Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
khorvat
senior tag
Sziasztok!
Remélem jó topikba teszem fel a kérdésem, ha mégsem jelezzétek és javítom
Jellemzően Xiaomi termékeket használok okos otthon funkciókkal és emellett a Goggle Assistant programot mint gyűjtő helyet minden más LG, TP-Link stb. okoseszköz használatára. Ebbe a rendszerbe lenne szükségem okos villanykapcsolókra, fontos hogy helyben fizikailag is lehessen kapcsolni kisgyerek miatt főleg, illetve távolról elérni és vmennyire egy automatizmust is képes legyen végre hajtani ( időzítés, más eszköz állapotokkal kiváltani működést stb.)
Kérdésem az lenne mik az ajánlott márkák és típusok erre a célra, ami beváltak jól supportáltak stb.
Válaszokat előre is köszönöm!
-
kispalsz
tag
válasz nszero #36783 üzenetére
Szia, köszi az infókat.
Doutec Luna vagy Platinum kazánod van?
"A konzolon minden beállítható."
Amikor azt írtad, hogy a konzolon minden beállítható, akkor a termosztát konzoljára gondoltál, vagy a kazán saját konzoljára?"Külső hömérsékletet is figyeli. " Ezt felhő alapú megoldással, lokáció alapján, vagy van külső szenzorod?
"Lehet napi programokat beállítani, ütemezni, a fütési görbét állítani, zónavezérlést stb."
A fűtésgörbeállítás alatt mit értesz pontosan, hogy néz ki? Kazán manuáljában van olyan, hogy min / max fűtési % értékek, de mást nem találtam még.Konkrétan a moduláció max értékét a termosztáttal tudod állítani?
A wifis termosztátot be tudtad integrálni valamilyen smart rendszerbe?
Ez a termosztát?
[link]Köszi
-
kispalsz
tag
válasz vampire17 #36788 üzenetére
"Most idén újra vissza fogom ezt az automatizálást kapcsolni...."
Azt hiszem sejtem miért. Egy cipőben járhatunk.A gyári termosztát is openthermes kivezetést használja. Ha kötök rá egy OTGW-t, akkor ugyanazokba a kapcsokba 2-2 vezeték fog menni? Ennyi? Bár azt írtad, hogy közé, még nem látom át, hogy hogyan . Kazán -> OTGW -> Gyári termosztát. Az OTGW -re kötöm akkor a Gyári termosztátot?
-
vampire17
addikt
válasz kispalsz #36804 üzenetére
sorba kell kotni igen. Az OT egy busz protokoll, mint az RS-485. tobb eszkozt is felfuzhetsz ra, az eszkozok cimzik egymast.
A gatewayen 4 csati van, 2-2 a kazannak es a termosztatnak. tehat ket eres kabel a gateway es a kazan koze es egy masik keteres kabel a gateway es a termosztat koze.
Az OTGW tud teljesen "bypass" modban mukodni (Monitor mode) ilyenkor csak figyel a buszon, nem szol bele a termosztat es a kazan kommunikaciojaba.
-
kispalsz
tag
válasz vampire17 #36789 üzenetére
"For home automation it is important to buy a thermostat that supports MsgID 9 (Remote override room setpoint) and possibly MsgID 100 (Remote override function)."
Ez jónak hangzik. De nem látok olyan listát, hogy melyik MsgID mit is jelent pontosan. A mátrixot látom, csak nem látom milyen beállítási lehetőségek vannak.
Pl Ha én nagyon szeretném az előremenő vízhőfokot is maximalizálni és állítani, és emellett a max modulációt is állítani, akkor az OTGW ezt tudni fogja ( ha nem csak monitoroz)Wifis megoldás helyett OTGW ből valószíná LAN-osat választanék. Úgy látom lehet olyat is rendelni.
Amit csatoltál képet, az csak monitoroz? Valami paramétert állítasz is benne?
Az automatizálás kódot köszi. A 10 fokos váltó érték tapasztalati érték volt, akkor volt hatékonyabb nálad ( mérhetően a klíma) vagy csak kb belőtted?
-
kispalsz
tag
válasz Olympia76 #36795 üzenetére
Nálunk egyenlőre Baxi Luna Duotecre esett a választás, mivel a kazánosunk "azt mondta", a garancia időn és a moduláció fokán kívül ugyanaz a szerkezet a Platinummal.
Ezek szerint nem.
Ez a BSB busz gondolom a Luna Dotec verzióban még nincs benne....Nagyon jól néz ki a felületed.
Lenne pár kérdésem:
Napi és havi gázfogyasztást mivel nézed / számolod?
HMV l/min mivel nézed / sztámolod?
A visszatérő / közös / padlófűtés értékek gondolom nem a BSB-LAN adaptertől jön. külön szenzorok? ds18b20?A fűtési jelleggörbét is tudod változtani HA alól? Max modulációt is tudnád változtani? ( visszajelzését látom)
-
Olympia76
tag
válasz vampire17 #36799 üzenetére
Szia, igen, abszolút igazad van, a DuoTec nem tud BSB-t, de azt írta, hogy a lehető legtöbb paramétert akarja tudni monitorozni/ vezérelni, ezért írtam, hogy akkor válasszon inkább Platinumot, ahol a BSB buszon az összes paramétert tudja olvasni/ írni (szemben az OT-vel).
Úgy véltem, hogyha még a vásárlás előtt van, akkor esetleg még módosítható.
Mondjuk tény és való, hogy ez azért még kevésbé PlugNPlay rendszer, de nem is megvalósíthatatlan "advanced userként" is.
-
Olympia76
tag
válasz kispalsz #36807 üzenetére
Szia,
...azért a modulációs különbség sem mindegy, hogy mennyivel lejjebb tud menni a Platinum - én elsősorban emiatt vettem ezt anno.
A kérdésekre a válaszok:
- a gázfogyasztás a BSB-LAN-on keresztül jön. Van totál számláló, de van külön is fűtésre és HMV-re. Néztem, eléggé közel áll ez a gázóra által mért fogyasztáshoz, úgyhogy nekem tökéletes.
- a napi/ havi fogyasztást aztán utility meterrel összegzem itt a dashboardon, de egyébként bent van a számláló a HA saját energy dashboardján is.
- HMV l/min-t is a Baxi adja BSB-LAN-on keresztül
- a visszatérő és közös értékeket szintén a Baxi adja BSB-LAN-on keresztül, a Baxinak pedig igen, külön szenzorok szolgáltatják az adatot.
- Igen, fűtési jelleggörbe is megy HA alól, illetve a max. moduláció is, itt van egy nagyítható kép, ezen jobban látszik a jobb oldali oszlopban:[ Szerkesztve ]
-
kispalsz
tag
válasz Olympia76 #36808 üzenetére
"Úgy véltem, hogyha még a vásárlás előtt van, akkor esetleg még módosítható."
Elgondolkoztattál... Meg kell nézni az árakat. Ráadásul nekem kevés a 24 kW-os kivitel, így 28 kW-os kell Lunaból, Platinumból pedig a 24 kW után 33kW van, ahogy néztem
A Baxi platinum mellé csak a BSB-Lan adaptert használod, vagy használsz még valamilyen thermosztátot is? Ha igen , azt hova van kötve?
-
kocsmarikj
újonc
Sziasztok!
Xiaomi okosotthont használok jelenleg, de mellette Tuya rendszerrel is barátkozom.
A kérdésem, melyik Xiaomi/aqara zigbee eszköz (hőmérséklet páratartalom mérő, zigbee kapcsolók, nyitás érzékelők,...) használhatók Tuya rendszer alatt? Van a neten lista erről? Én nem találtam...
Köszönöm!
Üdv: Jani -
LouiS22
veterán
válasz kocsmarikj #36811 üzenetére
Mert nem használhatóak. Más ökoszisztéma.
Akkor tudod vegyesen hasnzálni őket, ha elfelejted a tuyát és a xiaomi cloudot és elviszed egy saját valamibe, pl. Home Assistant. Eről szól a topic jórészt.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Olympia76
tag
válasz kispalsz #36810 üzenetére
"A Baxi platinum mellé csak a BSB-Lan adaptert használod, vagy használsz még valamilyen thermosztátot is? Ha igen , azt hova van kötve?"
A HA végzi a teljes vezérlést, így klasszikus termosztátot nem használok.Szenzorként egyrészt használom a Baxi saját termosztátját a földszinti padlófűtés körhöz. Ez kivehető és kihelyezhető a kazánból - ehhez kell extra Baxi kütyü, de ez helyettesíthető lenne bármilyen más hőmérséklet szenzorral.
Másrészt az emelti körhöz van egy Velux, Netatmo alapú szenzor amit használok hőmérséklet szenzorként (ez is tizedes pontossággal mér és jelent hőmérsékletet).
...de a vezérlés HA-ban van összerakva.
28kW kell Neked a fűtéshez? Az elég brutál...
-
vampire17
addikt
válasz kispalsz #36806 üzenetére
Persze van lista, ime:
https://github.com/rvdbreemen/OTGW-firmware/raw/main/Specification/OT%20specification%202.3b.xlsx
Mind az előremenő maxot, mind a max modulaciot allithatod, erre van lehetoseg OT gatewayen.
En csak monitorozom, mert Tado termosztatot (illetve igazabol komplett rendszert) hasznalok es o eleg jol kikalkulalja, mikor milyen beallitas kell.
a 10 fok az egyreszt "hasrautes" masresz a klimabhoz adott tablatat is segitett. De sztm lejjebb veszem 5-re.
-
tradeelek11
aktív tag
Megkérdezhetem hogy miért szeretnél ilyet?
[link] Ez nem lehet alternatíva?
Annyi hogy cseréltem a PI3-at,
egy Raspberry Pi Zero 2 W + és vettem hozzá kintről egy ilyet : [link] (Kínábol majdnem feléért) Így POEn keresztül van ez is megtáplálva. Árban nem sokkal drágább viszont
úgy variálom ahogy szeretném.Tisztelettel
-
fecus
őstag
válasz tradeelek11 #36821 üzenetére
Hol vettél 2W-t és mennyiért. Itthon sehol sem láttam készleten.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
beers
addikt
Már van ilyenem!
Van egy ilyen és egy WIFI-s Sonoff!
Sajnos egyik sem kezeli az összes eszközömet! kb. 50-50%
A HP T620-asom megjött, erre szeretnék majd HA-t rakni és integrálni az összes végpontot!M&N
-
Bubukain
senior tag
sziasztok
Ha veszek sonoff zigbee cuccokat akkor ahhoz mindenképpen kell egy ZIGBEE 3.0 USB DONGLE PLUS, vagy a meglévő Philips hue bridge-hez is tudom őket csatlakoztatni, ami ugye szintén zigbee protokollt használ?
-
zsamiatt
őstag
A kinai linket atdobnad? Koszi
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
kispalsz
tag
válasz vampire17 #36817 üzenetére
Amúgy milyen klímád van?
Azon agyalok, hogy miben tud kevesebbet az OTGW + BAXI DouTec a BSB-LAN +Baxi Platinummnál?
Mármint mi az a távoli programozási különbség amit használnék is.
pl gázfelhasználást gondolom csak a BSB tud lekérdezni.Még keresem, de nem találtam a Domoticz OTGW pluginját. Nem tudom még, hogy mit tud az pontosan módosítani az OTGW-n.
-
vkp
aktív tag
Kjött a szeptemberi beta.... de most komolyan... miért kellett szétb@szni az mqtt-t?
-
vkp
aktív tag
válasz Degeczi #36831 üzenetére
Bekerül minden mqtt: prefix alá....
https://www.home-assistant.io/integrations/switch.mqtt/#new_format
Természetesen nem csak a switchek, hanem minden mqtt eszköz...
-
Degeczi
nagyúr
Ja, azt már 3 hónapja bejelentették, a 2022.6 első változási pontjaként, valóban hozzátéve, h a 2022.9-től lesz kötelező. Ilyenkor mindig az első 1-2 héten át szoktam állítani az ilyesmit, így mire odakerül a sor, már el is felejtettem - ahogy most is. Néhány copy-paste és search&replace kérdése volt az egész, az indentálást a Visual Studio Code magától megoldotta.
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
-
vampire17
addikt
válasz kispalsz #36829 üzenetére
"Amúgy milyen klímád van?"
Egy Gree Amber 3.5 és két Syen Bora Plusz 2.5
"Azon agyalok, hogy miben tud kevesebbet az OTGW + BAXI DouTec a BSB-LAN +Baxi Platinummnál?"
A protokol maga sztm nem tud tobbet (vagy kevesebbet) inkabb az a kerdes, hogy a kazan miben tud tobbet
A modulacio nagyon fontos... Ha en tehetnem biztos olyat vennek, ami nagyon le tud modulalni. Ha majd szeretnel szeleptermosztatokat a jovoben, akkor kulonosen..."Még keresem, de nem találtam a Domoticz OTGW pluginját. Nem tudom még, hogy mit tud az pontosan módosítani az OTGW-n."
Mident, ami irhato ID.
[ Szerkesztve ]
-
Vismajor01
addikt
Sziasztok,
Okositani szeretném az új házamat, ebben szeretnék segitséget.
1. Jó lenne, ha a kert kapu felismerné hogy jövök-Érzékelni telefon wifit, NFC-t v valahogy? Ne kelljen előbányászni a nyitót.
2. Azt is meglehet ezzel együtt oldani, hogyha bizonyos telefont ismer fel akkor a garázs ajtót is kinyitja?
3. Sima motoros redőnyöket meglehet úgy hekkelni, hogy okosak legyenek? Mármint nem kell sok minden, telefonról müködtetés/időzités már elég lenne.
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
vampire17
addikt
válasz Vismajor01 #36838 üzenetére
Ezt mind lehet most konkret megoldasokat nem irnek, mert errol szol az egesz topic
-
Olympia76
tag
válasz vampire17 #36837 üzenetére
Az OT tudja írni/olvasni a kazán összes (tényleg összes) paraméterét? Ami amúgy kb. többszáz. OK, hogy nem használsz ennyit, de a BSB tudja ezt, tudja az OT is?
A használtabb paraméterek közül az OT tud fűtési jellegörbét/ eltolást állítani, vagy max. előremenő hőmérsékleteket?
-
Degeczi
nagyúr
Egyetértek, szerintem is jobban átlátható volt külön file-okba szervezve a configot. Az átállás után a lights.yaml, a covers.yaml és a switches.yaml nálam is kiürült (de a sensors.yaml-ben is csak pár template és scrape maradt) hiszen minden világítás, redőny vagy kapcsolóm vagy mqtt-ben van, vagy a saját integrációja kezeli.
A logikája érthető ennek is (más integráció is így kezeli, bár nem sok van, de pl. a különböző modbus eszközök is modbus domain alatt vannak, nem pedig a sensors, binary_sensors, covers, stb. alatti modbus-ban), viszont sokkal áttekinthetetlenebb lett így egy nagy config, az tény.
[ Szerkesztve ]
-
-
Degeczi
nagyúr
Ez valóban jó ötlet!
(ráadásul az automatizálásaimat magam is így kezelem, csak azokat include_dir_merge_list-el behúzva a különböző file-okból, hiszen azok egy listába kell kerüljenek)Nincs is ezzel nagy gond, viszont egy átlagos felhasználónak teljesen jól átlátható volt a korábbi egyszerű helyzet, miszerint mindegy, honnan származik egy entitás, a hozzá tartozó domain config file-jában lesz kezelhető.
Most mindenképpen szétválik, és tudnod kell, h ezt a szenzort pl. az mqtt alatti configban keresd mert onnan származik, a másikat meg a modbus alatt: ez így nem felhasználóbarát, ennyi.
(programozói szempontból viszont érthető, hiszen miért kellene mondjuk egy cover domainben minden elképzelhető forrást külön kezelni? Ott célszerűbb, ha az mqtt vagy modbus, vagy bármilyen más integráció configja maga sorolja föl az általa kezelt eszközöket) -
amargo
addikt
válasz Degeczi #36845 üzenetére
Ez ugye egy nyelvi támogatás, maga a jinja templating működik így, hogy a folder alatt lévő fajlokat mergeli. Azaz az mqtt alatt foldereket is lehet létrehozni nem csak fájlokat a komplexebb szeparáláshoz.
Alapjában véve, mindig a legnagyobb egységtől lefelé specializálódunk.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
fo_di
őstag
válasz Degeczi #36845 üzenetére
egyébként frenck (az egyik fő fejlesztő) szegmentált configjából indultam ki, azt próbáltam a magam igényeire alakítgatni annak idején: https://github.com/frenck/home-assistant-config
-
Degeczi
nagyúr
válasz amargo #36846 üzenetére
Persze, szétbonthatod az MQTT-t, de ez továbbra sem lesz ugyanaz mint a korábbi, mert így már mindenképpen külön helyre kerül pl. az MQTT-s, a modbus-os vagy a template szenzoraid, redőnyeid, kapcsolóid stb definíciója, míg azelőtt egy helyen voltak, ami mindenképp barátságosabb volt - részben pont azért, amit írsz: a nagyobb egységnek a cover, a light, stb domaint tekintve, hiszen egy felhasználó számára a funkciójuk a lényeg, és nem a technikai megvalósítása, kevésbé praktikus az utóbbi szerint csoportosítani.
-
LouiS22
veterán
válasz Vismajor01 #36849 üzenetére
Pedig hasznos lenne. Így ugyanis újra és újra fel fogod tenni azokat a kérdéseket, amiket előtted legalább egyszer már feltettek és megválaszoltak. A kulcsszavakat te magad is leírtad egyébként a három pontodban
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest