Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
T_bee
aktív tag
-
And
veterán
''mivel cső teljesítményt nem vis zát, csak jlet, és azt erősíteni kell trafóval.''
Csak pontosításképp: természetesen áramkörileg a cső erősíti a jelet, az adja a teljesítményt, de a kimeneti impedanciája eléggé nagy: kOhm-os nagyságrendű. A trafó pedig - mint passzív elem - nem erősít (épp ellenkezőleg, valamennyit csillapít), hanem impedánciát illeszt: azért kell hogy az Ohm-os ellenállású hangszórókat illeszteni lehessen az erősítőcső/csövek forrásimpedanciájához. -
elttiL
senior tag
Nem. Ha megnézed a zenyém, az tök szimmetrikus, amit te linkeltél az nem. Én is ráejtettem egyszer egy csavarhúzót vagy mit még a teszt szakaszban. Annyira értek a dolgokhoz /értsd: nemigazán/, hogy elkezdtem cserélgetni a fet-eket, aztán a végén kiderült, hogy egy 1n4148 szállt el az egészben Asszem a nyugalmi áramfelvétel, meg a nemtudommilyenfeszültség beállításánál nem volt rajta terhelés és nem szállt el. Ami a nagyon szar a cuccomban, hogy gyakorlatilag a földelés egyáltalán nem megoldott.
-
elttiL
senior tag
icc-s tápáramvezérelt - na látod nem értek olyan szinten hozzá (gépészmérnök vagyok nem villamos) hogy tudjam, hogy mi ez.
egy ilyen van benne az biztos: egy ellenállás, rétekerve x menet rézdraut
hidd el szimmetrikus, majdnem hogy tükör.
egy rádiótechnikás cikkben van leírva az építés (quad-ot akartam csinálni, de lebeszélt róla egy hozzáértő)
[Szerkesztve] -
-
T_bee
aktív tag
aha...
ehhez valami rajz esetleg, mer így magas kicsit...
+ még valami : elég sok rajzon úgy van ábrázolva, hogy a hangszóró másik vezetéke mintha a földre lenne kötve. ezt nem értem. a másik bemenetéét földelni kell a hangszórónak?
[Szerkesztve]''Az erőszak a gyengék végső menedéke'' /Isaac Asimov : Alapítvány/
-
T_bee
aktív tag
akkor mondj plz valami jó egységcsomagot, mer nincs kedvem elb*szni a hangfalakat, amiket építeni fogok valami sz@r rajz miatt. télleg... van kerken 5 ohmos ellenállás? mer akokr a 8 Ohmos erősítőre ugye rá lehetne tenni a jelenleg meglévő kissé sz@r 3 ohmos hangfalakat
''Az erőszak a gyengék végső menedéke'' /Isaac Asimov : Alapítvány/
-
T_bee
aktív tag
hűha... az nem fog menni, mer a somogyi oldalán pdfben van, de azt talán belinkelem mingyárt.
mod.: nna.. itt is van Bővebben: link
és még 1: Somogyis cuccokat hol lehet venni?
[Szerkesztve]''Az erőszak a gyengék végső menedéke'' /Isaac Asimov : Alapítvány/
-
Bigya
őstag
HALI!
Igen, tudom, de az életveszély az jó!
Láttam kondis leválasztó módszert is.
Bár az lehet, hogy cmos nem szereti...
Ki tudja milyen fesz kap egy ilyen után...
Ohm az jó, csak gondoltam hátha valami jobb megoldás is van.
rról nem is beszélve, hogy a relé meghúzása esetén nagyságrandekkel több áramot fesz fel a dolog mint nyugalomban. -
yossarian
aktív tag
ok. ez rendben van így.
a probléma nem is ez lenne. mint mondtam, az a tekercs simán egy diódán keresztül kapcsolódik a 230V-os hálózatra, szóval félhullámokat kap, minden második ütemet kihagyva. hogyan illesszem/vezéreljem a tekercset, hogy a behúzás-elengedés frekvenciáját változtatni tudjam?
az 555-ös timer IC-vel generált négyszögjellel való kapcsolgatás nagyon rossz ötlet? -
yossarian
aktív tag
graetz-szel egyenirányítottam. csak attól tartok, hogy túl nagy feszt kap így. no mind1.
de hogyan süssem ki a tekercset, hogy gyorsan el tudjon engedni?
meg ugye azért akartam egyenfeszt kapcsolgatni rá, hogy nehogy az legyen, hogy a szinuszhullám pont olyan részét kapcsoljam rá, ahol éppen nullátmenet közelében van, mert akkor nem húzna be.
összegezve: hogy nézzen ki a kapcsolás, hogy a négyszöjellel vezérlelt tranyó, ami graetz-szel egyenirányított feszt kapcsolgat a tekercsre, rendesen, gyorsan tudjon működni? -
yossarian
aktív tag
oké, köszi a segítséged, rendes tőled.
Bővebben: link
az ezen az oldalon található ''Metronome'' kapcsolást használtam négyszögjelgenerátornak, a potival lehet a frekit változtatni. első lépésben simán egy BUT11A tranyót kapcsoltam rá, a bázisára az 555-ös IC kimenetét, az emittert a földre, a kollektor és a táp (gratez-szel egyenirányított, 230, semmi pufferkondi, csak úgy simán) közé pedig a tekercset. az alapgondolat ennyi lett volna. (így nem ment )
230~
|
** tekercs
/
----| bázis
\
_|_ föld
gondolom ez így kevés, lehe hogy egy Fet-tel jobb lenne, de azt nem ismerem annyira.
majd még jelentkezem -
DDL
őstag
(Az a 2A a max bázisáram. 250V/2.5A kollektoráram 4us sebességű kapcsolgatása 0.5A bázisáramot igényel, de itt jelen esetben szerintem messze nem kell ilyen gyorsnak lenni. Bár ettől fügetlenül nem ártana elé egy plusz fokozat, mert az 1A-t azért szolgáltatni kellene. A FET-tel sem járna sokkal jobban. 1kV-os 10A-es FET kapcsolgatása is igényel legalább ennyit)
Üdv: DDL
[Szerkesztve]Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
DDL
őstag
Sokan ugyanabban a cipőben utaznak mint Te. Mármint azt hiszik, hogy így tanulták. Pedig csak elfelejtkeztek a FET egy-két lényeges tulajdonságáról. Pl. a Gate kapacitása-induktivitása. Ami töltésére-kisütésére bezony lényeges kakaó kell, ha gyorsan akarod működtetni.
Üdv: DDLMessziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
And
veterán
Szerintem ezt az 1kohm-os lezárást ki kellene próbálnod. Lehet, hogy nem sok embernek jutott ez idáig eszébe, és csak Te tudod megmondani, hogy jó-e. Az is lehet, hogy a még lezárásként érzékelt maximális impedancia kártyafüggő, és nincs rá általános recept. Viszont kétáramkörös szelektorkapcsolóval könnyedén megoldható lenne, hogy amikor nem a PC-kimenetét választod ki, a második áramkör 75ohm-mal a GND-hez zárja azt. Egyébként miért baj az, hogy nem látszódik a TV a gépről, ha épp nem használod a kimenetet?
-
golyani
őstag
nme értelek:
Bővebben: link
ezt nézd +
suplly voltage :+-6.....+-22
total harmonic distortion: 0,5%
ezekkel mi baj?
8. oldalon van hídba kötve.
én szétszedte mma a PC hangfalakat (valami SP-410D) és mit látok benne TDA 2030A.
ilyennel építettem én is 1 erősítőt. csak valami jobb hangszóró kén bele de így is szépen szól és 4,5V-os adpterről megy. -
golyani
őstag
tehát szinuszos kisebb mint zenei-->a zenei lehet valahol 3 körül
nme hinném h tápfesz a baj mer tipikusan akor recseg ha sok kraftot kap. tehát nem a tápfesszel vana baj. de kipróbálom maj 9,6V-ról is mer van 1 ilyen RC autó akksim ithon.
tipikusan úgy recseg amikor túl van terhelve a hangfal és nem bírja.
[Szerkesztve] -
And
veterán
Szerintem meg 5V-os egytápfesz esetén a terhelésre jutó - elméleti - maximális feszültség: U= 5Vpp (csúcstól-csúcsig). Ennek az effektív értéke: Ueff= Upp / 2*sqr(2)= 1,768Veff (nincs hídkapcsolás). A terhelésre jutó rms teljesítmény: Peff= Ueff^2 /R= ~0,39W, (R=8 Ohm esetén). A végtranzisztorokra jutó maradékfesz. (és a viszonylag nagy belső ellenállású tápegység) miatt a gyakorlatban nyilván ennyi sem lesz.
[Szerkesztve] -
And
veterán
Kicsit próbáltam utánanézni 1-2 helyen, mint pl.Bővebben: link. De kifejezetten jó minőségű (nem szokásos autós / TDAxx-szintű) kapcsolást nem nagyon találtam. Az ottani leírások némelyike elég szűkszavú, azokkal egyenként kéne utánanézni a végfok ic-knek. Egytápfeszültséggel ők se nagyon ajánlgatnak túl jó kapcsolásokat, diszkrét elemekkel meg gyakorlatilag csak kéttápfeszes megoldásokat látni. Néhány tipp - már ha integrált megoldáson gondolkodsz:
- TDA7241B: 8R/10W-ig, ill. 4R/15W-ig THD<0,1% @14,4V (bridge, monó)
- TDA7256: 4R/16W-ig THD<0,1% @14,4V (brigde, monó)
Ekkora tápfeszbe még hídkapcsolással is csak ez fér bele. -
And
veterán
Nem akarnálak lebeszélni róla, de nem volna egyszerűbb egy olcsó v. használt házimozi-erősítő beszerzése? Mert az spdif -> analóg szerintem önmagában nem sokat takar. Az spdif egy fizikai felület, amin közlekedhet sima PCM (többféle bitrátával és bitmélységgel), valamint tömörített audió jelfolyam is (DD vagy DTS, egy rakás csatorna-konfigurációval a 2.0 és az 5.1 között). Ezen formátumok dekódolásának házilagos megoldása szerintem meglehetősen sok fejlesztést igényel.
Ja, a digitális erősítő meg egyszerűen kapcsolóüzemű megoldást jelent - igen jó hatásfokkal -, valami olyasmit, mint a PWM (természetesen az audió jelhez képest kellően gyors kapcsolási frekvenciával). -
And
veterán
Egy kis trükközés a trigger-bemenetre kapcsolódó áramkörben (jobboldali rajz): Bővebben: link, és rögtön megoldódik az újraindulási probléma. Bővebb leírás itt: Bővebben: link, -> ''555 timer Mono stable (one shot) circuit''.
-
And
veterán
Lehet, hogy félreértelmeztem, de a szövegben - közvetlenül az általad idézett rész után - ez áll: ''For shorter periods, a capacitor can be used to isolate the switch so that only the initial switch closure is seen by the timer input and the switch can remain closed for an unlimited period without effecting the output.''
A vonatkozó rajz pedig a jobboldali ábra a kettő közül, a leírás további része is arra vonatkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Azonnali játékos kérdések órája
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Milyen légkondit a lakásba?
- OTP Bank topic
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Posta, csomagküldés
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest