Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#48051) freelanced


freelanced
addikt

Üdv!

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? 20-30e
2. Mekkora SSD-re van szükség? 120-250 GB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? Asztali
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán) [link]
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!) 3-5 között
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? átlagos

Főleg az operációs rendszer kerülne rá, de fontos a megbízhatóság és a stabil működés, illetve a megfelelő támogatás.

Alapól Kingston néztem de ahogy látom a Samsungok ajánlottabbak ezért gondoltam utánakérdek.

Köszönöm előre is !

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#48052) tibor2010 válasza freelanced (#48051) üzenetére


tibor2010
tag

Elég gázos az 1.0-ás verzió ebből az alaplapból. Erősen BIOS függő, mennyire lesz stabil.
Fel kell rakni az Intel drivereket is rendesen (az Intel Rapid Storage-t is), hogy az AHCI jól működjön.
Arra van példa, hogy a Samsung 850 Evo működik vele.
Jónak kell lenni a Kingston UV500-nak és a Crucial MX300-nak is.

[ Szerkesztve ]

(#48053) vond


vond
MODERÁTOR

Hali!

Új gép építése folyamatban. Van már egy 240 gigás ADATA SX930-asom, de azt nagyrészt munkára használnám (grafikai melók és néha videóvágás, effektezés, stb.).

Kérdésem, hogy érdemes-e venni valami ócsó 120-as SSD-t rendszernek, programoknak, meg esetleg cache/scratch/temp fájlok tárolásához, vagy mehet minden a fenti cuccosra?

Ha érdemes venni, akkor mi a legolcsóbb, de még jó teljesítményű SSD? Az új lap még nincs meg, de lesz rajta M.2 és SATA3 csati is. Erőltessem az M.2-t, vagy ide felesleges?

Köszi! ;)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#48054) Frawly válasza freelanced (#48051) üzenetére


Frawly
veterán

Ebbe a keretbe a 250 gigások közül is bármi belefér. 860 EVO, MX500, MX300 is talán, meg válogass azok közül, amik a témaösszefoglalóban vannak és találsz belőlük jó áron. Kingstonhoz nem ragaszkodnék, az UV500 csak abban az esetben, ha ragaszkodnál az 5 év garihoz és mást nem találsz, amire megadják az 5 évet. A 860 EVO-ra is 5 év van, de azt nem minden bolt adja tovább, Kingstonra meg mindig érvényesíthető, ha más nem gyártói garanciaként.

Sőt, ahogy nézem, az Adata SU900 is egész jó SSD, és eddig nem ajánlgattuk itt a topikban, de rettenet szimpatikusnak tűnik, magas TBW limit, 3D MLC, 5 év gari (gyártói garanciaként mindig érvényesíthető, akkor is, ha a bolt nem adja tovább), a 256 gigás valami 26-27k környékén megy.

Igazából mindegy mit veszel, csak az összefoglalóban kerülendőként megjelölt modelleket hanyagold, 3D TLC vagy MLC-s SSD-kre menj rá, ezeknek úgyis kellően magas az írásterhelhetősége, min. 3 év gari mindegyikre van, amit a SATA3 interface tud, azt bármelyik kifutja. Egyedül még az OEM SSD-ket érdemes elkerülni, mert nincs rájuk terméktámogatás, meg az SSD-s progik sem ismerik fel őket. Amik az összefoglalóban vannak, azok csak annyiból speciálisak, hogy azokkal több tapasztalat van, kipróbáld modellek.

A kereted ráadásul már van olyan mértékű, hogy +2-3 ezresért drágábban már a 480-500 gigás SSD-k is szóba jöhetnek, SU650 480GB, vagy még jobb vétel az 500 gigás MX500 33k.

[ Szerkesztve ]

(#48055) Frawly válasza vond (#48053) üzenetére


Frawly
veterán

Minden menjen az SX930-ra. Elég strapabíró modell az. Esetleg néhány hetente ránézel az írási statisztikáidra. Ne vegyél egyelőre másikat mellé, ha elég a 240 GB tárhely.

M.2-esből is kétféle van, az M.2 SATA ugyanaz, mint a SATA3-as, csak a csatolófelület más, semmivel nem gyorsabb (max. kábeleket spórolsz). Ettől teljesen különbözik az M.2 NVMe, gyakori videóvágáshoz jól jöhet, ebben a 970 EVO, WD Black a legjobb vételek.

(#48056) Whaazzup


Whaazzup
senior tag

Sziasztok. Van egy, 970 EVO NVme M:2 2280.Kérdezném milyen gyors PCI-E vezérlőkártyát ajánlotok hozzá.
a válaszokat köszönöm.ÜDV.

Boxer, imádom. Intelligencia minta képe.//////------ezzel gyorsabb--06204489764

(#48057) Frawly válasza Whaazzup (#48056) üzenetére


Frawly
veterán

Azt nézted, amiket linkeltek? Én nem tudok ajánlani ilyet, mivel nem volt még ilyenem. Annyit viszont elárulok, hogy a 970 EVO M.2 NVMe SSD és így M.2 SATA kártyával persze hogy nem fog menni. Két másmilyen csatoló a kettő, hiába van M.2-esnek nevezve mindkettő. Eleve olyan kártyát nézz, ami NVMe-sekhez van.

Azt a kijelentésed nem tudom mire alapozod, hogy sok a gagyi adatper a piacon. Lehet így van, nem tudom. Miket próbáltál már eddig?

[ Szerkesztve ]

(#48058) vond válasza Frawly (#48055) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Köszi! ;)

Ja-ja, strapabíró modell, ezért is vettem ilyet, annak idején a munkahelyen is bevásároltam pár 480 és 240 gigásat. Valamelyiken megvan a napi 150-200 GB írás is, de köszönik szépen, tök jól vannak. Plusz ugye 5 év íráslimit nélküli garancia van rájuk. Mondjuk nem is azért vettük, hogy sajnáljuk őket, meg vannak kínálva rendesen. :)

Csak azért kérdeztem ezt a másik SSD dolgot, mert külföldi videóvágós oldalakon azért szokták javasolni, hogy ha megoldható, akkor még SSD esetén is tegyük a dolgokat külön meghajtókra (forrás/temp/project/export/stb. fájlok). Mondjuk én nem nagyon vettem észre különbséget.

Biztos megbirkózik egymagában is a feladatokkal, max. majd később veszek egy másikat.

Thanx! :R

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#48059) Frawly válasza vond (#48058) üzenetére


Frawly
veterán

Gondolom azokon az oldalakon azért ajánlgatják ezt, mert ők úgy olvasták, hogy az SSD-t kímélni kell.

Az, hogy néha a napi 100-200 GB írás is megvan, nem számít, a hosszú távú napi átlag számít, ami az összes írás osztva az SSD beszerelése óta eltelt napok számával (érdemes nem az üzemórával osztani, mert akkor fals eredmény jöhet ki).

(#48060) vond válasza Frawly (#48059) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Hát ja, mondjuk úgy vettem őket én is, hogy nem igazán érdekelt, hogy mennyi írás megy beléjük. Segítsenek a lehető legtöbbet a napi munkában. Aztán ha 5+ év múlva netán bekrepál valamelyik, akkor csere. Bőven hoz annyit a konyhára, hogy SSD-n és nem HDD-n dolgozunk. Teljesen más világ munkában is, nem csak rendszerszinten, meg átlag felhasználásnál.

Köszi mégegyszer! ;)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#48061) Frawly válasza vond (#48060) üzenetére


Frawly
veterán

Nekem semmit nem hoz az SSD a konyhára. Mégis 1-2 év használat után már úgy tekintem, hogy kiszolgálta az árát. 5 évnél tovább nem is éri meg egy SSD-vel tervezni, mert hiába is bírná tovább:
1) addigra az ember kinövi, úgyis kell a nagyobb tárhely
2) addigra azonos áron még nagyobb tárterületű és sebességű SSD-ket kapni, ahogy fejlődik a kínálat.

Kímélni meg azért sem kell, mert a vezérlő élettartama fix, kb. 5-10 év között van. Akkor is kifingik végül, ha szinte semmit nem ír rá az ember fia, sőt, akkor igazán pazarlás, hogy kivehettünk volna belőle majd 1-2 PB írást, erre a nagy részét potyára benne hagytuk. Akkor meg minek vette valaki, ha nem használta ki. Azért van, hogy használjuk, minden arról fusson, lehetőleg mindent gyorsítson. Ha tönkremegy, megy vissza gariba, ha lejárt a gari, akkor meg venni kell másikat, nem sírni miatta.

(#48062) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

HTPC-ben váltanám a hdd-t, az ADATA SU650 mennyire jó vétel ehhez a feladathoz?

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#48063) korren válasza Moonwolf (#48062) üzenetére


korren
aktív tag

Teljesen jó!

Gondolom nem arra torrentezel, rendszernek tökéletes.

-I like the misery. -I like this world!

(#48064) Moonwolf válasza korren (#48063) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Arról mennének a filmek.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#48065) Frawly válasza korren (#48063) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem torrent is mehet rá, napi 50 gigás átlagig nem hinném, hogy bármi gond lenne vele, de sanszos, hogy felette is bírná. A HTPC-s rendszerek úgyse irkálnak sokat az SSD-re.

(#48066) Frawly


Frawly
veterán

Két jó összefoglaló videó a SATA SSD-kről, hogy mit kell nézni vásárlásnál:
860 EVO vs. MX500
2017-es SATA SSD körkép

Mindjárt elöljáróban: javarészt ugyanazokat mondja el, amik itt a topikban le vannak írva rendszeresen. Ugyanazokat az SSD-ket is ajánlja kb.-re, annyi, hogy a belépő kategóriába beemel plusz 2-3 modellt, amit itt nincs benne az ajánlóban, mivel nincs velük tapasztalat (Mushkin Reactor, OCZ Trion 150), vagy a magyar piacon ár/érték arányban eddig nem jeleskedtek (de olcsón hozzájutva nem olyan rossz vétel, pl. WD Blue, Sandisk Ultra II).

Persze csak azért nem tenném be, hogy videóban is meg legyenek feleslegesen ismételve a topikban leírtak. A fazonnak van egy-két jó gondolata, ami itt nem szokott lenni említve. Pl. az első videón elmagyarázza, hogy a legtöbb SATA SSD azért teljesít egyformán, mert a saját cache-ükbe írnak. Ezt ugyan írni szoktam NVMe-seknél, de itt elmondja, hogy a SATA-sok is belassulnak, bár amit benchmarkokon kimutat ebből az nem valami sok (ilyen -10 MB/sec különbségek), ennek ellenére lehet CDM benchmarknál érdemesebb lenne 5×5 GB-tal mérni, a cache hatását kizárva, ebben igaza lehet.

A másik érdekesség a második videóban van, ahol elmagyarázza, hogy a 4K olvasásnál miért sokkal gyorsabb mindig 4K írás (mert a meghajtó cache-ébe írja először a vezérlő 4K-s adatrészeket, amit aztán szekvenciálisan ír ki a tényleges tárterületre). Meg az is nagyon érdekes, ahogy a második videó vége felé összeveti az SSD-ket 2010-től kezdődően, hogy hogyan fejlődött trendszerűen a sebesség.

Van 3 dolog, amiben nem értek vele egyet. Az egyik, amikor azt mondja, hogy a TLC/3D TLC-ben a NAND cellák lassabbak, mint az MLC, SLC esetén. Ez alapvetően igaz, de ez a különbség nem nagy még benchmarkokon sem, így nem kell vele foglalkozni. Kiváltképp elhanyagolható 3D TLC-s SSD-k esetében. Azt mondja is, hogy gyakorlati felhasználás során nem érzékelhető.

A másik, amivel nem értek egyet, mikor azt mondja a második videón, hogy a 4K Q4T4 többszálúsított random műveletek nem jellemzők desktopnál, csak spéci felhasználásnál. Ez alapvetően nagy általánosságban igaz, de azért a főleg a Windows olyan, hogy szeret sok egyszerre futó service párhuzamosan irkálni, így szerintem átlag usernek is fontosabbak ezek az értékek annál, mint ő mondja.

Illetve ökölszabálynak azt ajánlja, hogy egy gép drágább, mint 1500 USD (420k HUF felett), akkor abba NVMe-t kell venni. Ezzel valahogy nem tudok egyetérteni, mert sokkal inkább számít a felhasználás jellege, tárterületigénye, mint a gép ára. Valamennyi logika van benne, úgy van vele, hogy a drágább gép sebességben is jobb, és egy gyorsabb SSD-vel ki lehet hajtani (meg aki ennyit költ gépre, nem oszt szoroz neki pár ezres plusz az NVMe-re), de ehhez a felhasználásnál is passzolnia kell. Pedig el is mondja, hogy az NVMe-t nem lehet gyorsabbnak érezni, de mégis ezt ajánlja egy árszint felett.

(#48067) korren válasza Frawly (#48065) üzenetére


korren
aktív tag

Tk. ilyen alapon minden SSD-re mehet minden, max 2-3-4 év múlva kuka és csere.

Ahogy kezdenek konszolidálódni az árak és fejlődni az olcsó kategóriás SSD-k lassan felesleges lesz ez a topic.

10 ezer Ft-os SSD-k 3 év garosak...

-I like the misery. -I like this world!

(#48068) Frawly válasza korren (#48067) üzenetére


Frawly
veterán

Azért akkora mennyiséget kevés ember torrentezik le, meg ír rá, hogy egy konzumer SSD-n kifárassza a cellákat. Aki sokat ír rá, meg úgy is figyel, hogy olyan meghajtót vegyen, ami bírja. Ökölszabályként úgy fogalmaznám meg, hogy aki nem tudja pontosan mennyit ír, az nem szokott sokat írni. Aki tényleg sokat ír, az szokta magáról előre tudni, és azt is tudja mennyi az az annyi.

Abban igazad van, hogy csökken a topik jelentősége, mióta egyre olcsóbbak és egyre több jó vétel van, 3 év garit szinte mindenre megadják, a mezőny java lefedi az átlag felhasználói igényeket. Ennek ellenére soha nem lesz felesleges egy ilyen téma, mert a fizikai kompatibilitás, meg a felhasználási igényeket tekintve mindig is lesznek kérdések, mindig lesznek majd modellek, amik kiemelkednek ár/érték arányban a többi közül. Összefoglalót egyre nehezebb az SSD-kről karban tartani, sok új modell van, amelyek kiütötték a korábbi best buy-okat, NVMe ára is egyre jobban megy le (bár most megint volt egy enyhe áremelkedés pár hét alatt, még a SATA-soknál is) meg sok régebbi nem olyan jó vételnek lement az ára és úgy már más színben tűnnek fel. Tapasztalat meg hirtelen nem lesz a legtöbbel, mivel ahhoz sokkal több embernek kéne SSD-t vennie meg ismeretlen modelleket kipróbálnia, és főleg a magyar vásárlók zöme (eleve kisebb méretű piac is) nem nagyon fog kockáztatni, főleg úgy, hogy az árkülönbözet nem nagy adott esetben, meg a különbségek a meghajtók között is halványulnak.

(#48069) Emperor_ válasza vond (#48058) üzenetére


Emperor_
addikt

A következő felállást ajánlom, ez a legideálisabb napi szintű, pénzkereseti, videóvágós felhasználásra.

Oprendszer: Samsung EVO 850, 860
Munka disk1 (forrás): Adata SX930 (ez már megvan ugye)
Munka disk2 (cél): Adata SX930, Samsung 850 PRO, Adata SP920

Csak ebben az esetben tudod kihasználni az SSD magas szekvenciális sebességét ;) :K .

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#48070) vond válasza Emperor_ (#48069) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Köszi! ;)

Ja, az ideális persze ez lenne, plusz még egy SX930 a temp fájloknak. ;] De egyrészt erre azért nincs pénz (max. egy olcsóbb 120-asra), másrészt a gép sem lesz olyan atom, hogy teljesen kihasználja az SSD-ket, harmadrészt a videóvágás sem napi szintű, és (egyelőre) nem is pénzkereset. :)

A munkahelyen közel ilyen setup-ok vannak, ott volt rá keret, és be is hozza az árát. :)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#48071) Emperor_ válasza vond (#48070) üzenetére


Emperor_
addikt

Értem.
Esetleg egy Adata SU800 v. 650 a progik alá. Ez még meggondolandó.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#48072) vond válasza Emperor_ (#48071) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Lehet, hogy az lesz. Köszi Neked is a segítséget! ;)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#48073) Kisnyikhaj


Kisnyikhaj
csendes tag

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
30ezer max 40

2. Mekkora SSD-re van szükség?

500 as vagy nagyobb

3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?

asztali gép

4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)

[msi z97 g43]

5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)

5 de ha nagy az árkülönbség elgondolkodtató a 3 év is

6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?

általános, kizárólag játékot tárolnék rajta

Első körben ezt az ssd-t néztem ki nem tudom, hogy jó lenne e, ill. ár/érték arányban milyen lenne. A gépemben már van egy INTEL 120GB 520 SATA3 2,5" SSDSC2CW120A310 és ezt szeretném még bővíteni, mert már rendszerrel(Win10) együtt roppant kicsi.

[ Szerkesztve ]

(#48074) Emperor_ válasza Kisnyikhaj (#48073) üzenetére


Emperor_
addikt

Amit néztél az teljesen jó. Esetleg máshol is meg kéne nézni, ahol 5 év garival adják.

3 év garival: Crucial MX300, MX500

5 év garival: SX950U

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#48075) Frawly válasza Kisnyikhaj (#48073) üzenetére


Frawly
veterán

Második körben is az egyik legjobb vétel a 860 EVO. Egyedül arra figyelj, hogy ha ráfizetsz +3 ezret, akkor 3 éves Basic garancia helyett 5 év garral tudod venni. Érdemes szerintem erre rámenni, mert a keretedbe 5 év garival is belefér.

Esetleg ha az eléthető legnagyobb tárterületre akarsz rámenni, ami a keretbe belefér, akkor Crucial MX300 525 gigás szóba jöhet még, arra csak 3 év gari van, de +25 GB tárhelyet kapsz vele. Játékoknál talán ez is számíthat.

[ Szerkesztve ]

(#48076) PyroS


PyroS
senior tag

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
Max 30eFt
2. Mekkora SSD-re van szükség?
Minél nagyobb ,jó lenne legalább 480Gb
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Asztali és Sata3
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
Asus H87i-plus [link]
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
3 elég de 5 is jó lenne
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Átlagos, leginkább csak a rendszer filmek és játékokra kellene.

Amiket kinéztem : Kingston A400 480Gb

Adata Su650 480Gb

Jelenleg egy Samsung 840 120Gb ssd-ét használok de ez már kicsi. https://prohardver.hu/dl/upc/2018-07/13/56025_il96q3wwqz0zbq0y_ssdok.thumb.jpg

Köszi előre is a segítséget!

(#48077) tibor2010 válasza PyroS (#48076) üzenetére


tibor2010
tag

Szerintem ezeknél jobb a
Kingston UV500 480GB SATA3 AES SUV500/480G
vagy a
Plextor Lite-On MU3 2.5 480GB 560/520MB SATA PH6-CE480-L,
minimális az árkülönbség.

(#48078) Frawly válasza PyroS (#48076) üzenetére


Frawly
veterán

480 gigásokból a max. 30k-ba csak a Kingston A400 fér bele, semmi más. A Kingston UV500 480GB jellemzően 32k felett van, de az árgép szerint a PC Diszkontban van 30978 Ft-ért, ezt még bele tudnád szorítani, és ez jobb az A400-nál, 3D TLC, 5 év gari.

Az Adata SU650 480GB jó lenne, de az mindenhol 32k-tól indul.

240-256 gigások közül a 30k-ba bármi belefér, 860 EVO, SU900, MX500, SU800, meg amit az ajánlóban találsz. A lapodban nem menne, de még a 970 EVO is beleférne, csak az irónia miatt hozom fel.

Külön említem a Crucial MX300-at, mert az 25k környékén 275 gigát ad, az még mindig egy jó vétel.

(#48077) tibor2010: a Plextor LiteOn MU3 480 GB-tal az a bajom azon kívül, hogy nincs vele tapasztalat, hogy ellentmondásosak róla az infók. A Plextornak nincs ilyen terméke, csak magyar és lengyel oldalak említik ezt a Plextor LiteOn öszvérmárkát. A LiteOn-nak valóban van MU3-as modellje, de ott meg azt írják, hogy 120/240 gigás modellek vannak csak belőlük (tehát 480 gigásban nem létezik), de a specifikációk is gyanúsak, NAND-ra eMLC-t írnak, amiről még nem is hallottam, írásterhelhetőségnél sem TBW-t adnak meg, hanem 10 000 PE ciklust, amit ha beszorzok a meghajtó méretével, irreálisan magas íráslimit jön ki. Valahogy az egész nem kerek, így meg nem jó ötlet ajánlani.

[ Szerkesztve ]

(#48079) tibor2010 válasza Frawly (#48078) üzenetére


tibor2010
tag

Gondolod, hogy nem nézek utána, ha ajánlok valamit?
Nem létezik 480GB-os? Ez mi?
http://www.liteonssd.com/m/Products/product.php?item_id=2528

A magyar és lengyel oldalakon kívül, orosz, litván, olasz, cseh, szlovák, angol, ausztrál, román stb. oldalakon is fenn van, csak így nagy hirtelen. Nem tudod használni a keresőt?

A részletes orosz tesztet is meg lehet találni, szétszedték. Phison 10-es vezérlő van benne 15nm-es Toshiba chipek és 256MB cache.

[ Szerkesztve ]

(#48080) PyroS válasza Frawly (#48078) üzenetére


PyroS
senior tag

Köszönöm a tanácsokat. Az Alza.hu van Su650 480gb 28190Ft-ért. Akkor ez lesz a kiválasztott. Köszönöm mindenkinek a tippeket.

(#48081) pendre54


pendre54
addikt

Üdv!
Kérdésem lenne az itteni szakikhoz, vagy esetleg olyan valakihez, akinek konkrét tapasztalata van/volt az ADATA Premier Pro SP920 1TB-os SSD-vel ? Mivel már nem egy mai darab, jó 4 éves konstrukció, mennyire ajánlott, kifejezetten nagy méretű (50-80 GB) játékokhoz, mint pl. a Battlefield sorozat, GTA V, stb?
Előre is köszi az infókat.

[ Szerkesztve ]

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#48082) Emperor_ válasza pendre54 (#48081) üzenetére


Emperor_
addikt

Simán vehető.
Az egyik best buy SSD. Sok kolléga vett ilyet, kisebb méretben.
5 éves garit megadó boltot keress!

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#48083) pendre54 válasza Emperor_ (#48082) üzenetére


pendre54
addikt

Köszi, akkor lenne még egy keresztkérdésem, az utolsó mondatoddal kapcsolatban. :) Itthoni, új beszerzésű 1 TB-os cuccok 120 e Ft körül vannak, ennyit semmiképp nem szánék rá. Egy elvileg bontatlan, 0 kilométeres, de garancia nélküli cuccért, szerinted megér 45-50 e Ft körüli összeget kiadni?

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#48084) Emperor_ válasza pendre54 (#48083) üzenetére


Emperor_
addikt

A működőképességének a megállapításában tudok segíteni:
- HDS felület teszt, írás, olvasás,
- HDS SMART fülről kép.

Maga a típus megbízható. Nincs jelzés meghibásodott példányról. Az SSD-kben a vezérlő szokott meghibásodni, evvel a rizikóval kell számolnod.

Ha ezt vállalod, akkor vedd meg!
Ha nem, akkor ennyi pénzért keresünk Neked 3-5 év bolti garival ajánlott SSD-t.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#48093) Emperor_


Emperor_
addikt

Takarítottam a Plextor szálat.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#48094) Amazonas válasza Emperor_ (#48093) üzenetére


Amazonas
senior tag

A szakmai lényeget szerintem jó lett volna megtartani belőle, mert azért voltak benne hasznos infók a Plextor - Lite-On viszonyról. Bár lehet, hogy csak én látom így.

(#48095) molnarpeter


molnarpeter
nagyúr

Összefoglalót olvasgatva nem találtam infót a régi Intel 320-ról. Egyértelműen nem ajánlott részemről - a híresztelt javított firmware sem oldotta meg az adatvesztést, 300 GB-os példány volt konkrétan, de emlékeim szerint mind érintett. Megbízhatatlan, tönkre nem megy, csak az összes adat elveszik... Egyedül a support volt rendes, sorozatszám alapján ment a garancia. Használtan nehogy belefusson valaki, érdemes lenne beírni.

[ Szerkesztve ]

(#48096) Frawly válasza molnarpeter (#48095) üzenetére


Frawly
veterán

Ha az összes adat elveszik, az annak a jele, hogy tönkrement. Intelnek a nagyon korai SSD-korszakban voltak megbízható SSD-i, de azokat nem veszi senki a pöttöm méret miatt, meg árban sem éri meg. Az újabb SSD-k közül meg volt egy-két problémás, meg ár-érték arányban nem voltak soha valami jók. Egyedül az Optane szériájuk emelkedik ki sebességben, de olyat meg nem hiszem, hogy átlag felhasználásra akar venni bárki is, már csak ára miatt sem, legkisebb méretekben (16-120GB) 4× olyan drága, mint a konkurencia, értelmes méretben meg 120k-tól indul, a 480 gigás már 200k fölött van. Nem véletlenül inkább szerverbe veszik.

(#48097) molnarpeter válasza Frawly (#48096) üzenetére


molnarpeter
nagyúr

[link] erről van szó, 8 MB-nak mutatja magát, adat elveszik, de erase után visszaáll a kapacitás. Használtan jó áron van, de olyan is :)

(#48098) Frawly válasza molnarpeter (#48097) üzenetére


Frawly
veterán

Mindegy, ez is vezérlőhiba, mindegy, hogy mitől állt elő, magától vagy firmware frissítése után. Ez épp úgy tönkremenetelnek számít, mintha csak egyszerűen nem látszana többé a meghajtó a BIOS-ban. Nem valami jó ajánlólevél, főleg tömegesen.

A tárolóknak mindig is ez volt a bajuk. Csak rövid távon lehet őket tesztelni, azt hogy hosszú távon át is bírják-e, az csak több év múltán derül ki, de akkor már késő bánat. Rövid távon csak az bukik ki, amelyik nagyon szutyok.

A 320-as Intel eleve egy 7 éves SSD, és hiába vetted bontatlanul, azért az már öreg. Jó, nem mindegyik modell 7 éves, de nem sokáig gyártották őket. Nem az első ilyenről olvasok, hogy ezek állás közben (gépből kivéve, gépbe be sem téve) is tönkre tudnak menni idővel, akkor is, ha egy deka írást nem kapnak. Erre szoktam mondani, hogy kímélve meg üvegvitrinbe kitéve is tönkremegy, ezért kell használni, amíg tart, minél többet írni rá, minél több írást kivenni a NAND cellákból, hogy mire tönkremegy, addigra kiszolgálja az árát. Aki kímélgeti, az csak a beletett pénzét pocsékolja, mert ott volt neki az SSD és nem használta ki, amit nyújtani tudott volna.

Az újonnan vett is tönkremehet, de akkor arra ott lesz a garancia, adatokról meg úgyis kell mindig rendszeresen biztonsági másolatot készíteni.

(#48099) Emperor_ válasza Amazonas (#48094) üzenetére


Emperor_
addikt

Bennem is felmerült. De. Moderátor tud csak hozzászólást módosítani. Moderációt kérni csak hozzászólásonként lehet.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#48100) Emperor_ válasza molnarpeter (#48097) üzenetére


Emperor_
addikt

Leírnád, hogy veled mi történt pontosan?

A hiba ismert. Úgy tudom van rá megoldás. Esetleg egy problémás SDD.k szekciót el tudok képzelni az Összefoglaló.ban.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.