- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
en melohelyen chatgpt-t hasznalok, illetve a ceges infraba a copilot van integralva. (tehat pl ceges share-ekbe, sharepointba etc a copilot lat bele)
A munkamban foleg config generalas (Kubernetes, egyeb, infrahoz kapcsolodo dolgok) segitesere hasznalom a chatgpt-t (elo vagyok fizetve)
Gondolkodtam a Claude-ra valtasban, mert sokan dicserik programozashoz. az en user case emre is ajanlanad?
-
vampire17
addikt
Ezt is ajanlom: https://zerocode.espressif.com/
Matter ESP32 es cuccot tudsz gyartani. nem kell ra a fizikai rele sem, csak a logikai. a tuya gatewayhez hozza tod utana adni.
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Igen.... Felre ertik sokan ,azt hiszik a "bantas" ellenuk iranyul... Errol nincs szó. Egyszeruen amikor 10x , 20x, 30x kerdeznek meg valamit ujra es ujra akkor mar azert picit turelmetlenebb az ember....
Pl en sokaig (akik ismernek tudjak) lelkesen valaszoltam a "Futes korszerusites elott allok, Computerm helyett vennek valamit....." tipusu kerdesekre. De amikor mar szo szerint 50-edjere irtam le, hogy "milyen kazanod van, hogy epul fel a futesed stb stb..." illetve ajanlattoa 50-edjere is ugyanazokat az altalam ismert termosztatokat, futesi renszereket, picit en is besokaltam... Mostaban mar nem is vagyok ebben a temaban annyira aktiv, mert tenyleg egy MILLIOSZOR kivesezett tema lett itt....
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
minden addon egy docker image

https://github.com/v1k70rk4/ha-kifli-mcp/tree/main/kifli_mcp_connector
ezt letoltod es a Dockerfile-bol megepited az image et

itt van a config.yaml, ha van pl env akkor az itt szokott lenni.
https://github.com/v1k70rk4/ha-kifli-mcp/blob/main/kifli_mcp_connector/config.yaml
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Nem tudom lattatok e de van a Tado hoz egy uj integracio, ami kifejezetten a keves API hivasra van kihegyezve: https://github.com/banter240/tado_hijack
A homekit integracio es a cloud API kombinacioja, szenne optimalizalva
(a reszletek a linken) elv a napi 100 limitbe is belefer. -
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
hasznalj valami advencedebb brokert, ami tud pl sql be menteni vagy hasonlo adatbazisba. pl EMQX tud ilyet. (sot meg dontesi logikat is lehet bele programozni, kb "light" okosotthon vezerlokent hasznalhatod
)van olyan site-om ahol minden eszkoz Z2M , nincs sem HA sem node-red, csak EMQX es van adatmentes, logikai alapu automatizaciok, stb...
tok jo cucc, szeretem 
-
vampire17
addikt
Gyarival is megy, ahogy fontebb irtak, en folraktam a masik FW-t azzal megy MQTT-n is.
https://github.com/rvdbreemen/OTGW-firmware
Nekem MQTT vel stabilabb volt , soros porton (halozaton keresztul nyilvan) sokszor leszakad
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
en elegedett vagyok vele, hogy masnak ez jonak vagy rossznak szamit azt nem tom
nekem az volt a lenyeg, h alacsony fenyeron sem villogjon.https://akkuforras.hu/LED-izzo-GoSmart-gyertya-E14-48-W-40-W-470-lm-RGB-dimmelheto-Zigbee-ZQZ322R
-
vampire17
addikt
Amit leirtal az kb vaild
(Kulso homero nem kell, a Tado a netrol lekeri a kulso homersekletet es annak fuggvenyeben fut). a Tado valoban ezt tudja a Baxival. Viszont, jelenleg en Tadot nem vennek.... Nem bizom mar annak a cegnek a jovojeben... jelenleg is pert terveznek ellene, tobb EU orszagban is feljelentettek a fogyasztovedelemnel...Arrol nem beszelve, hogy lassan minden havidjas nala... konkretan azt terveztek, hogy a zonazas feature-t is havidjassa teszik, de akkora lett a nepharag, hogy vissza tancoltak...
Ha OT termosztatban gondolkodsz, akkor en vagy a drayton wisert vagy a Salust ajanlom.
Wiser:
https://wiser.draytoncontrols.co.uk/products/thermostat-kit-1
Salus:
https://saluscontrols.com/global/product/el600f-smart-thermostat/
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Most megneztem letiltott portal. Mivel van egy VPS-em is a tailneten, azt hasznalhatom peer relay-nek. (igy nem DERP-el) nem lenne rossz, kb 200 mbit a savszel, a ping zavar csak kicsit....

Side note: ha valakinek kene VPS, korlatlan nettel, ajanlom ezt:
https://www.ionos.de/server/vps

Elv gigabit outboundja van. persze Tailscale el nem tod kiporgetni, mert nem birja a CPU, de egy 300/700 mbit nekem kijon vele. (nativ wireguard al lehet menne a gigabit, mert az kernel mode ban fut)
kapsz melle ingyen egy ipv4 es egy ipv6 cimet (az ipv6 ot a letrehozas utan kell igenyelni) szokasos distrok kozul lehet valasztani, (ubuntu, alma, etc...) meg asszem lehet custom-ot is feltoltott image-bol.Erdemes a nemet datacenterben csinalni, nem az EU ban, nekem itt sokkal jobb volt a peering.
A cegnek amugy nincs jo hire, sokan kopkodik oket (bar foleg a hosting szolgaltatasuk) a netcup-ot tobben ajanljak, de naluk nem szeretem, hogy 6 honap a min elofizu....
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Mire gondolsz? Miert szeretned, ha a HA server Exit node legyen?
Az exit node nak az az ertelme, hogy azon lep ki a tailnetrol az eszkozod. Ha analogiaval akarok elni, a Tailnet olyan mint a LAN halozat, az exit node pedig a router ami a WAN (net) iranyaba route-ol. Magyaran ez csak akkor kell , ha az osszes forgalmad egy adott ponton akarod kileptetni a tailnetbol, nem csak az elfogadott subnetek iranyaba.
Akkor pl hasznos, ha valami nagyon korlatozott halozatban vagy (hotspot, vagy ceges) ahol sokminden tiltva van. Esetleg nem akarod, hogy ezeken a helyeken bele lassanak, hogy mit csinalsz... Ekkor ha az otthoni halod az exit node, be tudod a telodon vagy a notidon (ami a korlatozott halozatban van) kapcsolni, hogy hasznalja azt exit node nak a teljes netes forgalomnak es akkor kb olyan, mintha "otthon lennel"
Ha csak egy adott dolgot akarsz elerni vagy az otthoni local halod , ahhoz nem kell exit node config.
-
vampire17
addikt
Tailscale szepen fejlodik igen
A funnel annyira nem uj, de pl a peer relay egy viszonylag uj feature, ami szinten eleg faxas
(mondjuk sztm loptak a Netmaker-tol de mind1
)Kb a DERP-et helyettesiti amugy, az a lenyege, hogy ha egy peer egy masikkal nem tud direkt kapcsolatot kiepiteni, akkor egy bealliott peer relay en keresztul kommunikal. ehhez nem kell semmi mas mint a tailscale-t egy adott flag el inditani, a kepesseg benne van a binarisokban. Meg kell adni egy UDP portot, ahol a relay funkcio menni fog es kesz. nyilvan olyan eszkozon erdemes ezt csinalni, ahol van hozzaferesed a tuzfalhoz es tudsz portot nyitni.
ezek utan a direct -> peer relay - > DERP lesz a prio. Igy ha pl van egy otthoni netes Tailscale-ed es beallitod relay-nek , ket passziv eszkozod tud a te aktivodon keresztul egymassal beszelni , nem kell DERP. (Persze csinalhatsz sajat DERP et is, de a SSL-be csomagolt wireguard kapcsolat azert fog a sebessegen...)
Az ultimate config amugy :
direct -> peer relay -> sajat DERP -> publikus DERP
igy az esetek kb 99.9% aban a leheto leggyorsabban es 4 bol 3 szor a sajat eszkozodon megy az adat
(de ez mar agyuval verebre azert...) -
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Jah ertem. nekem most olyan 17ms a ping az enyemre. Az ingyenes Zero Trust al.
En javasolnam helyette a Cloudflared-t vagy a Tailscale funnelt. Ha nem muszaj en nem nyitok egy portot sem a tuzfalon...
Cloudflarehez kell sajat domain nev (ami pl nekem nem gond, mert van) de pl aki nem akar ra aldozni (asszem nem lehet ingyeneset hasznalni) annak jobb a funnel, mert ott kapsz generaltat.
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
alpine-virtual:~$ traceroute ivankapal.com
traceroute to ivankapal.com (172.66.41.46), 30 hops max, 46 byte packets
1 OPNsense (192.168.31.1) 0.182 ms 0.238 ms 0.102 ms
2 * * *
3 145.236.238.13 (145.236.238.13) 2.087 ms 2.683 ms 1.947 ms
4 * * *
5 91.120.208.127 (91.120.208.127) 6.620 ms 8.371 ms 91.120.208.103 (91.120.208.103) 8.492 ms
6 80.156.161.104 (80.156.161.104) 16.823 ms 15.901 ms 15.293 ms
7 vie-sb6-i.VIE.AT.NET.DTAG.DE (217.239.40.142) 12.484 ms 15.968 ms 12.406 ms
8 80.156.160.221 (80.156.160.221) 17.486 ms 14.426 ms 195.219.25.15 (195.219.25.15) 29.045 ms
9 195.219.25.15 (195.219.25.15) 22.992 ms 172.68.48.12 (172.68.48.12) 14.267 ms 172.68.48.59 (172.68.48.59) 13.778 ms
10 172.68.48.14 (172.68.48.14) 12.694 ms 172.68.48.43 (172.68.48.43) 16.152 ms 172.68.48.63 (172.68.48.63) 13.341 ms
11 172.66.41.46 (172.66.41.46) 17.519 ms 13.473 ms 15.335 ms -
vampire17
addikt
Nincs Warp kliens BSD-re ezert nem tudom ratenni az OPNSense -re a VPN kezeleset. Meg lehet oldani, ha kinyerem a Wireguard configot (vannak erre tool-ok) de nalam az utobbi idoben nem volt stabil... (eloszor ugy kezdodott, hogy neha fel orara, egy orara 30-40% os packet loss volt VPN iranyba, aztan kb 1 hete teljesen lehalt,.. hiaba csinaltam ujra a Wireguard conf-ot.)
En ugye alapvetoen ket dologra hasznaltam a zero Trust-ot, elerni a sajat cuccaim tavolrol (VPN potlek) plusz megkerulni a Telekom peer gondjait. Nekem amugy pont akkor jo a Telekom net, ha VPN el a Cloudflare nel lepek ki.
Jelenleg azt csinaltam, hogy tavoli eleresre tailscale, ha meg xarakodik otthon a Telekom , akkor a sajat PC-men font van a Warp es elinditom. (tobbi eszkozon nem nagyon szokott gond lenni, en megyek foleg nemzetkozi iranyba
)De most probakepp felraktam a Tailscale-t egy Oracle VM-emre (van egy egy instance om Free tier ben) megcsinaltam exit node nak es szepen mukodik. 10 TB/ho az adatforgalom, es 50/50 mbit a sebesseg. (ami kb mindenre eleg, max letoltesre nem)
Tailscale esetén ha nem nyitsz meg semmit a telefonodon, nem fog leszakadni a HA ha elmész otthonról?
Nekem van Nabu Casa elofizum, szal nem
De amugy nem kell aktiv VPN kapcsolat, ha Tailscale mogott van a HA, erre jo a Tailscale Funnel. -
vampire17
addikt
Napokban agyaltam rajta, hogy jo lenne lecserelni az OPNSense-em valami unifi gateway-re (minden mas ubi, az AP-k a switchek...) csak most configoltam vissza a Tailscale-t (elotte Cloudflare Zero Trust volt, de nem voltam megelegedve vele...) es tetszik a jo integacio Opnsense alatt. Amugy pont most jatszottam en is IPv6 al, igaz csak kifele, de VPN szempontjabol is faxa, mert leegyszerusiti a hard NAT problemakat (megszunteti
)Szep az eszkoz szamod
proballak utolerni 

Latom van amugy par IT-s itt meg rajtam kivul is
Jo amugy ez a hobby IT munka melle, nem egy dolgot tudtam mar a melohelyen is hasznositani amit az IoT ben tanultam es vice versa. -
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Felhasználástol függ . Pl nálunk nem egyszer volt hogy a telom volt direktbe csatlakoztatva a bt hangszóróhoz, de el kellett ugranom valahova és máris elment a hang… akkor paromnak párosítani kell, macera… illetve sokszor el sem kellett mennem , csak bemenni a házba … kb a telom a hangszorohoz volt kötve… illetve pl az en iPhone ommal neha szaggatott is a zene, távolságtol függetlenül … párom Android javal soha …
így meg van egy közös felület amit mindenki elér a családban telorol és meg sincs senki a bt hez (és a közelébe ) “kötve”
-
vampire17
addikt
Megerkezett a LILYGO TTGO T7 Mini32 V1.5
Ez a FW ment ra: https://github.com/sle118/squeezelite-esp32
BT output modban hasznalom, egy Soundcore Boom 2 van hozza kapcsolva. elso teszt alapjan tokeletes, mar szol kb egy oraja hiba nelkul
Itt flasheltem : [link] Arra nem jottem ra, hogyan lehet a LILYGO-t bootloader modba rakni, szal a GPIO-kal flasheltem kulso soros flasherrel (szokasos TX/RX/GND/3.3 + GPIO-0+GND rövidre zarva)
Music Assistant egybol felismerte.
En a 16 MB-at vettem, de valszeg folosleges, mert a 4 MB folotti reszeket specbe kell cimezni , amit ez a project nem valositott meg. De ugy voltam vele azon a 400 ft on mar nem mulik...
Kinti sutogeteshez kell amugy, korabban egy Pi4 et hasznaltam , piCorePlayer-el, de igazabol foloslegesnek ereztem erre elloni egy Pi-t... plusz, mivel a Soundcore Boom 2 rol fut a board is (powerbank modot tud) az ESP32 sokkal kevesebb kraftot fogyaszt...
Rendeltem hozza egy ilyen tokot is, az meg nem ert ide: [link]
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Illetve amit en meg kiprobalnek, hogy allando stabil internet kapcsolat mellett is jelentkezik-e a hibajelenseg...
Az ugyanis teny, hogy bar a zigbee automatizacio lokalis, de ez nem az jelenti , hoy a tuya-t hosszu tavra (tobb orara, napra) el lehet vagni a nettol.... a tuya wifi eszkozok ekkor pl "zombi" modba valtanak es elerhetetlenek lesznek.
-
vampire17
addikt
megugorhato. csak Tuya es Tuya kozott is van kulonbseg. Nagyon nem mind1 milyen termosztat az, amit hasznalsz. Nalad amugy (olvastam a problemaid) neznek egy logot, hogy mi lehet a gond... par helyen uzemel Tuya futesrendszer, de ilyen hibat meg sehol nem tapasztaltunk...
Amugy ha minden kotel szakad, erdemes azt csinalni, amit itt mar javasoltak, olcso zigbee relekkel vidd at a kapcsolast.
-
vampire17
addikt
Amit linkeltel meg nem probaltam, de amit en linkeltem, az eleg jol bevallt.
"Degeczi nincs egyedül. Többen lenézzük..."
En tovabbra es azt mondom, kezdje mindenki tuya-val, CSAK zigbee eszkozokokkel. Amig ugy erzi, nem akad el egbekialltoan, addig hasznalja. HA elakad akkor HA. (haha
) -
vampire17
addikt
Ez a "Wasp in a Box". Nekem ez sem mukodott soha megfeleloen. Inkabb vettem egy jelenlet erzekelot.
https://www.aliexpress.com/item/1005007938087306.html
WC ben eleg jol teszi a dolgat. A titka, hogy sokan a sarokba teszik , de en kozvetlen magam melle tettem (nyilvanos WC-kbol jott az otlet, ott mondjuk diszkretebb mert beepitett)
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Ez mindig lutri, mert suk fugg attol, hogyan implementaljak a tuya kepessegeit. nekem az a tapasztalatom, hogy a "nagyobb" OEM gyartok, mint a Moes, jobban oda figyelnek erre, mint a full noname-ek. De sajna ebben a "hobbiban" ez mindig lutri... foleg mert olyan istentelen mennyisegu ilyen okoskutyu van, hogy lassan mar annak is kicsi az eselye, hogy ket forumozonak ugyanaz van....
Errol beszelek
ilyenkor azt teheti csak az ember, hogy berendel 1-2 masik gyartmanyt... vagy probalj roluk bemutato videokat nezni (bar sajna a legtobbszor pont az automatizalas kepessegeket nem mutatjak) -
vampire17
addikt
eWelink mas platform, altalaban nem kompatibilisek egymassal.
Kene a bulb, bagy led vezerlo amit akarsz hasznalni, hogy utana lehessen enek nezni.
pl ez a moes vezerlo tudja , hogy bealliott fenyre valtson: https://youtu.be/wzR2o0ZUmfc
-
vampire17
addikt
megbizhato. Mivel aramrol megy, minden homerseklet valtozast jelent. (csak az elemeseknek van jelentesi idokoze )
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Vagy zigbee redony. itt irtak is peldat:
https://prohardver.hu/tema/okos_otthon_smart_home/hsz_62906-62906.html
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Shelly 2.5 tema... olvass vissza.... ez egy 1000x kitargyalt tema ebben a topicban is, meg mashol is szerte a neten

a gyenge aramu oldalon elszallnak a kondik. azokat kell cserelni. kb 3-4 evet birnak. Amit te "sugasnak" hivsz (ilyen sercego hang) , pont az jelzi, hogy hamaroan el fog halni. Jellemzoen ujrainditas nyirja ki, mert nem tud bebootolni (nincs meg neki a megfelelo fesz.)
Forintos tetel javitani, en a 8 bol mar vagy 6 ot javitottam. (vagyis egy haver segitett, mert egyik nagy hianyossagom, h nem tok forrasztani

-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Valaki hasznalja ezt a FW-t? mennyire stabil?
https://github.com/sle118/squeezelite-esp32
Van egy BT hangszorom, ahhoz akarom hasznalni. Most egy Pi-t hasznalok piCorePlayer-el, de picit agyuval verebre kategorianak erzem...
tegnap kiprobaltam egy WROVER-es rele board on , megy szepen, csak nem tudom hosszu tavon stabil e, foleg BT output al.Mindenesetre vettem egy ilyet, mert megse egy rele board rol menjen mar a zene
https://www.aliexpress.com/item/32977375539.html -
vampire17
addikt
Szep

Valaki homey forumon megcsinalta az otletem
[link] "I’m coming from a very overengineered HA installation, and looking with pretty eyes on Homey SHS. To make it more simple. Time is not what it used to be for me. Homey seems like a platform that have made some decisions for me, that i couldn’t care about in HA.
I have what your setup is describing
A Raspberry Pi 5, with Docker. Right now it is running the following Docker containers:
Z2MMQTT MosquittoHome Assistant
And it has a Zigbee Dongle from Sonoff attached.
I tried the SHS image and installed the Z2M addon and it worked perfectly. Although i get some “10000ms timeout” from the interface but that seems to be a homey thing (i found a lot of posts about it, on original hardware.
It would be much better if they made support for dongles too. Or just SMLIGHT PoE Ethernet based Zigbee devices.." -
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
En nem gondolnam, hogy a HA vagy a Homey kozott a "programozoi mult" szamit igazan... a "Linux(desktop) vs Mac" pelda sokkal jobban illik ra
A HA egy "hobbi" azt gondolom... Amikor par havonta tortenik egy olyan mint most a template mizeria (kb az osszes template device ot at kellett irni , mert egy frissites miatt mind megallt), akkor ezt hogyan ajanlhatod olyan embereknek, akiknek semmilyen informatikai multjuk sincs? Vagy epp egyik naprol a masikra eltorik pl egy Tado integracio, vagy barmi masik.... Ez megtortenik.... gyakran.... akinek ez hobbi, az elfogadja ezt, de aki "csak hasznalni akarja" annak ez nem valo....Elo pelda... egyik haveromnak telepitettem HA-t. Alapvetoen nem erdekli a tema, o csak hasznalni akarja a rendszert... kb 4-5 havonta nezek neki ra, termeszetesen a logok tele hibakkal, az integraciok negyede nem megy.... (szerencsere a legtobb cuccanak van sajat appja is, nagyreszt azokat hasznalja)
Par ora, mig rendbe rakom neki, akkor megint elmegy egy darabig... de ha rendszeresen hasznalna, tuti 2-3 hetente hivna hogy ez vagy az nem megy.... -
vampire17
addikt
Amit Aszpirin leirt valoban pontos volt en ezt egy mondatban elinteztem
(probaltam olyanokat ajanlani, amik vagy tudnak TPI-t vagy legalabb 0.2 ill 0.1 a hiszterezisuk)
(neha elfelejti az ember, hogy masnak nem biztos, hogy minden annyira egyertelmu mint neki....)
amit korabban linkeltem [link] kepes arra, amit Aszpirin szepen leirt es arban is baratibb

Az Engo itt szepen leirja, mit takar a TPI: [link]
röviden (deepl translate):TPI: Az időarányos és integrált (Time Proportional and Integral) egy stabil, öntanuló impulzusvezérlő algoritmus. Matematikai integrálok alapján folyamatosan újraszámolja a fűtőegység működési idejét. A TPI nagy előnye, hogy a program megtanulja a helyiség hőigényét. Ennek köszönhetően a szabályozó kiszámítja, hogy mennyi ideig kell bekapcsolni a fűtést ahhoz, hogy a beállított hőmérsékletet a megadott időre elérje. Amikor a hőmérséklet a beállított érték alá csökken, a szabályozó ennek megfelelően korábban elindítja a fűtést. Itt nincs hiszterézis-specifikus túllépés, és a szabályozás pontosabb.
Szoval amit Aspirin irt , kb

-
vampire17
addikt
jo cucc amugy ez is! Aki nem akar interfeszt nyomkodni, hanem inkabb az automatizalas a celja (pl intelligens futesvezerles) annak meg HA sem kell melle

lenyegeben "all in one" benne van minden ami kell (Zigbee dongle+Z2M+MQTT broker+ Node-RED ) -
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
a kazanod eleg regi, buszos vezerlest nem tud, de sima on/off ot barmit.
A te esetedben , ha nincs 230 a termosztatnal, ugy szoktak, hogy egy adoegysget tesznek a kazan melle es a vevoegyseget meg a regi helyere a falra.
Okositas alatt mit ertesz? zonankenti vezerles? padlofutesi korok, szivattyu vezerles?
Vagy csak siman annyit, hogy telorol lehessen allitani a homersekletet?
A lehetosegeid amugy eleg nagyok, sok ilyen termosztat van.... amit en ajanlok: [link] [link]
-
vampire17
addikt
tuya ökoszisztema helyett lehet a homey (On prem) alternativa. tehat Tuya gateway es tuya eszkozok, tuya app stb... tobbet tud, mint egy Sima tuya, de nem olyan komplex es ami a legfontosabb, nem igenyel annyi karbantartast mint egy HA...
Illetve, amibe eddig nem gondoltam bele, van az on prem nel havi dij is, ami kevesebb mint 2000 Ft... aki peldaul Nabu casa-ert fizet, az lehet meggondolja a Homey-t ilyen formaban...
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Ez mar korabban is olvastam toled, de nem teljesen ertem a koncepciot.... marmint sztm itt legtobben HA alatt is (tuya) zigbee eszkozoket hasznalnak. a homey tuya zigbee integraciojanak legnagyobb gyengesege, hogy nagyon keves eszkozt tamogat, uj eszkoz hozzaadasa neha honapok is lehetnek....
Amit nem ertek, mi indokolhatja egy self hosted homey mellett a HA megtartasat? a legtobb nagyobb brandnek (shelly, smartthings etc...) egesz jo homey integracioja van... az "olcsokinai" vonalat kell csak kulsoleg megoldani sztm...
Egy Z2M (ami fut HA nelkul is! mindenki valami "core" ha addonnak tekinti ,de valojaban ez egy kulon project, koze nincs a HAhoz [link] ) kontenerrel es egy sima zigbee dongle -el minden tuyas zigbee cucc atadhato homey nak a Z2M app segitsegevel... [link]
Nem latom ertelmet ket teljeserteku okosotthon rendszert uzemeltetni egymas mellett... az automatizacio , tavoli eleres etc... mindent a homey intez... mi masra kell meg HA?
-
vampire17
addikt
En probaltam. Nem rossz, egyaltalan. a gond a homey-nal nem ott van, hogy rossz lenne a felepitese, sőt... a gond az eszkoztamogatassal van....
Amugy en pont "fellelkesultem" amikor irtad ezt, mert pl egy 50 dollaros arral, egy Pi-re telepitve, egy zigbee dongle-el+Z2M illetve Z2M integracio homey-n eleg jo kombo lenne (mindez a self-hosted miatt egyetlen gepen)
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
de ez nem EV rele
ez a lenyeg, sot konkretan en az EV utan fogom kotni. A szerepe teljesen mas. az EV a szivargo aramra csap le, ezeknek azt a funkciot szannank, hogy tul vagy alulfesznel csapjon le, illetve ne kapcsoljon vissza aramszunet utan csak x idon belul (megelozve a tik-tik es aramszuneteket
) -
vampire17
addikt
igen, az nem vilagos nekem, hogy a "Reconnect time (delay on time): 5s-90s (default: 5s)" mukodik bekapcsnal is? tehat ha teljesen 0V a be es megkapja ujra a 230-at a be oldalon, akkor is var-e pl default 5mp-t es aztan engedi ra, mert akkor kell
de ha csak hiba eseten (pl alacsony, vagy magas fesz, akkor nem) -
vampire17
addikt
hmm lehet mondasz valamit... lehet en is cserelek egy ilyenre... amit nem vagok ,hogy itt a recovery delay mit jelent....
https://www.aliexpress.com/item/1005007842975372.htmlFunction:
1.Temperature protection:40-150°C(adjustable) (default: 80°C)
2.Power protection:1-26KW(adjustable) (default: 20KW)
3. Over current protection 1A-63A (adjustable) (default: 63A)
4. Over voltage protection 220V-265V (adjustable) (default: 265V)
5. Under voltage protection 76V-240V (adjustable) (default: 165V)
6. Electric leakage protection:10-99mA(adjustable) (default: 30mA)
7/1.Over-current action range:0.1~30 second(adjustable) (default:3s)
7/2.Over-voltage protection action time:(1s)
7/3.Under-voltage protection action time:(1s)
7/4.Reconnect time (delay on time): 5s-90s (default: 5s)
9. Power display range:0-99999.9kw/h
10. Voltage meter,Ammeter,Energy meter,Timer,Power on status settingnyilvan ha over/under van , akkor el a recovery time, de vajon akkor is, ha full aramszunet volt?
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
en ilyet vettem vegul, a zigbee 2P-t
https://www.aliexpress.com/item/1005005584973459.html
En ugy tervezem, hogy: szolgaltato oraja --> szolgaltato blombalt kismegszakitoja --> Fi rele --> okos kismegszakito --> tobbi kismegszakito.
-
vampire17
addikt
https://www.aliexpress.com/item/1005009251218568.html
Kinabol sztm nincs olyan, h "nincs"

-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Sziasztok,
ehhez a boardhoz van din rail ami rendelheto? (nem 3D nyomtatos)
-
vampire17
addikt
a CEE 7/5 jobbra irja elo, a CEE 7/7 jobbra ajanlja... en a CEE 7/3 -at is jobbra tennem "szabvany" szerint (ha mar a 7/3 ra valoban nincs...) nem logikus, hogy ahol megkotes van (mert nem lehet forditva bedugni) az azzal "rokon" szabvany megszokas alapjan pont forditva csinalja... szerintem.
En amugy a kazanomhoz 7/5 öt vettem alirol... ahol ugye eloiras a jobbos fazis. (a hibás ionizációs jel miatt nekem nem indult el a kazanom)
Rakhattam volna fel kismegszakitot is, csak a WAF nem engedte

-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- MacBook (Retina, 12-inch, Early 2015) A1534 256GB/8GB memória (3hónap Garancia)
- Asus BTF White GAMING PC! 7800X3D / RTX 5070 Ti / B850 / 32GB 6000MHz / 2TB NVMe / 850w Gold!
- Keresek Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Apple iPad 2025 (A16) 128GB & 256GB Wi-fi Bontatlan Összes Szín / 27% áfás ár
- Motorola Edge 50 Pro 512GB Black Beauty Karcmentes állapot 12GB RAM 6 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

mert eleg jol "ismer"

)