- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
baly81 #100929 üzenetére
hegesztett zárt acél tartály, mert talajvízterhelt terület, csak ezt engedték. Rajta egy 40x40cm-es vagy mekkora vas fedél, amin autók járnak, így a mindenféle okosságok, oldalról érzékelések, túlfolyók, de még a hosszú nyakú úszót beengedünk a lyukon ötletek is halottak, mert átmegy rajta az autó.
amúgy tök jó az ötletedúgy vettük, hogy befolyócsőig tele volt, leszívattuk, ok, de jó lenne tudni a szintet anélkül, hogy valaki emelgeti a fedelet hobbibú
Meg van egy cső most amit leengedek, és mint a nívópálca megnézem meddig lesz vizes, de szenyvizet nézegetni nívópálcával sem guszta -
biker
nagyúr
"biker: Vannak ún. nyugvó és munkaáramú kioldók is.
Itt az utóbbiról van szó."De akkor ez távvezérelt kapcsoló, nem biztonsági kioldó, mert biztonsági áramkör csak "előfeszített" lehet, ezzel biztosítva hogy nem létezhet olyan, hogy nyomkodod a gombot és nem old le. mert ez esetben ha elmegy a táp, akkor vagy nincs tápunk, vagy megszakadt a kábel, vagy zárlatos a kábel, vagy elromlott a gomb, vagy benyomták a gombot.
Én erre asszociáltam a távkioldós kapcsoló hallatán
Az hogy akkor old le ha távolról visszaért a + feszültség, az egy rengeteg hibát magába nyelő megoldás -
biker
nagyúr
nálam többet látott szakik...
Létezik-e olyan alkonykapcsoló készen (ha nem akkor egyszerűbb barkácsban) ami nem adott lux-nál on-off, hanem a külső fénnyel fordítottan arányos dimmelést tud lámpának, ami 0-10V PWM jellel dimmelődik.
tehát pl 1000lux alatt elkezdené 20%-ról (LED minimuma) és mondjuk 100luxnál már 100%-on menne a lámpa. -
biker
nagyúr
válasz
Miniszter1 #96323 üzenetére
3x230V deltába kötve tökéletes. Y-ban 75%-on fog menni a motor
DE! 230V 35A az combos lesz bemenő oldalon, van ennyi áramod? -
biker
nagyúr
válasz
ViZion #96215 üzenetére
50 az a 30. 1994-ben végeztem, 30 éve, akkor már nem húztunk sehova alumíniumot, csak cseréltük rézre (kivéve földkábel, tokozatok, stb)
Akkor már mondta a szakmai tanárom, az alumínium nagyon jó anyag, kiváló kuktát, kávéfőzőt, meg ételhordót lehet készíteni belőle. egy dologra nem jó: elektromos vezetéknek
földkábelben is azért tartják meg mert olcsó és könnyű, még ha vastagabb is kell mint a rézből, azzal együtt könnyebb. és egy 240-es vagy 150-es kábelen nem érdekes a felületi oxidáció, meg nem hajtogatod úgysem -
biker
nagyúr
válasz
Reggie0 #95931 üzenetére
viszont a hálózaton 255V a normál 10% max fesz, és nem véletlen a túlfesz levezetők is 255/270V fokozatban dolgoznak.
Ebbe a tápba 400V kondit szabadna csak tenni, ez időzített bomba. nyilván nem 352V-on fog felrobbanni, mert van tűrés a világon, de tartósan semmi esetre sem viseli el, és degradálodik gyorsan -
biker
nagyúr
válasz
ekkold #95777 üzenetére
igen, ez tetszik nekem is, órákon át be van kapcsolva, ha nem használom, előbb 200fokra áll, majd kikapcsol, megfogom, már fűt is
De a hőelvonás követése durva, a késél hegy ha egy 6mm-es lapos graetz lábat is kell olvasztani, röhögve bírja. Az 50-60W pákák ilyenkor 15-20mp-re lehűlnek.És igen, elvileg azért Quicko mert Hakko klón
De mondom, fogalmam nem volt róla, mi ez, csak mondom faterkám, építsél pákát, persze, alis vacak, jó kis weller kellene. Hát nem, rohadtul ledöbbentem tőle. -
biker
nagyúr
válasz
Reggie0 #95769 üzenetére
Reggie0: azon a söntön folyik át a max 10A mérőáram, így azért illene jól megforrasztani.
baly81: igazából úgy jöttek itt szembe az Aneng xxx-em van kommentek, hogy csak ezért álltam neki megnézni, miből maradtam ki? nem jött szembe még ilyen. És okkulva abból, hogy annak idején drága édesapám kérte, miket rendeljenek neki Alin mert össze akar rakni egy profi pákát (ezt a 4mp alatt felfűtő 4 pines cserélhető fejes csodát) akkor megmosolyogtam, most hogy megörököltem, rá kellett jöjjek, hogy a világ legjobb pákája, instant on, halál pontos, nagyteljesítményű, nem hűl el, készenlét, mindenkisf@szom benne van, és az összes pákámat betoltam a sarokba, és csak ezzel dolgozok. Hát lehet hogy valami zajlik műszer fronton, és instantget egy ilyen full kijelzős cucc is.
És sajnos nem jött el az érzés. Az általam kritizált videókban is elhangzik, hogy 25$-ért jó, de amúgy... És igen, a <10.000Ft műszerek piacán jó, csak én már messze nem ezt keresem. Eleve előjött durván a hiba, ami miatt régen én is elvetettem a fullautomata készülékeket, hogy van anengnek minden gomb nélküli csak kijelzős full autodetectes műszere, csak épp a tesztben 1V alatt nem akart feszültséget mérni, csak ellenállás módba mentde ok, ez elkerülhető azzal, hogy olyat vesz az ember, amin legalább módválasztó van, de közel az 50-hez elég sok ilyennel dolgoztam, hogy tudjam, csak olyat szabad venni, amin az auto range mellett van manuális mód is, mert nem jó nélküle.
Szó mi szó, van piaca, de nem ezt keresem egy műszerben sem. És ezt leírtam, nem akartam belemászni senki lelki világába. Tök jó hogy nV pontosságú, meg 9999-es nem 1999-es, de jobban örülnék egy teljes CAT III osztály besorolásnak CAT III 1000V 10A mérőzsinórral, nem azzal a PVC cuccal, ami 390Ft-ot ér a kínaiban. ÉS örülnék, ha a kitámasztó lábon megállna a műszer, nem akkor esne hanyatt mikor akar. És örülök ha van akasztó egy műszeren, mert szekrényben mérve jó felakasztani, nincs hova támasztani. -
biker
nagyúr
válasz
ekkold #95762 üzenetére
Egy órát kerestem, de nem találom már a képeket a műszeremről, ami eldurrant a kezemben, azóta nem használok CATII műszert. az Aneng kettős minősítése azért óvatosságra int. 600V AC állásban bedugtam a két mérőtüskét a dugaljba, és akkorát szólt, lefagytam. A dugalj örzi az emlékét. nem azért ilyen mert fritőz ment volna róla napi 12 órát, hidd el.
a műszer forgókapcsolóján áthúzott a 230VDe ezt az egyik anenges videóban is megemlítik, hogy ugyan CAT III 600V-ig, és CAT II 1000V-ig, de a kettős minősítés miatt nem javasolja nagy energiájú rendszerekben mérni.
De legalább körültekintéssel -
biker
nagyúr
Sose hallottam még erről az Anengről, de láttam valami menő kijelzős cucc, megnéztem
Hát nem győzött meg... [link] és ez csak egy olyan videó, amiben kihívásosnak tűnik. -
biker
nagyúr
-
biker
nagyúr
Éljen a próbapanel és az el...szott fél délelőtt egy ilyen miatt
[link] -
biker
nagyúr
Elsőre találtam egytekercses bistabil relét 12V-ra, kipróbálom azzal jó-e, akkor átállítom az rfid-t bistabilról impulzusra, és akkor egy impulzus be, egy impulzus ki. és áramszünet esetén is úgymarad a relé így
-
biker
nagyúr
Hali urak, keresek valami komplett megoldást, hogy ne kelljen 2-3 modulból barkácsolni, hátha van
A feladat egy 12V állandó táp lenne áramkimaradás áthidalásra kis akkuval. A gond egy RFID kártyaolvasós relé, ami áramkimaradáskor visszaáll alaphelyzetbe, bistabil relé kimenet kikapcsol. és nem tud olyat, hogy megjegyzi ki vagy be volt, és oda állvisszaehhez kellene egy "egység" aminek bemenete 230V AC vagy 12V DC és a kimenete 12V DC és a benne lévő akku minimum 3-400mAh lifepo (nem baj ha nagyobb, tovább megy)
jó lenne nem úgy, hogy tápmodul, akkumodul, töltésvezérlő darabokból.
Létezik valami ilyen egyben? -
biker
nagyúr
Ja, itt van az asztalomon magyarul és eredetiben is, de ugye hogy olvas ilyenkor az ember, idegben: hibaelhárítás, hibakeresés, hibalista, stb
Franc se olvasta, hogy lehet tényleg sétatesztben van (ami a 3 villogó led) és ugye kiírja azt is általános rendszerhiba.
Node este lefeküdtünk aludni, remélve a 30-40 percenkénti csipcsirip nem kelt fel. Reggelre a villogás elmúlt, egy trouble led világít, de nem merem nyomkodni, mert alszik a család és csipog ha nyomkodom, majd megnézem most mi történt éjjel vele.demars: köszi!
-
biker
nagyúr
Riasztó szakértők vannak errefelé?
Sajnos történt egy kis baleset. A napokban hálózat karbantartás volt, ekkor kiderült, az akku gyenge (DSC PC1616 központ, 12V 7Ah akku volt). Ok, rendeltem új akkut, csere közben kiderült, hogy ezen 6mm saru van, nem 4mm, mondom ok, nyomok rá új sarut. Én barom nem húztam le a panelről az akku kábelét, az akkuról lehúztam a csatikat. A második saru rányomásakor a fogóhoz ért a vezeték, és sikeresen zárlatoltam az akku tápáramkört (akku nélkül)
Egy másodpercre felsírt a sziréna, a programozós kimenet aktív lett (*71-re van programozva)
Na azóta általános rendszerhiba felirat van, minden zónára hibát dob, pedig az érzékelők mennek, 12V táp megvan AC és DC oldalon is, a programozható kimenet megy, óra dátum programozás megy, élesíteni nem lehet mert "minden zóna nyitva vagy séta teszt aktív", illetve "általános rendszerhiba"
Ha az akkut lehúzom, akkor csipog, hogy akku gyenge, ergo a töltőáramkör is él, hiszen érzékeli, hogy le lett húzva az akku, nem ütötte ki a zárlat.
De akkor mi mehetett szét benne? Mit lehet tenni? Hogy lehet resetelni?
(ha totál lekapcsolom akkor elkezd üvölteni a kinti szirána, ez kiderült az áramszünet utáni akku lemerüléskor, addig szól amig a benne lévő akku le nem merül)
-
biker
nagyúr
Mármint a cserélendő aksinál mértem ezt, hogy bekapcsoláskor 2.4V-ra esik és csak parázslik, nem az újnál.
Az új akkuval egyszer bekapcsolt, majd ki és soha többet, de ez nem szupernova villanás volt, hogy most durrant el minden, normál fényerőn bekapcsolt, majd kia többi amelyik "túlélte" a cserét, az maradt jó, töltve ameddig fel tudja tölteni, 4-4.1-4.2V bekapcsoláskor 1 tizedet esik kb
-
biker
nagyúr
válasz
ekkold #92598 üzenetére
köszi, és ecaddsell is köszi, de 1: mértem előtte, hogy 3.8V töltve, amint led bekapcsol 2.4v-ra esik, tehát szar
2: nem létezik sem 14500 sem 18650-ben NiMH cella, sem NiCD, 3: 1db ilyen akku nem hajt meg 48 ledet."Vagy esetleg a kisebb kapacitás/nagyobb belső ellenállás jobban korlátozta az áramot..."
Ez egy reális teória, lehet hogy tudták hogy az a gyári szar nem tud leadni nagyobb áramot, és nincs előtét ellenállás?
-
biker
nagyúr
Hali uraim! Kicsit tanácstalan vagyok, hülyén nézve magam elé...
Adott 7db solar led lámpa (mármint 7-nek estem eddig neki), mind akkuhibás volt, a gyári gagyi szart kidobni, és betenni jót. 4db volt 14500 méret, 2db 2x18650, 1db 18650 (ebből van még 5, de inkább megálltam)
A gyári akkuk ritka gagyik voltak, gyengék, könnyűek mint a pille.
Vettem jófajta cellákat, és elkezdtem cserélgetni. a 4db 14500-ból egy, és az első szimpla 18650-esnél is úgy jártam, a gyárilag 3.5-3.6V-ra töltött cellákkal egyszer felvillant, és soha többet, töltés után sem kapcsol be.
amíg benne volt a régi szar, addig bekapcsolt, csak kb este 7-re elaludtak, az az öt amibe újat raktam az pöpecül világít reggel isMi a franc lelhette a másik kettőt, hogy új akkuval egy villanás és kuka? ok, hogy ratyi kis kapacitású akkuk voltak, de az, hogy 800mAh vagy 3000mAh nem kellene számítson, ha egy cella és 3.7V-os Li-ion cella, nem?
-
biker
nagyúr
-
biker
nagyúr
válasz
peter889 #92154 üzenetére
mivel az IPA nem fogyasztható (belsőleg embernek) ezért ára ötöde az etil-alkoholnak
Büdösebb, de szerintem sokkal jobb oldószer mint az etilalkohol. mivel gyorsabban párolog, jobb vele dolgozni. Az etil alkoholt le kell fújni levegővel, vagy órák mire elpárolog mind.
Covid előtt az ipa literje 1200-1500Ft volt, az etil alkoholé 5.000, utána lett 6e az IPA és 15-20.000 is ez etil, mikor sehol nem volt fertőtlenítő, most nem tudom, talán 8-9000Ft az etil és 4.000 az ipa -
biker
nagyúr
válasz
tordaitibi #91898 üzenetére
Olyan vagyok, hogy megakad a szemem az egyértelmű csúsztatásokon
"A fenti, kanári-szigeteki példában személyenként az út oda-vissza 286 liternyi, egyébként speciális, drága, nagy energiasűrűségű repülőbenzint jelent, és körülbelül háromszor annyi fejenkénti üzemanyag-fogyasztást, mintha egy modern autóval, azt jól kihasználva, egy négytagú család tenné meg ugyanezt a 4300 kilométeres utat. "286liter 4300km-re 6,6liter/100km vagyis nem 3x annyi hanem pont annyi mintha autóval mennének, csak nem tart 5 napig az út.
-
biker
nagyúr
válasz
t72killer #89048 üzenetére
a mi lámpánkban 48-60V közti tápok vannak, ritkán 24V, és csoportokban vannak a ledek, ha egy ki is ég, kb 10% csökkenést okoz
"Akkor nem félek megvenni 80ledes darabokat, nem csinálnak lecsót idő előtt a növényből"
khm... ha totál mesterséges világítás, akkor LED esetén 150-250W/m2 kellene
egy ilyen izzó egy kis cserép szobanövényre jóezekből kellene 9-12db/m2
-
biker
nagyúr
válasz
t72killer #89044 üzenetére
No meg ezek a klasszikus soros minden led kötéssel mennek, egy dzsunka előtéttel csapolva. Nézz mér meg bárhol egy 80W led táp mekkora, az oda hova férne el a búra alá? Ergo nem lehet 80W dc tápja. Azt is hüteni kellene, az a borda erre együtt képtelen.
120pcs Leds(78Red+24Blue+6White+6IR+6UV).
78 piros 190V sorban 2,4V 0.15W darabja nagyon max 11,7W
42 kék fehér ir uv amiknek inkább 3,5V kell már 0.15W 147V 6,3W
Ez még előtéttel fojtva mehet is 230V-ra, nem kell táp
Szerintem így adja ki, és nem lesz hőmegfutás
Már ez is 62,5mA a piros lednek és 42,5mA a többinek. -
biker
nagyúr
válasz
t72killer #89044 üzenetére
Van kettő ilyenem, anyámnál, 50W=21W és 25W=17W
De a hütőborda is árulkodik, kicsi nudli
100W ekkora lenne: https://agrar-vilagitas.hu/uzlet/led-lampak/parfactworks/parfactworks-hb1000-samsung-lm301h-quantum-led-grow-board-light/
120W: https://agrar-vilagitas.hu/uzlet/led-lampak/parfactworks/parfactworks-par1200-led-grow-board/Ha az 80W lenne akkor egy combos procihűtő pörögne rajta
Ilyen sürün ültetve max 0.1W/chip, akkor 800 led kellene, ha magasabb teljesítmény akkor megsül
-
biker
nagyúr
válasz
t72killer #89029 üzenetére
"Itt egy leírás amúgy melyik hullámhosszon mit esznek a növények"
Értem, és itt meg az aláírásomban a webshopom, ami elkerülte a figyelmed
https://agrar-vilagitas.hu
Szerinted miért reagáltam a kérdésedre?Mi külön UV-t nem árulunk, de gomoán van: [link]
Nem kell olyan sok a növényeknek, nem véletlen hogy tényleg egy 250W lámpából kb 5-10W az UV, 20-25W a FR/IR sáv, és a vörös fehér a sok -
biker
nagyúr
válasz
t72killer #89024 üzenetére
elég furcsának hangzik, hogy üvegházba ennyi UV-t be akarsz tolni.
Mire kell, ha nem titok?Amúgy jobb ledes lámpákban van külön UV, 395nm, de egy 250W lámpában kb 6 smd chip elég belőle.
"nemigazán találok lumen értékeket, h mennyi fény lesz x watt áramból. Tény, normális LED körtét ezen a hullámhosszon lehetetlen találni, lehet építeni kell."
mert ezeknél nem a lm a mérvadó mértékegység
eleve a lm-nt a látható fénytartomány átlagában mérik, ezért is baromság mikor növényes lámpánál lm-re gondolnak, mert ezek full spectrumnak nevezettek, de mégis hiányosak, a növénynek felesleges sávok ki vannak szedve -
biker
nagyúr
Üdv urak, tudtok ajánlani akár kész rendszert (nem találtam) akár DIY projektet arra, hogy van egy központi kódkapcsoló, amin tucatnyi embernek van saját kódja. Bárki beírja a saját kódját, a hozzá tartozó egység (relé) bekapcsol, kód beírása után kikapcsol
pl 1234 indít relé 1-et, 5678 a relé 2-t, 4321 a relé 3-at, stb
8 vagy 16 relé lenne jó, esetleg ha skálázható, még jobb. -
biker
nagyúr
válasz
rednifegnar #87738 üzenetére
gyerekkori lakhelyem (anyu még ot lakik) a szegedi panel 8. emelete, pont szemben a telefon toronnyal, amit a 450-900Mhz westelgsm érában építettek. Évekig az összes 20W fénycső foszforeszkált éjjel
-
biker
nagyúr
Jesus, my bad, lenni fakking idiot
volt ez a hibám itt az előzményben
Utánajártam jlcpcb-nél, megvan a hiba. Amikor ezt a szériát gyártattam, akkor a megszokott 100k 1% ellenállat elfogyott, és választottam mást, az első kézre eső 100k 0805 1% elemet. ami nem resistor hanem N thermistor azért nem jó, mert kapásból kettőt 5fokba vittünk ki, ahol már közel 200k az ellenállása. és azért jó egy a batchből, mert egy 25 fokos elosztóba került be.
Van itthon 47k majd megyek cserélgetni. -
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #87228 üzenetére
köszi, akkor még tipp, hogy a faék egyszerű ellenállások közt van valami diffi, mert ez tényleg a legalapabb kapcsolás, csak arra kell hogy a 0+-1V-ot 2.5+-1V-ra fordítsa, amit már adhatok az analog pinre.
15 + a teszt panelek (10db teszt amint ez a TLV modul volt aliról, nem is a rátervezett) mind ugyanazzal a kalibrációs értékkel mennek, ami az áramváltó bourden ellenállásával kiszámoltak, ez az 5 nem.
Ugyanaz az áramváltó régi panellel most is hibátlan, tehát nem az áramváltóban az ellenállás rossz.
kimérem egyesével, kettő más tipus azt látom, felirat nélküli.
és ha a be-ki ellenállások közt van bibi, akkor elmászik az egész szint. -
biker
nagyúr
üdv, valaki tudna segíteni? Többedjáre gyártatok panelt (jlcpcb) és most egy sorozat rossznak tűnik.
A mellékelt képeken az IC mindkét esetben TLV271CW5-7 kellene legyen.
Egyiken BV9zA jel van, másikon BV2DA
Ez lehet hogy nem egyforma IC?A gond bejönne a 100A/1V árammérő jele, ez az IC illeszti az arduinonak (2.5 +-1V), ami TRMS-t számol belőle. és az új panel szarul mér, át kell írni a kalibrációs értéket.
A lakatfogók jók, keresztpróba elvégezve, az egyik a panelen (fekete) jól mér adott kalibrációval, másikon nem. Eddig 20 panelt gyártattunk, csak az utolsó 5 mér rosszul. Tehát nem a kapcsolással van a baj, és nem a forrással, mert az is azonosÉn ilyen kódokat sehol nem találok. Nem tudok dönteni. Support válaszra várok
-
biker
nagyúr
Üdv, vettem egy monitort, aminek a fejhallgató csatija rossz. Állandóan azt hiszi benne van egy jack, és letiltja a hangszórókat, a füles jack nem megy bele, elakad, de tüskével mérve ugyanolyan mély, tehát nem beletörve van, hanem a lemezek lehetnek összekadva belül. Van rá esély, hogy szétszedés és kiforrasztás nélkül megoldjam? Valami célszerszám mint a tüskesor réintkező kiszedő készlet 40 tüskéje, vagy valami? Vagy más tipp?
-
biker
nagyúr
nem, ez ami konkréten a fotón van egy szimulátoros cég kormányra szerelhető kapcsolója, négy irány és benyomható okézni.
De rengeteg vezérlőn van ilyen, okos berendezések beállítás vezérlői mind ilyenek, fel-le + - és OK
Lehet pöckös, 5 gombos, félgömb alakú, bármi, de ezt a 4+1 állást tudja. -
biker
nagyúr
HS8836A USB vezérlő kérdésem lenne, mennyire allergiás a forrrasztásra? vagy én fogtam ki szar szériát?
10db-ot vettem, 5db beültetve (5 panel van) ebből kettő frankó, 2db fel se ismeri a win, egyet felismer, mint eszköz, de hibás aláírásra hivatkozva letiltja. -
biker
nagyúr
nekem csak annyi a bajom, hogy ez a jelek szerint valami autós csoda TDA 20-30W-os erősítő lehet, esetleg +-12V-ról kicsit erősebb, akkor meg értelmetlen a 10.000uF mert nincs akkora áramlökés.
Ezekhez bőven elég a 4700uF is, a trafója meg gondolom egy kis EI magos vagy öntött puskás trafó lesz graetzel. -
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #80217 üzenetére
köszi, jobban figyelek majd...
-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #80211 üzenetére
igen, a zsírok lehetnek savasak, a vezetés lett volna érdekes.
Vol hogy csak tüskesort forrasztottam be Fahrenheites flux tégellyel, arduino micro panelbe, és utána nem működött, vagy hülyeségeket csinált, nem is ismerte fel az usb. Új panel, új tüskesor, flux nélkül és hibátlan maradt. Arra tippeltem, bemehetett a tüskesor alá és ott csinált valamit a trutyi. -
biker
nagyúr
Flux kérdésem lenne...
van a "no clean" meg a normál, amit le kellene mosni. De KELL vagy csak javasolt? Értem ez alatt okozhat-e működésben problémát, vezet valamennyire, vagy bármi?
Jártam már úgy, hogy szemre minden jónak tűnt, de szívta a tápot valami, és lemosás után megszűnt. (Fahrenheites meg másik lengyel hestoreból való trutty) -
biker
nagyúr
Üdv, valakit nem érdekel egy Fahrenheit 28111 páka?
Apámról maradt rám, soha nem volt bekapcsolva, valószínű tévedésből vette, mert táp nincs hozzá
Nekem ezen kívül van 3 230V-os, egy kiforrasztó állomás, 3 állomás 5 fejjel, nem akarom ezt is beüzemelniKét nagy tábla étcsoki vagy konvertibilis más csere érdekel.
-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #79860 üzenetére
Bocs, kimaradt, 230/400V AC
Értem, hogy 2.1kV szigetelési érték a lábak közt, de kicsit félve tennék rá egy smd ic-re csak úgy tápot. Még olvasgatom, egyébként tetszik kezdésnekMondjuk ha mindenképpen áramváltóról táplálom, akkor biztonságos marad...
0-5V analógra meg van digitális poti -
biker
nagyúr
válasz
#90088192 #79858 üzenetére
az alap áramváltó, tehát majdnem, de annak a kimenete is áram, pl 100A éa 1:20 akkor 0-5A a kimenete.
ezt kell egy árammérőre csatlakoztatni, aminek a kimenete nem kijelző, vagy műszer, hanem egy ellenállás érték, ami egy másik eszközt szabályoz. 200-800ohm közti értékkel ja és fordítottan arányos ellenállás kell -
biker
nagyúr
üdv, nem szeretném feltalálni a melegvizet, ezért kérdezem: létezik e olyan modul vagy késztermék, ami bejövő áramérték alapján (0-5A áramváltóról) vagy ellenállás háló vagy analóg potméter kimenettel rendelkezik, és be tudom állítani, milyen áram értékhez milyen ellenállás értéket adjon ki?
10 állású fokozatkapcsolót szeretnék automatikusra alakítani
Gyakorlatilag árammérő aminek a kimenete nem kijelző vagy műszer, hanem adott ellenállás értékek... -
biker
nagyúr
rotary encoder hiba
Benéztem a dolgot, és vettem 5db forgó jeladót, szimulátorhoz forgó nyomó gombot tartalmazó button box épül.
Tetszett, hogy benyomható és tekerhető, és impulzus kimenet, jajjdejó, rákötöm direktben a joystick panel bemenetekre.
Hát megnézhettem volna jobban, mert az A és B kimenet is jelt ad akármerre forgatom, csak a sorrend határozza meg, ez jobbra vagy balra forgás, én meg azt hittem jobbra A balra B ad jeleket csak
Így nem jó, mert + - állítás nincs, mindig + - + - jön vagy - + - +át lehet-e alakítani a jelet nagyon egyszerű elektronikával, hogy ez jöjjön ki belőle?
Ami rendelkezésre áll: USB 5V, test, a joy panelről 5V jön ki (common +) és ezt várja vissza a záró impulzusos bemenetén minden lábán.Vagy felejtsem el, és faragjak új előlapot, gomb + - vagy mini joy kar + -?
-
biker
nagyúr
bejön a jel a digi modembe, innen jön ki a koax.
Ez felmegy a padlásra, földhurok leválasztó, onnan 3-as elosztó, és megy a 3 TV-hez. ezen volt kb 61db jelszint, kicsit kockás
Kivettek mindent, beraktak egy T elosztót a modembe, innen felment a jel 2 TV-hez a régi rendszerre, és direktben egy méteres kábelen a TV-be, lett 70 feletti a jelszint, és még szarabb a jel, tehát teljesen kizárt a kábelhiba. -
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #77065 üzenetére
"Mármint konkrétan felcserélted egymással a két TV-t?" nem, fizikailag nem, nem egyszerű lenne, de nem is lehetetlen.
"Az egész sáv alján vagy sáv felső részén megy el / gyengül a műsor, egyre romló mértékben, vagy az egész tuner lesz érzéketlen, illetve lehet teljes leállás is, tehát amikor a tuner belső oszcillátora áll meg."
Most néztem, 770MHz a nagyon szar, 778MHz ami kissé, 786MHz-en jó, és itt a sáv vége a diginél.
Végülis a sáv vége mondhatni szar? vagy így nem?Én arra gyanakszom, digis topikból is ezt nyomják, hogy tényleg lehet túl erős a jel, hiszen a jel növelését kimérték a kábel cserével, és határozottan rosszabb lett, ami kockás volt, az totál szétesett, ami kicsit éppen kockás az teljesen kockás lett. Ezért most nézek egy plusz csillapítást rá. Aztán kiderül. Van otthon régi T elosztóm talán kettő is, rányomom
-
biker
nagyúr
Üdv, DIGI vagy TV problémám van, ha valaki szakember, megerősítené a gondolatmenetet, vagy ha sz..atnak akkor azt?
Digi 1000-es net, + TV + telefon, Maglód, optika.
kb egy hete volt egy karbantartás, ami csak a netet érintette, viszont onnantól szétesett a Viasat6 képe. Kockás, akad, stb Csak az egyik TV-n, ami közelebb van a modemhez, a másik TV tökéletes. Minden más random adó jónak tűnt.
Bejelentésre TV újrahangol, beállítások ellenőrzése, nem segít, ma kijöttek.
Jelerősség megfelelő, 61-64db
Kicserélték a kábelt, direkt bekötve, 71db jelszint, még szarabb a kép.
Behoztak egy set top boxot, tökéletes a kép
Ekkor kezdtük a csatornákat ellenőrizni, és kiderült, 762MHz-ig minden SD és HD adó tökéletes.
770MHz-en nem csak a Viasat 6 jön, hanem még egy rakás nem HD adó, mind szar (de nem nézek izaura TV-t, meg eurosport SD-t csak eurosport HD-t, így nem tűnte fel)
778MHz-en 8 adó van, ebből 7 szintén szar, de majdnem jó
786MHz-től felfelé minden jó
A kontroll másik TV-n minden jó, ezen is eddig jó volt minden.
Szerintük a TV tunerje ment tönkre, valamiért a 770MHz sávon félrehangol, alatta felette jó
Ez megállja a helyét? 10 éves Samsung LED, nem gondolom rentábilisnek a szerviz kérdést. -
biker
nagyúr
Keregelek, de nem talalok, nincs ennel jobb 0-10V dc jelado?
Jobb=olcsobb, kisebbhttp://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/500000-524999/507917-da-01-de-ANALOGWERTGEBER_AWG_0_10V.pdf
-
biker
nagyúr
válasz
gyenesmartin #53500 üzenetére
első körben számold ki pntosan az áramot. Mert lehet, hogy 1,2A csak a multiméter lefelé csal, a táblaműszer felfelé
Utána ha nem lehet állítani, söntölni, akkor vissza a feladónak -
biker
nagyúr
válasz
Kernel #53498 üzenetére
Köszi! Pufferkondi van a kapcstáp után, előtt, előtte 50V-os, utána 35V-os, onnantól ahol a 12V-ok vannak, emlékeim szerint vegyesen 16 és 25V kondik vannak.
Graetz lehet, csak épp mondjuk a hátoldalon egy smd graetz, mert ott is van pár dolog, de már nem szedem ki a panelt.
Áram lenne bőven, mert eddig volt egy 16,5V 30VA trafó csak a riasztónak, amúgy 0,2-0,3A közt vesz fel, egyszer mértem 0,5A-t amikor épp töltötte az akksit, mert egy órán át arról ment
Riasztáskor vesz fel 1,5A-t elvileg, egy szirénávalMost lesz egy 12V 65VA trafó mert a kapunyitó is erre megy majd rá, de értelemszerűen nem riasztáskor fogunk padlásajtót nyitni, vagy egyik terhel 2-2,5A-el vagy a kettő együtt üresben 3-400mA-el
Szerintem a próba lesz a megoldás.
Mert csak jobb lenne egy hipersil magos kisebb trafó, mint a nagyobb EI magos
Az erősen határesetre van terhelve, 2,1A-t tud, ebből a riogató felvesz ugye 2-300mA-t, a motor nyitáskor 12-15mp-ig 2-2,1A-t, ez már rövid túlterhelés, majd amikor határolón van, akkor kb 1mp-ig felmegy hirtelen 3A majd 3,4A-re, ez csak egy löket, de egy bolti trafóban ilyenkor már nem bízok
Erről a trafóról ment egyszer 3db 20W-os halogén hónapokig -
biker
nagyúr
válasz
Daszkalosz19 #53488 üzenetére
a 2x110 oldalon a középsőket összeforrasztod, a két szélső a 230V
-
biker
nagyúr
Minden DSC panel ilyen, mindegy, de legyen DSC 1616 vagy 585 ha így jobb
Egy szabványos riasztó panel.
Van rajta egy kapcsoló üzemű táp, egy fet, egy 220 feliratú tekercs gondolom 220 mH és utána már mindenhol 12,7V-ot mérek, ahol szemre + táp kell legyen. Meg van egy 7805 ág, az szemre a panelen lévő optocsatolókhoz megynincs klasszikus graetz-puffer-stabkocka tápja
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Commodore 64
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- ROG STRIX X870-F + AMD Ryzen 7 9800X3D + 32GB DDR5 + Sapphire 7900 XTX Pulse 24GB + Win11 PRO
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Gombászkönyvek egyben
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst mw1g3mg/a - 3 év gari - MAGYAR