-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
libus
őstag
válasz
nemethsza #37407 üzenetére
Érdeklődtem ott, de megszűnt a gyártása!😔
Így egy másik alternatíva fog kelleni. Meg ez az 1,2Nm nyomatékot is elég gyengének találom.
Lehet, hogy ebből csőmotor lesz, mert hasonló tudásut ~50k/db körüli áron nem találok.
Tudnátok ajánlani ezekkel [link] az igényekkel?
Smart Home-s csőmotort is nézegettem már.
Ezt: SMART35RE10 és RE10 BIDI motor [link] , vagy KY35RW-13 WIFI KÉTIRÁNYÚ KOMMUNIKÁCIÓS MOTOR [link] . Szerintetek melyik lenne a jobb választás?
Esetleg másik típus? -
Suineg
senior tag
Szeretnék egy kamerát ami arc/ember felismerős kamera, esetleg a kínai usafeqlo nvr board arcfelismerőjével együtt tudna dolgozni. Okosotthonba szeretném integrálni, a lényeg, hogy 3 betáplált családtagot felismerjen, illetve az idegent aki bejön az ajtón, azt idegennek ismerje fel, ennek függvényében tudja majd köszöntetni a házba lépő vendéget. Kérdés, ez hogyan valósítható meg? Programokról már halottam, de elég nagy a hardverigény talán...
-
stopperos
senior tag
válasz
WinZol #37441 üzenetére
Egy fázis van. Két áramkör fogyasztását kellene mérni.
Azóta annyi változás van, hogy időszakosan mér. Tipikusan 18:30-20:00 óra után 0V-re esik a feszültség, majd hajnalban kezd el mérni újra. A wifi kapcsolat és relé vezérlés rendben van. Nem indul újra. Felhőkapcsolat is rendben van. -
embe
nagyúr
Sziasztok!
Van egy Blitzwolf BW-SHP10-es okoskonnektorom.
Szeretném resetelni....de nem tudom. Vagyis félig sikerül. Kitörli az időzítésekkel kapcsolatos beállításokat, viszont a fogyasztási adatok megmaradnak benne. Pedig pont ezt szeretném törölni.
Próbáltam több appal is, de nem sikerült.
Tuya, Blitzwolf, Smart Life... Régebben is csak egy alkalmazással sikerült, de igazán nem tudom mi volt az az alkalmazás. Ennek a menüjében volt.Van javaslatotok rá?
-
WinZol
aktív tag
Emporia smart meter termékekkel van vkinek tapasztalat?
Három fázis + 8 fogyasztó 151 EUR
16 fogyasztó 201 EURÁrban korrektnek tűnik.
Esetleg ezzel:
Expandable 6 Channel ESP32 Energy Meter -
WinZol
aktív tag
válasz
gya/352 #37443 üzenetére
" Nem millisecundumonként mérnek ezek a kütyük."
Ez tuti? Nem beállítás kérdése?
Ez nagy csalódás, ha tényleg így működik+Olyat keresek, ami a pillanatnyi megugrásokat is visszaadja!
Ezt még a 3 ezer forintos Aldi-s mérőm is tudja.
(Persze nem logol, csak megjegyzi a csúcs fogyasztás értékét,
ahhoz viszont folyamatosan mérni kell neki!) -
WinZol
aktív tag
válasz
gya/352 #37434 üzenetére
Nem nagyon értem a matekot amit levezetsz. Mi az hogy mérési pont?
Mint már az elején írtam most abszolút nem az össz fogyasztás érdekel!! (tekinthetjük konstansnak
)
Mérni azt szeretném, hogy az egyes kismegszakítókra kötött fogyasztók (mint mérési pont) pillanatnyi fogyasztása hogy alakul.
Az érdekel, hogyan kell átvariálni fogyasztók elosztását a 3 fázis között, úgy, hogy a villanykazán ne csinájon áramszünetet!Mivel egy db EM egy fázison két "fogyasztót" is tud mérni (ha jól értettem), ezért van az osztás kettővel.
A 3EM pedig 3 db mérést tud párhuzamosan végezni. (gondolom)A 3EM az összfogyasztás mérésénél előnyös! (csak most nem az a feladat), azt megcsinája nekem az E.on, vagy ha kell kiolvasom az okos mérőből majd.
Ha elfogadjuk, hogy az összfogyasztás egyenlő az egyes fogyasztók általi fogyasztás összegeként, akkor le lehet menni fogyasztói színtre is.
(most pont az a feladat, csak kismegszakító szinten)Ha a pazarló vagy nem optimálisan működő berendezéseket akarjuk megtalálni, akkor sem segít az összfogyasztás! (szerintem)
Ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy a 3EM illetve a EM mennyire pontosan adja vissza a pillanatnyi megugrásokat.
(pl. induló hűtő, fagyasztó mekkora max. teljesítményt vesz fel)
Ezzel van vkinek tapasztalata?
Erre melyik eszköz jobb? -
Degeczi
nagyúr
válasz
gya/352 #37435 üzenetére
Fogyasztót írt, nem teljesítményt... Ha hetente 1-2x mosnak, az valóban jóval kisebb fogyasztás mint a kazán, ha utóbbi az említett 80W-on mondjuk csak napi 12 órát dolgozik, de azt minden nap.
Szerintem fölösleges ebbe belekötni, mert tényleg kiderülnek olyasmik, amire az ember amúgy nem is gondolt volna (ld. pl. alább, mennyire nagy tud lenni egy okostv vagy erősítő hálózati készenléte) hasznos végigméregetni a cuccokat kétség esetén. -
ojb
tag
válasz
gya/352 #37434 üzenetére
A Shelly 3EM úgy tudom képes negyedik áramváltót is kezelni, amit pl a “szivárgó vagy hiba áram” mérésére fel lehet használni három fázisú hálózatok esetében a nulla vezetőre rakva.
Feltéve, hogy valaki nagyon kíváncsi erre az értékre is…
Vagy a hibaáramot triggerként szeretné használni -
gya/352
tag
válasz
freddirty #37430 üzenetére
És min lepődtél meg? Nem számoltál rá hogy a gázkazán is fogyaszt? Egyébként nem sok értelme van ennek a mérjünk minden konnektorban-nak. Több értelme van az egész lakás fogyasztását mérni szerintem.
Másik...mosógépet kinevezed nem nagy fogyasztónak, ellenben a gázkazán a 80 wattjával meg az. (?) Pedig lehet hogy egy mosás kb annyit fog fogyasztani mintha a kazánod folyamatosan menne fél napig. -
gya/352
tag
válasz
WinZol #37431 üzenetére
Nem nagyon értem a matekot amit levezetsz. Mi az hogy mérési pont?
A három fázis betápot kell mérned ahhoz hogy megtudd hogy milyen a három fázis terhelése. Ehhez 1 db 3EM kell, vagy 3 db sima EM. Nem tudom az EM-et miért osztod még kettővel. És miért kellene a 3EM-mel egy negyediket is mérni? Pláne hogyan? -
WinZol
aktív tag
válasz
freddirty #37430 üzenetére
A 80W az nem sok.
(A keringető szivattyú kb. 40-50W + a kazán levegő ventillátora + elektronika)Viszont a hűtő-fűtő klíma aligha megy el 80W-os fogyasztással.
(beltéri és kültéri együttes fogyasztását 2,5 kW-os rendszernél, 4.0 COP mellett is legalább 625 W)(Persze nem vagyok szakember, ez csak elmélet)
-
WinZol
aktív tag
válasz
gya/352 #37429 üzenetére
Értelmét nem látom, hogy egy drágább megoldást használj.
1. Fajlagosan nem drágább, ha egy fázisonként monitorozok.
- 3EM 55 000 / 3 => 18 300 Ft / mérési pont
- EM 33 600 / 2 => 16 800 Ft / mérési pont
(2es DIN tartóval + 2 db 50A áramváltóval)
(Persze ha 3 fázisról van szó, akkor 3 db kell(het))
Egszen más lenne a helyzet, ha az 3EM-re lehetne egy 4.-et is kötni és azzal is mérni.
A Nulla veszteség nem érdekel, arra ott a Fi relé.2. Az EM-hez 50A-os áramváltó köthető, ami kisebb
(120A nálam soha nem kell!!)Persze a használhatóságát senki nem erősítette meg, így
csak elméletben mondom.
Ezért kérdezek.
(Egyiket sem láttam, nem teszteltem, és nincs tapasztalatom)
Ja és mindegyik drága ahhoz, hogy rosszul döntsek!! -
freddirty
senior tag
válasz
Olympia76 #37423 üzenetére
Lehetnek meglepő fogyasztók. Én múlt héten kezdtem mérni a fogyasztást a lakásban. Ma jött még 6 db Tasmotás konnektor pluszban, így már van kb 10 mérőeszköz. Ami meglepő volt, hogy bedugtam egyet a fürdőszobába a mosógéphez, nyilván ritkán megy, nem lesz nagy fogyasztó, de mellette volt a Bosch gázkazán dugalja is, no mondom mérjünk rá. Hát bőven felvesz annyit mint a hűtő fűtő klíma amivel rásegítek a fűtésre egy szobában. Amikor megy a keringetőszivattyú akkor van kb. 80 wattos fogyasztása (padlófűtés+radiátorok).
-
gya/352
tag
válasz
WinZol #37428 üzenetére
Nem ismerem a 3EM-et, így nem tudom hogy mennyivel tudna többet mint 3 sima EM. Mivel mind a két eszköz fogyasztásmérésre lett kitalálva (egyik 3 fázisra, másik egy fázisra), tehát így mindkét megoldás jó lehet neked. Értelmét nem látom, hogy egy drágább megoldást használj.
-
WinZol
aktív tag
válasz
gya/352 #37427 üzenetére
Ha minden fázisra raksz egy sima EM-et szerintem az többe kerül.
- De ua. az végeredményt kapom?
- Tudásban és szolgáltatásban ua. a kettő?
- A 3EM-re ha teszek még egy áramváltót, akkor tudok 4 db fogyasztót
monitorozni egy időben?Írtam, hogyn nem az össz fogyasztás érdekel!
Az csak egy szám.A cél az egyenletes fázis terhelés megoldása.
Arra keresem a legjobb ár / érték arányú eszközt!Nem mondom, hogy nem a 3EM leasz az, de még nem látom.
Ezért kérek segítséget.De köszi.
-
WinZol
aktív tag
Napelemes rendszer többlet termelésének felhasználása miatt másodlagos kazánként elektromos kazán is beszerelésre kerül. (max. 9 kw azaz 3 x 7,5A )
A használat elött szeretném tudni, hogy a fogyasztókat hogyan érdemes / kell átcsoportosítani, hogy mindig megmaradjon a szükséges amper mennyiség. Ehhez keresek fogyasztásmérőt, ami a pillanatnyi csúcsokat (hűtő indulásakor jelentkező tüske) is képes regisztrálni.
Az eszközt HA-ra szeretném kötni.Tehát a feladat időbeni sorrendje:
1. A három fázison az össz. felhasználás egyenkénti mérése, majd /
vagy ezzel párhuzamosan
2. A "túlterhelt" fázisok kismegszakítójánál az egyenkénti monitorozás.Kédés:
1. Jól gondolom, hogy ha a három fázist egyidőbe akanám monitorozni, akkor 3 db EM kellene?
Csak ennyi az eltérés a két típus között?
2. A shelly 3EM miért és miben jobb vagy gyengébb, mint a sima EM?
3. A Shelly 3EM vagy 2 db Shelly EM a jobb megoldás hosszabb távon.
Mindkét variációnál kb. ua. a bekerülési költség. (fajlagosna a 2 db EM jobb, mert 4 db mérést tud egyidőben)Köszi
WinZol
-
Olympia76
tag
válasz
Degeczi #37420 üzenetére
Nálam a rack szekrény (szerver, router, switch, ap, kamerák, ups, sat>IP, ventilátorok) kb. 170W+- konstans, ha standby-ban vannak a hdd-k.
Igen, én is gondoltam már az okoscuccokra, abból van kb. vagy 70 szerintem (az elemes zigbee-ket nem számítva), ami a hálózatból veszi az áramot, ez valóban több, mint 1.5kWh.
Van vagy 13 redőnymotor, fogalmam sincs az mennyi... Gondolom az is 1W körül van.És igen, nálam is van olyan TV, ami 20W-ot visz standby-ban ---> itt még eddig győzött a kényelem faktor.
Sok hiányzik. Ha csak a mai napot nézem akkor eddig 11.7kWh-nál tartok és ebből csak 5.77kWh van megmérve, pedig csak 1-2 olyat gép van, amit tudok, hogy nem mérek...
...nnna, de dolgozom az ügyön, meglesz
-
Sziasztok!
Én is most kezdenék ilyen okosításba...
De én csak nagyon egyszerű dolgot szeretnék.
Van vezérelt áram aházban (B, tehát régi "éjszakai").
Amit szeretnék megoldani az az, hogy ha megjön vagy elmegy - tehát megváltozik az elérhetősége -, azt nyomon tudjam követni távolról, telefonról.
Egyelőre mást nem szeretnék.
Leginkább olyan megoldás érdekelne, ami din sínes. (ha meg nincs olyan, akkor persze más megoldás is jöhet). -
válasz
Kolondrum #37418 üzenetére
Nagyon más a kettő a gyakorlatban, mivel a külső tápos zigbees eszközök eleve jelismételnek, tehát a távok rövidülnek. A Zigbee ráadásul tisztában van azzal, hogy sokkal kisebb az átviteli igénye, ezért gyengébb kapcsolatot is hajlandó stabilként elfogadni. A teljesítménye ugyanakkor jóval kisebb lehet.
Annyit tudok, hogy nálam van olyan viszonylat, ahol a telefon már nem kapcsolódik a router wifijéhez, egy Xiaomi zigbees, gombelemes hőmérőcske viszont stabilan működik a router melletti Xiaomi gateway-jel.
MaCS
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76 #37417 üzenetére
Nem kell nagyon nagy fogyasztónak lenni, már 40W folyamatos fogyasztás összehoz napi 1 kWh-t, ez pedig lazán összejön. Nálam pl. a szerver mindenestül (UPS, router, két AP, switch) elvisz pont ennyit, de hiába csak 1W körüli mondjuk egy okoskonnektor vagy kapcsoló is, ha abból is van mondjuk két tucatnyi...
Vagy amíg nem vettem észre, h a TV és a házimozi erősítő wake-on-lan készenléte egyenként 15-20W körül visz el, az is 30W fölötti pluszt jelentett folyamatosan
Persze nem tudom, nálad mennyi hiányzik naponta, de csak megtalálható kell legyen.
(amúgy de, előfordul rossz mérés is, pl. az SHP-13-ra is 15% körülit mondanak, igaz, stabilan a plusz irányban) -
Zigbee vagy a wifi jobb hatótávolságban?
-
Olympia76
tag
válasz
Degeczi #37416 üzenetére
Én most célul tűztem ki, hogy a villanyórán mért fogyasztásnak a 75-80%-át szeretném összerakni az "almérőként" szolgáló szenzorokból, de valami nagyon nem kerek. Az összes nagyfogyasztónak gondolt eszközön van már szenzor, de még mindig a felét sem tudom összerakni a mérőhely által mért fogyasztásnak. Vagy ennyire szarul mérnek ezek az okoscuccok (nem hiszem), vagy a ledes lámpák fogyasztanak ennyit (megintcsak nem hiszem), vagy egyelőre nem tudom mivan... Már a kora hajnali órákban, amikor még fel sem keltünk elkezd szépen nyílni az olló...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76 #37415 üzenetére
Nagyon egyszerű a statisztikai adatbázis fölépítése, egyetlen replace paranccsal módosítható az előzmény másik szenzorra.
De, akad áramtalanítás után negatívan megjelenő szenzor nálam is, viszont ami utility-n keresztül érkezik más okból, ott nincs ilyen nyűg, ezért gondolom. -
Olympia76
tag
válasz
Degeczi #37414 üzenetére
hja, csak, ha meg is oldódik és szenzor entitást kell váltani, akkor oda lesz a hosszútávú statisztika, hiszen egy másik entitáson fog folytatódni, ha visszaállok, nem?
Lehet kipróbálom a napival mi történik. Te melyik megoldást használod? Vagy nem használsz energy-t? Vagy mondjuk az esphome esetleg nem dobja el a számlálót áramkimaradáskor?
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Otthon okosítással kapcsolatban szeretnék egy kis kezdeti iránymutatást kapni tőletek.
Első körben olyan eszközöket szeretnék használni/kapcsolni/monitorozni/automatizálni, mint például: fali kapcsolók, égők, hőmérséklet szenzor, IR távirányító, smart ajtózár, Google asszisztens stb.
Ezek olyan - általam rendszerint AliExpress-ről vásárolt - készülékek, melyek RF, ZigBee, Tuya és/vagy Google Home kompatibilisek.Olyan rendszerben gondolkodom, amit saját szerverről (NAS, PC) üzemeltethetek és a kompatibilitást és automatizálást illetően a lehetőségek minél kevésbé korlátozottak.
Jól gondolom, hogy a Home Assistant minden igényemet kielégítheti? Még csak nagyon keveset tudok róla. De úgy látom, hogy nagyon sokféle modullal integrálható, programozható és gyakorlatilag mindenre megoldást kínál.
-
Olympia76
tag
Mondjuk egy napi-t? ...de akkor viszont a napi éjfélkori nullázódás nem fog "bezavarni"?
-
-
Olympia76
tag
Sziasztok,
Tasmota-t futtató eszköz Energia felületen való használatával kapcsolatban lenne kérdésem.
Logikusan az ENERGY Total folyamatosan növekedő szenzort teszem be, ezzel rendben működik is....viszont amikor a Tasmota alól kimegy az áram, majd visszajön, akkor a fenti total számláló visszaesik a legutolsó mentett értékre (ami lejobb tudomásom szerint egyszer van csak, éjfél körül), ami az energia felületen negatív felhasználással jelenik meg.
Találkoztatok már ezzel a problémával, van rá megoldásotok?
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Aki Tadot hasznal. Az energy consumption nektek is "furan" mer? Tavaj is hasznaltam, akkor egy szep novekmenyes ertek volt, de most ugral ossze vissza. Siman valtozik negativ iranyba is pl... (egyik nap 4.4, masnap 3.8... ) Lehet valtoztattak valamit az algoritmuson...
-
Shummo
senior tag
Sziasztok. Egy eszköz logbookjában szereplő adatokhoz lehet írni template-t?
Logbook rögzíti, hogy maniálisan vagy automatizáció alapján következett be az esetén. Ebből szeretnék, egy olyan templatet csinalni, ami mondjuk csak akkor true, ha automatizáció által lett mondjuk lekapcsolva a lámpa.
Manuális ha csak annyit ír a HA, hogy Turned on/off
Automata pedig ha benne van az a rész is hogytriggered by ....
Turned off triggered by automation Lobby lamp OFF triggered by state of Mi Window and Door Sensor Contact
Turned on triggered by automation Lobby lamp ON triggered by state of Aqara Motion SensorTurned off
-
nemethsza
tag
van FB-csoport
-
kzkz
őstag
Megy valakinek USB SSD bootolással Raspberry pi 3b-n a HA?
Nekem nem bootol SSD-ről, pedig más oprendszer igen.
Amit próbáltam:
Balena etcherrel a HA 64bit-es image-t kiírtam.
Raspberry pi imagerrel a menüből kiválasztottam az rpi3b imaget, és úgy írtam ki.Egyik se bootolt.
Most feltettem az rpi os lite-ot, erre a dockert, majd az os-agent-et, és Supervised verziót telepítettem épp, ami úgy tűnik sikerült...
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Smarthome redőnyöket szeretnék telefonról vezérelni, illetve beprogramozni, hogy naplementekor menjenek le.
A gyári DD7002B hubon kívül van valami olcsóbb megoldás erre?
Köszönöm!
-
joebacsi
csendes tag
válasz
tototos #36935 üzenetére
Ezzel a better thermostat-al használható a "running_state" TS0601-nél Nálad?
Feltettem én is HACS-al, de itt is csak a "hvac_mode_changed" és "current_temperature_changed" trigger-ek vannak HA automatizálásánál, nincs "running_state_change".
Ezek egyike sem pedig azt jelenti, hogy kér-e fűtést a TRV (ami a running_state), ami alapján lehetne vezérelni a kazánt.
MQTT-ben látszik és változik is megfelelően, de HA-ban nem.Vagy csak én csinálok valamit rosszul?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Gyúrósok ide!
- NBA és kosárlabda topic
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Robot fűnyírók
- One UI zápor esett a hétvégén
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Poco M6 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest