Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#22001) djculture válasza Szajo (#21999) üzenetére


djculture
félisten

Nem lehet az összes ilyen teszt nem egy valós használatot valósít meg. Amúgy én még intel ssd-t alig láttam rosszat samsungot meg renegeteget (nálam is), bár azt is hozzá kell tennem hogy legtöbb nem is a chippek miatt hanem a vezérlő miatt megy tönkre. Inditanád a gépet és már nem látja a bios se.

[ Szerkesztve ]

(#22002) KismAji válasza Bodor (#21982) üzenetére


KismAji
tag

Hello, köszönöm az ajánlást :)

A kérdésekre a válasz:
Általános felhasználásra kellene az ssd, böngészés, töltögetés + wow, HoN, dio3 játékok futnának rajta.
maximális ár max 22e Ft
1Tb kellene, de sajna ennyi pénzből max 120gb lesz :D
Win 7et használok
Asztali a számítógép, sata 3as a csatlakozó
Alaplapom: gigabyte ep41-ud3l

Remélem minden kérdésre tudtam válaszolni.

üdv,
Dani

[ Szerkesztve ]

(#22003) verybigboy


verybigboy
senior tag

Ahogy különböző tesztekben látom, 120 (128) és 240 (256) GB-os SSD-k esetében "teszt környezetben" a nagyobb kapacitású SSD-k gyorsabbak.

Ez normál körülmények közt (otthoni használatban) bármi különbséget jelent (jelenthet) vagy ez ismét az a kategória hogy tesztekben kisebb-nagyobb számadatok vannak feltüntetve, de ez kb. azt jelenti hogy pl. Word szövegszerkesztő a kapható legjobb SSD-vel 2s alatt töltődik be, a leggyengébb SSD-vel pedig 2.1s alatt (azaz otthoni környezetben szinte érezhetetlen különbségek ezek).

[ Szerkesztve ]

(#22004) tipuka


tipuka
addikt

Srácok!

Na végül úgy alakult, hogy "csak" most veszek SSD-t. Aktívan igyekeztem itt lenni, az Intel 520-ban gondolkodtam, mint hű társ, ASRock Z77 PRO3 alaplapom van, gondolom nem okoz gondot, van SATA3 port és SATA3 kábelt kaptam is az alaplaphoz, az se kell. 240GB-sre gondoltam rendszernek, programoknak (csak az alap programok visual studioval, de az utóbbi se túl komoly felhasználással) és a Steam/Origin /Uplay játékoknak, amiket nem töltök le sokszor, csak, ha muszáj, azért gondolkoztam 240GB-sben. Általában csak netezek 30-40 ablakkal meg futtatok egy csomó kisebb programot közben. Ennyi. Visszajelzések alapján ennek a típusnak hal be a vezérlője a legkevésbé, ha jól szűrtem le a dolgokat ugye? (legalább is több Samsung EVO és Pro-hoz volt eddig hasonlítva).
Iponon kívül van még bolt ahol 5 év garival árulják? Mert jó lenne nettó 30k-ba beleférni. :D A 120GB-sből találtam Bruttó 19116 ft-rt helyben, de 3-4 évre venném (ha egyre $z@raßßäkat gyártanak akkor addig, amíg ki nem purcan ez...), azért is gondolkoztam a 240GB-ben.
Remélem nem nyúlt hosszúra. :D

(amúgy bevallom nagyon a Samsung felé húzott a szívem, nagyon ráizgultam a 850 PRO-ra pár hétig főleg a 10 év gari miatt, de az 5 év se piskóta)

[ Szerkesztve ]

(#22005) Sk8erPeter válasza tipuka (#22004) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ja, jó lesz. De milyen az a "SATA3 kábel"? :P Nincs olyan, pont volt szó róla itt. :)

A 240 GB-osból most hirtelen csak az Iponban látok 5 év garisat a népszerűbb boltok közül. (Aquában, Rufuszban (itt most ez és ez nem tudom miben különbözik amúgy...), Emag.hu-n a 120 GB-osból van csak, aztán tovább nem volt kedvem keresgélni.)

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#22006) tipuka válasza Sk8erPeter (#22005) üzenetére


tipuka
addikt

Totálisan elkerülte a figyelmem, ma is okosabb lettem valamivel. :D :R
Rá van írva, hogy SATA3 amúgy. :DDD

(#22007) Sk8erPeter válasza tipuka (#22006) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Gondolom némi marketingcélból. :D Amúgy szerkesztettem közben a hsz.-t, nézegettem boltokat. A 40996 Ft bruttónak a nettója 32281 Ft körül van, az már nincs messze a 30-tól. :D

Sk8erPeter

(#22008) tipuka válasza Sk8erPeter (#22007) üzenetére


tipuka
addikt

Ezek után én is csak arra tudok gondolni, hogy marketingcélból. :D
A rufusz,ipon,pcx és auqa-t azt vágom is köszönöm, azt pont ma ajánlottátok a topikban, a rufuszról már 1 éve nem hallottam. :D Az a baj, hogy 42.253 Ft-ra jönne ki a pikk pakk ponttal bruttóra, mert szegedi vagyok. Az sok. :D

(#22009) djculture válasza verybigboy (#22003) üzenetére


djculture
félisten

Egy határon túl már nem a háttértár gyorsasága számít, hanem a gép gyengébb komponensei.. ssd-vel már ezt is meglehet tapasztalni.

[ Szerkesztve ]

(#22010) S-IW válasza Sk8erPeter (#22005) üzenetére


S-IW
tag

A két SSD között a különbség.
[link]

(#22011) Kernel válasza Sk8erPeter (#22005) üzenetére


Kernel
nagyúr

Épp ez az, a hozzászólásban is szerepel, hogy a felhasznált anyagok minőségében van különbség.

Nagyobb sávszélességű üzemmódban magasabb frekvenciák szaladgálnak a kábelen, ahol már sokat számíthat a szigetelés dielektromos tulajdonsága, kapacitív hatások, hullámimpedancia, vezeték ezüstözése, minőségi kialakítások, árnyékolás stb.

Antennajelet sem véletlenül vezetünk jó minőségű koaxiális kábelen (és még azon belül is vannak minőségi különbségek, ami befolyásolhatja a vételt), egyszerű mikrofonkábel helyett, ami csak hangfrekvenciás átvitelre alkalmas.

A SATA3-kábel csatlakozóján szereplő 6 Gbps feliratnak elvileg lehet jelentősége. Rosszabb minőségű kábelnél előfordulhat, hogy adatátviteli, illetve CRC-hiba észlelése esetén a driver átkapcsol mondjuk SATA2 módba (vagyis alacsonyabb frekvenciás üzemmódba).

Mint ahogy régebben is voltak ilyen jelenségek, amikor a driver visszaváltott UDMA 6-ról UDMA 5-re, vagy akár PIO-módba, szintén adatátviteli hibák észlelése miatt.

Lehet persze, hogy gyakorlatilag itt nem olyan vészes a helyzet, de azért jobb biztosra menni, szerintem. Ha már úgyis mellékelték az alaplaphoz a jófajta kábelt, csak be kell dugni.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#22012) tipuka válasza Kernel (#22011) üzenetére


tipuka
addikt

Be is fogom dugni! :DDD

Ha van még valakinek hozzáfűzendője, ne tartsa magában, mert jövőhéten már megakarnám rendelni ezt, vagy amit érdemes esetleg helyette, ha minden oké.

(#22013) Sk8erPeter válasza Kernel (#22011) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Hmm, jogos, köszi a korrekciót!

(#22010) S-IW :
Itt most mit kéne nézni? Ugye nem várod, hogy elolvassam a komplett threadet. :DDD

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#22014) S-IW válasza Sk8erPeter (#22013) üzenetére


S-IW
tag

:DD Az oldal közepén tette fel valaki a kérdést, ott a válasz is. Lusta voltam ide leírni, de már így sem úszom meg a gépelést.

(#22015) Sk8erPeter válasza S-IW (#22014) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Még mindig nem tudom, melyikre gondolsz, konkrétan a hsz.-t is belinkelhetnéd (jobb fölső sarokban lévő link), kicsit gyorsabban túl lennénk a dolgon, mert én meg lusta vagyok kitalálni és görgetgetni, hogy vajon melyikre gondolhattál. :DD

Sk8erPeter

(#22016) S-IW válasza Sk8erPeter (#22015) üzenetére


S-IW
tag

Mindig tanul az ember valamit.[link]

[ Szerkesztve ]

(#22017) Sk8erPeter válasza S-IW (#22016) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Aha, legalább már tudom, most konkrétan eredetileg mire is reagáltál. :DDD (A két különböző típusra, amit itt linkeltem.)
Szóval a lényeg annyi, hogy az 520-asoknál a 10-es végű termékkóddal ellátott darabok csak garanciajegyet és egy matricát tartalmaznak az SSD-n kívül.
A K5-végűek:
*The SSD
*One-page flyer with web links
*Mini CD-Rom with installation and warranty documents.
*Desktop install kit:
-Drive bracket and screws
-SATA signal cable
-SATA power cable

A B5-végződésű termékkóddal ellátott daraboknál pluszban az előzőn túl még ez van benne a csomagban:
*Notebook install kit:
-USB to SATA cable
-Protective sleeve
-Screwdriver

Tipikusan ezek a plusz kiegészítők annyival drágábbak szoktak lenni, hogy nem érik meg az árukat, mert egyenként megvásárolva jóval olcsóbbra jön ki a zzzember.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#22018) Vegha válasza Sk8erPeter (#22017) üzenetére


Vegha
senior tag

Ezeknek a kiegészítőknek van jelentősége ha az (átlag) ember úgyis csak notebook belső drive-nak szánja a korábbi HDD-t leváltandó ? SW-t gondolom le lehet tölteni az Intel oldaláról, azon kívül a gari jegy ami még számottevő. Többire (nekem legalábbis) nincs szükségem. Én is az 520-szal szemezgetek, úgy látom most már elég jó az ára.

(#22019) dorika87


dorika87
őstag

Ez az ssd miért nem ajánlott? Sokan írják, hogy a kingston nem ajánlott, de náluk is megvan a 3 év gari, akkor mi a baj? Leírás alapján tudja a 450/450 Mb/s-t. Vagy ez gyakorlatban már nem így van? (Mert bármelyik boltnál nézem leírás alapján ezt írják kivéve az ipon
Itt lassabb az írási ill. az olvasási sebesség is. Akkor ez felel meg a valóságnak valójában, és ezért nem annyira ajánlott termék?

Esetleg akkor már inkább ez ajánlotabb?

(#22020) tipuka válasza dorika87 (#22019) üzenetére


tipuka
addikt

Szia!

Tessék, ezt a linket nézd meg, hogy mennyire lassítottak rajta, a táblázat alapján Te is láthatod.
Az általad linkelt Hyperx Fury sokkal jobb választás lenne, én kifizetném azt a plusz 3 ezret érte.

[ Szerkesztve ]

(#22021) dorika87 válasza tipuka (#22020) üzenetére


dorika87
őstag

Köszi. Esetleg hasonló árban milyen 240gb ssd ajánlott?

(#22022) tipuka válasza dorika87 (#22021) üzenetére


tipuka
addikt

Szívesen.
Az Adata SX900 és SP900/SP920 még a Kingston HyperX Fury-n kívül, ami egy árban velük és ajánlott MLC-sek, 3 év garival. pcx/ipon stb.-n van mindegyikbő0l. Akármelyiket veszek ezek közül, mellé nem foghatsz, a Kingston V300-at én nem venném, ha csak ennyi az árkülönbség.

(#22023) Sk8erPeter válasza Vegha (#22018) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Nincs jelentősége, felesleges beruházás a kiegészítős csomagot venni, az optikai meghajtó helyére való berakást lehetővé tevő fiók (optibay) úgysincs mellékelve (azért manapság ritkán szükséges a DVD-író/olvasó, ha mégis kell, egy pluszban vett USB-kábellel simán használható külső meghajtóként). Meg amit írtam, az is legtöbbször igaz, hogy a kiegészítős csomagokért elkért pénz aránytalanul drága szokott lenni, a kiegészítők boltban/apróhirdetésen keresztül egyenként többnyire jóval olcsóbban beszerezhetők (már ha egyáltalán kellenek).

Sk8erPeter

(#22024) .DLL válasza Bodor (#21996) üzenetére


.DLL
veterán

Asszem akkor Adata SP600 64GB lesz. Nem is drága, de legalább nem rossz, mint 1-2 másik típus. Persze a V300 is egykoron ajánlott volt, aztán egyszercsak változtattak rajta valamit, ne legyen már olyan jó; remélem ez az Adatánál nem áll fent.

(P.H.)

(#22025) Bodor válasza .DLL (#22024) üzenetére


Bodor
veterán

Az is jó választás.
(#22020)-es hozzászólásban linkelték, hogy mi a baj a V300-al.

(#22026) djculture válasza .DLL (#22024) üzenetére


djculture
félisten

Kinmgston-nak már csak a neve van ami normális termékük volt kiszervezték a hyper x név alá ők meg árulják az agyonbutított szrokat a régi néven aranyáron.

[ Szerkesztve ]

(#22028) tipuka


tipuka
addikt

Figyelem!

Kingston hyperx fury 240gb ipon-ban most akciósan 30k!!!44négy!! Nem reklám! Csak érdemes szemügyre venni, mint ajánlott MLC-s SSD-t!

[ Szerkesztve ]

(#22030) BomiBoogie válasza tipuka (#22028) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Hoppá! Nem rossz ár. Ez vajon ajánlott? Az összefoglalóban nem szerepel.

(#22031) radi8tor válasza BomiBoogie (#22030) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Hoppá hoppá szaporodnak a dupla HSZ-ek :)

Keress rá Fury-ra, Bodor is elgondolkozott rajta nem is rossz ketyere.

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#22032) BomiBoogie válasza radi8tor (#22031) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Megvan a Samsung, most má' mindegy, csak kellemes az áresés, nemrég még a 128-asok voltak ilyen árban.

(#22033) radi8tor válasza BomiBoogie (#22032) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Azt sem dicsérik manapság. :(

⭐ Stella

(#22034) BomiBoogie válasza radi8tor (#22033) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Igen, olvastam. Szerencsére én nem tesztelgetek, olyan nagy lassúságot meg nem tapasztaltam a Kingstonomhoz képest.

(#22035) Ice&Lime válasza radi8tor (#22033) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Köszi az infót.
Kíváncsi leszek mikor jön az új fw.
(Lehet, hogy csak jövőre).

[ Szerkesztve ]

(#22036) djculture válasza BomiBoogie (#22032) üzenetére


djculture
félisten

Ez a fury is elég nyavaja, 200 körül tud írni csak és kisebb fájlokban is elég gyenge. Még így is túl van árazva mert elég gynegusz egy cucc egy rendes 250 gigás más típushoz képest. De itt jön elő hogy gyakorlatilag egy szint fölött hiába gyengébb egy ssd ugyse fogod megérezni..

[ Szerkesztve ]

(#22037) BomiBoogie válasza djculture (#22036) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Igen, én is láttam, hogy kisebbek az értékek, de aki HDD helyett/után veszi, annak így is, úgy is gyors lesz.

(#22038) djculture válasza BomiBoogie (#22037) üzenetére


djculture
félisten

Az biztos nekem csak az egyik 200-al olvas meg 100-al ír de így is ég és föld a hdd-hez képest. Rendszernél amugy se a szekvenciális számit hanem a kis fájlok olvasása és írása. Abban meg még a leggyengébb 32 gigás ssd is sokszorosan gyorsabb mint bármelyik hdd.

[ Szerkesztve ]

(#22039) .DLL válasza djculture (#22038) üzenetére


.DLL
veterán

Az biztos, a HDD-k rákfenéje a random fájlelérés. Én most egy 8 éves 160Gigás rendszer-diszket fogok nyugdíjazni. (ebből a rendszer csak 26-30 Giga körül van) :D
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Amúgy megvettem az Adata SP600-at, köszönöm az itteni tanácsokat, infókat mindenkinek, most már majd a szomszéd topikban boldogítom a népet. :D De az eddig elolvasottak alapján úgy érzem, simán fog menni a telepítés.

(P.H.)

(#22040) bukti2


bukti2
csendes tag

Sziasztok!

Szerintetek melyik a jobb? Melyiket vegyem ártól függetlenül? Nem tudok dönteni! :)

Samsung 840 EVO 120 GB SSD 3év gar
vagy
ADATA Premier Pro SP900 128 GB SSD 3év gar

Szempontok:
- megbízhatóság
- élettartam
- gyorsaság
- melegedés

Csak a windows, programok meg játékok lennének rajta, szóval átlagos rendszerlemezként használnám nap mint nap. :)

Előre is köszi a segítséget! :R

(#22041) djculture válasza bukti2 (#22040) üzenetére


djculture
félisten

Evo az felejtős eleve probléma van vele az adata az jó.

(#22042) Sk8erPeter válasza djculture (#22041) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Evo az felejtős eleve probléma van vele"
Kérdés, mennyire vehető komolyan a gyakorlatban az a hír, amire utalsz, lásd Fire/SOUL/CD hozzászólását:
http://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/hsz_13498-13498.html
Szerintem még egyelőre várni kéne ilyen elhamarkodott kijelentésekkel, meglátjuk, még mi lesz a további vizsgálódás eredménye.

Sk8erPeter

(#22043) BomiBoogie válasza djculture (#22041) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Miért lenne "felejtős"?

Szerintem ezt a "hibát" az átlagfelhasználó meg sem érzi.

(#22044) radi8tor válasza BomiBoogie (#22043) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

320-as széria hibája is csak kevés meghajtót érintett mégsem volt kelendő utána.
Ha ez széles körben elterjed a 840 EVO-ról, akkor erősen vissza fog esni az eladások száma. Remélhetőleg jó olcsó lesz tőle. :P

⭐ Stella

(#22045) BomiBoogie válasza radi8tor (#22044) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Engem az nem érdekel, venni már vettem, eladni nem akarom, csak használni. :)

(#22046) Ice&Lime válasza radi8tor (#22044) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Vagy nem, ha kihoznak egy fw.-t.

(#22047) radi8tor válasza Ice&Lime (#22046) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Attól függ mekkora port kavar az ügy.

⭐ Stella

(#22048) Ice&Lime válasza radi8tor (#22047) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Ha gyorsan kijön a friss fw., akkor szerintem nem fog csökkenni az ára, max. majd a 850 evo miatt.

(#22049) klarkzone


klarkzone
tag

Ezt az oldalt is meg szoktam nézni, ha vásárlás előtt össze kell hasonlítani több hasonló árkategóriájú terméket, amolyan 1x1 stílusú: [link] Valamint, ami engem még befolyásol, az a termék megjelenésének időpontja, és a kedvező árfolyam vagy egyéb okok miatti jobb árak, bár ezek manapság már nagyon ritkák.

(#22050) radi8tor válasza klarkzone (#22049) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ez alapján elég nehéz jót vásárolni, de mindenkinek szíve joga azzal töltenie az idejét, amivel szeretné. :)

⭐ Stella

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.