Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106352 üzenetére
Válaszoltam a Mint topikjában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106343 üzenetére
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas #106345 üzenetére
dell tudtommal támogatja a linuxdisztrot,biosát jól nézzed át a beállitásait-
-
Albert.Tamas
tag
válasz
Albert.Tamas #106345 üzenetére
Rufus helyet Wentoy-t hasznalok GPT -be mar midnent kiprobaltam
-
Albert.Tamas
tag
válasz
IstvánLászló #106344 üzenetére
Persze
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Albert.Tamas #106343 üzenetére
kikapcsoltad a Gyors rendszerindítást a winben ?
mennyi ram van a gépedben? -
Albert.Tamas
tag
dell 7490 linux mint installet lefagy a telepites capslock villog , mi tevo legyek?
-
Zó
aktív tag
válasz
szarnyasdino #106338 üzenetére
A lényeget alant már leírták, én csak annyit tennék hozzá, hogy - ha jól értelmezem - kezdőként magyar nyelvű útmutatásokra alapozva nem feltétlen a "játékra legalkalmasabb" disztribúciót keresném, hanem azt, ami neked a játékra legalkalmasabb. Márpedig gyakorlatilag minden elterjedtebb általános felhasználású disztró is jó rá, így például a kezdőbarát, sokak által hazsnált, vaskos magyar kézikönyvvel rendelkező Linux Mint Cinnamon is jó kezdésnek, az említett játék amúgy sem egy félelmetes gépigényű valami, sokkal modernebb játékokra is jó ez a disztró is. És tán még egyszerűbb is fedobni, mint egy Windowst.
A driverkérdés Nvidiával izgalmasabb, Radeonnal szerintem az alapból települő nyílt forráskódú driver elég lesz ide. Nvidiával - legalábbis GeForce-szal - nem használtam még Linuxot, de itt van korábbi verziókkal magyar leírás.
Ui.: Nálam a Mint 22.2-vel települő 6.14-es kernellel el tud menni HDMI-n keresztül a hang, személy szerint 6.8-as kernellel használom (a 22.1 azzal települ, és nem is fissít rá 22.2-re váltva). Amúgy nagyon egyszerű kernelt váltani, csak lábjegyzetként jegyzem meg az esetleges problémát (nem próbáltam 6.14-es kernellel megoldani).
-
szarnyasdino
kezdő
válasz
Dißnäëß #106339 üzenetére
Akkor majd csinálok egy üres ssd-t és lesz rá külön linux telepítve.
De akkor a kérdés továbbra is fenn áll. Hogy nekem mint soha az életbe linuxhoz semmi közöm nem lévő usernek mit kell leszednek ehhez (linux verzió, driver hozzá stb) hogy játszani tudjak rajta...
Ha van valami magyar hülyéknek szóló video az nagyon jó lenne erről -
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
szarnyasdino #106338 üzenetére
Nem butaság, de nagyon jobbkézzel akarod a bal füled vakarni.
Szóval, sorjában, aztán kiegészítgetek bele:
- a Linux futtatható pendrive-ról. Disztró függő, mennyire nehéz, de amúgy semmi akadálya- általában telepítőket szoktak, vagy live rendszereket, amik nem települnek sehova, de teljes értékűként funkcionálnak
- a live rendszerek általában boot-olnak a pendrive-ról, mint írásvédett fájlrendszerről, majd minden egyéb, amit egy ilyenre telepítesz, a memóriába megy, nem a pendrive-ra, és egyetlen kikapcsolás/áramszünet esetén elszállt minden, azaz következő boot során ismét az eredetileg kiírt live rendszer indul
- tudsz olyat csinálni, hogy két pendrive-al indulsz, egyik egy telepítő, másik egy üres és a telepítőről boot-olva a másik üresre felteszed a linuxot, de tetűlassú lesz és az általában ext4 alap-fájlrendszer nagyon meg is eszi a pendrive-ot idővel.. az a disztró, ami támogat f2fs-t, itt előnyt élvez, de ez mind csak mellékes: a disztró ettől még tetűlassú lesz.
- ha esetleg kiagyalnád a kerülő megoldást, hogy akkor külső USB házas SSD-t teszel USB portba pendrive-ra, nos, arra is lehet installálni Linuxot, de nem ajánlott, mert az USB port implementációk alaplapról alaplapra változnak, ahogy az SSD-k energiaigénye is és instabillá válhat a port energiaellátása (nálam ez van ASUS-on, havernál is, nem a lapok rosszak). Olyan külsős házban mehet a dolog, aminek van saját tápja és így kötöd be azt a gépre egy USB3-as kábellel, ebben tudsz használni SATA-s SSD-t és talán jobb a helyzet egy fokkal, de az USB kapcsolat továbbra sem egy életbiztosítás, ha elszáll bármi miatt is a cucc
- játékra alkalmas Linuxot telepítenék a meglévő gépedre egy üres partícióra, lesz egy dual boot-od, de tudni kell, hogy ha mégsem jött be a dolog, hogy térj vissza a "csak Windows" mostani rendszeredhez - vagy maradsz Linuxon és a Windows-t gyepálod
- ha mindezt rizikósnak találod, a legegyszerűbb megoldás: veszel még egy SATA SSD-t olcsón valami 250-est a gépbe, arra feltelepítesz egy Linuxot úgy, hogy ezen az SSD-n hozol létre EFI partíciót és megadod neki, hogy a Windows-t tartalmazó SSD EFI partícióját ne használja (Debian telepítő pl. tud ilyet, de sok másik is valszeg), cserébe a betett SSD EFI partícióját fogja használni, majd amögé feltelepül a Linux maga. Nem nyúlnak egymás dolgaiba így, Linuxal sem kell felismertetni a Windows-t, minek. Mindkettő tud a saját SSD-jéről boot-olni. Minden gép bekapcsoláskor F8-at (vagy ami Neked van) nyomkodva előjön a boot menü, ha nem az alapértelmezett Windows-ra szeretnél boot-olni, kiválasztod a Linuxot és enter és azzal bootolsz gyönyörűen. A többi már disztrófüggő, hogy a játék ezen belül majd el fog-e indulni, egy Proton segítségével vagy ilyesmi, ebben majd a többiek segítenek, én "játékos" disztróban nem nagyon vagyok ott (pedig nekem is kellene, de mindig valami mást tanulmányozok a Debianom alatt)
Szóval: mindaz amit mondasz, lehetséges, de jó a fentieket szem előtt tartani, ha biztosra akarsz menni.
Ha random "áhh tegyünk egy próbát és ha beszarik valami, kidobtam x órát és ideget az ablakon" akkor bármelyik opció járható.
-
szarnyasdino
kezdő
Lehet butaságot kérdezek....(Windows 11 pro 64 bit)
Van egy játék amivel szeretnék játszani Castle of Illusion a neve. A játék addig jut hogy bejön a kezdőképernyő amin az van "kontrollerrel a legjobb az élmény"...és innen nincs tovább a kép megáll. A game viszont megy tovább mert hallani hogy ott vagyok a menüben és tudok is lépkedni csak úgye nem látom mert ugye a kép "beragadt".
A játék steam forumában látom rengeteg embernek van ilyen gondja,de azt látom hogx linuxon meg megy.
Szóval a kérdésem: Létezik win 11-re olyan megoldás hogy win alatt pendriveről futtatom a linuxot vagy ilyesmi??
Ha igen hogy érdemes megcsinálni ezt melyik linux verzió a játékra legalkalmasabb...van ilyen pendriveról futós megoldásra valami hülye biztos magyar leírás? Milyen driverek kellenek stb... -
válasz
Albert.Tamas #106333 üzenetére
Winbe kikapcsoltad a Gyors rendszerindítást?
Ha nem, lehet megvan az ok, egy hibernált os mellé telepíteni rossz ómen. -
cigam
titán
válasz
Mitől "jobb"? Ugyanaz a Linux kernel fut rajt, ugyanazok a programok futnak rajt, a körítés picit más.
-
I02S3F
addikt
válasz
De igen, kézreálóbb! Én, egyébként hw hibára gyanakodom! Esetleg régebbi Mint-eket is próbálhatsz, ami még támogatott!
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas #106331 üzenetére
Van oprendszer a gépen? Például Windows? Meg lenne érdemes nézni a stressz tesztet! Illetve más disztrókkal is érdemes lenne próbálkoznod. Illetve másképpen kiírni a pendrive-ot, más programmal!
-
Albert.Tamas
tag
Minden megneztem ahogy bootol a Mint install lefagy nem tudok semmit csinalni igen a legfrissebb bios van rajta.
-
I02S3F
addikt
Nah! Csak felraktam az Arch-ot, sima archinstall-al. Leformáztam a lemezt, mert kicsi volt az Ubuntu által kreált /boot partíció. Lehet elég lett volna /boot/efi néven felcsatolni.
Mindenesetre működik és a flatpak-al tényleg egyszerű használni.
folyt. köv.
-
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas #106325 üzenetére
Memóriatesztet futtasd le. Akár BIOS-ból, akár a telepítőről indítva.
Megnézted az iso ellenörző összegét?Másik pendrival, másik portba dugva próbáltad?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106325 üzenetére
Pontosan hol, és hogyan fagy le? Biosz a gépen friss?
-
urandom0
senior tag
Szó szerint fordították, nem értelem szerint. Pedig a Flathub oldalán szépen le van írva, hogy mit jelent:
A verified app on Flathub is one whose developer has confirmed their ownership of the app ID using a uniquely generated token. This usually also may mean that either the app is maintained directly by the developer or a party authorised or approved by them.
Kicsit lejjebb:
Some apps are published on Flathub by the community or third parties and not directly maintained by the original developer. This means such apps are not eligible for verification.
A csomagkészítőknek szóló részben külön is kitérnek rá:
Verification is the process by which Flathub and developers confirm that an app is published by the original developer or an authorized party.
Szerintem az ellenőrzött/nem ellenőrzött pontatlan, jobb lett volna úgy fordítani, hogy hitelesített/nem hitelesített.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Dell 7490-re szeretnek Linux Mintet Secure boot kikapcsolva lefagy linux mint boot utan install lefagy az egesz , mit kellene meg kikapcsolnom biosban ? Rufus DD" módot valasztottam lehet ez a baj? Koszi -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Veronica a Linuxos csaj akit tök bírok most kiadta ?első? lemezét a "Stopbitek" zenekarával, "Interruptból visszatérve" címen. [link] https://thestopbits.bandcamp.com/album/return-from-interrupt
Az utolsó szám címe "Tegyél rá Linuxot".
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #106319 üzenetére
Passz. Jelenleg csak a Linuxról szól a poszt. https://blog.mozilla.org/futurereleases/2025/09/05/firefox-32-bit-linux-support-to-end-in-2026/
-
urandom0
senior tag
-
válasz
growler #106314 üzenetére
Két nem ellenőrzött csomag között is van különbség. Például a Vivaldi böngészőnél a hivatalos oldalon írják, hogy egy Vivaldi fejlesztő (team member) tartja karban a flatpaket, annak ellenére, hogy nem ellenőrzött csomagként szerepel Flathubon.
https://help.vivaldi.com/desktop/install-update/install-the-vivaldi-browser/
-
zoltanz
nagyúr
Ugyan a mist megjelent Debian 13 Trixi elérhető 32 bites rendszerekhez, belőle építkező MX Linux az MX-25 kiadástól kezdve megszünteti a 32 bites támogatást.
-
I02S3F
addikt
válasz
IstvánLászló #106305 üzenetére
és @Rowon - Köszönöm szépen a válaszokat!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
I02S3F #106303 üzenetére
A Pure ArchLinux; Endeavour arch alapú disztró,nálam két külön-gépen futnak Cinnamonnal használom.
A régebbi gépemen: Endeavour-al problémákat nem tapsztalok,nagyon stabillan fut a rendszer.
A Ryzen-es gépemen csak a pure Arch fut,szintén nincsenek problémáim,azt csinálja a rendszer ami éppen nekem fontós.
#106302 CPT.Pirk véleményét én is támogatom amit mond éppen neked.
Az ArchLinux és Endeavour szerintem,mind a kettő jó választás,mert nagyon jól dokumentált.
További sok sikereket kivánok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #106300 üzenetére
Tartalék böngészőnek ott van a Chrome az AUR-ből nálam lassan 3 éve, sosem tört el a build.
Arch alapú disztrókat használok kb. 10 éve, de még sosem fordult elő, hogy kellett volna mentés. Persze jó ha van mentés, de nem kell attól tartani, hogy két hetente újra kell rakni a disztrót...
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
I02S3F #106300 üzenetére
Szempont a Flatpak akkor lehet, hogy a Fedorával jobban járnál, nincs annyira elmaradva és kevesebb a kendácsolási eshetőség nála.
Arch esetén a tanulási (kendácsolási) folyamaton nem biztos, hogy megéri végigmenni, nem mindenkinek ad annyit, hogy a stabilitás rovására menjen.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- 143 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13500H, RTX 4060
- 8 GB GeForce RTX 3070 Ti - garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest