Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
faki_
senior tag
válasz
vampire17
üzenetére
Látszólag ugyanolyanom van (24G MmWave With PIR), ZHA alatt működik. 40+ kg-os, nyugodtan fekvő kutya jelenlétét 2-3 méteren belül nem érzékeli folyamatosan.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17
üzenetére
Nekünk nagyon bevált (a riasztó egyik mozgásérzékelőjét telepítve a WC-be) már kb 6 éve, azzal a bónusszal, h a foglaltság az ajtó fölé is ki van vezetve ami praktikus mert nem kell zárni az ajtót a használathoz, mégsem nyit be senki.
És köszi, eddig nem tudtam, h elnevezése is van az ilyen automatizálásnak - valóban találó!

Hja, dolgozószobába (ahol többnyire nyitva marad az ajtó) már mindenképp jelenlétérzékelőt fogok telepíteni, ezért csalódás, h erre nem jó a filléres Alis mozgásérzékelő, hiába radaros, ha még egy PIR szintjét sem hozza.

-
tibbike01
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Simán csinálhatnánk egy közös excelt vagy valami online toolt, ahol összegyűjtjük a tapasztalatokat. Nekem már 22 tuya-zigbee eszközöm van, de még legalább 4 van betervezve, holott csak redőny és ledszalag volt az alapötlet.

Most pl erre a föld nedvesség érzékelőre nézek furcsán. Amióta kibontottam (1 hete) 100% nedvességet mutat a teraszon lévő tuya cserepében úgy, hogy azóta nem volt locsolva. Igen egy kis tuyafa
fel is nevettem amikor elneveztem Tuya soil sensor-nak ezt az eszközt.Amúgy a hőmérsékletet szépen mutatja.
-
-
wik_406
tag
válasz
vampire17
üzenetére
Valamilyen RF ado-vevo kellene hozza. Broadlink mukodik vele pl. De ez csak utasitast ad, allapotot nem tud.
En rflink-kel hasznalom, ez tud allapotot is kozolni, akkor is, ha a sajat taviranyitojaval hasznalod. Bonusz, hogy fogja a 433MHz-es kulso homerseklet jeladokat, meg egyeb dolgokat a kornyekrol
Ehhez viszont kell nemi info tudas, meg egy ardunios fejlesztokeszlet rf transciever. Viszont minden szepen le van irva, nem veszes megoldani.Wik
-
st6969
őstag
válasz
vampire17
üzenetére
Átsiklottam efelett, de a kondi forrasztásra rátaláltam. Csak azt nem gondoltam, hogy ez ennyire gyakori hiba. Még jó, hogy nem dobtam ki a régi Shellyket
Csak a 2.5-ös sikerült ilyen kafára, vagy a többi gen1 cucc is? Van 2db bontatlan 1PM 5 évvel ezelőttről...#63744migabi24
Engem érdekelne tipp jó forrasztóra (remélem, az is spórolós, mint a kínai reléid
), meg jó technikára is, mert én sem vagyok benne jó
Egyébként, komolyan érdekelne, hogy a redőnyvezérlésnek melyik az olcsó kínai alternatívája? Bár már késő bánat...
-
migabi24
nagyúr
válasz
vampire17
üzenetére
"Forintos tetel javitani, en a 8 bol mar vagy 6 ot javitottam. (vagyis egy haver segitett, mert egyik nagy hianyossagom, h nem tok forrasztani"
Forrasztáshoz szerintem nem tudás kell, hanem stabil kéz és egy jó forrasztó, ha meg akarsz tanulni szivesen adok tippet jó forrasztóra pont most találtam rá én is
-
TheProb
veterán
válasz
vampire17
üzenetére
Köszi, akkor már tudom, hogy a TPI is micsoda és miért jó.
Az általam linkelt Avatto-s cucc tekerős kijelzőja viszont nagyon megtetszett. Esetleg vett/épített valaki hasonló vezérlőt? DIY projectekből ezt I Turned This Rotary Display Into a Home Assistant Knob | Elecrow Rotary Display w/ ESPHome & LVGL 🚀 találtam, ami friss. Illetve ugya volt a smartknob project, bár az beleállt a földbe, ahogy látom.
Ha már szóba jött a HA vs Homey téma: Számomra a HA-ban az a visszataszító, hogy a UI évek óta semmit nem fejlődött, változott. Szerintem iszonyat elavult már a UI/UX. Homey-t még csak videókon láttam, de azok alapján az egy tisztességes felület és az automatizmusokat is egy nagyon intuitív felületen lehet összekalapálni. Viszont a Pro ára számomra irreálisan sok.
-
Olympia76
tag
válasz
vampire17
üzenetére
Hja, van benne igazság...
...bár az is igaz, hogy azért ha az ember tart egy brand mainstream-et az integrált eszközökből, akkor ez nem történik meg. Vagy más rendszerben egyáltalán nincs integráció azokhoz az eszközökhöz, amiknek a HA integrációja így véletlenszerűen eltörik.
...de igen, tény és való, hogy volt azért jó néhány breaking change az elmúlt években.
Közben megérkeztem csodaországba:

-
TheProb
veterán
válasz
vampire17
üzenetére
Mi a baj a tudásával az általam linkelteknek? Illetve amiket te küldtél, azok mivel tudnak többet?
#63690E.Kaufmann: Áh, szóval itt a relék minősége is ennyire nagy szórást mutat? :/
B opcióként esetleg az még működhet, hogy egy Sonoff/Shelly drycontact-os okosrelét berakni a kazánba és akkor valami elemes gui-s esetleg hozzáprogramozni?
Azt nem mondtam, hogy kb ilyen max 30-40e-et gondoltam rá. A linkelt Honeywell-ek jónak tűnnek, csak az említett keret duplája már. Megérik ezek a felárat?
-
TheProb
veterán
válasz
vampire17
üzenetére
Közben felmerült bennem, hogy mivel ott van mellett konnektor, onnan lehet "lopni" Fázist és nullát.:
Kicsit vésegetni kéne, meg fúrni egy doboznak helyet, de talán ez lenne a legjobb, hosszú távú solution.Ezek a Computherm-ek nekem elég gagyinak és fapadnak tűnnek. Én ezeket néztem:
AVATTO 3A Gas Boiler Wifi Smart Thermostat White - Termosztát | Alza.hu
Meross Smart Wi-Fi Thermostat for Boiler/Water Heating System, fehér 20 940 Ft-ért - Termosztát | Alza.huJa igen, okosítás alatt azt értem csak, hogy appról/HA-ból vezérelhető legyen. Illetve időszkokra tudjak adott esetben hőmérsékleteket beállítani.
-
válasz
vampire17
üzenetére
A self hosted Homey-val nekem semmi tapasztalatom nincs, és alighanem a amit korábban írtam, az a Homey Próra vonatkozott. A Self-Hosted-et egyszer meg kellene ismerni, és lehet, hogy nem fogja semmi sem indokolni, egyelőre nézzük azt, hogy mi indokolja a saját hardveres Homey Pro esetén a HA megtartását.
Ennek megértéséhez mélyebben bele kellene menni a Homey filozófiájának megvalósításába. Nagyon zanzásítva a lényeg, hogy hiába adja át a Z2M a device-t és a tulajdonságait, a Homey-nak "ismernie" kell a capability-, amit pl a Z2M közzétesz a topikjaiban. Ilyenekről vn szó, hogy "wind_speed", "wind_direction", és ha nem ismeri, akkor az adott tulajdonság, legyen az mért vagy vezérelt, nem használható. Ez azért van, mert a flowcard-ok miatt a Homey a capability-k mögötti tulajdonságnak nem csak a nevét és típusát kell ismerje, hanem a szemantikáját is. A Z2M integrációnak is ez jelenleg a problémája a Homey-vel, amiket ismer, azt megmutatja ls használhatóak, amiket nem, azok nem látszanak. A HA-integrációban viszont ezt a problémát valahogy megoldották, ezért ha a Homey-nak nincs az adott brandhez támogatása, de a HA alá felvehető, akkor a HA-n keresztül megy az automatizálás.
Nálam ez a helyzet a Shelly Ecowitt WS90-nel. Ez egy külön állatfaj, a Shelly és az Ecowitt koprodukciójában született, és sem a Shelly, sem az Ecowitt integrációja a Homey-nak nem támogatja. Ezt persze nem tudtam (tudhattam volna, de felületesen néztem meg a kompatibilitást) mindaddig, amíg meg nem érkezett, és mivel az Ecowitt integrációban van konkrétan WS90-támogatás, azt hittem, ezzel a probléma meg van oldva, a Homey Pro ismerni fogja. Hát nem, és erről írtam itt nemrég egy hosszabb szösszenetet. Négy megoldást vázoltam fel magamnak, ebből az egyik volt az, hogy HA-t használok a Shelly Ecowitt csatlakoztatásához az öjoszisztémámhoz, és akkor a Homey-automaitzálásokba be lehet vonni. Végül ezt vlósítottam meg, és erről is írtam egy szösszenetet.
Tudom, hogy nincs itt most rajtam kívül Homey-s, de azért a jövőben talán ezek a posztok értékesek lehetnek, mert viszonylag könnyű előkeresni ebben a topikban a Homey-vel kapcsolatos bejegyzéseket (tapasztalatból írom
) -
Madwe
nagyúr
válasz
vampire17
üzenetére
Szerintem nem a zigbee a szűk keresztmetszet, hanem a wifis eszközök. Pl amiket én ha alatt használok s nem biztos hogy lesz: paradox riasztó rendszer, daikin, ariston kazán, xiaomi okosporszívó, jelenléterzékelőből az everything presence lite, pro…
homey jó azoknak, akik nem rendelkeznek programozói múlttal. Aki viszont rendelkezik - ami ezen a fórumon jellemzőbb lesz - annak a ha open source mivolta, flexibilisebb rendszere szerintem jobb választás -
válasz
vampire17
üzenetére
A Homey-n van hivatalos (tehát a HA core fejlesztői és az Athom által karbantartott) HA-integráció, eszközként kezeli a HA-ban felvett eszközöket. Most már nálam is így lett integrálva egy eszköz. - a HA-t dockerben tettem fel, mert másra is használom azt a Pi-t, ez némi korlátozással jár így ( azt hiszem pont a Z2M az egyik, ami nem megy a dockeres telepítéssel, de lehet hogy tévedek, most fejböl nem vágom)
Egyébként a Homey community fórumokon nem egy arc van, aki HA-ról lépett “felfelé” a Homey Próra (ök legalábbis felfelé lépésnek élték meg), ez minden esetben a HA megtartását jelentette. A recept: HA az eszközök csatlakoztatásához föleg a Homey által nem támogatott brandek esetében, a Homey Pro pedig az automatizálásokat futtatja -
migabi24
nagyúr
válasz
vampire17
üzenetére
Olcsóbban is van jó ha nem ragaszkodsz az okossághoz [link]
"A Recovery Delay (visszakapcsolási késleltetés) a feszültségvédő eszközök egyik legfontosabb biztonsági beállítása. Ez az az időtartam, amíg a készülék vár a feszültség stabilizálódása után, mielőtt újra rákapcsolná az áramot a fogyasztóra"
-
migabi24
nagyúr
válasz
vampire17
üzenetére
Hát nekem most állt össze a fejembe, hogy okosba nincs is olyan amit én szeretnék, ez meg kb. szart se ér mert pont az ellen nem véd amiért vettem
szerencsére találtam olyat ami ugyanazt tudja mint a dugasz csak sínre rakható, az megy a klíma elé, mert a midea klímák alaplapja híresen kényes. -
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
esetleg az lehet, hogy rossz termosztatot vettel... tegyel a termosztat meg a kazan koze egy finder rele-t (pl egy 24V-osat). a kazan melle tegyel egy 24V-os DC tapot (nem kell nagy , 0.5 vagy 1A)
Aztan:
Tap + ---> Termosztat COM
Termosztat NO ----> Finder rele bal vezerlooldal
Tap - ----> Finder rele jobb vezerlooldalA kazan egyik kabel ----> Finder rele bal kapcsolooldal
A kazan masik kabel ----> Finder rele jobb kapcsolooldalA kerdes az, hogy ha rossz termosztatot vettel, szetcseszted e mar a 230 al a relejet...

-
-
-
-
-
válasz
vampire17
üzenetére
EARU ZB kismegszakítóim vannak, mindent is tudnak. De ez is fí relének, leakage protection és a test monthly eléggé árulkodó, ill. a változtatható áram is.
Lehet két fí relé sorban, páran most keresztet vetnek, de IRL sok helyen van így. Tesztkérdés is volt valhol, hogy két azonos fírelénél mit fog leverni: teljesen random, akár mind a kettőt is. Erre figyelj, mert ezt is vissza kell kapcsolni esetleg. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
vampire17
üzenetére
Úgy érzem, érdemes lesz bepattintani egy túlfesz védő patront a kapcsolódobozba. UPS már van a hálózati eszközöknek, most nézegetem, hogy van-e már értelmes drop-in replacement LiFePo akksi hozzá. Azt írták, már a riasztós Paradox-nak is van saját márkás ilyen akksija, valami 16e HUF, lehet teszek vele egy próbát, mert annyit nem fogyasztanak a cumóim, hogy gond lenne a beépített BMS-nek.
-
migabi24
nagyúr
válasz
vampire17
üzenetére
Nálunk is szokott ilyen lenni, most kezdtem bevásárolni áramvédő dugajjakat a drága dolgok elé mint pl. a kazán, ismerősnél egy ilyen miatt elszált az alaplap 130 ezer, ez olyan ha elmegy az áram a visszakapcsolást relé késlelteti és ha túl kevés vagy túl magas a fesz rá se engedi a készülékre.
-
-
st6969
őstag
válasz
vampire17
üzenetére
Köszönöm szépen

Megcsináltam
Azaz nem én, hanem Gemini "barátom".
Nem vagyok rá büszke... de csak odáig jutottam, hogy létrehoztam egy Tailscale accot, feltettem a HA addon-t, telefont is hozzá kötöttem...és ott szabadult el a "pokol", hogy ezt a funnel funkciót (akármi is ez) engedélyezzem, meg aztán átíratta velem a yaml konfigurációt is vagy 12x, mire beengedett a HA kívülről.
Én azt hittem, ez annyi, hogy accot nyitok, ott kapok egy ip címet, azt megadom HA-nak, és kész. Lehet, hogy csak én tévedtem el, vagy az AI vitt el messzire...de nekem kihullott a hajam, és elment rá egy fél délutánom
De megvan. -
gya/352
tag
válasz
vampire17
üzenetére
Sajnos nem, mert ahova ki van vezetékelve a termosztát, ott nem jó helyen van, így oda egy vezeték nélkülinek a vevője mehet. Most egy régi Computherm Q7RF van. Te használsz valamlyen Engo-t? Jól sejtem, hogy a wifi-s verziók csak az appal való felhős kommunikációt tudják és nem kapnak pl. külső hőmérséklet adatot a TPI szabályozáshoz?
-
Laza...
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Pár éve még egy gyógyszergyárban dolgoztam, ahol évente a mérőműszerek kalibrálása úgy történt, hogy megkérdezték adott helyre/üzemre/helyiségbe hány db matrica szükséges. Mondtál 20db-ot, kaptál 20db-ot, felragasztottad az adott hely eszközeire, és újabb 1 évre hitelesítve lett a mérőműszered, amivel µg pontossággal kellet mérni
És ez minden(!) évben így ment! Nnna...gyócceripar -
gya/352
tag
válasz
vampire17
üzenetére
Vélemény, tapasztalat. Főleg az E901-ről, és az E20i-ről. Elég nagynak tűnik a kapcsolási hiszterézis. TPI üzemben stabilan tartja a szobahőmérsékletet? Első gondolatra számomra nem szükséges a HA-ba integrálás sem. Akkor elég pl az E901RF is. Radiátor szelepet sem akarok vele tekergettetni, még a távolról elérhetőség sem igazán fontos.
-
Mauzes
addikt
-
Mauzes
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Nagyon köszönöm. De sajnos ehhez kellene nekem valaki, aki megtervezi, összeköti, beprogramozza, stb. Nekem kevés kapacitásom van, hogy beleássam magam, szóval esélytelen egy ilyesmit összeraknom.
A kábelezés is egy jó kérdés. Utp-vel szerintem nem tudok mindent összekötni, más fajta kábelezés van kiépítve a termosztátoktól és a szivattyúktól a kazánházig.
-
válasz
vampire17
üzenetére
"Volt "szerencsem" ralatni egy ilyen CE tanusitvany intezesre"
Értem, de ez sajnos nem változtat azon, hogy - lássuk be - a biztosító konkrétan nem csak kötekszik, hanem konkrétan nem fizet, ha egy tűzesetet a szabványoknak hivatalosan nem megfelelő cucc okoz.
De még ezen a szinten , a hiba viszont bennem van, sajnos nem bízom az Alis cuccokban, saját tapasztalatok alapján sem. A Temusokban még annyira sem. Egy új házban pedig - helyiségenként egy-két kapcsolónál - szerintem nem az a plusz mondjuk 100ezer forint vágna haza.
Amint írtam már, én nem kardoskodom amellett, hogy ne vegyen senki semmit az Aliról, mert én is veszek, sőt még amellett sem, hogy ne vegyen senki biztonságkritikus dolgokat (én nem veszek), csak megjegyeztem, hogy én személy szerint miért nem vennék és nem is emltem a másnak tettt ajánlásaimban.
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
konkretan a "smartwares" nevű "cég" minden cucca full alis csodasag...

MOES Tuya ZigBee CO Detector Alarm Gas Leak Carbon Monoxide Detector
-
válasz
vampire17
üzenetére
Szerintem pedig minden amiben 230V feszültség van, érintésvédelmi és tűzvédelmi szempontból is kritikus. Láttam én (konkrétan az én házamban, amiután megvettem, és /szerencsére/ átnéztrem teljesen az összes kötő- és szerelvénydoboz állapotát/ megpörkölődött szigetelést és kötődobozt, miközben a biztosítékot nem verte le. De ezen nem fogunk összeveszni... Csak én magamnak nem szeretnék ilyen occókínai dolgokat. Az ismeretlen gyártói háttér nem a garancia miatt problémás nálam (egy kevesebb mint 1000 forintos kapcsolónak nagy ívben letojom a garanciáját/ hanem hogy bármilyen tanúsítvány-jelzés vagy szabványra való hivatkozásabn meg lehet bízni... A Shelly nálam ilyen szempontból ajánlottabb, mint az aliexpresszes noname cuccok.
-
válasz
vampire17
üzenetére
Én pedig tuti kihagynám a tisztázatlan gyártói hátterű, kétes minőségű, lehető legolcsóbb aliexpresszes cuccokat, mint ahogy eddig is távoltartottam a biztonságkritikus alkalmazásoktól. Akárcsak a "single point of failure" jellegű központosításokat is. De ez részemről csak egy túlócvatoskodó marhaság, szóval hajrá.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LEGO klub
- Apple MacBook
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Posta, csomagküldés
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- További aktív témák...
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

én csak a klíma védelmére vettem, de ha bírná védhetne több áramkört is

a legnagyobb probléma hogy jelenleg nincs náluk fix internet így napközben nem is látják ha beragadt a kazán.

Csak a 2.5-ös sikerült ilyen kafára, vagy a többi gen1 cucc is? Van 2db bontatlan 1PM 5 évvel ezelőttről...

nesze neked rizsacsökkentés