Hirdetés
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
őstag
válasz
Olympia76
üzenetére
Ja és a Hue fel tud kapcsolni előre beállított színnel és fényerővel
Ezt a Yeelight is tudja, ha beállítod, hogy mentse az aktuális állapotot... akkor ha elveszed tőle a tápot és újra bekapcsolod is az előző állapotot adja... gondolom E2PROM területre megy, szóval csak akkor jó, ha nem változtatgatod percenként...
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Na majd nekiállok tesztelni, matteren emlékeim szerint a Govee be tud kapcsolni paraméterrel, ha lesz időm majd kitesztelem, melyik hogy reagál. A Yeelight biztosan tudja kikapcsolva állítani magát. Az Aqara is valószínű tudja, mert nem vettem észre változást, vagy hogy bekapcsolás után váltana pl.: éjszakai módra. De hétvégén ha lesz időm ezzel mókolni, majd jelentkezek.
Meg kíváncsi vagyok az 1%-ra is, mert szerintem használom az 1%-os fényerőt az E27-es izzóimnál, így az Aqara és a Yeelight ezt is tudja. A Govee-kat eddig nem hajtottam alacsony fényerőn. -
válasz
Olympia76
üzenetére
Hát én nagy megelégedésre Hue használó voltam... Aztán elkezdetek megdögleni az égőim vagy elavulni a generációk miatt... Vettem megint és megint kb 2 év alatt megdöglött, jelenleg egy Hue izzóm sincs pedig 2014-ben még az első generációs Hue izzókkal kezdtem az egészet. 2018-tól már nem is Philips, hanem Signify, én pl.: 2020-ban vettem az utolsót. De magával a Philips márkával is így vagyok, gyakorlatilag már csak egészségügyi (diagnosztikai/terápiás/személyes higéniai termékeket) fejlesztenek/gyártanak, a többi termékcsalád pedig eladott név licenc alapján Philips (TV, robotporszívó, háztartási kisgépek, kávégép, izzók, monitorok). Látszik is a borotva, meg a fogkefe még jó, a többi nekem meh... De nyilván személyes véleményem
Ezután vettem Yeelightot, imádtam, ezek inkább elhalványodtak 5 év után mint megdöglöttek volna
A WC-ben még megy a 6 éves a Yeelight. Ellenben a Yeelight nem támogatja a Mattert (kezd a Zigbee telített lenni) így kénytelen vagyok tovább lépni... most vettem ilyen Aqara lámpákat papíron mindenben olyan mint a Hue vagy jobb élőben is nagyon szép kíváncsi leszek a tartósságára, még nincs 1 hónapos.
A Govee ledszallagokat is megelégedéssel használom van led függöny, falra szerelt "grafika", konyhapult világítás és ez az álló lámpa meg az ultimate kedvencem. Az elsőt 2020-környékén vettem. -
-
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Ez durva. Sajnálom, és remélem, előkerül a csomagod, vagy kompenzálnak.
Szerencsére én megkaptam a Shelly BF-akcióban rendelt holmit (az Evowitt WS90 is köztük volt), és emlékszem hogy amikor itt sopánkodtam, hogy milyen lassan érkezik meg ès semmi hír róla, akkor valaki megkérdezte, hogy mi van, tényleg attól félek, hogy nem kapom meg? Ugyan! Nos nem féltem töle, de a történeted azt mutatja, hogy akár félhettem volna is jogosan… -
válasz
Olympia76
üzenetére
No problem

Én voltam kicsit ironikus, mert fura volt, hogy egy olyan dologban való pontosság hiányáért lett “lehúzva”, amit nem is mér
Egyáltalán nem hibátlan a Vindtryka, nem is javaslom a beszerzését, de nem a pontosságával van gond, elsősorban (PM2.5-ben relatíve pontos, a páratartalom-mérése jobb, mint pl. a Shelly-ké, a tVOC pedig a jellegétnél fogva nem ígér pontosságot) hanem a hőmérséklet felbontásával: 1 fokos felbontás konkrétan igen kevés értelmes automatizálásra teszi alkalmassá, és elég bosszantó, hogy még egy “rendes” hőmérséklet-szenzor kell a szobába mondjuk egy virtualis termosztáthoz, ráadásul mindez csak akkor derül ki, amikor már hazavittem…
Pont ezért kérdeztem, hogy van-e már tapasztalat az utódjával kapcsolatban…
(az Ikea áruvissza ételi policy-je viszont teljesen egyedülálló Magyarországon, emiatt nem is bosszant annyira ez a vásárlás, egyszerűen visszaviszem, és erre 365 napon belül van lehetőségem, és indokolni sem kell). -
válasz
Olympia76
üzenetére

[link]Volatile organic compounds (VOC) means any compound of carbon, excluding carbon monoxide, carbon dioxide, carbonic acid, metallic carbides or carbonates, and ammonium carbonate, which participates in atmospheric photochemical reactions.
(1) This includes any such organic compound other than the following, which have been determined to have negligible photochemical reactivity: methane; ethane; …. etc.
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Nekem egy 4 körös rendszerem van, jelenleg "buta" Irritrol vezérlővel. Kerestem egy jó megoldást arra, hogy leváltsam és integráljam a HA rendszerembe ezt is. Nagyon tetszik a megoldásod és szeretnék kicsit többet tudni róla. Egyelőre shelly cuccaim vannak gyári szoftverrel, ez lesz az első sonoff.
- Hogyan tegyem fel az esphome-ot a sonoff 4chpro r3-ra? (hardverek elvileg hétfőn megjönnek)
- A képen a dashboard látszik? Milyen kártyákat használtál?
- Egyelőre nem akarok időjárás állomást, kipróbálom online szolgáltatóval.
- majd lehet kérek segítséget a beállításban is, ha elakadok.köszi előre is
-
Madwe
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Bocs, igen, miután van meglévő paradox rendszerem legideálisabb helyeken, ezért ott van 3 amit lecserélek erre.
paradoxba simán mint meglévő pir kötném be s ezen túl nyilván ha-ba menne még párhuzamosanMegjelenése napján rendeltem meg, az úton van tényleg téves, még nem shipped, de már elkezdték őket szállítani valamilyen sorrendben
a helye kifejezés a berendeltem lett volna -
Madwe
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Nekem már úton van 3 EP Pro
Mindenképp külön tápot kapnak, de szerintem már 1db meghajtása is leterhelné a központot. Ideális esetben a riasztó akkujáról tudjon menni az EP Pro is, hogyha biztonsági szerepük is van (illetve lehet eleve sikítani fog a riasztó, ha áramszünet alatt kirántják alóla az EPPro pir lábait? ) -
LouiS22
veterán
válasz
Olympia76
üzenetére
1. A jövő lehetséges irányát.
2 Early adopter (ki kell próbálni
). Kellett egy "távirányító", amit lehet mágnessel "felfogatni", lehetőség szerint két gombbal. 1990 forintért nem találtam alternatívát

A méret valóban nem a legkisebb, de érteni vélem, hogy miért az AAA mellett tették le a voksukat. Bónuszként a firmware frissítés is a szabvány része (és láttam egy review-t, ahol valamelyik eszközhöz - talán a Timmerflotte volt - jött is update). Ja, és persze az sem mindegy, az Ikea kivezeti a Zigbee-t, azaz egy meglévő halálakor már nem tudok náluk venni cserét (marad a hardverapro, vinted). -
st6969
őstag
válasz
Olympia76
üzenetére
Beidegződés. Én kb. most kezdtem a HA-t ("sajnos" nagyon tetszik, így viszi is a pénzt...). A Shelly-t 5 éve vettem a motoros redőnyhöz, és azt is csak azért, hogy ne kelljen 30s-ig ott állni a billentyűt nyomva tartva, amíg le/felmegy a redőny. Erre kerestem megoldást, ezt ajánlották.
Pár héttel ezelőttig azt se tudtam, hogy weben is el lehet ezeket érni
-
Madwe
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Érzésre ugyan olyan gyorsan detektál mint az everything presence lite, milisec szinten nem tudom, de teljesen használható.
Fals pozitív még nem volt vele, pir miatt az eleve nehezen tud lenni szerintem.
jelenlét tartása, megszűnése is teljesen rendben van.
eléggé sok paraméter állítható rajta, szerintem user vagy metwork error lesz sok esetben + új termék szóval biztos van hibás darab is jópár.
Nekem fürdőbe került mennyezet közelébe lámpát és páraelszívót triggerelni, kb 3 napnyi tapasztalatom van vele, eddig panasz nem volt rá. Talán a páraérzékelője kicsit magasabb értéket mér mint a többi szenzorom, a hőmérséklete teljesen, ott fűti a hw szerintem
-
vampire17
addikt
válasz
Olympia76
üzenetére
Szep

Valaki homey forumon megcsinalta az otletem
[link] "I’m coming from a very overengineered HA installation, and looking with pretty eyes on Homey SHS. To make it more simple. Time is not what it used to be for me. Homey seems like a platform that have made some decisions for me, that i couldn’t care about in HA.
I have what your setup is describing
A Raspberry Pi 5, with Docker. Right now it is running the following Docker containers:
Z2MMQTT MosquittoHome Assistant
And it has a Zigbee Dongle from Sonoff attached.
I tried the SHS image and installed the Z2M addon and it worked perfectly. Although i get some “10000ms timeout” from the interface but that seems to be a homey thing (i found a lot of posts about it, on original hardware.
It would be much better if they made support for dongles too. Or just SMLIGHT PoE Ethernet based Zigbee devices.." -
vampire17
addikt
válasz
Olympia76
üzenetére
En nem gondolnam, hogy a HA vagy a Homey kozott a "programozoi mult" szamit igazan... a "Linux(desktop) vs Mac" pelda sokkal jobban illik ra
A HA egy "hobbi" azt gondolom... Amikor par havonta tortenik egy olyan mint most a template mizeria (kb az osszes template device ot at kellett irni , mert egy frissites miatt mind megallt), akkor ezt hogyan ajanlhatod olyan embereknek, akiknek semmilyen informatikai multjuk sincs? Vagy epp egyik naprol a masikra eltorik pl egy Tado integracio, vagy barmi masik.... Ez megtortenik.... gyakran.... akinek ez hobbi, az elfogadja ezt, de aki "csak hasznalni akarja" annak ez nem valo....Elo pelda... egyik haveromnak telepitettem HA-t. Alapvetoen nem erdekli a tema, o csak hasznalni akarja a rendszert... kb 4-5 havonta nezek neki ra, termeszetesen a logok tele hibakkal, az integraciok negyede nem megy.... (szerencsere a legtobb cuccanak van sajat appja is, nagyreszt azokat hasznalja)
Par ora, mig rendbe rakom neki, akkor megint elmegy egy darabig... de ha rendszeresen hasznalna, tuti 2-3 hetente hivna hogy ez vagy az nem megy.... -
válasz
Olympia76
üzenetére
van, csak itt node red a neve.
Átlag userek 90%-nak nincs ilyen szintű automatizmusra szüksége, de ha kell, akkor telepít és használ. Szerintem a megújult automatizmusok jó lett, yaml-t sem kell látnia, ha valaki nem akarja. Mindent is lehet állítgatni, összekapcsolni, triggerelni meg mittomén akármizni is.
-
-
LouiS22
veterán
-
-
válasz
Olympia76
üzenetére
VPN használatával nincs interneten? Az PN lenne "V" nélkül

Maradjunk annyiban, hogy akkor is interneten van, csamegfelelően k titkosítva...
Egyébként persze, akkor nincs cloud-ban, gondolom erre céloztál. És a cloud-szolgáltató helyett a VPN suolgáltatóban vagy a VPN szoftver készítőjében kell megbízni
A teljes képért érdemes még ezt hozzátenni:
Cloud-Assisted P2P (Peer-to-Peer) Streaming
Some cameras (like Reolink, Wyze, Eufy local mode, many “ONVIF” / RTSP cameras):
Use the cloud only to help your phone find the camera on the internet.
Once connected, they try to create a direct encrypted P2P connection between your phone and the camera.
If the connection succeeds, video data flows directly between home → phone without passing through the cloud.
This is called NAT traversal using STUN/ICE.
The cloud is only a “matchmaker.”
BUT…
If a direct P2P path cannot be created (due to strict firewalls, carrier NAT, etc.), the system might fall back to a relay server, meaning video is relayed through the cloud.
Tehát annak is érdemes utánajárni, hogyan működik a kiszemelt kamera internetes streamelése. -
válasz
Olympia76
üzenetére
Igen, megérkezett az Shelly Ecowitt WS90... Nem véletlen az aláhúzás, mert ez a Shelly és az Ecowitt közös gyereke,, ami már Zigbee-n vagy Bluetooth-on kommunikál, a "normál" RF 433MHz-es Ecowitt-ekkel ellentétben.
Ami sajnos azt jelenti, hogy nem működik a Homey Pro-intgrációk egyikável sem.
Három látszólag alkalmazható integráció van Homey Pró-ra, az egyik a hivatalos Shelly-integráció, a második egy Ecowitt-integráció, a harmadik pedig egygenerikus zigbee2mqtt-integráció.
A Shelly-integrációban van egy "Any Shelly Bluetooth device", azzal egyszerűen nem megy, pedig minden megvan hozzá: BLE gateway (egy Shelly 1 Mini Gen4-en és egy Shelly PM Gen3-an is engedélyeztem, tökéletesen működnek a Shelly BLU cuccok /gombok, hőmérő szenzorok/, de a Shelly Ecowitt WS90-et egyszerűen nem lehet párosítani, hiába rakom a manual szerint párosítási üzemmódba, még azt is megpróbáltam, hogy a párosítást a HomeyPro mellett végzem, hogy ne kelljen a BLE-proxy, de semmi... nem látja a Homey Pro).
Az Ecowitt-integrácó tulajdonképpen az Ecowitt hub-okra van, amik valójában RF-receiverek, a legtöbbjük kijelzővel együtt, de van kijelző nélküli is. Három RF-frekvencián képesek működni, de sem az Zigbee-t, sem a BLE-t nem támogatják, ahogy a "normál" Ecowitt WS90 sem. Így értelme nincs egy ilyen ecowitt receivert (hub-ot) vennem mert úgysem fog menni a Shelly-változattal...
A zigee2mqtt megoldás lehetne, de a Homey Pro-n a zigbee2mqtt-integráció community-alapú és még eléggé gyerekcipőben jár, a zigbee2mqtt-t és egy MQTT brokert (pl. Mosqitto) egy külön gépre kell feltenni, és még akkor is adaptálni kell az általa MQTT-n közzétett topic-okat Homey device capability-kké (néhányat ismer magától a Homey Pro, de nem mindegyiket). Ez munkásabb feladat, és még neki sem fogtam, mert a Homey Pro-s zigbee2mqtt integráció korlátai miatt nincs (még) zigbee2mqtt nálam, szóval nulláról kellene kezdeni, és mindent újramókolni...
A generikus, integráció nélküli -Zigbee-manager a Homey-na látja a Shelly WS90-et, de "Unknown device"-nak veszi fel, és csak egy ki/be kapcsolót ad hozzá, semmit nem mutat.
Négy lehetséges megoldásom maradt:
- 1. visszaküldöm, nem vacakolok vele, inkább kb ugyanannyiért rendelek az Aliról rádiós Ecowitt-et
- 2. a zigbee2mqtt Homey Pro-s integrációját használom, lásd fennebb - ehhez most nincs nagy kedvem,
- 3. én magam írok egy natív integrációt ZHA-ra Homey Pro-hoz
- 4. A múlt héten raktam össze egy CM5 alapú RPi konfigot 8MB RAM-mal, 64 GB eMMC-vel és 1TB NVMe SSD-vel PLEX-szervernek (eMMC-re az oprendszert és az alkalmazásokat tettem, az SDSD-re megy a torrent direktbe a PLEX Media Server-nek) - ez már működik is, jelentem egy CM5-ös Rpi tökéletes otthoni PLEX-szervernek - max 5 klienssel, akik közül max 2-en néznek 4K-s filmet, és utóbbiakat nem kell transzkódolni). Erre felrakok egy Home Assistant-ot dockerben, veszek egy Zigbee-dongle-t. és szintén zibee2mqtt-vel meg Mosquitto-val a HA alá integrálom egy másik Zigbee-hálózatba. A vicces, hogy a Homey Pro-nak van hivatalos (nem community-s) HA-integrációja, tehát át tudja venni és automatizálni tudja a HA-hoz integrált cuccokat, többen használnak ilyen hibrid megoldást, Így a Homey Pro és a HA erősségeit egyesíteni lehet, csak épp egy picit drágább szórakozás... De ha valaki már rákapott a Homey Pro-s Advanced Flow-k "ízéer", akkor a HA-t visszalépésnek tartaná az automatizálások terén, ugyanakkor a HA másban jobb: a fantasztikus eszköztámogatás-lefedettségével arat).Jelenleg rövidtávon az 1. és 4. megoldás között vacillálok az 1. lenne legyegyszerűbb, de a 4.-re kíváncsibb vagyok
Középtávon a 3-asba is belevágnék, mert nem nagy ördöngősség, egész jó developer toolsetje van a homey Pro-nak, ami nagyon leegyszerűsíti az ilyen integrációk leprogramozását, és ideje, hogy már egy ilyent is csináljak.Ja, még annyit, hogy a Shelly saját app-jával, felhőben, szóra bírtam a Shelly WS90-et, működik és s Shelly app-ban egész pofás dashboard-ot kerekítettek neki, de ebben a topikban talán nem kell magyarázzam, hogy az miért no-go számomra (nem csak szelly kütyüim vannak...)
-
Szóval így. Jövök egy sörrel, ha végigolvastad. -
válasz
Olympia76
üzenetére
Ohh, ezt jó tudni, igazán korrekt dolog lehet egy túzeset után számlát kérni
De hát a biztosítóktól minden kitelik, tudom.
Gondolom ez minden villanyos tűzre igaz, pl. mi van, ha simán egy kapcsoló okozza a tüzet, ott nem kell a szakszerűen beszereltésget igazolni? Vagy mondjuk egy sorkapocsnál indul el, akkor kérnek számlát, hogy ki rakta be azt a sorkapcsot? Kitelik tőlük.
Egyébként mindegy, mert a biztosítós dolgok szürke zóna, ezt tudtam, ezért nem említettem az első Aliexpress-es hozzászólásomban. Én jobban bízok abban, hogy egy minősített, neves gyártói háttérrel rendelkező cucc nem okoz tüzet vagy áramütést, mint egy ilyen aliexpresszes izé. De mégegyszer: kár ezen lovagolnotok, mert nem akarok senkit lebeszélni az Aliexpresszről való villanyos dolgok rendeléséről, ezt szerintem nagyjából minden idevágó hozzászólásomban minimum érzékeltettem. -
-
sgery
őstag
válasz
Olympia76
üzenetére
A gen4-es shelly kapcsolók elvileg jók lesznek erre, én is arra várok, hogy megjelenjen végre. Azok végre kapnak ZB támogatást.
Ráadásul azok elemesek.A sonoffnak is lesz Fusion series néven sorolható kapcsoló, ráadásul ott hőmérővel is Integrálható lesz.
De még az sem jelent meg. -
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Jaja a Post One már ismeri a megadott shipment kódot, de a DPD rendszere még nem.
Mindegy, már annak is örülök, hogy "megmozdult" valami, 6 napig semmit sem kaptam...Ami pozitív csalódás, hogy ma csináltam Shelly.com-os accountot (a rendeléskor még nem volt) és az account megjeleníti az "Order History"-ban az ugyanazzal az e-mail címmel megejtett korábbi rendelést... ez okos.
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Gratula!
(azért annál az alsó DIN-sínes doboznál láttam már igényesebb belsejűt
/jó, ezt most nehogy komolyan vedd, csak viccelek/, de ez nem tudom hogy jön most ide, gondolom Te sem utólag huzaloztad fel az egészet a padlásra /hanem építéskor vagy egy nagyobb épületfelújítás keretében/ vagy igen? Mert ha igen, akkor
) -
válasz
Olympia76
üzenetére
Hehe. A másfél négyzetmilliméteres vezeték érvéghüvelyezve minden gond nélkül belemegy a minibe. Lehet, hogy az érvéghüvely vastagsága is számít (én az OBI-sat használom), ha ennyire eltér a tapasztalatunk. A 2,5 mm2-est valóban "gyömöszölni" kell, elsőre egyáltalán nem akar belemenni, de trükközve (az érvéghüvely végét rendes fogóval négyzetesre nyomkodva) bele lehet gyúrni, és én húztam már ki sérülés nélkül belőle (ha már belement, ki is jön, mellesleg egyhamar nem tervezem kihúzni őket, szóval kb mindegy). Ha szigetelt érvéghüvelyt használsz, a két szigetelt rész is nehezen fér el egymástól az egymás melletti csatlakozóknál. Még viccesebb a Shelly PM Mini Gen3, amiből 3-at tettem egy 3 fázisra kötött főzőlap elé, az az apróság 16A-t bír el, és ugye ott már teljesen indokolt a 2,5mm2... és kicsivel még apróbb, mint az 1PM...
Világításnál valóban egyáltalán nem indokolt a 2,5mm2, ezt csak megemlítettem, ha véletlenül neki mégis olyan lenne (kizárni nem lehet). -
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Időjárásállomásként van bevált "Ecowitt"-om, de a záron gondolkoztam már régóta, az most 209 EUR, hát egyszer élünk
Nem, csak a legvégén írtam be a kuponkódot, nem tudtam róla, h járna vele protection és amúgy nem raktam be azt a csomagba, mert alapból 21 EUR lett volna, és a gyakorlatban úgyis csak saját hiba ellen védene, ja. -
radio11
tag
válasz
Olympia76
üzenetére
[link] Ez a 3-fázisú és [link] ebbe a reléfoglalatba használom [link] ezt a relét az infraszaunához. A wemos egy ilyesmi [link] relékártyával adja a kis áramú 230 voltos vezérlőfeszültséget a kontaktorhoz és a 230 voltos reléhez. Elvileg az infrapaneleket elbírná direktben is, de én inkább közbeiktattam egy megbízhatóbb (Finder) relét.
-
-
radio11
tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Szóval akkor szépen sorban:
- Az egész a szaunán kívül egy elosztódobozban van (azt hiszem 12 modulos), praktikus, mert a működtető 230v kapott egy megszakítót ide, illetve a kontaktor és az infra reléje is kalapsínes. A wemos belül van, szemmel nem láthatóan (persze izolálva a 230-as kábelektől)
- A termosztátot maxon használom, mert csak így fűt fel rendesen, a kontaktor (és maga a wemos) csak ki-be kapcsoló funkciót lát el. Egyébként a termosztát max fokozanon is kapcsolgatja a fűtőszálakat időnként. A hőmérő csak tájékoztató jellegű, nem szabályoz semmit.
- Az időzítő bent maradt, már biztonsági okokból is. Ugyebár nagyjából 4 órát tud, szaunázás előtt mindig "felhúzom". Ha véletlenül nem kapcsolna le a kontaktor akkor sem fűt tovább 4 óránál.
- A kijelző is az elosztódobozban van. A "maradék" modulhelyek műanyag takaróit kitörtem és vettem vágható modulhely-takarót. Abba vágtam bele a kijelzőnek helyet és oda helyeztem el. Aliexpress vásárlás, 2x20 karakteres LCD.
- ESPHome mintamegoldásokból ollóztam össze, persze az entitásneveket átírva. Vagyis tulajdonképpen egyedi, de viszonylag egyszerűen összehozható. -
-
Krisszer
aktív tag
válasz
Olympia76
üzenetére
elméleti síkon igazad van, csak pl az én helyzetemben nem akartam még egy kábelt húzni okoskapcsolónak, a dimmer pedig gyönyörűen működik nulla nélkül is. használhattam volna elemes-akkus megoldást, de azt meg szimplán nem szeretem, mert az ilyesmit hajlamos vagyok elfelejteni, és doszt akkor megy ki az elem, amikor egyszer tényleg kéne.
nyilván aki nuláról építi ki, annak sokkal jobb a te megoldásod.és igenigen, analóg kéne. Shelly PLUS RGBW PM egész szimpatikus - ahogy nézem, az is bír analóg RGB-t, bár sajnos nem ZigBee vagy vezetékes, de egy lépéssel még mindig sokkal jobb, mint a jelenlegi Tuya rettenet. Shelly Pro RGBWW PM mégjobban tetszene az ethernet portjával, de azért 25k kicsit erős..
-
vampire17
addikt
válasz
Olympia76
üzenetére
Annyiban jobban szeretem a kapcsolo moge epitett megoldast, mert ott kieshet "minden" akkor is mukodik
Viszont az igaz, hogy a dimmelos cuccok nekem sem valtak be, ahol dimmelni kell (szerencsere csak egy helyen) oda en is zigbee rgb dimmelheto okosizzokat vettem.Az ultimate megoldas olyan zigbee (elemes) kapcsolo lenne, amit zigbee-n bindelhetsz okosizzohoz. Ilyet az Ikea cuccai tudnak foleg, de ott a kapcsolo nem falra szerelheto (ragaszthato) hanem taviranyito szeru.
-
Krisszer
aktív tag
válasz
Olympia76
üzenetére
pontosan! +Shellyt én is tudom ajánlani, Dimmer van nálam beépítve és nagyon szimpatikus hogy offline is megy, meg hogy van fali kapcsolója is, bár annak a helyét majd átveszi stratégikusan (ágy, íróasztal, kanapé) elhelyezett valami tapizós panel hogy a hangulatvilágítás és a klíma is vezérelhető legyen.
ugyanitt kérnék ajánlást lehetőleg ESP alapú és/vagy ZigBee-s RGB LED vezérlőre - nem ARGB, csak sima, egyszínű kell, kb 20m szalaghoz. -
Olympia76
tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Nálam a HA indítja az öntözést, így elég ha a HA tudja, hogy esik-e az eső, hogy akkor ne indítsa az öntözést (vagy például akkor sem, ha az előző öntözés óta a hőmérséklet függvényében esett x mennyiségű eső). Ennek megfelelően az eső szenzor, ami esetemben egy saját időjárás állomás, az a HA-ba riportol és nem az öntöző kontrollerre van kötve.
-
Shummo
senior tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Nekem ez a megoldás tetszik a legjobban. A manuális gombokkal gondolom lehetne ezt verézelni kézzel is legalább.
1 gondon van, hogy hova fogom az esőérzékelőt bekötni, de ELVILEG a RX vagy a TX láb az a GPIO3, és akkor azt lehetne egy GND-vel rákötni az esőérzékelőre. -
válasz
Olympia76
üzenetére
Köszi a tippet! A helyzet az, hogy az általad vázolt problémát a modern (és nem belépő szintű) klímák már megoldják: a klímám távirányítójában (is) van hőmérséklet-szenzor, amit oda teszek, ahová akarom, és szépen lekommunikálja a beltéri egységgel az általa mért hőmérsékletet. Ami eléggé okés, ha nem fogdosom állandóan a távirányítót. Ezt a funkciót "I Feel"-nek hívja a Gree, és ki-be kapcsolható egy dedikált gombbal a távirányítón.
De ha már itt tartunk: Milyen módszerrel iktatod ki egy inverteres klíma (esetemben egy inverteres, fűtésre optimalizált Gree) saját termosztátját?
Ki/bekapcsolod minimumra állított célhőmérséklettel, vagy valami empirikus függvény alapján állítgatod a célhőmérsékletét? Hová teszed az automatizálás alapjául szolgáló hőmérséklet-szenzortA felhőalapú automatizálást én is kerülöm, de a külső hőmérséklet alapú klíma-bekapcsolásnál nem közvetlenül a belső hőmérséklet szabályozásáról van szó, hanem pl. ne "fűtsön" a klíma 20 fokra, ha kinn már 25 fok van... A Gree-nél ilyenkor ugyanis normál esetben csak a kültéri egység áll le, a beltéri tovább keringeti a levegőt - amire nekem nincs szükségem, mert enyhén érzékeny vagyok a huzatra (inkább zavar). Ez pusztán egy kényelmi funkció amúgy, semmi nem múlik rajta.
Sajnos van olyan okoseszközöm - a Viessmann kazán, ami CSAK felhőn át automatizálható... ez sokkal jobban zavar, mert pl. ma sem volt túl stabil a felhő-kapcsolat.
-
válasz
Olympia76
üzenetére
A "No comment-et" elnézem neked, mert Homey Pro, és valószínűleg csak felületesen ismered. Én nem tudom, mi a táptalaja itt a Homey (Pro) lenézésének. Nem arról kellene ez szóljon, hogy ki mit használ, és nem hiszem, hogy attól lennék kevesebb, hogy én a Homey Próra voksoltam.
Hasonlóan komoly community van körülötte, ha nem is akkora, mint a HA-é.
A nagyon egyszerű, P&P jellegű when... and... then automatizálásoktól (homey-terminológiában flow-któl) az advanced flow-kon át (szerintem ez a Homey legnagyobb dobása, na az azokkal megvalósítható automatizálásokat nyugodtan rátok hagyom összekínlódni yaml-ben) a node.js alapú Homeyscript-en (=Javascript, Homey libraryval megtámogatva) a community-s integrációkig mindenki megtalálhatja a geek-sége és bátorsága szintjének megfelelő hobbiforrást. Nagyobb egyszeri beruházás, de cserében alapból van benne Zigbee, Thread, IR, BT (BLE), Z-Wave, Matter over akármi ami lehet; atomstabil az alapszoftvere, nem kell félni a verziófrisstésektől, és ez igaz a hivatalos integrációkra is, a community-s integrációk pedig pontosan annyira stabilak, mint a HA esetében, de mindhez megvan a forráskód - és ha megnézed, elég sok hasonlóság van egy HA-s integrációhoz, csak itt JSON-ben kell definiálni pl. a capabilityket /ami egyébként egy-az-egyben oda-vissza konvertálható a yaml-lal, és Javascript-ben megírni a specialitásokat, de van egy halom developer tool itt is, CLI-ből vagy grafikus felületről hozod létre a device-okat, a capabilityket, stb, írja a kódot szépen...
Én már két community-s integrációt módosítottam a saját igényeimhez (még ha kis módosítások voltak is, pl. egy capability /a napi gázfogyasztás/ hozzáadása a Viessmann integrációhoz, a beállítható minimum-hőmérséklet változtatása a Gree integrációjában), és bár nem készítettem egyetlen teljes integrációt sem, de nem is félnék, már csak a szakmám miatt sem
Ja, és community app (integráció) jóval több létezik GitHub-on vagy gitlab.com-on, mint amit a Homey oldal mutat...
Szóval szerintem hagyjuk a "no comment" jellegű viccesnek szánt, de lenéző megjegyzéseket, mert van egy olyan érzésem, hogy a HA-használók nagí része nem tudja, hogy mi folyik a Homey Pro-világban, csak féligazságokból épített előítéleteket puffogtat (és ez fordítva is jórészt igaz, bár "átnyergelőket" mindkét irányban láttam már), és mintha ezalól Te sem lennél kivétel...
Maradjunk annyiban, hogy mindkettőnek van előnye ls hátránya, hogy ki melyiket választja, az ízlés és preferencia kérdése, én a Homey Pro-t választottam, és (egyelőre) nem bántam meg
Matter over WiFi-nek olyannyira nincs értelme, hogy sima WiFi-n többet tud, mint Matter-en (igaz nem sokkal, de pl. megmutatja, hogy -60 dB a WiFi általa érzékelt RFFI-je, ami szerintem brilliáns ahhoz viszonyítva, hogy egy homlokzati fal és egy belső szerkezeti fal (is) elválasztja a hozzá közelebb eső WiFi-routertől (kettő van a házban, ugyanazon az SSID-n). Matter-en ezt az adatot nem adja...
A jövőállóság érdekes kérdés az épületautomatizálásban, mert amit már beépítettem és beautomatizáltam, azt nem nagyon akarom bizgerálni (legalábbs most úgy gondolom), a wifi6-érv viszont jogos. Megfontolom, hogy EM Gen4-eket veszek a PM Gen3-ak helyett a továbbiakban. A három még be nem építettet pedig nyugodt szívvel beépítem holnap-holnapután

-
válasz
Olympia76
üzenetére
Ja, mondjuk ebben van igazság. De a Matter-en (egyelőre hidegen hagy) és Zigbee-n (na ez egyáltalán nem hagy hidegen) kívül, mi benne a "minden tekintet"? (avagy "Mit adtak nekünk a rómaiak?"). Azért ezek a kifutó Gen3-asok kifutó árban is vannak már, ami nagyob mennyiségben már számíthat...
(én amúgy a Sonoff elemes emberi jelenlét-érzékelőjét várom nagyon, amit idén mutattak be)
-
4D4M
senior tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Aki azt mondja a hazai hálózati engedelyesek szeszélyei közepette, hogy valamit biztosan tud, az hazudik. Mindenesetre az IP vedettseget kell biztosítani, amit a doboz gyártója tanusitott.
Nekem a külső plexi nincsen plombalva, nincs is értelme, erre lehet hivatkozni, de ha bizonytalan vagy keress fel egy regisztrált szerelőt.. Vagy hármat.
-
4D4M
senior tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Tömszelence az átlátszós részére a doboznak, amit - ha valakinek valaha problémát okozna - lehet cserélni pár 10k HUF ellenében. Ha nincs plombalva, akkor akár te is cserelheted.
Ha nap éri a szekrény környéket, akkor gégecsővel és azt fogadó tömszelencevel érdemesebb lehet ha nem akarsz UV álló kábeleket keresni.
Illetve még nehezen, de fellelhetők IP65-ös RJ12/RJ45 dugók, ami elegáns, de talán túlzás.
-
LouiS22
veterán
válasz
Olympia76
üzenetére
Kell jövőre is "innováció"
Egyébként láttam már egy posztot, ahol valaki kérdezte is, hogy valaki tervezi-e már a 3D nyomtatott keretet rackbe 
PS: én amúgy megrendeltem, már fel is adták. Majd írok beszámolót, ha itt van.
Ha valaki rámenne, HONEYSHIPPING kóddal ingyé' jön Bulgáriából és DHL (20 ojró) is válaszható free-ben.
-
4D4M
senior tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Az EP1-ben azért tetemes összeg volt a DFRobot szenzor. Azzal nem lehet mit kezdeni. Hőmérőt a belső hőterhelés miatt nem sok értelme volt rátenni, bár nem hiszem, hogy az nagyon megdobná. A fényérzékelőnek viszont van értelme (:
jó lenne egy ETH/POE nélküli verzió a költség és méret csökkentés miatt
~
Szerintem már kicsit sok lesz a kombináció szerintem ilyen sufnigyártáshoz, de aztán lehet, hogy még hajtja a kezdeti hév (:Irigylem mondjuk azt, akinek van minden szükséges helyen UTP kábelezése minden szenzorhoz
~
Ahol van riasztókábel, oda általában minimum be lehet húzni egy Cat5-öt is, ha mást nem a helyére (: De ez utólag persze mindig kompromisszumos lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- GYÖNYÖRŰ iPhone X 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3586
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3560 i7-1165G7 4.7GHz / 32GB / 512GB / Quadro T500 2GB FHD 15"
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 18 Ai - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

+ most BF is van
Ezzel rendesen megszívattad magad. Feltételezem őt szerelnéd: