Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35685) #31733248 válasza Samott (#35534) üzenetére


#31733248
törölt tag

Econ, szeptember 29-én:

"Srácok, beszéltem egy energiahivatalos ismerőssel, teljesen biztosra mondta, hogy

a szaldó elszámolás jövő év végével megszűnik.

Mindenkinek, kivétel nélkül."

Energiahivatal, október 4-én:

"Ságvári Pál elmondása szerint a látható problémák zömét a háztartás méretű (HMKE) napelemes rendszerekhez kapcsolódik, ahol a legnagyobb megoldandó probléma a szaldóelszámoláshoz fűződik. A mostani rendszert szükséges átalakítani, erre van egy EU-s határidő is (2023. december 31.), de
A MEKH AZT GONDOLJA, HOGY EZT MIELŐBB SZÜKSÉGES LENNE MEGTENNI; HA POLITIKAILAG NEHÉZ A KIVEZETÉSE, AKKOR EGY KÖZTES LÉPÉS LEHET A HAVI ELSZÁMOLÁS KIALAKÍTÁSA"

Én azt írtam le, amit a velem munkakapcsolatban álló energiahivatalos ismerősöm mondott (azóta beszéltem az elnökkel is, szintén megerősítette), nem arra vállalkoztam, hogy előre leírom ide a kormányinfók tartalmát. :N Mi abban "tippelgetés", meg "ködszurkálás", hogy beszélek vele és próbálom a topic tagjait informálni a beszélgetés tartalmáról?

Econ, október 5-én az új napelemek telepítéséről:

"a volument tekintve mostanra csaknem teljes egészében teljesült e téren az Energiastratégiában 2030-ra kitűzött cél. Másrészt itt alapvetően azoknak van igaza, akik a megtermelt energia saját, helyben történő felhasználását hangsúlyozzák."

Aztán ismét csak ennek szellemében jött a kormányinfós bejelentés október 13-án. Ismét csak nem a következő kormányinfó tartalmáról írtam, csupán azt tudom leírni, merre halad az ágazat. Amiben egyébként egy informált ember számára nincs semmi meglepő, teljesen logikus, amit történik. Az irányok egyértelműek, a napelemekre vonatkozó célszámokat az Energiastratégiában bárki megnézheti, a hálózattal kapcsolatos problémák is ismertek. De akkor miért döbbent meg ennyire a napelemes szakma? Azért, mert vágyvezérelten gondolkodnak (ahogyan sokan a szaldó elszámolással kapcsolatban is), nem vesznek figyelembe alapvető tényeket és azt hiszik, hogy a tervezett energiamix csak egy könnyen figyelmen kívül hagyható vicc. De erről nem az tehet, aki a rossz hírt hozza. :N

V.Stryker

"Paks 2-t elbírná azért nem,mert az építenék ezerrel, de ott se sok szó volt hálózat fejlesztésről."

Dehogynem, csak a paksi bővítés befejezése még jópár évig eltart (sajnos). Lassan halad, sok a tökölés, hol az EU miatt, hol az engedélyeztetésnél, hol a kormányon belül. Az oroszok hozzáállása viszont professzionális, nagyon gyakorlottak, mindenre "kulcsra kész" megoldásaik vannak.

"Plusz Bősről is vesszük az áramot, azt megtermelhetnénk itthon is részben."

Értelmesebb lett volna közösen megépíteni, de a politika már akkor is felülírta a józan észt...

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.