a chip-ek, 2k-val, 5V-rol taplalva (a sonoff basic tapjabol lopva (a stabtok elottrol)), illetve ugyanilyen kabelen 10+m-es, de azon csak 1 vagy 2 pucuke (egymas mellett) log. A hosszabb kabeleken neha elofordul, hogy nem valaszolnak, de (hasamracsapok) 10query-bol 2szer. Az ellenallasok minden esetben a betaptol max. 2cm-re vannak, meg a sonoff dobozan belul.

[ Szerkesztve ]

(#5891) tfelleg válasza vampire17 (#5884) üzenetére


tfelleg
csendes tag

Nagy vagy, köszönöm, már működik is, figyelmetlen voltam.

(#5892) vampire17


vampire17
addikt

Fogyasztast szeretnek merni, megpedig UPS-el. szerintetek lehetseges?

Ami adatom van:

terheltseg (%-os ertek)
bejovo aramerosseg: (xyV)
Freki (nem hinnem hogy szamit)

Illetve nyilvan tudom a UPS VA erteket (1000)

Ezekbol lehet valahogy fogyasztast merni?

[ Szerkesztve ]

(#5893) Degeczi válasza vampire17 (#5892) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Pillanatnyi fogyasztást tudsz saccolni az áramerősségből, de annak szerintem sok értelme nincsen. Akkor már legyen használható, nagyjából komolyan vehető értéked, és nem csak egy pillanatra vonatkoztatva.

Most $12 a Blitzwolf fogyasztásmérő konnektor (vagy ennyiért kapsz Sonoff POW-ot, ha nem konnektor kell), azok teljesen jók erre.

(#5894) qfm


qfm
senior tag

Egy biztonsági rendszert szeretnék otthonra csinálni (mozgásérzékelő, füstjelző, nyitás érzékelő). A terv az volt, hogy veszek egy aqara gateway-t, hozzá xiaomi szenzorokat, összehozom egy raspberry-vel, és levágom a kínaiakról az egészet. Elvárás volt még nálam, hogy semmi ne legyen konnektorra kötve, ezért aqara kamerát vettem beépített gateway-el, mert az usb-ről táplálható (powerbank). A probléma az, hogy ez nem támogatja a developer mode-ot, amiben bekapcsolható lenne, hogy használni tudjam amire szeretném. Úgyhogy megválok tőle. A kérdés, hogy mivel válthatnám ki, ha meg akarom tartani a megvett szenzorokat, és mivel lenne érdemes, ha mindent cserélnék? Lehetőleg úgy, hogy semmilyen külső szolgáltatótól ne függjek.

Köszönöm :R

[ Szerkesztve ]

(#5895) Degeczi válasza qfm (#5894) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Szünetmentes táp? Nagyon kicsi a Gateway fogyasztása, bármilyen típus bőven áthidal egy esetleges áramszünetet (és ha távriasztást szeretnél, a netkapcsolatod routeréhez úgyis kell szünetmentes)

(#5896) qfm válasza Degeczi (#5895) üzenetére


qfm
senior tag

A szünetmentesembe új akkuk kellenének, ami nem lenne kifejezetten olcsó a kapacitása miatt. Külön emiatt pedig nem vennék egy újat, ha van másik megfelelő megoldás.

Az internet gondot egy mifi-vel/mobilnettel terveztem áthidalni később, ami szintén elmegy usb-s táppal. (Vagy más módszerrel raspberry-ről)

[ Szerkesztve ]

(#5897) mekkGyver válasza qfm (#5896) üzenetére


mekkGyver
aktív tag

Egy bikázó kábelt félbevágsz és rákötöd a szünetmentes akku csatlakozóira, majd azt rácsípteted egy kiszuperált, de még működő autóakksira. "Free energy!" :D Nálam így működnek a szerverek 5-6 éve uganazzal az akksival. Akár fél óra áramszünetet is átvészel 2PC, 4 monitor meg pár kisebb eszköz. (Azért, ha teljesen le van merülve az akksi, akkor ne a szünetmentessel töltsd fel először.)

Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

(#5898) mekkGyver válasza alcsapalcsa (#5869) üzenetére


mekkGyver
aktív tag

Üdv, én csak benéztem. Szerencsére a rendszerem már "öntudatra ébredt, mint a szkynet", tehát szépen működik egy éve, csak bővítgetem, ezért nem követem a fórumot egy ideje.

Volt ilyen hibám nekem is, az volt a gond, hogy véletlenül beállítottam egy mobilos appban, hogy "retain flag"-el küldje az adatot a mosquito server-re. Elvileg ezt felül kéne írnia egy újabb retain nélküli adatnak, de nem így tett. Ez azt eredményezte, hogy bármilyen eszköz, ami feliratkozott arra "cmd/.." csatornára, lekérte azt az üzenetet, amit akkor beírt, és ezért az egyik eszközöm állandóan fel, a másik állandóan lekapcsolt.
Próbáld meg törölni a retain bejegyzéseket és kiderül, hogy ez volt-e a hiba:

sudo service mosquitto stop
sudo rm /var/lib/mosquitto/mosquitto.db
sudo service mosquitto start

üdv.

Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

(#5899) qfm válasza mekkGyver (#5897) üzenetére


qfm
senior tag

Kétség kívül olcsóbb megoldásnak tűnik mint bármilyen szünetmentes, csak kicsit nehezen tudom elképzelni a panelban ezt az alkotást. :D Ettől független egyszer még jól jöhet a tipp.

[ Szerkesztve ]

(#5900) Nerazim


Nerazim
őstag

Sziasztok!
Még csak most találtam rá a topicra, de nagyon tetszik bár egyelőre nagyon sok az új infó és nem mindent értek, de mindig is tetszettek az ilyen megoldások. Az lenne a kérdésem, hogy van egy Computherm Q7 RF termosztátom a lakásban amit csak manuálisan lehet állítani éjszakai/nappali módok között, szerintetek, ha veszek egy Broadlink RM Mini 3-at azzal be fogom azt tudni állítani, hogy automatikusan váltson egy adott időpontban az éjszakai és nappali között?

[ Szerkesztve ]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.