Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10501) Janos250 válasza Zirowe (#10463) üzenetére


Janos250
őstag

"Másik kérdés, hogy a touch-nak gombonként csak 1 funkciót lehet megadni, vagy itt is több fajta érintés van, mint a xiaomi switch-eknél? (sima nyomás, dupla nyomás, hosszú nyomás, együttes nyomás, stb)"
Igen, ha írsz rá Arduino alatt egy programot, vagy módosítod a Tasmotát. Az első sima ügy, az utóbbit egyszer elkezdtem, de elakadtam, azóta nem is próbáltam.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#10502) Janos250 válasza Zirowe (#10485) üzenetére


Janos250
őstag

"Hétvégén fogom szétszedni a többi kapcsolót, de ha esetleg azokban nincs nulla, akkor sehogy se lehet megoldani a touch bekötését ezeknél?"

Rövid válasz: nem.
Hosszabb válasz: lehet, de macerás, esetleg szabálytalan.

1. Triviális megoldások (Valahonnan vinni kell egy nulla , kék vezetéket. Ha vékony a cső, lehet a lehető legvékonyabb kék vezeték is, mert csak a kapcsoló elektronikájához kell):
a.) legegyszerűbb a mellette lévő konnektorból átvezetni
b.) a hozzá legközelebb eső fali dobozból behúzni a csőbe a meglévők mellé egy kéket is (mármint kihúzni a bennlévőket, és újra behúzni egy kékkel együtt)
c.) a lámpához mindenképpen megy nulla, ezért ha megoldható, a lámpa és a kapcsoló közötti csőbe kell behúzni egy nullát is

2. Ha mindezek nem megoldhatók, akkor láttam már ilyet is (teljesen szabálytalan, ne csináld, stb.):
a.) ha a lámpa egy kétáramkörös csillár, akkor a kapcsolóból a lámpához menő két lámpavezetékből az egyik a lámpánál rákötve a nullára, és ez adja a kapcsoló nulláját, a másik meg fixen fázisra. Ezt azért nem szabad, mert akkor a lámpától a kapcsolóhoz menő FEKETE vezeték nulla lesz, ami megtévesztő, veszélyes lehet. Nem elég a fekete vezeték végeire kék szigszalagot tekerni! Mindamellett lesz a lámpánál egy olyan vezeték, ami akkor is feszültség alatt lesz, ha a kapcsoló le van kapcsolva. Ez veszélyes lehet!
b.) ha nem kétáramkörös a lámpa, de a lámpához könnyebb valahonnan fázist vinni, akkor oda a fázis, a nulla pedig a.) verzió szerint. Ugyanúgy szabálytalan.
Ezek mindamellett, hogy szabálytalanok, még azzal a kényelmetlenséggel is járnak, hogy akkor a kapcsoló nem tudja "hardveresen" kapcsolni a lámpát, a lámpához kell pl. Sonoff Basic, amit vagy a kapcsoló direktben irányít WiFi-n, vagy MQTT-n keresztül.

Összegezve: próbálj valahonnan nulla vezetéket vinni a kapcsolóhoz.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#10503) Zirowe válasza Janos250 (#10502) üzenetére


Zirowe
nagyúr

+Chal : köszönöm a válaszokat! :R

Közben feltérképeztem a kapcsolókat és elvileg egyet leszámítva mindenhova tudok vinni nullát és talán az az egy is megoldódik kókányolás nélkül.
Közben meg rájöttem, hogy nulla nélkül a sonoff basic-ek se mennének, szóval jobb is ez így.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#10504) vampire17 válasza LouiS22 (#10499) üzenetére


vampire17
addikt

IFTTT tenyleg bizonytalan, viszont talaltam ilyet:

https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-viseo-blink

Mivel meg nincs kameram, nem tudtam teljesen tesztelni, viszont a kamera nelkuli dolgok (login, network check, etc...) mennek vele szepen.

PoE kamera lenne az igazi, de kulterre kerulne, megpedig homlokzatra. Sem csovelni, sem vesni nem akarok.

Sztm a sok triggerrel nem lesz gond, van egy Reolink Argus 2-om (szinten napelemes )a garazson (ahol szinten nincs aram) a kutya kb folyton "triggereli" (szabadon van) es meg telen sem merult 80% ala...

A Blink et sem akarom folyton (pl 5 percenkent) triggerelni, azt akarom, hogy egy, a kameratol tavolabb levo (tehat a kamera PIR-jenek a hatokoren kivuli) PIR triggerelje, ha mozgast erzekel. Legyegeben ez kb olyan lenne, mintha az "external PIR" helyere tennem a kamerat...

Itt a solar panelrol is egesz jokat irnak: [link] bar nem gyari (az nincs is hozza) de jol mukodik.

(#10505) szjoci válasza szjoci (#10500) üzenetére


szjoci
őstag

Problem solved:
Csináltam sh fájlokat, amikbe mosquitto_pub paranccsal elküldöm a jelet az RF bridge-nek, Ezeket a fájlokat hívom meg scriptként a kapcsoló beállításánál. Fenti példánál így néz ki a fájl tartalma:

mosquitto_pub -t "RFbridge/cmnd/Backlog" -m "RfSync 8500; RfLow 300; RfHigh 840; RfCode 1866510"

(#10506) Gh0sT


Gh0sT
addikt

Sziasztok!

Philips Hue világítás kiépítésénél szükségem lesz hagyományos fali kapcsolókra? Van erre bármilyen előírás, vagy rakhatok mindenhova dimmer kapcsolót?

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#10507) Chal válasza Gh0sT (#10506) üzenetére


Chal
addikt

Az egyetlen értelmes használati mód az, ha leszereled a régi kapcsolókat, rövidre zárod mögötte a kapcsolt szálat (pl. wago-val), és a helyükre mindenhova hue dimmert raksz. Cserébe sajnos pakolgatni kell mindegyikbe az elemet évente, és ha megáll a bridge, akkor sötétben maradsz (ezért fontos, hogy mindig legyen a fiókban tartalék, amit pár perc alatt be tudsz üzemelni).

A B verzió, hogy meghagyod a régi kapcsolókat, de úgyis mindenki le fogja kapcsolni, ezzel agyonütve az egésznek a lényegét.

[ Szerkesztve ]

(#10508) Gh0sT válasza Chal (#10507) üzenetére


Gh0sT
addikt

Nincs még kapcsoló sem. :) Építkezünk, most kellene megterveznem a villanyszerelőnek, hogy mit hova kössön.
Elképzelésem (nem ismerem a szakszavakat, elnézést): lehúzatom a kapcsolóig dobozba a vezetőket az izzóktól, de nem tetetek fel rendes kapcsolót, hanem a dobozban rövidre záratom ahogy írtad. Hagyományos kapcsoló helyett Philips Hue dimmer switch menne fel mindenhova. Mivel a dobozban ott lesz a vezeték, ezért utólag bármikor dönthetek úgy, hogy hagyományos kapcsolót rakatok fel, ha kellene. Ez így akkor ok ugye?

Konnektorok: nem találok értelmes áron falba süllyeszthető okos konnektort, ezért arra gondoltam, hogy a nagyobb fogyasztók mögé betetetek egy Shelly 1PM-et. Igazából nem is feltétlenül kapcsolgatni szeretném őket, a cél inkább az lenne, hogy tudjam, hogy a buta TV vette-e az infra távirányító jelét és sikeresen bekapcsolt, vagy kikapcsolt (persze nem hátrány a fogyasztás monitorozás sem). Bepattintanék még egyet a hűtő, mosógép, szárítógép mögé, csak a fogyasztás miatt. Ez működhet ugye?

Szerk:
Hue bridge: zigbee2mqtt bridge-el nem tudom kiváltani teljesen, vagy nem érdemes?

[ Szerkesztve ]

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#10509) Chal válasza Gh0sT (#10508) üzenetére


Chal
addikt

Mivel a dobozban ott lesz a vezeték, ezért utólag bármikor dönthetek úgy, hogy hagyományos kapcsolót rakatok fel, ha kellene. Ez így akkor ok ugye?

Én is így csinálnám, azzal a kiegészítéssel, hogy legyen nulla szál is minden kapcsolónál, és a normálnál mélyebb szerelődoboz. Akkor tényleg bármikor válthatsz bármilyen más rendszerre vagy megoldásra.

Konnektor: a Shelly jó, de annyit hozzátennék, hogy ha zöldmezős beruházásról van szó, akkor lehet hogy megérné egy kicsit jobban átgondolni a rendszert. A HUE, a Shelly, és az összes ilyen eszköz amikkel mi itt jellemzően foglalkozunk, arra vannak kihegyezve, hogy meglevő (régi) állapotra adjanak vezérelhető/okos megoldást. Ezáltal vannak limitációik. A helyedben belemélyednék inkább abba, hogy milyen egyéb jó ár/érték arányú vezetékes rendszerek vannak a piacon, hiszen most még azt csinálsz amit akarsz a kábelezéssel.

zigbee2mqtt vs. hue bridge: én is gondolkodtam rajta, de elvetettem, a HUE bridge az egyetlen amit meg fogok tartani hosszú távon. Roppant stabil, jó benne a vas, és openwrt fut rajta gyárilag. Ezen kívül nagyon jó dolog még benne, hogy ha teljesen megszűnik a LAN kapcsolata (akár ki is húzhatod belőle a kábelt), a kapcsolókat és az izzókat akkor is kezeli önállóan, az utolsó általa ismert config állapotnak megfelelően. Talán az automatizált funkciókra is tudja ugyanezt, de erre nem mernék megesküdni, mert nem próbáltam, nálam azok HA-ban vannak. Szerintem ebben a kategóriában talán a SmatThings lehet csak ami felette van, az is inkább csak a rengeteg plusz funkcionalitásban, és eszközlefedettségben.

[ Szerkesztve ]

(#10510) Gh0sT válasza Chal (#10509) üzenetére


Gh0sT
addikt

"A helyedben belemélyednék inkább abba, hogy milyen egyéb jó ár/érték arányú vezetékes rendszerek vannak a piacon, hiszen most még azt csinálsz amit akarsz a kábelezéssel."

Létezik vajon olyan, ami annyi szabadságot ad, mint egy HA, vagy éppen Domoticz? Nem zárt, nem vagyok rákényszerítve arra, hogy csak egy bizonyos gyártótól szerezzek be eszközöket? Kombinálhassak zigbee-t, RF-et, Wifit, stb? Ne kelljen szakembert hívnom, ha új eszközt szeretnék berakni a rendszerbe, mert valamit fel kell hozzá programozni?

A kivitelező KNX szabvány irányába szeretne terelni, csillagpontos rendszer, meg mittudomén mi...

[ Szerkesztve ]

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#10511) kleinguru válasza Gh0sT (#10510) üzenetére


kleinguru
addikt

A kivitelező nem akar neked rosszat.

Kérdezz meg olyat, aki használ knx rendszert, hogy neki mivel kellett szembesülni egy egy új igény megjelenésekor.

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#10512) Chal válasza Gh0sT (#10510) üzenetére


Chal
addikt

Sajnos túl rövid ahhoz az élet, hogy olyan rendszerekből faszázzam ki magam, ami itt nálam soha nem lesz, szóval passz :) Rossz példát láttam már sokat ismerősi körben, de azzal nem mész sokra. A topicban egyébként általában ez a jellemző, mindenki "hozott anyaggal" (házzal/lakással) dolgozik, oda meg csak a wireless hackelés a belátható kényelmesen (nagy tisztelet a kivételnek aki tégláig bont :) ).

Aztán ha mégis van valaki, akkor majd reagál talán. Abban azért kb. biztos vagyok, hogy ennek semmi köze a HA-hoz meg a Domo-hoz, azok függetlenek ettől a "rétegtől". Keress olyat amit tudsz ezekbe integrálni, biztosan van vezetékes profi megoldás is, aminek van nyitott(abb) api-ja. A HA és KNX pl. úgy nézem hogy jóbarátok.

[ Szerkesztve ]

(#10513) guess.who válasza szjoci (#10505) üzenetére


guess.who
senior tag

Kicsit kapcsolódnék ehhez én is: biztos vagyok benne, hogy a megoldás itt van az orrom előtt, csak nem látom. :D
Adott egy Sonoff RF Bridge (Tasmotával), egy kommersz vezetéknélküli kapucsengő (433 MHz-en) és egy RasPi Domoticz-cal, Mosquittoval.
Addig eljutottam, hogy a csengőgomb jelét látom az RF Bridge konzolján, megvan a Data, Sync, Low, High adat. Viszont a 16 virtuális gombhoz nem tudom hozzárendelni, mert ha tanító üzemmódba állítom, akkor a csengő beltérije elveszíti a hozzárendelést. Próbáltam volna az adatok alapján az IP/cm?cmnd= parancsokkal megadni a fenti adatokat (Sync stb.), illetve hozzárendelni egy gombhoz, ekkor fura módon a csengő beltérije megszólalt, de az adott virtuális gomb lenyomására már nem. Melyik lépés marad ki vajon? :)
A másik: nyilván az RF Bridge-től szeretném eljuttatni Mosquitto-n keresztül a csengőgomb lenyomásának tényét a Domoticzba, viszont (hiába működik jól a Mosquitto és a Domoticz is), oda már nem jut el.

Napok óta leírásokat böngészek, de sehol semmi használható, pedig tutira mindenki használ csengőgombot a Domoticzban. :)

[ Szerkesztve ]

(#10514) Gh0sT válasza kleinguru (#10511) üzenetére


Gh0sT
addikt

Ha nekem nem is rossz, attól félek, hogy a pénztárcámnak nem lesz jó. Bár tegyük hozzá nem láttam még KNX alapú rendszert, fogalmam nincs hogyan működik és sajnos nem is ismerek senkit, aki ilyet használna.

Javítsatok ki, ha tévedek, de KNX szabvály használatához jó eséllyel szakemberre lesz szükségem. Komoly tervezés, szabályosított eszközök használatával, vezetékezéssel, jó előre gondolkodással lehet egy zárt és megbízható rendszerem.

HA, Domoticz vonalon mozogva valószínűleg sok szopás, utána járás, olvasgatás után lehet egy félig meddig magam által épített rendszerem, amit szabadon bővíthetek, barkácsolhatom saját magam, állítgathatom a szabályokat, kísérletezhetek bármivel.

Fogalmam nincs melyik a jobb. Az olcsóbbra van tippem. A megbízhatóságra is. Mi az előremutató manapság? Miben jobb egyértelműen a KNX, mint a home-made megoldások? Hol vérzik el egy HA, vagy Domoticz?

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#10515) enesbcs válasza guess.who (#10513) üzenetére


enesbcs
tag

Én is használok Domoticz-ban RF csengőnyomót, sőt RF nyitásérzékelőt és RF mozgásérzékelőt, csak saját Bridge-en keresztül, aminek az összeállítása nem került sokkal több munkába, mint a Tasmotát rágányolni egy Sonoff Bridge-re, csak ez így ESPEasy alapú, de ugyanúgy RCSwitch libraryval, mint ami a Tasmotába van beheggesztve. Tanítás helyett kiolvasom a kódokat a Log-ból és beírom a Rules-ba, hogy mit csináljon, ha látja a kódot. Ennyi.

(#10516) Chal válasza Gh0sT (#10514) üzenetére


Chal
addikt

Még mindig kevered szerintem, van egy alap infrastruktúra, ami a saját magad által épített ESP alapú wireless szenzoroktól és kontrollerektől az rs485-ön át a KNX féle megoldásokig terjed. Az egy teljesen más kérdés, hogy ezek "tetején" Home Assistant vagy Domoticz van e, vagy valami zárt megoldás. A fenti Home Assistant linken is jól látható, hogy van KNX integráció. Nem mélyedtem bele, de a githubjukon jelenleg 52db lezárt knx vonatkozású issue van, és 12 nyitott. Ez alapján eléggé úgy tűnik, hogy foglalkoznak vele.

Amúgy azt is csinálhatod, hogy utánaolvasol, megnézel pár eszközt, és azok doksiját, esetleg kész megoldásokra példákat és terveket, akár KNX, akár valamely konkurens protokoll/megoldás vonatkozásában. Így lesz egy képed a kábelezésről legalább fejben. Simán lehet, hogy tudsz olyat tervezni, ami sokféle rendszerre ad lehetőséget, és ráérsz később kiválasztani a konkrétat. Mindezek mellett hibrid megoldásban is érdemes gondolkodni, én pl. a kritikusabb dolgokat tenném valamilyen ipari(bb) vezetékes megoldásra, a kevésbé fontos dolgokat meg lehetne Z-Wave, Zigbee, vagy wifi alapra tervezni.

[ Szerkesztve ]

(#10517) kleinguru válasza Gh0sT (#10514) üzenetére


kleinguru
addikt

Ahogy írták már előttem is. A knx és a HA vagy Domo nem zárják ki, hogy “heftigölj”.

De ha valóban megbízható rendszer kell, akkor ha drágább is érdemes az ipari szabványok felé nézelődni.
Kell hozzá egy szakember. De az nem kell minden alkalommal, talán csak az első telepítésnél.

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#10518) vampire17 válasza Gh0sT (#10514) üzenetére


vampire17
addikt

En meg azt javaslom, hogy erdemes ugy csinalni, hogy meghagyni a kulonbozo ingegralt, "egyesitett" rendszerek "gyari" vezerleset is.

(Tudom, hogy sokan huzodoznak itt attol, hogy kinai szerver, meg adatbiztonsag.... nyilvan ez is szempont, termeszetesen)

En pl ugy csinaltam majdnem minden rendszeremmel, hogy a gyari appjaval, vezerlesevel stb... is mukodik, de integralva van Domoticz ala is. Ehhez persze feltetel, hogy olyan gyari megoldasokat kell nezni, amik illeszthetoek a "home made" cuccok ala is. (azert a legtobb dolgot tamogatjak)

Igy, ha a kozponti vezerlo (Domo) leall, meg eltud minden ketyegni ilyen "semi-automatic" modban is. :)

[ Szerkesztve ]

(#10519) Degeczi válasza vampire17 (#10518) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem az adatbiztonság a fő ellenérv a kínai szerverek ellen, hanem azok megbízhatósága, sebessége. Ha azon keresztül integrálod, ugyanúgy ismeretlen kockázatot vállalsz be (ami nem elhanyagolandó, tavaly is volt pl. komoly Sonoff leállás)

(#10520) szjoci válasza guess.who (#10513) üzenetére


szjoci
őstag

Szia!

Én is sokat keresgélek, mert a programozás számomra eléggé magaslabda :B

Ha elküldted a sync, low, high, data adatokat, akkor utána az rfbridge konzolján az rfkey<x> 4 paranccsal el tudod menteni egy gombra (pl rfkey3 4 a 3-as gombra menti az utolsó beérkezett rf jelet).
Az rfbridge-be érkező jelekhez pedig nodered-del csinálok idx-eket, és küldöm tovább mqtt-n a domoticz-ba. Ehhez is vannak tök jó leírások, de segítek én is szívesen priviben, ha nem megy ;)

(#10521) Chal


Chal
addikt

Tudom, hogy már a könyökötökön jön ki, de ezt szerintem nem lehet elégszer hangsúlyozni :)

Szóval soha ne felejtsük el: ezek az eszközök kapcsolódnak a gyártó szerverére, ez által onnét bárki (a cég dolgozói, a kínai hatóság, hackerek, stb..) tudnak visszafelé is kapcsolódni. Logikailag és műszakilag totálisan ugyanolyan lehetőségek állnak nyitva, mintha Chang a nappaliban a kanapénkon ülne a hálózatunkon a laptopjával, vagy mintha egy bot/vírus futna egy a pincénkbe lerakott pc-n. Magyarul minden ilyen eszközzel egy kaput nyitunk a saját otthoni privát hálózatunkba, és csak nagyon nagyon távoli emberek jóindulatán múlik hogy mit kezdenek ezzel a lehetőséggel, ráadásul olyanokén, akik előszeretettel folytatnak ezen a területen hadviselést. Tényleg gondoljátok át, hogy megéri e. Ha egy Mikrotik vagy Cisco router firmware lehet annyira bugos (véletlenül vagy szándékosan), hogy a fenti scenariot sikeresen megvalósítsák, akkor szerintetek egy Ewelink cloduban vagy hasonló egyéb csodában milyen lehetőségek rejlenek?

[ Szerkesztve ]

(#10522) Spuri2000 válasza Chal (#10521) üzenetére


Spuri2000
senior tag

Ennyi erővel ki se mozduljunk otthonról, mert hát a kocsit is ellophatják az arra harcedzettek.

(#10523) layerke válasza Gh0sT (#10514) üzenetére


layerke
aktív tag

Szívesen tartok egy rövid kiselőadást a KNX rendszerről, hogy miért jó és miért nem az. 5 eszközig ingyenes a tervező/programozó program, te is kipróbálhatod milyen programozni. Kellően bonyolult és rugalmatlan, azon kívül, hogy vezetékes és üzembiztos, nem sok jót tudok elmondani róla. Otthonra overkill szerintem. Maga a szabvány és a minden mindennel kompatibilis elv elsősorban ipari és irodaházi alkalmazásra teszi alkalmassá. Ehhez egy nyamvadt villanykapcsoló is 50 ezer... Én nem foglalkoznék vele a helyedben.

(#10524) Chal válasza Spuri2000 (#10522) üzenetére


Chal
addikt

A példád helyesen: ennyi erővel kínai cloud-on keresztül működő zárat + trackinget teszek a kocsira, hiszen az ilyenekből még soha senkinek semmi baja nem volt :)

Illetve a felől se jó példa, hogy az autója ellopása ellen szinte minden ember védekezik, ha nem túl régi és alacsony értékű járműről van szó, akkor a nagyrészének még cascoja is van lopás ellen. Ehhez képest IT területen közel sem ilyen jó a helyzet biztonsággal kapcsolatos tudatosság terén.

[ Szerkesztve ]

(#10525) Chal válasza layerke (#10523) üzenetére


Chal
addikt

Engem érdekelnének azért a tapasztalataid, még ha negatívak is. A gyártók között kompatibilitás teljes, vagy ugyanaz mint pl. a Zigbee, ahol már protokoll szinten támogatott lock-in? A minap amúgy láttam valahol Legrand KNX fali kapcsolókat valami 18kHUF környékén, azért az már nincs messze egy normálisabb minőségű egyéb okoskapcsoló árától, bár tudom hogy nem csak ennyiből áll a történet :)

[ Szerkesztve ]

(#10526) layerke válasza Chal (#10525) üzenetére


layerke
aktív tag

Rövid tömör verzió felsorolás jelleggel:
- a KNX/EIB szabványú eszközök közti kompatibilitás nagy vonalakban úgy van megvalósítva, hogy van egy keretrendszer, amin belül fejleszthetnek a gyártók és a terméket sorozatgyártás előtt tesztelik, hogy a rendszerbe illeszthető-e pikk-pakk. Itt ez olyan szinten jelenik meg, hogy pl van rengeteg eszköznek alarm bit-je és beállíthatóak egymáshoz ki mit tegyen, ha ez vagy az az eszköz alarmot jelez és lejátsszák a beprogramozott eljárást.
- működik szerver nélkül, mert hozzátanítod pl a kapcsolókat a redőnyökhöz. Tehát egy bináris bemeneti eszköz 8 bemenettel egy 4 kimenetű redőnyaktort tud vezérelni és csak azt, ha be van neki tanítva.
- a szerver - ha kell - akkor nagyon drága, kb félmilliótól felfelé
- előbbi kikerülhető egy IP gateway-jel, ami csak 80 ezer és ezen keresztül bekötheted a Home Assistantba vagy más kompatibilis rendszerbe és így vezérelheted az eszközeidet nyugodtan telóról is.
- a bekötése szerencsére nem problémás, húzol egy hurkot a házban és leágazol az eszközökhöz, színre-színt, ez nem egy nagy művészet.
- otthoni használatra irreálisan drága szerintem
- szakembert igényel a beállítása főleg a program drágasága és nehézkes kezelhetősége miatt

Én is szeretem a rezet, de a zwave rendszer elemeit használom (nem akartam a már meglévő kész házat szétvagdosni) és meg vagyok vele elégedve.

(#10527) vampire17 válasza Chal (#10521) üzenetére


vampire17
addikt

Nyilvan esszel kell csinalni. Pl nalam a Sonoff-ok firmware-je cserelve van mindig (reszben mert konnyu cserelni, reszben mert a kinaiban en sem bizom 100%-ig :) ) De pl Tado, Shelly, Xiaomi (tudom, Kinai, de mas kategoria..:) ), etc... cuccok gyariak is, az mellett, hogy Mind font vannak Domo alatt.

Amogy pont Tado-val volt egy sztorim... Nem ment az OpenTherm vezerles, ezert irtam a supportnak, hogy segitsenek. Erre visszairtak, hogy beallitottak a megfelelo protkollt a termosztatomon (??!!!) es most mar mennie kell.... Hazaerek es latom, hogy at van allitva relesrol OpenThermre.... (mondjuk ezt en elotte probaltam es nem ez lett a megoldas, de ez most lenyegtelen.) Nem kicsit ledobbentem azert, hogy kb engedely nelkul beleptek a lakasom termosztatjaba tavolrol es atallitottak.... Ok, hogy en kertem segitseget, de akkor is...

[ Szerkesztve ]

(#10528) nszero válasza guess.who (#10513) üzenetére


nszero
csendes tag

Próbáld ki az ESPurna-t egyszerübb átláthatóbb felület. Tanítás is egyszerübb.

(#10529) Spuri2000 válasza Chal (#10524) üzenetére


Spuri2000
senior tag

Én ezt nem látom ennyire sötéten. Az otthoni hálózatot is védi mindenki és oda sem olyan egyszerű bejutni.
Meg ha már a zárat hozod fel akkor hidd el nem azon fognak időzni hogy felhekkeljék a rendszered. A feszítővassal vagy egy darab kővel hipp-hopp bent vannak.

(#10530) guess.who válasza szjoci (#10520) üzenetére


guess.who
senior tag

Éppen az bosszant, hogy a hozzárendelés elméletileg megvolt a konzolból, de hiába nyomom a hozzárendelt virtuális gombot, úgy nem csenget a beltéri, azaz mintha hozzá sem lenne rendelve... Illetve a másik bajom, hogy az RF Bridge konzoljában ugyan látom, hogy fogja a kapucsengő gombnyomására az adatcsomagot, de azt nem továbbítja a Domoticznak, mert az ottani logban már nem jelenik meg egyáltalán semmi, és így nem tudom kezelni sem a csengetést.

(#10531) guess.who válasza nszero (#10528) üzenetére


guess.who
senior tag

Gondolkodtam rajta, hogy a Tasmotát nyugdíjazom valami hasznosabb kedvéért, csak már úgy megszoktam. :)

(#10532) vampire17


vampire17
addikt

Sziasztok.

Kicsit off. Mobil Fi relét keresek, kazánhoz. Olyan kellene, ami nem old le aramszunet eseten (a mobilok alapbol leoldanak mindig, ha aramszunet van)

Sima Fi rele nem jo, mert nincs kulon kor a kazannak sajnos. Az egesz hazra meg megint nem lehet tenni...

Gondoltam arra is, hogy egy kis dobozt teszek, sima fi relevel, kozvetlen a kazan ele, de a kazan a furdoben van, nem lenne eleg esztetikus...

[ Szerkesztve ]

(#10533) malnabokor válasza Chal (#10470) üzenetére


malnabokor
senior tag

Köszönöm szépen, közben követtem a kialakult beszélgetést is. :R
Jelenleg nincsen meglévő fali kapcsoló, mert a mostani redőny kézzel mozgatható. Valamint kívülről kaphatnak áramot a redőnymotorok a jövőben, mert a légkondik kábel-csővezetése kb 10 centivel van csak a redőnyök felett, szóval lehet nekem is egy olyan opció jönne szóba, mint a kollégának, hogy nem kapcsoló mögött elhelyezett okosítás.

(Most Zigbee-s Xiaomi és IKEA-s dolgaim, valamint pár wifis Yeelightom van, minden gyáriként, és bár kacsintgatok egy RPI3 + HA, vagy ilyesmi felé, de egyenlőre nem szeretnék kódsorokat látni, valamint kicsit félek a megbízhatóságtól is (a Xiaomi Gateway és csatlakoztatott eszközök kb 2 éve működnek úgy hogy áramszünetek, wifi, internetproblémák, stb. után magától feláll a rendszer, frissítések automatikusak, egyetlen egyszer volt csak valami gond a 2 év alatt, de az is egy kikapcs-bekapcscsal megoldódott. Ugyanezt a szintet el tudnám érni saját rendszerrel?) Minden esetre ha mégis belevágok, akkor mindenképp Zigbee vonalon képzelném el, így a Fibaro és Z-Wave nálam kiesik.

Szóval így maradna a Shelly 2.5, ami azért is szimpatikus, mert amíg kitalálnám, hogy a fizikai kapcsoló kérdését hogyan oldjam meg, addig is tudom Amazon Alexával (és telefonnal) vezérelni a redőnyt (gondolom). Ez a teljesítményméréses alap a motor szempontjából amúgy nem káros egyáltalán, vagy rizikós?

köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.

(#10534) Chal válasza malnabokor (#10533) üzenetére


Chal
addikt

Ez a teljesítményméréses alap a motor szempontjából amúgy nem káros egyáltalán, vagy rizikós?

Kétféle "elakadás" van, az egyik ugye a végállásoknál, a másik pedig akkor ha valami a redőny alá kerül mozgás közben. Az elsőre mechanikus végálláskapcsoló van a butamotorokban is, beszereléskor neked kell beállítani két kis csavarral a végállásokat. Erre rájön még a Shelly figyelése is, bár ugye ha jól van beállítva, akkor a mechanikus érzékelő miatt az soha nem fog aktiválódni.

A másik az akadály: ezt a beépített elektronika is csak teljesítmény alapon tudja figyelni, hiszen nincs a lefutókban szenzor. A Shelly + butamotor esetén annyi történik csak, hogy a funkció kihelyeződik a Shellybe. Szóval ezzel a megoldással kapsz egy okosabb, nyitottabb, profibb vezérlőt, ahhoz képest mintha valami all-in-one okos csőmotort vennél. Cserébe nem a csőben van, hanem külön, de ennél nagyobb baja sose legyen :)

[ Szerkesztve ]

(#10535) guess.who válasza nszero (#10528) üzenetére


guess.who
senior tag

Közben kipróbáltam az ESPurnát... Röviden: rettenetes. :) Az egy dolog, hogy eszközspecifikus a firmware, nem gond, megkerestem a megfelelőt. Az, hogy a WiFi-t tudom belülről fix IP-re állítani, nagyon pozitív.

Viszont csak 8 virtuális nyomógombot enged, és nem hajlandó egyiknél sem a Learn gombra meglátni és megtanulni a csengőgombot - annak ellenére, hogy az RFBridge piros LED-je felvillan, tehát valójában "hallja" a jelet. A konzolja is úgy csinál, mintha semmiféle bejövő jelet nem fogott volna - a Tasmota konzoljában viszont azonnal és szépen láttam ugyanennek a csengőnek az adatsorát...
Szóval engem sajnos nem sikerült meggyőznie. :( Annak ellenére sem, hogy a firmware frissítésénél megadtam neki a Tasmota .bin-jét és zokszó nélkül felflashelte, sőt: a korábbi Tasmotás beállításaim is visszakaptam. :)

(#10536) Degeczi válasza guess.who (#10535) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem tudom, jól értelek-e, de a Tasmotát is tudod fix IP-re tenni.

(#10537) guess.who válasza Degeczi (#10536) üzenetére


guess.who
senior tag

Nem tudom, hogy jól értettél-e, de akkor ez most már engem is érdekel: hol tudok fix IP-t beállítani a Tasmotában egy eszköznek? Vagy valami konzolos parancs van hozzá?

Mert most éppen azon morgok, hogy egy RaspAP van fent az RPI-n, annál meg nem találtam olyat, hogy MAC-hez rendeljek IP-ket, ő osztja DHCP-vel, pedig jobban szeretném, ha én tudnám egyesével megadni, hogy melyik eszköz milyen IP-n csücsüljön.

Hopp, közben már meg is találtam:
- a konzolban az "IPAddress1 x.y.z.q" paranccsal vagy
- böngészőből a "http://sonoff.ip.címe/cm?cmnd=IPAddress1 x.y.z.q" paranccsal. :)

És működik is. Szuper, köszönöm! :)

[ Szerkesztve ]

(#10538) Degeczi válasza guess.who (#10537) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Persze. Ezeket szoktam kiadni egy Tasmota telepítés után a konzolján:
IPAddress1 192.168.x.x
NtpServer hu.pool.ntp.org
TimeZone 99
TimeDST 0,0,3,1,1,120
TimeSTD 0,0,10,1,2,60
Longitude 19.x
Latitude 46.x
Itt részletes leírás van az elérhető parancsokról. Mivel úgyis csak egyszer kell beállítani, teljesen jó így is, nem hiányzik ezekhez webes adminfelület.

(#10539) Immy


Immy
őstag

Sziasztok, home asistant-ot akartam feltenni elsőkörben a synology nas-omra, de docker és virtuális gép hiányában csak magára a NAS-ra tudnám feltenni. Azonban van egy olyan limitáció, hogy a synology-n csak a python 3.5.1 fut, ami meg nem kompatibilis a home asistant-al...Így az utolsó verzió a 0.64 volt:
https://www.home-assistant.io/docs/installation/synology/
Azt látom, hogy a legújabb verzió már lasan eléri a 0.92.2-es verziót, de szerintetek van értelme a 0.64-re építeni vagy inkább keressek valami más platformot, ami támogatja a legújabb home asistant kiadást?

@LouiS22: köszi a tippet, annyit már sikerült kideríteni, hogy nekem az international verzió kell. Ami viszont kevésbé tetszik, hogy eléggé bumfordi alakja van, ami miatt szinte esélytelen, hogy "észrevehetetlenül" elbújjon valamelyik növény mögöt...

Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

(#10540) Chal válasza Immy (#10539) üzenetére


Chal
addikt

Javaslom hogy keress más platformot, brutális ütemben halad a fejlesztés, havi 500-600 commitot tolnak a kódba. Az egy dolog, hogy ezekről lemaradsz, de ha elkezdesz építeni egy komolyabb configot, akkor nagyon sok munkaórát fog elkérni a dolog, amikor a jövőben mégis frissítesz egy platformváltás miatt. Ugyanis rengeteg dolgot változtatnak folyamatosan (átneveznek vagy törölnek opciókat, függvényeket, stb..).

(#10541) Degeczi válasza Immy (#10539) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Játszásdiból rakd föl az asztali gépeden dockerben, és közben szerezz be egy olyan vasat amin majd végleg használni fogod. Akár egy filléres Raspberry is megteszi, csak a háttértár ne SD kártya legyen, ha pedig hosszú távra sokmindent tervezel, vmi x86 alapú minigép (az sem vészes, használtan 30e környékén)

Tavaly februári HA verziót nincs értelme használni, pont ez a leggyorsabban fejlődő platform

(#10542) guess.who válasza Degeczi (#10538) üzenetére


guess.who
senior tag

Igen, a linked olvasgattam már korábban is, csak az a baj, hogy ömlesztve van egymillió parancs, és senki nem ér rá az egészet bebiflázni azért, hogy egyszer majd valamikor kell esetleg két sor belőle. :) Ráadásul a webes felületről csak pár kattintás egy-egy dolog, ha nem kell parancssorral bajlódni, az azért jóval gyorsabb. Nincs gondom a konzollal egyébként, de picit lassúbb onnan konfigolni.
Mindegy, az IP-t legalább már fogom tudni. Köszi! :)

(#10543) mekkGyver válasza Immy (#10539) üzenetére


mekkGyver
aktív tag

Mi az, hogy docker hiányában? Synologyn szépen megy a docker, sőt nekem jobban tetszik, mint bármelyik másik NASon!
Megnéztem, HomeAssistant (3.7 pythonnal) a legfrisebb verzió egy órával ezelőtti :P

[ Szerkesztve ]

Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

(#10544) szuszinho


szuszinho
őstag

Sziasztok,

Jól gondolom, hogy ebbe a kódba szükséges még a #define MY_NODE_ID xx sor?

[ Szerkesztve ]

(#10545) layerke válasza szuszinho (#10544) üzenetére


layerke
aktív tag

Nem feltétlenül kell, ha nincs definiálva csómoponti azonosító, akkor a soron következőt osztja ki neki a gateway.

(#10546) szuszinho válasza layerke (#10545) üzenetére


szuszinho
őstag

RFlink gw van. A node serial kimenetén pedig megjelennek az ilyen hibák: !TSM:ID:FAIL

(#10547) kbhuinfo válasza guess.who (#10531) üzenetére


kbhuinfo
tag

Miert? Miben jobb az espurna mint a tasmota?

Van egy szint, ami felett nem mész egy bizonyos szint alá...

(#10548) guess.who válasza kbhuinfo (#10547) üzenetére


guess.who
senior tag

Összetévesztettél valakivel, én éppen azt írtam, hogy nem jött be az espurna, vissza is tettem inkább a Tasmotát... :) Lehet, sőt valószínű, hogy az espurna felülete jóval többet tud, mint a Tasmota, de nekem pl. nem jött vele össze az RF-tanítás az RFBRidge-en (olyan eszközzel, amit a Tasmota kezel szépen), úgyhogy bukott.

(#10549) kbhuinfo válasza guess.who (#10548) üzenetére


kbhuinfo
tag

Bocs, csak beleolvastam es mar villant is a kerdes a monitoron :) Termeszetesen barkitol johet a valasz!

Van egy szint, ami felett nem mész egy bizonyos szint alá...

(#10550) Magga


Magga
aktív tag

Szervusztok!

A korábban ingyenes szolgáltatás megszűnt ugye a wundergound-on, ezért átálltam Darksky-ra. Eddig sajnos nagy csalódás. Az elmúlt három napban folyamatosan esett az eső és szépen jelezte is napközben 16-17 mm csapadék, aztán egyszer csak visszaáll pl. 2 mm re.

Szóval ez sajnos használhatatlan az öntöző vezérléséhez.
Találtam egy esőérzékelőt amit szeretnék integrálni a vezérlésbe kép
Ez a képek alapján egy NC kapcsoló, amit ha víz ér kinyit és szakítja az áramkört. Ezt egyszerűen be tudnám kötni a rendszerbe, de szeretném ezt Domoticzban is látni. Ha ezt az érintkezőt rákötöm egy Sonoff Basic valamelyik GPIO-ra akkor pl. egy ESPEasy-vel, nyomógombot beállítva tudok egy dummy kapcsolót működtetni vele??

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.