Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#119851) Tomi_Sci válasza draco31 (#119830) üzenetére


Tomi_Sci
őstag

Én vettem egy 100g-osat.

Elkezdtem olvasgatni, hogy EP hányas meg molibdén diszulfid nélüli meg extra hőálló meg.. mittudoménmilyen zsirral lehetne helyettesiteni.
Az ezzel eltöltött idő alatt kb. kitermeltem az árát az eredetinek. Elég lesz a következő 10 évre.

Ja és ha jó féket akarsz, akkor szedd szét. Tudom, hogy a Shimano szerint nem lehet. Meg hogy ki kell dobni, vegyél újat, meg olcsó meg ilyesmi. Én kifújtam féktisztitóval, majd megsütötte a nap és konkrétan beállt a régi zsir, nem huzta vissza a kart. Szétszedés, brigéciol, fogkefe, türelem, eredeti zsir, és lesz egy fasza féked.

[ Szerkesztve ]

Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html

(#119852) trialboj válasza jjeahh (#119848) üzenetére


trialboj
őstag

Két ujjal nem lehet/szabad fékezni, ha már annyira csapatod hogy 1 nem lenne elég, akkor az azt is jelenti, hogy durván rázkódhat a bringa, és ha két ujjad van a fékkaron, nem tudod biztonságosan fogni / markolni a kormányt. Minden féket egy ujjal kezelek, ha gyengébb a fék akkor inkább lassabban ereszkedem, ahogy idén is tettem.
Tavaly kölcsön kaptam egy saint fékkel szerelt bringát, 2x ereszkedtem vele, megszoktam egyből, 3. alakalommal a saját elixir egyemmel jöttem le, és az utolsó kanyarnál, berongyoltam a susnyásba, mert nem sikerült bevenni, azóta a fékekhez igazítom a tempót. (Illetve mivel sajnos tele van ágakkal, és levéllel az összes nyomvonal, már óvatosabban megyek)

(#119846) Hasaggymeg
Hát ne viccelj már, te is ennyivel csapatod, emlékszem hogy mondtad régebben, sőt a legtöbben szerintem hamar elérik a 35-40et, én most nem DH pályáról beszélek, hanem átlag leejtőről ahol van egy nyomvonal az erdőben.
Az SLX erre elég kellene legyen, az én bringámon hogy nézne már ki egy 4 dugattyús brutál fék, mikor 80%ban aszfalton haladok, és az a kevéske leejtőzés ami egy túra alatt összejön, is még bőven a kulturáltság határain belül mozog.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#119853) Runner_fxr válasza trialboj (#119834) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Természetesen nem kizárt az sem, hogy egy Shimano fék gyári hibás legyen, de az elmondottak alapján úgy gondolom, hogy ott valamit nem jól csinált a mester. Amikor lassú a fék, az általában a szar olaj miatt van. Valami noname ásványi olaj, nem Shimano.
És mi az, hogy tiszta olaj? Egy gyakorlott szerelő úgy légtelenít egy féket, hogy ott nem úszik minden az olajban, mert tudja mit csinál. Ha meg ereszti az olajat, akkor erre konkrétat mondok, nem szerintemezek, meg visszaadom úgy, hogy orrán száján folyik az olaj, a fék az nem játék.

Bici: Az egy fos fék, ne az alapján ítéld meg a hidraulikus fékeket.
Miben rosszabb a Shimano mechanikus? Szarabbul fog. Itt adagolhatóságról nem igazán beszélhetünk, egy mechanikus tárcsa az vagy nem fog, vagy ha fog akkor on/off működik. Ezért jobb a hidraulikus, mert az sokkal jobban kontrollálható.

(#119854) Runner_fxr válasza Hasaggymeg (#119846) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Azért túlzásokba nem érdemes esni. Egy XT fék már akár Enduro használatra is elég lehet. Persze nem mindegy, hogy milyen fékbetéttel, milyen és mekkora tárcsával van használva, meg persze az sem mindegy, hogy mennyire van jól légtelenítve. Abban igaza van trialboj-nak, hogy egy 4 dugattyús fék már feltételez egy durvább használatot, egy XC gépen túlzás, még a 160-as tárcsával is. Ráadásul a 4 dugattyús fék esetében mindent érdemes kimaxolni, ott csak a legjobb fékbetét és legjobb tárcsa működik optimálisan. Shimano esetében ice tech betét és tárcsa kombó kell a 4 dugattyús fékekhez, máskülönben megsütöd a tárcsát és a betétet is. Ilyen fékszett esetében meg már agresszív a fékerő, ehhez meg komoly villa és váz kell.

[ Szerkesztve ]

(#119855) cdl válasza IMIIKE1998 (#119842) üzenetére


cdl
senior tag

Outira miért nem spd sl-t veszel?
Pedált tudok adni baráti áron..

Ha már a fékekről megy a beszélgetés:
A Triban után az új bringán 6800-as Ultegra fék van.
Hát elmorzsoltam volna 1-2 könnycseppet, ha csak kipróbálhattam volna ezt a féket egy idegen bringán.
Nem gondoltam, hogy mennyivel jobb ez.
A fékerő, az adagolhatóság, a használata fényévekre jár a régi előtt.
Természetesen nem egy kategória a kettő, így nem a fikázás az írásom lényege.
Inkább csak az öröm.

[ Szerkesztve ]

(#119856) ivana válasza draco31 (#119850) üzenetére


ivana
Ármester

Simán lehet, hogy az is jó :) A kontrában a szabadon futó hasonló szerkezet. A kontrákra a legjobb tapasztalataim szerint ez: [link] Egy ideje már mindent ezzel kenek, használtam ennél jóval drágább bicikli specifikus zsírokat régebben... Tapasztalat az, hogy kontrába, agyváltóba az ilyen sima egyszerű zsírok egyértelműen jobbak, sima agyból meg max. valami baromi jót érdemes ennél jobbal kenni.

(#119857) rétisün válasza cdl (#119855) üzenetére


rétisün
veterán

nemhiába tartják az egyik legjobb outi féknek a 6800-as ultegrát. szerintem jobb, mint a trp spyre, ami pedig (állítólag) a legjobb bovdenes tárcsafékek közé tartozik....

[ Szerkesztve ]

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#119858) IMIIKE1998 válasza cdl (#119855) üzenetére


IMIIKE1998
őstag

A cipő alapján választom, mivel ez olcsóbb, ilyen távokon, amiket én megyek meg szerintem nincs sok különbség a két verzió között.

(#119859) gabro0 válasza rétisün (#119857) üzenetére


gabro0
őstag

És mi a helyzet a 105-el? Kb ugyanaz.

(#119860) Bici válasza Runner_fxr (#119853) üzenetére


Bici
félisten

Kössz!

Még annyi, hogy ez után a fos KLS után egy említett shimano mechanikus csak adagolhatóságban lenne rosszabb? Egy BB7 sem lenne előrelépés?
Sajna a BB7 az abszolút max, ami árban belefér, még akkor is, ha a mostani KLS-t el tudjuk adni.
A fő cél az lenne, hogy télen, nyáron jól fogjon, és ne legyen vele annyi gond, mint a mostani KLS-sel.
Jobb olajos féket nemtom, hogy lehet-e kapni 30-35-ig (elöl+hátul+karok+minden egyéb).

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#119862) pc360 válasza Bici (#119860) üzenetére


pc360
addikt

Nem az adagolhatóság a fő problémájuk, hanem a fékerő és a beállíthatóság totális hiánya. A hidraulikus fékeknél a fékpofák automatikusan beállnak a megfelelő pozícióba, de a mechanikusnál neked kell a dologgal foglalkozni. Mivel a BB7 mindkét oldalról állítható (ellentétben a gagyi Shimano-kkal vagy a BB5-össel), nem kell állandóan imbuszkulcsszal arrébb felfogatni a féktestet, ahogy a padok kopnak, mert erre ott van 1-1 tekerőkéd. Az is egy szempont, hogy a low end Shimano tányérokba sokkal hamarabb ütsz 8-ast, mint egy Avid-ba.

Tehát tényleg nem érdemes mást szerezni, mint BB7-eset, ha már egyszer féket veszel, és nem tudsz normálisabb hidraulikusat megfizetni. Az általában gyárilag BB7-es szettekhez mellékelt FR-5-ös fékkar helyett ráadásul erősen ajánlott egy SD-7-eset feldobni a fékerő és a szimmetria rendes beállíthatósága miatt. De az említett darabokon kívül más fékkarral nem szabad a BB7-est használni, különben megintcsak a szenvedés lenne belőle. Ezek jól tartják az árukat, legendásan jó fékkarok, úgyhogy az eladásukkal nem lesz prolbémád.

A mechanikus féknek mindig is meglesznek a bajai, de ezek legalább megoldhatók az említett alkatrészekkel. Beállítási lehetőség hiányában viszont csak a fogad szívnád állandóan, ha ezektől eltérnél. A felüdülés úgyis majd egy normálisabb hidraulikussal fog eljönni, ahol nem kell mikromenedzselni a pofákat.

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#119863) rétisün válasza gabro0 (#119859) üzenetére


rétisün
veterán

passz, sose volt 105-ös fékem, szóval inkább nem írok semmit úgy, hogy nem használtam. de ránézésre valóban nem nagyon különböznek, szóval simán lehet ugyanolyan jó (főleg hogy talán a fékbetétjük is egyforma) csak éppen olcsóbban.

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#119864) kiskakas


kiskakas
senior tag

Sziasztok,

A segítségeteket kérném, teleszkóp ügyben. Egy 2013-as Gepida Alboin 300 trekkingem van, gyári RST "Gepida" telóval. 50mm rugóút 1 1/8-as menetes villanyak, 28.6mm-es villanyak külsö menetszélesség.

A gyári teló beállt, szétszedtük,de annyira megette a "rozsda" a szárakat, hogy úgy döntöttem,lecserélném.. SR Suntour CR8V-P-t nézegettem, viszont ezeknél a nyak hossza vagy 210mm vagy 240mm.. Nekem akárhogy mérem, 165-170mm..sőt párom Vinora Domingo trekkingjén ugyanilyen hosszú a nyakhossz, pedig ezen konkrétan Suntour CR8V teló van.

Létezik az,h már nem gyártanak ilyen rövid nyakú villát, vagy egyszerűen lefűrészelik a "felesleges" hosszt?

Illetve érdemes áttérnem Ahead rendszerű villára? A kormányt, stucnit nagyon megszoktam, nem nagyon szeretném variálni.

köszi a választ! :)

(#119865) pc360 válasza kiskakas (#119864) üzenetére


pc360
addikt

Fűrészelés megy, persze. Új telónál is ugyanez van, hogy méricskélés után szépen nekiugrik egy fémfűrésszel az ember, hiszen nem adnak ki 600 féle méretet. Ez teljesen természetes. De még az egyenes kormányoknál is sokszor van, hogy csippenteni kell belőlük, ha nincs szükség olyan szélesre. Annyi csak a tanács, hogy be lehet építeni 1-2 távtartót, akár felülre is, hogy hosszabban lehessen hagyni a nyakat, mert úgy könnyebb később eladni - már ha tervezel ilyet.

Az ahead-ra nagyon ajánlom az áttérést, ha megoldható, mert sokkal stabilabb megoldást jelent. A stucni esetén amúgy sincs nagy varázslat, csak a megfelelő emelkedési szöget és hosszt kell belőni. De ha már kormányt is kell cserélni (érdemes oversized-osra), az kicsit túlzás lehet a géphez mérten. Egy ilyen Gepidára nem biztos, hogy nagyon költenék a szükséges villacserén kívül, mert az egész bringa nem ér annyit.

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#119866) kiskakas válasza pc360 (#119865) üzenetére


kiskakas
senior tag

köszönöm szépen a gyors választ ;)

(#119867) robee19


robee19
tag

Urak! Mit tudok az ellen tenni, hogy tekerés után képes legyek a járásra? :B
Hetek óta érzem, hogy fáj a talpam a lábujjak alatti csontos rész vonalában. Hol kevésbé, hol jobban.
Tegnap este kimentem a szokásos esti körömre és leszállva a bringáról konkrétan alig bírtam ránehezedni az ominózus részre a talpamon, szóval valószínűleg a pedál taposásától lehet a fájdalom. Nem tudom van e köze hozzá, de egyébként 10-12 km után éppen azon rész fölött zsibbad a 3 (kisebb) lábujjam....
Sima taposópedált használok egy keménytalpú (szó szerint kemény, konkrétan a járdán szinte kopog :D ) utcai cipővel.

(#119868) draco31 válasza ivana (#119856) üzenetére


draco31
veterán

Megmondom őszintén, mindenhez eddig sima gépzsírt használtam, piros színűt. Semmi nem panaszkodott. De nem is voltak ilyen drága szekereim eddig. Igazából azt olvasztottam az agyba is pár hete.
Mos túgy látom rendben van a fék, nem csikorog, fékhatása is megvan.
Viszont a villa az gené, fékezéskor legpuhábban megmozdul valamennyire, meg ha nagy gödörbe megyek, illetve ha nagyon ugrálok rajta. De kisebb útegyenetlenségek nem nagyon érdeklik, de ezt a telet már kihúzza így, aztán esetleg tavasszal kap egy új villát, ami nem lesz egyszerű menet, mivel a görgőfék marad minden képen, de az meg bele van csavarozva a villába. Aztán gondolom nem lehet csak úgy akármelyik villát furkálni.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#119869) ivana válasza robee19 (#119867) üzenetére


ivana
Ármester

Amennyiben helyes a technikád (nyomni a pedált a lábujjak előtti párnás résszel kell), akkor próbálj meg egy másik cipőt. Ha azzal nem jön akkor megoldva. Ha más cipőben is jön és megfelelő a módszered akkor orvos, biztos nincs valami régi sérülés ami okozhatja?

draco31: szerintem bilinccsel is rögzíthető a görgős fék, nekem pl. a dobfékem spéci bilinccsel rögzül.

[ Szerkesztve ]

(#119870) Mezga Aladár válasza robee19 (#119867) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Pedig a cipő/pedál páros okozza.

[ Szerkesztve ]

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#119871) trialboj


trialboj
őstag

Az összefoglalóból hiányzik egy igen fontos és lényeges rész, a őszi/téli öltözködés. Idén brutálisan ért véget a nyár, nem nagyon volt esélye senkinek megszokni a 32 fokos kellemes nap után a 15 fokos hőmérséklet zuhanást.

Tudom hogy ez a téma sűrűn felmerül, és tele a net videókkal, pár hasznosabban ki is válogattam, de ezeknek a legnagyobb hátránya, hogy nem ajánlanak egy bizonyos márkát v pontosabban modellt.

A legfontosabb amit összegereblyéztem a videókból.
* úgy öltözz hogy az elején 3-5 percig amíg nem kezd el hőt termelni a tested ne legyen meleged, mert később túlhevülsz.
* A legfontosabb a legalsó réteg, ami elvezeti az izzadságot, vagy legalább is nem szívja fel, és nem engedi hogy ráhűljön bőrödre... de de itt senki nem adott tanácsot hogy ez pontosan milyen cucc is
* Ha a legfelső réteg nem szélálló, akkor is legyen nálad egy ilyen dzseki, a mezzsebben vagy bárhol, amit a leejtők előtt, vagy ha változik az idő fel tudsz venni.
* Az egyik videóban azt javasolja hogy rakjunk kézmelegítő lapot a derékhoz, mert azonnan szétsugárzik, és melegíti a testet, ilyen trükkről még nem hallottam.

Na most nekem a legnagyobb félelemem ez a mászás előtti vetkőzés majd öltözködés, egy 5 perces mászásban is brutálisan ki lehet izzadni akár nyáron a 20 fokban rövid ujjúban, most akkor meddig kellene nekem levetkőzni ilyenkor?
Nagyon be vagyok tojva hogy ismét kinyírom a derekam (10 nap választ el az évfordulójától), mult péntek óta nem ültem bringán, és idén szezon elején is csak 20 fok felett kezdem el ismét tekerni.

Én arra gondoltam, hogy akinek van kellő tapasztalata az segítene, összerakni 2 listát, 1 budget verziót mondjuk decát cuccokból, és egy másikat komolyabb cuccokból külföldi webshopból. Ha pedig ez elkészült az illetékes bedobná az összefoglalóba, és remélhetőleg sok bringásnak kellő segítséget nyújt, és nem kell majd közel 6 hónapra lerakni a vasszamarat.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#119872) Lami66 válasza robee19 (#119867) üzenetére


Lami66
őstag

Szerintem a probléma a lábadban van. A harántsüllyedésnek nézz utána (nem lúdtalp/bokasüllyedés!)
Egy olyan talpbetét segít amelyen elöl középen van egy dudor, láb legszélesebb részénél.

[ Szerkesztve ]

(#119873) Runner_fxr válasza Bici (#119860) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Adagolhatóságban a BB7 sem jeleskedik, de az legalább jól fog.
Ettől függetlenül én már biztos nem raknék fel mechanikus tárcsaféket.
Fékszett: Shimano BR-M365
Féktárcsa: 180mm előre, 160mm hátra.
Adapterek: 180mm PM első adapter, 160mm IS hátsó adapter.

Ez így összesen: Szállítással együtt 86,31 EUR, tehát kb a jelenlegi Euró közép árfolyamon 28 ezer ft.
Ez bőven benne van a keretedben. A maradék pénzedből meg a szervizre is futja, hogy felszereljék, fékcsöveket méretre vágják és légtelenítsék.

(#119874) pc360 válasza robee19 (#119867) üzenetére


pc360
addikt

A megoldás a patentpedál és hozzávaló cipő (plusz a javasolt ortopédiai kivizsgálás, gyógytorna). Ez minden bringa esetén alap, sokkal egészségesebb a talpnak és a térdnek azzal tekerni, mint kizárólag egy irányba feszegetni a dolgokat a platform hülyeségen. Utóbbi max boltba járásra alkalmas, meg trialozni. Kopogós utcai cipőben sportolni meg... külön teljesítmény. :)

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#119875) Runner_fxr válasza trialboj (#119871) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

trialboj: Szerintem a legalapvetőbb szempont a tél sport ruházatnál, hogy minden réteg lélegző, technikai anyag legyen. A legdrágább cuccokat is megölöd azzal ha felveszel egy olyan réteget ami nem engedi ki a párát. Onnantól rád fog rohadni minden. A hőérzete mindenkinek más, ezért nehéz általános szabályokat lefektetni, hogy kinek hány réteg kell. A decathlonos ruhákkal én olyan szinten elvagyok, hogy mondjuk egy futó póló, zokni stb, de komolyabb felhasználásra nem vennék tőlük. Persze majd ezért is biztos megkapom, hogy á az nem úgy van, mert vannak nagyon jó téli ruháik is, lehet, hogy így van. Én azt tudom, hogy akárhányszor akartam náluk venni valami komolyabb nyári vagy téli sport ruházatot, általában még a felpróbálásig sem jutottam el, mert már az anyag tapintásra nevetséges volt. Ha meg láttam egy tényleg minőséginek tűnő ruházatot, azért meg ugyan úgy elkérték a pénzt mind egy nevesebb gyártó.
Én személy szerint az Endura bringás ruházatokat tudom nyugodt szívvel ajánlani, ár/értékben ezt gondolom az egyik legjobbnak. Persze van még sok jó minőségű, de az árak eléggé elszállnak. Visszatérve a decathlonra, a 40 ezer ft-os síkabátjukból a szemem láttára csavartak ki 1 liter vizet a sípályán. Persze egy minőségi síkabát 60-80 ezertől indul, de abból nem is fogod csavarni a vizet. Most akkor melyik a drága?

Egyébként valóban az alsó ruházat a fontosabb, a térded miatt. Itt a lényegi különbség annyi, hogy olcsóba vagy megoldod egy neoprén térdmelegítővel, ami pár ezer ft-os tétel egy motoros boltban, és e mellé már nem kell olyan drága nadrág, vagy veszel egy tényleg minőségi téli kerékpáros nadrágot, ami meg 40-50 ezres tétel. Az utóbbi nyilván komfortban sokkal jobb lesz és egységesen mindenhol véd, az olcsó megoldás kompromisszumos, de legalább a térdednek nem lesz baja. Ha nincs igazi zord időjárás akkor önmagában a téli bringás nadrág elég, ha nagyon hideg van akkor kell a minőségi aláöltöző is. Felülre meg tényleg egyéni dolog, ami biztos, hogy ha nagyon hideg van, akkor nem árt egy minőségi, softshell kapát. Aláöltöző, téli mez, ilyenek. Jó minőségű téli bringás kesztyű.

[ Szerkesztve ]

(#119876) Bici válasza Runner_fxr (#119873) üzenetére


Bici
félisten

Wow köszi! :R

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#119877) jjeahh


jjeahh
nagyúr

No, Garmin első tapasztalatok, első benyomás. Előre sportórát vagy vagy csiganyálas gps-es km órát akartam, de aztán szerencsére kaptam itt egy olyan tippet, hogy inkább vegyek használt navit azon az áron. Nem volt rossz ötlet, tényleg más szint a rendes navi, mint a csiganyál, így utólag is köszi hegyimorc-nak... persze én valszeg a csiganyállal is kompromisszumot köttem volna, de ha ugyanannyiért lehet jobbat venni, hát miért ne. No de vissza az elejére: irány az ebay és egy kis keresgélés után rábukkantam egy olyanra, hogy "Garmin Tourer" kb. 30k-ért, ami kiderült, hogy valójában Touring, csak a csaj aki árulta nem igazán volt képben és elírta, sőt nem csak elírta, hanem valszeg azt sem igazán tudta mit árul :D. Viszonylag gyorsan meg is érkezett és menet közben a csaj végig bombázott kedves üzenetekkel, szal úgy tűnik mint eladó rendben volt, csak kissé laikus a kütyühöz. Konzolt nem küldött (ezt írta is, hogy neki is szüksége van rá), a kábele nem eredeti Garmin, hanem Gopro kábel, de ezt leszámítva újszerű állapotú és ami meglepett, hogy nem sima Touring, hanem annak a ráncfelvarrott (?) változata, Touring Plus, ami elvileg kompatibilis ANT+ eszközökkel. Amíg úton volt rendeltem is hozzá egy konzolt a spanyoloktól, egy másikat kínából, mert olcsó és miért ne, de aztán a napokban észrevettem, hogy a spanyol konzolnak frissítették a tracking-jét és kiderült, hogy az is kínából jön (ma reportálom is az eladót :U ), így gyorsan berendeltem egyet a rosebikes-ről is, tegnap feladták és most reménykedek, hogy szombatig megérkezik, mert a haverommal készülünk egy nagyobb túrára, ahol viszonlag durva terep lesz, ezért félek, hogy a gumi nem tartaná meg biztonságosan. Szal amint megjött, gyorsan raktam is rá térképet (kártya is volt benne) + egy előre eltervezett útvonalat, beállítgattam és mentem egy próbakört úgy, hogy rágumiztam a kormányra :DDD

Egyelőre jónak tűnik, tényleg tök frankó, hogy akár automatikusan is újra és újratervezi az utat ha letérek róla, egyedül talán az akksiidő tűnik kevésnek, fogalmam sincs mennyit bírja majd, de úgy érzem egy egész napos túrán le fog merülni és jó kérdés, hogy ha power bank-ról feltöltöm megszakad-e majd az adatok mentése... Mondjuk a Garmin saját térképét még nem próbáltam, majd letesztelem azt is idővel, egyelőre elvagyok az OSM-el. Amúgy a navin kívül már így első blikkre is tud pár olyan dolgot, ami nagyon tetszik és inspiráló, például a megmászott szint, hogy az emelkedő hány százalékos, meg egy rakás egyéb adat hasznosnak tűnik és bírom azt is, amikor mutatja, hogy az emelkedőn éppen hol tartok és mennyi van hátra belőle. Bár ezek nem tudom mennyire pontosak, majd idővel kiderül... Az biztos, hogy az előző km órám után ez egy egészen másik dimenzió minden szempontból.
Közben rendeltem hozzá gumi tokot meg fóliát, később lehet, hogy beszerzek valami ANT+ kütyüt is, egyelőre elvagyok a szűz Garminnal. Amúgy az ANT+ cuccok gyártótól függetlenül kompatibilisek egymással, vagy Garmin csak Garminnal műkszik?

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#119878) draco31 válasza ivana (#119869) üzenetére


draco31
veterán

Most nekem így néz ki a dolog.

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#119879) robee19 válasza pc360 (#119874) üzenetére


robee19
tag

Nálam maximum a hibrid pedál jöhet szóba, mert reggel este munkába/haza járok, ahova azért nem spd-s cipőben mennék. De szerintem a kötésnek nem biztos, hogy köze van hozzá. Laikusként azt gondolnám, a kör "taposott" részét egy spd-s pedállal is ugyan úgy taposom. Vagy tévedek? Esetleg közben a másik lábammal a húzással, némi terhelést leveszek. De azért nem tartom természetesnek, hogy egy 10 km-es laza körhöz ilyenfajta fájdalom társul. :((
A kemény, egyenes talpat kimondottan jó ötletnek tartottam. Azt hiszem itt is olvastam róla, hogy sokat tekernek ilyesmi cipőben, de akkor lehet nézek majd valami MTB specifikus cipőt.

(#119880) pc360 válasza robee19 (#119879) üzenetére


pc360
addikt

Egy utcai, főleg keménytalpú cipő nem erre a terhelésre van kialakítva. Amikor ilyesmit csináltam, hogy elegánsabb cipőben közlekedtem, nekem is volt, hogy zsibbadt az a talprészem. Nem csak attól lesz megfelelő egy cipő, hogy merev, és ezért nem hajlik rá a pedálra, az csak egy része a dolognak.

Illetve az SPD-t azért sem taposod ugyanúgy, mint a platformot, mert ott nem csak rúgó, hanem a húzó mozdulat is közrejátszik, ami segít a talp vérkeringésében. Eleve nem kell úgy feszítened a talpad, mert a két láb egyszerre, egyenletesen dolgozik. Ég és föld a különbség hatékonyságban, kényelemben, biztonságban, és a térdeid védelmében.

Szerintem ne az legyen az akadály, hogy a melóban más cipőt használsz! Ez érthető, de nem hiszem, hogy nem megoldható a csere. De ha már mindenáron a platform mellett tartanál ki, akkor még érdemes megnézni a méretét. Azok a röhejes, keretes alap cuccok például, amiket a belépő bringákhoz mellékelnek, instant cserések, de nagyon rendesebb platformpedál sem rendelkezik megfelelően széles felülettel. Továbbra is úgy gondolom, hogy a jó széles platformpedál és az esetleges MTB cipő a minimum, amit tehetsz, de közel sem olyan ideális megoldás, mint a patent rendszer. Meg egy MTB cipő mennyivel jobban nézne ki melóba járásra, mint egy SPD-s? Ha már úgyis cserélni kell, akkor nem a jobbikat kéne forszírozni?

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#119881) hegyimorc válasza jjeahh (#119877) üzenetére


hegyimorc
senior tag

"Mondjuk a Garmin saját térképét még nem próbáltam, majd letesztelem azt is idővel, egyelőre elvagyok az OSM-el."

Nincs olyan hogy "XXX saját" térképe, hacsak nem olyan óriáscégről van szó mint pl a google. Mindenki az OSM-et használja, legfeljebb saját maga generál belőle térképfilet, de a tartalma nem lesz más, max a megjelenítés. Szóval amit a garmin ad azon is ugyanazt fogod látni, csak kicsit másképp.

"Amúgy az ANT+ cuccok gyártótól függetlenül kompatibilisek egymással, vagy Garmin csak Garminnal műkszik?"

Ha tényleg tudja az ANT+ szabványt akkor kompatibilisek. Pulzust én sem garmin mellpánttal mérek, hanem egy csuklópánttal, simán ment minden garminnal.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#119882) jjeahh válasza hegyimorc (#119881) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ok, kösz! :R . Ez a térkép dolog most kissé zavaros. Szóval ha a Garmin felületét (?) használom, az semmiben sem visszalépés? Akkor miért tölt rá mindenki ingyenes térképet (felületet?)? Azért, mert az ingyenes bármikor ingyen frissíthető újabb útvonalakkal? Hogy lehet választani a térkép felületek (?) közül? Le szabad törölni a kártyáról a Garmin sajátját? Mert van egy rakás rajta, legalább 5-6 db.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#119883) emiki6 válasza Runner_fxr (#119875) üzenetére


emiki6
veterán

Hol veszed és hol szoktad felpróbálni az Endura cuccokat?

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

(#119884) ivana válasza pc360 (#119880) üzenetére


ivana
Ármester

Szvsz taposóhoz ne bringás cipőt. A bringás cipő egyes drága dhs daraboktól eltekintve patent pedálhoz van. Taposóhoz deszkás cipőt érdemes venni, az arra van kitalálva, hogy tapadjon.

(#119885) gabro0 válasza rétisün (#119863) üzenetére


gabro0
őstag

Igen, a fékbetét is ugyanaz. Nekem 105 (5800) van, nincs baj vele :)

(#119886) robee19 válasza pc360 (#119880) üzenetére


robee19
tag

Akkor a cipőcsere dolog már biztos. Hogy milyen legyen, azon pedig még filózok. Igazából egyébként is nézegettem a Shimano félautomata m324-es pedálját, csak a cipőket tartom kicsit túlárazottnak. De példámból kiindulva lehet mégis megéri, márcsak az egészség miatt is. Reggel azért 3km-ért nem szívesen cserélgetnék cipőt.

Ivana: azért a deszkás cipőknek kicsit más felületen kell tapadnia. Ha veszek egy széles platformpedált (pl. saint) , akkor nem biztos, hogy a sima smirgliszerű felülethez tervezett deszkás cipő jól fogja tolerálni, hogy X db csavar folyamatosan kapaszkodik bele.

[ Szerkesztve ]

(#119887) hegyimorc válasza jjeahh (#119882) üzenetére


hegyimorc
senior tag

"Szóval ha a Garmin felületét (?) használom, az semmiben sem visszalépés?"

Na, ez úgy van, hogy az OSM egy nagy adatbázis, amiből lehet térképet gyártani. Azt, hogy ki milyen térképet készít ebből, az dönti el aki a kimenetet generálja, ezért előfordulhat, hogy az egyik térképen rajta van valami ami a másikon nincs, de ha pl mindkét térképen szerepelnek az ösvények akkor mindkettőn ugyanazok az ösvények lesznek rajta, olyan nem lesz, hogy az egyiken rajta van valami, a másikon nincs. De olyan lehet, hogy az egyik kimenet készítője mondjuk a forrásokat nem akarja rátenni, a másik meg ráteszi a hegycsúcsokat is a magasságukkal együtt.

Nagyobb különbség lehet abban ahogyan kinéz a kimenet. A openmaps hiking vagy a tuhu pl a turistautakat a színükkel kiemeli, a piros jelzés piros vonal, a kék jelzés, kék, a garminon ilyen nincs. Az is lehet, hogy nem a vonal színe jelzi, hanem olyan "táblák" mint amiket a fákra festenek. Ez ízlés kérdése, azt választod ami jobban tetszik. (De még az openmapst is generál többfélét, egész másképp néz ki a "hiking" mint a "bike" térkép)

A garmin hátránya, hogy ritkán frissül. Évente pár alkalommal, míg az openmaps hetente.

Próbáld ki, nézd meg melyik tetszik.

[ Szerkesztve ]

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#119888) pc360 válasza robee19 (#119886) üzenetére


pc360
addikt

azért a deszkás cipőknek kicsit más felületen kell tapadnia

Ettől függetlenül mégis azok a legjobbak platformpedálhoz. Nem a rácsozott talpú tornacipő szerű vackokra gondolok, hanem a vastagabb, tömörebb talpú oldschool jószágokra. Mindig is ezeket hordtam, amíg platformoztam.

Egy hátrányuk lehet az, hogy ki tudja marni őket a szögecselés, ezért kell olyan pedált nézni, amin a tüskék legömbölyítettek, nem pedig egyenesen lecsapottak, és pláne nem üregesek (ezt sípcsontvédő nélkül semmiképp!). A kifejezetten MTB cipők is pont ilyenek lennének, maximum egy kicsit erősebb gumírozással, ami talán jobban bírja a szögecselést, de ezért plusz pénzt nem érdemelnek. A megfelelő pedál kiválasztásával ez amúgy sem lesz gond.

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#119889) jjeahh válasza hegyimorc (#119887) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ok, kösz szépen! :R . Hogy lehet váltogatni a rajta lévő térképek között? Mert nálam mutat egy hosszú listát, mindegyik be van kapcsolva, mégis csak az műkszik, amelyiket én raktam rá :F .

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#119890) robee19 válasza pc360 (#119888) üzenetére


robee19
tag

Éppen egy ehhez kísértetiesen hasonló cipőről beszéltem az első hozzászólásban. Csak nem Vans, hanem egy Lonsdale [link]. :F Akkor lehet először csak megpróbálok egy másik pedált, valami laposabb, szegecseset.

[ Szerkesztve ]

(#119891) StLui válasza pc360 (#119888) üzenetére


StLui
veterán

Érdekes módon én a vádlim, achillesem vagdosom szét elsősorban, szinte minden tekerésnél. Gondolom azért mert még most is elfelejtem leszorítani a sarkam rendesen terepen pattogva.

MTB cipőknek keményebb az orra több védelmet nyújt sziklába rúgás ellen szerintem.

[ Szerkesztve ]

Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire

(#119892) pc360 válasza robee19 (#119890) üzenetére


pc360
addikt

Ha most egy olyan sima keretesed van, akkor mindenképp! De ha már most is rendesebb platformpedál, akkor kihagynám a köztes lépést és rámennék az SPD-re. :)

StLui: Ismerős... Elég csúnyán szétcincáltam magam elöl-hátul, mire megtanultam rendesen bunnyzni és egykerekezni. Folt folt hátán, annyi soktíz csúf sebem volt ebből.

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#119893) hegyimorc válasza jjeahh (#119889) üzenetére


hegyimorc
senior tag

"mégis csak az műkszik, amelyiket én raktam rá"

Kapcsold ki mindet, kivéve azt amit látni akarsz különben eltakarják egymást és csak a legfelsőt látod.

(Vannak átlátszó térképek, ilyen lehet pl egy olyan térkép amin csak szintvonalak vannak, de ez nem tipikus. Ha ilyet is használsz akkor lehet értelme annak, hogy több is be van kapcsolva)

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#119894) Runner_fxr válasza emiki6 (#119883) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Mivel nálunk volt az üzletben, így simán csak berendeltem ami kellett, aztán próbálgattam, de amúgy az Alpinbike szokott belőle tartani választékot. Nálunk is lesz most téli.

(#119888) pc360: Tapasztalatom szerint a legömbölyített "szegecses" platformpedál maximum bohóckodásra jó, aszfaltos tekerésekre, általános felhasználásra, terepen ultragáz.
A deszkás cipőkkel meg az a probléma, hogy teljesen más felhasználásra lettek kitalálva, ezáltal nem ott kemények, merevek ahol egy montin kell, illetve a talpa is másfajta gumiból van. Ha megbízható cipő és pedál kapcsolatot szeretnél montin, és platform pedált használsz, akkor mindenképpen kell a rendes, éles szegecses pedál, ez még akár utcai, sport cipőben is egész jól tapad, de nyilván annak a talpát hamar szét fogja szedni. Viszont egy rendes platform pedálhoz való cipő ég és föld! Én sem gondoltam volna, sokáig nem hittem benne, de amióta ezt használom kicsit más a véleményem. Eleve ez a speciális stealth rubber gumitalp úgy tapad a pedálhoz, hogy össze sem hasonlítható egy átlag vagy egy deszkás cipővel. Iszonyat merev a talp, az orr, de emellett kényelmes is a cipő. Nem használok sípcsont védőt és még különösebb problémám nem volt ebből. Előbb cseszi szét a sípcsontodat a lekerekített szegecses pedál, mert az viszont könnyen csúszik. Amire nagyon kíváncsi vagyok az a mágneses pedál: MAGPED
A Saint pedált is szeretem, de fontolgatom, hogy lecserélem egy ilyenre. SPD nekem para durvább monti használathoz, ez meg olyan átmenet lehet a kettő között.

[ Szerkesztve ]

(#119895) pc360 válasza Runner_fxr (#119894) üzenetére


pc360
addikt

Gondolom, nem is terepen teker utcai ruházatban melóba... :)

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

(#119896) jjeahh válasza hegyimorc (#119893) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ok, kikapcsolom, köszi! Egy utolsó kérdés mára :D : A szintemelkedést alapból gyárilag jól méri, vagy kell valahogy kalibrálni?

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#119897) Rica válasza trialboj (#119871) üzenetére


Rica
senior tag

Hasznos felvetes es hasznos tanacsok. Koszonet Runner_fxr-nek is. :R
Most tervezem en is az elso teli ruhataramat es lovesem sincs mit vegyek. Ami tetszik az iszonyat draga es gyorsan fogy a learazasok miatt. Igy is, ha mindent osszeadok, tobbe fog kerulni mint a bringa.
Ez a sapi pl. felaron eleg jonak tunik a buko ala, es fel is tudom probalni egy kozeli boltban. Ez a kesztyu gondolom eleg jo, de mar elkapkodtak.
Kabatrol, nadragrol es polorol lovesem sincs. :F

[ Szerkesztve ]

https://magaduram-hu.cms.webnode.hu/a-magyar-tortenelem-logikusan/

(#119898) kiskakas


kiskakas
senior tag

Urak, még 1 telós kérdés..Ma délelőtt végig telókat néztem, 28" kerék (trekking) 1 1/8-as villanyak, 50mm rugóút és 165mm hossz körüli villanyak..

na itt a bibi,egyszerűen csak 210mm-től kezdődő villanyak hosszú villákat találok, amiken mind 50mm a menet, ergó ebből már vágni sem tudnék.

Párom Vinora trekkingjén Suntour CR 8V telójának villanyak hossza szintén 165mm és ezen is bőven van menet. Létezik az,h ennyire ritka (régi?) ez a méret? :F

(#119899) hegyimorc válasza jjeahh (#119896) üzenetére


hegyimorc
senior tag

"A szintemelkedést alapból gyárilag jól méri, vagy kell valahogy kalibrálni?"

A konkrét típustól függ. Vannak típusok amik a GPS koordináták alapján kalibrálják magukat folyamatosan, vannak (ha jól emlékszem) amikben be lehet állítani a magasságot ... de bárhogy is okoskodnak azzal egyik sem tud kezdeni semmit ha az időjárás miatt hirtelen változik a légnyomás.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#119900) pc360 válasza kiskakas (#119898) üzenetére


pc360
addikt

Szerencsére nem sok közöm volt menetes villához, de sejtésem szerint menetet is vágnak rá, hisz hogy máshogy lenne megoldható... Normális bringaboltban, vagy egy esztergályos bármikor megoldják. De inkább előbbi, mert erre tuti létezik célszerszám is.

[ Szerkesztve ]

Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.