Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
En ezeket az eszkozoket rendeltem, meg nem tudom hogy fognak muzsikalni:
Ezeket a csiptetosok nem tudom vannak-e olyan pontosak, mint a "atfolyosok", de majd kiderul. Elv a heten megerkeznek, majd jelentkezem!
(#7719) spider23:
En kombinaltam Node-red-et Domoticzal
Node-Red felkapcsolja, Domo pedig igy iranyitja(bar ez mar picit komplexebb, de a lenyeg latszik.):
[ Szerkesztve ]
-
quby
őstag
Igy müködik, de a belsö pinekre kivezetett kapcsolok nem! button1 és button2. Elvileg GPIO0 és GPIO1. És sajna arra is nagy szükségem lenne...
(#7719) spider23
Tegnap kezdtem el a node-red-el foglalkozni és ez alapján csináltam azt ami eddig megy (nyilván a saját hálómhoz igazitva). A sima le fel kapcsolás megy. A palyload ba vagy toggle vagy on/off kerül.
Szerintem nem olyan nagy ördöngösség, csak én nem értek hozzá. Amikor kapcsolsz, mqtt-n elküldi az aktuális állapotát a tasmota. Elvileg, ha valamiért nem kapcsolt fel (nem érzeékelte a 433-at mert mondjuk hatokörön kivül volt) akkor nem is küldi ki az mqtt üzit. Nálam ez a "stat/kishaz/POWER" amire jön egy ON vagy OFF. Ezt kellene egy változóban tárolni és a gomb következö megnyomásakor megkérdezni hogy ON vagy OFF és eszerint küldeni a következö jelet.Szerk: Most látom hogy a link nem jó. tegnap még jártam ott....
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
ojb
tag
Szia !
Nemrégen tárgyaltuk...
Vampire kolléga -- ahogy jelezte külön doboz + RS485->WiFi (lsd linkjei)
krisztian28 kolléga RS485-öt, én S0-át használok.
#7266 és # 7567 hozzászólások körül tárgyaltuk a DIN sínes lehetőségeket. (S0 vagy RS485)
Az "átfolyós" talán egyszerűbb, mint a "lakatfogós". Az utóbbi sokszor kényes lehet a pontos beállításra.
Nálam az átfolyós gyakorlatilag "együtt jár" a villanyórával. Az S0 kiolvasás egyszerűbb, mint az RS485-ös, de néhány százalékot téveszthet. Az RS485 viszont a mérőben tárolt adatokat adja át a Domoticz-nak. Tehát összegezve: Az RS485-ös "átfolyós" talán a legpontosabb, de egyben a legösszetettebb is. -
kgymac
őstag
Szia,
Erre leginkább a riasztód leírásában találsz pontos választ, de általánosságban a legtöbb riasztópanel képes proximity kártyás/távirányítós élesítésre, talán az alap modellek nem (4 vagy 6 érzékelős, nem bővíthető panelek) Régebbi satel és jablotron távirányítóval van tapasztalatom, 433MHz, ugrókódos.. -
kgymac
őstag
Szinte minden riasztóhoz készült érzékelő relés, ezért szerintem illeszthető, max ellenállások kellenek hozzá.
szerk: Két évig volt olyan riasztóm, ami sms-ben+email-ben értesített /otthonőrző/. Egy volt kollegám viccelődött, hogy majd tudni fogom, hogy éppen kirabolnak. Hasonló megoldásról inkább lebeszélnék mindenkit. Ma már inkább kivonuló szolgálatos céget használok, normális riasztóval. Az egyetlen, ami hiányzik a korábbi riasztó szolgáltatásaiból, hogy nem tudom megnézni, beriasztottam-e. Bár ez domoval és a riasztó panel egyik kimenetére kötött érzékelővel megoldható lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Ami PIR-eket én ismerek, azokat tudja kezelni bármelyik Arduino lap, saját tapasztalatom szerint, mert a PIR nyít/zár állapotot jelez.
Az egy más ügy, hogy ellenállásokkal összeházasítjuk a PIR érzékelőt és a szabotázs kapcsolót, hogy kevesebb vezeték kelljen. Ha így használjuk, akkor analóg mérés kell, de azt is tudja az Arduino, de így még nem próbáltam, de elvileg mennie kell. Viszont a riasztós szakik gyakran nem is kötik össze a kettőt, hanem a risztó vezeték külön erén viszik a két jelet. Ez esetben a legsimább az ügy. A központ helyére viszont elég sok lábú MCU kell, mondjuk ESP32. Domotic ügyet nem ismerem - még -, de a pubsubclient megy az ESP-ken, ami tartja a kapcsolatot az MQTT szerverrel (bróker). Akkor - gondolom - nincs probléma, csak programozás kérdése[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
koala69
tag
Szia, szerinem megoldhato, bar en esp32-vel probalok epiteni egy "kozpontot", nem arduinoval, Mindkettonel tudod hasznalni az interrupt service-t, es egy tranzisztorral invertalva / a mostani pir-ek csak NC kimenetet tartalmaznak / tudod vezerelni a "riasztot". En most tesztelem, es ugytunik, stabilan mukodik. Egy webes feluleten tudod ki/be kapcsolni, / authentikacio utan / es egy A6-os van az uart2-re kapcsolva, es kuld egy sms-t, ha a pir jelez. Valoszinuleg a bekapcsolasat ugy fogom csinalni, hogy ha a telefonom nincs a halozaton, akkor elesiti magat, ezen video alapjan:
https://www.youtube.com/watch?v=fmhjtzmLrg8 -
kenand
veterán
BT-t Xiaomi LCD Tehrmometer megy Home assistanttal és Domitizzal is (utóbbira nekem nem sikerült mert nem PI-n megy hanem Synologyn az enyém, de Pi-re van leírás) DE Home assistanttal tudom olvasni, oda Synology alá is be tudtam "hegeszteni"
Kinti időjárás előrejelzést meg Dark SKy apival tudod kérdezni..
[ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
Én Xplenologyn használom, egy PC-n fut aminek van BT kártyája és az látja a Synology. De ha beledugsz egy olyan BT sticket amit a Synology NAS támogat akkor te is tudsz BT eszközökkel kommunikálni Synologyval is.
De sajna Synology +Domoticz még nem sikerült egy bluepy pithon modult úgy kellene lefordítani amit Synology alatt nem enged, viszont home assistant alá telepítve (azt is feltettem Synology alá szépen működik.De pont mivel minden nehezebb Synology alatt (pl a Home assstant SSL jéhez is kellene dolgokat telepíteni, reverz proxy stb ami nekem sem megy) folyamatban van egy PI Zerro W beszerzése és megpróbálom azon is.
-
fo_di
őstag
a tasmota wiki szerint nem szabad (feltehetően azért, mert a serial része az AC-hez kapcsolt...)
https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmota/wiki/Sonoff-Pow-and-Pow-R2[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
Az újraindulásnál nem rontasz el semmit. Nem lehet, hogy Nálad is a [watchdog] indítja újra? Nekem emiatt kellett visszatérnem bizonyos eszközök esetében az R147 firmware-re... (Villanyóra és gázóra leolvasás)
Amennyiben csak a fogyasztás a lényeg, lehet járhatóbb és biztonságosabb út, ha csak a pillanatnyi fogyasztási adatokat küldeted el a CSE7766 Device-szal a Domo-nak kellő sűrűséggel (pl.60s) és az majd megszámolja, átalakítja és tárolja a fogyasztási adatokat.[ Szerkesztve ]
-
its_grandpa
tag
Szia !
Én már szívtam a SendToHTTP-vel, szerintem ez hiba, az alábbi json böngészőből nem fut(hat) le:
SendToHTTP 192.168.1.204,8084,/json.htm?type=command¶m=udevice.......Így kéne kinéznie:
http://192.168.0.nn:port/json.htm?type=command¶m=udevice&idx=2&nvalue=0&svalue=0Megkerültem egy publish-al:
Publish domoticz/in, { "idx" : 1, "nvalue" : 0, "svalue" : "0"}A space-ekre figyelj mert egyébként nem működik !
-
ojb
tag
A D1-ben van feszültségosztó. Be kellene kötni egy 130KOhm-os 1% ellenállást az A0 és az 5V PIN közé. Ez a max 4.5V akku feszt leosztja ~1.0V-ra Ez az ADC PIN bemenő feszültsége. A Devices/Analog input - internal-t engedélyezni kell, majd a Values-ben %value%*4.5 szorzást elvégeztetni.
Viszont így lesz egy állandó fogyasztás ( ~4V/450Kohm=8.8uA ) a feszültségosztó miatt, ami megemeli az ESP DeepSleep fogyasztását bő 10%-al!!![ Szerkesztve ]
-
enesbcs
tag
Ha VCC végű binárist használsz, nem kell semmit kötnöd az A0-ra, mert közvetlenül a VCC bemenetét méri. Pl az ESPEasy Generic - System Info pluginjában tudod lekérni az aktuális értékét, a megfelelő típust kiválasztva. (Input VCC) De ez csak akkor működik, ha sima ESP8266 modult használsz és 3.3V-ról táplálod, a D1 minire integrált feszültségátalakító miatt ez nem fog különösebb változást mutatni.
Itt van példa A0 használatára 100k ellenállással:
https://bitekmindenhol.blog.hu/2018/05/23/wifi-s_homero_projektItt meg VCC-vel próbálkoztam: (Step-up átalakító kiforrasztása után)
https://bitekmindenhol.blog.hu/2018/10/31/esp8266_wifis_nyomogomb_the_button[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Ha infrás, a Broadlink RM Mini 3 tökéletes ilyesmire tizenpár dollárért. Átflashelést sem igényel, csak a RAW infraparancsokat kell átadni. Ez egy jó leírás Home Assistanthoz, én is ez alapján lőttem be Pana TV-hez.
De egyre több cucc helyi hálóról is irányítható, pl. a Pioneer erősítőm is úgy vezérelhető a legkényelmesebben (különösen, mert úgy visszacsatolás is van)
-
Yoshida
aktív tag
min fut a domoticz? mert ha hdmi-n össze tudod kötni a dolgokat, akkor CEC-el vezérelve (ha a domoticz raspberry-n fut, akkor elérhető ez) stabilabb a dolgokat irányítani, mint infrán. Feltéve hogy minden hdmis, amit irányítasz. Van visszajelzés, hogy lefutott.
Én is használom a broadlink minit, és pl. tv hangerő, vagy bemenet váltás elég macera, nem lesz olyan, mintha nyomogatnád a távirányítón a gombot. Se az appjával, se domoticz alól.
De rá fogom szánni magam, és amit lehet átrakok hdmis vezérlésre. (erősítő régi sajna, az nem fog menni pl.)
Csak infrás eszközhöz viszont jól jön a dolog.
-
ojb
tag
válasz llacee #10156 üzenetére
Igen. Ott "mindent" mér...
USB/Serial Konverteren keresztül elérhető, kommunikál a PZEM004T?
Csak a Vcc összeköttetést szakítsd meg a SonOff Basic és a PZEM004T között.
A soros kommunikációhoz szükséges a GND kapcsolat is.
(Természetesen ennek feltétele, hogy mindkét eszköz a saját tápegységéről üzemeljen) -
Chal
addikt
válasz llacee #10344 üzenetére
Én is hajlok rá, főképp azért, mert nem sok értelmét látom egy standalone rendszernek, ha már egyszer ott a csillagromboló vezérlés a szerveren a HA formájában. Másrészt nálam is tele van a fiók ESP-vel, csak egy 8-as relémodult kellene venni, de az itthon is kapható gombokért.
-
Chal
addikt
válasz llacee #10344 üzenetére
Végül én ezeket rendeltem be a locsolóvezérlőhöz:
- 5V 6ch relé board
- doboz
- doboz 2, ha a fenti kicsi lenne (necces)
- fényvezető a board ledjeihez
- i2c oled kijelző
+ Wemos D1 mini pro (ez volt a fiókban)A relé board 10A/250V AC-ig oké, szóval tuti nem lesz neki gond a 24V AC. 4 köröm van, + egy döglött csepegtető, amit lehet hogy megjavítok egyszer, szóval így elég a 6-os board, és elvileg a wemosnak is van négy használható gpio-ja + a kijelzőt is meg tudja hajtani. A ledkivezetőket nem biztos, hogy be tudom faragni értelmesen, az oled kijelző is csak parasztvakítás, de van kedvem játszani vele 24V AC táp a meglevő Hunteres lesz, 5V dugasztápom meg van. Talán szebb lett volna, ha a dobozon belül csinálok a 24V AC-ből 5V DC-t, és akkor nem menne bele 2db tápvezeték, de azzal nincs kedvem szórakozni.
Ja és tudom, kínából jóval olcsóbb lett volna, de ha kitalálok valamit, akkor most kell de azonnal (főleg ha nem túl drága)
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz llacee #10353 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy a manuális indítás elég lehet telefonról, de most hogy mondod.... Lett ötletem: külön dobozba ESP + kijelző + nyomógombok a teraszra a kert felé (nekem a Hunter a garázsban van), ennek csak wifi kapcsolata lenne, és mutatná az infókat + manuálisan lehetne indítani. Max 5eFt-ből megvan tokkal-vonóval, lehet, hogy megcsinálom
Táppal amúgy vigyázz, nem tudom hogy meg akarod e tartani a Hunterét, de az csak 600mA (legalább is az enyém akkora), szóval nagyon figyelni kell rá, hogy még véletlenül se induljon el egy körnél több. A Hunter ugye ezt nem is engedi a nyomásesés miatt, de mivel az kikerül a képből, ezért egy rossz HA/Domo configgal vagy egy manuális kapcsolgatással lehet csinálni egy kis bajt E miatt lehet hogy majd ki is cserélem a tápot, nem akarom egyszerre kapcsolgatni soha (mert értelme sincs), de jobb a biztonság.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz llacee #11015 üzenetére
A Gree gyári alkalmazása lényegében a használhatatlanságig rossz, nem túloznak a Google Play minősítései, de van Mqtt bridge hozzá (ráadásul hazánkfia által visszafejtett kommuniákció alapján) ami teljesen megbízható, jól bevált.
(bár én Home Assistant alatt használom, de a Mosquitto parancsokat bármilyen környezetből ki lehet adni)Nem teljesen gombhoz kabát, mert itt tényleg fontos szempont a közvetlen wifi illesztés: ugyan infrával bármilyen modellt vezérelhetsz, de azzal semmiyen visszacsatolásod nincsen az eszköz működéséről.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz llacee #11017 üzenetére
Nagyon hasonlót használok november óta, mert nekem a fűtésre kellett kihegyeznem, a magasságos Dégáz uis a tavaly szeptemberi határidő helyett idén áprilisban méltóztatott elhozni a gázt a telekhatárra, így a klímával kellett végigfűteni a telet - és ezt szépen meg is oldotta. Ahogy az időjárás alakul, lassan hűteni is fog majd.
A wifi modul nyilván ugyanaz lehet mindegyik Gree-ben. Semmi extra nem kell jhozzá.
-
Chal
addikt
válasz llacee #16759 üzenetére
Az adatcsere része mqtt-n megoldható. Utoljára customizálható kijelzőkezelést ESPEasyben láttam, de azért ott is elég kötött volt. Esetleg nézz rá az ESPHome-ra, nekem nincs vele tapasztalatom, de érdemes lehet futni vele egy kört, ha minden igaz, akkor passzolhat ehhez az igénylistához.
Ha viszont van minimális programozói vénád, akkor ollózd össze inkább, túl sok dolog nem kell hozzá: wifi lib, DHT lib, lib a kijelző meghajtásához, mqtt lib, meg pár sor saját kód amivel ezeket összefogod. Kellemes projekt a karanténra
[ Szerkesztve ]
-
enesbcs
tag
válasz llacee #16759 üzenetére
Hogyne lehetne megoldani, az OLED kijelzőnél az eszköz saját eszközeit és változóit lehet behelyettesíteni. Viszont van univerzális Dummy eszköz ESPEasy-ben is, amibe bármilyen értéket tárolhatsz, és ennek értékét ki lehet iratni természetesen, erre szolgál a taskvalueset parancsa, amit a szokásos módon MQTT-ből és URL-ből is meg lehet hívni = távoli adatszinkronizálás belső dummy változóval.
Ilyet pont nem, de hasonlót csináltam itt:
https://bitekmindenhol.blog.hu/2018/10/14/termosztat_esp866-al[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
válasz llacee #19861 üzenetére
szerintem a netatmo is cloud apin keresztül van a domoticzba bekötve, cloudja a tadonak is gond nélkül van ha alatt, a lokális elérés az érdekesebb
amiben más, hogy a termosztáthoz majdnem minden elérhető protokollt beprogramoztak, így nem csak on/off vezérel, hanem analóg vagy buszon is tud modulálni, ha a kazán tudja (a netatmo a kompatibilitásnál csak relés on/off módról ír)
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Az NVIDIA szerint Trump kormánya alatt is folytatódik a globális együttműködés
- Milyen notebookot vegyek?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Path of Exile (ARPG)
- Ukrajnai háború
- Mini-ITX
- Xbox Series X|S
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest