Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36051) tradeelek11 válasza BullZeye (#36050) üzenetére


tradeelek11
aktív tag

Dehogy vagy.
Ebben éppen az a jó hogy ők valamire tervezték,
mi meg lehet teljesen másra használjuk :)

Tisztelettel :R

(#36052) BullZeye válasza tradeelek11 (#36051) üzenetére


BullZeye
veterán

A lényeg, hogy a végén működjön! :)

Régen volt Xiaominak e-ink kijelzős de bluetoothos hőmérője ami eltűnt a piacról valamiért.
Szobákba szeretnék 4db kijelzős hosszú élettartamú hőmérséklet szenzort HA-hoz ami Zigbees, van esetleg erre bevált eszközötök ami még aránylag pontos is? Neten találok egy csomót, de az sose látszik, hogy valójában mennyire látható a kijelző, vagy hogy valóban mennyi ideig bírja szusszal és hogy mennyire pontos.

(#36053) Fowles


Fowles
csendes tag

Sziasztok!

A villanyhálózatra csatlakozó eszközeim (mosógép, hűtő, pc, stb.) fogyasztásmérését szeretném monitorozni okos konnektorok segítségével. Home assistant-hoz kapcsolódva gondoltam statisztikát készíteni. Idáig a Shelly Plug S típust néztem ki, viszont volt ahol azt írták, hogy a Shellyk hajlamosak túlmelegedni, illetve az értékelései nem a legjobbak. Tudtok-e ajánlani megfelelőbb terméket erre a célra?

A netes hálózatom védelmére a guest wifire csatlakoztatnám őket egy külön erre dedikált mini laptopra, de nem tudom, hogy ez-e a legcélszerűbb megoldás. Kb. 7 fogyasztót számoltam össze eddig, lehet ez már sok lesz a wifinek?
Később még elképzelhető, hogy további, távolról vezérelhető eszközöket is csatlakoztatnék, így azon töröm a fejem, hogy zigbee-vel lehet jobban járnék. Zigbees fogyasztásmérős konnektorból viszont csak sokkal drágábbakat találtam: Qubino, Aeotec. Zigbee esetén kellene még egy hub ha jól tudom, aminek szintén a számítógépre kellene csatlakoznia 0-24, hogy adatokat tudjon gyűjteni a home assistant ha jól sejtem.

(#36054) Degeczi válasza Fowles (#36053) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Mosógépet valóban nem jó ötlet azzal, mert a Shelly Plug S-nek már a gyári specifikációja is csak max 2500W terhelést enged, márpedig erre mindig alaposan érdemes ráhagyni.
Régebben ajánlható kellően masszív, terhelhető típus volt a Blitzwolf SHP2 / Gosund SP1, de azon az utóbbi időben sajnos változtattak rajta, már nem ESP chipes, így okosotthon mellé kerülendő.
7 eszköz még teljesen rendben van minden átlagos wifinek, olyan 25-30-tól lehet számítani problémákra.

(#36055) mikk2000 válasza Degeczi (#36054) üzenetére


mikk2000
őstag

Van benne egy relé, amit 10A-re terveztek. Az azért nem pont 10A-nél fog elkezdeni füstölni. Az áram mérése szerintem nem úgy történik hogy eldisszipál közben 100W-ot, és szarráég, minek.

Érdekes amúgy, amikor én kerestem okoskonnektort, ami legalább 16A-es, mindenki lebeszélt hogy túlzás, most meg "jaj kevés a 10A" :))

[ Szerkesztve ]

(#36056) Degeczi válasza mikk2000 (#36055) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Bizony nem, már 7-8 A is alaposan próbára teheti az ilyen mini kivitelű fogyasztásmérőket. Semmi hasonlót nem célszerű a terhelhetősége közelében járatni.
Félreérthetted, olyan senki nem mondott, h nem jó, ha minél magasabb ez a terhelhetőség, de azt sem szabad komolyan venni, ha 16A-re specifikálták.

(#36057) mikk2000 válasza Degeczi (#36056) üzenetére


mikk2000
őstag

azt sem szabad komolyan venni, ha 16A-re specifikálták

Úgy lehet ez mint a számítógép tápoknál, hiába van ráírva 300W, lehet csak a felét tudja, míg a normális 400W-os lehet tud 450W-ot is (tartósan).

A gyakorlatban akinek shelly plug-s van, és ráeresztett 10A-t, érezte hogy melegszik? Szétszedte valaki, hogy mi van benne?

(#36058) ojb


ojb
tag

Venni kell a 16A-es konnektorba 20A-es [link] Smart Plug-ot... :C :C :C
Azért ezek a kínaiak sok okosságot képesek kitalálni. :D
Arra azért kíváncsi lennék, hogy valóban 20A-es relé van -e benne, mert ha igen akkor akár...

(#36059) Fowles válasza Degeczi (#36054) üzenetére


Fowles
csendes tag

Köszönöm, jogos, a nagyobb fogyasztásúakba a nagyobb teljesítményt bíró verziót tenném: https://okosotthon.bolt.hu/webaruhaz/termek/shelly-plug-wifi-s-okoskonnektor-fogyasztasmerovel-16a-3680w/ Ennek az ára mondjuk már vetekszik a Zigbee-vel rendelkező konnektorokkal, amiket korábban linkeltem.

Ha jól gondolom mindössze annyi lenne a Zigbee előnye, hogy nem terhelném a routert, viszont ekkor is egy bekapcsolt számítógépre kellene kapcsolódniuk a konnektoroknak, hogy a fogyasztási adatok mentésre kerüljenek?

[ Szerkesztve ]

(#36060) mikk2000 válasza ojb (#36058) üzenetére


mikk2000
őstag

Érdekes mert a képeken (specs) mindenhol 16A van írva... Namost akkor ha már az elején megy a hazudozás akkor mennyire lehet komoly a termék...

(#36061) DaeMonS


DaeMonS
tag

Logikában segítene valaki:
elektromos mérőóra: 1500 imp / kwh

Azon túlmenően, hogy
- megszámolom az impulzusokat,
- 1500nál inkrementálok,
- így lesz egy változóm 1 kw fogyasztással,

milyen logika szerint kellene számolnom az "aktuális" fogyaszást ?
- mondjuk elmólt 1 perc? elmúlt 1 óra, - meglenne az impulzusok száma a perchez, vagy órához, de hogyan lesz ebből watt?

(#36062) Degeczi válasza DaeMonS (#36061) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Kevered a fogalmakat: a fogyasztás nem kW, hanem kWh - de azt nem tudod, hány wattos teljesítményből jött össze, hiszen a fogyasztás már egy adott időtartam alatt elfogyasztott energiára vonatkozik. Lehet pl. 1000W teljesítmény 1 órán át, 2000W fél órán át, mindkettő ugyanúgy 1 kWh fogyasztást eredményez.

Mindesetre ha 1500 imp = 1 kWh = 1000 Wh, akkor 1 impulzus = 1000 / 1500 = 0.6667 Wh, akkor egyszerűen minden impulzusra ennyit adsz hozzá egy Wh számlálóhoz, amit 1000-el elosztva megkapod a kWh fogyasztást.
Ez egy folyamatosan csak növekvő érték, mint a villanyóra számlálója, de erre ráültethetsz HA-ban pl. utility metert napi, heti, havi- stb időközzel és már meg is van ezen időszakok fogyasztása (ill. az Energy fül alatt is közvetlenül hozzáadható, az is tud belőle ilyen időszakokra kigyűjtött fogyasztást képezni)

[ Szerkesztve ]

(#36063) ojb válasza DaeMonS (#36061) üzenetére


ojb
tag

Amennyiben pl 5 percen keresztül számoltatod az impulzusokat, majd az eredményt megszoroztatod 8-al, akkor elfogadható pontossággal megkapod az elmúlt 5 perc átlagos teljesítményét, ami a fogyasztást generálta.
Ez így kb 8W-os pontosságot eredményez.
Az időt (5perc) csökkentheted, de ez a pontosság rovására megy pl egy perc esetében már ~40W!
Természetesen az idő növelése a pontosságot is növeli… pl 60 perc esetén már 0.666666666666W

(#36064) Gh0sT válasza Fowles (#36053) üzenetére


Gh0sT
addikt

Nyilván kellene fog egy normális router, de nálam vidáman elvan több mint 50 Shelly a Wifi hálózaton lassan két éve. Sütőt pl. nem bírja, bekapcsolásnál rendszeres aktíválódott a Shelly 1PM-ben a max power protection. Főzőlappal már nem is mertem próbálkozni, azt Shelly EM-em mérem. Nálam az összes nagyfogyasztó mögött van egy-egy Shelly 1 PM, vagy éppen Shelly Plug S: mosógép, szárítógép, medence vízforgató szivattyú, mikró hűtő, fagyasztó, asztali gép, HTPC, TV, stb.
Wifire érzékenyek, főleg a szerelődobozban lévők, firmware frissítés kötelező.

Shellyt én kizárólag a gyártótól rendeltem eddig, érdemes megfontolni, akciókkal gyakran verhetetlen ajánlatokat lehet kifogni.

Guest wifi: ha valóban vendég wifi, akkor arra nem rakunk okosotthon eszközöket. Ha minden kötél szakad, akkor csinálj inkább a Guest-hez hasonlóan egy külön 2,4 GHz-es SSID-t, bár inkább a külön VLAN lenne elegáns tűzfal szabályokkal.

Zigbee-ből a Xiaomi okoskonnektorát próbáltam, de ment a levesbe, mert pontatlan volt. Zigbee-hez szükséged lesz egy koordinátorra/adapterre, javaslom hogy engedd el a gyári hubokat (Ikea, Philips Hue, Xiaomi, stb) és inkább ebbe az irányba nézelődj: [link]
Érdemes elgondolkodni már most azon, hogy mennyire fogsz belemerülni a témába, mert nagyon könnyen el lehet csábulni és azt fogod észrevenni, hogy van 30-40 eszközöd, de a meglévő hardver nem tudja már kiszolgálni őket.

Fogyasztás: az okos kütyük nagy részének bizony van standby fogyasztása, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ez hatványozottan érvényes a wifis eszközökre, a zigbee ilyen téren jobban teljesít. Nálam az 50 db Shelly 35-40 W-ot eszik óránként, nem beszélve a kb. 80 db zigbees okos izzóról, HA szerverről. Nyilván ez az egyik véglet, lehet ésszel is okosotthont építeni és nem kell mindent IS monitorozni és kapcsolgatni, de én is utólag szembesültem azzal, hogy valami tekeri a villanyórát akkor is, ha minden ki van kapcsolva. Tény, hogy kényelmes, de utólag azért lehet másképp csinálnám.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#36065) Gh0sT válasza Fowles (#36059) üzenetére


Gh0sT
addikt

Tapasztalatom szerint a wifis kapcsolat stabilabb és gyorsabb is. Zigbeenél főleg az elemről működő szenzoroknál gyakoribb a késés, de együtt lehet vele élni. Zigbee esetén a gyári hubok is csak meghatározott számú eszközt kezelnek, ha tényleg csak pár kütyüről van szó, akkor akár még jók is lehetnek. Annak nézz utána, hogy melyik hub hova telefonál haza és mivel tudsz együtt élni, mert jó eséllyel a gyártó saját szerverén keresztül fogod elérni.
Építhetsz/flashelhetsz is saját zigbee adaptert, én személy szerint ebbe az irányba mennék, de egy kész wifi hálózattal szemben ez ugye plusz költség és idő.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#36066) Gh0sT válasza BullZeye (#36052) üzenetére


Gh0sT
addikt

Erre az e-ink kijelzősre gondoltál?

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#36067) DaeMonS válasza ojb (#36063) üzenetére


DaeMonS
tag

Koszonom,
ilyesmire gondoltam. Rakom is ossze a program logikat...

(#36068) BlackJack21 válasza Gh0sT (#36066) üzenetére


BlackJack21
tag

Szerintem erre: [link]
Vagy erre: [link]

[ Szerkesztve ]

(#36069) vampire17


vampire17
addikt

Nem tudom, ismeritek-e, eleg jo cucc, foleg ha kicsit "iparibb" az ember kozpontja. Az, hogy Dry contactos eleg egyedive teszi (nem is lattam meg ilyenben)

[link]

[link]

Ára sajnos eleg borsos...

[ Szerkesztve ]

(#36070) szricsi_0917


szricsi_0917
tag

Sziasztok

Olvasgattam a fórumot, hogy most a Gosund-ot nem ajánlatos vásárolni HA-hoz. A kérdésem az lenne, hogy milyen más javasolt termék van? Néztem Shelly-t, de azoknak szépen megkérik az árát.

(#36071) LouiS22 válasza szricsi_0917 (#36070) üzenetére


LouiS22
veterán

Ha neked mindösszesen egy kell, vagy nem akarod saját rendszerbe illeszteni (és megfelel a tuya felhője), akkor jó lehet a gosund is.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#36072) szricsi_0917 válasza LouiS22 (#36071) üzenetére


szricsi_0917
tag

Legalább 4 darab kell majd kezdésnek és be szeretném építeni HA-ba is.

(#36073) sambenez válasza szricsi_0917 (#36070) üzenetére


sambenez
addikt

Ez jó lehet helyette.
Kis infó róla.

[ Szerkesztve ]

(#36074) szricsi_0917 válasza tradeelek11 (#35894) üzenetére


szricsi_0917
tag

Szia,

Van azóta esetleg új tapasztalatod az eszközzel? Fórumtárs hívta fel a figyelmem rá és kíváncsi vagyok mennyire vált be nálad.

Köszi az infót [sambenez] :)

(#36075) eagleberg válasza szricsi_0917 (#36070) üzenetére


eagleberg
tag

Gosund miért nem ajánlott?
Nekem megy HA-val.

(#36076) szricsi_0917 válasza eagleberg (#36075) üzenetére


szricsi_0917
tag

Szia,

[link]

(#36077) ViZion


ViZion
félisten

nemrég rendeltem 4-es szettben Gosund-ot. Smart life-val dolgozik szépen.
Wifire ESP**** akármi néven regel, szal. lehet még kifogni ESP verziót, ha vkinek ez a vágya.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#36078) sambenez válasza eagleberg (#36075) üzenetére


sambenez
addikt

Mert nem lehet tasmotásítani. Lecserélték az EPS chipet.

(#36079) sambenez válasza ViZion (#36077) üzenetére


sambenez
addikt

Annak aki szeret lottózni, vagy nem fontos.
Nekem nincs türelmem/pénzem/időm rendelgetni hátha kifogok néhány ESP-set.

(#36080) ViZion válasza sambenez (#36079) üzenetére


ViZion
félisten

Nekem nem volt szempont az ESP, megfelel a Smart Life.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#36081) sambenez válasza ViZion (#36080) üzenetére


sambenez
addikt

Akkor te azért kaptál ESP-set, nekem meg fontos, ezért természetesen nem azt kaptam.
Vicces az élet. ;]

(#36082) amaximus válasza szricsi_0917 (#36076) üzenetére


amaximus
csendes újonc

Honnan lehet tudni előre, hogy egy Gosund SP1-es ESP chipes vagy sem? Milyen kódot kell nézni rajta?

Néztem az itthoninak a dobozát (4-es csomag), a terméket, sehol egy p/n vagy verzió vagy bármilyen utalás ilyesmire.

Ez éppen ESP volt, símán felment rá a Tasmota.

[ Szerkesztve ]

(#36083) tradeelek11 válasza szricsi_0917 (#36074) üzenetére


tradeelek11
aktív tag

Működik tökéletesen, (HA, Z2M, Sonoff stick)
Bővebben.
Rendeltem még 3-at belőle :)

Tisztelettel :R

[ Szerkesztve ]

(#36084) LouiS22 válasza amaximus (#36082) üzenetére


LouiS22
veterán

Nem tartják a gyártók fontosnak ezt az "apróságot" megosztani (a múltban sem volt jellemző :) ).

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#36085) LouiS22 válasza sambenez (#36081) üzenetére


LouiS22
veterán

Cseréljetek :D

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#36086) szricsi_0917 válasza tradeelek11 (#36083) üzenetére


szricsi_0917
tag

Köszi az infót! Honnan rendeled jó áron jelenleg?
Másik kérdés.
Szerinted melyik a jobb: [Sonoff] vagy [Smartwise] ?

[ Szerkesztve ]

(#36087) Fowles válasza Gh0sT (#36065) üzenetére


Fowles
csendes tag

Köszönöm! :R

(#36088) sambenez válasza amaximus (#36082) üzenetére


sambenez
addikt

Sehonnan. Jelenleg vakszerencse. Ha valahol van régebbi készlet onnan azt kapsz.

(#36089) LouiS22


LouiS22
veterán

Egyébként van egy új kezdeményezés, pont a nem ESP chipek supportálására HA alatt.

[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#36090) eagleberg válasza LouiS22 (#36089) üzenetére


eagleberg
tag

De nekem a nem esp-s is megy HA alatt, amint már írtam is.

(#36091) LouiS22 válasza eagleberg (#36090) üzenetére


LouiS22
veterán

A HA filozófiája az, hogy lehetőség szerint lokálisan fusson minden, függetlenül bármilyen gyári felhőtől. A tiéd gyári felhőből fut. Ha az leáll, nem megy, bezárják (mindegyik előfordult már az elmúlt években gyári felhős integrációknál), akkor a csodás "okos" eszközöd egy levélnehezék lesz csak :) Remélem így érthető. De mondok egy egyszerűbb példát: tiltsd le a routeredben a net hozzáférést és láss csodát: nem fog működni az integrációd (mert nem tud kommunikálni a felhővel).

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#36092) tradeelek11 válasza szricsi_0917 (#36086) üzenetére


tradeelek11
aktív tag

sambenez kollega linkje jó [link] (az a baj ,hogy ez olyan mint a kutya vacsorája
a bitang "erős" királyi forintunkon múlik, hogy mennyire jó az ár)

Nekem (és itt többünknek is) Sonoffja van, kevesebb a szívás fw. frissítésnél is
mint a másikkal.

Tisztelettel :R

(#36093) LouiS22 válasza tradeelek11 (#36092) üzenetére


LouiS22
veterán

Ha szükséged van rá, megveszed akkor is, ha "drága".

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#36094) sambenez válasza eagleberg (#36090) üzenetére


sambenez
addikt

Majd ha lokálisan megy akkor szólj, addig nekem ez a nem megy kategória.

(#36095) eagleberg válasza sambenez (#36094) üzenetére


eagleberg
tag

Ja nektek csak lokál jó. Akkor természetesen kuka...

(#36096) szricsi_0917 válasza tradeelek11 (#36092) üzenetére


szricsi_0917
tag

A Sonoff Zigbee Bridge Pro-nál is jobban megéri a Sonoff usb változata? Nem egy hatalmas árkülönbség van közte, de ha időtállóbb akkor inkább azt venném.

(#36097) LouiS22 válasza eagleberg (#36095) üzenetére


LouiS22
veterán

Fogalmazzzunk inkább úgy, hogy ha már megveszel egy eszközt, akkor legyen felette kontroll lehetőség is és ne függjél egy bármilyen gyártó üzleti döntésétől (nem supportálja x idő után az eszközt, lekapcsolja azt a cloud szolgáltatást, amit az eszköz használt).

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#36098) tradeelek11 válasza szricsi_0917 (#36096) üzenetére


tradeelek11
aktív tag

Rád bízom a döntést :-)

Inkább visszakérdezek.
Milyen előnye van Sonoff Zigbee Bridge Pronak vagy a SmartWise Zigbee Bridge Pronak
a SONOFF ZigBee 3.0 hoz képest?
Nem kötözködés, komolyan mérlegeljünk.
Nyugodtan hozz föl érveket, mellette ellene.

Tisztelettel :R

(#36099) mikk2000 válasza LouiS22 (#36097) üzenetére


mikk2000
őstag

De arra még mindig nem válaszolt senki, hogy ha egyszer nem a gyártó szerverére tolja fel az adatokat az eszköz (azaz nem saját gyártói szervert használ az ember), akkor mi tárolja az adatokat, mondjuk wifis eszköz esetén?

(#36100) sambenez válasza mikk2000 (#36099) üzenetére


sambenez
addikt

Például a HA átküldi az adatokat az influxdb-nek, és abban tárolod.
Tehát a válasz valamilyen adatbázisban tárolod.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.