Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: KLINTHOLM 3 fiókos fekete, acél, zárható kiegészítő elem
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Negyedik rész
-
LOGOUT
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy APC Back-UPS BX 1600VA GR típusú szünetmentesem. Egyik pillanatról a másik elkezdett iszonyatosan sípolni meg villogni. Gyorsan felraktam rá a szoftvert mert a legutóbbi géptelepítés után nem került rá, és kiírja a státusznál hogy cserélni kell az akkut.
A gyári elég drága ahogy látom, ráadásul 2db is kell bele. Milyen akkut vagy szervizt tudtok ajánlani hozzá ahol cserélik ha itthon nem cserélhető esetleg? Az akku 2.5 évet bírt ki, én keveslem, de szerintetek normálisnak számít hogy ennyit bír? Alig van áramszünet nálunk, plusz ha van is esetleg akkor nagyon rövid időre megy el.Köszönöm a segítségeteket!

-
lali303
tag
válasz
spileraaa
üzenetére
Milyen hosszú áramszünetet szeretnél áthidalni a szünetmentessel?
Amit linkeltél abban egy 12V 9Ah akkumulátor van az kb 1 órát hidal át. A SOHO 300i - hez veszel egy kb 100 Ah- ás munka akkumulátort azzal kb egy napig tudsz fűteni úgy hogy nem folyamatosan, szakaszosan fűtöl. -
spileraaa
senior tag
válasz
spileraaa
üzenetére
"Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Olyan akkumulátort keresek, amivel áramszünet esetén is tudna működni a fakazán szivattyúja. Milyen típusú, mekkora kapacitású akkumulátor szükséges ehhez, illetve érdemes-e szünetmentes tápegységet használni hozzá? Előre is köszönöm a tanácsokat!
Képen mellékelve a szivattyú a kazánnál ezenkívül még van 2 a padlófűtésnél amik gondolom kisebbek! "SPS Soho 300 vagy 600 helyett van e olyan alternatíva esetleg ami eleve tartalmaz aksit is? vagyis nem kell külön beszerezni?
vagy ez a legjobb termék e téren ár érték arányban? viszont úgy olvastam beltére nem ajánlót autó aksiVI 800 SW IEC ez esetleg?
-
-
Sziasztok!
Szünetmentest keresek, első sorban a Home server védelmére, de ha belefér, akkor a PC-t is rákötném. Lehetőleg 30k alatt/körül.
Server általában 50 W alatt fogyaszt. PC idle 100 W alatt, játék alatt passz, 260 W lehet elvileg, de ennyi nincs.
Fontos lenne a könnyen cserélhető akku (ócó akku is legyen hozzá...
), pl. USB-n tudjam a serverre kötni, más extra nem nagyon kell.
Ezt használják PVE-vel, jó lehet?
Vannak ajánlott típusok?
-
niof
veterán
válasz
DigitXT
üzenetére
Igen, a nagyon alap dolgokat tudom, hogy többféle kémiai megoldás van, a 18650-et csak úgy megemlítettem. A töltő amit rendeltem, mindent is kezel (legalább a régi NiMH akksijaimat is tudom tesztelni/éleszteni vele), úgyhogy majd alaposan átolvasom a kézikönyvet, az, hogy milyen akksijaim vannak, azt tudni lehet. Egy olyan van, ami nem fix (kémiailag), azt majd dummy módban töltöm ha kell, és akkor a töltő elintézi, hogy ne gyújtsak fel semmit.

-
DigitXT
félisten
Ne keverjük a kémiákat: a lítium, mint gyűjtőfogalom nagyon különböző akkukat ír le.
Ami alkalmas savas ólomakkumulátorok kiváltására az kifejezetten csak a lifepo4 (lítium- vasfoszfát akkuk). Egy átlagos 18650 (nem life, hanem más kémia, pl. ncr) az névlegesen 3.6V, maximum 4.2V, lemerülve meg 2.5V alá nem illik menni. Na most belátható, hogy ez sehogyan sem adja ki a savas akkuk feszültségtartományát... 4.2V*3 = 12.6V, amikor már csutkára van töltve, viszont egy savas töltő fel fogja nyomni 14.4V-ig, így tűzijáték lesz. 
Ha meg 4s, akkor 16.8V teljesen töltve, tehát 14.4V-on még csak 3.6V cellánként szóval a névleges feszültségen van, nagyjából félig töltve, cserébe, amikor 10V alatt (is) működnie kellene, akkor meg 2.5V alá merülne cellánként: alkalmatlan a feladatra! Bizonyos speciál esetekben rakható 3s akku egy savas helyére, csak akkor valóban cserélni kell a töltőt. Pl. Black&Decker akkus kompresszoromba csináltam ilyen akkut. A szivargyújtó-csatlakozót tőből levágtam (véletlenül se lehessen onnan megtáplálni). Sőt, dedikált töltő csatlakozót kapott, BMS-sel természetesen: így használható lett, de UPS-be nem raknám semmiképp!
UPS-be a 2 db savas akku helyett egy 8s lifepo4 került. Tökéletesen működik már jó ideje.Ui: csereberélhető 18650-ekkel óvatosan. Általában nincs bennük védelem. Csak a töltőn múlik, hogy feldurrantja-e, vagy sem. És csúnyán tudnak égni. Nekem is van zseblámpám 18650-nel, már 10+ éves. Az akkuja nem tudja a ráírt kapacitást, de legalább van minimál védelem rajta (gomb a pozitív cella tetején, amivel jobban hasonlít egy ceruzaelemre, sőt, valójában hosszabb is, mint a névleges 65 mm).
Lényeg a lényeg, hogy gyors-töltésnél tényleg nagyon nem mindegy a cella minősége. Tud melegedni, a hőmegfutás veszélyes. Igaz a mondás, hogy lassan járj, tovább érsz. Vagy vegyél megbízható töltőt. Szoktam pl. tesztelgetni az OPUS-szal, egyszerre 4 cellát, de csak 500mA-rel. Tud 1A-t, ám melegszik. Jobb a békesség.
-
niof
veterán
válasz
DigitXT
üzenetére
Ez a lítium nekem új téma.
Most lett annyi 18650-t használó eszközöm, hogy rendeltem hozzájuk egy külső töltőt, hogy gyorsabban és szabályozottabban tudjam tölteni, mint a saját töltőjük USB-n keresztül. Egy fejlámpa esetén 5-6 óra, amit kicsit soknak éreztem, de amíg csak 1 db-ot kellett töltögetni, nem érdekelt. -
DigitXT
félisten
A lítiumot másképp kell tölteni, nem?
Lényegében nem. Nagyon hasonlóan, az ólom-savas akku is CC/CV módon töltődik, és a 4s lifepo4 feszültsége tökéletesen megfeleltethető neki...
Max. feszültség 3.65V/cella, azaz 14.6V... Nem szokta az UPS töltő áramköre túllépni. Amit mondanak, hogy nem kell* neki "csepptöltés", azaz a 13.6V-on tartást "nem igényli". Amit viszont hasznos felismerni, hogy nem is károsítja, hiszen ha adott feszültségen áll az akku, akkor nem vesz fel töltést. Önkisülés szinte egyáltalán nincs, nem kell pótolni sem emiatt. Nem hülye a gyártó. 
*: nem szabad! Viszont fizikailag kivitelezhetetlen is, mivel nem áramot tol a töltő, hanem feszültséget tart. Az áram a feszültség különbségből jön. Ha nincs különbség, nem folyik.
-
laed
aktív tag
válasz
Troy66
üzenetére
Telefonoknál régen Nikkel-alapú akkuk voltak, ott az esetleges rossz kristályképződés miatt lehetett szükség erre.
Az UPS-ekben meg ólmos akku van, arra más vonatkozik.
Még rá is szokták írni, hogy készenlétben 13,5-13,8V között tartsuk; ahogy az az UPS-ekben általában lenni szokott. -
Troy66
kezdő
Erre gondoltam konkrétan, nem tudom, milyen típus van benne. [link]
CyberPower Value Pro UPSRick4 én nem félre téve gondoltam, hanem, hogy be van üzemelve, be van kötve egy elosztó, amin eszközök vannak. Normál esetben fel van töltve 100%-ig, és nincs semmi gond, teendő, mert van áram, hálózat. telik az idő.
1hét két, hét 1 hónap- két hónap stb.
Az a jó, ha ez csakígy van, és folyamatosan áram alatt meg 100% van, vagy célszerű, időnként szándékosan lemeríteni, meríteni?pl telefonoknál, nem biztos,s hogy jó, ha mindig töltön van meg 100%-on.
-
Rick4
félisten
A szulfátosodás egy valóban létező dolog, csak van mellette sok más is, amivel foglalkozni kell, szerintem nem kérdés, egy ilyen cégnek, mint az eaton, mekkora kutató- fejlesztő részlege van, és ott mennyi akkut hány mérnök mennyi időn keresztül tesztelt, mire megalkották ezt a töltési módszert. Nyilván csqak gondolom, mert részletekbe menően nem tudom, mi a pontos módszer, szak a marketinganyagot olvastam, de biztosan történik valami, ami másoknál ugyanúgy reklámozva lenne, ha a funkció a készülékben lenne.
Gondolom attól, hogy szulfátosodik, még a többi kémiai folyamattal, is kell valamit kezdeni, ami szintén ront az akku kapacitásán, tehát ha megoldják az általuk ígért dupla élettartamot, amit nem hinnék, hogy ki mernének írni, ha nem tudnák bizonyítani is, akkor vagy a szulfátosodásra is gyógyír az ABM töltés, vagy nem a szulfátosodás lesz a korai akkuhalál kiválója. Mivel egy ilyen 12V 9Ah akku nincs 6 ezer ft, és a rábízott technika minimum 50-100x-os értékű, szerintem kevesen akarnak belemélyedni az akkutöltés lelkivilágába, ha idővel nincs mér elég tartás, vesznek egy új akkut, és minden megy tovább.Troy66: igazából nem tudom, szerintem egy minimum 80%-ra feltöltött, jó állapotú akku lassan merülve elég sokáig fogja bírni, a sima CA-CA autó akku a gyárból kijövet felkerül a polcra, és rá van írva egy kis címkére, hogy a gyártási dátumhoz képest 1 év után töltendő, ezeknek a szünetmentes aksiknak meg még kisebb a belső ellenállásuk, szóval akár még többet is bírhatnak. Ha van olyan akku, ami a minősége miatt akár 10 évre reklámozott élettartammal bír, egy feltöltött, és félretett akku egész biztos megmarad egy évig, de talán kettőig is.
-
Rick4
félisten
válasz
morfondőr
üzenetére
Mivel a maxra töltött feszültség értéket veszi 100%-nak, (most direkt megnéztem, az 5p1550i-n 41.2V-ot ír az aktuális feszre, 3db sorba kötött akku van benne, tehát 13.73V-on tartja őket) és nem a nyugalmi értéket, amire töltés híján megpróbál az akku visszatérni (3db másik új akku 3 napja kivéve, és most 12.99-13.04-13.05V-ot mutatnak) így nyilvánvalóan csökkent töltöttségűnek fogja venni. Ez ilyen minden esetben, viszont a működés közbeni alapelv, hogy az akkura átkapcsolás előtti pillanatban még 100%-ra volt töltve, tehát a mindennapos használat során ez nem fog számítani.
Nem tudom, ezekben az alacsonyabb szériás eatonokban van-e ABM nevű töltési funkció, a csúcsot képviselő 5p szériában sok más dolog mellett ez is van, ezzel álíltólag duplájára kitolható az akku élettartam. A trükk elvileg annyi, hogy a feltöltött akkut hagyja pihenni, majd rámér a feszre, nézi a feszültségesést, és ha nincs gond, akár 28 napon keresztül sem tölti. Érdemes ránézni, kicsit már módszer ez, mint hogy nonstop töltve van az akku a kommersz szünetmentesben... [link] -
morfondőr
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Én is beszereltem az új akkut tegnap (ünnepnapon kiszállította az Alza), ugyanígy egész éjjel töltött és reggelre 100%-ot mutatott. Össze dugtam mindent bekapcsoltam az UPS-t és nálam is 90% lett. Szerintem ha nincs rákötve semmi, akkor kímélő üzemmódba kapcsol és nem tölti tele az akkut, de ez csak tipp.
Mellé tettem egy kis 8cm-es ventit amit a router usb portjáról táplálok. 5V-on épp csak egy kicsit mozgatja a levegőt, de érezhetően hűvösebb a burkolat. Remélem így már kicsit hosszabb életű lesz. -
morfondőr
addikt
Akkor ne is görcsöljek rá hogy a lehető legjobb legyen, mert ígyis-úgyis 2-3 évente cserés lesz? Miben különbözhet a sima és a long-life?
Mert ha nem sokban, akkor megrendelem ezt az Alzáról 2 év gariva, és ha bármi lenne vele nekem eddig csak jó tapasztalatom van velük, mindent cseréltek vagy jóvá írtak, alza boxban fizetni sem kell a küldözgetésért. -
-
morfondőr
addikt
válasz
morfondőr
üzenetére
Esetleg még ez a versenyző megéri a felárat: CSB HRL 9Ah 12V?
-
morfondőr
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! Vissza olvasva ugyanaz a kezdeti tünet, mint Borisznak. Szét is kaptam az UPS-t, az akku már el is kezdett pöffeszkedni ezért nem kísérletezek semmivel! Egyem meg a szívüket, hogy pont a gari lejárta után két hónappal halálozik el, de ahogy látom Borisznál is ugyanez volt a helyzet (nekem 2023.08. havi vásárlás)!

Akkucsere után egy kis ventit rá fogok tenni az oldalára, hogy ne fűtse a trafó az akkut.Már csak annyit kérdeznék, hogy a fentebb is linkelt 7 stars a legjobb választás vagy van attól jobb is: [link] ?
-
morfondőr
addikt
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni! Épp 2 éves elmúlt egy Eaton 5E 850i szünetmentes. Ma reggel egy kattanást hallottam és elkezdett sípolni, a rajta lévő eszközökről (router, modem) pedig elment az áram majd egyből vissza is jött, mert bootoltak éppen. Egyébként a házban nem volt áramszünet. Kihúztam a konnektorból az UPS-t és egyből elment újra az áram a csatlakozott eszközökről. Vissza dugtam, gépet bekapcsoltam, az alkalmazás szerint minden zöld, de az akku 0%-on volt. Elkezdett tölteni, mert pár perc után már 1% lett viszont nem akartam felügyelet nélkül hagyni egész nap, ezért kihúztam.
Találkozott valaki hasonlóval? Zárlatos lehet az akku, vagy valami önteszt volt és kisütötte magát? Hogyan tudnám tesztelni, hogy nincs-e baja?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
Borisz76
nagyúr
Na most vizsgázik a szünetmentes ( Eaton ) mert vihar vonul el tőlünk nem messze és pillanatnyi áramkimaradások vannak.
-
Qtya72
aktív tag
Sziasztok!
Végre elérkezett a vásárlás ideje, jó 10 hónap elteltével
.
Tavaly az Eatont ajánlotáttok. Hozzá jött még két lehetőség. Melyiket ajánlanátok a három közül. Nem az ár dönt. Illetve mi a különbség Easy, és a Back közt?
Eaton 5E1200UD G2
APC Easy-UPS BVX 1200VA (Schuko)
APC Back-UPS BX 1200VA (Schuko)
Segítségeteket előre is Köszönöm!
-
cidalain
veterán
Nem érveltem. A kb azért a pénzért elérhető UPS-eknél ez van.
Értem, hogy tervezés kérdése, de az Eatonnál (és a korábban nem nagyon ajánlott Cyberpowernél is) frontoldalon van az USB. Így elölről kell hátravezetni a madzagot, tehát olyan helyre kell tenni hogy ne akadjon be semmi abba az 5 centis kábelkurfliba, nehogy lerántsd, kihúzd.
Én is szívtam C14-gyel munkahelyen, de nem napi szintű probléma.@Simico: elvileg gigabites
-
Troy66
kezdő
állítólag optikánál értelme sincs.
-
simico
aktív tag
válasz
cidalain
üzenetére
Előnye viszont hogy tud RJ45 védelmet (így a NAS onnan is meg lenne védve),
Annak azért nézz utána, hogy milyen sebességet támogat, illetve gyakorlati tapasztalatok szerint vannak-e problémák (latency, stb). Mert nagyon sokáig csak 10 meg 100 Mbps volt a max a szünetmenteseken, illetve némelyiknék voltak problémák is - szóval nagyjából a kutya se használta.
-
cidalain
veterán
válasz
cidalain
üzenetére
Na akkor az Eaton 5E700UD mellé még oda kell tennem az APC BX500MI típust.
APC hátránya, hogy kell csinálnom egy konnektor átalakítót (veszek egy szerelhető 3 lukas elosztót, C14 kábelem meg van dögivel, lecsapom a nem szükséges végét, helyére megy a 3-mas aljzat - kb 2000 Ft plusz)
Előnye viszont hogy tud RJ45 védelmet (így a NAS onnan is meg lenne védve), hátul van az USB csati, így a kábel elvezetés nem látszódna (Eaton-nál feont panelen van). Betáp kábele nem fix, hanem oldható csatis (jakérem ha nincs schuko, akkor van hely mindenre hátlapon)
Árban 2000 Ft-tal drágább csak, mint az Eaton. Régebbi APC-vel is volt már dolgom, akkucsere azokban gyerekjáték, Eatonnál sem vészes, de amiket én szereltem APC ott max 1 csavart kellett csak oldani...E kettő hogy viszonyul egymáshoz minőségben?
-
Troy66
kezdő
pl most vasárnap volt áramszünet, a "pillanatnyi" az néhány perces lehetett. A rendszer - mivel volt az aksiban töltöttség (napelem), így átkapcsolt eps üzemmódra. Ez az átkapcsolás kb 10ms max. Sem átkapcsoláskor, sem visszakapcsoláskor (normál hálózat) nem kapcsolt le semmi.
De volt olyan, amikor felhős idő volt, akiban nem volt felhasználható tartalék, az instant áramszünet.
Vagy épp volt, csak valamelyik átkapcsolásnál, valaminek még sem volt elég, valamiért. pl volt amikor a pc nem kapcsolt ki, csak újraindult. A nas meg ment tovább szépen, mintha mi sem történt volna. De olyan is volt, amikor meg kikapcsoltak eszközök, mert egy pillanatra, valamiért elment az áram, lehet mire visszakapcsolt addigra pont volt, egy hálózati kiesés (ugye visszaszámol fél percet és csekkolja, stabil-e a hálózat, vissza lehet-e rá váltani)
Ezen okok miatt, gondoltam, hogy érdemes lenne, minimum a nasnak - egy ilyen plusz védelem. Eszköz és adat szempontból.
Valami a környéken lehetet, mert később a kábeltv is kiesett, aminek nem itt van a központja.
Remélem egyébként ilyen gond nem lesz, mint amit írtál.
-
Troy66
kezdő
Értem köszi, akkor marad az alap felállás. Egyébként igen, jellemzően a pillanatnyi áramszünetek miatt gondoltam rá. Van amikor a rendszer megfogja és elég a 10ms átkapcsolás, van amikor nem valamiért, eddigi tapasztalat alapján. A cél a 100%os védelem, elsősorban a nasnak, ezért lett ez a szünetmentes.
Tehát akkor, nem kell a 4 csatlakozóba külön külön az eszközöket csatlakoztatni, hanem elég az elosztót.
köszi.
Ehhez már azért, komoly usp kell, hogy ezeket elbírja. Vagy több inkább.
-
Rick4
félisten
válasz
frpeter
üzenetére
Ez itt egy sima ólomsavas akku. Ma már gondozásmentes néven van a köztudatban, ellenben semmi egyéb különleges technológiát nem használ, mint az AGM vagy az EFB, ezért marad simán ólomsavas akku. Az AGM is ólomsavas, az EFB is ólomsavas, csak olyan plusz dolgok vannak benne, ami miat tigénylik ezt a megkülönböztetést. Az AGM-be is lehetne pótolni a desztvizet, ha annak is nyitott lenne a cellája, de pont úgy nem nyitott, mint ennek, ahogy aba se kell, úgy ebbe se. Az egy dolog, hogy ólom meg sav van benne, de nem kell pótolni, mivel zárt. Pont úgy zárt, mint a VRLA, azaz a szünetmentesbe való aksik, vagy a motorokba vlaó aksik, hiszen azok is ólomsavasak, mégis egy csomóan zselésnek hívják őket...
-
-
Rick4
félisten
válasz
Troy66
üzenetére
Egy sima hosszabbítót beledugsz, és viszed tovább, minden probléma nélkül menni fog. Max 390W-ot tud ez a szünetmentes, tehát biztos van olyan PC, amit a router, nas, telekomos kütyün túl még elbír, de első körben ezekre számolj alpból 60-80W-ot, ha belefér 300W-ba a gép, rákötheted, ekkor a pillalatnyi áramszünetektől a gép is védve van, viszont ahhoz, hogy tartós áramszünet alatt le tudd állítani, a monitort is rá kell kösd a szünetmentesre, az ismét 50-70W, tehát alig 200W marad a gépnek.
Ha belefér ebben a fogyija, kösd rá nyugodtan, de ilyenkor 3-4 percet tud majd a szünetmentes, tehát nem sok időd van cselekedni.Nálam telekomos ont, router, switch, ip kamerák vannak az egyik ágon, egy nagy tv, műholdvevő, két médialejátszó, egy kislámpa, és egy újabb switch a másik ágon, és 2 db komplett erős pc, két nagy monitor, két nas, egy NVR és egy switch a harmadik ágon, több éve működik minden hiba nélkül. Még csak arra se voltam hajlandó, hogy a szünetmentes két külön csatijába dugjam a cuccokat, egy villámvédős okoszhosszabbító van első körben a szünetmentesbe dugva (furcsa, de nálam semmilyen problémát nem okoz, pedig volt már vagy 15 szünetmentes rádugva) majd onnan minden irányba külön okoshosszabbítók teszik kapcsolhatóvá, és mérhetővé az egyes ágak fogyasztását.
-
Troy66
kezdő
üdv!
Egyesével érdemes rákötni a nast, rutert, telekom kütyüjét vagy elég az elosztót? esetleg pc-t elbírhat?
https://oaziscomputer.hu/termek/24062/cyberpower-ups-value-pro-series-vp700elcd?aku=dcbe320ebc62300360fe0b98ac778db8 -
frpeter
Topikgazda
-
Rick4
félisten
Nem bátor vagyok, hanem képben vagyok a dolgokkal. Én is hallottam ilyet, jó nagy marhaság, 5-6 évig tuti ilyet használtam, ezek az aksik már elég régóta valami gáz- rekombinációs cuccok, ahol a töltés hatására keletkező savgőz valami zsákba kerül, kifelé semmi se jön.
Direkt fölé tettem egy mindenre érzékeny habszivacs darabot, sok év alatt semmi se lett vele, ha azon nem látszott semmi, és máshol s4e látszott semmi, és én is élek, úgyhogy kb pont annyira zárt, mint egy bármilyen másik "sealed" szünetmentes aksi. Én még abban az időben is éltem, amikor még minden cellánál volt egy kitekerhető kis kupak, közepén egy lyukkal, és ott kifelé szellőzött az aksisav.frpeter: Az "ez" nem igazán érthető, mire szól, ami az én fényképemen van, az nem AGM, még csak nem is EFB, egy sima savas aksi. Az AGM hiába ólom- sav, hiszen ami nem li, iol, az mind ez, az AGM lényege, hogy egy üvegszálas cuccba van felitatva a sav, ami az ólombordák között van, azaz az elhasználódás során leszakadó ólomdarabkák nem tudnak alul cellazárlatot csinálni.
-
Rick4
félisten
válasz
frpeter
üzenetére
Évekig használtam sima ólomsavas akkut, ami talán 25 ezer lehetett a boltban akkoriban. Semmiféle probléma nem jelentkezett, talán azt mondom, picit hamarabb halt meg, mint ha autóban napi szinten lett volna használva, mert nem mozgatva, biztosan rétegződött a sav, de ki tudja pontosan, mennyit tudott volna autóba téve. Ellenben a 60-70W terheléssel elment 7-8 órát is áram nélkül.
-
TaliGa
aktív tag
Sziasztok,
Egy SPS SOHO 300 SH300I invertert készülök venni, vegyestüzelésű kazán szivattyújához lenne vészáramforrás a pincében... Két kérdés, a SOHO 300-as és 600-as között 10k Ft különbség van, igazából két Grundfos szivattyút kéne vinnie, érdemes a nagyobbat venni? A másik, h van elfekvőben egy 40ah-s autóakksim, szinte vadiúj, használhatom ezt az inverterhez? -
niof
veterán
válasz
Borisz76
üzenetére
Én is így használom. A Companion-al csak a buzzert tiltom, ha eszembe jut
. Úgyis fog vinnyogni, ha gondja van az akksival. Most múlt 2 éves az enyém (pont olyan, mint a tiéd), lassan ebben is érik az akksicsere. Addig összekészítem a motyót a buzzer végleges kikötésére. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Borisz76
üzenetére
Egész nap töltődött az új aksi.
Az utolsó 2-3 órában a PC-re dugva azt jelezte, hogy 100%-ra fel van töltve.
Kikapcsoltam és azonnal beszereltem a Synology NAS-om elé.
Bekapcsolás után a DSM rendszerben beállítottam, hogy 2 perc áramkimaradás esetén lője le a NAS-t.
Ezután vettem észre, hogy a DSM szerint az aksi 90%-s töltöttségű.
Ekkora eltérés lenne a szoftverek között ?
Vagy mi más lehet az oka ? -
cidalain
veterán
válasz
cidalain
üzenetére
Na körüljártam, e kettő közül melyik ajánlottabb? Egy árban vannak, az nem mérvadó.
Cyberpower UT850EG
Eaton 5E700UDCyberpower pro: 3 aljzat, RJ45 védelem, ledes állapotjelzés; kontra: elvileg nem cserélhető akku (ami biztos nem igaz, viszont ha úgy van összerakva hogy 600 csavart kell kiszedni, meg indokolatlanul rövid madzagok vannak, akkor ez alsó hangon is lehet 30 perc szopás, ha még a ház is porladós műanyag, akkor az nek nyerő)
Szerelt màr valaki ilyet?Eaton: csak 2 aljzat, cserélhető akku (már szereltem régebbi Eatont, teljesen korrekt, 5 perc meló, amiben benne van az akkucsere dokumentálása is)
-
Rick4
félisten
válasz
Haywood
üzenetére
Ezek az olcsók sajnos mind ilyenek, pont tegnap tettem be magamnak ennek a nagytestvérét, ami inkább távoli névrokon, egy Eaton 5p1550i, ahol a 3 db akku egy különálló, az elektronikától teljesen elzárt részben van elhelyezve, vastag, merevítésekkel erősített műanyag oldalú rekesz védi mindentől, elsősorban a hőtől. Kb ennyi a különbség:
-
Borisz76
nagyúr
-
niof
veterán
válasz
Borisz76
üzenetére
Hát, maradjunk annyiban, hogy a Companion egy rakás sz@r és a híg f.s közt mozog. Nálam is az van, hogy hol elindul, hol nem. Ha egyszer telepítetted, utána megéred kiútálni az automatikusan induló alkalmazások közül. Talán két pozitívuma van, megmutatja az akksi állapotát, és ki lehet vele kapcsolni a buzzert, addig, amíg valami miatt egyszer ki nem kapcsolod a UPS-t. Mert utána a drágaság elfelejti. Nincs benne egy rohadt eeprom, vagy valami, amibe ezt beírná fixre, hogy kussolni kell.
-
Borisz76
nagyúr
Megint kérdezek :
Telepítettem az Eaton-hoz a szoftverét.
Amit a korábbi képeken is láthattok.
A telepítés végénél írja, hogy ha a FINISH gombra nyomok, akkor indul az alakalmazás. Ez rendben. Íme képeken :
A gondom az, hogy ha bezárom a programot, akkor nem tudom elindítani ismételten. Tehát nem tesz ki az asztalra parancsikont.
A telepítési mappában van egy " mc2.exe " fájl....viszont nem csinál semmit még rendszergazdai indítással sem.
Csak úgy tudom indítani a programot ha ismételten elindítom a telepítést....majd a " Finish " után indul.Javaslat , hogy mit nézzek meg , mit állítsak be ?
-
Haywood
csendes tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Az én két UPS-emnek is hasonló a felépítése, az akksi mögött egy centivel ott a forró trafó. Aztán csodálkozunk, hogy 1-2 év alatt megmakkan benne az akksi. Szóval ha neked lennék, tennék közéjük valami hőszigetelő réteget, hogy legalább a közvetlen hősugárzástól megvédjem. Hőálló és lángoltó tulajdonságút.
-
Borisz76
nagyúr
Nem is tudom hirtelen...
Az email-ben küldött számlán ez szerepel :
Az áru a számla kiegyenlítéséig a Best Motor Parts Kft. tulajdonát képezi! Késedelmes fizetés esetén a jegybanki
alapkamat +8% összeget számolunk fel, továbbá a törvényben meghatározott (2016. évi IX. tv. 3. §, és EU 2011/7/EU
irányelv) 40EUR behajtási átalányt számlázunk ki!
A számla egyben jótállási jegy is. A szavatossági és jótállási feltételek weblapunkon megtalálhatóak.
Ha külön nincs feltüntetve a terméknél, vagy külön jótállási jegy nem jár a termékhez, a termékre/szolgáltatásra az
ÁSZF-ben rögzített szavatosság és/vagy jótállás vonatkozik.
Szavatossági vagy jótállási igény csak az ott leírtak betartása és megfelelő bejelentése esetén vehető igénybe!
A nem megfelelő kiválasztásból, beépítésből, felszerelésből, használatból eredő minden kár a vásárlót, beépítőt, illetve a használót terheli!
A szolgáltatási díj részletezése az ÁSZF-ben megtalálható. Meghiúsult átadás esetén minden esetben felszámolásra
kerül, és részben közvetített szolgáltatás, ahogy a szállítás is.
A kiterjesztett gyártó felelősségi díj megfizetése az eladót terheli.Rákerestem az ÁSZF-re , [link] Ebből idézek :
Az Eladó nem köteles jótállási jegy kiállítására, illetve a fogyasztó részére történő átadására, amennyiben a fogyasztási cikk eladási ára nem haladja meg az 50 000 forintot, ez esetben a jótállásból eredő jogok az ellenérték megfizetését igazoló bizonylattal érvényesíthetőek.
Ez PIPA mert van számla....A jótállási igény a jótállás időtartama alatt érvényesíthető, a jótállás időtartama a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet szerint:
- 10 000 forintot elérő, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év
- 250 000 forint eladási ár felett három év.Ezek alapján 2 év garim van.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Borisz76
üzenetére
Most kaptam meg az új aksit :

Beszereltem , bedugtam a konnektorba.
Az előző aksival , semmi sem volt rákötve és bekapcsolt állapotban FOLYAMATOSAN sípolt.Az új aksival , semmi sincs rákötve , bekapcsolom 1X sípolt....aztán abbahagyta.....tehát elviekben ez már jó és most tölt.....
Rádugtam a PC-re ....csak az USB kábelt , hogy lássam mennyi kakaó van benne :
Tehát most kb így áll , töltés megy , fogyasztó nincs rajta.
A jobb oldali képen a 3 hibaüzenet ...az a tegnapi és tegnapelőtti állapotra figyelmeztet. -
cidalain
veterán
A fő kontakt a középső részen a visszakunkorodásnál van, nem a szélein a sarunak. Az meg kb 2 mm-re van egymástól, így ha oldalirányba mozogna is a saru, az érintkezési pontnál mindig össze fog érni. De mivel sem az akku, sem a madzag nem mozog, ezért stabil lesz.
Ilyenen nem szoktunk fennakadni melóhelyen: műszerekhez használunk ilyen akkukat, nagy tételben vesszük amilyen csatis éppen van. Sokszor előfordul, hogy keskeny sarusat könnyebb beszerezni merthogy a riasztókba olyan kell. Ezért is törekszem olyan UPS vásárlásra, amibe ilyen akku kell. Adott esetben az APC akkupakkot is összerakom kettő 7Ah-ásból aminek darabja 5+áfa, míg a kész pakk 20 fölött lenne. -
Rick4
félisten
Azon a sarun 20X akkora igénybevétel is átmegy, mint amit egy ilyen 7Ah-s akku ki tud magából préselni, de ha nekem ilyen gondom lenne, vennék 198ft-ért két ilyet, és rádugnám.

Amúgy a kolléga képein szemre is látható mindenféle mérés nélkül, hogy az F2 csatlakozó, már az elsőn is, de a továbbiakon még inkább látható.
-
Borisz76
nagyúr
Egy mezei átlátszó műanyag vonalzót tettem oda....felvettem a szemüvegemet mert közelre nem látok jól....és 6mm + egy nagyon kicsi volt a méret.
Ebből is gondoltam, hogy 6.3 mm lehet mint a jó öreg JACK csatlakozó a hi-fi eszközökön.
Amúgy meg is rendeltem az új aksi.
Pont az előbb kaptam egy megerősítő email-t, hogy már adják is oda a futárnak....
Lehet holnapra már a csomagautomatában is lesz. -
cidalain
veterán
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
2023.07 hóban vásároltam :egy Eaton szünetmentest.
Itt is kérdeztem , akkor róla.... : [link]A mai napon volt egy áramszünet és azt vettem észre, hogy a rá kapcsolt eszközök ( Router , Switch , NAS ) azonnal kikapcsoltak.
Mintha nem lett volna benne kakaó....Ahogy visszajött az áram....folyamatosan sípol.
Kiszereltem és közvetlenül a PC-re kötöttem.
Feltettem a Eaton UPS szoftvert.
És bizony aksi töltöttségnek csak 1%-t ír !
Most lassan 1 órája nincs rákötve semmi....csak bedugtam a konnektorba, hogy töltődjön.....már ha nem döglött meg az aku.
Ha akkut kellene vennem....erre a kérdésre még Cs1csó válaszolt :
[link]Szóval 12V és minimum 9Ah aksi....mint a gyári is.
Van ajánlott esetleg...ha vennem kéne ? -
-
cidalain
veterán
Egy Syno DS223j NAS-hoz szeretnék egy szünetmentest. Esetleg még a szolgáltatói modemet dugnám rá, így nem kell óriási teljesítmény. A terv annyi, hogy a rövid áramkimaradásokat átvigye, 5 perc áramszünet után a NAS meg álljon le szabályosan. Emiatt kellene valami USB kimenet, hogy a NAS tudja hogy most akkus üzem van, higy tudja indítani a shutdown processt. Jó lenne olyan UPS amin eleve konnektorlukak vannak, nem kéne még átalakítózgatni (mind a nas, mind a modem adapteres tápos)
Ezen felül előny lenne olyan UPS, amibe 12V 7Ah (kb 150x100x65mm méretű) akku kell, mert ilyen eleve van raktáron a munkahelyemen, könnyen tudnám cserélni, nem kéne akkus webshopból rendelni 2-3 napos szállítási határidőkre várni.Milyen típusra van szükségem? 20k körül szeretném megúszni, ha lehet. Esetleg használtan valami strapabíró ajánlott darab olcsóbban? (Amiben kapásból akkut cserélnék, amilyet említettem)
-
Rick4
félisten
válasz
Haywood
üzenetére
Hááát, pedig pont az alényeg, hogy az akku akkus üzemben melegszik leginkább, nyilván az se mindegy, hány fokról indul, de pont az az 1W nem venne el annyit a rendelkezésre állásból, mint amennyit segítene egy 15 perces merülés alatt a belső hőmérsékleten.
Persze az eredetinél bármi jobb. -
Haywood
csendes tag
Nincs a szünetmentesre kötve, de ez feature, nem bug. A venti kb 1W-ot fogyaszt, gondoltam az áramszünet alatt ne terheljük ezzel is az akksikat. A lényeg, hogy amíg nincs áramszünet, addig hűtve van a rendszer, az idő 99,9%-ában.
A ház külseje most 25 fokos (22 fokos szobahőmérséklet mellett), a kijövő levegő 28-30 fokos, szóval sokkal egészségesebbnek tűnik az egész.
Köszi a tanácsokat! -
Haywood
csendes tag
Elkészült a prototípus. Abban maradtam, hogy külső tápról hajtom meg a ventit, mert nem akarom az akkutöltő áramkört megzavarni. 5V-ről halkan elműködik egy 12V-os procihűtő ventillátor, szóval egy USB-s töltőről kap áramot. A korábban 55 fokos alkatrészek így most 37 fokosak. Az akksira meg ráragasztottam a trafó irányába egy alu ragasztószalagot hőtükör gyanánt. Még majd teszek rá valami porvédőt, meg rendes csavarokat.
-
pigatt
őstag
válasz
pigatt
üzenetére
Keresgéltem ma és 3 lehetséges jelöltet találtam.
Valamelyik megfelel a fenti elvárásoknak?
EATON Ellipse PRO 1600 DIN
EATON 3P Ellipse 1700 USB DIN 1700VA
APC BGM2200B-GR 2200VAKöszönöm előre is a segítséget!
-
Rick4
félisten
Nem ismerem a belső felépítését, nyilván oda kell rakni a ventit, ahol jó helyre kerül, de utólag revideáltam a saját ötletemet is egy sokkal kézenfekvőbb okból.
2500 ft egy körkivágó készlet, gondolom nem ennyin múlik az élete, ha a lyukra a takarót vennie kell, nem fog megijedni ettől a problémától sem, de mondjuk érvként felhozni, hogy lehet nincs neki, háááát.
Jó az 5-ös fúró is, csak mint írtam, a pici lyukak egyrészt a nagy lyuk felületének kb 30%-át adják, a kis nyílások miatt turbulencia, és zaj keletkezik.
Én még azt is hallom, ha a sima ventire ráteszek egy porszűrőt, teljesen megváltozik a hangja, surrrogás jön elő onnan, ahol addig nem volt hang.
De amúgy ez már másodrangú kérdés, ha van bármilyen nyílás, és egy folyamatos hideg levegő beáramlás, akkor már tizen fokokkal javul odabent a helyzet. -
pigatt
őstag
Sziasztok!
Otthonra keresek egy szünetmentes tápegységet 1000W valós teljesítmény környékén. Az elsődleges szempont, hogy néma legyen (akkumulátoros működés esetén nem szükséges). Shuko kimenet lenne a legjobb, mert a monitoromat is rászeretném kötni, ami külső tápos így annál az IEC kábel nem játszik.
Elég sok a pillanatnyi áramkimaradás ott ahol lakom és ez ellen szeretném védeni a PC-met.
Körülbelül 150ezeret szeretnék rászánni.
Várok minden javaslatot!
Legrand KEOR SP 2000VA-m volt/van. Az elsőben az egyik dugalj hullott szét a második pedig melegszik és büdös. Kicseréltetem még egyszer, de elment a kedvem tőle, újat szeretnék. -
Haywood
csendes tag
A tetejére azért nem jó a lyuk, mert azt belülről betakarja a nyák. Oldalt van elég hely két ventillátornak is, amik így a nyák melegedő részei és a trafó között kialakuló meleg levegőt ki tudják majd fújni a kis szellőzőlyukakon, amik gyárilag az oldalán vannak.
Azt viszont továbbra sem tudom, hogy mennyire normális, hogy a bekarikázott, műanyag tokozású tranzisztor 55 fokra felmelegszik. Mert ha az a rész ott nem jó, akkor azzal kezdeni kell valamit. -
Rick4
félisten
A kicsik nem jók, megborítják a levegőáramlást, zajt keltenek, bár ide bármi jobb, mint a semmi. Van fém dizájnos lyuktakaró, talán még szerencsésebb lehet az oldalára fúrni, mert úgy egyrészt nem látszik, másrészt nem tudsz direktben beleönteni, beleszórni semmit, és a rácsra lehet tenni sűrű porfogó műanyag hálót, alin az ilyesmit 5-600ft-ért vesztegetik.
Gyorsan körbenézve ez is jó, még dizájnosnak is gondolnám: [link] egy sima 80-as venti elfér alatta. -
laed
aktív tag
-
Rick4
félisten
válasz
Haywood
üzenetére
A 30 fokos akku kb már felezi az élettartamot, szerintem burkolni kár, hadd érje a légáram az aksikat is, én valahol a tetején előrébb vágnék egy 70mm-es lyukat, ehhez egy sima körkivágó fűrész elég, pont fújjon rá ezekre a cucockra, a lyukra mehet egy 500ft-os fémrács, a ventit egy aksiról vett 12V-tal, és egy kis step down konverterrel 7V-ra leszabályozva táplálnám, és kb kész. Simán esne minden alkatrész hőmérséklete 15°C-ot, és megdupláznád az élettartamát.
-
Haywood
csendes tag
A házban összeségében nincs 40°C. Az akksik eleje kb 25 fokos, viszont a hátuljuk fölött vannak ezek a melegedő alkatrészek, szóval ott már felmennek 30 fokra. Ráadásul kb 1 centire az akksik mögött van a transzformátor, ami kb 40°C hőmérsékletű, ezt eddig nem is néztem, pedig ez tűnik a legrosszabbnak most. Azt nem tudom, hogy a 40 fokos transzformátor mennyire normális, de az nem tűnik jónak, hogy az akksik hátulról telibe kapják ezt a hőmennyiséget. Most azon gondolkozom, hogy beburkolom őket egy hővisszaverő fóliával, meg teszek bele aktív hűtést. -
Haywood
csendes tag
Sziasztok!
KSTAR Microsine 1000-rel kapcsolatban van kérdésem. Kicsit hosszú lesz a leírás, ezért az elején leírok egy konkrét kérést. Ha valakinek van ilyen, vagy hasonló Kstar UPS-se, megtenné, hogy megnézi a készülék házának a hőmérsékletét bypass üzemmódban? Vannak-e melegebb részek, mennyire meleg és hol?
Szóval a készülék 2021 év végi, 1 év után úgy láttam, hogy a gyári (2x7Ah) akksik kapacitása lecsökkent (jóval rövidebb ideig ment róla a kazán), ezért kicseréltem 2 db 9 Ah-s longlife akksira, méretre ugyanakkora. Ezután jól működött, áramszünetkor tette a dolgát, stb. Pár hónapja már nem volt áramszünet, és most véletlenül észrevettük, hogy forró az egész gép, kb 50 fokos. A bypass ment amúgy, a kijelző világított, de amikor kihúztam a konnektroból, rögtön kikapcsolt.
Szétszedtem, az akkuk felpuffadva, 10,5V és 9,5V kapocsfeszültség. Mindez 3 év használat után. A nyákon van egy 820 feliratú tekercs, az alatta lévő nyákterület meg van barnulva, illetve a proci előtt van egy kis trafó, amellett van egy tranzisztor, ami alatt szintén barna a nyák. A tekercs mellett egy 1000uF-os nagyobb kondi fel volt puffadva.
Rendeltem 2 új akksit, meg a felpuffadt kondit kicseréltem. Az új akksik gyárilag 12,1V-ra voltak töltve, összerakás után a következő történt: a bypass bekapcsolt kb 0,2 mp-re, aztán kikapcsolt. Akkumulátoros üzemmód nem működött egyáltalán. Minden próbálkozásra kattogtak a relék össze-vissza. Az akksit elkezdte tölteni, kb 26 V-tal (sorba vannak kötve), 300mA-rel. A kijelzőn a hálózati feszültséget jól jelzi, meg az akksit is érzékeli, bár azt akkor is jónak mutatta, mikor a felpuffadtak voltak benne.
Minden mindegy alapon bedugva hagytam, legalább töltődjön. Pár óra után kattant benne egy relé. Ezután újra kipróbálva teljesen jól működött. A bypass működik, ha kihúzom, átvált akksira, azzal is megy. A feltöltött akksikra 26.9V-ot ad, szóval nem tölti túl. A kijelzőn normális dolgokat mutat. Az egyetlen, ami fura, hogy a nyákon a két alkatrészcsoport, ami alatt eleve megbarnult a nyák, infrahőmérővel mérve kb 50-55 fokosak. A házat összerakva viszont kívülről nem forrósodik fel, a tetején középen van egy tenyérnyi felület, ami meleg (~35-40 fok), de nem forró. Erre nem emlékszem már, hogy régen is ilyen volt-e, ezért kértem, hogy nézze meg valaki a sajátját.
Így, hogy működik, de vannak ezek az 55 fokos alkatrészek, nem tudom eldönteni, hogy ez így mennyire üzemszerű, vagy valami továbbra is rossz benne? Ja, még annyi, hogy akkumulátoros módban külső terhelés nélkül kb 800mA-t adnak le az akksik, azaz a készülék maga olyan 20W-ot fogyaszt. Nem tudom, hogy ez mennyire normális.
Köszi a tanácsokat előre is.
Haywood
-
pruzsi
őstag
Így biztosra mentem hogy azt a fajta terhelést már nem bírják , közbe negrendletem az akksikat ,az új ventit és a 4 pinrol 2 re átalakítot így már este nem lesz tleejsen kívánva az áram alól mert a mostani ventivel aludni nem lehet olyan hangos
-
DigitXT
félisten
válasz
pruzsi
üzenetére
Nem szerencsés döglődő akkukkal nyektetni, gépnek sem tesz jót.

Mivel sorba vannak kötve, elég, ha az egyik sokkal gyengébb. Látszólag
jó a feszültség, de adott terhelőáramra a gyengébb akkun nagyot esik...
Mivel az UPS elektronikája az akkukról megy, ha sz.r az akku, kikapcsol. -
cinemazealot
addikt
"Másnak max +20%-kal meg kellene tudni venni ugyanazt."
Sokunknak az Árukereső a kályha, ott most a 12V 9Ah zselés aksi ~7100 Ft-tól indul, és feltételezem, nem ez a kategória csúcsa. Ráadásul, a többség nem nagy tételben vásárol, hanem alkalmanként egyet-egyet. Szállítással az máris becsúszhat 10 ezer fölé. Így az, hogy Te a minőségibb (!) darabját bruttó 5500 körül megkapod számlásan, szerintem irreleváns és többünknek csak a szívét fájlalja. De oszd meg velünk a forrásaidat és máris lesz jelentősége az Általad mondott árszintnek. Ha nincs hozzájuk közöd és nem fűz hozzájuk anyagi érdek, akkor még a fórum szabályzat ellen sem vétesz, ha leírod az elérhetőségüket.

-
pruzsi
őstag
Na most töltöttem kb 2 órát , utána kipróbáltam ,igaz nem a géppel hanem egy párátlanítóval próbáltam ami 280wattot fogyasztott éppen ,ment vele 3 percet de akkor se kapcsolt le szóval holnap újra megy a géphez próbára.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Okos Otthon / Smart Home
- Windows 10
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Battlefield 6
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Eredeti játékok OFF topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3600 16GB DDR4 256GB SSD 2TB HDD RTX 2060 Super 8GB RAMPAGE Shiva 450W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Iphone 14 Pro Max 128GB // Számla + Garancia //
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3670 100% Akkumulátor
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
ha 2,5 évet bírt, akkor fotózd le a típusát! Új UPS-nél is 1 év gari van akkura, cégnél a cseréltek néha annyit sem bírnak... szal. 2,5 év ajándék szerintem.

), pl. USB-n tudjam a serverre kötni, más extra nem nagyon kell.

Max. feszültség 3.65V/cella, azaz 14.6V... Nem szokta az UPS töltő áramköre túllépni. Amit mondanak, hogy nem kell* neki "csepptöltés", azaz a 13.6V-on tartást "nem igényli". Amit viszont hasznos felismerni, hogy nem is károsítja, hiszen ha adott feszültségen áll az akku, akkor nem vesz fel töltést. Önkisülés szinte egyáltalán nincs, nem kell pótolni sem emiatt. Nem hülye a gyártó.

.

Nem tolómérővel ...de igen 6.3 mm a csatlakozó.