- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #100400 üzenetére
Nem azt mondom, hogy kockáztass, csak az elmélet kedvéért: készülékeknél általában 100-150 W teljesítmény felett alkalmaznak aktív PFC-t, határesetnél passzív megoldást esetleg.
Alábbi képen a nagy vasmagos fojtó (passzív PFC), de több más esetben még ez sem:
https://www.google.com/images?q=Compressor+Inverter+Control+Board
-
leweegee
aktív tag
válasz
Batman2 #100396 üzenetére
Szerintem túlpörgöd, egy átlagos fagyasztó ha tele van durrantva, kb 48 órán keresztül tartja a hőmérsékletet, ha félig van m kb 24 órán át. Nem kell nyitogatni az ajtaját.
Esetleg ha elárulod a pontos típusát, meg lehetne mondani milyen táp lakozik benne, ha mindenképp ragaszkodsz az inverteres megoldáshoz. -
válasz
Batman2 #100396 üzenetére
Szia igen jól gondolod és ha greatz-puffer, akkor elmegy ac dc 3szög 4szög mindenről. Pl. nekem 8. éve megy 275V DC-ről a kazánkeringető szivattyúm.
De HA aktív pfc-s a hűtőd tápja akkor nem szabad rákötni.
Ezt meg a hűtő gyártóján kívül nem sokan tudják megmondani, csak ha szétszedik a hűtőt és megnézik a táppanelt. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Batman2 #96661 üzenetére
Abban a kapcsolásban, amit építettél nem oldja meg a szupresszor dióda sem, hogy szép hullámformát láss. Mint írtam korábban - a lehetőségek:
- Ha működik vele amit szeretnél, akkor használd nyugodtan így ahogy van.
- Ha szebb hullámformát szeretnél, akkor másmilyen kapcsolás kell. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Batman2 #96650 üzenetére
A kapcsoló-félvezetők holtidejében (amikor le vannak zárva) A trafó induktivitásában tárolt energia és a többi alkatrész együtt határozza meg milyen lesz a hullámforma. Tehát az áramköröd nem hibás, hanem egyszerűen ilyen.
- Ha ez zavar akkor ú.n. fázistolós inverter kell, abban a teljes híd mindkét félhídja 50%-os kitöltési tényezővel megy, de egymáshoz képest fázisban eltolva.
Ennek a kimenő jele majdnem ugyanolyan, de nincs olyan holtidő, amikor a trafó szabadon lengeni tudna (inaktív állapotban gyakorlatilag rövidre zárt a primer)
- A másik ehetőség ha nem foglalkozol ezzel, ha arra a célra jó, amire használni akarod, akkor használd (sok hátránya talán nem is lesz)...
Magyarul: snubberrel ezt csak nagyon nagy veszteséggel lehetne kezelni, vagy aktív snubber kellene, ami kb. majdnem ugyanolyan bonyolult, mintha fázistolós invertert építettél volna.Szerk.: Azt ugye látod te is, hogy nem 50Hz-en megy, hanem alacsonyabb frekvencián... miért nem állítottad be 50Hz-re?
Ezen kívül ezt úgy kellene beállítani hogy a feszültség csúcsértéke 320V körüli legyen, de az effektív értéke 230V, akkor a leginkább univerzális.
Ja és ha már kérdezel, egy kapcsolási rajzot is illett volna betenni, hogy értelmesebb válaszokat is kaphass.
-
-
Janos250
őstag
válasz
Batman2 #92603 üzenetére
Sárga szögletes? Nekem van átalakítóm.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005069010355.html -
-
lanszelot
addikt
válasz
Batman2 #92401 üzenetére
Először is köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek
A tárolás a gond. Ha 12V lenne kevés A -el akkor nem lenne gond.
De az ördög és az alvási szokásai miatt inkább nem.
Nem is a töltés, hanem tárolás kozben ha víz éri... No nem egy medencényire gondoltam.
Gondoltam a kompresszor olajra is, az tuti lenne, de ismét tárolási probléma. Hova rakjam az akváriumot.
Ház tető leszedése, ventilátorral levegő mozgatás lenne a legegyszerűbb, csak ki kell találnom hova tegyem ahol senki se jár. -
lanszelot
addikt
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Batman2 #92319 üzenetére
en biztos cserelnem ezeket, ahogy latom 200-300ft pl egy 74-es is. tobbe kerul a foglalat mint az ic. azert szoktam inkabb foglaltba tenni hogy ha valami ilyesmitol megmakkan akkor egyszeru kicserelni, nem kell szaz labat ki/be forrasztani meg simogatni a nyakot harisnyaval stb.
en azokat az ellenallasokat kihagynam egy proba erejeig, legalabb kiderul hogy ott van e valami gond. ha kezzel piszkalod akkor az okoz zavart a szamlalasban? alufolia nem tom mennyire vedi meg barmitol is. -
aujjobba
addikt
válasz
Batman2 #92260 üzenetére
Meglett az elso ketoldalas nyakom, igaz az egyik oldal majdnem full GND.
Modellfestek nem volt itthon, ezert a GND oldalt celluxal vedtem meg a marastol!
Probaltam elotte mindenfele festeket amit itthon talaltam, de mindet leoldotta a perszulfat, volt amelyik pezsgett rendesen es elemeire hullott. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Batman2 #92281 üzenetére
ic-t nem csereltel? multkor nekem most volt egy pic-em ami mukodott de nagyon bizonytalanul eltartott egy darabig mire rajottem, hogy azzal van a gond mert latszolag mindene jo volt (az is kulso kvarcos volt), betettem egy ujat es minden meggyogyult. ha levalasztod a 74-esekrol es ugy mered a szkoppal akkor is bizonytalan?
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Batman2 #92258 üzenetére
A jel stabilitását valami kevésbé leosztott kimeneten próbáld megnézni pl. Q3.
Egy időben foglalkoztam pontos frekvenciamérő tervezéssel, a kristályok stabilitását hőmérséklet, vibráció vagy éppen az is, hogy melyik oldalára van fordítva befolyásolja (ma az összes hobbi szintű komoly mérő GPS vevő kimenetére van szinkronizálva és dupla termosztátos).
Az aging sem lineáris, van amikor megugrik, bekapcsolás után nem onnan indul mint amikor kikapcsoltad stb.
Komoly műszerekben termosztátban ill. dupla termosztátban is csak olyan 8 digit pontosságot lehet elérni GPS vevő nélkül (a felbontás ennél lehet jóval több is 12-15 digit).
A kristály cseréjével érdemes kezdeni ha nincs hozzá műszered, ez filléres tétel. -
aujjobba
addikt
válasz
Batman2 #92260 üzenetére
Nincs itthon kétoldalas, ráadásul a helyi elektromos üzletben sem.
Plusz a másik oldalt maratás elleni védelme is hiányzott nekem, de most már tudom: modell festék.
Köszi!Más: először egy darab 22uF tantál kondit tettem a kimenetre, majd aztán plusz egyet így lett 180-200mV a kilengés, de a jelalak szép szabályos mint az adatlapon.
Aztán tettem mellé plusz egy 10uF kerámiát, így lett 40-80mV a kilengés, de ennek a nagyját az éles kilövések adják (amiket MLCC nélkül nem láttam) és középen fut kisebb amplitúdóval a hullámos jel.
Itt most a szkóp csap be (rosszul nézem és a kilövések valójában nem is léteznek), vagy tényleg ott vannak és az probléma?
A rugót használom a GND-hez nem a hosszú klipet.
Inkább több mlcc-t érdemes használni, vagy inkább tantál, vagy vegyesen? -
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #87192 üzenetére
Nagyobb frekvencián nagyobb impedanciát képvisel ugyanazon induktivitás, viszont egyre jobban bejön a képbe a lemezelt vasmagban keletkező örvényáramok okozta veszteség, amivel a vasat fűtöd gyakorlatilag.
Ezért van az, hogy kisebb frekvencián még csak lemezeléssel mérséklik az örvényáramokat, nagyobb frekvencián porvasmaggal, ahol már a ferromágneses szemcsék is egymástól szigeteltek, nem csak a lemezek.
A vasmagba iktatott légrés csökkenti a primer induktivitást, ezzel együtt impedanciát, nő a primer áram. Ugyanakkor a trafó terhelhetősége, kimeneti stabilitása romlik, kvázi nő a szekunder impedancia (áramgenerátoros jelleg), ha jól emlékszem. Ezt használták ki azon hegesztőtrafóknál, ami állítható légréssel készült.
Egyenetlen tekercselésnek nincs nagy jelentősége, az a legkevesebb. Vagy gyakorlatilag semmi.
-
törölt tag
-
válasz
Batman2 #86927 üzenetére
"V3 éve megcsúszott a csavarhúzó és a 400V-ba nyúltam bele, no az még nagyobb csapás volt, mint a 230."
Ezt nem tudom hogyan csináltad, hacsak nem egyik kézzel-lábbal álltál az egyik fázison és megfogtad a másik fázist.
Kishazánkban bármelyik fázis és a föld között 230V van és a 400V csak 2 fázisvezető között létezik azaz minimum 2 fázisvezető egyidejű érintésével lehet 400V áramütést elszenvedni.Tanulságos és jó képet mellékelek, az évtizedes orvosi és mérnöki tapasztalatokat szedték össze egy grafikonba.
A kép alatt idézem a fokozatok leírását.
15-100 Hz közötti frekvenciájú áramerősségek hatásai.
AC1: Általában semmi hatás
AC2: Általában semmi káros hatás
AC3: Szervi kár nem keletkezik. Az áram növekedésével és a behatási idő növekedésével visszafordítható szívritmuszavarok, pitvari fibrilláció és ideiglenes szívleállás várható. 2másodpercnél hosszabb idejű behatások esetén görcs szerű izom összehúzódások és nehézségek léphetnek fel a légzés során.
AC4: Veszélyes halálos hatások mint szívmegállás, légzésleállás, és súlyos égések léphetnek fel az AC3hatásain felül.
AC4.1 A szívkamra fibrilláció valószínűsége 5%
AC4.2 A szívkamra fibrilláció valószínűsége 50%
AC4.3 A szívkamra fibrilláció valószínűsége több mint 50%A cikk leírja hogy bizonyos körülmények esetén 25V érintése 77mA áramot is előidézhet, meghaladhatja az elengedési áramot és az időbehatás függvényében halálos is lehet. 25V.
Forrás: villanylap
[link] -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86841 üzenetére
Mivel ez egy egyszerű, vagy egyszerűsített rádiófrekvenciás adatátvitel, így lehet, hogy kritikus az 560ohmos ellenállás értéke...
Nincs jelentősége, ahogy írja is:
To operate, you need three resistors: 2x4.7kΩ and one 560Ω (precision not critical), wired to GPIO4 and GPIO17 like so...
-----------------------------------------------
De ha túl közel van az antenna az órához az is lehet baj, mert interferencia lehet az óra ferrit antennájával és akkor bizonyára hibás lesz a jelátvitel.Azzal nem tud interferálni (frekvenciák keveredéséből van az interferencia), túlvezérelni tudná esetleg az érzékeny vevőt, amitől torzulna a jel. Az interferencia itt a környezet, avagy mások kártékony zavarására értendő, kiemeltem a vonatkozó részeket:
The signal is very weak, so bring this wire-loop close to your radio watch/clock.
Being too close to the clock can confuse a sensitive receiver, so you might need to experiment with the distance.
The antenna set-up is intentionally not optimal to just be good enough for a local watch but hopefully not causing interference. Further improvements of course can be done to the antenna for increased transmission distance, such as using a ferrite, making it an LC circuit or adding an amplifier. Only go in this direction after familiarizing yourself with allowances of radio transmissions in your area on your frequency of interest.
---------------------------------
Úgy értem a leírásból, hogy vannak olyan régebbi órák, amik manuálisan gombokkal nem állíthatóak be, csak rádiófrekvenciásan a gyártó régiójának megfelelő időjellel.
Időzónára vonatkozó infók vannak a DCF77 szabványban is:
https://hu.wikipedia.org/wiki/DCF77
De arra még nem tudtam rájönni, hogy a (német) WT-300D időzítőm miért állítja el magát mindig plusz 2 óra és 15 perccel, amint veszi a jelet.Tehát pl. 19:45 helyett 22:00 (volt nyáron). Régebben mintha jó lett volna, bár pontosan nem emlékszem.
-
cibere11
tag
válasz
Batman2 #86838 üzenetére
Köszönöm.Ha 560 helyett 570 az ellenállás az számít?https://github.com/hzeller/txtempus Ezt szeretném összehozni.A feltekert vezeték vastagsága számít?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Batman2 #86816 üzenetére
Ezek eléggé alap kapcsolások, alaphelyzetben párszáz W-ig lehetnek jók. Nagyobb teljesítménynél már megjelenik pár olyan probléma, amivel kis teljesítménynél még nem, de egy bizonyos teljesítmény felett már muszáj foglalkozni.
De erre az IC-re akár sok kW-os inverterek vagy tápegységek építhetők.
Nagy teljesítmény esetén , ami még kellene (csak nagy vonalakban)
- Lágyindítás: hogy bekapcosláskor a kimeneti kondik töltőárama ne robbantsa fel a feteket.
- Hasonló okokból valamilyen áramkorlátozó vagy túláramvédelmi megoldás.
- Erősebb fetmeghajtás a nagyobb teljesítményű fetekhez (ez további 4db tranzisztorral megoldható)
- Ha nem 12V-ról akarod járatni akkor az IC tápjához kell egy külön "stabkocka", vagy valamilyen egyéb tápforrás.
- A feteket védeni kell a túlfeszültség tüskék, és a trafó lengései ellen. Magyarul úgynevezett snubber áramkör és/vagy esetleg tranziens szupresszorok beépítésére is szükség lehet.Amúgy nem kell kizárni az összes önrezgő megoldást, mert van egy ami kellően szimmetrikus jelet ad, bár némiképpen bonyolultabb mint az itt szereplők. Ez teljesen saját, és egyedi fejlesztés (amikor feltettem a netre, akkor sehol nem találtam ehhez hasonló megoldást):
Skori konverter
Ez egy több részből álló cikkemnek egyik fejezete - esetleg érdekes lehet az elejétől átolvasni. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Batman2 #86802 üzenetére
Csatolok pár rajzot, de kereshetsz Te is még a neten. At IR ic-k 0,6...1,2usec holtidővel működnek, egy régebbi PC trafót általában 60kHz körül lehet meghajtani. Ilyenkor az eredetileg 5V-os tekercseire mehet 12V, az eredetileg 12V-os tekercsekre pedig akár 24...28V. A eredetileg primer tekercs, amit ez esetben szekunderként használhatunk, egyenirányítható kétszerezővel, és máris van 300V körüli feszültségünk, amiről a kapcstápos cuccok, kompakt fénycsövek és hasonlók képesek működni.
FIGYELEM - a 300V DC Életveszélyes!!!!
Sose legyél egyedül amikor ezzel kísérletezel, legalább legyen aki mentőt hív ha baj van - de reméljük erre sohasem lesz szükség. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Batman2 #86798 üzenetére
Az a probléma, hogy az úgynevezett push-pull kapcsolás esetén - tehát amikor két kapcsoló-félvezető felváltva kapcsolja egy trafó két "féltekercsét", akkor a legkisebb asszimmetria is felmágnesezi DC-ben a vasmagot, amitől az időnként telítésbe mehet, és pl. a két félvezető közül az egyik jobban fog melegedni.
Erre többféle megoldás van:
- az egyik tordatibi által berakott megoldás, ahol a flip-flop áramkör megoldja, hogy a két vezérlő jel tökéletesen egyforma legyen. Ebből csak a rendes FET-meghajtás hiányzik, ami ahhoz kellene, hogy ne csak 50Hz-en lehessen jó hatásfokkal használni, hanem nagyobb frekvencián is.
- a másik megoldás amikor viszonylag nagy holtidőt hagynak a két FET nyitása között - azaz van egy olyan (viszonylag rövid) időintervallum, amikor mindkét FET zárva van, ilyenkor a vasmag valamennyire le tud mágneseződni (nem teljesen) de az erősebb asszimmetriák ki tudnak egyenlítődni. A legegyszerűbb árakör erre pl. az IR2153 vagy IR21531 IC-vel megvalósított kapcsolás. Ez használható félhíd és push-pull elrendezésben is. Ezzel akár 100W átvihető úgy egy PC trafón, hogy hűtőborda nélkül sem melegednek a FET-ek. Keresek neked rajzot róla. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Batman2 #86795 üzenetére
Lehet jobban jársz ha aliról veszel egy tiszta szinuszos invertert, mint ismeretlen viselkedésű komponensekkel megfelelő műszerek nélkül próba szerencse alapon csinálsz valamit ami elég korlátozottan használható, semmi védelme stb.
Ha nagyon olcsót akarsz akkor 700W körüli inverter panelt már kb. 50 dolcsiért adnak (mondjuk 20k), dobozolva 60 dolcsi (itt már lehet válogatni DC fesz. ill. telj. alapján, persze többért).
Ezek 95% feletti valószínűséggel rögtön mennek (azaz lehet érdemes kettőt rendelni belőle, de még mindig kevesebb mint az akku ami kell hozzá ill. egy olyan mérőfej amivel én egy ilyennek a közelébe mernék menni), és ha nem nagyon terheled a venti sem zajong ill. az élettartamát is javítja (a hő ill. a kapcsolási tranziensek max. néhány éven belül úgyis megeszik, azaz ezek nem a komoly kategória, de még mindig komolyabb mint amit most próbálsz).
Az elsőn jól lehet egyébként tanulmányozni, hogy miként működik ez. (Az elvet már írtam korábban, van 1 DC-DC konverter ami kb. 350V DC-t állít elő amiből egy MOSFET híd kapcsolgatja az 50Hz szinuszt. Amiért mégis olyan töménytelen alkatrész van rajta az a védelem meg a vezérlés/visszacsatolások amiből nálad semmi nincs.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86798 üzenetére
Olyat nem lehet / nem szabad csinálni, az alapelvet cáfolná meg (a két félhullámnak egyformának kell lenni, úgy korrekt):
#86797 lanszelot
Noha az előzményben nem látom, de van itt egy lényeges dolog:
-
válasz
Batman2 #86798 üzenetére
Ott kevés a frekvencia, azért vesz fel sok áramot.
A videóba egészen biztos más volt a vas.
Én is küzdöttem 25 évvel ezelőtt önrezgő invertekkel, aztán feladtam.
Helyette csináltam ilyeneket, kb. 40 darabot. Piacos-vásározó voltam 8 évig és az autós izzók pillanatok alatt leszívták az akkut, egy 12/230V inverterrel és kompakt fénycsövekkel 10x annyi ideig világítottam, és az árustársaim is vettek tőlem ilyeneket.
Így nézett ki,Ez mire összeállt, irgalmatlan sok szívás volt pedig faék egyszerű, egy alap frekvencia generátor, egy 1/2 szimmetrikus osztó/meghajtó és a fetek+trafó.
Először 12V trafóval kezdtem, nem lehetett rendesen megterhelni.
Majd jött a 2x9V primer, ez már jó lett volna ha nem 1,4A a nyugalmi áramfelvétel. Majd felvittem 50Hz helyett kb. 80-90Hz-re, itt jó lett a nyugalmi, megállt 0,4-0,5ampernál. Mivel négyszög a meghajtás, megnőtt a vasveszteség, ezt kicsit ellensúlyozta a nagyobb frekvencia.
Feljebb vive a frekit nem volt érdemi javulás, több 100Hz környékén elkezdtek melegedni afetek és ismét megnőtt a nyugalmi áram, véleményem szerint a négyszög+vasveszteség miatt.
Ha kihagytam a játékból az 1mikrofarad/56 ohm tagot, akkor random 1 perc-1óra múlva üresjárásba valamelyik fet elszállt, gyanítom valami túllövés, túlfeszültség impulus átütötte.Csak azért írtam le mert ez a kapcsolás fényévekre van egy több 10-100kHz porvasmagos trafó meghajtásától, ott amúgy nemcsak a freki nagyobb hanem a terhelés függvényében erősen PWM-ezik is a meghajtás és ezt Te ezzel az egyszerű önrezgő kapcsolással nem tudod lemodellezni. Valamint ahogy nő a freki, egyre inkább szerepet kap a fetek korrekt gate meghajtása, és megnövekszik a primitív kapcsolás egybenyitási ideje is, ami = a fetek halálával.
Lesz még dolgod ezzel a kísérletezéssel
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86795 üzenetére
A tekercs nem tud különbséget tenni pozitív és negatív félperiódusok között, az csak a diódán múlik.
Közös vastag szekunder szolgálja ki, csak a pozitív ágba komolyabb diódák szükségesek, míg negatív ágon gyengébb diódák is megfelelnek.
Épp ezt lehet kiaknázni, ha ilyen tápegységben a negatív ági diódákat is kicseréljük erősebbre, meg persze a vékonyabb fóliarajzolatot / szűrőtekercseket is kiküszöböljük, akkor a negatív ág is erős lesz, hiszen a szekunder maga ugyanaz. Kétféle szisztémában is látható alább.
Szaggatott vonallal jelölik a hűtőbordás diódákat, a pozitív ágban:
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Batman2 #86793 üzenetére
Az ATX tápok kezdetben kb. 30kHz-en jártak, majd ahogy haladunk az időben úgy mentek fel frekvenciában akár 200kHz-re vagy felette is.
Amivel hajtod az kb. 22kHz, ami attól függően honnan bányásztad (mikori időből származik) lehet csak kicsit, meg nagyon sokkal alatta az ideálisnak, lehet akár több is mint 50kHz-re tervezték.
Azt meg, hogy a MOSFET-ek mennyire összevissza kapcsolnak egy szkóppal meg megfelelő mérőfejjel lehetne nézni, de ez még nem fog javítani rajta.
Persze ha sok felesleges MOSFET-ed van amit nem sajnálsz ezzel is el lehet játszani.A végcél nekem még mindig nem világos.
Hagyományos izzóban 12V voltost simán lehet venni, sőt ma azt talán egyszerűbben is mint 230V-osat, azaz oda ez nem kell, ha világítás a cél
LEDeket is simán lehet 12V DC-ről hajtani, oda sem kell (max egy normális driver, pl. amit lámpákhoz szoktak használni).
A legtöbb fogyasztó nem fogja szeretni ezt a nagyobb frekis kapcsolgatós jelet.
Egyébként meg bármi hosszabb vezeték a terhelés felé antennaként fog viselkedni és jól megszórod a környéket zajjal (EMI). Azaz ez sem igazán célszerű. -
aujjobba
addikt
válasz
Batman2 #86764 üzenetére
Az 50%-os kitoltesu 555-os negyszogjel tokeletesen mukodik ezzel a kapcsolassal:
(forras)Ra es Rb egyformanak kell lennie, 10nF kondival es 2db 2k2 ellenallassal 24kHz kozotti jelet ad nalam.
49.5% kitoltest mond a szkop, de az ellenallasok sima 5%-osak (nem valogattam ossze oket), ebbol adodhat elteres az 50%-tol gondolom. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Batman2 #86755 üzenetére
Ez egy ötletes, de viszonylag veszélyes és nem sok mindenre jó játék.
Problémák:
1) Azt a trafót vsz. nem 50Hz-re tervezték, hanem jóval többre. Innentől vagy nem 50Hz lesz a kimenet (a 15k, 2.2nF határozza meg) vagy nem azon a frekvencián megy amire tervezték (vagy e között valahol, most vsz. ez van). Persze az izzónak nem (kevésbé) számít.
2) Ez úgy kellene működjön, hogy amikor az egyik FET zár a másik nyit és fordítva. Viszont ezt most gyártási szórások határozzák meg (mi a FET aktuális nyitófeszültsége, a gate kapacitás mennyi stb). A MT3205 nagyobb gate kapacitása vsz. ezt ellensúlyozta ill. az IRF530-nál a soros ellenállás. Viszont mivel a MOSFET-ek nem együtt járnak az előbb vagy utóbb az egyik halálát fogja okozni mint tapasztaltad is.Ennél tartósabb megoldás lenne, hogy valami mikró vezérli a MOSFET-eket ellenfázisban, de az még mindig marad, hogy vagy a trafónak vagy a terhelésnek nem lesz optimális a kimenő frekvencia mivelhogy ezt egy nagyobb frekvenciás DC-DC konverterhez tervezték.
A következő lépés meg az lehetne, hogy pl. ezt megtartod DC-DC konverternek, a 230V/50Hz-re meg csinálsz egy MOSFET hidat. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86755 üzenetére
Önmagában az astabil multivibrátor gyerekjáték, legalábbis én már gyerekként ilyennel szórakoztam, LED-villogóként.
https://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/astable.html
https://www.homemade-circuits.com/transistor-astable-multivibrator-amv-calculator/
A frekvenciát úgy kell belőni, hogy a trafó impedanciájához megfelelő legyen, hiszen túl alacsony frekvencián már csak "drótként" működik a pár menetes tekercs. Esetedben nem is érdemes rögtön bekötni a trafót, hanem azt két 100 ohmos ellenállással is tudod helyettesíteni, tesztelni. Így nem durran el a MOSFET, ha gond lenne.
Még így sem garantált, hogy a trafóra cserélve nem adódhatnak gondok, a jelforma meredeksége sem ideális, de azért valami kijöhet belőle elvileg.
A második tranzisztor emittere bizonyára csak a rajzodon szerepel hibásan. A videó készítője linkelte:
http://www.mediafire.com/file/5mlmis6rjx3vnqd/150Watt2019.rar
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86668 üzenetére
Néhány mikro kapacitás is sokat számít, ezen a szinten (relatív nagyobb feszültség és kis áram), főleg némi elektronikával kiegészítve, ami elfér az ábra (ábrák) szerint:
https://www.youtube.com/c/Bigclive/search?query=filament
Nem mehet puffer nélkül, annyira zavaró lenne a vibrálás, hogy azt minden értelmes vásárló visszadobná az eladónak.
Az inverter csúcsértékének leolvasásához nem szükséges oszcilloszkóp, hiszen csúcsra puffereled és látod a csúcsot. Ha a Graetz-hídon eső, egy időben 2 diódányi esést elhanyagoljuk.
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86662 üzenetére
Azért is írtam, hogy a csúcsérték számít, a nyitófeszültséghez képest. A dióda (LED) nem lineárisan viselkedik, bizonyos szint alatt semmi áram, majd viszonylag meredeken kezd nőni. Hogy ne tudjon mértéktelenül nőni, nyilván ebbe is be kell avatkozni, megfelelő korlátozással.
Ilyen lámpákban egyébként mindig van puffer, anélkül elviselhetetlen lenne a vibrálás. Ez nem olyan, mint az izzólámpa, hanem rendesen követi a kétutasan egyenirányított (100 Hz) pulzálást. Vannak ugyan puffert nélkülöző "lépcsős" driverek (a hullámra lépcsőzetesen kapcsolódó LED-csoportokkal), de az is más kategória és nem is oldja meg tökéletesen ezt a problémát.
A számokat nem kell túl pontosan értelmezni, én sem tudok pontos mérési adatokat idézni, inkább példának szántam vagy érzékeltetésnek. Ahol például 224-et írtam, valóság lehet valamivel több is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86644 üzenetére
Az inverteren 217V mérhető, jó eséllyel kínai 220-as áramkör a belseje, egyenirányítás után 197V, pufferelés után 250V mérhető. Hálózaton ez ugye kicsit több.
Vagyis 230 x gyök2 = 320 V csúcs.
Az inverternél a gyök2 szabály nem érvényes, mert nem szabályos szinusz.
Ha egy filament 21 soros chipből áll és egyenként 2,7 V-nál kezdenek világítani (üzemi lehet 3-3,3 V), akkor 56 V legalább szükséges a nyitáshoz. Sorosan 4 filament 224 V és itt a csúcsra pufferelt értéket kell nézni.
Asalite lámpánál jó lenne tudni a konstrukciót, kapacitív előtéten a DC nem megy át, csak feltölti egyszer, utána már csak a kondit áthidaló ellenálláson folyik, nem sok áram.
-
-
Pötyi
őstag
válasz
Batman2 #86547 üzenetére
Az évszám stimmel, voltam Farkas Bertalan előadáson, aki elmondta, hogy a '77-ben fellőtt Szaljut-6 űrállomáson már volt beépített fedélzeti mikrosütő. Szomorú tapasztalata, hogy Kubaszov jószándékkal pont a személyes, 1 kg-os privát poggyászában felvitt disznósajtját tette be és melegítette meg neki. Nem tudta, hogy ezt a belsőséget hidegen fogyasztjuk.
Ugyebár űrállomást nem könnyű kiszellőztetni...
-
mezis
félisten
válasz
Batman2 #86547 üzenetére
Az orosz mikróban kívül volt, de közvetlenül a katódkivezetésekre csatlakoztatva.
Olyan emlékem van, hogy a mostaniakra is kívülről csatlakozik, csak van még valamilyen lepattintandó fém burkolat."78'-ban a ruszkiknál már volt mikrosütő ?" Igen, volt, én a 000098-as gyári számút "importáltam". Sok évig rendben működött zavarszűrés nélkül is, csak zavarta az analóg TV adást. Aztán a kondenzátora lett testzárlatos és azt nem tudtam helyettesíteni.
-
mezis
félisten
válasz
Batman2 #86537 üzenetére
Óvatosan a mérésekkel!
2500V nem játék!
Mikróban biztosíték kiégéssel találkoztam két esetben. Csak elfáradtak. Cseréjük után rendben működtek, működnek a mikrók.
Ujjlenyomat ne maradjon a csere biztosítékon, mert áthúzhat.
A 3000V-os dióda ellenőrzéséhez legalább 12V és áramkorlátozó ellenállás kell, kb 0,1A-re.Kondenzátorokat is ellenőrizd és a magnetron katódját ellenállás méréssel.
-
törölt tag
válasz
Batman2 #86537 üzenetére
A diódát legegyszerűbben úgy lehet kimérni, hogy sorba kötöd egy hagyományos izzóval, ha fele fényerővel világít akkor jó a dióda, ha nem változik a fényerő akkor zárlatos, ha nem világít az izzó akkor szakadt. Ezerből egy a zárlatos magnetron, ezek a biztik szeretnek minden ok nélkül elszállni, cseréld ki. A magnetront is ki tudod mérni, a két saruján pár ohm kell legyen és bármelyik saru a fém tokozás felé szakadás kell mutasson.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86492 üzenetére
De ha 10A, 60V megy be, és annyi is jön ki akkor nem csinált semmit !
Leáll a PWM, a tekercsen és a diódán csak átfolyik az áram:
Írja egyébként itt is nagyjából, innen ki is tudom másolni (az Alin képként szerepel):
https://www.ebay.com/itm/162977715187
Module name: 600W boost constant current module
Input voltage: DC10V-60V
Input current: 10 (MAX)
Output voltage: 12-60V continuously adjustable (default output 19V shipment, other voltage please pay attention to the dispensers)
Output current: 10A or more 6A Please strengthen the heat dissipation (The larger the difference between the input and output pressure, the smaller the output current)Output power = input voltage * 10A, such as:
input 12V * 10A = 120W,
input 24V * 10A = 240W,
input 36V * 10A = 1360W, (elírták) --> 360
input 60V * 10A = 600W, -
mezis
félisten
válasz
Batman2 #86450 üzenetére
Kattanós, fizikai kapcsolója van. Ellenállásmérővel is ellenőriztem, 0Ω a kapcsoló ellenállása.
Gondolom az IC lenne a PWM "esze", a 3400-as tranzisztor meg a "végrehajtó".
Ebben a nem működő állapotban a két ellenállás és a 3400-as közös pontján 10V egyenfeszültség van. A 3400 másik két kivezetésén 0V van.
Nézzek rá oszcilloszkóppal? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #86439 üzenetére
Ez arról szól, hogy van egy wifis relé, amire opcionálisan lehet kötni falikapcsolót is, így azzal is vezérelhető. A falikapcsolót ilyenkor csak a processzor figyeli, azaz nem 230 V-os ág.
Viszont a szimpla relé nem kezel dupla csillárt, ráadásul a falikapcsolóhoz sem építhető, mert nullát is igényel a saját tápjához.
-
-
válasz
Batman2 #86154 üzenetére
Kédezted milyet vegyél ami tuti.
[Pl. innen válogass] de ez nem a félratyi kategória és ez árban nagyon is mutatkozik.
Évtizede használom a termékeiket, töltésvezérlőket invertereket.
Hazai cég, szervizháttérrel, mailra rögtön válaszolnak, segítőkészek.
És jók a cuccok.
Jelenleg egy 24V/2kW színuszosat hajtok.
Már ha megfogom érezni hogy van benne valami, 4,5kg az inverter és fizikai méretben is hatalmas.
Sajnos az ára sem kevés. -
válasz
Batman2 #86155 üzenetére
Karbantartási terv nem egyenlő a javítási doksival
Utóbbit elég, ha a szerződött szerviz megkapja, ahol esetleg a gyártó ellenőrzi is, hogy nem hülyék kókányolnak majd.
@Batman2 : Nem tudom, trafók mennyire terhelhetőek túl?
@PROTRON : Remek elemzések vannak arról, hogy ahol a Távol-keleten meglódult a szekér az utóbbi 30-20 évben, ott mind brutál pénzek mentek az oktatásba. Látok némi összefüggést.
-
törölt tag
-
PROTRON
addikt
válasz
Batman2 #86154 üzenetére
Azért a verdikt előtt megérne egy alapos vizsgálatot. Ekkora különbséget nem engedhetnek meg maguknak, lehet csak rosszul követted vissza hogy melyik egység pontosan hol van az áramkörben, aztán a végén kiderül hogy tényleg biztonsággal üzemeltethetsz róla 800-900W 230V AC berendezést, anélkül hogy túlmelegedne vagy elpattanna benne valami füst.
Az hogy kinyitottad az elvileg csak garancia vesztéssel kéne járjon, nem feltétlen ipari kémkedés elleni ügyvédhadsereggel, hisz ezutóbbi esetben jogos a kérdés:
Miért lehetett egyáltalán felnyitni? -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Batman2 #86065 üzenetére
Nézd meg pl. ezt, aztán el tudod magadnak dönteni.
https://www.ti.com/lit/an/slaa602a/slaa602a.pdf
Az alapelv nem bonyolult, van egy PWM vezérelt MOSFET bridge amit visszacsatolásból vezérelnek. Itt is a részletekben van az ördög, merthogy egy csomó dolgot kell monitorozni és ennek megfelelően vezérelni. Összességében nem kevés elektronikai komponens, ha valami nem megy akkor megfelelő műszerezettség (DSO, nagyfesz diff. mérőfej, EMC problémák felderítésére spektrum analizátor és szonda stb.).
Persze lehet szerencséd is, találsz valami tervet ami egyből megy is.
Viszont akkor is a kész termékek gyártói nagy tételben veszik a komponenseket, azaz nem kizárt, hogy darabonként összeszedve már a komponensek többe fognak kerülni mint a készen kapható termék.
Nagyon speciális igényeket leszámítva kétlem, hogy megéri ezzel foglalkozni, hacsak nem tanulási célzattal ahol nem számít, hogy az eredmény többe kerül, mintha készen megveszed. -
válasz
Batman2 #85767 üzenetére
Nem spórolták ki hanem erre értelmetlen.
Felvenne abból az 500milliamperből 50-100-at, értelmetlen.
Valamint ez a 0,5A egy combosabb, 50-60Ah akkunál megegyezik a csepptöltéssel azaz 2évig is rajta maradhat.
pont ez feladata egyébként, ez nem töltő csak szintentartó.
Melóhelyemen is van egy ilyesmi napelemes töltő, egy fostalicska az egész (ehhez képest az ára horror...), az 650mA-t tud, semmi elektronika.
A napelemnek tökmindegy, ezek 16-18 voltot tudnak, zárlatot is korlátlan ideig elviselnek. Tényleg felesleges ezekbe bármilyen elektronika.
Egy 450Wp panel az más de ez erre készült, így van jól. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2 #85733 üzenetére
A kondinak mindegy szerintem, a kapacitás óvatos növelésével vissza lehet állítani ugyanazt a feszültséget, a pufferkondin mérve. De akkor a lámpát normál szinuszon használva, nőni fog ugyanaz.
#85731 PROTRON
Nem nagyon szoktam ilyeneket nézegetni, TV-szerviz és hasonló célokra nincsenek olyan nagy igények. Aneng 8002 szint is már bőven elegendő, de igazság szerint a régi 3 és fél digites műszerekkel is elvégezhető volt minden:
-I.8.8.8
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Google Pixel topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Óra topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Le Mans Ultimate
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- További aktív témák...
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged