Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38651) pethob válasza Muerte68 (#38618) üzenetére


pethob
aktív tag

"Egy átlag fotós képeinek a fele legalább kuka lenne stabi nélkül."

Az a baj, hogy a leendő átlag fotósok ide jártnak tanácsért, és elhiszik amit írsz. Pedig egyáltalán nem igaz!

A 2000-es évek elején fotózást (is) tanítottam 8-78 éves korig minden korosztálynak. Vagy 1000-en fordultak meg az óráimon, de olyan igazán béna, aki tényleg képtelen volt a 300D meg 350D-vel fotózni, egy sem volt. Pedig sem a váz, sem az optika nem volt stabilizált.

"az stimmel hogy stabi nélkül élesebbek a képek"

Akkor most min vitatkozunk? A Fuji eredeti állítása az volt, hogy megvizsgálták, hogy legyen-e vázstabi az X rendszerben, de a képminőséget és a hordozhatóságot tartják a legfontosabbnak. Ezért lemondtak róla. Mert kifogástalan képminőséget akarnak és minél kompaktabb rendszert. Ez a selling point.

Az objektívek és az x-mount is úgy lettek tervezve, hogy nem kell akkora kört rajzolniuk, ami a vázstabihoz kéne, cserébe könnyebbek és kisebbek mint konkurencia, és élesek nyitva is. Ahol meg kell, van stabilizált objektív.

És erre írta azt asdf_ kolléga, hogy ez így zsákutca, ami implicite azt jelenti, hogy nem érdemes Fuji X-be beszállni. Ami szintén nem hogy nem igaz, de szvsz épp a fordítottja igaz! A vázstabis rendszerek vergődnek egyfajta csapdában, mert az objektívek tervezésénél extra technikai nehézséget jelent, hogy kiszolgálják a vázstabit, ami vagy a képminőségben jelenik meg, vagy a súlyban. Persze ezek nem nagy különbségek de léteznek. Azt meg nehéz lesz eladni, hogy ezentúl mondjuk az A7 sorozatban nem lesz vázstabi, mert mostantól inkább a képminőséget maximalizáljuk...

Az átlag felhasználó meg nincs vele tisztában, hogy ha amúgy az objektív fókusztávolságát is figyelembe véve "megfelelő" expozíciós időket használ jobb képminőséget kap, ha kikapcsolja a vázstabit! És terjednek az olyan "kollektív halucinációk" hogy a régi manuál objektívek új életre kelnek a vázstabitól. Az lehet, hogy új életre kelnek, de nem a vázstabitól, hanem az érzékelő egyéb jó tulajdonságaitól. A vázstabitól max ki tudsz tartani hosszabb záridőt, mint nélküle...

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38652) Muerte68 válasza pethob (#38651) üzenetére


Muerte68
addikt

Nem vitáztam a véleményem írtam,az hogy váz vagy obi stabi a kép szempontjából mindegy-mindkettő ront a képen-de szerintem a stabi hasznos főleg olyannak aki nem egyfolytában a zársebességet nézi elég e,hanem csak fotózni akar egyszerűen.
A Fuji rendszere mint írtam jó de az obi stabi azért ott is kell márpedig szerinted minden stabi fölösleges.
Senki nem azt mondja hogy a Fuji rendszere nem működne jól vagy abba kellene vázstabi de azt kijelenteni hogy a stabilizálás fölösleges kicsit erős.
És attól egy váz nem lesz roszabb hogy van benne ha jobb képet akarsz ki lehet kapcsolni-vagy rá lehet rakni a stabilizált obit is ennyi.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#38653) Neck válasza Muerte68 (#38650) üzenetére


Neck
veterán

Köszönöm! Én is remélem, és "tanulni" biztos jó lesz.
Csütörtök első bevetés Krakkó, Zakopane, etc! :B

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#38654) 80hun válasza pethob (#38651) üzenetére


80hun
addikt

Azért ha felraksz egy cropos vázra egy FD 300-at azt megnézem hogy tartod ki kézből stabi nélkül :)

Fuji-n próbáltam, gyötrelemnek hívják az ilyet. :D
Érdekes átraktam az Oly-mra és sima ügy volt stabival kézből kitartan pedig itt 2x-es volt a crop.

A 400mm-es fixről ne is beszéljünk mert már aps-c-n se tudsz vele stabi nélkül értékelhető fotót lőni kézből.

Emelett fotózunk analóg Canon és Mamiya RB67-el. A canonon már a 300-ashoz is álvány kell.

Szép és jó dolog a hagyomány hogy nem kell stabi de jó ha van. Arról ne is beszéljünk hogy már írták hogy bármikor kikapcsolható ha úgy érzed nincs rá szükséged. Sztem csak jól megfogalmazott marketingduma hogy miért nem rakják a vázakba. Inkább az áll a háttérben hogy licenszelni kéne az Oly-tól mert fejleszteni hiába álnak neki ugyse menne csak sok-sok év után lenne értékelhető amit fejlesztettek. És még zsákutcába is futhatnak tapasztalat hiján. :)

A képminőség megintcsak kamu , v szted egy mark2-es sony képminősége gm és zeiss obikkal csak smafu? :)

Ha még nem volt dolgod 5 tengelyes stabival ellátott géppel próbálj ki egyet , sonyhoz nehéz hozzájutni de cropos olympusra van lehetőséged hogy kipróbáld.

A lényeg a lényeg jó ha van szenzorstabi , jobb mint ha nem lenne. :R

[ Szerkesztve ]

(#38655) MrChris válasza pethob (#38651) üzenetére


MrChris
nagyúr

Volt olyan időszak a vázak között mikor jobb volt ha kikapcsolod az IS-t, de ezek már rég elmúltak. Rendkívül sokat fejlődött, nekem még ez első generációs dslr-ben lévő is volt, meg a m4/3 kezdeti idejéből való is, amit most kéttengelyesnek hívnak. Ezek kb. használhatatlanok voltak és láthatóan lágyították a képet, ha ez maradt meg akkor annak vége. A GX80-nál nem fedeztem fel lágyulást, pedig pixelre buziztam, se az EM10mk2-nél. Ez bevonulhat a városi legendák sorába.
Mikor kitartod az IS vázat fotózáskor bármilyen obival a szenzor nem a sarkokba és szélekre kavircol, az csak nagy mozgásnál van, középen ficereg, emiatt kétleném hogy észrevehető képminőség romlás alakulna ki.
A régi objektívek úgy kelnek új életre, hogy az IS szépen stabilizálja a teleobimat, amit eddig hanyagoltam, mert csak verőfényben tudtam bemozdulás mentesen tartani, most meg az 1/200-1/500 helyett az 1/25 is megy. Ezt a képminőséget egy stabilizált obinál elég magas áron kapod meg. Ezen kívül a kisebb gyutávú, de kiváló képű OM100/2.8 és 50/1.4-esem is stabilizálttá vált amivel kézből jó kis videót lehet készíteni, ami korábban IS nélkül kicsit túlmozgott, sőt a zselé hatás 4k-nál elviselhetetlen, lásd Sony A6300. További előny a régi obiknál mivel stabil a kép, nem cikázik, sokkal precízebben látom az élességet, könnyebb, gyorsabb a beállítása. Nekem nincs pénzem a 2-300ezeres stabilizált jó minőségű teleobjektívekre, így némi kompromisszummal de áthidalom. De nem csak tele, hanem normál és nagylátónál se haszontalan, pl kevés fényes helyeken, épületben egy ekv. 24mm-essel ahol képileg a szűk rekesz előnyös, de kitartani a 1/2 másodpercet cinkes, IS-el megoldom alap iso-n, sötét templombelsőből világos lesz. Hasonlóan ha a portréalany hajlandó megállni egy pillanatra egy hangulatos, de gyenge fényben akkor nem jelent gondot ekvi. 100mm-en az 1/5s.
Videónál meg már a kezdetektől nagyon kellett, nem véletlenül már 15-20 éve elég alap dolog lett a handycemekben a stabilizátor.
Nekem úgy tűnik, hogy még nem használtál rendes IS-el vázat és nincs vele tapasztalatod, mégis sommás, degradáló véleményed van róla. Írtad a softverstabit, lehet, hogy azt se használtad még, nem csak kroppol, hanem szintúgy lágyít a képen meg némi furcsa hatása is van, nem is mindig ad szép eredményt, függ a záridőtől és lépsebességtől is a minősége, meg persze magától a szoftvertől.
Ez hasonlít a zoom obik eljövetelére, régen megvoltunk nélküle, most is lehet nélküle, de nagyon praktikus tud lenni, idővel pedig tökéletesedtek. Mostanra az IS kb minden hibáját kinőtte.

(#38656) t72killer válasza MrChris (#38655) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Az idők elmúltak, a lerongyolódott E-PL5 itt kukucskál az egyik dobozban:DD - na őnála is felesleges fícsör volt a stabi. A gx80-at aláírom, pengeéles tud lenni pl 1/8s a 45mm-es olyval.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#38657) #31733248 válasza t72killer (#38656) üzenetére


#31733248
törölt tag

Annyit, vagy annál kevesebbet jópár 200-300 mm-es stabis tele is tud a hosszabb végén...

(#38658) t72killer válasza #31733248 (#38657) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nem mondtam, hogy ez a vége - ez egy nekem kényelmes érték, aminél 100% környéki a siker. Ha 50/50-vel is megelégszem mert pl uis sorozatot nyomok, akkor 1/2sec környékén áll meg a rendszer, ami egy 90mmekv obinál "real life" egyáltalán nem rossz. Ennyit tudnak a csúcs stabik manapság.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#38659) kátú válasza t72killer (#38658) üzenetére


kátú
őstag

nem sűrűn, de ha nagyon rászánom magam, sikerül megfognom az 1s is, de ez ilyen kb 20/1 és akkor nagyon nyugodtnak kell lennem, de persze ebben is segít,egy semmit nemérő optikai stabi, de csak azért az, mert nincs egy hasznavehetetlen vázstabim

It still works!

(#38660) tvamos válasza Neck (#38646) üzenetére


tvamos
nagyúr

Jo fenyeket! Remelem visszajossz majd, es leirod, hogy valt be! Kulonosen kivancsi vagyok a letoltheto mini appokra. Ha jol tudom, erre is lehet...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#38661) pethob válasza Muerte68 (#38652) üzenetére


pethob
aktív tag

"A Fuji rendszere mint írtam jó de az obi stabi azért ott is kell márpedig szerinted minden stabi fölösleges."

Akkor olvasd el újra a 38571-et mert olyat akarsz a számba adni, amit én nem írtam. Sőt!

Érv az IBIS rendszer szintű elhagyása mellett: "optikai képstab hatékonyabb ha jól van implementálva"
[...]
"A Fujinál meg letették az asztalra a sok fényerős fixet, a zoom-ok meg általában OIS-ek."

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38662) pethob válasza Muerte68 (#38652) üzenetére


pethob
aktív tag

"És attól egy váz nem lesz rosszabb hogy van benne ha jobb képet akarsz ki lehet kapcsolni-vagy rá lehet rakni a stabilizált obit is ennyi."

Most már utoljára, mert már én is unom magam!

Nem az a kérdés, hogy egy adott váz rosszabb lesz-e attól, hogy van benne kikapcsolható IBIS. Mert ha csak ez a kérdés, akkor nem kérdés. Persze! Ott van és ki lehet kapcsolni ha nem kell. Szuper!

Hanem az a kérdés, hogy egy egész rendszer szempontjából milyen előnyöket és milyen hátrányokat hoz az IBIS. Mert az hogy raksz bele IBIS hatással van a váz tömegére, az optikák méretére, a szenzor hőelvezetésére és kiolvasási sebességére, shutter shock-ra stb... És erre a Fuji (mellesleg HB, implicite Canon, Nikon) mérnökeinek a válasza az, hogy nem éri meg IBIS-t bevinni. Sony és Pana másképp gondolja.

Hogy kinek van igaza egyenlőre nem tudjuk meg, mert almát hasonlítunk a körtéhez. Csak azt szeretném láttatni, hogy vannak igencsak racionális érvek, amik mentén az IBIS logikusan kihagyható ill. kihagyható volt, amikor az X rendszert tervezték.

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38663) pethob válasza 80hun (#38654) üzenetére


pethob
aktív tag

"Azért ha felraksz egy cropos vázra egy FD 300-at azt megnézem hogy tartod ki kézből stabi nélkül :)"

Van stabilizált 100-400 a Fujira, amit meg is 2×-hetsz. CaNikonra is régóta léteznek ezek az objektívek.
De ha neked tényleg az a legfontosabb, hogy stabi nélküli teleobjektíveket adapterezhess a vázadra, akkor neked olyan váz kell amiben van IBIS.

Ezzel nem gondolom, hogy átlag felhasználó vagy!
Egyébként tetszik ez a mazochista hozzáállás. ;)

"A képminőség megintcsak kamu , v szted egy mark2-es sony képminősége gm és zeiss obikkal csak smafu? :)"

almát körtével?

"Ha még nem volt dolgod 5 tengelyes stabival ellátott géppel próbálj ki egyet , sonyhoz nehéz hozzájutni de cropos olympusra van lehetőséged hogy kipróbáld."

Próbáltam mindkettőt. A Sony és Olympus mellett is tudnék érvelni (sőt ha nyerek a lottón instant kéne, főleg A7R II), mert jó kamerák/rendszerek azok is, hogy végére mit választasz abban sok szubjektív elem. Direkt összehasonlításnak nincs értelme, mert almát nem hasonlítunk körtével!

Egyik géppel sem a gép lesz az akadálya, hogy gyártsd a díjnyertes fotókat...

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38664) pethob válasza MrChris (#38655) üzenetére


pethob
aktív tag

Azt aláírom, hogy sokat fejlődtek a képstabilizátorok, de azért a hatásuk még ott van. Nézd meg fényerős objektívekkel, nyitva. Persze még ez is javulni fog a jövőben.

De közben javul a fényérzékenység is! Sőt, már irtó sokat javult eddig is. Pláne, ha feljebb mész az MFT-nél. Egy mai APS-C-vel és egy fényerős F1.4 körüli objektívvel (de már talán F2-vel is) néhány szál gyertya fénye mellett lehet fotózni 1/60-al. 2011-ben a Canon 60D-t még nem szívesen vittem ISO 400 fölé...

Az átlag ember igényét, hogy kézből tudjon exponálni, megfogják az új vázak ISO-ból. (Normál tartományban, kb. reciprok záridőn!) És 3-5 év múlva ez még jobb lesz. És így a téma (ember) sem mozdul be!

Az meg, hogy le tudsz menni 1/8-ra a GX80/GX85 kit obijával csak speciális helyzetekben használható, mert a témád bemozdul. Ezért nem tesznek optikai stabilizátort a normál és széles látószögű fixekbe. Zoom-okba még igen mert F2.8-on még nem megy a mutatvány, de eljön annak is az ideje.

Telékbe kell az optikai stabilizálás, ez nem kérdés. Nem csak a bemozdulás, de a kereső kép stabilitása miatt is. Fókuszálás miatt is.

Régi tele (meg makro) objektívek IBIS stabilizálását meg már körbe jártuk. Akit ez érdekel, az csak IBIS vázat vegyen!

A szoftveres képstabilizálásban még óriási lehetőségek vannak, és pont ezért hoztam fel az eredeti postban mint esetleges érvet az IBIS hanyagolása mellett. A felbontás ugyanis még nőni fog, és 8k full pixel readout-ból nagyon szép stabilizált 4K képet lehet csinálni. Az egész csak számítási kapacitás kérdése, amit jobb processzorokkal éveken belül meg fognak oldani...

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38665) ati3x válasza tvamos (#38660) üzenetére


ati3x
senior tag

Én még be szoktam vetni a statikus fényszegény témàknàl a 2sec-es idözítöt stabival. Ugye akkor még a gombnyomàssal sem ràzod be a gépet. Sajna az em5-ben nincs elektromos zàr. Pedig azzal lenne az igazi...

(#38666) jjeahh válasza pethob (#38664) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Azért gondolom azt észrevetted, hogy a többség azzal ért egyet, hogy a vázstabi előny. Vagy a többség mazochista szerinted? :DDD

(#38645) tvamos: Így másnaposon nem tom pontosan mit értesz ezalatt, de amúgy miért ne? Nálam alap, hogy minden fesztivál/koncert előtt beszélek a fénytechnikusokkal, sőt néha segítek felszerelni a reflektorokat úgy, hogy nekem is jó legyen, a színpad szélén mindíg megkérem hagyjanak nekem egy minimális helyet ahol járkálhatok-dolgozhatok és olyan is előfordult már, hogy szúrta a szememet egy rosszul elhelyezett mikrofonállvány vagy ilyesmi és szóltam, hogy ha lehetséges tegyék picit odébb, mert ha a dobost fotózom-videózom belelóg a képbe... szvsz ebben nincs semmi nagy dolog, ha jó kép-videó anyagot akarnak ennyivel ők is hozzájárulhatnak a dologhoz :)

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#38667) Neck válasza tvamos (#38660) üzenetére


Neck
veterán

Köszönöm! :R
Vasárnap jelentkezem néhány képpel, meg a tapasztalatokkal :)

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#38668) MrChris válasza pethob (#38664) üzenetére


MrChris
nagyúr

Furcsa ez a gondolkodás, fotónál, nagyítóval pixel szintű hibákat próbálsz keresni az IS miatt, érvelni, hogy minőségrontó, bár ilyet a mai vázaknál alig találni. Ugyanakkor egy videóra engedett szoftverstabi által okozott jelentős képlágyulás eredetihez/éles képhez szokott szemnek feltűnő lágyulás nem jelent problémát, pedig működéséből adódóan soha sem lesz olyan mint az IS. Csak véletlenül se legyen erény a bekapcsolt stabi, mert úgy tűnik számodra az IS egyetlen előnye, hogy kikapcsolható.
Az az érv is megdőlni látszik, hogy az IS gátja a hőelvezetésnek, mégis megoldható, a6500-al kijavították, IS is került bele.
Az előnyei nyílvánvalóak az IS-nek, de milyen hátránya van? Nem rontja a képet, nem okoz problémát a megléte. Szerintem az a bajod vele, hogy a Fujiba nics, tehát értelmetlen. Canon is megmutatta, elmondta, hogy a milc nem lehet jó, Oly,Pana,Sony,Fuji... hazudik. :D

(#38669) kátú válasza pethob (#38662) üzenetére


kátú
őstag

értem, szóval akkor neked jobb ha egy nyugodt témát állvány nélkül zajosra fotózol mint IBIS el kitartod az 1s t mert ugye ha nagyon kell kilehet, de stabi nélkül lehetetlen, logikus...

It still works!

(#38670) Nippon válasza MrChris (#38668) üzenetére


Nippon
őstag

Az az érv is megdőlni látszik, hogy az IS gátja a hőelvezetésnek, mégis megoldható, a6500-al kijavították, IS is került bele.

Ezt még sajnos nem tudni, elvileg lehetőség van menüből állítani a hővédelmet két fokozatban.
Biztos, hogy reszeltek valamit a hőelvezetésen, meg hozzácsapták ezt a lehetőséget, de hogy mennyire félmegoldás az majd a tesztekből fog kiderülni. Sanszos, hogy ilyen méretű váznál ez még probléma.

[ Szerkesztve ]

(#38671) tvamos válasza jjeahh (#38666) üzenetére


tvamos
nagyúr

nem tom pontosan mit értesz ezalatt
Nincsenek hatso gondolataim. Azt ertem alatta teljesen pontosan, amit irtam. Nagyon kevesen vagytok, akik beszelgetnek koncert elott a technikussal, vagy beallitjak a gyereket, hogy itt csinalj ugy, mintha futkosnal. Ergo nem az a kerdes, lehet-e ilyet csinalni, hanem az, hogy a beeso emberek hany szazaleka fog ilyet csinalni. Nagyon kicsi, szerintem elhanyagolhato...
En pl. nem koncertfotozok, de a vonatokat szeretem. Akkor most beszeljek a mozdonyvezetovel, hogy na itt lassitsal?...

(#38665) ati3x válasza tvamos (#38660) üzenetére
Persze. Ha a csillagokat fotozom, en is. (Sot, 10 masodperceset.)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#38672) asdf_ válasza pethob (#38651) üzenetére


asdf_
veterán

És erre írta azt asdf_ kolléga, hogy ez így zsákutca, ami implicite azt jelenti, hogy nem érdemes Fuji X-be beszállni

Ennyire nem fogalmaztam elesen. Azt mondtam, hogy anno amikor az x mountot terveztek, a technika akkori allasa szerint ugy dontottek, hogy nem raknak bele stabit. Ez akkor akar jo dontesnek is bizonyulhatott. Azota eltelt mondjuk 6-7 ev es kozben amellett, hogy fujiek eladtak egy rakas gepet, meg majd meg fognak is, lett 5 stoppos IBIS, meg 6.5-os dual IS. Ennek fenyeben most, 2016-ban azt mondani (ha mostanaban mondtak egyaltalan, nincs datumom a berakott angol idezethez), hogy marpedig a fasza kepminoseg miatt nincs benne stabi, nekem az egy kenyszeredett, es utolagos magyarazkodas, sarokba szoritott helyzetbol. Marketingszempontbol gyakorlatilag nem tudnak mast mondani, nem mondhatjak azt, hogy akkor meg jo otletnek tunt, de most mar baszhatjuk, mert nem fer bele. Nekem az a velemenyem, hogy azzal, hogy anno ugy dontottek, hogy kis gep, kis obi, ohne IBIS, azzal az ido elorehaladtaval a sajat csapdajukba estek (amit termeszetesen nem lathattak elore, meg mielott hibaztatnam oket), es mostanitol kezdenek majd el szivni emiatt, mert a nep valoszinu az IBIS-es gepeket fogja venni (amibol ugye latjuk, egyre tobb van, nem csak darabszamilag, hanem gyartotol is), mert faszasag este, 400-as ISO-n kitobilval kezbol loni egy bemozdulasmentes kepet (insert random fotozasi helyzet here).

[ Szerkesztve ]

(#38673) MrChris válasza Nippon (#38670) üzenetére


MrChris
nagyúr

Van már erről demonstrációs teszt.
A 6500 így már nagyon kerek egész lett, mindent megkapott a jelenlegi ficsőrökből.
Kettővel srófolhatták volna, hogy az 1080p is csúcs legyen mint a Samunál. Volt szerencsém kicsit belepillantani, hát nagyon sajnálom, hogy feladták. Minta videók alapján a gyártók már letojják a fhd fejlesztést.
Másik, a rollingshuttert csökkenthették volna, bár az IS elviselhetővé teszi.

(#38674) jjeahh válasza tvamos (#38671) üzenetére


jjeahh
nagyúr

A vonatfotózás nyilván más. Szerintem meg irtó sokan vagyunk akik nem csak pillanatfotózunk, hanem koncepcióval állunk neki a dolognak és ha tehetjük testreszabjuk a fényeket, környezetet stb amennyire lehet, én pl. portrézni is tervekkel, ötletekkel állok neki, sőt sokszor kutyafotózni is. No de én befejeztem, szvsz elég volt itt már offolásból... :U

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#38675) t72killer válasza pethob (#38663) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

"De ha neked tényleg az a legfontosabb, hogy stabi nélküli teleobjektíveket adapterezhess a vázadra,"

Mióta kell adapterezni m4/3-ra az Oly obikat? Kérdés#2: hány m.zuiko obi stabilizált?

"Direkt összehasonlításnak nincs értelme, mert almát nem hasonlítunk körtével!" - Esete válogatja, hogy kinek mi az alma és mi a körte. Az r=1 felhasználónak mind2 fényképezőgép. Árban se feltétlen vannak annyira messze egymástól, nézz rá pl a használt A7 vs használt e-m5ii árakra - a6000-et ne is említsük, annyira a béka feneke alatt van, hogy énis elcsábultam.

Lencseárak: a komolyabb Oly üvegekért is elég mélyen kell a pénztárcában kotorászni, a 12-40et se ingyen vágták utánam, az ütősebb fixeik se az a szocsegély kategória (pl a most érkezett 1.2/25, ami mondjuk azt nyújtja, amit az 1.8/55-ös a7-en röpke 1200$).

#38662: "Mert az hogy raksz bele IBIS hatással van a váz tömegére, az optikák méretére, a szenzor hőelvezetésére és kiolvasási sebességére, shutter shock-ra stb... " - Mesélj már, hány kilóval nőtt a GX80-am tömege, szenvedek-e rolling shuttertől (=kiolvasás ugyebár), túlmelegedéstől, stb? Nagyon érdekes, hogy épp az IBIS nélküli a6300 adja meg magát idejekorán videóban, ráadásképp a jelenlegi kínálat leggázabb rolling shutterjét produkálja.

"Az meg, hogy le tudsz menni 1/8-ra a GX80/GX85 kit obijával csak speciális helyzetekben használható, mert a témád bemozdul." - Kritikus helyzetben még a 3éves kicsifiamat is meg tudom kérni, hogy maradjon nyugton pl egy spéci beltéri szitu kedvéért. Az, hogy kinek mi a speciális (azaz <10%-ban fordul elő) elég egyéni, múzeumi tárgyak se fognak elrohanni+egy templombelső elemei se fognak hirtelen táncra perdülni. A minőségromlásról meg annyit, hogy az a7II vázstabija nem mai gyerek, mégis labormérések se mutatnak egyértelmű romlást a stabi bekapcsolásával. Itt egy másik, telés mérés szintén a7II-vel, Le kéne vetni az első generációs IBIS-ek korában felvett sztereotípiákat...

" A felbontás ugyanis még nőni fog, és 8k full pixel readout-ból nagyon szép stabilizált 4K képet lehet csinálni." - Ja. Így 2016 végén feleannyi pixelből, azaz 6k readoutból sikerül világbajnok rolling shuttert összehozni, nem akarok belegondolni, mi lenne 8k-val. Majd ha lesznek global shutteres szenzorok, akkor visszatérhetünk a témára. Amúgy miből gondolod, hogy a szoftveres stabilizálás jobb?

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#38676) Nippon válasza MrChris (#38673) üzenetére


Nippon
őstag

Igen, elég jó lett. Mondjuk nekem a melegedés sem okoz problémát, nincs szükségem 30 perces felvételekre.
Aminek örültem volna az egy plusz tárcsa elöl, úgy már mini A7II lenne, de így is jó. A rolling shutter elvileg csökkent, de korábban az A6300-nél sem volt akkora probléma, persze rángatva csúnya de valós helyzetben ritkán okoz problémát. Kár, hogy nem az A6300 árán nyit, így egyelőre nem pálya.

(#38677) #48201984


#48201984
törölt tag

[Fenykepezogep valasztas es vasarlas kulfoldon / tengeren tulon]

Sziasztok,

Mostanaban sokat tervezek utazni, ennek oromere ugy gondoltam veszek egy fenykepezogepet (elso komolyabb). Van valakinek tapasztalata abban, hogy erdemesebb-e kulfoldon gepet vasarolni (mint ahogy sok muzaki cuccot igen)? Konkretan Kanada es Anglia lenne most elerheto szamomra.

Illetve az arkategoriaban szeretnek tanacsot kerni. Jo szivvel raszannek 100e Ft koruli osszeget, viszont ha ar-ertek aranyban sokkal jobban jarok 150-200 kornyeken akkor azt is megfontolnam. Ez mindennel egyutt, de gondolom obival boviteni kesobb konnyebb, szoval inkabb a gepre szannek tobbet.

Ha tudnatok konkret modellt ajanlani azt kulon megkoszonom! Kezdo fotos vagyok, MILC > DSLR a hordozhatosag miatt. Komolyabb hatranyt nem talatam ami engem erintene, viszont ar-ertek aranyban szinten nem tudom melyik jobb. Felhasznalas: utazashoz, belteri kepekhez (esetenkent keves/mesterseges feny), video atlagos minosegben. Alapvetoen uj gepet keresek.

Elore is koszi a segitseget!

[ Szerkesztve ]

(#38678) #31733248 válasza t72killer (#38675) üzenetére


#31733248
törölt tag

"Lencseárak: a komolyabb Oly üvegekért is elég mélyen kell a pénztárcában kotorászni, a 12-40et se ingyen vágták utánam, az ütősebb fixeik se az a szocsegély kategória (pl a most érkezett 1.2/25, ami mondjuk azt nyújtja, amit az 1.8/55-ös a7-en röpke 1200$)."

Annak mondjuk az 55-ös Zeissel összehasonlítva nem sok értelme van. A a tömege másfélszerese a Sony full-frame objektívjének, az ára magasabb, miközben a DOF gyengébb. Pont nem az ilyen obikért érdemes Olympust, vagy Panát venni.

(#38679) 80hun válasza #31733248 (#38678) üzenetére


80hun
addikt

Azért beválalnám az 55/1.8 mellé a 25/1.2-es olyt :D

(#38680) #31733248 válasza 80hun (#38679) üzenetére


#31733248
törölt tag

Inkább hozz egy rakás manuális obit magaddal, ha legközelebb Pesten jársz, azok nehezebbek ennél, legalábbis együttesen. :)

(#38681) t72killer válasza #48201984 (#38677) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Anglia OK, Kanada problémás, mert más régióban van gariszempontból. Énis a MILC ötletet támogatom, viszont újat csak akkor, ha van vmi szuperakció.

Kérdés: mennyire számít a videó?

Kérdés2: a megadott büdzsé gépvázra vonatkozik, vagy már az obik is benne vannak? Utóbbi esetben a 100k azért elég sovány, esetleg egy kitobis E-PL7-et tudsz belőle összekaparni használtan.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#38682) pethob válasza jjeahh (#38666) üzenetére


pethob
aktív tag

"Azért gondolom azt észrevetted, hogy a többség azzal ért egyet, hogy a vázstabi előny. Vagy a többség mazochista szerinted? :DDD"

A szar jó! Több milliárd légy nem tévedhet. :D :D :D :DD

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38683) pethob válasza MrChris (#38668) üzenetére


pethob
aktív tag

"Az előnyei nyílvánvalóak az IS-nek, de milyen hátránya van? Nem rontja a képet, nem okoz problémát a megléte."

Rendszer szinten vannak kompromisszumai a vázba épített stabilizálásnak. Minden gép egy kompromisszum, hogy neked melyik jó, azt neked kell eldönteni. De csak az alapján választani, hogy van-e váz stabi/vagy nincs, az kb. olyan mint zoom átfogás alapján választani DSLR-t...

"Szerintem az a bajod vele, hogy a Fujiba nics, tehát értelmetlen."

:)

Szerintem leírtam már elégszer, hogy miért örülök, hogy a Fuji X rendszerben nincs vázstabi. Hazugság lenne azt állítani, hogy kizárólag ezért választottam Fuji-t, de benne van az egyenletben...

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38684) pethob válasza kátú (#38669) üzenetére


pethob
aktív tag

"értem, szóval akkor neked jobb ha egy nyugodt témát állvány nélkül zajosra fotózol mint IBIS el kitartod az 1s t mert ugye ha nagyon kell kilehet, de stabi nélkül lehetetlen, logikus..."

Értem, szóval neked jobb ha felpofozhatod a büdös kölköt mert megint bemozdult a beltéri fotód 1s-on, mintha lefotóztad volna a 2.8-as stabilizált standard zoomoddal 1/30-on, ami nálad lehetett, mert nem nyomott 100 kilót amit már utálnál magaddal cipelni, logikus...

Demagógiában verhetetlen vagyok.

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38685) pethob válasza #48201984 (#38677) üzenetére


pethob
aktív tag

A legfontosabb, hogy szívesen és sokat akarj fotózni a géppel, ezért az a fontos, neked mi tetszik. A legtöbb új géppel nagyon jó képeket lehet fotózni, nehéz nagyon mellé lőni. Ha van irány, hogy mi tetszik akkor tudnak neked leginkább segíteni itt a fórumon mondani esetleg valami jobbat, vagy felhívni valami előnyre/hátrányra a figyelmet. De a műszaki különbségek legtöbbször elhanyagolhatók...

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#38686) t72killer válasza pethob (#38682) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ovasol is, vagy reflexből nyomod a b@romságot:F?

"megint bemozdult a beltéri fotód 1s-on, mintha lefotóztad volna a 2.8-as stabilizált standard zoomoddal 1/30-on" - Ha lehet 1/30-addal fotózni, akkor miafrancért fotózzon 1s-on a vázstabis gépen? Mutass már egy tesztet standard zoommal (nem 300mm-es telével), ahol az OIS jobb egy modern vázstabinál...

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#38687) MrChris válasza pethob (#38683) üzenetére


MrChris
nagyúr

Akkor konkrétan, milyen előnye lenne, ha az Olympus EM1-ben nem lenne IS? EM5/10-ben? Vagy a Sony A7r2/A7s2/A6500-ban? Vagy a Panasonic GX80-amban?
Mivel nem is használtál rendes IS-t tudó vázat főképp IS-nak fekvő körülmények között ezért a valódi hátrányit nem ismerheted, pedig írásod alapján fotózás terén nagy tapasztalattal, ismerettel rendelkezhetsz, ezért sem értem a dolgot, IS szapulást. Ami hátrányt írtál általános tévhit, vagy már technológiailag kinőtt gyermekbetegség.
Én nem állítottam olyat, hogy a Fuji zsákutca IS nélkül, meg se fordult a fejemben, IS nélkül is lehet fotózni, mint ahogy zoom, vagy fix obi nélkül, (sok fix mellett csak nyár óta van 1db zoomom, azt is kb fixként használom). IS egy jó ficsőr, szerintem hasznosabb mint ha kizárólag az objektívbe épített OIS lenne, gyártó által meghatározva melyiknél lesz stabilizált kép. A 30-40gr plusz súlyt bevállalom miatta.

(#38688) kátú válasza pethob (#38684) üzenetére


kátú
őstag

figyeltél mikor elolvastad a hsz emet vagy csak úgy nyomtál rá egy hülyeséget? egy nyugott téma, teszem azt, én szoktam néha fotózni buszt, mert ismerős megkér ilyesmi és ugye ha a busz parkol az nem mozog, tehát 1s alatt sem mozdul be ennyi

It still works!

(#38689) Wolfskin


Wolfskin
őstag

sziasztok,
kérdésem lenne, ha valaki ismeri:
olympus m.zuiko 14-150 objektívek közül az I és II széria közt mi a különbség?
azon túl, hogy valamivel esztétikusabb a dizájnja, időjárásálló és van hozzá gyári napellenző?
használtan mennyivel ér többet a II mint az I?

ilyen előnyei vannak:
• van garanciája,
• van gyári napellenzője (az is 10eFt) és
• színben passzo (fekete, mint a gépváz, ami egy omd e-m5)

és a többi (időjárásálló, esztétikusabb... )

mennyivel adnátok érte többet?

:F

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#38690) berobi78


berobi78
tag

Sziasztok,

Itt a nagy stabi vita olvasása közben jöttem rá, hogy már megfizethető árba csökkentek a használt MILC gépek, ezért szöget ütött a fejembe, hogy le kéne cserélni a 600D-met egy fujira, vagy olympusra.

Szóval adva van egy Canon 600D a 18-55 ISII-es kitobival, illetve egy Tamron SP-AF17-50 F/2,8 XR Di II LD, amiket eladva lenne pénzem egy használt MILC-re egy obival. (140-160e talán +20-30ezerrel kitudnám pótolni)

Van itthon pár régi M42-es manuál obim (helios 44m 58mm, jupiter 37A 135mm és jupiter 21M 200mm), ezeket néha előveszem, és lövök velük egy-két képet, de nem jellemző.

Amire használom a gépet, az 90%-ban a kisfiam fotózása (20 hónapos örökmozgó), illetve családi események, általában rossz fényviszonyok között, a maradék 10%-ban pedig tájképek kiránduláskor (siklóernyőzök, szóval hegytetőről a kilátás, ilyesmi).

Ami elvárás lenne az új rendszertől:
- Kevesebb utómunka. Kifejezetten tetszenek a Fuji színek, de az Olympus is bejön. A mostani 600D-mben azt nem szeretem, hogy az összes képpel LR-ben bíbelődnöm, hogy szebbek legyenek. Természetesen továbbra is lőnék RAW-kat, ha a jpg nem tetszik legyen mivel utómunkáznom, de jó lenne, ha lecsökkenne az erre fordított idő.

- Eltaláljam a vízszintet :D Ha jól láttam néhány (mindegyik?) általam nézett MILC-ben, van az élőképen egy vízszintjelző. Ezt sem szeretem a Canonban, hogy a sötét keresőben nem tudom pontosan vízszintben lőni, aztán forgathatom utána, még ha csak néhány tized fokokat is.

- Arckövető autófokusz. Kérdés az, hogy amelyik vázban van, az valóban működik a gyakorlatban is?

- Valamilyen stabi a videó készítésnél, akár obi, akár szenzor (amit a fuji és olympus minőségre tud az nekem elég)

- Kereső mindenképpen kell!

Amiket kinéztem (használtan):
Fuji X-E1, X-E2
Fuji X-T10
Olympus OMD-EM 10 (II)

Ezekhez kapható kitobi képe mennyire áll távol az általam jelenleg használt Tamrontól? Mennyire érezhető az a különbség, hogy az olykban csak 4/3-os szenzor van, szemben a fuji APS-C-vel?

A jövőben vennék hozzá egy fényerős portré obit, és egy telét. Nyilván itt is kérdés, hogy melyik rendszerben jutnék hozzá relatíve olcsón egy jó obihoz? (bőven 100e alatt használtan).

Bocsánat, hogy hosszú voltam, de remélem minden infót leírtam ami számomra fontos, szóval ezek fényében ötlet, hogy melyik irányba érdemes tovább indulnom, esetleg mely gépeket lenne még érdemes megnéznem?

Illetve lenne még egy olyan kérésem, hogy ha valakinek van a fentebb említett valamelyik géppel készül RAW formátumú tájképe, azt megosztaná velem? A legjobb lenne, ha lenne hozzá a váz által kreált jpg is. Neten csak jpg-ket találok :(

Köszi :R

(#38691) MrChris válasza Wolfskin (#38689) üzenetére


MrChris
nagyúr

75000 hirdetik a régi csúnya ezüstöt 90-ért a feketét, 115-130-145 az újabb feketét. Pana II-est venném ;] de igazából egyikre sincs vágyásom.

(#38692) Vanir


Vanir
veterán

Üdvözlet! Némi segítségért jöttem, hogy mit érdemes vennem kezdőként. Nem vagyok totálisan, teljesen fogalmatlan, és úgy érzem, hogy a jelenlegi gépem (egy Canon A540-es kompakt) már kevés.

A gépre szánt maximális összeg legyen 50 000 Forint, egy ötössel még feljebb tudok menni, ha tényleg nagyon muszáj.
Elsősorban mindenre is használnám. :DDD A főbb profil a tájképekben lenne (panorámák is), de akadna még street bnw, némi minimalizmus, tízemeletesek tetejéről látkép, meg hardvertesztekhez makrófotók. Portrék, emberek kevésbé.
Egy MILC-nek örülnék a legjobban méretileg, de nem feltétlenül csak az jöhet szóba.
Videó kellhet, FullHD elég, ha tudja 720-ban az 50 FPS-t az nagyon király, de nem létszükséglet
A használt piacot (főleg a Hardveraprót) preferálom.

Nincs olyan márka ami felé hajlok, akármi jöhet. Fontos, hogy az ötven rongyos összeg már obival együtt értendő. Ha ennyiért nincs értelmes cserélhető obis, akkor fontolóra veszek kompaktot is, de erősen a DSLR/MILC vonal felé húz a szívem.
Nyilvánvalóan ekkora keretből nem várok csodát. A volt barátnőm karcos kitobis, öregecske EOS 350D-jével vígan elkattintgattam.

Ha valaki tud Győrben megbízható használtcuccos boltot, azt is szívesen fogadom.

Előre is köszönöm!

(Van az aprón egy Nikon 1 S1, azzal erősen szemezgetek, jó vétel?)

[ Szerkesztve ]

(#38693) Wolfskin válasza MrChris (#38691) üzenetére


Wolfskin
őstag

115-ért hol láttál II-es feketét? :O
am a kettő közül is az újabbat vennéd, megér annyival többet?
a pana II miért jobb?
és miért nincs vágyásod...?

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#38694) pandur99 válasza berobi78 (#38690) üzenetére


pandur99
aktív tag

Egy Oly E-M5/10 (I) + kitobi + 45/1,8 talán kezdetnek belefér a keretedbe.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#38695) jjeahh válasza Vanir (#38692) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ha türelmes ember vagy vadássz egy gx1-re, g3-ra vagy olympus e-pl5-re és egy kitobira. Ezek általában 5-10k-val többe fájnak a keretednél, de ha résen vagy azért kifoghatod őket olcsóbban is.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#38696) faki_ válasza berobi78 (#38690) üzenetére


faki_
senior tag

Főleg a Fuji részhez tudok hozzászólni:

"Van itthon pár régi M42-es manuál obim (helios 44m 58mm, jupiter 37A 135mm és jupiter 21M 200mm), ezeket néha előveszem, és lövök velük egy-két képet, de nem jellemző."

MILC-nél a belenagyítható élőkép (és esetleg az élkiemelés) miatt más lesz a használat és a sikerélmény is.

"Amire használom a gépet, az 90%-ban a kisfiam fotózása (20 hónapos örökmozgó)"

Amennyiben autófókusszal gondolod, akkor az X-E1-et nyugodtan lehúzhatod a listáról.

"családi események, általában rossz fényviszonyok között"

Itt jól jöhet a Fuji átlagon felüli magas ISO-s teljesítménye és az X-E1/2 praktikus, felfelé billenthető kis vakuja vagy a viszonylag olcsó Meike MK-320 (utóbbi valószínűleg Olympusra is van).

"Arckövető autófokusz."

Az X-E1 ismét kilőve.

"Ezekhez kapható kitobi képe mennyire áll távol az általam jelenleg használt Tamrontól?"

~3.75 méter. :D Nem tudom, de a 18-55mm nem egy átlagos kitobi, ill. az ára sem, használtan is kb. 80-90e Ft. A 16-50mm harmadár, de csak a szokásos fényerőt hozza, viszont tájképekhez a kezdő 16mm jól jönne.

"A jövőben vennék hozzá egy fényerős portré obit ... (bőven 100e alatt használtan)."

A Fujit lehúzhatod a listáról, ha meg is elégednél a 60/2.4-vel, az se nagyon van 100e alatt.

"és egy telét"

A nem túl fényerős, de remek minőségű 50-230mm az eBay-ről általában újonnan az itthoni használt árán beszerezhető, kb. 50-60e Ft.

Utómunkához nincs nagy érzékem, látásom, de kb. 1,5 év Fuji RAW-ozás után visszanézve a képeket, úgy éreztem, csak rontottam képeken a feldolgozással. :B Így már nem nagyon foglalkozom vele, elég az én szintemre a JPEG, inkább jobban figyelek a helyes expóra.

(#38697) fefe9 válasza Vanir (#38692) üzenetére


fefe9
tag

A Nikon 1 S1 kitet én árulom, erről tudok nyilatkozni: kompaktról váltottam tavaly novemberben erre a kitre, hát mit mondjak, egy űrtechnológia ahhoz képest, nyilván minden viszonyítás kérdése. Ez a belépő kategóriája a MILC-eknek, bitang autófókusza van, kicsi, könnyű. A színeivel sem volt gondom, kezelhetősége egyszerű, van beépített vakuja, ami billenthető, lehet vele plafonra deríteni. Az aláírásomban lévő Flickr linken találsz képeket, amiket vele készítettem.

Én spec. azért váltottam (Pana GX7-re), mert kinőttem a rendszert, sokat használok régi manuális objektíveket, amihez szükségem volt a keresőre. Gondolkodtam rajta, hogy megtartom másodgépnek, de anyagilag ezt egyelőre nem engedhetem meg.

--- https://flic.kr/ps/37w6iv ---

(#38698) MrChris válasza Wolfskin (#38693) üzenetére


MrChris
nagyúr

A zindexen korábban, nem ma. Pana 2-es külsőre jól néz ki :D Jó a képe, bár nemtom Olyéhoz mekkora az eltérés. Van benne stabi, bár neked ez IS miatt nem lényeg.
Nekem még 60-at se ér meg, fixeim vannak és minél kisebb méretet preferálok, egyetlen 20-assal is elvagyok, meg inkább fényerő, mint távcső képesség.

(#38699) Vanir válasza fefe9 (#38697) üzenetére


Vanir
veterán

Köszi, delutan irok privatot!

(#38700) tvamos válasza Vanir (#38699) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ha manualozni akarsz, akkor hanyagold a Nikon 1-et, ha automataban videozni, meg point and shot kepelni, akkor szerintem jo valaszatas. (Nekem J5 van. Szenzorban ez sokkal erosebb azert.)
Ami meg nagyon jo benne, hogy zsebre tudod vagni az ekvivalens 300 vegu obival, ami azert nem rossz.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.