Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz Norby-007 #6502 üzenetére
Ezt "halando" is meg tudja csinalni, kb 3 sor config az egesz
A Wireguard az egyik legegyszerubben configolhato VPN.
Az, hogy Dockerben fut a hassio az nem szamit a Docker ugy mukodik hogy a konteneren belul levu portot (ez altalaban az adott konterizalt alkalmazas default portja) forwardolni tudod egy tetszoleges portra a hoston, ahol a Docker fut.
Tehat pl ha a docker inditasanak azt allitod be, hogy -
p 3444:80
az azt jelenti, hogy a konteneredben futo alkalmazas (valoszinuleg egy webszerver) 80-as portjat, a "fizikai" linux szervered 3444-es portjara forwardolod. Vagyis ezen port megnyitasakor pont azt tortenik, mintha a konteneren belul nyitnak meg a 80-as portot.[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz vampire17 #6504 üzenetére
Nalad szerintem az a fo gond, hogy tobb szolgaltatasod is ugyanarra a portra mutat. (valoszinu ez a 80-as)
Azoknal az alkalmazasoknal, amik Dockerben futnak ez pofonegyszeru, a fonti peldat kell csak kovetni. Ami nem dockerben fut, ott a config fajloknal kell szetnezni, azert a legtobb appban be lehet allitani, milyen portot hasznaljon.
Ajanlatos amugy picit atnezded az alap portokat is : [link]
Arra kell figyelni, hogy ha telepitesz tobb szolgaltatast, ami a 80-as (http) vagy 443-as (https, ssl-el titkositott http) portot szeretne hasznalni, akkor mindenkepp gepeszkedned kell, mert egy porton csak egy szolgaltatas lehet!
[ Szerkesztve ]
-
Spuri2000
senior tag
Bus rendszerű kazánt vezérel valaki? Opentherm vagy Valami mással?
-
tfelleg
csendes tag
Kicsit off a dolog, de valaki elmagyrázza nekem hogy mi értelme van a docker-nek? Kérdezem ezt úgy hogy informatikával foglalkozom és már a vmware workstation 1.0-át is használtam, de valahogy nem jön át mire is jó a docker.
Köszönöm
-
vampire17
addikt
válasz tfelleg #6509 üzenetére
Tobb haszna is van. Alapvetoen a Docker egy kontener alapu "virtualizacio" megvalositasara szolgal. Azert irom idezojelben, mert ez nem igazi virtualizacio. A lenyege a dolognak, hogy egy programot "becsomagolunk" egy elszigetelt kozegbe (kontenerbe) minden fuggosegevel egyutt. Ez a teljes fuggoseg sok esetben egy teljes linux rendszert jelent, kernel nelkul (Kontener alapu virtualizacioban a kontenerek mindig azonos kernelt hasznalnak a host rendszerrel. Ezert nem lehet pl linux kontenert windows alatt futtatni)
Az ertelme:
1. feljesztoi reszrol: kolonbozo kornyezeteket lehet letrehozni, azt tesztelve, hogy egy adott kornyezetben hogyan fut a fejlesztett program. (ez lehet pl eltero disztribucio, keretrendszer, stb...) Minden konnyen backupolhato, konnyen managelheto, stb...
2. uzemeltetoi reszrol: Mivel a kontener lenyegeben egy zart rendszer, ami minden fuggoseget, (alredszert, amire szuksege van a futtatando programnak) tartalmaz es csak a kernel az, ami "kulso" forrasbol jon, ezert teljesen biztos, hogy az adott program teljesen ugyanugy fug futni minden szamitogepen. Nincs az, hogy kell valami fuggoseg, vagy valami mas elteres, config modositas jelentkezik, hiszen a kontener tartalmaz minden szukseges alrendszert. A frissites is egyszeruve valik, hiszen az egesz kontenert lecserelhetjuk barmikor egy ujabb verziora, ami minden fuggoseg stb... frissiteset is jelenti (ha szukseges)
Tehat lenyegeben egy olyan rendszert kapunk ami (a kernelt leszamitva) minden gepen pontosan ugy fut, ahogy azt a fejlesztok gepen teszi.
-
kbhuinfo
tag
válasz tfelleg #6509 üzenetére
Egy olyan virtualis kornyezetet kapsz a docker-rel, amelyhez nem kell teljes erteku virtualis gep. A docker biztositja a szeparalt kornyezetet kulon kernel es hypervisor nelkul ugy, hogy a host sajat kernelet hasznalja. Elonye, hogy eroforrasokat takaritasz meg, felaldozva a teljes rugalmassagot, amit egy vm jelent.
Van egy szint, ami felett nem mész egy bizonyos szint alá...
-
vampire17
addikt
válasz tfelleg #6512 üzenetére
Kis kiegeszites meg:
hasonlo elven mukodik meg az LXC is, ott viszont nem egy programot, hanem egy teljes operacios rendszert lehet kontenerbol futtatni.
Ilettve a Snap, illetve a flatpak is hasonlo, de ott teljesen mertekben egy alkalmazas futtatasa a cel, mig a Docker inkabb fejlesztoi eszkoz (is).
-
Degeczi
nagyúr
válasz vampire17 #6510 üzenetére
Igen, fejlesztői gépen ez aranyat ér, mert ha több rendszerrel is kell foglalkoznod, nem állíthatod át a géped folyamatosan attól függően, h épp milyen célszerverre kell dolgozni.
A dockeres Hass.io viszont nekem inkább nyűg volt, folyton keresgélve hogyan tudnék hozzáadni hiányzó szolgáltatásokat maradandó módon (és a beállítások változtatása utáni újraindítások is meglehetősen lassúak voltak Rpi3-on) - miközben ott a Hassbian, ami szintén mindent tartalmaz ami kell a Home Assistant-hoz, gyors, de a jól megszokott Raspbian környezetben, így maradtam inkább annál.
-
quby
őstag
Sziasztok!
Aki rendelt shellyt innen annak mennyi idö alatt jött meg? 1 hete rendeltem de mélg mindig processing statuszban van, és semmi nyomát nem látom annak hogy feladták volna...
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
sparks
senior tag
-
Devil Smile
őstag
Udv
Latott valaki olcson xiaomi gatewayt? 21dollar korul talaltam en, remeltem h a 11.11 miatt lesz nagyobb akcio de csak 2-3dollar kedvezmenyt lattam..
Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi
-
félisten
válasz Devil Smile #6518 üzenetére
A pörgős termékeket nemigen áll érdekükben akciózni.
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
sambenez
addikt
válasz Devil Smile #6518 üzenetére
21$ az már egész jó ár érte.
-
sambenez
addikt
válasz Devil Smile #6522 üzenetére
Ez a 2. verzió. De ennél már van újabb, de az drágább így könnyű felismerni.
-
sambenez
addikt
válasz Devil Smile #6524 üzenetére
Ez kompatibilis mindennel. A drágábbat nem ismerem.
-
Alex91
félisten
válasz Devil Smile #6524 üzenetére
Az Aqara Gateway Apple HomeKit kompatibilis, es nem kompatibilis a Mi Home App-pal, csak a sajat Aqara Appal, ha jol tudom...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
UberMutant
őstag
válasz supercharley #6526 üzenetére
azért jók, mert a shelly 1 és 2 belefér a süllyesztett kötődobozba az dualj vagy kapcsoló alatt.
ezen kívül, megtartja a kapcsoló fizikai képességét (kapcsol) és emellett drótnélküli képességekkel ruházza fel.[ Szerkesztve ]
-
enesbcs
tag
válasz supercharley #6526 üzenetére
1/ van akinek szempont az EU tanúsítvány, és az itteni szabványoknak megfelelő belső felépítés, a kínai cuccokon a CE nem mindig ugyanazt jelenti és nem mindig megalapozott. (nekem nem szempont, bátor vagyok, noname kapcsolókat ugyanúgy beépítettem otthon a falba, mint ugyancsak kínai Sonoffokat)
2/ van aki nem szeretné/nem tudja soros vonalon frissíteni a firmwaret, hogy Felhő nélkül is elérje a saját hálózatán az eszközeit, a Shellyken ez nem is szükséges, mert a gyári firmware-e is alkalmas mindenre (nekem ez se szempont, mert készségszinten tudok már flashelni)És ahogy (#6528) UberMutant írta: kis méretű.
A Shelly1 és Shelly2-nek viszont szerintem nincs kínai megfelelője, ami teljes mértékben kiváltja a funkcionalitását, de ha találtál, feltétlen írd meg. (a Sonoff Basic nem vált ki egy Shelly1-et, aki ezt állítja, az nem látott még Shelly1-et működni) A többi kütyüjüknek láttam olcsóbb kiváltóját én is.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Ket robotporszivo kozott vacillalok:
Xiaomi Roborock Xiaowa Lite - 57000 huf
Pro:
olcsoKontra:
Nincs felmosas funkcio
Random mozgas
Nincs terkep
nem lehet beallitani, hogy csak egy adott teruletet porszivozzon.Xiaomi Roborock Xiaowa E20 - 85000 huf
Pro
Mindent tud, amit a masik nemKontra
egyertelmuSzerintetek megeri a tobblet arat/tudast az E20?
-
vzozo
senior tag
Sziasztok, tegnap a nagy "11.11-es" akcióban láttam egy csomó érdekesnek tűnő eszközt, de bevallom ilyen random kínai cuccokat még szeparált VLAN-ba se szívesen csatlakoztatnék, nemhogy a rendes otthoni hálózatomhoz...
Ugyanakkor látom, hogy vannak 3rd party / hackelt firmware-ek, amelyekkel talán biztonságosabban használhatóak ezek az eszközök. Szerintetek hogyan érdemes ennek nekifutni, ha kb. nulláról indulnék (értsd a kinai cuccokat és a custom firmware-eket nem ismerem. IT tapasztalat van elég.)
-
tbs
addikt
sonoff basic: piszok egyszeruen szetkaphato, flashelheto es mindent tud, ami csak szemszajnak ingere (majdnem - kapcsol oszt kesz )
olvass vissza, hogy mire kell figyelni az usb-soros atalakitoknal! Es ne felj egy olcso pakaba se beruhazni. Felfrissiti az agyat.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz sugarforce #6539 üzenetére
Hyper-V-vel... Azert az nem ugyanaz
-
Norby-007
tag
ez a hass.io egy kibaszott szar, bocsánat, de megint nem működik az mqtt, tegnap még ment, mától nem megy
hogy lehet erre alapozni valamit is? -
tboy72
aktív tag
Uraim!
Még mindig nem megy nekem ez a Sonoff RfBridge + Mqtt + node-red!Valaki el tudná magyarázni, hogy a bemenet Mqtt és a kimenet Mqtt között mi a rossebet kell csinálni vele és mivel, hogy megegye a Domoticz.
Örök hála előre is.
-
Norby-007
tag
visszatettem az rpi-n futó hssbiant, mert a hassio-n mától nem megy az mqtt, egy fos az egész
-
Norby-007
tag
válasz sugarforce #6546 üzenetére
ezt :
...
[error] auth error with username
1542048318: socket error on client , disconnecting.
...1542048319: new connection from 192.168.0.147 on port 1883. -
Norby-007
tag
válasz sugarforce #6546 üzenetére
tegnap még minden oké volt, ma már ezt írja ki, ráadásul minden ugyanaz a hassbianon is de ott megy rezzenéstelen arccal
a hass.io-n volt egy update ma és nekem autora volt az updete állítva
de hiába tettem fel a tegnapi snapshotot nem hozott változást csak annyit, hogy kiírta, hogy az mqtt-nek van frissítése, ebből tudtam meg, hogy volt frissítés, de ennek ellenére nem ment akkor sem ha visszament a frissítés előttire -
vampire17
addikt
válasz Spuri2000 #6543 üzenetére
Tado termosztatot hasznalok, ami tud Openthermet is. a kazan Westen Boyler Condens+ 24.
Domoticz-al van meg kicsit "felokositva" de a Tado alapfunkciot is hasznalom.
(#6548) Norby-007: nyugi Nem kell parazni, legutobbi mosquitto frissitesnel nekem is ez volt (par napja)
ha Ubuntut hasznalsz, akkor :
apt purge mosquitto
majdapt install mosquitto
Szerintem valamit a config fajlban modositottak. (a purge ugye leszedi a configokat is)
Nincs koze a hassio nak ehhez, a mosquitto csinalja a galibat
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Automata kávégépek
- Elite: Dangerous
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Futás, futópályák
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mazda topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Öregszem
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Hálózati kábelek és szerelésük
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest