Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt a kapcsolást értem miért működik:
Az ott egy drága művernyő, aminek a bemenetei a V+ fölé is mehetnek. Viszont ugyanez látszólag jól működik egy olcsó LM358-cal is, ami nem RRIO típus, szóval nem kellene.Ezt produkálja a valóságban egy LM358:
Ez így mennyire normális? Hosszabb távon is menni fog?[http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm158-n.pdf]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
F_Zolee
veterán
Hello
Laikusként érdeklődök, hogy van-e valakinek házi praktikája az alábbi problémára. Van egy led szalag gardrób szekrényben világítás gyanánt. Távirányítós "sajnos". Nem ide vettük de ha már volt felraktam. Na már most ennek olyan gagyi távirányítója van, hogy a gombok nem igazán gombok. Be vannak vonva valamivel és ha érintkezik a panellal akkor jöhet létre a jel. Na már most ez a bevonat olyan fasza, hogy lemállott és így hiába nyomja az ember(ráadásul kikapcsoló gomb, ahogy nézem a bekapcsoló se bírja sokáig) nem csinál már semmit. Mivel lehetne ezt áthidalni?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz F_Zolee #53552 üzenetére
Ezt a fajta távszabályzót egyáltalán nem érdemes használni, csak tanítási alapnak, utána eltenni. Nem tartós kivitelű, nem is kényelmes a használata. Gombelem való hozzá, az is hátrányos lehet.
A tanítás idejére viszont még úgy is felhasználható, például egy másik távszabályzóból kivágott gumigomb segítségével ideiglenesen összezárva.
Egyébként lehet rendelni kis gumipogácsákat, adnak hozzá ragasztót, amivel a hagyományos távszabályzók feljavíthatók, bár én még nem próbáltam. De ehhez az sem lenne jó, túl szűk a rés bizonyára, illetve a ragasztó is szilikongumihoz való.
Tanítható távszabályzó is rendelhető olcsón.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
mezis
félisten
válasz F_Zolee #53552 üzenetére
Azok a fekete pöttyök vezető gumik. Messze nem vezetnek annyira mint pl a réz, talán 100kOhm körüli is lehet az ellenállásuk. Van aki puha grafit ceruzával újítja fel, nem hosszú időre. A legjobb az lenne, ha találnál "donort", mert keményebb anyag meg a rézfóliát fogja lekoptatni.
Kell a távirányító, nem lenne elég egy hűtőszekrény világítás kapcsoló vagy mikro kapcsoló (+50 - 100kOhm ellenállás) ?
mezis
-
F_Zolee
veterán
válasz Kernel #53553 üzenetére
De ez mondjuk nem hagyományos távszabályozó. Már a "gomb" kialakítása végett. Másik távból nem tudnék mit áttenni próbára sem, mert nincs rossz amit buherálhatnék. Tanítható meg kb a led szalag árának a fele amit találtam szóval elég "nagy" ráfordítás lenne ilyen kis hibára. Nem lehet semmit ráapplikálni?
(#53554) mezis: jó lenne kapcsoló is simán csak nem nekem, mert forrasztani se tudok rendesen nem hogy még egy ilyen átalakítást véghezvigyek.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #53551 üzenetére
Nekem kicsit furcsa az LM358-as rajzban a bemenetek és a pozitív táp abszolút azonos feszültségértéke.
Közönséges mezei bipoláris áraköröknél a túllépés általában 0.6...0.7V körül jelent(het) bajt, mert parazita pn átmeneteket nyit(hat) meg a bemenetek és sustrat között. Nem tudom mennyire lépné túl a te alkalmazásod ezeket a határokat.
De - kérdem én - mi akadályoz meg téged, hogy lekoppintsd a Linear IC bemenetén (integrálva) alkalmazott trükköt a soros ellenállással és Schottky diódákkal. Kívülről is ugyanúgy viselkedne, mint integrálva. -
Kernel
nagyúr
válasz F_Zolee #53555 üzenetére
Tanítás szempontjából lényegtelen lenne, hogy eredetileg nem gumigombos, hanem valamilyen kemény, vezető felülettel bevont műanyag. Attól még a gumis is átzárja ideiglenesen, ami bolhapiacokon is beszerezhető.
Vagy a meglévő lap jó részét odaforgatni arra a részre, amit át kellene tanítani.
Tanítható van éppen olcsó is, de ez sem drága, viszont nagyon bevált, egyúttal sok más készüléket is lehet vele vezérelni.
Mindamellett így próba nélkül nem garantálható, hogy biztosan hajlandó megtanulni minden kódot egy ilyen távszabályzó. Lehet eltérő a vivőfrekvencia például.
Ragasztott alufóliával javítgatott távszabályzókkal találkoztam már ügyfeleknél, de az hajlamos leválni a gumiról is.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
kjani18
őstag
Hali!
Két kérdésem lenne:
- Nyár elején vásárolt ( OBI-gazdaságos) mobil klíma a hálóban üzemelt gond nélkül. Most hétvégén vettem új TV-t, a régebbi a hálószobába került.( eddig nem volt bent TV)
A távirányítója kapcsolgatja, elállítja a klímát. Ez hiba, garanciális, vagy csak nem volt szerencsém?
Kipróbáltam, mindkét TV távja "jó" a klímához...- Sorompónyitó távját (rádiós) beszerelném a kocsiba. Ha az adott gombot rövidre zárom, a 12V táp (12V elem van benne) be - ki kapcsolásával is működni fog, vagy adjak neki stabil 12V -ot, és a nyomógombját vezessem ki egy külső gombra?
Köszi
JaniOlvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
kmisi99
addikt
Sziasztok. Van egy régi 350W os FSP tápom. Na kettő kondi kezdte megadni magát és a táp már nem igazán bírta a gépet működtetni. (így jöttem rá hogy kondi hibás.). Mennyire szabad tápot felújítani azzal, hogy a két púpos kondit kicserélem?.
-
törölt tag
Valakinél egyszer láttam egy csavarhúzó-szerű valamit, amibe nyák fúráshoz használt 0.5-1mm körüli fúrószárat fogott be és azzal nagyobbította meg a furatot. Mi ennek a csathúzó-tokmány valaminekba neve és Bp.-en hol lehetne beszerezni?
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #53558 üzenetére
Ez kellemetlen, de nem hiba. Hasonlóval én is találkoztam, amikor régebben DVB-T boxot használtam egy TV-hez, ott is volt valamilyen keresztezés.
Végül úgy tudtam használni akkoriban, hogy a TV érzékelője elé egy kis akadályt tettem, hogy árnyékoljon, emiatt a TV vezérléséhez a távszabályzót magasabbra kellett emelni.
Míg a szokásos pozícióból csak a boxra volt rálátása a távszabályzónak. Gyakorlatilag jól használható volt.
-
xxxjjjkkk
senior tag
Sziasztok
Megcsináltam a képen látható kapcsolátst, de az ic melegszik, mint a disznó, bordával is, ez mitől lehet?
Egy 1m led szalag van rákötve, kb 5W.
Tudom, hogy egyel nagyobb great, és induktivítás kellett volna, de ez volt épp itthon, lehet ettől?[ Szerkesztve ]
"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #53556 üzenetére
Megoldódott a kérdés. A tudtomon kívül nem az az IC volt bent a nyákon, ami a schematicon volt. Nem volt eléggé megvilágítva a panel, nem tűnt fel az IC eltérő neve...
Viszont némileg problémával küzdök. Meg kellene oldani a képen látható módon áram mérését, de lehetőleg olcsón. Az LM358 kiesik a RRIO képességek hiánya miatt, viszont az olcsó TL061 / TL081-ek a +táp felé el tudnak menni csak ezeknek meg a kimenete nem megy le nullára és nincs negatív táp előállítási lehetőségünk sem ott, ahová kell.
Arra gondoltam, hogy a kimeneti tranzisztort darlingtonra cserélem, de a Tina szerint ez sem elég. Szimulálva azt látom, hogy ha a kimeneten darlington van és még 2 dióda is van az emitteren, akkor olyan 350mV-ra megy le a kimenet 0 áram esetén. Van valami ötleted erre a problémára? Valami offsettel el kellene tolni a 0 áram feszültség értékét...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #53568 üzenetére
Ha a mérési "eredmény" mindenképp a nullához viszonyított kell legyen, akkor nem úszod meg - szerintem - vagy a rail-to-rail opamp, vagy a negatív táp nélkül.
Ha lehet - mondjuk, most hirtelen - valamennyire földfüggetlen (lebegő, eltolt), akkor differenciális erősítőkkel tudnád megoldani.
Alaprajz lennebb, utána a VR-rel ismét hasonlítva megkapnád a pontos (de VR-rel eltolt) feszültséget a kimeneten. Az emitterkövetős megoldás nem hiszem, hogy az egész intervallumban lieárisan viselkedne.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #53570 üzenetére
Az eltolás az működhet, de az RRIO művernyők igen drágák. A VR-t valamivel elő kellene állítani, mondjuk egy TL064 egyik csatornáját egy feszültség osztóra kötöm, a kimenetét meg a VR-re. Az Rf értéke mekkora szokott lenni?
-
kmisi99
addikt
Heló! Van egy digitális fogyasztás mérőm amivel méricskéltem itthon dolgokat, és valamire kíváncsi vagyok. Van egy ledszalagos dísz világításom. 12V 2A adapterrel üzemel. 12x2 az ugye 24W DC ben. Na most fogyasztás mérő szerint az adapter 27W ot vesz fel mikor ég a LED szalag. Olyan sejtésem van, hogy AC/DC közt így nem lehet csak úgy váltani hogy 27W AC az gondolom nem egyenlő a DC Wattal. Vagy mégis ténylegesen túlterhelem az adaptert? Bár mondjuk jó lusta vagyok, majd holnap multiméterrel lemérem a DC amper felvételt úgy gondolom kiderül, de kíváncsi vagyok erre, hogy AC ban miért ennyi, talán konverziós veszteség?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
Amiért jöttem:
Elég sok akkuval vagyok körülvéve, amikből télen/tavasszal mindig kiesik egy mert nincs használva télen. Ezért gondoltam egy olyan rendszert amivel ésszerűen használni lehet: nemcsak tölteni hanem meríteni is. A rendszer többcélú legyen alapon az eszköz másik feladata az volna legfőképp nyáron, hogy ha akad valami szabadtéri program akkor nem árt ha van 230V is ilyen olyan fogyasztók táplálása céljából - ami legfőképp egy 70/120W körül menő hangrendszert jelent... amit persze sosem ér el csak nagyjából ezt tudná kimaxolva, de sztem olyan folytonos 20-30W körül megáll a tudomány - sose mértem. Sötétedés esetén néhány 20-30W reflektor jönne még be a képbe, ha arra is lesz pénzem és igény később, addig jó a Fenix TK széria is Becsléseim szerint a fogyasztás sosem haladja meg a 150wattot.
Első körben 50W körül de végül 100W körül néztem egy komplett rendszert. Mindkettővel de legfőképp az utóbbival kapcsolatban az a probléma hogy amit tudtam kikerestem, a napelem és az akku együtt 72K-t tesz ki. Marad 30k az inverterre és a töltésvezérlőre. Ez nekem soványnak hat kissé.
Így gondoltam egy második verziót, ahol külön kiemelendő az inverter valódi szinusz jellege ami emiatt határozottan szimpatikusabb:
-inverter
-töltésvezérlő
-napelem
-akkumulátorA linkelt akkumulátor "mindennapos" illetve "party" használatban lenne - tudomásom szerint ez szolár/szünetmentes akku. A többi ami itthon van szinte az összes indítóakkumulátor, télen csak a "karbantartás" idejére pár napra kerülne a helyére: töltődni-merülni-töltődni.
Melyik rendszer az optimálisabb erre? A másik kérdés hogy a linkelt töltésvezérlőnek mind1 hogy indítóakkut tölt, vagy szolár/szünetmentes akkut? A másik kérdés még a töltőáram. Ha az akku tölthető 20A erősséggel problémát jelent hogy a töltésvezérlő csak 10A? Ennek egyébként még utána nézek mert 120Ah asszem a legerősebb akku, oda meg sztem tökéletes a 10A töltésvezérlő is. Vagy legyen 20A a töltésvezérlő és akkor sose maxolja ki magát?
Választ előköszi!
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #53575 üzenetére
Töltés szempontjából lényegtelen, hogy indítóakku vagy ciklikus (utóbbi a "lakókocsi" típusú, illetve ahhoz hasonló célokra).
A lemezek kialakítása és összetétele más, az eltérő igénybevételnek megfelelően, de a töltési végfeszültség a kémiából következően azonos. Töltőáram lehet a szokásos C/10. Vagy kevesebb is természetesen, legfeljebb lassabban töltődik. Vagy az adatlapjának megfelelően.
Többire nem nagyon tudok mit mondani, ezt már az egyedi igények alapján kell kitalálni.
-
Batman2
őstag
Keringető szivattyú kérdés !
Egy kis fűtésrendszert élesztgettem és annak a keringető szivattyúját kötöttem be a hálózatra.
A kapcsoló szekrényben a hálózat fele Fi relén keresztül jön, a másik része anélkül.
Először a Fi relés részre kötöttem be a szivattyút, de amint bekapcsoltam, azonnal lecsapott a Fi relé !
Végig néztem még egyszer a kötéseket, nem cseréltem e fel valamit, nincs e fals érintkezés, de semmi.
Kíváncsiságból lekötöttem a földelést, aztán még a fázis-nulla vezetőt is felcseréltem, hátha azzal van valami baja, de semmi.
Mivel korábban hasonlóan jártam ugyanitt egy egyszerű alternatív kapcsolásos folyosó világítással, ahol aztán tényleg nem folyhat semerre az áram, így ezt is átkötöttem a Fi relé nélküli részre és rendben üzemel, természetesen nem ráz a rendszer, amúgy is le van földelve több ponton is.Miért van ez, min, merre folyik áram, amit a Fi relé érzékel ??
Pláne a két műanyag házú, hajó lámpás rendszer esetében érdekes, ahol tényleg lehetőség sincsen rendellenes szivárgó áramokra !!
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
őstag
-
mezis
félisten
válasz Batman2 #53577 üzenetére
Nincs véletlenül a Fi relé után a védőföld ismét összekötve a nullával ?
(Egyébként amíg bírja árammal a Fi relé, semmi értelmét nem látok annak, hogy egyetlen fogyasztó is elé legyen bekötve. Sőt ! Ha egy fogyasztó bekapcsolásakor a Fi relé leold, akkor vagy hibás a fogyasztó vagy a vezetékelése: pl. vagy a fázis vezeték vagy a nulla vezető a Fi relé elé van bekötve.)[ Szerkesztve ]
mezis
-
biker
nagyúr
válasz darvinya #53582 üzenetére
szerintem ne folytasd
de ha érdekel, a motornál van fázis-nulla, ha egy fázisú, nincs, ha 3.
de a fi relé NEM OLD LE feszingadozásra. akkor se ha motor. LE se ....ja
csak azt, ha föld felé ÁRAM folyik. tök mindegy, milyen feszültségenElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Batman2
őstag
A Fi relén mindhárom fázis átmegy, így még az jutott eszembe, hogy esetleg a fázisok közötti egyenetlen terhelésre reagálhat, már ha ez bele fér a működésébe.
Mivel volt, hogy egy háram fázisról táplált, de csak két működő fűtőbetéttel rendelkező eszköz bekapcsolására is lecsapott.
Én úgy tudom, hogy azt figyeli a Fi relé, hogy amennyi áram folyik a fázison, az az áram visszafolyik e a nulla szálon, ha nem, vagy nem teljesen, akkor az jelenthet egy potenciális áramütést, mikor egy emberen keresztül a föld felé záródik az áramkör, ekkor hivatott leoldani a relé, hogy ne alakulhasson ki tartós áramfolyás.Amit még megfigyeltem, hogy pici szikrát véltem látni a föld vezeték és a földelő csomópont között, mikor kötöttem be, de lehwt, hogy a nullánál volt ez.
Akármelyiknél is, mindenképpen furcsa, mert még nem volt a vezeték másik végére semmi sem kötve, tehát nem volt áramkör.A kábelek a fő kábellel együtt 1m-en keresztül egy kábelcsatornában futnak, vagy 10 kábel, esetleg valami kis indukciós áram folyhat egy ott futó üres kábelben?
Még legfeljebb azt tudnám elképzelni, hogy az elektromos rendszer leföldelése nem megfelelő, ami miatt potenciál különbségek lehetnek és fals reakcióra késztehetik a Fi relét.
Vannak ilyen ismert fals reakciók?Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
PHM
addikt
válasz Batman2 #53585 üzenetére
Ha a nullavezető bekötésénél láttad azt a pici szikrát, és a fázis
vezetéke már be volt kötve, nyugodj meg, a jelenség normális.
Két vezető, + közöttük szigetelés, = kondenzátor.
Az pedi, még ha kicsi is a kapacitása, szikrázhat feszültségre kötéskor.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
fero02
nagyúr
válasz Batman2 #53585 üzenetére
Multiméterrel (szakadás vizsgálóval) meg tudod nézni, hogy nem testzárlatos-e a szivattyú.
Egy (megfelelő műszer hiányában) próbalámpával meg tudod nézni az ominózus dugaljban az ávk helyes működését. Ha ezek megvannak és minden jónak tűnik, akkor ki kellene próbálni a szivattyút egy biztosan jól működő, ávk-val védett hálózatban is. Az kizárásos alapon eldönti a kérdést. Ha így is minden ok, akkor lehet lebontani a doboztetőket és végigbogarászni minden. Nullázás meglétét, annak helyességét ellenőrizni, földelést ellenőrizni, stb, stb.Rossz szokás ugyan, de több helyen van olyan, hogy bizonyos körök ávk előttről lettek leválasztva. Ha mondjuk egy ilyen kör valami úton-módon (kontár munka) össze van keverve egy ávk-val védett körrel, akkor az ávk szintén leugrik.
-
-
GZoli7
senior tag
válasz Lompos48 #53584 üzenetére
Ez egy jó rajz. A fi/ÉV relé egy összegző transzformátor, amin átmegy minden üzemszerűen áramot vezető ér.
Kivéve a védővezető. Ez a lényege, hogy, ha a védővezetőn áram folyik, akkor nem lesz nulla a fázis és nulla vezetők (akár 3 fázis) pillanatnyi áramának összege, figyelembe véve az áramirányokat. Amikor ez nem nulla, akkor a segédtekercsen feszültség indukálódik, ami működteti a kikapcsoló relét, ugyanezt működteti a próbagomb is.
Van egy üzemi áramuk, ami lehet 16A, 40A, stb és hibaáramuk, ami 30mA, 100mA, 300mA, felhasználástól függően. Ezt azt jelenti, hogy, ha pl. 30mA-nál nagyobb áram folyik a védővezető, tehát a föld felé, akkor lekapcsol. Amikor valaki normál bekötés mellett ezt tapasztalja, akkor jobb nem használni a készüléket, és nem lekötni a védővezetőt, nehogy áramütés legyen a vége. -
Atapi
senior tag
válasz GZoli7 #53590 üzenetére
szőrszálhasogatás, de az ÁVK nem a névleges hibaáramánál nagyobb áramra kapcsol le, hanem a névleges hibaáramra már üzembiztosan ki kell kapcsolnia (200ms alatt). ha jól rémlik a névleges hibaáram 60-80% közötti lekapcsolás a jellemző (de 50-100% között elfogadható). persze kialakulhat a névlegesnél nagyobb hibaáram (ez nem a kapcsolón múlik), de akkor a kikapcsolási időnek rövidülnie kell (szabvány szerint előírva).
-
kmisi99
addikt
Heló! Van egy ilyen kis egyszerű erősítőm. Egy sima 230V-12V adapterrel hajtom meg. [link]
Valószínű a tápról összeszed valami zajt. De csakis akkor van zaj, ha hang van. Szóval ha leállítom pl a zenét, semmi, maxra tekerem a potmétert meg a hangerőt úgy meg se mukkan.
Gondolom a táp ágba valami kondit be kellene iktatnom. Milyet ajánlotok?
[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
válasz MasterMark #53597 üzenetére
A laptopomról ment. Az csak nem annyira zajos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Milyen TV-t vegyek?
- Windows 10
- Spórolós topik
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Xbox tulajok OFF topicja
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.