Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
Annyi infó összegyűlt estére, nem bírom lekövetni

Azt hiszem rá kell szánnom egy nyugodt délutánt, munka közben nem jó ezt olvasgatni. -
tboldi
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ha nem haragszol, nyomok rád egy követést.

-
Teasüti
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
És itt azért "idő előtt kuplungoltál", ugye?

-
Teasüti
nagyúr
Abban a szituban nem volt összesen akkora fékerő hátul, ami megfogta volna a kereket, így nem is fulladt a motor. Tiszta sor.
Az utána tárgyalt esetekre, főleg az instabilitásra még mindig várok vmiféle magyarázatot, mert nem értem.

A vélt lánccsapkodás lökésszerű hatásaitól meg eltekintek, az már igazán szőrszálhasogatás volna ebben az instabilitás kérdésben. -
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
Mit nem lehet azon érteni, amit eredetileg írtam, hogy "Ha nem taposol rá izomból" [link]?
Azért írtam, mert nyilván nem lefullasztot motorral gondoltam én sem.
Szerk: Nem tudom, azért írtam, próbáld ki. Én kipróbáltam, és határozottan ez vált be. Kuplungolva, fékezve nálam határozottan instabilabb volt az egész motor vészfékezés közben.
-
Teasüti
nagyúr
Igen, de az én értelmezésemben nem lefulladt motorral.

Amúgy még mindig várom, hogy kifejtsd kérlek miként is lesz instabil fékezés közben, ha szétkapcsolod a hajtást.
Én kizárólag behúzott kuplunggal fékezek intenzíven. Nem tudom mit értesz instabilitás alatt. Sosem imbolyog fékezés közben, vagy nem tudom mire akarsz utalni.
Az egyetlen hatása szerintem, hogy kisebb fékerőd lesz hátul.
Javítson ki vki hozzáértő, de szerintem semmi más hatása nincs. -
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
Persu a kikerülésre szavazott, nagyon helyesen. Pályán nem gond egyenesen, hogy a levegőben a hátsó kerék, viszont vészfékezésnél, aminél szempont, hogy végig megőrizd a motor stabilitását, hiszen anélkül bajos lesz a kikerülés, ott nem ez lesz a nyerő technika.
(#92887) Teasüt: Hármas vagy négyes volt, 100% nem 6-os...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Hmm, ebben van vmi ráció.
Bár egy autónál, főleg első kerékhajtásnál nincs az a bika motor, amit ne tudnék 0,326 másodperc alatt lefullasztani. Azért sok autóban elég könnyű állóra fékezni a kereket. Talán nem 90-ről, de városi tempóban simán.
Ettől függetlenül még mindig jobb ötlet kizárni már a manőver elején egy tényezőt, ami elvonhatja a figyelmed.
És tartom, hogy még eztán is adódhat olyan helyzet, amikor baromira ellened dolgozik az álló motor. -
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"A veszfekezes alkalmaval az a targy, ami miatt veszfekezned kell, fektavon BELUL van"
Nem feltétlen. Lehet, hogy csak nagyon közel ehhez, és ezért nincs időd rendesen rákészülni a mutatványra. De tény, hogy bárhogy is legyen, ha van kis eszed, menekülőutat mindig keresel.
(#92879) geresics: No igen, ABS-el a legjobb az ABS nélküli technika épp fordítottja. Kuplungot neki telibe és atom satu, a többit a controller megoldja.

-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Miért? Ha a féktávodon kívül van, és életed legnagyobb fékezését kell előadnod, akkor az nem vészfékezés?

-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"Ezt is megnezzuk, lemerjuk."

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Geresics
üzenetére
Ezt is megnezzuk, lemerjuk.
Egyebkent ahany motor, annyi fele fekezes a jo. De sportmotoron en tartom magam ahhoz, hogy hamarabb megallsz elso fekkel.
Es ahhoz is, hogy a hatsot lenyomod, ott a tengelytav semmit nem fog nyulni, sot, elore megy a suly, osszenyomja az elso villat, ugyanugy.
Illetve ha az elso fekkel megvarod, mig osszeul az eleje, ugyanazt erted el, mint hatsofekkel.
Engem az zavar, hogy gondolkodas nelkul ra van huzva mindenre. De mondom, megnezzuk.
-
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
"Remélem azt te se gondolod, hogy álló motorral sebességben hagyva te tudsz gurulni."
Pedig de, röhögve.
Nálam ez a gyakorlatban úgy nézett ki, mikor egyszer ilyen szituációban sikerült állóra fékeznem a motort, hogy éreztem, hogy szitálni kezd a hátulja, szitál tovább hiába engedtem fel a féket, és akkor jött a kuplung. Ekkor még vagy 40-el gurultam.
Nem volt életem legjobb vészfékezése, de elég jónak bizonyult szerencsére.(#92876) Teasüti: Engem autóban is úgy oktattak, hogy kuplungot csak amikor már feltétlen kell, mert addig is besegít.
Szerk:
"Eleve lefulladt motorral nem biztos, hogy biztonságosan megállsz motoron."
Tessék?
"A hátsó féket ha fel is engeded de mégis elfekszik a motor, mert nem húztál kuplungot??"
Akkor béna voltál. End of story."A helyes berögződés, hogy húzom/nyomom a kuplungot."
Szerinted. Szerintem (és nem csak szerintem) épp ellenkezőleg. De nem akarlak meggyőzni erről, úgy fékezel ahogy jól esik.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Az autó más. Ott az se nagy baj, ha állóra fékezed a kerekeket.
Mondjuk megállás utáni következmények ott is lehetnek, amit ha jól emlékszem az autós oktatásnál is mondtak nekem.
Persze ott se értem hogy fordulhat ez elő, mert úgy oktatnak, hogy kuplung+fék.
2006 óta vezetek autót, az életben nem fordult ez elő velem.Eleve lefulladt motorral nem biztos, hogy biztonságosan megállsz motoron.
A hátsó féket ha fel is engeded de mégis elfekszik a motor, mert nem húztál kuplungot??
Ugyan már... Ezt tényleg magyarázni kell?
A helyes berögződés, hogy húzom/nyomom a kuplungot.(#92877) HSM
Engem autóban is úgy oktattak, hogy kuplungot csak amikor már feltétlen kell, mert addig is besegít.
Igen, üzemi fékezés közben. Úgy oktatják, hogy akkor kuplungolsz, mielőtt fulladni kezdene. Hogy ez mennyire jó gyakorlat arról lehetne vitázni.
Viszont vészfékezésnél egyszerre nyomod mind a kettőt. Ott te nem fogsz arra figyelni, hogy fulladni kezd a motor és akkor most nyomom a kuplungot, mert így mondta az oktató városi vezetés közben.
Qrva nagy fékezéskor mindig nyomjuk/húzzuk, ezt is elmondják külön. Elvileg. -
Geresics
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
Ezt a "ne fulladj le, vagy meghalsz" dolgot sosem értettem.

Kiscsikó koromban fuvaroztam, és bizony az alatt a sokszázezer km alatt volt, hogy kellett parafékeznem. Volt, hogy páros lábbal akkorát rapostam a fékbe, hogy kiemelkedtem az ülésből. De mindig az volt a fontos, hogy megálljak, nem az, hogy utána el tudjak indulni indítózás nélkül!
Motoron szerencsére még nem volt ilyen (leszámítva egy nagyobb esést, de az egy hosszabb sztori), de itt is a biztonságos megállást érzem fontosabbnak... -
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
Nyilván nem jó, senkit nem bátorítottam a lefullasztásra... De azért legyen egy prioritás. Ha vészfékezel, akkor ott nálam a prioritás, hogy megálljak, ha azt sikerült, akkor ráérek azon gondolkozni, hogy hogyan menjek tovább.
De tény, nyilván az az előnyös, ha sikerül nem lefullasztani. De ahhoz tényleg nagyon falábbal kell taposni, hogy fulladjon, szvsz. -
Teasüti
nagyúr
És ha a helyzet megkívánja, hogy használd a motort, mint erőforrást? Soha nem jó ötlet lefullasztani menet közben. Abból csak baj lehet. Ezt is tanítják. Vagy csak nekem volt ilyen qrva jó oktatóm?
szerk:
Amúgy a gurulsz tovább is csak akkor van, ha közben mégis behúzod a kuplungot. Remélem azt te se gondolod, hogy álló motorral sebességben hagyva te tudsz gurulni. Egy balfasz kuplungolás rossz fordulatszámon is állóra tudja fékezni a kereket menet közben, akkor szerinted leállt motornál te gurulni fogsz?
szerk2:
Prioritás? Mondjuk megállsz időben, aztán észreveszed, hogy el fog sodorni a mögötted lévő és te ott szerencsétlenkedsz. Vagy sikeresen vészfékezel a vasúti átjáróban és jön a vonat.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy egy életszerűbb példát hozzak, ha én lefulladok fékezés közben, akkor utána nem tudom megcsinálni az elkerülő manővert.
Viccet félretéve én a kuplungot együtt húzom a fékkel. Olyan soha nincs, hogy intezíven fékezek és nincs behúzva a kuplung. Nekem az feltételes reflex.
Eleve motorfék mellett mondj le az adagolhatóságról, már ha van időd efféle luxusra. -
HSM
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
Azért írtam, hogy ha nem taposol rá izomból a hátsó fékre....
Mert ha igen, akkor persze, hogy az nyer.Már azzal megölheted magad, hogy ráültél a motorra, szval ezt mint érvet nem tudom elfogadni. A lefulladás szvsz korántsem egy nagy probléma, gurulsz tovább. Ugye, inkább megállni próbálna az ember vészfékezéskor.

-
Teasüti
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
A második felével egyetértek.
Nem lehet eleget gyakorolni. Viszont a fokozatos felengedés nekem sehogy se megy, egyszerűen arra már nem tudok figyelni. Tudatosan igen, de vészhelyzetben ösztönösen kell jönnie. És az ösztönök ellen dolgozik a felengedés, így az csak tudatos lehet. Ha van elég időd reagálni, mint ahogy nekem volt úgy 30-40 méterem országúton, akkor talán.Az első feléhez meg annyit még végszónak, hogy egyrészt a tengelytáv nem nőhet, hisz az első villa épp összeül és az első kerék közelebb kerül a radiátorhoz. Ez nagyobb geometriai változás, mint a lengőkar bármilyen elmozdulása (már ha elmozdul egyáltalán csak hátsó fékre).
Csupán elméleti síkon a pár tizedmásodperces hátsófék valóban segít, ahogy azt már korábban kifejtettem összenyomja az első gumit, így nagyobb lesz a tapadási felület.
De ahogy a súlypont előre vándorol úgy kéne felengedni a hátsó féket. Ugye teljes fékerőnél 100% súly az első keréken, 0% a hátsó keréken (száraz aszfalt).
Mondjuk könnyen belátható, hogy ezt a profik miért nem így csinálják. Szerintem ez túltesz az emberi teljesítőképesség határán vészhelyzetben.
Egy progressziv elsőféket jóval egyszerűbb kivitelezni.
Nekünk egységsugarú motorosoknak meg azért válhat be mégis, mert mi nem fékezünk akkorát a kettővel együtt se, mint a profik. -
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Haha... Szeretnétek ti azt...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Geresics
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
én bármit hajlandó vagyok elhinni, és annak az ellenkezőjét is!

Viszont van egy olyan állítás, hogy ha a fékezés megkezdését a hátsó fékkel kezded, akkor a tengelytáv megnyúlik, és az elsővel (és a hátsóval együtt) még nagyobb fékhatást tudsz elérni. Elhiszem, hogy elemelkedik a hátsó, és onnantól nincs jelentősége, de egyrészt később fog elemelkedni, másrészt addig is (ha csak pár tizedmásodpercig is) nagyobb lesz a fékhatás, mert két helyen is fékezel.Nem győzöm hangsúlyozni: ezt azok alapján mondom, amiket az elmúlt tréningeken mondtak. Nem Rossi mondta, nem pályán körrekord-állításra mondta. Közúti közlekedésre és vészfékezésre.
Ja, és szerintem nem hülyeség, hogy ha valamit begyakorol az ember, akkor amikor baj van, ösztönösen azt fogja csinálni, tehát a vészfékezéskor, amikor csúszik a naciba a csoki, akkor is lehet a sz@r helyett egy kicsit kevésbé sz@r megoldást alkalmazni a sok gyakorlással. Szerintem. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Most épp a kukoricát keresem, mert itt kezd izgi lenni a beszélgetés.
Lehet közben jött már rá válasz, de azért itt hozzátenném szerényen, hogy szerintem ezzel pont rossz embert találtál meg.
Persu köztudott, hogy olyanokat tud fékezni, hogy roppan a nyakcsapágy.
Na most hogy tudod ezt egy lapon említeni azzal, amikor egy átlag utcai motoros jelentősebb tapasztalat nélkül elmegy egy technikai tréningre (értsd: a magunk fajta) és megtanítják fékezni úgy, hogy előtte soha nem húzott akkorát, hogy a hátsó kerék elemelkedjen? Persze, hogy nekünk el lehet adni ezt, hisz látványosan javul a féktávunk. De azt feljebb írtam, hogy a létező legnagyobb fékhatás kétkerekűeknél 100% első féknél valósul meg (száraz aszfalt, nem ledöntött motor). -
Teasüti
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Nem is értem, hogy aki pályázik, az miért nem használja
Száraz aszfalton nincs szükség hátsó fékre, hisz a létező legnagyobb fékhatásnál a hátsó keréken nincs is súly.
Persze a ledöntött motor az más téma. Azt én sem értem, vagyis hát ha ott elsővel fékeznek nagyot, akkor annak a guminak többet kell tudni, mint amit kinézek belőle.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Szóval a vészfékezés attól vészfékezés, hogy ijedtemben azt se tudom hova kapjak? Oké.

Én már csináltam ilyet, mindkét fékkel ahogy azt tanították. Csak épp a hátsót nem engedtem fel (na ehhez tényleg nem volt már kapacitásom) így az csúszott. Aztán kikerülő manőver elengedett fékkel, különben csattanok az előttem - addigra - álló kocsiba. Eléggé vészesnek tűnt nekem.
Jah és ez vizes úton volt. -
-Mosquito-
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Könnyen barátkozol,ebből nagy családi összejárás lesz meglásd.

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Videora lesz veve ahogy az arcan csuszik. Johet barki

-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
-Mosquito-
üzenetére
ABS nélkül?

-
-Mosquito-
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Csak ha HSM is mehet.

-
demars
addikt
-
Micsurin
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
Első csizmának gondoltam a 125-ös mellé jó lesz anno valami noname, annak a teljes ára nem volt kerek 30.
Csak a franc se gondolta, hogy a gagyi tényleg ennyire gagyi, szétnyúlt az oldala buggyosodott a talpa meg puhább mint valami radír.Meg marha sokat sétáltam trappoltam benne, Esztergom bazilikát körbe, pécsi sétáló utca stb stb.
-
emre
veterán
-
ath
senior tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
igen, a gyárihoz képest érzem túlzottan erősnek. hozzátartozik, hogy a tárcsa is új, plusz a betét is sinter, alig használt.
ránézek majd a gyárira, hogy ott milyen távol van a felfogatás, aztán majd méricskélek. a nyomó rudat egyébként nem tudom láttad e már, de csak annyi, hogy egy gömb van a pálca végén, az nyomja a dugattyút, így ha nem túl kicsi a szög, akkor kb mindegy hogy áll. -
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nyárra egy svájci túra van beütemezve Zürichbe. Gurulunk egyet?

-
Micsurin
nagyúr
Érdemes benézni a SuperZoneba, elég vastagon fogott a toll az akciókat illetően!
És néhány dolgot leszámítva nincsenek is még leríbólva.30-ért sikerült egy Phantomot elhozni, "gyerekméret" (42.es) még volt nekik.

Az elődbe(szép a szög a képen, valaha a talpat tartotta, 1,5 szezont bírt, ~20.000km) nem lett volna már sok tartalék, még így tüdőgyulladással is beszaladtunk egy új csizmiért ennyiért.

-
canniball
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Akár ott, ha geresics megszervezi (csak miatta említettem Pécset). De legalábbis valami Svájcnál közelebbi helyen.

-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Csak csináljátok, majd megyek fotózni!

-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére

-
canniball
nagyúr
-
ath
senior tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
akkor az erőkar lesz nálam a ludas. namost ezek alapján ami lábtartóm van [link], akkor vagy középre kell első körben áttenni a rögzítést, vagy ha már most ott van, akkor a lábtartóhoz legközelebb. ugye jól gondolom?
mert akkor rövidül az erőkar, és hosszabbodik a megtett út. -
Topiccsendőr
addikt
Ja telleg, suzuki ketdugattyust rakott sok modellre. Az jo.
A hidraulikus attetel termeszetesen ervenyes itt is, de van megegy attetel a fekkar es a fofekhenger kozott, hogy mekkora ott az erokar. Nagy vonalakban megszabja az erzetet a hidraulikus attetel, de itt a fekkar utja is valtozni fog, nem csak az erzet, ami nem mindegy. Illetve a puhabb erzetu attetellel jobban tudod adagolni, es nagyobb fekerot tudsz atvinni, nagyobb ut aran. -
ath
senior tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
várj, nekem nem úszó van, hanem 2 dugattyús nissin.
ránéztem a brembo-ra, hátsó fékre nem költenék ennyit, főleg, hogy alig használom. hátsó féknél is érvényesek ezek az arányok?
30:1 - soft feel
27:1 - sweet spot for design
23:1 - firm feel
20:1 - wooden feelmert a két 38mm dugattyúval és a 14-es főfékhengerrel ez 14,7:1 jön ki, ha 12-es lenne, akkor kijönne a 20:1
-
Geresics
addikt
Az ugye megvan, hogy most össze-vissza írogatsz?

Először azt mondod, hogy "ráhajtasz egy olyan vizesfüves részre,ahol a legkisebb hátsófékre már fordulsz is keresztbe,ott megnézem ki az aki majd csak elsővel elkezd operálni,természetesen nem krosszgumival", meg hogy mindenkinek más a terep, amire én azt mondtam, hogy "szerintem minden terep, ami nem aszfalt".
Aztán írod, hogy nem mindenkinek futja minden körülményre külön motorra, meg milyen f@sza is volt a hőskorszak. Ekkor mind kellemesen visszaemlékeztünk a fiatalkorunkra, és gondoltam itt vége is, de hozzátetted, hogy "Van akinek muszáj így mennie", de szerintem senkinek sem "muszáj" mennie terepezni nem terepre való motorral. Miért is volna? Ki kényszeríti rá, hogy menjen?
Aztán jössz azzal, hogy ha kigurulok a garázsból az utcára, az "kőkemény terep". He? Mivan?
Tudom, hogy én vagyok rosszul összerakva (ez már sokszor kiderült), de elképzelni sem tudom, hogy hogyan jutottál el erre a következtetésre...
Értem, hogy a "minden terep, ami nem aszfalt", megcsikálta az agytekervényeid, de ha csak nem a szándékos szövegb@szásról beszélünk, akkor Te is láthatod, hogy (terepen) motorozásról beszéltünk, nem arról, hogy 5m-t menni kell a VFR-rel a garázsig, mert az nem motorozás. És nem is motoros tempóban teszed meg. És nem is áll keresztbe a motor, ha hozzáérsz a hátsó (vagy az első) fékhez.
Vagy átsiklottam valami felett?
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
canniball
üzenetére
Ha kijossz svajcba, nekem oke. Megbeszelem a kedves baratommal, hogy svajci tanpalyan vegyuk fel, ugyanis azt lehet hasznalni ingyenesen mindenkinek, nyitvatartasi idon belul, es a kutxa nem szol rad, barmit csinalsz. es bolyak is ki vannak rakva. Illetve rendelkezesre fog allni egy abs-es motor is. ( A baratome)
Egyebkent azt saccolom hogy r1 el, csak elso fekkel ugyanott fogok megallni, ugyanis a hatulja a levegoben van. Azon mit fekeznek??
Az abs motoron viszont biztos hosszabb lesz csak elso fekkel a fekut, ezt ki is probaltam, bar merni nem mertem.
De ezt nyaron tenyleg megcsinalom. csak a hecc kedveert -
Gaboman
nagyúr
Anno két blokkot is cseréltem a Jawaba, talán 2000 Ft-ért vettem hozzá, a motort is 5000 Ft-ért.

Kapott hengerfej tuningot, havernak egy MZ Trophy 250 volt, az jóval pörgősebb volt, nyomatékba meg a Jawa volt a nyerőbb.
Állandó versenyzések, rossz féktávnál 1.5 méteres csalánba behajtás, egy kerekezés gyakorlása, még lehet ma is kergetném a kormányba kapaszkodva ha nem esik ki belőle az aksi.
-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ha Neked a motor 2 fékkel hosszabb úton áll meg, mint 1 fékkel, akkor hivatalosan is megvádollak indokolatlan feszültséggenerálással, és feljelentelek a MAVIR-nál, az EON-nál, és az összes Engedélyes elosztónál, majd felszólítalak, hogy a mérés megismétlésére közjegyző, három tanú, és a topikgazda (vagy kijelölt helyettese) előtt!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Geresics
addikt
Sőt, van akinek még motorra sem futja. Hogy jön ez ide?

Anno 250-es EZT (Delux) volt az első rendes motorom. Aztán meguntam a sok szerelést, és nem érdekelt már a műszaki vizsga. Utána 5eFt-ért vettem rá első-hátsó gumit egyben, használtam, k*rvanagy bütykökkel. Pár teletank áráról beszélünk. Előtte is jártam, de csak utána kezdtem élvezni a Mecseken a turisták rémisztgetését...
J, bakancsban voltam akkor is. Meg bomberdzsekiben. Meg kapuskesztyűben!
-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
De most komolyan. Ehhez nem kell haza sem jönnöd, de ha jössz, esküszöm, még egy kávéra is meghívlak!
Addig pedig tisztelettel, és szépen kérlek, hogy ha van egy kis időd akkor az alábbiakat hajtsd végre - csak úgy a hecc kedvéért:
1. Keress egy egyenes aszfaltozott helyet, ahol senkit nem zavarsz!
2. Tégy le egy bóját (szabadon helyettesíthető akármivel, amit észreveszel - pl. egy bot, egy póló, stb.) úgy, hogy kényelmesen fel tudj gyorsítani előtte 50-re.
3. Gyorsíts fel 50-re, és a bójánál (vagy akárminél) kezdj el fékezni csak első fékkel, és állj meg amilyen gyorsan csak tudsz!
4. Az első kereked vonalába tégy le egy újabb bóját (vagy akármit), amivel azt jelölöd, hogy hol álltál meg!
5. Gyorsíts fel 50-re, és a bójánál (vagy akárminél) kezdj el fékezni csak hátsó fékkel, és állj meg amilyen gyorsan csak tudsz!
6. Az első kereked vonalába tégy le egy újabb bóját (vagy akármit), amivel azt jelölöd, hogy hol álltál meg!
7. Gyorsíts fel 50-re, és a bójánál (vagy akárminél) kezdj el fékezni első és hátsó fékkel, és állj meg amilyen gyorsan csak tudsz!
8. Az első kereked vonalába tégy le egy újabb bóját (vagy akármit), amivel azt jelölöd, hogy hol álltál meg!
9. Mérd le minden esetben a távolságot a fékezés megkezdése, és a megállás között!
A a különbségekről pedig szépen kérlek írj majd!
Köszönöm!
Te mondod mindig, hogy mérjük ki a dolgokat! Ha ezt nem teszed meg, akkor a szememben segget csinálsz a szádból!

-
Pocee
senior tag
válasz
Gaboman
üzenetére
nálunk a kesztyűre és bakancsra már nem volt idő,hogy húzzunk,mert a haverok nem vártak meg

rendesen rohantunk hazafelé az áltsuliból és már rúgtuk is be a motorokat és takarodó földutazni...ugratni a simsonnal mintha én lennék...(senki nem lehettem,mert 90 körül még nem voltak Stewartok Pastranak Reedek)
Szar volt úgy felnőni,hogy saját magam istene voltam![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Gaboman
nagyúr
Még én is a MZ tápos 150 és a Paraszt Jawa 250-el tanultam kint a határban.

Két személlyel ki a hóba, utcai gumikkal, meg nyáron 10-15 cm homokba, istenem hogy milyen állati jó élmény volt anno 1993-1994 környékén.
Úgy ahogy írod, bukó meg kesztyű és valamilyen bakancs, ez volt a felszerelésünk.
-
Pocee
senior tag
válasz
Geresics
üzenetére
számítottam rá,hogy mindenki idealista módjára rendelkezik minden körülményre felszerelt különböző motorral...
volt ám és van is még sok gyerek/ember akinek be kell érni a simson jobb esetbe etz/mz kombóval
egy dr 600 meg már az álomkategória,ezekre a krosszgumi meg már hab a tortán ha jut rá pénz...
szerinted engem érdekelt hogy milyen kemény a "tz"-n a teló vagy vászonig van e kopva gumi és jött egy vizesfüves rész,hogy kikerüljük e???jaaa neem amit szólt,persze firka lett belőle és pont nem is zavart senkit pedig olyan hogy krosszcsizma meg mellkaprotektor meg protektoring még nem is létezett,túl kellett élni ha jól akartuk érezni magunkat,ezt egyébként annyian nem értik manapság,kanyarabsmegafaszom,persze hogy életbe maradjunk rengeteg szerencse is kellett,de pont ez a tényező számított legkevésbé,akkor. -
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nyilván nem pályázásra értettem, HISZEN SOHA NEM VOLTAM MÉG PÁLYÁN!

-
BoB
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"Hat had nyujtsam at a fotelfizikusok szovetsegenek erdemrendjet
"Taps taps taps, a közönség ujjong

-
-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nem véletlenül kezdtem így a mondandóm:
(#92783) geresics "Ismét leszögezem: sosem voltam pályán még, és nem értek a gyorsanmenéshez."
Reméltem átjött!
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Geresics
üzenetére
Nem. Erre gondolok :
A hátsó fék tudatos használata nagyon nagyon jó dolog! Intenzív fékezésnél pedig szinte elengedhetetlen. Nem is értem, hogy aki pályázik, az miért nem használja (nagyobb fékhatás = rövidebb féktáv
).Ugy, hogy soha nem voltal palyan! Hat had nyujtsam at a fotelfizikusok szovetsegenek erdemrendjet

-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
"De azt birom, hogy ennyire hithu safety katona lettel"
Ha a Safety-Hungary képzéseire gondolsz, akkor azokon még sosem voltam
Mondjuk jövőre megyek!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#92808) Pocee
"nincsenek tisztában a terep fogalmával,vagy mindenkinek más a terep mint fogalom"
Szerintem minden terep, ami nem aszfalt. Néha még az aszfalt is terep, de ettől most eltekintünk. Szerintem."amikor ráhajtasz egy olyan vizesfüves részre,ahol a legkisebb hátsófékre már fordulsz is keresztbe,ott megnézem ki az aki majd csak elsővel elkezd operálni,természetesen nem krosszgumival értendő"
Nyilván, majd slick-el megyek, lehetőleg betonkemény telókkal offroadozni...
Vizes füvön, sőt jégen is lehet fékezni. "- nyilván megfelelő intenzitással!" -
Topiccsendőr
addikt
A hatso fek sportmotoron direkt igy van megcsinalva.
Uszonyereg, es a fofekhenger a munkahengerhez kepest tul nagy. Az attetel nem jo. A legolcsobb nyerget rakjak ra, a tarcsaatmero is kicsi. Nem tudom fofekhenger atnerovel hogy lehetne jatszani, a pedal ut novekedese miatt
Ez tobb szempontbol is rossz palyara, ha egyaltalan hasznalja valaki.Cnc brembo P2 34 nyereggel jobb a helyzet, sbk motorokon is hasznljak, joval konnyebb, mint a gyari nyereg, ketdugattyus, ami nem fogja allandoan a tarcsat az uszonyergessel ellentetben, igy vegsebesseg novekedest is el lehet erni vele. Es van hozza sok fajta betet.
-
Pocee
senior tag
válasz
Gaboman
üzenetére
értsd már meg,hogy itt sokan nincsenek tisztában a terep fogalmával,vagy mindenkinek más a terep mint fogalom.

amikor ráhajtasz egy olyan vizesfüves részre,ahol a legkisebb hátsófékre már fordulsz is keresztbe,ott megnézem ki az aki majd csak elsővel elkezd operálni,természetesen nem krosszgumival értendő,úgy túl könnyű lenne

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Geresics
üzenetére
Mert palyan a hatso kerekem van, hogy a levegoben van? Videot is linkeltem ide arrol. A hatso kerek arrebb ert foldet, amikor elkezdtem visszaengedni az elso feket, es berazta egy picit a motort...
Azon ugyan mit fekezek? De azt birom, hogy ennyire hithu safety katona lettel
-
ath
senior tag
mi van, ha "nem érzem" a hátsó féket annyira? úgy értem nehezen adagolható, fém fékcső, gyári pumpa és nyereg, enyhe taposásnál is mintha blokkolás közeli lenne. cseréljek betétet valami puhábbra, ami nem fog ekkorát?
az biztos, hogy nincs elkoszolódva és a dugattyúk mozognának rosszul, mert teljesen szét volt szedve, ki lett takarítva és karmantyú csere is volt, tehát állapotra hibátlan. -
Gaboman
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Még véletlen sem akarok arcoskodni, nem szokásom!
Csak tény hogy jó sokszor estem már terepen, jó ez köszönhető a stílusomnak is meg a motoroknak is amikkel motoroztam, ezek követelik a tempót.
Főleg ismeretlen terepeken fordult ez elő, és nálam az első fékes használattól sokkal könnyebben vágodtam el mint hátsónál. -
Geresics
addikt
válasz
Gaboman
üzenetére
"Tudod te hányszor estem én terepen első fékes fékezésnél? Megijednél ha leírnám..."
Ugye ezzel most nem arcoskodni akartál
Amúgy meg odaírtam: "- nyilván megfelelő intenzitással!" Ha jobban húzod az első féket, mint amennyire szabad volna, akkor esel. Ha a hátsó féket kanyarban jobban taposod, mint szabad volna, akkor is esel. Ezért írtam amit írtam...
-
Gaboman
nagyúr
válasz
Geresics
üzenetére
Hányszor estem én terepen első fékes te jó ég!
Nagyobb tempóról éppen beértem egy lágy homokos terepre, elsőt behúzva már szitált i s be az eleje és hupsz ment is ki alólam a gép, akkor a vizes füves talajtól nem is írtam még az még genyóbb.
Volt ilyen nem egyszer, aztán hátsó fékezésnél nem volt ilyen gondom, azóta azt használom.
Hegyről lefele lassú tempónál meg lehet csinálni ezt aláírom, bár én ott 1-es motorfék + hátsóféket szokok használni.Közúton el is hiszem hogy van hatékonysága a hátsóféknek én nem is az ellenkezőjét állítom, én kizárólag az előző hsz-ban felsoroltak végett nem merem használni.
Inkább ahogy leírtam úgy közlekedek, eddig sikerrel....ezt gyors le is kopogom. -
-Mike-
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Félórára nyitva hagytam a laptopot, a 2éves Milánka pedig észrevette. Csak is ez lehetett.

Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- Hardcore café
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Napokon belül mindenki megkapja a GeForce Now időlimitjét
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Linux kezdőknek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Jura Ena 8 kávégép
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- Samsung Galaxy Xcover Pro / 4/64GB / Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4245, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Eladó BONTATLAN Samsung Galaxy S24+ 12/256GB Lila / 12 hó jótállás
- Eladó igazi ritkaság! LG G7 Thinq 4/64GB / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)