Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39651) Nippon válasza Muerte68 (#39648) üzenetére


Nippon
őstag

Ilyen nem szabad leírni, egyrészt akkora a szenzor, hogy egyes mft-s embereknek szorongást okozhat, másrészt ráadásul Sony, tehát kerülendő, messziről.

[ Szerkesztve ]

(#39652) vassmate válasza Muerte68 (#39650) üzenetére


vassmate
csendes újonc

És Panasonic (GX80) oldalon milyen az obi kínálat?

(#39653) jjeahh válasza Nippon (#39651) üzenetére


jjeahh
nagyúr

:DDD :DDD

Amúgy nekem pont az álomvázam, kár hogy nem vagyok ennyire eleresztve pénzügyileg, pattintanám is rá a fórumon sokak által annyira "kedvelt" F0.95-ös mitakont oszt csók :D Persze még ez a gép sem lenne minden célra tökéletes, kutyafotóra továbbra is valami gyorsabb masinát használnék...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#39654) Muerte68 válasza Nippon (#39651) üzenetére


Muerte68
addikt

Nekem EM-10-em van de volt Sony is azt is szerettem csak nem volt Evf és gyengül a szemem :(((
De egy A6000-et elfogadnék bármikor csak túl van a keretemen sajna.
Fujin is gondolkodtam de drágák az obik-majd valamikor később :U
Az m4/3 most ami a leg pénztárca barátabb jelenleg azért ezt választottam,de 200-as kerettel más is játszik.

vassmate elég bőséges mondjuk suk a duplázás oly pana részről-a kitt obik olcsók viszonylag a fix Sigmák is elég olcsók-a pro obik elég drágák és nagyok,cserébe jók :D

[ Szerkesztve ]

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#39655) tvamos válasza 80hun (#39620) üzenetére


tvamos
nagyúr

Es az A7-II stabija milyen? Az is gyengusz?

(#39629) jjeahh válasza pandur99 (#39628) üzenetére
Az a baj, hogy az elso dSLR/MILC-es kerdez valamit, utana meg megy a veszekedes a VR-en, es O nem fogja tudni eldonteni, hogy szuksege van-e ra, vagy sem. Jo lenne leirni par szoban az osszefoglaloban, mikor jo a VR, meg mikor kell kikapcsolni, ilyesmi. (En szemely szerint fontosabbnak gondolom, hogy magas ISO-n is jo kepeket keszitsen a vaz, mint a vaz stabit, de ez az en szemelyes velemenyem, nem gondolom, hogy relevans lenne...)

(#39648) Muerte68 válasza Nippon (#39646) üzenetére
Meg a vaz sem fer bele a keretosszegbe...

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#39656) sasa134 válasza vassmate (#39652) üzenetére


sasa134
addikt

Tessek: [link]

Avanti Roma

(#39657) Muerte68 válasza tvamos (#39655) üzenetére


Muerte68
addikt

Tudom hogy nem de a kívánalmaknak az felelne meg legjobban :U
-csak poénnak szántam tudom hogy brutál drága sajnos :(((

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#39658) Tin_Shield válasza zümzümm (#39649) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Alacsony ISO-n minden gép jó képeket készít, még a "pöttömszenzoros" mft gépek is, az APS -C szenzorok előnyéből itt még kb. semmit sem fogsz érzékelni.
Szerintem egyértelműen objektív oldalról közelítsd meg a kérdést, gondold végig milyen látószöget/szögeket szeretnél, és nézd meg a kiszemelt gyártó mit kínál belőle és mennyiért. Ilyen igényekkel a kitzoomokat szerintem hamar ki fogod hajítani, talán a Fuji 18-55-t nem.

A Fuji (vélhetőleg) azért hagyja ki az IBIS-t a vázból, mert az X bajonett tervezésekor nem láttak benne elég fantáziát. Amúgy jogosan, az Olympus 5 tengelyes megoldása előtti váz stabik nem sokat értek. És ahhoz, hogy az IBIS ne okozzon érzékelhető képminőség romlást az objektívek által vetített jó minőségű képnek kissé nagyobbnak kell lennie szenzornál, mert egyébként könnyen "kimozoghatja" a szenzor. Ha ezt nem tervezték bele a bajonett és az objektívek megalkotásakor, akkor utólag már nem könnyű hozzápiszkálni.

(#39659) 80hun válasza tvamos (#39655) üzenetére


80hun
addikt

Az is kb 2.5-3 Fé lehet max(nekem már bőven elég) , de a stabi nélküli A7-el sincs gondom max ha kell a záridő meglövöm erőből :)
Az A7II még az mc11 miatt lehet érdekes mivel már használható af van canon obikkal :)

(#39660) madgie válasza zümzümm (#39649) üzenetére


madgie
titán

Igazából majdnem mindegyik Fuji alapzoomban van optikai képstabi, az olcsó, műanyag, átlagos fényerejű (de nagyon jó képű!) 16-50-ben ott figyel, az old school, kitűnő, méltatlanul alábecsült 18-55/2.8-4-ben szintén ott van, a drágácska, kicsit méretes 18-135 ultrazoomban dettó.

A legdrágább 16-55/2.8-ban nincs csak OIS, de annak a megvétele szerintem nem fenyeget.

(#39661) pethob válasza madgie (#39660) üzenetére


pethob
aktív tag

Plusz a jövőre megjelenő 80/F2.8 fix macro objektívben is lesz stabi, hogy a makróban stabiért kiálltók hangja is meghalgattassék. Mellesleg az nyilván egy egész jó ekv 120mm-es portré objektív is lesz...

Aprópó, melyik másik gyártó adja még meg milyen lencsékkel jön ki 2 évre előre?

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#39662) pethob válasza zümzümm (#39636) üzenetére


pethob
aktív tag

"OKs, de a gyakorlatban nem érzed hátrányát annak hogy nincsen stabi?"

Nem.

De ha ez nem elég gondold át:

1. Egyetlen Nikon vagy Canon (vagy Pentax vagy Sony) tükrös vázban sincs szenzor stabi. Pedig sok közülük több mint 1MFt. Ilyennel fotózták a Te lagzidat is. Sötétedés után is...
(Szerinted a profi fotósok túlnyomó többsége birka, hogy nem vázstabis gépet vesz? Vagy lehet, hogy tényleg nem annyira fontos feature?)

2. A 2011-ben vásárolt, azóta már eladott Canon APS-C vázam egy fényerős, de azért még messze nem a legjobb 28/F1.8 vagy 50/F1.4 objektívvel már 5 évvel ezelőtt is képes volt a gyerek szülinapján 3 tortagyertya fénye mellett bemozdulásmentes és jó minőségű (10×15-ben nyomtatva biztosan nem zajos) képet készíteni. Stabilizálás nélkül, kézből. Azóta fejlődtek a szenzorok és vannak ennél fényerősebb objektívek is. Mire akarsz stabit, ami ennél is kevesebb fény?

Ha az egyetlen életcélod, hogy teljesen statikus sötétben lévő témákról kézből készíts jó képeket fix fényerős objektívekkel, akkor vázstabis gépet kell venned.

Egyébként meg megveheted, bármelyik említett gépet, mivel - nem megbántani szeretnélek - a technika úgyis bőven többet fog tudni, mint amit Te ki tudsz belőle hozni.

Amúgy persze még mindig almát a körtével akarsz összehasonlítani. Teljesen érdektelen, hogy milyen a szenzorstabi az MFT-ben, ha APS-C vagy FF rendszert akarsz. És tök mindegy milyen minőségű objektíveket csinál a Zeiss az A7II-höz, ha a kereted egy jóval olcsóbb Fuji vázra sem elég.

A piac nyilván nem hülye, azért a dolgok ára és minősége között van erős korreláció, de legtöbbször minimális minőségi javulásért kell fizess aránytalanul sokat. Közben meg bármelyik itt említett masina csodás képeket lő értő kezekben.

A végén úgyis csak a jól bevált tapizós módszer marad, el kell menni a közeli boltba, vagy a legközelebbi bemutató napra, és kézbe venni a gépet, mert úgyis az a legfontosabb, hogy szeresd használni!

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#39663) pandur99 válasza pethob (#39662) üzenetére


pandur99
aktív tag

Jobb lett volna, ha ezt a hozzászólást nem írod meg. Inkább nem minősítem.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#39664) Rapid136 válasza pethob (#39662) üzenetére


Rapid136
őstag

hehehe
"1. Egyetlen Nikon vagy Canon (vagy Pentax vagy Sony) tükrös vázban sincs szenzor stabi. Pedig sok közülük több mint 1MFt. Ilyennel fotózták a Te lagzidat is. Sötétedés után is..."
Na szóval:
1. mind a Pentax, mind a Sony tükrös vázakban mindig is volt érzékelőstabilizátor... és az obikban nem
2. a Canon, Nikon vázakban valóban sose volt, ellenben a legtöbb gyári obiban igen

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#39665) MrChris válasza pethob (#39662) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ne vedd sértésnek, az a kép alakult ki, hogy még soha sem próbáltad ki milyen IS-os vázat használni. Megvolt a digit fotós társadalom nélküle, viszont mint ahogy korábban dslr-nél nem létező, Olympus által bevezetett élőkép funkciónak, úgy ennek is van helye. Sok túristát látok aki a nagy lufi vázzal kompaktosan fotóz, nem használja a minőségi fotózást szimbolizáló 'szent' tükröt :D kvázi útban van :DDD Az IS-nak is meg van a helye, de ezeket a szitukat már sokszor elmondtuk. Sokunknak meg igen drága mulatság a fényerős objektív, hogy ezzel kompenzáljunk, pláne nagylátónál. Videónál pedig ilyen pici, könnyű, remegve tartható gépeknél szinte nélkülözhetetlen. Ahhoz bő 1-2 kg kell, mint egy rendes videókameránál.

(#39666) Snoop-y válasza MrChris (#39665) üzenetére


Snoop-y
veterán

Igen lehet veluk ugy is akar csipobol is lodozni vagy malomkorzes kozben elcsattintani de arra felesleges megvenni a csodagepet mert a vegeredmeny kb egy telefonnal lekapom hogy ittjartam minosegu "foto" lesz :D

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#39667) silmatauki válasza MrChris (#39665) üzenetére


silmatauki
őstag

Pontosan. Sokan amúgy így (“dejszen 100 évig megvoltunk nélküle!”) próbálják azt is megideologizálni, hogy miért nincs szükség AF-re. Jó dolog az az IBIS, én is a fejemet fogtam, amikor olvastam az eredeti hsz-t arról, miért nem kell 100mm alatt stabi...

(#39668) grigo válasza silmatauki (#39667) üzenetére


grigo
őstag

Szerintem színes képet is csak műmájerek készítenek. Aki pedig nem érzi az égett magnézium szagát vaku használatakor nem is fotóz rendesen. Régen is megvoltunk elektronika nélkül. :DDD

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#39669) Muerte68 válasza grigo (#39668) üzenetére


Muerte68
addikt

:C :R :DD

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#39670) Throme válasza pethob (#39662) üzenetére


Throme
veterán

2 dologgal nagyon egyetértek.
Szóbajött gépek bármelyikével jól jár, és jó képeket tud majd készíteni.
A másik, hogy el kell menni és személyesen ismerkedni a gépekkel. Szerintem is fontos, hogy élvezze valaki a gép használatot.
Van olyan fontos, mint a technikai "fícsőrök"....

szvsz

(#39671) Snoop-y válasza Throme (#39670) üzenetére


Snoop-y
veterán

Plusz az hogy a vazban van e stabi vagy nincs semmiben nem fogja befolyasolni a kep minoseget.

Attol hogy tueles lesz es nincs bemozulas meg ugyanaz a papi fog visszamosolyogni a keprol ugy hogy egy villanypozna/lampaernyo all ki a fejebol/nyakabol a szuperul megkomponalt kep miatt.

De hat ha megveszed a legszuperebb gepet akkor mar minden keped kozolheti a natgeo vagy akar a Playboy...

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#39672) Throme válasza Snoop-y (#39671) üzenetére


Throme
veterán

Én ebbe a stabi témába bele se megyek. Partalan vita.
Vegye mindenki magának a fáradságot, hogy utána jár a különböző megoldások előnyeinek, hátrányainak a saját szemszögéből. Ugyanígy evf vs ovf... stb.
Meglehet itt kérdezni, csak mindenki a saját szemszögéből voksol valamire, azt ajánlja.

szvsz

(#39673) madgie válasza Throme (#39672) üzenetére


madgie
titán

Ennyi :)

(#39674) Snoop-y válasza Throme (#39672) üzenetére


Snoop-y
veterán

Igy van en ezert nem ajanlok semmit. Belepo gepek utan a szuk keresztmetszet elsosorban aztan ugysem a gep lesz hanem az optika amit racsavarsz (aztan lehet csodalkozni hogy hat basszus az ketszer annyiba kerul mint az alapgep :D) Sokan tulmisztifikaljak a gepeket.

Jo nyilvan van kulonbseg gep es gep kozott de nem is veletlenul kerulnek a pro FF gepek annyiba amennyibe:

Nincs feny vs Jeee megis van

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#39675) pethob válasza Snoop-y (#39674) üzenetére


pethob
aktív tag

Aztán a következő szint amikor rájössz, hogy a fotógráfus eszköze nem a fényképezőgép, nem is az optika hanem a fény. Azt kell megérteni/uralni, azzal tudod elkészíteni a képet. Legtöbbször majdnem mindegy, milyen géppel...

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#39676) pandur99 válasza pethob (#39675) üzenetére


pandur99
aktív tag

Igazad van. A fény a lényeg. Nem is kell fényképezőgép, elég egy fénycsapda. Becserkészed, elejted a fényt, aztán dobozba zárod, kitömöd, majd a falra szegezed..

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#39677) tvamos válasza Throme (#39672) üzenetére


tvamos
nagyúr

Hat persze, csak aki utana tud magatol jarni, az mar nem jon ide kerdezni. Szerintem epp az a lenyeg, hogy ra kellene vezetni a kerdezot, miben gondolkodjon, es hogy keressen. (Az osszeveszes, meg a parttalan vita helyett.) Ugyan ez OVF/EVF temaban is.

(#39675) pethob válasza Snoop-y (#39674) üzenetére
Vagy inkabb az a szerv, ami a ket szeme mogott (a ket fule kozott) van.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#39678) Snoop-y válasza pethob (#39675) üzenetére


Snoop-y
veterán

Legtöbbször majdnem mindegy, milyen géppel...

Azert orulok hogy nem egy pajtassal kell fotoznom ;]

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#39679) tvamos válasza Snoop-y (#39678) üzenetére


tvamos
nagyúr

De szeretnek egy pajtast! :O Kar, hogy mar igy is tul sok szir-szar (jobbara ertektelen) cuccom van.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#39680) Snoop-y válasza tvamos (#39679) üzenetére


Snoop-y
veterán

hasznalt piacon tuti van.

En egy ilyet vettem multkor

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#39681) pandur99 válasza Snoop-y (#39680) üzenetére


pandur99
aktív tag

Nekem még megvan az első gépem, egy Box Tengor, 6x9-es boxgép még a vháború előttről, de nem nagyon szeretnék csak azzal fotózni

[ Szerkesztve ]

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#39682) Neck válasza grigo (#39668) üzenetére


Neck
veterán

Én az irónia szagát érzem :DDD

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#39683) Rapid136 válasza silmatauki (#39667) üzenetére


Rapid136
őstag

Azért ne keverjük a dolgokat nagyon össze.
Semmi baj az AF-fel, de nem nélkülözhetetlen eleme a fényképezőgépnek a képalkotáshoz. Manapság is igen sokan alkotnak jobb rosszabb képeket nélküle. Ugyanez vonatkozik a képstabira is.
Két éve választottam egy magas zajtűrésű modern érzékelős vázat képstabi nélkül és lemondtam az AF használatáról. Köszönöm azóta is jól vagyok...
Nekem inkább az tűnik ideologizálásnak hogy a fentiek hiján már nem is lehet fényképezni :-)

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#39684) Tin_Shield válasza Rapid136 (#39683) üzenetére


Tin_Shield
őstag

És ugyanez igaz a magas zajtűrésű modern érzékelőkre is, nélküle is ugyanúgy lehet jó képet készíteni, mint AF és képstabi nélkül. Persze nem mindent lehet lefényképezni isoszáezer nélkül, ugyanúgy ahogy képstabi vagy AF nélkül sem (vagy legalábbis nagyon nehezen). Ezek a dolgok nem egymás ellen valók, ha valakinek szüksége van valamelyikre, akkor e szerint kell választani.
A kérdező eredetileg hosszú záridős, alapérzékenységű, rekeszelt képeket szeretne fényszegény környezetben (éjszakai városfotók). Részben állványról, erre bármelyik ma kapható gép alkalmas, részben állvány nélkül, erre viszont a képstabilizátoros (objektív vagy IBIS) megoldások valók, fölösleges coelhoi mélységű "bölcsességeket" gyártani (ezt általánosságban írom).

[ Szerkesztve ]

(#39685) Jegesmaci81


Jegesmaci81
aktív tag

Azért az elmúlt pár nap eszmecseréjéhez csak annyit tennék hozzá amatőrként (vagy még az se) hogy az itt kérdezőknek, velem együtt, kérdése, meg igényei vannak viszont tudása a fotózáshoz már kevésbé. Én is elgondolkodtam azon, hogy milyen jó lenne full frame sonyval kattogtatni de ha leszállok a földre rájövök hogy igazán pénzkidobás lenne, mert egy képzett fotós még egy 100ezres kompakttal is szebb képeket lő mint én bármivel.
Azt gondolom, hogy mint mindenben itt is végig kell járni a létra fokait. Nyilván nem kell a Lemezes fényképezőgéptől indulni, de talán felesleges 4-500 ezres szettel indítani a hobbit. Nyilván hasznos egy vázstabi, de talán kezdésnek nem a legfontosabb hisz nem csak kitartani kell tudni azt a gépet, hanem belőni az optimális értékeket. Lehet akármilyen stabilizátor, érzékelő, egy fényképezőgépben fel lehet szerelni méregdrága obikkal vakuval bármivel, ha a rekesz, zár iso stb értékek rosszul vannak beállítva.

Én minden fotózással ismerkedőnek (MILC/DSLR) azt tanácsolom, hogy kezdetnek a belépőszint vagy kicsit felette bőven elég lehet elindulni. Elég baj az is, hogy tudatlanul rendszert kell választani nem hogy még rendszeren belül konkrét gépet.

(#39686) tvamos válasza Jegesmaci81 (#39685) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nem feltetlen ertek veled egyet. Van a kezdok kozott is olyan ember, aki tudja, hogy mit akar fenykepezni, es esetleg jobb valasztas neki egy hasznalt FX, mint egy csili-vili kompakt, vagy bridge.

Nekem nem nagyon lehet segiteni, mert en barkacsolni szeretek, viszont szeretem olvasgatni a forumot. :) Foleg a vitakat. Probalom leszurni belole az okossagot.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#39687) Throme válasza Jegesmaci81 (#39685) üzenetére


Throme
veterán

Most akkor várjunk egy pillanatot. Te már vettél gépet, hogy ajánlasz?

Az indulás nem csak tudás függvénye, hanem pénz függvénye is.
Hogy tükrös példával éljek, jobb helyzetben lévő kocafotós külföldi egyből d7200-vel kezd, mert mondjuk ott annyi a minimálbér, aminek mondjuk 3xosát keresi meg. Itthon pár lépcsőfokot megjárt már akinek ilyen gépe van, az is lehet inkább használt d7k, d7100...

Szóval akinek telik rá miért ne vehetne komolyabb gépet kezdésnek? Irigyeljük tőle?
Mai gépek már annyi segítséget adnak, hogy igazán könnyű technikailag jó turistafotót lőni. Komponálás más tészta, de azt most hagyjuk.

Ne jöjjön senki a dogmával, hogy nem használja ki. Itt senki se használja a gépe összes funkcióját, az utollsó menübállításig.

szvsz

(#39688) zümzümm válasza Tin_Shield (#39684) üzenetére


zümzümm
senior tag

"A kérdező eredetileg hosszú záridős, alapérzékenységű, rekeszelt képeket szeretne fényszegény környezetben (éjszakai városfotók). Részben állványról, erre bármelyik ma kapható gép alkalmas, részben állvány nélkül, erre viszont a képstabilizátoros (objektív vagy IBIS) megoldások valók..."

Igen így van, de kiegészíteném azzal, hogy nagyon de nagyon fontos számomra az, hogy a pontszerű fények csillagág szerűen jelenjenek meg, ami minél élesebb hegyesebb, egyszóval szép, és nem mosottas. Varázslatosak számomra az ilyen fotok. És azt is hozzátenném, hogy ha ezt nem tudom megvalósítani 200-250, max 300ezerből(a 300ezer már nagyon fájna), akkor újra kell gondolnom az egészet, sőt, úgy volt hogy akkor valószínű hogy egy 100-130ezres d3300at vagy 100d-t választanék kitben.
Közben rájöttem hogy a DSLR a mérete miatt nem a legjobb választás nekem. Egy MILCet gyakrabban magammal vinnék, akár munkába is hogy aztán hazafelé menet fotozhassak. Így jött képbe az A6000. Aztán jött a stabi dolog a vázban ill. obiban, márkán belül és vegyesen stb... Majd kíváncsiságból ránéztem a Fuji fotokra és elállt a lélegzetem, annyira megtetszett a színvilága. De a vázban nincs stabi és az obiban is elvétve... Persze nyilván nem csak csillagágas fotokat szeretnék, ha nem ugymond általános témákat is. És bekattant a szitu, hogy nincs nálam állvány, a fényviszonyok nem a legjobbak, de még is éles képet szeretnék kézből. Nyilván nem hosszú záridős csillagágas fotora gondolok.
A stabis dolog közben tovább folytatódott. Van aki meg van nélküle, van aki nem stb...
Volt egy elképzelésem az elején, de aztán teljesen elbizonytalanodtam. Most ha azt mondanám hogy a sok ellentétes vélemény miatt akkor biztos mindenki vérszemet kapna, hogy akkor minek jártatják a szájukat:) De egyébként így van... a sok eltérő vélemény miatt bizonytalanodtam el. VISZONT, ez az elbizonytalanodás a legjobb dolog ami történhetett jelenleg. Kaptam egy csomó hasznos infót és véleményt, amiket nagyon nagyon szépen köszönök!!! Vissza fogom olvasni és értelmezni, összekötni a dolgokat, hogy átlássam és leülepedjen. Aztán döntök.
(jelenleg úgy áll a helyzet hogy a legolcsóbb EVFes Fujikat kutatom, mérricskélem. Illetve nagyon szemezek az Oly M10 MarkIIvel. A színvilága hasonlít a Fujiéra és közben olcsóbb valamivel. De ha minden kötél szakad akkor marad az A6000)

(#39685) Jegesmaci81
Az értékek beállítását megtanulni nem nagy ördöngősség. 3 éve vettem egy SX260IS-t. Auto módban fotozgattam vele, miközben full manual beállítási lehetőség van benne. Csak nyaraláskor használtam szinte. Fél éve vettem egy Samsung S6-ot. Szinte naponta használom a kameráját, így kaptam rá a fotozásra. FB-on fotós csoportok tagja lettem. Tátott szájjal néztem a feltöltött fotokat. Elolvastam pár kezdőknek való cikket, megtanultam milyen beállítással kell fotozni a különböző témákban és fényviszonyokban. Ezzel párhuzamosan kerestem egy belépő szintű DSLR gépet, bújtam a teszteket tesztfotokat D3300 és 1300D szinten... Közben rengeteg fotot megnéztem a flickr-en, és nem csak a fotokat ha nem a beállításokat is. Ez rendkívül hasznos volt, mert egy idő után már elég volt ránézni a fotora, és naggyából meg is tudtam mondani hogy kb milyen beállításokkal készült a foto. Aztán kézbevettem az SX260at, és elsőre sikerült belőnöm a megfelelő beállításokat. Aztán jött a kopp, hogy a rekesz bizony f8nál szűkebbre nem állítható. ISO max 3200, záridő max 10, az érzékelőt meg hagyjuk is inkább. Egyébként fényes nappal, és zoomolás nélkül tűrhető fotokat csinál, de nekem ez kevés, nagyon kevés, már most igy az elején kezdőként is. Többre vágyom, többet akarok tanulni, tapasztalni, alkotni a kompaktos fotozgatásnál.

(#39689) berobi78 válasza zümzümm (#39688) üzenetére


berobi78
tag

Olympust itt kipróbálhatod. Kár, hogy a többi gyártó nem csinál ilyet, szívesen megnéznék egy jó pár vázat.

(#39690) Tin_Shield válasza zümzümm (#39688) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Csillagszűrő?
De ha nem akarsz szűrőzni akkor sokkal inkább objektív oldalról közelítsd meg a dolgot. Hány lamellás a rekesz, páros vagy pártalan számú, meddig tartja kört, mikor kezd el szögletesedni stb.

(#39691) Jegesmaci81 válasza Throme (#39687) üzenetére


Jegesmaci81
aktív tag

Én konkrét gépet biztos, hogy nem fogok ajánlani jódarabig tapasztalatlanság miatt.

"Szóval akinek telik rá miért ne vehetne komolyabb gépet kezdésnek? Irigyeljük tőle?"

Igazad van. Mindenki azt vesz amit akar. Azt nem hiszem, hogy irigykednék bárkire aki sokat költ valamire.

(#39692) Rapid136 válasza zümzümm (#39688) üzenetére


Rapid136
őstag

A képi világ azért kb. addig érdekes amig az ember JPG-ben fotózik, ha már RAW-ból dolgozik akkor azért rendesen bele lehet nyúlni a szinekbe.
Persze sokszor kényelmes a JPG, de azért ott van információveszteség, ami nagyobb kontrasztkülönbségű képnél számit.
extrém fényviszonyok közti fotózás a Millenárison

A7, iso6400, 1/200 záridő, rekesz 2,5 lehet vagy 4, 100 vagy 135mm telével
gondolom látszik hogy mennyi fénye volt a pályát megvilágító lámpának :-)

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#39693) zümzümm válasza berobi78 (#39689) üzenetére


zümzümm
senior tag

Köszi, csekkolom:) Jó lenne megtapogatni. Eddig ahol boltban láttam, vitrinben volt.

(#39690) Tin_Shield
Csillagszűrő nem játszik. Nagyon tolakodóak már nekem azok a csillagok amit a csillagszűrő produkál.

(#39692) Rapid136
Igen tudom, ezt már említetted nekem egyszer;) De ha nyaralni vagyok, és sok száz, esetleg több ezer fotot készítek, akkor azt nem fogom mindet szerkesztgetni. Ebből a szempontból fontos a képi világ, persze nem elsődleges szempont.
(jó cucc lehet az az A7:) )

(#39694) #31733248 válasza zümzümm (#39688) üzenetére


#31733248
törölt tag

Azt érdemes átgondolnod, hogy mire lesz elég a megcélzott kereted... 250 ezer körüli összeget szánsz mindenre és a Fujira gondolsz... A 16mm-es már önmagában is 300 ezer, az 56mm-es szintén annyi. Nagyon jó rendszert lehet a Fujiból építeni, de a keretösszeged többszörösébe kerül.

A Sony A6000-et nemrég kínálták akciósan kitobival 178 ezer forintért, 50mm f1.8 portréobit 60-ért kapsz hozzá, ha telét is veszel, még mindig beleférsz a 300 ezres keretbe úgy, hogy ezzel a három obival szinte mindent jó minőségben, villámgyors fókusszal, stabival :D is le tudsz fotózni. Ingyen lesz egy remek raw feldolgozó szoftvered, pár dollárért jobbnál jobb alkalmazásokat tölthetsz le a vázadra, mi kell még? :D

(#39695) Rapid136 válasza zümzümm (#39693) üzenetére


Rapid136
őstag

Ja, nem győzöm elégszer mondani :-)
Mondjuk azt is tanulni kell hogy mennyit fotóz az ember. Bármilyen nyaralásról 1000 képet senki nem néz vissza, még te sem :-)
Állítólag az egyik angol esküvőfotóssal csináltak interjút és megkérdezték hogy miért mindig (talán) 35 képet ad át a megrendelőnek? Erre kirakta egy esküvő képeit a riporternek és kiment teát főzni, de megkérte a faszit hogy addig válogasson képeket belőle. Mire visszajött találd ki hány képet választott ki a riporter?
Szóval néhány jól megkomponált és feldolgozott kép többet mond el egy utazásról mint többszáz...

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#39696) madgie válasza Rapid136 (#39695) üzenetére


madgie
titán

Ühüm, csak pont az esküvőfotózásnál megfizethetetlen, ha olyan a rawod, hogy nem kell minden egyes képet negyed óráig piszkálni, hogy kinézzen valahogy.

Persze szubjektív téma ez is, én személy szerint élvezem, ha jó az AWB és jók a színek alapból, azt a megspórolt pár napot (!) meg inkább mással töltöm, nem a PS előtt görnyedve.

Szerk: ez az esküvős, 35 képes anekdota meg jól hangzik, de a gyakorlatban inkább fordítva van, ha véletlenül kihagysz valamit az anyagból, 700 kép mellett is kiszúrja az ifjú pár.

[ Szerkesztve ]

(#39697) pethob válasza Rapid136 (#39692) üzenetére


pethob
aktív tag

Nem jó kép, nagyon látszik, hogy nincs vázstabi! :(((
Szerintem dobd a Dunába és vegyél gyorsan egy stabilizált MFT! :F

Különben is. Kevés fényben, vázstabi nélkül, 135mm-en éles képet csinálni görénység! Viselkedj légyszíves! Ilyen nincs, ez már ezotéria, vagy homeopátia, de tuti boszorkányásg. Még szerencse, hogy auto van a fókuszban, így az AF hiányát nem kell felrónom. :K :N ;)

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#39698) jjeahh válasza pethob (#39697) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ez már picit sok, nem gondolod? "Kissé" eltévelyedett mostanában ez a topik a stabi szekálásnak meg sony-összeesküvés elméleteknek hála... :U

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#39699) ati3x válasza zümzümm (#39688) üzenetére


ati3x
senior tag

Nos akkor, jó lenne itt tisztába tenni a dolgokat. Pontszerű fények csillagszerüen jelenjenek meg. Ez alapvetően a fény hullámjellege miatt jön létre. (fizika) Ez a csillagszerű hatás amit keresel, alapvetően rekeszelt képnél jelenik meg, az ágak száma a lamellák számával egyezik meg, az pedig, hogy mennyire kontrasztosan az pedig attól függ, hogy a rekeszelt felület mennyire "sarkos". Nos általában a drágább objektíveknél pont ezt probálják kiküszöbölni, a lágyabb bokeh érdekében. Nomármost. 2 lehetőséged van. Azt hiszem a lensbaby gyárt spec adaptereket mindenféle formákkal (ha jól emlékszem akkor az objektív, és a szenzor közé kell rakni. Az olcsóbb megoldás pedig, fekete kartonból vágsz különböző alakú előtéteket, és a frontlencse elé rakod.

[ Szerkesztve ]

(#39700) bigsee válasza ati3x (#39699) üzenetére


bigsee
addikt

Itten van-e, Petzval

[ Szerkesztve ]

MDA Compact II - ... - Galaxy A54 5G

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.