Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FirstTripla
tag
válasz #31733248 #38749 üzenetére
Köszi a képeket, tényleg semmi hibát nem láttam rajta, és a 50mm-es 1.8-as obival készült képek nagyon meggyőztek, hogy beszerezzek egy ilyet főleg ha ennyiért is hozzá lehet már jutni .
(#38750) 80hun
Hát ahogy nézem most van rá pénzvisszatérítés és ha veszek egy alap 14-42 -es kitet meg hozzá egy 70-300-as obit akkor lényegében a keretet már túl is vittem picivel, de gyengébb teljesítményt kapok mint a sony a6000 esetén. Legalábbis sorozatfelvétel, szenzorméret tekintetében. -
80hun
addikt
válasz FirstTripla #38751 üzenetére
Szenzorban elhanyagolható a különbség.
Hidd el mindkettő gép volt elég sokáig nekem.Azt tudod hogy az Oly 75-300-as tele egy jó nagy átfogás. Apsc-re egy 100-400-as obi kéne helyette.
Én a sima duplakitet venném a helyedben 270e-ért és ebből még visszaigényelhetsz 31e-t
A 40-150-es oly semmiben nem arad el a sony 55-210 v a nikon 55-200 teléjétől és még az átfogás is ugyanaz.A gyors sorozat meg max sporthoz kell
-
t72killer
titán
Nagyon jó videós gép a gx80. A 4k szép, jó obival übereli az rx100iv képminőségét annak nyavajái (túlmelegedés, rolling shitter, gagyi akksiidő) nélkül. A stabilizálás szuperül használható, gimbal (van amúgy, came single) nélkül is értelmes eredményeket ad - míg a sony csúnyán berázódik. Egyetlen hátulütője a sonykkal szemben a követő AF bénázása. Ez mondjuk az én táj és családi videóimnál nem téma, de ha valaki pl sportot videózna, ott gond lehet.
Egy akksival kb bő egy órát tudok filmezni.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
MrChris
nagyúr
Tudom ajánlani a 80hun által is javasolt EM10/2-t, mint ahogy írta minimális az iso elmaradása a kicsivel nagyobb szenzorhoz képest, a 14-42 is éles, jó objektív. Magam is próbáltam egy hétig ingyen ezt a vázat. Az itt napokban lefitymált szenzorstabija döntött nálam hogy az IS kelleni fog a következő vázamba, ami a GX80 lett. Milcek közt a m4/3 rendelkezik a legnagyobb használt piaccal, egyre nyomottabb áron, az Oly kitobiját már 22 ezerért is, de 25e-ért szinte azonnal meg lehet venni. Ha még nagyobb látószögre vágysz, a Pana 12-32 objektívvel nagyon jó kis alap cucc, amit használtan akár 45ezerért is megkaphatsz.
A Sony 16-50-nél azért érdemes szem előtt tartani, hogy ha nem f8-11en használod és nem zoomolsz rögtön bele 20mm-re (ezzel persze elveszíted az igazán nagylátó részt) akkor igen csúnyán viselkedik. Itt magad is összevetheted a Pana hasonló kicsi 12-32-es objektívjével: Sony1, Pana1, Sony2, Pana2. Egy templom, vagy más épület belsőhöz meg jól jön a nyitva is éles nagylátó obi, de nálam még otthon, általános szobai világításnál tág rekeszen se baj, ha nem szellemképesedik és a kép 1/3-nál nem mosódik el a család. Ezzel a kellemetlen hátulütőjével tesztekben is találkozni 1, 2... gondolom nem egyedi eset. -
-
FirstTripla
tag
Hát, hogy ha tényleg nem annyira feltűnő a kisebb méret akkor lehet maradok a m4/3-os szenzoros gépeknél.
Illetve akkor ha jól értelmezem a m4/3-os gépeknél akkor 2-szeres szorzóval lehet 35mm-re átszámolni a gyújtótávot, mint ahogyan pl az APS-C esetén 1.5-szeres.(#38758) MrChris
Amit néztem régebben tesztet a Sony a6000-ről ott is ilyesmi hibák jöttek elő, csak nem tudtam akkor még hova tenni ezt az információt, mert annyira nem foglalkoztatott a MILC téma. Illetve nekem azért fontos egy tájkép esetén, hogy a szélein is éles legyen valamennyire nagyobb látószögben.Ezek szerint akkor jelenleg a m4/3-os vázak esetén a Pana GX80 és az Oly E-M10 mark 2-es váz lenne a kérdés (sajna a GX8 már másabb árazású, pedig nagyon tetszik a felhajtható EVF). Videóminőségileg, illetve stabilitás szempontjából jobban járnék a Panasonic-a főleg ha elsődlegesen állvány nélkül használom a gépeket, de milyen más előnyei illetve hátránya van még a két gépnek?
Előre is köszi.
-
MrChris
nagyúr
válasz FirstTripla #38761 üzenetére
A videó elég meghatározó váz választásban, Olympus gyenge ebben, de változó kinek milyen az ingerküszöbe. A GX80 videó minőségben nagyon jó. Főképp ha úgy FHD-zol, hogy 4k-t editálás után konvertálod 2k-ba. Általában a videózás igénytől függően sok utómunkát kíván. Stabi képessége hasonló, azon a téren mondanám mindegy melyik. Javasolnám, hogy használd ki az Oly tedd próbára lehetőségét, hogy egyáltalán képbe kerülj mire is van szükséged. Objektívek terén is érdemes szétnézni, az EZ14-42 motoros, kicsit kompakt feeling, én nem szeretem, Pana 12-32-n nincs fókusz gyűrű, tapifókusszal oldom meg. GX80-on nincs mikrofon csati, és a fogása nem annyira jó, kicsit nehéz. Ha a videó minősége másodlagos akkor az Olyval jobban jársz.
-
FirstTripla
tag
válasz MrChris #38762 üzenetére
A videóvágást szeretem csinálni, legyen szó szín korrekciótól kezdve kisfilmekig. Személy szerint én jobban szeretem a nagyobb méretű gépeket, persze nem a 2kg-os obit meg ilyenek, csak aminek van kényelmes fogása külön markolat nélkül. Ha a Panasonicot veszem, akkor inkább ráköltöm a még +20k-t viszont akkor a 14-140-essel az átlag felhasználásom biztosítva lesz, amit majd késöbb ha szükséges egy 100-300-as obival kibővíthetek, vagy egy fényerős fix-el. Egyedül ami tetszik az hogy van lehetőség eltüntetni az idő limetet és átváltani ntsc üzemmódba a fényképezőt Panasonic esetén.([videó róla], egyedül a géphezkötés ami zavaros még, hogy hogyan lehet normálisan használni ebben a szervíz üzemmódban, illetve a háromszög minden kikapcsoláskor bár az megszokható).
De majd akkor kipróbálom ha lesz egy kis időm, és letesztelem. -
MrChris
nagyúr
válasz FirstTripla #38763 üzenetére
Idő limit eltüntetéstől nem írtam, nézz át a m4/3 topikba, hito már nagyon sok Panán kipróbálta és maradt a limit!
-
Wolfskin
őstag
válasz silmatauki #38760 üzenetére
köszi!
am EZ14-42-t akartam írni, az Oly-ra, de gondolom ez egyértelmű volt..
mondjuk azon csodálkozom, h újonnan a pana olcsóbb majdnem egy huszassal, mint az olympus...
a manuális fókuszálás hiánya az nagy probléma? az eddigi 14-42 IIR obival nem emlékszem, hogy kerültem-e olyan fényszegény környezetbe, hogy manual kelljen fókuszálni. de előfordulhat. van erre valamilyen "kiskapu", megoldás ezt áthidalni...?még mindig azon agyalok, hogy az e-m5 + 14-150 (plusz MF minolták) mellé kellene egy univerzális kicsi optika, amivel olyan "zsebrevágós" lesz a gép (persze leszedem a markolatot is, a váz önmagában elég kompakt méretű). mert sokszor, amikor nem fotózni indul az ember, inkább nem viszi a nagy gépet, de jó volna azért egy zsebrevágható kis kompakt megoldás (a telefon és a gép közé)..
nem tudom, hogy járok jobban, ha veszek inkább egy ilyen pana 12-32-t, vagy ugyanazért az árért egy zsebkompakt gépet (XZ-10, XZ1, XZ-2, SH-60 stb. vagy valami más rel. jó fényerejű, nagy érzékelős, min 28-ról induló kis gépet)
szerintetek melyik a jobb megoldás?[ Szerkesztve ]
''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
Nippon
őstag
válasz FirstTripla #38761 üzenetére
AF-S-ben picvel jobb az Oly és a Pana is az A6000-nél. Viszont AF-C-ben és témakövetésben kanyarban sincsenek hozzá képest ezzel még kiegészíteném a korábban leírtakat. Mindegyik jó a felsorolt gépek közül, egyikkel sem hibázol csak válaszd azt ami az igényeidnek a legjobban megfelel.
-
Wolfskin
őstag
válasz silmatauki #38768 üzenetére
Én sem szeretném, de egyáltalán lehetséges? Van olyan szitu, amikor az AF full csődöt mond? Ilyenkor hogyan lehet menteni a helyzetet?
-
silmatauki
őstag
válasz Wolfskin #38769 üzenetére
GM1-gyel használtam csak a 12-32-t. Soha nem kényszerültem manuálfókuszra. Persze nem is próbáltam pl. kerítés-szemeken átlövős stb. képeket csinálni (azaz ahova jellemzően kellhet a manuál).
Ha mégis félsz tőle, a 12-60 sem rossz vétel, bár sokkal hosszabb (de nem zavaróan nehezebb), azon van MF ring, és a 12-32-es tartományban állítólag ugyanolyan jó az IQ-ja, mint a 12-32-é. (Személy szerint a 2-t még nem hasonlítottam össze; mind2m van.)
-
Wolfskin
őstag
köszi mindenkinek a tippeket.
a gyors előzmények. van egy e-m5 + 14-150 és egy e-pl3 +14-42 RII +VF-3 gépem, meg egy csomó manuális optikám, ált célszerszámok.
van emellett egy olyan rossz tapasztalatom, még a régi tükörreflexes időkből, hogy amikor nem kimondottan fotózás céllal kelek útra, kétszer is meggondolom, hogy vigyek-e magammal gépet, és általában másodszorra mindig nem a válasz. mert nagy, mert nehéz, mert féltem.
ezért kerestem olyan megoldást, ami relatív jó, de elfér egy zakó zsebében (tipikus eset kiállításon, konferencián), amikor tehát inkább az események dokumentálása a lényeg. kb a telefon és a gép közé.
a telefon azért nem igazán jó, mert nagyon szeretek éjszakai hangulatfotókat, városképeket is csinálni, kitámasztva, hosszú záridővel. a telefon meg csak felnyomja az iso-t, az addig zajos képek élvezhetetlenül mosottak is lesznek. (bár a note 4 ebből a szempontból még istenes...)
az e-pl3 és az e-m5 méretre kb egyforma, emiatt másodgépnek nem igazán érdemes megtartani.
a legfontosabb méret amúgy is a mélység (= ház+optika hossza), ezért gondoltam veszek egy 14-42 pancake-t, de nem tetszett, h motoros a zoom, aztán jött a 12-32, legalább nincs teljes átfedés, van egy 24-esem is. ezt akár az e-m5-re is feltehetem, leveszem a markolatot, kompromisszumokkal kész a zsebgép és eladjhatom ez e-pl3-t)
a B./ terv lenne, valami kompakt. vannak most már nagy (1") érzékelősök (RX100), nagy fényerősök (xz-1,2,10 canon G stb)., amiknek teleszkópos az optikája, tehát laposabbak valamivel.
az RX 100 jó, de drága még... az XZ lenne, jó, de annak meg hiába nagy fényereje, az előny elvész a kisebb érzékelőn (se mélységélessége nem lesz, se az iso-t nem lehet feltolni annyira, tehát itt a m43 azért még ráver gyengébb fényerővel is).
most itt tartok, és pillanatnyilag afelé hajlok, hogy a 12-32 jobb és olcsóbb megoldás annyival, mint amennyivel nagyobb a zsebgépeknél. tehát ez tűnik az legjobb kompromisszumnak...''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
Muerte68
addikt
válasz Wolfskin #38776 üzenetére
12-32-szerintem-ha képminőséget akarsz nem érdemes lemenni m4/3-alá.Én az A5000-t kitt obival tudtam igy zsebre dugdosni,emiatt nagyon szerettem-az OM10-se nagy de az A5000-tokjába max az obit tudom berakni .Kellett az EVF-emiatt váltottam most tervezem egy palacsinta beszerzését-a jobb hordozhatóság miatt.
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
törölt tag
Rossz választás ezek között a gépek között már nincs, persze érdemi különbségek azért akadnak. A Sony szenzora minden szempontból jobb, mint a Panáé, zajban egy egész fényértéknyi különbség van köztük. A mélységélesség kérdése is élénken foglalkoztatja a fotósokat, hiszen az ember sokszor akarja leválasztani a témát, ebben a nagyobb szenzor előnyt jelent. A m4/3 és az APS-C között durván egy fényértéknyi a különbség, az utóbbi javára. Egy fényértéknyi különbségért a fotósok sokszor százezreket hagynak a kasszánál - objektívenként. Ha nincs erre szükséged, az már kérdés. Nekem a Panasonic GX7 több okból kifolyólag nem jött be, nem kis részben valószínűleg azért, mert az A6000 már elkényeztetett.
A 16-50-es kitobi gyengeségeit mérlegre kell tenni, aztán eldöntöd, tudsz-e velük együtt élni. Azért tettem be a minta galériát, hogy meg lehessen ítélni, milyen a való életben. A Bazilika mennyezetéről készült kép például 16mm-en, f4-es rekesszel, ISO 1000-es érzékenységgel, kézből készült - nekem ez a teljesítmény már elég. Ha a kép rossz, az legtöbbször nem az obi hibája.
-
silmatauki
őstag
válasz #31733248 #38779 üzenetére
És persze tegyük hozzá az igen olcsó és igen jóminőségű m43-as objektívparkot, amiben erősen ráver a m43 az APS-C sonykra. (Persze a FF Sony-k egészen más kategória – ha az A7RII-ben lenne Pixel Shift-szerűség, azt vetettem volna a céggel, és nem K1-et, , mert pl. obiadaptálhatóságban az FF Sony-k nagyon-nagyon jók.)
(Ja, nem vagyok m43-fan; a büdös életben nem használnék pl. m43-at nagyon komoly panófotózásra. Arra ott a – különösen pixelshifttel - szenzációsan jó céges K1… Hát az valami hihetetlen jó cucc!)
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz silmatauki #38780 üzenetére
-
Tin_Shield
őstag
válasz #31733248 #38779 üzenetére
Én inkább úgy fogalmaznék megszoktad a Sonyt. Amikor sok év Nikonozás után Olympusra váltottam, többször is földhöz akartam vágni az E-M5-öt, annyira bosszantott eleinte. Aztán eltelt két-három hét és szépen összeszoktunk, késöbb meg is szerettem minden hülyesége ellenére. Pár napos használat után én biztos nem mondanék sommás véleményt, mert abból ilyen user error beütésű dolog születik csak.
[ Szerkesztve ]
-
silmatauki
őstag
válasz t72killer #38781 üzenetére
"Bármelyik digi géppel megoldható."
De közel sem olyan gyorsan / egyszerűen, mint a K1-en. Ha sok képet csinálsz (jellemző felállás panózásnál – én egy 35-ös, kitűnő Samyanggal nyomom K1-en a panókat), akkor (az említett 35-össel) 5*12 + 2 képet kell csinálnod egy helyszínről. Ennek mind a fotózása, mind az Iridient-beli RAW-exportja pillanatok alatt és automatikusan(!) megvan, ha a kamera hivatalosan támogat ilyen pixel shiftet (vagy összehasonlítható techet, lásd Oly 1/5 MkII-k).
-
t72killer
titán
válasz silmatauki #38783 üzenetére
Ez így van, kényelmesebb a dolog. Bár a photoshop-oshoz nem kell állvány.
-
törölt tag
válasz silmatauki #38780 üzenetére
"És persze tegyük hozzá az igen olcsó és igen jóminőségű m43-as objektívparkot, amiben erősen ráver a m43 az APS-C sonykra."
Ha alaposan megnézed, az MFT-s objektívpark egyáltalán nem olcsóbb a Sony APS-C-nél, gyakorlatilag egy árban vannak, minőségben pedig a Sony E-Mount egyáltalán nem áll rosszul. Két objektívre szoktatok állatorvosi lóként hivatkozni, a 16-50-es kitobi 16-20 mm közti képszéli teljesítményére és a 16mm-es fixre. Ezeket leszámítva csak jó és nagyon jó obi van a rendszerben.
-
silmatauki
őstag
válasz #31733248 #38785 üzenetére
Szerintem ne kezdjük újra a parttalan hitvitát. Egy gyors kérdés csak: van-e olcsó, de minden tekintetben (wide-ban is) jó(!!!!) alapzoom APS-C Sonyra? M43-ra ott a 12-32, sőt, ha minden igaz, a 12-60 is, ami ráadásul WR...
és akkor még a fillérekért megkapható (most pl. a 25/1.7 30 eur-ért, ha G7 kitet veszel), fényerős obikról nem is beszéltem.
-
rumos14
nagyúr
válasz silmatauki #38786 üzenetére
azt még hozzátehetted volna, hogy "Panasonic vagy Oly felirattal", és akkor biztos NEM a válasz
akciókból pedig általános érvényű következtetést levonni, sztem nem érdemes -
asdf_
veterán
válasz Tin_Shield #38782 üzenetére
Pár napos használat után én biztos nem mondanék sommás véleményt, mert abból ilyen user error beütésű dolog születik csak.
Es plane nem linkelnem az erdeklodoknek kb. kethetente.
-
t72killer
titán
A sony sales-osztálya. Ezenkívül mondjuk az a6300 videós képességei, ill hogy a szenzor alig marad le a FF nagytesótól.
-
rumos14
nagyúr
válasz t72killer #38790 üzenetére
tényleg fura, hogy az újabb cuccoknál 400-zal váltják a dollárt, a régebbieknél pedig maradt a 300 körüli árfolyam.
a DXO számok szépek és jók, van, aki fogékony erre, de egy FF szenzor azért nem csak az 5-tel nagyobb DXO értékről szól, hanem sokkal inkább a mélységélességről - az már szubjektív, hogy ki mennyire kívánja - és az adaptált obik jobb használhatóságáról.bevalom őszintén h nem elsőre értettem meg, mi is a célja a gyönyörű, rendezett piros "satírozásnak" a kolléga szkrínsotján
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz rumos14 #38792 üzenetére
Ha natív obikról beszélünk, igen, ott a DOF hátrány, ha adaptáltról, akkor nincs hátrány, a speed booster behozza a "lemaradást".
#38791: Ha a DXO nem lenne elég.
-
grigo
őstag
Nem tervez valaki karácsony környékén olyan m4/3-as rendszerű gépet venni ami 12-32-es panával jár és akinek csak a váz kell? Mert azzal lehet tárgyalásokba bocsátkoznék
https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/
-
Wolfskin
őstag
sziasztok,
találtam egy cikket arról, hogy a panasonic 12-32 a pana gépekkel a gépen belül szoftveresen korrigál egy csomó optikai hibát (CA, elszíneződés), míg ugyanez az optika az e-m5 vázon produkálja a hibákat.
a hozzászólók közt írta valaki, hogy csak az e-m1 és e-m10 tud ilyen hibákat szoftveresen korrigálni.
kérdésem: ez valóban a váz "hiányossága" vagy csak a váz és az optika (pontosabban a két gyártó) közti szoftveres inkompatibilitás a, tehát pl egy EZ14-42 optikával az e-m5 is tud ilyet?itt a cikk:
https://cyleow.blogspot.hu/2014/01/lumix-g-vario-12-32mm-on-om-d-e-m5.htmlezek fényében jobban melyik optikát javasolnátok e-m5-re, a pana 12-32 vagy oly 14-42 pancake
pana 24-ről indul , nincs MF
oly: 84-ig megy motoros zoom[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz silmatauki #38786 üzenetére
"Szerintem ne kezdjük újra a parttalan hitvitát. Egy gyors kérdés csak: van-e olcsó, de minden tekintetben (wide-ban is) jó(!!!!) alapzoom APS-C Sonyra?"
Persze, ott van például a régi Sony 18-55, kb. fele annyiba kerül használtan, mint az említett Panasonic. A jobb felső sarokból vágtam ki én is a mintát, mint MrChris kolléga, íme az eredmény:
Panasonic 12-32mm @ 12mm f3.5:
Sony 18-55mm @ 18mm f3.5:
Csak az érdekesség kedvéért:
Sony 18-105mm f4 @ 18mm f4:
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- BestBuy topik
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése