Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10351) fo_di válasza Degeczi (#10277) üzenetére


fo_di
őstag

fejlemény brickelt tuyaconvert bw-shp2 ügyben: ott maradt abba, hogy megszakadt flashelést követően nem csinált semmit a konnektor azon kívül, hogy áram alá helyezve kb 1 másodpercig villant 2-t a led. végül a jó drzzs egyik videója[/L ]után kiderült, simán van még arra remény, hogy programozási módban rekedt a konnektor, újra bedugtam, és elindítottam a tuyaconvertet, kicsit lassú volt a script (majd 10 perc), de végül felvette a fonalat és sikerült flashelni szétszedés és forrasztás nélkül

(#10352) Chal válasza llacee (#10344) üzenetére


Chal
addikt

Végül én ezeket rendeltem be a locsolóvezérlőhöz:

- 5V 6ch relé board
- doboz
- doboz 2, ha a fenti kicsi lenne (necces)
- fényvezető a board ledjeihez
- i2c oled kijelző
+ Wemos D1 mini pro (ez volt a fiókban)

A relé board 10A/250V AC-ig oké, szóval tuti nem lesz neki gond a 24V AC. 4 köröm van, + egy döglött csepegtető, amit lehet hogy megjavítok egyszer, szóval így elég a 6-os board, és elvileg a wemosnak is van négy használható gpio-ja + a kijelzőt is meg tudja hajtani. A ledkivezetőket nem biztos, hogy be tudom faragni értelmesen, az oled kijelző is csak parasztvakítás, de van kedvem játszani vele :) 24V AC táp a meglevő Hunteres lesz, 5V dugasztápom meg van. Talán szebb lett volna, ha a dobozon belül csinálok a 24V AC-ből 5V DC-t, és akkor nem menne bele 2db tápvezeték, de azzal nincs kedvem szórakozni.

Ja és tudom, kínából jóval olcsóbb lett volna, de ha kitalálok valamit, akkor most kell de azonnal (főleg ha nem túl drága) :)

[ Szerkesztve ]

(#10353) llacee válasza Chal (#10352) üzenetére


llacee
őstag

Oke ez,mintha a sajat projectem lenne :) 4 korom van es egy felkesz csepegteto.A Hunter vezerlo manualisan mukodik de mar utemezetten nem akar.Ezert gondoltam "okositok" rajta.
Nekem oled es visszajelzo nem jutott eszembe, de koronkenti fizikai inditogomb igen :) pl. Domoticzbol allitva fix 3perc, ha esetleg ugy gondolja az ember hogy keves volt vagy vizteleniteshez, ha nincs ott a telefon.
6os releboard a kosarban, en is turelmetlen vagyok. :) A tolokapu vezerleshez rendeltem egy 24v to 5v panelt azt lehet felhasznalom, bar akkor kezd egyre nagyobb lenni a haz.

(#10354) Chal válasza llacee (#10353) üzenetére


Chal
addikt

Én arra gondoltam, hogy a manuális indítás elég lehet telefonról, de most hogy mondod.... :) Lett ötletem: külön dobozba ESP + kijelző + nyomógombok a teraszra a kert felé (nekem a Hunter a garázsban van), ennek csak wifi kapcsolata lenne, és mutatná az infókat + manuálisan lehetne indítani. Max 5eFt-ből megvan tokkal-vonóval, lehet, hogy megcsinálom :)

Táppal amúgy vigyázz, nem tudom hogy meg akarod e tartani a Hunterét, de az csak 600mA (legalább is az enyém akkora), szóval nagyon figyelni kell rá, hogy még véletlenül se induljon el egy körnél több. A Hunter ugye ezt nem is engedi a nyomásesés miatt, de mivel az kikerül a képből, ezért egy rossz HA/Domo configgal vagy egy manuális kapcsolgatással lehet csinálni egy kis bajt :) E miatt lehet hogy majd ki is cserélem a tápot, nem akarom egyszerre kapcsolgatni soha (mert értelme sincs), de jobb a biztonság.

[ Szerkesztve ]

(#10355) ANOka válasza llacee (#10353) üzenetére


ANOka
őstag

Ezúton megjegyzem, hogy én egy ilyen tápot használtam fel az öntözéshez.
Ezen van AC és DC 24V egyaránt.

(#10356) LógaGéza válasza Chal (#10352) üzenetére


LógaGéza
addikt

Mennyit vesz fel egy kör?
Ugyanis a reléknél az átmentő áramerősségre van méretezve a vezető. Ha teszem azt 250VAC/10A van rajta megadva (~2500W), akkor az 24VAC-n is 10A a max (~240W) amit biztonságosan át lehet vinni.
Valamint ne légy rest megcsinálni rendesen az optocsatolást (ergo ne a D1 Mini Pro 5V kimenetére kösd a relémodult, hanem külön legyen neki tápszál), sok szívástól kímélheted meg magad.
Mondjuk így visszaolvasva lehet neked alap ez a dolog, akkor bocsi, hogy szóltam, de másnak lehet hasznos lesz :B

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#10357) Degeczi válasza JoHn123 (#10349) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Lehet, h változtattak rajta, de a panel hátoldalán könnyen végig tudod követni merre halad a fázis, és csak a reléhez tartó szakaszt szünteted meg. Ha nem működik, akkor olyan részt vágtál át, ami még az elektronika tápegysége felé tart.

(#10358) LouiS22 válasza guess.who (#10334) üzenetére


LouiS22
veterán

vagyunk ezzel még páran így. Én megértem a wifi hívőket: filléres, kínából tömegével jön a "csodás" cucc, Tuya az isten... De általában ők azok, akik a leghangosabban visítanak, amikor router nem bírja már és nem értik, hogy mi a probléma.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#10359) Chal válasza LógaGéza (#10356) üzenetére


Chal
addikt

Nem tudom milyen szelepeim vannak, mert nem találok a szerelőaknában beazonosítható feliratot rajtuk. A kinézet és a ház alapján Rainbird. Ezeket átnézve méret és kinézet alapján olyan 300-350mA-s indítóáramot látok, és olyan 120-250mA között van a tartás. Szóval ha egyszerre nyitnám ki véletlenül mind az ötöt, akkor kb. háromszoros terhelést kapna a mostani táp :)

Amúgy igen, a jd-vcc-n akarom én is tápolni dedikáltan.

(#10360) enesbcs válasza Chal (#10354) üzenetére


enesbcs
tag

Arra figyelni kell, hogy az ESP8266-nak nincs túl sok szabadon használható be/kimenete, ezért én rögtön ESP32-vel ugrottam a kérdésnek, ezzel sikerült meghajtanom egy 8-as reléboardot (8 kimenet) és még van pár bemenetem nyomógomboknak is. A P160-as ESPEasy pluginnal lehet kimenetcsoportokat definiálni, ezzel beállítható, hogy csak akkor mehessenek a kimenetek, ha a master kimenet aktív. (de szerintem meg lehet fogalmazni olyan tiltószabályt dummy eszközbe, ami akkor igaz, ha valamelyik kimenet aktív)

[ Szerkesztve ]

(#10361) Chal válasza enesbcs (#10360) üzenetére


Chal
addikt

Igen, már néztem ezt is, elvileg a wemos d1 mini is elég, az i2c-s oled display mellett is, mert csak négy relét fog kapcsolni.

(#10362) enesbcs válasza Chal (#10361) üzenetére


enesbcs
tag

Ha a D1/D2-t elfoglalja az I2C akkor marad szabadon a D5,D6,D7 és ennyi. Ha D8-ra ha kötsz relépanelt, és az pullupként viselkedik, nem fog elindulni az ESP.. ki kell próbálni, de emlékeim szerint ez nem volt jó ötlet. :)

(#10363) Chal válasza enesbcs (#10362) üzenetére


Chal
addikt

Az RX/TX is használható, nem? Már ha nem akar valaki soros kommunikációt.

(#10364) enesbcs válasza Chal (#10363) üzenetére


enesbcs
tag

Használható, de ha az RX-re kötöd, megvan az esélye, hogy szintén nem indul el az ESP, ha meg a TX-re kötöd, akkor kattogni fog a rá kötött relé induláskor. :) Ha teszel egy lehúzó ellenállást RX-re, és úgy elindul, akkor van esély rá, hogy tudod a rá kötött relét is vezérelni majd.

(#10365) madoxx


madoxx
aktív tag

Sziasztok!

Arra van valakinek ötlete hogy egy Xiaomi Philips Bulb amit lát a Mi Home, miért nem lát az Alexa?

Köszi

(#10366) Chal válasza enesbcs (#10364) üzenetére


Chal
addikt

Na majd kipróbálom, köszi.

(#10367) zambozoli


zambozoli
senior tag

Sziasztok!

Egy Sonoff Basic R2 -re tennék külső nyomógombot. Cél, hogy a nyomógomb megnyomásakor lásak a Domoticzban egy gomb "ON" állapotot.
Gombot felvenném a domoticzban virtuális kapcsolóként saját idx-el.

Az előző hardverrel van egy ilyen megoldásompontosan ugyan úgy konfigurálva, de itt nem működik. A GPIO14 helyett természetesen itt a GPIO2 van beállítva kapcsolónak {Switch1 (9)}

Hogy kell a GPIO2-re egy külső gombot normálisan bekötni és, hogy konfigoljam a Tasmotát, hogy az állapotváltozást ez a kis dög elküldje a domoticnk MQTT-n?

Köszönöm!

Üdv:ZZ

(#10368) zambozoli válasza zambozoli (#10367) üzenetére


zambozoli
senior tag

Megoldva!

Új Sonoff Basic hardwer: Sonoff RF R2 Power V1.0

GPIO2 felhúzva 22k ellenállással a 3,3V ra.
SwitchMode 2
ButtonRetain 0

És működik!

Üdv:ZZ

(#10369) gkfx


gkfx
csendes tag

Sziasztok! Most ismerkedem az espeasy megaval, felraktam egy nodemcu-ra és a logjábanban ezt irogatja ki elég sűrűn: "WD : Uptime 14 ConnectFailures 0 FreeMem 18016 WiFiStatus 3"
Kérdés: ez normális, így kell mennie vagy valami hibát jelez?

(#10370) fo_di


fo_di
őstag

valaki tud olyan oldalt, ahonnan magyarországi pollen adatok lekérhetők apival? vagy csak olyan van, hogy ki kell horgászni a weboldalból? legjobb lenne, ha legalább tájegységre le lehetne szűkíteni (dél-alföld), városra maga lenne a tökély
(home assistantba raknék pollen riasztást magamnak)

[ Szerkesztve ]

(#10371) enesbcs válasza gkfx (#10369) üzenetére


enesbcs
tag

normális, 30 másodpercenként ad életjelet logban, ami az uptime ot és a szabad memóriát tartalmazza

(#10372) gkfx válasza enesbcs (#10371) üzenetére


gkfx
csendes tag

Szuper, köszönöm. Akkor nem foglalkozok vele.

(#10373) madoxx


madoxx
aktív tag

Erre valakinek ötlet?

[ Szerkesztve ]

(#10374) Degeczi válasza madoxx (#10365) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Tipikus Xiaomi: évek óta ígérgetik az Alexa integrációt, de csesznek rá... Vedd saját kézbe, és pl. Home Assistanton keresztül már tudod vezérelni.

(#10375) vampire17


vampire17
addikt

Sziasztok!

Megerkezett az okosdugalj: [link]

Tuya smart-al szepen megy, viszont most jonne a "neheze", menne ra a Tasmota..:) (TUYA-CONVERT-el)

A kerdesem, ehhez mindenkepp fizikai gep (noti) kell? Nem mehet VM-rol? latom hogy egy csomo fuggoseget rak fel a progi, viszont en utalom ha "teleszemeteli" valami a Notim...

(#10376) fo_di válasza vampire17 (#10375) üzenetére


fo_di
őstag

szerintem ha hozzáfér a script wlanhoz, akkor tökmindegy, hogy natívan futtatod, vagy vm-ben (proxmox image elvileg van hozzá)
a wlan mindenképp szükséges és egy eszköz, amivel a létrehozott hálózatra rákapcsolódsz (laptop vagy androidos telefon)
vagy megpróbálhatod a readme végén látható related cuccokat, hátha valamelyik kevesebb függőséget igényel

[ Szerkesztve ]

(#10377) Degeczi válasza vampire17 (#10375) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha van Raspberry-d, a legegyszerűbb azzal, egy ideiglenesen erre szánt SD kártyára pakolva a rendszert.

(#10378) vampire17 válasza fo_di (#10376) üzenetére


vampire17
addikt

Vegul (mivel a gyari leirasban is azt hasznaltak) egy Kali linuxal probalom, viszont live rendszerrol.

majd adok infot, sikerult-e!

(#10379) LouiS22 válasza vampire17 (#10378) üzenetére


LouiS22
veterán

Működnie kell. Arra figyelj majd, hogy ne hagyd ki a fake AP-hez telefonnal csatlakozást. Egyíébként tényleg a legegyszerűbb egy pi-be egy ideiglenes kártya, azon a cuccos (és ezt el tudod tenni későbbre is :D).

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#10380) vampire17 válasza LouiS22 (#10379) üzenetére


vampire17
addikt

Most ott akadtam el, hogy bar latom a fake APt tudok is hozza csatlakozni, de IP-t nem kapok tole...

(#10381) madoxx válasza Degeczi (#10374) üzenetére


madoxx
aktív tag

Jól tudom hogy a Home Assistant havidíjas?
Vagyis a cloud, de hogy van ez pontosan?

(#10382) Degeczi válasza madoxx (#10381) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Lustáknak igen, havi $5. Egyébként részletes, lépésenkénti leírás alapján magad is beállíthatod, és ingyen is ugyanott vagy. Https-en keresztül kell elérhető legyen az otthoni géped, de ez könnyen megoldható, komplett docker image-ek léteznek hozzá (pl. Letsencrypt, ill. persze Duckdns, ha nem fix a címed)

(#10383) madoxx válasza Degeczi (#10382) üzenetére


madoxx
aktív tag

Van otthon egy mini server, docker is fut rajta, csak az nem világos hogy mi az ami fizetős és hogy kerülöm ki ha nem vagyok lusta.

(#10384) Degeczi válasza madoxx (#10383) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Amit írtam, a https elérés biztosítása, ill. az Amazon oldalán a saját skill létrehozása. De fölösleges erről itt írni, amikor a HA egyik előnye a nagyon alapos dokumentáció, ott mindent megtalálsz.

(#10385) Chal válasza madoxx (#10383) üzenetére


Chal
addikt

Itt írtam róla részletesebben. Tulképpen a saját Amazon skill annyira nem bonyolult, de foglalkozni kell vele, esetleges változásokat lekövetni, stb..

[ Szerkesztve ]

(#10386) vampire17 válasza vampire17 (#10380) üzenetére


vampire17
addikt

Naa kiprobatam egy Pi3-al. most mar kapok IP-t amikor parositas modba teszem a cuccot, akkor abbaagyja a villagast a cucc, amikor entert nyomok, viszont a Pin a script csak "pöttyöz" tovabb es nem tortenik semmi...

Ilyenkor mi van?

(#10387) Degeczi válasza vampire17 (#10386) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Forrasztópáka beizzítás? :)
Egyébként elég közel van a Pi-hoz a konnektor?

(#10388) vampire17 válasza Degeczi (#10387) üzenetére


vampire17
addikt

Elegge kozel..:)

Igen en is ezt gondoltam...:D

(#10389) fo_di válasza vampire17 (#10386) üzenetére


fo_di
őstag

a tuyaconvert/scripts mappában megnézném a logot, hogy mond-e valamit
nekem legutóbb egy blitzwolf bw-shp2 is alig akart megflesselődni, de végül csak felment (egyébként biztos programozó és nem párosító módban van?)

(#10390) vampire17 válasza fo_di (#10389) üzenetére


vampire17
addikt

Neztem logot, error-t nem irt...

Mara feladtam, bent hagytam a cegnel, majd holnap meg nyomkodom.

Szetszedtem amugy, TYWE2S chip van benne, szoval forrasztassal menne a flash. Viszont kivezetes nincs, direktbe kene raforrasztani... (eleg maceras, nekem meg fakezem van :D )

Hat, elv ketfele modban tud lenni, parositas mod (gyorsan villog) AP mod (lassan villog, letrehoz egy AP-t). Ezek kozul melyik kell?

Erdekes amugy, mert ha parositas modban van (villog) es elinditom a sciptet Pi-n akkor abbahagyja a villogast. De nem tortenik semmi, csak pontoz tovabb....

[ Szerkesztve ]

(#10391) UberMutant válasza vampire17 (#10390) üzenetére


UberMutant
őstag

az én tapasztalatom tuyaconverttel

ha jól emlékszem a gyorsan villog mód kell

[ Szerkesztve ]

(#10392) vampire17 válasza UberMutant (#10391) üzenetére


vampire17
addikt

Kosz, holnap ranezek megint!

(#10393) LouiS22 válasza vampire17 (#10380) üzenetére


LouiS22
veterán

Nem is fogsz, szóval ez a része rendben van.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#10394) LouiS22 válasza vampire17 (#10390) üzenetére


LouiS22
veterán

Most nézem, hogy mit akarsz flashelni.Kicsit az RF is, amit valaminek szintén vezérelnie kell, így erős a gyanúm, hogy az ESP mellett van itt más még. Ha nagyon nem sikerülne tuya converttel, akkor ez lesz az oka.

Amúgy valóban, a gyorsan villogó módban kell flashelni. Script elindít, utasításokat követ, a csatlakozás előtti pillanatban (amikor a telefont felteszed a fake AP-re), akkor tedd párosítási (gyors villogós) módba a konnektort. Nem fogja azonnal elindulni a folyamat, de ha mondjuk 2 perc múlva sem csatlakozott, akkor valami nem ok.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#10395) vampire17 válasza LouiS22 (#10394) üzenetére


vampire17
addikt

Enyem nem RF-es.

Ugy csinaltam ahogy mondtad, sajnos ugyanaz, pontoz a script, de nem tortenik semmi...

Viszont amikor elkezdodik a script, akkor a villogas a cuccon abbamarad, tehat valami "parosodas" tortenik...

(#10396) fo_di válasza vampire17 (#10395) üzenetére


fo_di
őstag

egy próbát tennék, hogy miután a villogás elmúlik, vársz, majd valamikor megnyomod a gombot, hátha történik valami
a másik lehetőség, hogy a tuya app frissítette már új firmware-re, ami nem engedi a tuyaconvertet

[ Szerkesztve ]

(#10397) vampire17 válasza fo_di (#10396) üzenetére


vampire17
addikt

Maga az app nem frissitett fw-t, azt neztem.

Most megprobatam ujra parositas modba tenni, most villog es nem hagyja abba, viszont nem is tortenik semmi...

(#10398) vampire17 válasza fo_di (#10396) üzenetére


vampire17
addikt

Asszem megvan a gond: https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert/issues/185

nalam pontosan ugyanez van...

It seems likely that you have the new firmware (version number is irrelevant as its per product). See if the device is broadcasting anything on UDP port 6666 or 6667 ie, by running nc -u -l -k -p 6667.

We are working on this but no guarantees when or if we will be able to release a workaround.

Nem ertem ezt amugy.... A routereknek ott van pl az OpenWRT, gond nelkul fel lehet ra rakni barmire, nincs vele gond... Itt nem tudom, miert kell levedni...

Sajnos a serialos flashhez en bena vagyok, TYWE2S labaira kene raforrasztani, de az kizart h en olyan apro helyre be tudnam kotni.... :)

Viszont akinek ez nem gond, az rendeljen nyugodtan, mert szerintem Tasmota-val siman elmenne.

[ Szerkesztve ]

(#10399) Degeczi válasza vampire17 (#10398) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha a wifi panelra gondolsz, annak a csatlakozólábaira könnyen rá lehet forrasztani a jumper kábelek tüskéjét (persze vékony pákaheggyel) és egy szabadon lógó földet a panelon lévő IO0-hoz érinteni a bekapcsolás idejére

Ugyanígy megy pl. a BW-SHP2 is, vagy egy nemrég rendelt elosztón is.

[ Szerkesztve ]

(#10400) vampire17 válasza Degeczi (#10399) üzenetére


vampire17
addikt

na lottem par kepet:

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.