Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18667 üzenetére
Földhurok. Gyakori probléma, mivel hurok, hurkok alakulnak ki a földeléseken keresztül. A megoldáshoz kérlek rajzold le, hogy mi mivel van összekötve, és mi honnan (melyik konnektorból) kapja az áramot.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Batman2
őstag
válasz MasterMark #18667 üzenetére
Lehet, érdemes minden összekötött cuccot egy konnektroból hajtani (ha nem úgy van), mondjuk egy 6-os elosztóba bedugva, abba biztosan belefér mindenm és szinte egy pontban földelődnek, így nem alakul ki nagy hálózat és a földelő vezetékeknek is minimális az impedanciája.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18671 üzenetére
Kezdésnek igen. Aztán ha még mindig tapasztalsz problémát, akkor kezd el kihúzogatni az összekötő kábeleket, aztán meglátjuk, honnan származik és tudunk tovább lépni.
Azért kell ezeket egy helyről táplálni, mert könnyen megeshet, hogy még ha egymás mellett is van a két konektor a falon, a földelés köztük körbemehet a fél lakásban, egy jó nagy hurkot, így pedig egy egy menetes tekercset leírva, ami aztán mindent beszed.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
moha21
veterán
válasz MasterMark #18783 üzenetére
A földelés egyébként rendben van? / most itt nem a hurokra gondolok meg ilyesmi, hanem van -e egyáltalán normális földelés /.
Panel? Kertes ház?
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #18783 üzenetére
Üdv.!
Ha a PC-t csatlakoztattad ehhez az ertősítőhöz, az interneted meg koaxon érkezik, akkor csavarj be a koaxba egy galvanic isolatort. Figyelj arra, hogy 2.4 GHz legyen a felső határ.
mezis
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #18787 üzenetére
A PC-d védőföldelése és annak a konnektornak a védőföldelése, ahová a PC-d csatlakozik rendben ?
mezis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18789 üzenetére
Van kézél egy multiméter?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18791 üzenetére
Pl. szakadásvizsgálóval megnézni, hogy a hosszabbítóban be van-e kötve a földelés. Egy olcsó gagyi, 500Ft-s alap multiméter is teljesen jó a vizsgálatokra.
Itt a panelban nálunk amikor nem volt földelve a gép, 115V AC-t mért a műszer a gépház és a fűtéscső között, de ezt kézzel is lehetett érezni.Viszont ez:
Panel lakás, fogalmam sincs, hogy van. (De pl. néhány a konnektorban két kábel van mindenből és ha azokat nem kötöm össze akkor a következő konnektorban nincs áram.)elég rosszul hangzik, ha csak 2 vezeték van, akkor ott nincs védőföld, olyan konnektorból csak kettős szigetelésű berendezést szabad használni, az erősítő és a pc sem olyan, bármi hiba esetén halálos áramütést kaphattok bármelyik fém felülettől.
Nem tudom, hogy ilyen konnektorról mennek-e a dolgok, ha igen, akkor keress olyat, ami normális. Nem értek különösebben a villanyszereléshez, majd a többiek mondanak tanácsokat a védő földel kapcsolatban. Lényeg annyi, hogy minden konnektorban meg kellene lennie.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18794 üzenetére
Oh, akkor félreértettelek.
Az elosztót attól még érdemes megnézni, volt itthon pofás kinézetű elosztóm, amiben a kínaiak csesztek bekötni a földelést, plusz csavar helyett össze is szegecselték. Ment a kukába...
Nah, viszont azt tudom javasolni, hogy húzz ki mindent és elemenként építsd fel a rendszert. Előbb utóbb ki fog derülni, minek a bekötésével vadul el a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18797 üzenetére
Alakul. Egy lehetséges megoldás, hogy megbontod a dekódert és az erősítőt összekötő kábelek külső szigetelését az egyik oldalon, hogy az árnyékolás csak az egyik végén érintkezzen. Ezzel nem rontasz a kábelen, viszont jó esetben megszűnik a földhurok az útvonal átvágásával.
Erről van szó lerajzolva. Ha nincs átvágva, kialakulhat a hurok.Amúgy belelátsz az erősítőbe? Az érdekelne, hogy látszanak-e szép nagy, pár centis kondenzátorok a bemenetek környékén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18799 üzenetére
Értem. Lehet próbálkozni a külső ér megszakításával a kábel egyik (tetszőleges) végén. Nézve a fényképeidet, meg a netet, pont a bemenet környéke nem látszik, de nyakamat rá, hogy kispórolták a csatoló kondenzátorokat. Tudsz egy közelit csinálni a bemenet környékéről?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18802 üzenetére
A 9 tűs bemenetről kellene.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18804 üzenetére
Nagyon alkatrészhiányos ez a cucc. Ugyan van elszórva 1-2 kondenzátor, de ezek funkciója kérdéses, nyákról áramköri rajzot meg képtelenség találni.
Plusz ezek mellé még árnyékolatlan vezetékek mennek nagy távolságokra, nem csoda, hogy minden zajt összeszed.Egyenlőre jobbat nem tudok mondani, mint hogy szakítsd meg a külső árnyékolást a kábel egyik végén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18806 üzenetére
Cinkes, elég vékony ez a kábel. Talán legegyszerűbb lenne az erősítőben kikötni a csatlakozó aljzat gém részét, vagy ugyanezt a dekóderben megtenni. Ez szükség esetén könnyen visszaállítható és nem rongálja a kábelt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18808 üzenetére
Lehet elég csak a középsőt, a két szélső szerintem csak a fém burkolatot fogja, gondolom belül nincsenek összekötve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18812 üzenetére
Bontsd meg finoman egy szikével vagy éles késsel, jó esetben rögtön megtalálod az árnyékoló harisnyát. Ha nagyon kínai, akkor lehet, hogy nincs árnyékoló harisnya, csak összekötötték a fém részeket egy dróttal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18814 üzenetére
Ha ez nem oldja meg, akkor jöhet az, hogy mindegyik belső ér közé be kell forrasztani egy rendes csatoló "tömb" kondenzátort. 0.47 - 1uF értékben jók lesznek, ezeket olcsón kapni kiskerben. Így már tényleges egyenáramú leválasztás valósulna meg.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18826 üzenetére
Igen, hozzá is kellett érjen a fóliához.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18828 üzenetére
Akkor köv. lépésben meg kellene nézni, nincs-e még gnd a maradék 8 belső tüske között. Ha nincs, akkor jöhet a csatoló kondenzátor beépítése minden érbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18850 üzenetére
Ilyesmi "tömb" kondenzátorok (MKP, MKS) kellenek, mint itt a képen:
Talán polipropilén kondenzátor még a nevük. 220nF - 2uF között bármelyik megteszi, vedd azt, amelyik olcsóbb. Fesz. tűrés nem számít.
Minden jel vezető eret meg kell szakítani és be kell kötni egy ilyet az érbe. Nagyon remélem, hogy ez megoldja a földhurok kérdését.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18853 üzenetére
Ezek unipoláris alkatrészek, mindegy hogyan kötöd őket.
Egy kicsit mindenképpen befolyásolni fogják a hangzást, a kondenzátor már csak ilyen. A mély tartomány erősödik ahogy mész felfelé uF-ben, akár 2uF fölé is. Azért nem javasoltam, mert ezzel a hangcuccal nem éri meg a plusz pénzt. Pl. 4.4uF-es Wima kondik darabja 6-800Ft, míg sima 1uF-es kondik meg tizedébe kerülnek csak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #19245 üzenetére
Az a kondi elvileg 0.22uF, és talán 63V bár ezt furcsállnám de most mindegy, szóval az jó.
Viszont a jelenség nem. Dobj fel egy friss rajzot, hogy mi mivel van összekötve, simán paintben is jó lesz. Valami gebasz lesz még ott. Maga az erősítő földelt, vagy földeletlen?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #19279 üzenetére
Erősítő hátulján a földelés nem oldható csavarral? Meg kellene nézni, egyrészt azt, hogy mi van, ha a dekóderből kihúzod a számítógép kábelét, másrészt meg mi van, ha megszünteted az erősítő földelését.
Az akadó hang szerintem hibás forrasztás miatt lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #19285 üzenetére
Húzd ki a koaxot, vágd le a csatlakozót, és egy darab piros ledet köss rá a koax érpárára. Akkor jó a polaritás, ha bekapcsolt gép mellett pirosan világít a led. Dugd be a protba a ledet. Ezzel eléred azt, mintha optika jönne ki a gépből, mert abban is piros led van.
Így meglett a galvanikus leválasztás a PC és az 5.1 között.
Eztán ha ez megvan, lehet tovább vizsgálódni.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #19287 üzenetére
Ha van külön optikai kimeneted is a gépen, meg kábel is, akkor igen, azzal kösd össze őket, akkor nem kell forrasztani.
Aztán nézd meg, mi van lekötött földeléssel. De olyan állapotban ne tapizd a burkolatát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #19289 üzenetére
Az egyenáramú leválasztást hivatottak biztosítani. Majd lehet kísérletezni a kondik rövidre zárásával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #19291 üzenetére
Optikán nem tud kialakulni a földhurok, mert nincs fémes összeköttetés. Ezért nem hallod ott a zajokat, a többi bemeneten meg igen.
Igazából erősítőnél gyakran opcionális a földelés, egy hátlapi kézzel tekerhető csavar szokott lenni. Addig, amíg valahogy nem kerül ki a fázis a burkolatra, addig igazából semmit nem jelent, hogy le van kötve a föld, de ha valamiért igen, akkor nem vagyok benne teljesen biztos, hogy mi fog történni. Kellene valaki villanyász ide.
Amúgy most a csatoló kondik a dekóder vezetékén még bent vannak?
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #19295 üzenetére
Persze.
-
And
veterán
válasz MasterMark #20246 üzenetére
"[..] router egyik LAN RJ45-ös portjáról lehet valahogy áramot szerezni?"
Nem.
A 'routeren belülről' az pont ugyanaz, mintha a routeren kívülről tennénk, a saját tápját használva. Csakhogy az a táp nem minden esetben 12V-os, és nem feltétlenül bírja el egy plusz venti áramát. -
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #20848 üzenetére
Nem. Az első lassú és 4 amperes, a második gyors és 2 amperes.
[ Szerkesztve ]
-
zka67
őstag
válasz MasterMark #20850 üzenetére
Közönséges kvarchomok.
-
PHM
addikt
válasz MasterMark #20850 üzenetére
Kvarchomok. Nyugodtan porszívózd fel.
(#20849) Lompos48:
Igazából be lehet rakni a helyére, csak nem érdemes.
Gonosz vagyok...[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
szeva000
addikt
válasz MasterMark #21267 üzenetére
csoki
azért a probléma egy hálózatnál nem ilyen egyszerű soha
Én leterhelném végpont körül,akkor mérnék.Símán lehet kötéshibád bárhol vagy esetleg nullaszakadás.Ha 3fázisod van,azzal nem árt vigyázni,mert igen komoly kárt tud okozni,ha a betápnál van érintkezési hibád.
Ezért először valami végpontot,aztán a fogy.mérő alatti kötést kellene megnézni....azután kezdeni az összes kötésdobozt,ha nincs hiba ott.
A betáplálásnál sem mindegy,hogy földkábeles vagy légvezeték.Légvezetéknél a sodrony lesz a bemenő nullád,annak a kötése is szét szokott égni.Ahhoz a szolgáltatót kell kihívnod cseréltetni.[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
válasz MasterMark #21270 üzenetére
Falban, épületben, hálózatban is simán lehet kötéshiba.
Minden szobában jelentkezik a probléma?
Ha igen érdeklődd meg a szolgáltatónál ,
esetleg a szomszédoknál náluk mi a helyzet...Nálam volt hasonló probléma, nem is olyan régen az épületbe
érkező főkábellel volt gond. Kijöttek a szolgáltató és megcsinálta.
A lakásban nem volt semmi hiba.[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
őstag
válasz MasterMark #21270 üzenetére
A kötés hiba az elosztó dobozokba szokott előfordulni.Helyesebben nem is kötés hiba ha nem a kötéseknél bekövetkezett meghibásodás.
Üdv:Attila
-
őstag
válasz MasterMark #21273 üzenetére
Egyszer régebben eltaláltam,hogy kicserélem a lakásba az összes konektort,kapcsolót egyformára és szép újakra.
A piacon be is "vásároltam" olcsó cuccokból mindnek szép arany szegélye volt.Vettem tartalékokat is gondolva arra,hogy később még kellhet.
Olyan jó vásárnak bizonyult,hogy kb 2 hónap leforgása alatt mindent ki kellett cserélnem.Az alternatív kapcsolók 40-50 kapcsolás után áthúztak és elhiccentek.A konektorba bedugott dugók hol érintkeztek hol nem.
Nem érdemes spórolni az ilyesmin semÜdv:Attila
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #21281 üzenetére
Kivett biztosítékokkal folytonosságot lehet mérni az elosztódoboz szálaihoz viszonyítva.
-
dudika10
veterán
válasz MasterMark #21281 üzenetére
Ha nem gányolt hálózat, akkor a színük alapján.
De ebbe vakon sose bízz!
Megnézheted egy másik konnektorhoz képest is például.
(#21285) MasterMark: akkor az sokat nem segít.[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
őstag
válasz MasterMark #21285 üzenetére
Valami felett elsiklottam volna?
A falba még sosem láttam fehér vezetéket.Vagy a hosszabítót szedted szét?Üdv:Attila
-
szeva000
addikt
válasz MasterMark #21288 üzenetére
nem MM falkábel az????Ha leveszed a külső szigetelést,ott lesz alatta az érszigetelés ami már színes.
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #21297 üzenetére
Ha a hálózat telejsen rendben van, akkor tényleg nehéz különbséget tenni null és föld között, ha minden bekötve marad. Az izé relé (gondolom a fi relére célzol) azonosítható a kapcsolótáblában, ha van. Azon csak a fázis és null megy keresztül. De ez érvényes minden áramkörre, ami a lakásban be van kábelezve. Minden áramkör (remélhetőleg) 2 biztosítékon megy keresztül, egyiken fázis, másikon null. Ezért kikötve a lakásba érkező szálakat folytonosságméréssel azonosítani tudsz/tudnál akár áramkörönként minden vezetéket.
Ugyanakkor úgy sejtem (nem akarok sértegetni, távol áll tőlem) nem vagy túlságosan otthon villamosságban. Esetleg jobb lenne egy villanyszerelőhoz fordulni? -
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #21301 üzenetére
Akkor marad az, hogy elemet kötök a null meg a földre és multiméterrel megmérem.
Ha nem kötsz ki semmit a táblán, akkor a 2 szál zárlatban van mindenképp valahol, kisüti az elemedet és nem mérsz semmit. És ne csináld sehogy, ha nem vagy biztos, hogy minden áramtalanítva van.
-
kjani18
őstag
válasz MasterMark #21306 üzenetére
Hány vezeték megy be a konnektorodba?
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
szeva000
addikt
válasz MasterMark #21306 üzenetére
és tood mi az a nullbontó??
Ha másképp nem megy,akkor is egyszerűbb az óránál szétbontani és így megnézni...
De még mindig vannak olyan mókolmányok,hogy menet közben a nullából alakítanak ki védőföldet.(egyszerűen 2szál nullavezetővel..ami életveszélyes egy nullaszakadásnál)[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
válasz MasterMark #21312 üzenetére
nah ez a rajz nekem egy X-akta
Jóó.én nem is így gondolkodok szakemberként
Olyan meg nincs,hogy ott tudom mi....max. annak látni...az nem is bizta,hogy az....főleg az árammnál -
kjani18
őstag
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Lompos48
nagyúr
Mégegyszer: ha áramtalanítod az egész hóbelevancot, a középső lyukban szétbontod a vezetékeket, mindkét szektor szálait mérni/azonosítani tudod egy ohmmérővel. Semmit ne csinálj feltételezve! Csak ha biztos vagy teljes mértékben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #21321 üzenetére
Ohm(ellenárás)mérő állásba kapcsolva a műszert. De egyre inkább javallanám egy villanyszerelő felkérését. Csak egyszer hibázhat az ember nagyot.
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #21323 üzenetére
Ha a táblában valahol a null és föld össze van kötve (és valahol össze van), akkor mondjuk egy BUMM.
-
kjani18
őstag
válasz MasterMark #21321 üzenetére
Kimérni nem tudod, A fázist mutatja a cerka, a másik kettőből az égettebb a O a harmadik a test.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
- Samsung C43J890DKU Super Ultrawide Gamer Monitor! 43"/3840 x 1200/120hz/PbP/Type-C/KVM/Machez is!
- Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1165G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest