Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz Fred23 #82543 üzenetére

Nekem nagyon kaotikus volt az iskola zsámtechen a gépállomány. Hatodikig semmi számtech. Akokr videoton TV computerrel kezdtünk, amiben csak az volt a fura, hogy otthon már C64-re eakkoriban programokat írogattam, így nekem az egész unalmas volt, ráadásul alig volt valami kompatibilis azzal a comodore-al, amit ismertem és mindennap használhattam, így nem tetszett. Ráadásul itt is ugyanaz volt a számtech és a matek tanár, és előfordult, hogy számtech órából matek lett csinálva.
    Ezután elkerültem egy másik suliba ahol volt egy teremnyi 486-os és egy tanári Pentium 1-es, ezutóbbinál ülve interneteztem egyszer, egyébként a gépeknek a közelébe se mehettünk. Majd következő évben egy olyan terembe kerültem ahol 386-osok voltak Win 3.1-el (ez nagyszerű élmény volt azután, hogy már Win95-el is internetezetem), net persze semmi. Játszani nem lehetett, az év 95%ban a dost tanultuk, a Win 3.1-el alig tudtam tapasztalatot szerezni. Tanultunk még QBasicet is, ami szerintem semmire nem volt jó, azonkívül, hogy kicsit mixelődjön a fejemben a videotonnal és később a Pascallal.

Ezután jött a középsuli, - ekkor lett otthon is saját PC-m - ahol szoftveres osztályba kerültem, és az órarendben bíztató mennyiségű számetch óra (heti 4db) jelent meg. Persze 386-osokkal teli gépterembe kerültünk, ahol sokszor be sem kapcsolhattuk őket, mert elméleti oktatás jött... na meg a számtech tanárunk aki egyben a matek tanárunk is volt, és az ofőnk is, hamar elkezdte átértelmezni a dolgokat, és a heti 4 számtechből általában 3-4db extra matek óra lett :( így lettünk gyakorlatuilag matekszakos osztály... Humán érdeklődésemmel ennek kevésbé örültem.
    A második lvben a 386-osokat kiselejtezték és 566-osok jöttek a helyükre 64MB RAMmal és SIS VGAval, de mi pont akkor cseréltük termet és így miénk lehetett a korábbi sztár terem, ami tele volt 133-as Pentium 1-eskkel 16-32MB RAMmal (és az én gépeben 48MB volt), de legalább volt internet, igaz a sebessége nem volt nagyon értelmezhető, főleg amikor "szabadfoglalkozás" címén mindenki megrohanta a 777 SMS-t, hogy mindneféle hülyeséggel bombázza az ismerőseit.
    Harmadik évben aztán heti egy alkalommal az 566-osokhoz is jutottunk, ám jellemzően ez az alkalom matek órákkal telt, így nem sokra mentünk vele :(
    A negyedik év volt a legérdekesebb, számtech óráink 50%-a a 133-asok mellett volt, 25% az 566-osok mellett és 25% egy új teremben ahol 1600-as Pentium 4-esek voltak, 128MB RAMmal, GeF2-es VGAval, 40GB-os HDDvel, Win XP-vel. (nekem akkor otthon 1700-as Celeronom volt 256MB RAMmal, 2×40GB HDDvel és GeForce 3-assal) a tanári gép pedig egy 366-os Celeron volt Win98-al...fogalmam sicns mire gondolhatott a költő, vagy a terem tervezését végrehajtó... Itt viszont mindig csak számtech óráink voltak.

Két hónappal érettségi előtt, aztán jött egy teszt, hogy felmérje mit is tudunk 2 hónappal érettségi előtt infóból. Az eredmény lesújtó volt, az osztályban mindössze két embernek (az egyik én voltam) nem lett elégtelen, de az enyém is csak kettes lett (meg a másik emberé is), és rádböbbent az ofő, hogy két hónappal az érettségi előtt még a kilencedikes anyag sem megy az osztálynak, és a legkockábbak sem mutatnak túl a tizedikes anyagon... Jött a pánikolás. Matek órák lettek infó órákká konvertálva, meg az osztályfőnöki órák is (elvégre érettségi és ballagás előtt 2 hónappal nincs is semmiféle megbeszélnivaló egy osztályban... vagy megoldjuk 5 percben... így vala annak históriája, hogy a suli történelmében egyedülálló módon nekünk nem volt tablónk! A szerenád el volt szervezve, a bolond ballagás meg konkrétan el is maradt... ) Persze mindezek szigorúan gépmentes teremben, elméletben. Szóval elméletben csináltunk adatbázisokat, elméletben exeleztünk stb. Izgi volt... ja nem. (én mondjuk mikor hazajöttem elkezdtem magamnak a gép mellett gyakorolgatni, már amkor rá tudtam magamat venni, mert öcsémmel ketten voltunk egy gépre, és a gépnél töltött idő értékes volt, nem szerettem ilyen iskolai dolgokra elpocsékolni azt. Mikor játszani is lehet rajta.

Volt egy másik zseniális meglepetése a sulinak : Tizenkettedikben kiderült, hogy bár végig úgy volt, hogy nekünk a szakmai vizsga ingyenes lesz, mégis pénzbe fog kerülni. Egész évben arról volt szó, hogy "5 vagy 10 ezer ft lesz" majd ezután a felmérő után közölték h akkor 15 ezer ft. Jó, otthon beadtam a szülőknek, megkaptam a 15K-t. Jó másfél hónapig jártam 15 ezerrel a táskámban, de a kutya sem kérte a pénzt. Hosszas várakozás után úgy döntöttem, hogy okosságra költöm, így 12000ft-ért lecsaptam egy 512MB-os DDR333-as RAMra, ami akkor elképesztően jó vétel volt (ekkoriban indult be az áfa nélkül nagyker áron alkatrész szerzés - ami egy új világot nyitott meg évekre előttem). A maradék 3000ft-ot pedig barátnőmmel két nap alatt elköltöttük suli utáni "megiszunk valamit" címszóval.
    Na, alig hogy s3ggére csaptam az utolsó ft-nak is, másnap bejelentették, hogy ma vagy holnap akkor ki kell fizetni a 15 ezret, aki nem teszi az nem mehet szakmai vizsgára. Hazajöttem, gyorsan eldaráltam a szüleimnek, hogy sürgősbe kéne 15 ezer, mert elköltöttem erre és erre, de azért mert nem kérték.... Anyám meg közölte, hogy oldjam meg ahogy tudom. így volt az, hogy Tiszaújvárosba fürdőbe mentem, míg az egész osztályom szakvizsgára ment (egy gyereket kivéve ő ugyanis kifizette, de elaludt és nem ment be).

A sors érdekessége, hogy 3 évvel később azt a papírt amit kaptunk ingyen megszereztem egy céges tanfolyamon. 2006ban Pentium 1-esek mellett ...
    Viszont attól a cégtől hoztam el a BE(A)ST-et.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés