- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- Sol4r: DDR2-es processzorok összehasonlítása "azonos" órajelen
- RIOS Gépház: Új design az IT Cafe-n!
-
LOGOUT
Motoros topik
Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doki16
addikt
Elejtettem egy könnycseppet a sisakban
[link] Szégyen
-
V.Stryker
nagyúr
-
Az imént körvonalazódott, hogy mikor megy a motor szelephézag ellenőrzésre. Azért csak sikerül a max futott km előtt 3000-el megnézni. Az évben már nem kap olajat, max téli alvás előtt. MOst van benne 2800km.
-
Geresics
addikt
válasz
V.Stryker #71677 üzenetére
Felfele: igen.
Lefele ha gázt húzol, akkor terhelést adsz a fogaskerekekre, ami nem jó (az énpicifejemben legalábbis így gondolom).
Kuplungszakadásnál én úgy próbálnék elindulni, hogy kicsit lábbal megtolom, és utána próbálom az egyest. De még sosem próbáltam, pedig a múltkor volt kuplung-bowden szakadásom. Inkább megálltam, és megcsináltam -
Horvi
őstag
válasz
yodamastah #71667 üzenetére
Nekem még nem volt szerencsém hozzá azért kérdeztem hátha van valakinek tapasztalata vele. Bár kicsit azért drága cucc szóval nem hiszem, hogy rohannék megvenni
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Geresics #71675 üzenetére
Amikor felfele váltasz kuplung nélkül, akkor ugye picit visszaejted a fordulatot, tehermentesíted...és akkor klattyan be a váltó...mert ugye elvileg már kicsit feszíted a lábaddal felfele, még mielőtt ejtenéd a fordulatot.
Visszaváltáskor az ellenkezőjét kell csinálni...picit rárántod a gáz és akkor veszi be a fokozatot.
Vagy nem?
Bár lefele sokkal nehezebb, kétségtelen. Illetve nem fér a fejembe, hogy ha van egy kuplung bowden szakadásod, akkor eleve hogy tudsz elindulni?
-
-
ath
senior tag
válasz
yodamastah #71665 üzenetére
dettó ugyan így. csak érzéssel kell ezt is, akkor nincs semmilyen recsegés vagy darálás. lefelé többnyire gázfröccsel váltok, hogy meg legyen a fordulat egyeztetés
-
Állok a pirosnál, odacsorog mellém egy fehér wagonR+, benne egy valami nagyon cingár papa hallókészülékkel, látszott rajta, hogy nem az elbutult tipikus papa. Látom, hogy magyaráz meg mutogat nekem. Először nem értettem, mondom nem értem, erre leesett! Ilyet szólt cseréljünk.
Horvi! Ezt a papát? Volt vagy 40 kiló, úgy meg repül a gép. Amúgy SOS dugulás elhárítás ügyben róttam a bp-i boltokat, hát parkolni azt parkoltam a lehető legpofátlanabb módokon.
-
Horvi
őstag
válasz
yodamastah #71667 üzenetére
Én ezzel még nem próbálkoztam meg nem is nagyon hallottam, hogy ajánlgatnák/használnák a dolgot. Mert az oké, hogy felfele váltás kuplung nélkül, mert ez sokszor előkerül fórumokon de a lefele így érdekes volt
-
yodamastah
őstag
Beveszi de ritkán csinálom és alacsony fordulaton amikor nincs terhelés.
Gyorsváltó jó móka, de igazán csak pályán van haszna pl. ha ledöntött motornál kell váltani (nincs terhelésváltás). Na meg rövidebb a váltási idő, és ez hoz pár tizedet. Bár van aki utcán is használja és szereti.
-
Horvi
őstag
válasz
yodamastah #71665 üzenetére
Lefelé is? És simán beveszi a fokozatot mindenféle recsegés ropogás nélkül?
Ehhez kapcsolódóan valakinek van tapasztalata az utólag beépíthető gyorsváltóval (HM, HealTech, stb...)
-
yodamastah
őstag
válasz
demars #71659 üzenetére
Lefelé is szoktam kuplung nélkül váltani amikor nincs nagy terhelés. Tipikusan amikor fel van málházva a motor, gurulok lassan, én meg a tanktáskán könyöglök unatkozva és nincs kedvem odanyúlni a kuplunghoz
Felfele meg szinte mindíg kuplung nélkül. 12. éves a gixxer és semmi baja a váltónak. 4 éves kora óta van nálam.
-
Yoshida
aktív tag
Sose vigyetek hátsó dobozba befőttes üveget...
Volt hely a dobozban, így volt helye eldőlni, és ki is nyílt (gondolom a rázkódástól, fz6-on az ülés alatt van a dob, és oda rögzül mellé a doboztartó is) Takaríthattam a csicseriborsó levét a kabát membrán béléséről este. Szerencsére zacsiba volt, nagy része bennmaradt...
Ma meg vizelet mintát szállítottam ugyanígydupla befőttesbe, kiékelve állítva nem volt gond hehe.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Doki16 #71644 üzenetére
Motorféknél érdemes hátrafelé is nézni.
Vagy felvillantani mellé a féklámpát.
(Vagy gyorsulásérzékelős féklámpavezérlőt használni.)
Autósokat váratlanul érheti az erős motorfék.Mögöttem rengetegszer közel jöttek mire feleszméltek, h lassulok.
Általában kevés féket használok csak, elsőt szinte soha normál városi körülmények között.
A féklámpavezérlővel viszont jókora távolságot tartottak mögöttem, szerettem.
De az is lehet, h azt hitték megbolondult a féklámpám. Benzinkúton sokszor odajöttek, h villog a lámpa. Mondom akkor az úgy fasza, köszi. -
Geresics
addikt
válasz
demars #71659 üzenetére
Igen is, és nem is!
A rutinosabbak sokszor váltanak kuplung nélkül, hogy ezzel is rövidítsék a váltási időt. Sőt, az új 1200GS-ben már van ilyen funkció, hogy kuplung nélkül kell váltani. Ilyenkor az elektronika kihagy egyet a gyújtásból, ettől lesz gyors, és tökéletes a váltás.
Én mindig kuplunggal váltok, mert nem érzem magam elég rutinosnak, ráadásul ha nem ideális a fordulatszám, akkor a fogaskerekek köszörülnek egymáson egyet. Ugyan csak a másodperc töredékéig, de akkor is...
Versenyeken, versenygépeken más a helyzet! Ott egyrészt számít minden századmásodperc, másrészt ott pár futamonként ígyis-úgyis szétbontják a gépet.Persze én csak okoskodok, és ez a saját véleményem, minden komolyabb utánajárás után gondolkozom így!
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
demars #71659 üzenetére
Van az a fordulatszám tartomány ahol szereti a motor. Nekem is. Én szoktam, mert szebb a váltás. De itt azért két részre oszlunk a fórumban. Van aki szerint azé van ott a kuplung,hogy használd. Mások szerint mehet kuplung nélkül. Én felfele úgy szoktam ha nyugisan megyek.
-
demars
addikt
válasz
Geresics #71658 üzenetére
Igen, ezt tudja szerintem mindenki.
Ha már itt vagy kérdeznék is, váltáskor mindig kuplungoltok?
Én próbáltam anélkül, felfele váltáskor a gázt vissza engedem picit és akkor váltok fel. Szépen kapcsol, ahogy kell. Egy cimborám krossz pályázik, ő így vált versenyen. (KTM exc450 van neki, ha jól emlékszek) -
Geresics
addikt
Kicsit túl lett lihegve ez a váltó téma!
Néha a fogaskerekek nincsenek szinkronban. A hajtott kerék elmozdulásával mozdulnak a fogaskerekek is, és máris lehet váltani. Ennyi! -
tboldi
nagyúr
válasz
Doki16 #71652 üzenetére
Nálam is előfordult néha a CB500X-en (9 hónap/1517 km - 2 év/~6200 km). Sőt, nagy ritkán volt olyan is, hogy 1-esből 2-esbe váltáskor visszadobta magát üresbe, miután kiengedtem a kuplungot és újra húztam a gázt. Lehet, hogy user error volt, nem tudom, de be szoktam húzni a kart teljesen és érzem is, hogy bekattant a következő fokozatba. Mindenesetre ez a jelenség megszűnni látszott miután Motul 7100 10w30 (ez a gyári előírás) került a MOL 10w40 (a Red Baron tette bele) helyére.
Ezek az anomáliák főleg városon belül jelentkeztek, ahol sokat kell váltogatni. Lehet, hogy ez is közrejátszott a dologban.Amúgy elvileg valamit finomítottak Hondáék az 500-as trió váltóján a 2016-os faceliftre.
szerk.: Apum WagonR-je is csinálja, hogy nem mindig veszi be elsőre a rükit. Állítólag típus
hibajellemző. Ilyenkor 1-es, kuplung fel, amíg nem kezd el fogni, majd kuplung be, és mehet a hátramenet. -
HSM
félisten
válasz
Doki16 #71652 üzenetére
Oké, enyém csinálja újkora (0km) óta. Szval nem hiszem, hogy ennek bármi köze lenne a használathoz.
Persze, amikor már többször nem veszi be, mint amikor igen, az nyilván gáz, de ha csak esetenként, az más. Engem nem zavar, mert nagyon ritkán fordul elő, akkor is egy másodperc sincs megoldani.Nem tudom, mitől függ, csinálja-e, de azt hiszem akkor szokta, amikor már álló helyzetben rakom ki üresbe, nem még előtte gurulás közben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- TP-LINK routerek
- OLED monitor topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Wuthering Waves
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fűnyíró topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Autós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest